Új otthon

Sikeresen beköltöztem az új házba. Van pár furcsa dolog Skóciában és bármennyire is a házról terveztem írni valamit, nem tudom kiverni a fejemből a mai nap történéseