Régi „álom”: végre egy normális billentyűzet?

A perifériákkal manapság csak a gond van... A tervezésükben a józan észt átvette a marketing. (Lehet még „simán” nem fekete billencset kapni? Például...) Mondjuk néha-néha felbukkan pár érdekes darab, de használat közben szinte mindig kiderül valami „turpisság” velük kapcsolatban.

Ilyen a jó (?) öreg (?) G15-ös billentyűzetem is. Már régen szerettem volna szert tenni egy megvilágított billentyűzetre, net szerte anno mindenki oda volt érte... Csak éppen a számomra lényeges infók másnak már nem is azok. A megvilágítás kék (Mondjuk ezt tudtam, de akkor is rühellem... Gondoltam rá, hogy a benne levő LED-eket kicserélem fehérre vagy narancsra, de eddig elmaradt. Sőt: el is fog... :) ), és úgy van megoldva, hogy a gombsapkák anyaga átlátszó műanyag, amit a rá rajzolt felirathoz képest „inverzben” festettek ki. (Tehát ahol a ~betű látszik, az a rész festetlen, a többi részen van festék.) Ha a világítás nincs bekapcsolva, átlagos fényviszonyok mellett gyakorlatilag nem látszanak a feliratok... Ez annyira gáz lett, hogy teljesen át is alakították a későbbiekben, az eredeti változatot a múltkor már meg se találtam a gyártó honlapján. A működésével igazából nincs gond, csak az a fránya láthatóság... (Vakon gépelést sose tanultam, néha szükségem van a „vizuális visszacsatolásra” is. :) ) Na mindegy, nem akarom én szidni, nyomogattam eleget. Ráadásul a festék nem is a gombokról kezdett el lekopni, mint igen sok felhasználónak, hanem a gombok melletti ezüstös részről. (Van magyarázat rá, bármennyire is bután hangzik.)

Ha „olyan” helyen járok, mindig megnézem az aktuális kínálatot, hátha találni valami „normálisat” is. (Normális = NEKEM normális.) Eddig nem sok sikerrel... Amik ~jók voltak, azok a régi jó öreg billentyűzetek, mint amilyen a Commodore cuccaiban is volt pl. Persze azok manapság már jó drágák lennének, a „Made In PRC” felirat alá nemigen férnének el. Aztán jók szoktak még lenni a munkaállomásokhoz tartozó billencsek is, csak azokhoz nem olyan egyszerű hozzájutni. Viszont pár éve „hozzám vágtak” egy Sun WS-t, amihez tartozik egy TYPE 5c klaviatúra, ez már akkor igencsak megtetszett, pedig ez is valamennyire már az „olcsójános” kategória, mivel sima fóliamembrános tasztatúráról van szó. (Tehát semmi hókuszpókusz, ilyen kapacitív megoldás vagy hall-elemes móka, van két műanyag fólia, rajta a vezetékek meg az érintkezők fémgőzölve (vagy csak simán szitázva / festve...), a két fólia között meg egy harmadik szigetelés, a gombok alatt egy-egy lyukkal. Ha lenyomják a billentyűt, az összenyomja a lyukon keresztül a két fóliát, így alakítva ki a kontaktust. 3 forint + ÁFA árú megoldás...) Viszont megfelelő mennyiségű gomb van rajta, amik normálisan vannak kialakítva. (Persze ez erősen szubjektív, kinek mi tetszik ugye.) Cserébe elég régimódi a stílus.

Az ergonómiáról meg csak annyit, hogy ilyet se láttam még eddig:

Nem, nem én hajlítottam meg, ez ilyen... :) A régi billentyűzetek gombjainak a teteje ilyen szép íves módon van kialakítva. De hogy a billentyűk mozgási útja se párhuzamos egymással, na ilyet ezelőtt még nem láttam...

Ha a billencs tetszik, akkor miért is ne használjam én ezt pécéhez? A megoldás sajnos (?) nem annyiból áll, hogy fogom, aztán bedugom és kész. A TYPE 5c egy speciális protokollal működik, ami egyszerű mint a faék. Ellenben nem kompatibilis semmilyen PC-s billentyűzet protokollal, úgyhogy az egyszerű csatlakoztatásnak lőttek. A neten keresgélve találtam pár projektet, amik pont erről szólnak:

Ez a leírás PS/2 portos megoldás, ráadásul 68HC11-es mikrokontrollerrel, amit még nem használtam, ez most felejtős.

Ez egy másik megvalósítás, ebben egy PIC16F628 dolgozik, ez már ismerős darab, de még mindig PS/2-es.

Ezen változat is PIC-es, de már ~komolyabb: PIC18F4550, ez tartalmaz USB Slave vezérlőt, így már sima USB HID eszköznek látszik a TYPE 5c. Viszont ezzel a tokkal se foglalkoztam még, mondjuk ez nem gond. Persze kéznél nincs...

Végül ez a leírás lett az alap (Egyenesen Japánból! :) ), ebben egy ATmega48/88/168 van (ezek programmemória méretben különböznek, a legkisebb is elég), m88-am meg éppen van a fiókban. Ez a tok nem tud hardverből USB-t, de készítettek hozzá egy Low Speed implementációt szoftverből, ehhez még éppen elég gyors a cucc. Az „eredeti” elektronika nem túl bonyolult:

A billentyűzet „fapad” kommunikációja elég egyszerű: egy sima soros portról van szó, 1200 bit/sec, 8N1. Az extra csavar csak annyi, hogy egyrészt TTL szintekkel működik, ez nem RS232, ill. a jelszintek meg vannak fordítva (1-es bit = ~0V, 0-ás bit = ~5V). Minden lenyomott billentyű elküldi a „lenyomás” (make) kódot, ebben a 7-es bit 0, felengedéskor ugyanez a kód jön 7-es bit = 1-gyel (break). A sebesség nem nevezhető éppen gyorsnak, az 1200 BAUD = 120 kód másodpercenként. Mondjuk 60 lenyomást/felengedést úgyse produkál senki 1 sec alatt, de a „játékosoknak” ez a keyboard nem lenne a kedvencük, mivel ha több billentyűt nyomnak egyszerre, az utolsó kódja már akár érezhető késleltetéssel esik be... (Nálam ez mondjuk nem szempont.)

Az eredeti kapcsolást egy kicsit átalakítottam, mivel így egyszerűbbnek tűnt pár dolog:

(Ha valaki esetleg megépítené: a kész áramkörömet rajzoltam vissza, tehát nem ez alapján épült. Az az eredeti... Remélem nincs benne hiba.)

A kapcsolás több ponton is módosult:

  • Mivel a KB soros portja 5V TTL, a uC meg 3.3V-ról jár, szintet kell illeszteni. (Meg megfordítani a jelszinteket...) Ez eredetileg 2 db. tranzisztorral van megoldva, én egy 74LS06-os TTL IC-t raktam be helyette ugyanezzel a feladattal. (Ez egy OC-s kimenetű inverter, ugyanazt csinálja mint a tranzisztorok.)
  • Más 3.3V-os stab. IC-t használtam, ez volt a fiókban... :)
  • A SUN féle KB-n van egy POWER gomb. De ez úgy van megcsinálva, ahogy kell, nem a szokásos pécés borzadály... (Itt van erre egy külön vezeték a kábelben, ha lenyomják a POWER gombot, ad egy egyszerű GND-t a gép fele. PC-n ez úgy megy, hogy a POWER gomb állapotát is ugyanazon a buszon keresztül kommunikálja ki a KB, mint az összes többi lenyomást/felengedést. (Emiatt kikapcsolt állapotban az USB / PS/2 vezérlőnek, ill. a komplett billentyűzetnek mennie kell, ami nem éppen energiahatékony, meg jó bonyolult. Egy újabb elcseszett megvalósítás az architektúrában...)) Ezt a jelet is „beledrótoztam” a mikrovezérlőbe, egyelőre nincs használva, de így már majd figyelhető az állapota. (Valamire majd jó lesz, POWER gombnak tuti nem fogom használni... :) )
  • Az órajel 12.000MHz lett (az eredeti 16.000MHz helyett), mivel ez „jobban illeszkedik” az USB bitsebességéhez (1.5 MBit/Sec, az pont 12MHz / 8. A 16MHz-ből direkt nem osztható le, a fw-ben trükközések vannak hozzá...). Ehhez módosítani kell a sebesség-beállításokat a fw-ben, de ahhoz amúgy is hozzá kell nyúlnom, nem gond.

Az elektronika összeállt:

A 4 pólusú csatlakozóra megy az USB kábel, a 6-osra meg a billentyűzet elektronikájának az a 6 pólusú csatlakozója (közé jön egy kábel, ugye...) amire a gyári kábel volt csatlakoztatva. Az „érdekes” rész a forrasztási oldal:

Már akinek persze... Nem túl bonyolult, nem egy nagy darab, bele fog férni a billencs házába:

A pakkban megtalálható forráskódban módosítottam a sebesség-beállításokat meg az MCU típusát (16MHz → 12MHz, m168 → m88), majd make, az avr-gcc lefordította szépen... Beletöltöttem az m88-ba a kapott .hex-et, beállítottam a FUSE bitjeit (HFUSE = 0xDD, LFUSE = 0xF7, EFUSE = 0x07), majd összecsatlakoztattam a kábeleket. Az eszköz szépen látszik:

Sőt, működik is... Na, ez volt pont egy évvel ezelőtt... ;)

Valami miatt akkor a projekt az „asztalfiókban” végezte, de pár napja előszedtem. Egyrészt össze lehet állítani „véglegesre” a hardvert:

Az elektronika „beleragacsolódott” a helyére. Viszont jó volna, ha a KB szétszedése nélkül tudnék a fw-n reszelni, így célszerű lenne kivezetni a programozó csatlakozót is:

A doboz alján van egy szervizajtó, a nyákon egy 5-ös DIP kapcsolósor helye van alatta. (Ezzel lehetne beállítani a KB kiosztását, ennek a kapcsolósornak az állapotát egy egyszerű paranccsal le lehet kérdezni a billentyűzettől.) Ez az ajtó pont jó lesz arra, hogy oda drótozzam a programozó csatlakozót... (Ez a hőre lágyuló ragasztó amilyen gáz kinézetű, pontosan annyira jól használható. :) Az egyik munkatársam „takonyragasztó” néven szokta hívni, az eszközt amivel használni lehet, azt meg „takonypisztoly”-nak. Van benne némi igazság... :) )

A programozó csatlakozó szépen „kikandikál” a nyíláson:

Alatta a nyákot a biztonság kedvéért leragasztottam, nehogy valahova belelógjon valami, aminek nem kellene. Ha programozni kell a uC-t belül, elég az ajtót lepattintani, aztán már lehet is csatlakoztatni a csatlakoztatni valókat...

Amire még igencsak kíváncsi voltam, az a fogyasztás:

Ez tulajdonképpen az „elmegy” kategória. A billentyűzet alján 5VDC, 150mA van feltüntetve, ami egy kicsit sok. Ez a maximum lesz (Egérrel együtt?) valószínűleg, mivel itt a plusz elektronikával mérek ~59mA-t. A 150 azért sok, mert az USB-n (de lehet nem jól tudom, FixMe!) maximum 100mA-es fogyasztású eszköz lehet alapból. Ha több kell neki, akkor először olyan módban kell elindulnia, ami ennél kevesebbet fogyaszt, majd ha a HOST-tól „engedélyt kap”, akkor kapcsolhatja be a plusz terhelését. Mondjuk a jelenlegi alaplapom nem tudja mérni a fogyasztást, de azért megnyugtató hogy nem lépi túl a limiteket... :)

Akkor jöhet maga a firmware. Az eredeti se teljesen rossz, természetesen, de pár helyen módosítanom kell, mert minden nem tetszik benne. A billentyűzet egyik extrája a 10 db. szépen feliratozott „funkciógomb”, a G15-ön is hasonló dolgokat makróztam oda... Az átalakító „gyári” firmware-je a 10 gombból 4-et enged használni, azokra makrók menthetők, amiket maga az illesztő „jegyez meg”, nem kell hozzá semmilyen OS-beli támogatás... Jól hangzik, csak egy kicsit karcsú a mennyiség. Ezt a makrózást egyelőre kiiktattam, de a későbbiek folyamán szerintem ezt még meg fogom valahogy oldani, de semmi esetre se úgy, ahogy most volt. (A honlapon van egy How to use of Key Macro című bekezdés, ahol ezt leírja: Nyomni kell egy Help-et, majd jöhet a megjegyzendő billentyűsor. Ha az megvan, akkor a SAVE gombok közül (Again, Undo, Copy, Paste) azzal kell befejezni, amelyik számú makróhelyre kellene menteni. Előhívni a RUN gombok közül (Stop, Props, Front, Open) a hozzá tartozóval kell.)

Az extra 10 gombhoz simán hozzáadtam a Control+X, +C, +V, stb. lenyomásokat / felengedéseket, így tulajdonképpen működnek OS-függetlenül... Azt nem állítom, hogy szép megoldás, viszont a célnak megfelel. De úgyis később, a használat során fog kiderülni, hogy mire is lenne szükség... A jelenlegi kiosztáshoz még beraktam ESC-nek a „felirat nélküli” billentyűt is, mert az a PC-n szokásos helye, persze ez is megszokás kérdése. A keymap még azt hiszem lesz egy kicsit túrva, de tulajdonképpen rendben van. A „multimédiás gombok” (hangerőszabályzók) érdekes módon egyből működtek... Eddig ilyet se tapasztaltam. (Tudom, nem jó perifériákkal próbálkozok... :) )

Tehát egyelőre itt állok, vagyis haladok, a cucc most már aktív használatba van véve. A firmware jelenlegi állapotával még nem vagyok teljesen megelégedve, pár dolgot még kell rajta alakítani. Mivel C-ben van írva, azt meg éppen most tanulnám (Még mindig... Nem röhög! :) ), így azért van benne kihívás bőven...

Ami még vissza van:

  • Néha hiányzik a jobb oldali Control, ezzel valamit még kezdenem kell... :)
  • USB-s eszköz inicializálása után néha az első billentyűleütést „nem érzi”, erre van tippem hogy miért, de még nem ellenőriztem. Nem akkora hatalmas probléma, együtt lehet vele élni...
  • A POWER gombbal is kell valamit kezdeni... :) Lehet hogy majd azzal makrózok? Eldöntendő...
  • A µC soros port kezelése nem tetszik (Túl hosszú idő alatt engedélyeződik újra az IT azon a környéken, ez az USB-s kommunikációnak okozhat kellemetlenséget.), de egyelőre nem tapasztaltam hibát. Ettől függetlenül azt majd érdemes lesz átalakítani.
  • Bizonyos szituációkban a +10 funkciógombhoz nem azokat kellene rendelni, amik általában kellenek (UAE alatt AMIGAOS esetén nem Ctrl+X a Cut, hanem Amiga+X, pl...), emiatt lehet hogy lesz több „keymap” erre?
  • Egy jó kérdés: a R.A.T.7 „bénasága” miatti X újraindításos móka még mindig fennáll. Viszont boot után, amikor elindul a login manager, a Ctrl+Alt+BkSpace kombó nem működik, pedig eddig ment... De a bejelentkezés megy simán (tehát a bill működik jól), majd kijelentkezés után már megy szépen. Hogy ez a vezérlő hibája-e vagy sem, az jó kérdés, még ez is debugra vár...

Ezektől függetlenül a csere eddig bejött, a G15 szépen visszakerült a dobozába. Így járt... :) Van egy NORMÁLIS, US kiosztású billentyűzetem. Most már csak azt a gagyi QWERTY kiosztást kellene elfelejteni végre...

„Link gyűjtemény + irodalom”:

  • A saját cuccom, az archívban benne van az eredeti is! KIZÁRÓLAG SAJÁT FELELŐSSÉGRE!
  • SUN KB specifikáció, ez egy szép postscript fájl, csináltam belőle pédéefet. De ez nem pont a TYPE 5c-ről szól, az extra kódok nincsenek benne. :( (Valamerre megvolt az 5c doksija is, de most nem bírom előszedni... Álmodtam? :) )
  • A 68HC11-es változat forráskódja, ennek a végén ott van egy táblázatban a billentyűkódok gyűjteménye. Amit kellett, azt innen vadásztam ki. :)
  • Az ATmegához a szoftveres USB, erre építette a szerző az eredeti változatot, ehhez a részéhez én nem nyúltam, mert harap!

Ide a végére jöhet az adok-veszek rovat:

  • Van egy TYPE 5c billentyűzetem. De jó lenne egy tartalék, ha valakinek van elfekvőben, és ésszerű áron megválna tőle, ne felejtsen el jelezni! :)
  • Van egy G15-ös Logitech billentyűzetem. Hibátlan. :) Tökéletes. :) Eladó... :)

2012.04.24.

Van folytatás, itt van hozzá az új firmware.

2022.12.16.

Eltellett pár év azóta, amióta ezt a billentyűzetet használom, egyelőre marad! :) Annyira, hogy a napokban egy másik ilyen példányhoz is csináltam egy itt tárgyalt elektronikát, amit egy másik géphez kívánok majd használni. Az elkészítéshez ezt a leírást használtam, és találtam egy hibát a kapcsolási rajzomon. :) A billentyűzet PCB-n levő eredeti csatlakozó (amire a gyári, Sun-os kábel csatlakozik) lábait anno csak simán sorba megszámoztam, viszont most újra látva a nyákot + csatlakozókat, van rajta gyárilag is számozás. Ami – nyilván – pont fordítva van, mint ahogy a hasamra ütöttem 10+ éve. :-D A „biztonság kedvéért” a rajzot javítottam, az „egyértelműség kedvéért” meg a gyári kábel színeit is felírtam rá. Illetve készítettem egy új csomagot, benne a módosított rajzzal. (Ebben más nem változott az utolsó verzióhoz képest, a firmware maradt az akkori.)

balagesz

---

2011.12.10
2012.04.24. FW új verzió
2019.12.06. D8 + pár elírás javítása
2022.12.16. Rajz javítása

Hozzászólások

Nem rossz kis projekt. Grat!
Nekem egy Type 6 SUN billencsem van, ahhoz nem kell ilyen mágia, mert alapból USB-s.
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 13.37 | 2.6.39.3-janos

az osszes amit belinkeltel egy kalap kaki.

egy billentyuzetben ami fontos, az a mechanikus visszacsatolas, hogy normalis elmeny legyen a gepeles. ha nincs akit zavar a hang (nalam sajnos van), akkor itt kezdodik a bill; a tobbivel a sajat kezedet szivatod.

egyik kollegam mondta: veszel egy cipot is 30k -ert, de vajon monitorra/billentyuzetre miert nem kolt az ember, holott (foleg ha ez a szakmaja!) nagyon sokat hasznaljuk?

igen, majd ha lesz hova. majd próbálkozz magyarországon állást keresni bárhol máshol, mint budapesten, pályakezdőként, utána hőböröghetsz.

link

bár igazából ha munkám lenne, abból se 30 ezres cipőt vennék, vidéken a 100k a "szokásos" fizu, abból megnézem, hogyan veszel ilyeneket...

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

1, el kell koltozni pestre - en is igy tettem
2, maris nem 100, hanem 200 a kezdofizu, es csak az nem talal allast, aki nem keres (informatikuskent)

en gimi alatt tavmunkaztam, heti 1x fizikailag is felmentem dolgozni (suli utan, majd ejszakaig bent, masnap hajnalban haza, elso orara epp beestem), aztan az elso 54k nettos fizumbol elment 40k albira.
ezekutan ha valaki nekem kifogasokkal jon, en csak rohogni szoktam.

Lehet szobát is bérelni, egyetemisták mellé betársulni, stb... Azért ez nem olyan nagy költség. Állást meg lehet költözés előtt is szerezni. Aztán idővel lehet tovább lépni. Kell az induláshoz egy kisebb összeg (nekem 100k körül volt és ez bőven elég). Persze feltételezem azt, hogy pályakezdőként még elég fiatal és nincs családja... ellenkező esetben elismerem, hogy nem egyszerű.

"csak az nem talal allast, aki nem keres (informatikuskent)"

"en gimi alatt tavmunkaztam, heti 1x fizikailag is felmentem dolgozni (suli utan, majd ejszakaig bent, masnap hajnalban haza, elso orara epp beestem)"

azt a "mellékes" körülményt felejted ki a mesédből, hogy az egy világválsággal és egy II. Viktor királlyal korábban volt. felőlem röhöghetsz nyugodtan, de ezzel csak annyit érsz el, hogy egy beképzelt bunkó faszkalapnak foglak tartani, aki 10 év munkaviszony után, svájcból mondja meg a faszát, hogy itt most pályakezdőként hogyan is működnek a dolgok (minden fogalom nélkül).

pesti állásokra is beadom, de már az is ünnepnapnak számít, ha egyáltalán behívnak interjúra. egy vidéki hirdetésre általában olyan 100-200 (pesten még több) ember adja be a pályázatát (nem hasraütésre mondom, tudom), ennyi ember közül nem olyan húdekurvárakönnyű bekerülni, mint ahogy te előadod, főleg ha még az interjúk száma is ilyen kevés.

perpill egy győri céggel folytatok interjút, még csak telefonon, de már így is volt 3 kör, és még lesz legalább 2. a pályázatom kb. 1,5 hónapja adtam be hozzájuk, és még mindig ott tartok, hogy nincs munkaviszonyom, csak telefonálgatok. amúgy augusztus óta vagyok munkanélküli. de tényleg egyszerű munkát találni, ja.

jelenleg marhára nincs egyensúlyban a kereslet-kínálat viszony, a munkaerő-piac iszonyatosan túltelített. ezért van az, hogy a cégek megengedhetik maguknak, hogy szarért-hugyért keresnek agyontapasztalt zseniket. mert találnak még így is.

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

hagyjuk mar ezt. ha mast nem, helpdeskre keresnek embert csomo helyen. de elbol tudok 3 ceget (morganstanley, ericcson, ge, lufi - ja, ez igy mar 4) ahol vannak allasok; morgannel most indul a frissdiplomas kepzes, ennel jobbat nem is tudok elkepzeni itthon; de ha az nem, a sima internship fizukbol is el lehet eldegelni, ugy hallottam, amig
nem indul a kovetkezo frissdiplomas (evi 2x indul).

ez a 10 ev tapasztalat meg svajc meg baromira irrelevans ebbol a szempontbol, mert egyreszt 24 vagyok, tehat 10 ev munkatapasztalatom nincs ;), masreszt meg nyilvan svajcban ugy osztjak a munkakat, hogy "jaa, hogy allas kene? tessek itt van!". hozzank megint lehet jelentkezni, ugyanaz a program amivel kint voltam, kivancsi leszek hanyan adjak be itthonrol, pedig 3 papirt kell bekuldeni kb.

ja, G-nel allandoan keresnek internshipre embereket.

melo annyi van mint a szemet, ha ezek kozul valogatsz (jaj pest! jaj kulfold! jaj xxx!), akkor meg ne csodalkozz.

( Lenne egy elméleti észrevételem, mért kell egy blogot nem odavaló hozzászólásokkal xétkúrni ?
Meg egy észrevételem, 24 éves vagy 10 év múlva mit fogsz szólni hozzá ha azért nemlesz állásod mert egy frissenevégzett felefizetésedért fogja azt elvállalni.. ne válaszolj, nyiss egy uj posztot hozzá)

Bar sokban nem ertek egyet NagyZ hangvetelevel, alapvetoen igaza van. Ha dolgozni akarsz, van melo, ha valogatni, akkor kevesebb. Tessek nagyon sok helyre beadni a CV-t, meg oda is, ahol nem feltetlen akarsz dolgozni. Atmenetileg, amig talalsz egy rendes allast, jo, utana meg ott lehet hagyni oket. Nekem most ilyen szempontbol szerencsem van, ajanlottak az allast, ugy jottem a mostani helyre, de egyebkent vagy hat-het helyre beadtam lenduletbol a jelentkezest, kulfoldi, belfoldi munkara egyarant, es dolnek az allasajanlatok. Ha nagyon kell a penz, akkor barmi jo, ha meg nem, akkor meg ugyis mindegy.

Raadasul te, ugy tudom, egeszseges vagy, ha nagyon szorul a hurok, akkor meg elmehetsz - atmenetileg - valamilyen szerverpakolos munkara is, oda szinte mindig keresnek embert, azt senki nem szereti.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Kíváncsiságból 1 napra aktiváltam az önéletrajzomat profession.hu-n, 2 kattintásomba került. 1 nap alatt összesen 9 megkeresés érkezett, pedig aktívan nem kerestem állást, ők kerestek. Ennyit a nagy válságban lévő IT-piacról meg a kereslet-kínálat egyensúlyáról. A jelenlegi munkahelyemet 7 nap alatt szereztem: egyik héten pénteken önéletrajz, következő hétfőn hívtak, szerdán teszt, pénteken már meg is egyeztünk.

keke, most próbáljuk meg ugyanezt pest nélkül és/vagy pályakezdőként.

nekem január óta (!) kb. 2 üzenetem jött a profession-ről, mindkettő totál irreleváns volt. ennyit erről. de tudom, ti x év tapasztalattal kúúúrva könnyen el tudnátok helyezkedni. örülök neki.

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Az egyik győri volt, a másik balatonfüredi. Volt szegedi is. Ennyit a pestnélküliségről. Az egy dolog, hogy a munkavégzés helyének automatikusan Budapest van megadva, ha fejvadász cég (Trenkwalder, ITJobs, TOPDesk) hirdet ügyfélen keresztül, az simán jelenthet Debrecent is.
Sok helyen keresnek pályakezdőt (pl. Morgan Stanley freshman program, de éppen mi is). Junior fejlesztői álláshirdetés sok van (csak a profession-ön 20 van most).

Aki valamennyire is informatikus (még ha üzemeltetésen is dolgozik) bárhova el tud menni junior állásba. Ugyanis ha egyáltalán nem tud programozni (shellszkriptek helló!), akkor ott nagy baj van.
De ez fordítva is igaz. Adminoltam én már LDAP-ot, webszervert, Samba PDC-t és ilyesmiket. Nem kell megijedni tőle, olvasni kell meg tanulni. Sokat. Főleg szabadidőben, sajnos ez egy ilyen szakma.

üzemeltetőt nem fognak felvenni, mert azzal kezdik, hogy elé tolnak egy 10 oldalas szakmai tesztet, amihez hozzá se tud szagolni. been there, done that.

de igazából ilyenre eleve nem is akarnék menni, mivel direkt szar munkát én valamiért nem szeretek végezni.

és igen, tudom, hogy ha mindenhez értenék, akkor hamarabb felvennének... :)

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

"de igazából ilyenre eleve nem is akarnék menni, mivel direkt szar munkát én valamiért nem szeretek végezni."
Ja, hogy nem találsz állást, de válogatós vagy? Ja, az mindjárt más. Úgy tényleg nehéz lesz állást találni. Minden állás szar, túlórázni kell, bunkó a főnök, csak éjszaka lehet változtatni a rendszereket, emiatt éjszakás műszak sokszor van, stbstb. Pályakezdőként nem fogsz egyből álomállást találni magadnak, csak semmilyet. A szar is jobb, mint a semmi.

kekeke, szerintem itt hagyjuk is abba, mert lavorba hányok tőletek. mekkora VÁLOGATÓS geci vagyok, hogy nem gányolok olyanban, amihez fingom nincs (vagyis de, értek hozzá, mert írtam már scriptet, tehát PROGRAMOZÓ vagyok lololol). ja. bezzeg ti BÁRMIT elvállaltatok anno is!

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

akkor nyugodtan keress meg 7 honapig munkat, es sird tele a forumot, hogy "nincsen allas pedig en dolgoznek1111"
uzemeltettem szervereket ugy, hogy 0-24 bevolt kapcsolva a telom 70k nettoert; es?

en meg attol hanyok, hogy a valosag meg kozted szakadek van, es tolhatnal egy reality checket lassan

úgyúgyúgy. btw. én is üzemeltettem szervert állandóan bekapcsolt telóval, annyi különbséggel, hogy ez idén volt, és 100k nettóért, ennél kevesebbet nem is adhattak volna, mert ez a minimálbér, de ez sem volt elég jó, ahogy sok más volt kollégám munkája sem (a volt főnökömnek papírja van róla, hogy idegbeteg, eltiltáson is volt már pár hónapra, és mellékesen szexuálisan zaklatott), úgyhogy 3 hónapig tartott a "leányálom". de tudom, nincs közöm a valósághoz, itthon úgy kell válogatni a hirdetések között, mert annyi van :))) szánalom...

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

most minden kotozkodes nelkul: ha hajlando vagy koltozni, megvan a diplomad (mintha ugy remlene, mar van bscd, nem?), akkor a morganstanley frissdiplomas/intern programjainal jobbat el sem tudok palyakezdonek kepzelni. (itt tuti van uzemeltetes is, nem csak programozas, meg ilyesmi, szoval ha nem erdekel annyira [bar xchat alapjan azt gondolna az ember], akkor van mas lehetoseg is)

vagy a GE leadership programja.

vagy az Ericcsonnal a C++ programozas...

a morgan stanley-vel most lehet várni májusig.

nekem jelenleg egy problémám van, méghozzá a német nyelv hiánya. bár tanultam, de ma is csak nyökögni tudok. de a következő hazautamkor elő lesznek túrva a középiskolai könyvek, mert ha nyugatra akarok mozdulni, gyakorlatilag megkerülhetetlen. már a győri hirdetéseknél is úgy 70-80% azzal kezdi, hogy középszintű német...

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Az IT pályakezdő programjuk februárban meg augusztusban indul, a februárira január a jelentkezési határidő. New York/London a helyszín, szóval világot lehet látni.
http://www.frissdiplomas.hu/index.php?s=1&f=2&mp=1&hid=1906&back=2

És nem csak alkalmazásfejlesztés, hanem infrastruktúra irány is van.

Úgy tudom 9 hét NY /6 hét LN, de azért az "ingyen városnézéshez" egy szerződés is tartozik, amely kiköti, hogy bizonyos ideig meghatározott fizetéssel köteles vagy a cégnél dolgozni.
Ettől persze még pályakezdőnek simán megéri, de a tisztelt kollégát eltanácsolnám, a fenti hozzászólásai alapján a világhoz való hozzáállása gyökeresen ellentétes azzal, amit itt (és általában amerikai cégnél) elvárnak.

Elso munkamban egy szoftverbe segitettem be, feketen, havi atlag 40k-ert (4 eve). Ez olyan heti 15-20 orat vitt el, egyetem mellett. Emellett egyetemi osztondij jelentette a megelhetest.
A kovetkezo meloban ma rnem volt osztondij, havi 100k-t kerestem, az egyetemen. Nem kellett megszakadni, de ezerfele dolgot kellett csinalni, ugraltatas. Utana 80k-ert vegeztem egy kicsit erdekesebb, de vegul kiderult, sokkal nagyobb szivas melot. Sokszor megbeszelesre menet az autoban meg kodoltunk, egesz ejszakas programozas utan, sokszor hetvegen ejjelnappal. Egy heten kb. 50 orat vitt el az eletbol, havi 80k-ert.
Csak ekozben tanult annyit az ember, hogy megerje bealdozni ezt a par evet azert, hogy most mar tapasztalt emberkent valogathasson az allasajanlatok kozul.

Megprobalok itt valaszolni, mert itt meg emberi hangon megy a szal.

Eloszor is, el kell menni, meg kell kerdezni, hogy mi a melo, ennyi. Ha nem tetszik, nem vagy koteles elvallalni, egy allasinterju semmit nem jelent, ha azt mondod, hogy nem, akkor se tortenik semmi.

Mas szoval, az hogy te elmesz egy allasinterjura, az nem jelent egyben szandeknyilatkozatot is.

Nagyon sok ceg egyszeruen fogalmazasi zavarokkal kuszkodik, a legtobbszor kiderul, hogy boven eleg oda az a tudas, ami nekem van, pedig en aztan nem vagyok programozo. A junior allasok pedig igencsak boven betanulasrol szolnak.

Ami az uzemeltetoi melot illeti, elem talan 3x-4x toltak 1 oldalnal hosszabb kitoltendo dokumentumot, abbol csak 2 volt szakmai teszt, a tobbin ilyen kerdesek voltak, hogy neve meg lakcime, persze ezeken is kellett gondolkodni rendesen :-). Es alaphangon tul vagyok mar ilyen 20-25 interjun.

Szoval, nem szabad prejudikalni. Van junior pozicio is, van senior pozicio is, van valasztek. De tudod, ha valaki szegeny mint a templom egere, elmegy portasnak is, hogy meglegyen a betevoje. En tudom, mert en eltem mar olyan szinten, hogy a holnapi kajan is gondolkodni kellett.

Lehet hogy okadek, szar melo, lehet hogy utalod, es legszivesebben belefosnal, de penzt kapsz erte, es manapsag ez sokat szamit, foleg ugy, hogy sokan meg ennyi lehetoseget sem kapnak: egyszeruen az utcara kerulnek.

Es probald meg vegre elolvasni: senki nem mondta, hogy onnet kell nyugdijba menni. Manapsag mar nem vagy roghoz kotve, ha talalsz egy jobb allast, akkor siman at lehet menni. Munka kozben is lehet allast keresni, senki nem tiltja meg. Az interjukat trukkosebb megoldani, de nem lehetetlen.

Probalj meg egy picit nyitottabban allni a kerdeshez, mert ez a "szar melot nem vegzek, programozni nem programozok, en kizarolag Apache 2.0 es Linux 2.4-es szervereket vagyok hajlando adminisztralni" hozzaallassal csak a szakadek fele szaguldasz.

De tudod mit, szard le. Par ev mulva ugyis rajossz magadtol, hogy nekunk volt igazunk.

--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

itt "apróbb" félreértések voltak, nem azt mondtam, hogy a meló szar nekem, hanem én vagyok szar a melóhoz. olyan helyre nyilván nem fogom beadni. mindenhez sajnos nem értek. de a mai napra már nem tudjátok a bölcsességeitekkel elrontani a kedvem, mert holnap megyek budakeszire interjúra, szóval tényleg leszarom :)

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Egyebkent en eleg szar meloval kezdtem a palyafutasomat, es kizarolag a szerencsemnek koszonhetem, hogy a tovabbiakban sikerult viszonylag normalis helyekre kerulnom. A masodik allasomra majdnem egy evet vartam, mert addig senki nem jelzett vissza. De nehogy azt hidd, hogy vartam, hogy a szamba essen a sult galamb, volt, hogy napi szinten 3 helyre mentem interjura, delutan 5-6 fele estem haza, ebedelni.

Raadasul en mozgasserultkent nem konnyen kapok munkat, mert hiaba jar utanam kedvezmeny a cegeknek, ha kell mellem meg egy ember, mert egy szervert nem rakok arrebb tiz centit se. Amit nyerne a reven, boven elveszti a vamon. Arrol nem beszelve, hogy sem az uzemeltetesnel sem a programozasnal nem a ber a motivacio, hanem sokkal inkabb a potencial.

Meg ket szot a programozasrol: ahol junior pozicioba keresnek embert, nem feltetlen profi X nyelv tudassal keresnek, inkabb az az elsodleges cel, hogy a programozassal mint szemleletmoddal tisztaba legyel. Az, hogy nem vagy profi mondjuk C-bol, vagy Java-bol, nem okoz gondot senkinek, az sokkal fontosabb, hogy tudd, hogy hogyan epul fel egy alkalmazas, plusz pont, ha nehany patternt is ismersz, vagy legalabb mar hallottal roluk. Tudj egy forraskodot elolvasni, el tudj benne melyedni, a tobbit az internetrol ossze lehet szedni.

Marpedig az XChat-WDK egy olyan projekt, ahol a programkod olvasasaban eleg nagy gyakorlatra tettel szert (legalabbis valoszinuleg, mivel mukodo kodok jonnek ki toled). Ez mint junior programozonak kifejezetten jo ajanlolevel.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

"De nehogy azt hidd, hogy vartam, hogy a szamba essen a sult galamb, volt, hogy napi szinten 3 helyre mentem interjura, delutan 5-6 fele estem haza, ebedelni."

na, erről pofázok, hogy ezt "vidéken" (=bármi más, mint pest) esélyed sincs összehozni, mert hetente összesen kerül fel mondjuk 10 új IT-s hirdetés, HA 4 megyét nézel egyszerre (győrmoson, veszprém, fejér, komáromesztergom, nem épp a legcsóróbb helyek ezek sem) 3 magánportálon és a közigálláson IS. ennek a 10-nek mondjuk be tudod adni a 20%-ára, és akkor még sokat mondtam (mivel kurva sok ága van az IT-nek is, és mindenhez nem értesz), a beadottak közül meg behívnak interjúra mondjuk a 30-40%-ára, ami szintén nagyon optimista becslés. ezeket nem csak úgy mondom, ez a január-április közötti, illetve most augusztus-december közötti álláskeresésem számai.

ezek után nagyjából látható, hogy hány interjúra jutsz el egyáltalán, ha nem pesti vagy. és persze még az interjún is neked kell a legjobban lenyűgözni a leendő főnököd a másik 30 jelölt közül.

itt nem a galambot várja az ember, hanem a kurva álláshirdetéseket, amiből kurva kevés van most. de egy pesti ezt egyszerűen képtelen felfogni. meg azt is, hogy nem feltétlen rajong minden ember a gondolatért, hogy naponta 4 órát utazzon a munkája miatt. de én már ezen is túl vagyok, mert pestet is nézem.

de tudom, én és a rengeteg munkanélküli ismerősöm mind válogatunk. a nagy semmiből...

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Hat a mostot ne vegyuk figyelembe, egyreszt lassan karacsony meg ujev meg egyebek vannak, masreszt a teli idoszak mindig uborkaszezon. En meg azert se rajongok, hogy masfel orat utazok, de megteszem, mert ott van melo, ott fizetnek.

Nem tudom, de en nagyon sokszor talalkozom azzal a fajta hozzaallassal, amit te is tanusitottal itt, hogy ez se jo meg az se jo, meg amaz se jo. Pesti, videki, egyre megy.

Az egyik szempont, hogy mindig legyen az embernek onbizalma. Ha eselytelen vagy, akkor is menj el, lehet, hogy keresnek olyan embert is, mint te vagy. Ha van tiz feltetel, es annak 3-nak mar megfelelsz, egy jo hely, hogy beadd az oneletrajzodat. Agresszivnek kell lenni az allaskereses soran, mert manapsag igyekeznek nagyon valogatni, nagy a tulkinalat a munkaeropiacon, ertheto, hogy a legjobbra hajtanak. De a legjobbak pedig nagyon valogatosak, szoval a tobbseg altalaban a tobbi jelolt kozul valasztanak. Ezert nem szabad nagyon valogatosnak lenni, mert mindket oldal kenyszerhelyzetben van, de ebbol neked a legjobbat kell kihoznod.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

nem sírok, csak próbáltam felhomályosítani a kedélyeket, hogy nem költözhet egész magyarország pestre, vidéken meg szopóálarc van, volt és lesz. de kudarcot vallottam, mert nem láttok túl a hályogotokon/egótokon. azt senki ne hívja már könnyű elhelyezkedésnek, hogy van az országban 1 (EGY) kibaszott város, ahol lehet melót találni értelmes intervallumon belül. már arról is ugattam, hogy én nézek pesten is állásokat az utóbbi időben. de ez is ment /ignore-ba láthatólag. de nem baj, én vagyok az, akinek nincs realitásérzéke, tudom :)))))

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Azert, kedves, mert hatha esetleg tudunk olyan helyet, ahova keresnek olyat. En peldaul tudok uzemeltetoi allast, de ha ugy allsz hozza, hogy ugyse leszel jo oda, akkor inkabb nem ajanlom a figyelmedbe. Tessek egy kicsit tobb onbizalommal rendelkezni, mert a hisztizessel elobbre nem lehet jutni, csak magadnak artasz vele.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

ja, azt még kihagytam, hogy autospam-elt emailes megkeresés (ahol ugye annyit csinálnak, hogy beikszelik, milyen szakterület, és melyik régió, aztán hadd szóljon, szóval semmi olyan nincs benne, hogy TE kellesz nekik) kurvára messze van egy felvételtől.

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Öröm volt ezt a bejegyzést olvasni, köszi.
Tavaly én is végigjártam ezt az utat, szintén az obdev segítségével és Attiny 2313 procival egy régi PS/2 egeret alakítottam át média vezérlővé. A gombokkal számot vált, meg szüneteltet, az egér mozgatásával pedig a hangerőt állítja. Sajnos az USB HID szabványban leírt fokozatmentes hangerő állítást a linux kernel nem ismeri (nem merek rá megesküdni, de mintha a win sem), így kicsit lomha lett szegény, nem hozta azt az elképzelést, hogy csak megrántom és akkora lesz a hangerő. De finom használat mellet jól működik, keveset fogyaszt.
Az egér eredeti processzora egész hasonló volt az attiny-hez, ezért a régit csak kikaptam, az újat beforrasztottam, pár apró módosítás a nyákon és már csak programozni kellett.

Ugy latom azert ez a hakkolgatas meg nem veszett ki a nepbol... Helyes! :) A V-USB forrasahoz sajnos nem nagyon tudok egyelore hozzaszagolni, meg keves a C-s tudasom. De fejlodokepes vagyok, remelem... :) Amikor eloszor talalkoztam vele, csak a fejem fogtam, hogy ezt igy most hogy birtak megirni SW-bol... Hogy errol az implementaciorol van-e szo, azt nem tudom, de a szoftveres USB eszkozmegvalositasrol meg az ATMEL is "megemlekezett" nemi dokumentacioval. (Amit persze most nem talalok.)

"fokozatmentes hangerő állítást a linux kernel nem ismeri (nem merek rá megesküdni, de mintha a win sem"
http://download.microsoft.com/download/1/6/1/161ba512-40e2-4cc9-843a-92…
0C 00E9 , 0C 00EA
A Vista és a W7 USB HID nagyon sokat tud.
Ezt is csak ezek kezelik csont nélkül.
http://genius.hu/?insidepwd=&menu=950&poz=02&cikkcim=V%C3%A1s%C3%A1rt%C…

Utána olvastam gyorsan, e szerint a Win tud olyat ami nekem kell, USB HID Audio Volume Linear Control (LC).
Ha akadna egy jó mentorom, még akár a Linux kernelhez is lenne kedvem hozzárakni a hiányzó részt. Régen is elgondolkodtam ezen, de elvetettem, mivel nem látom át, hogyan illene ezt megoldanom.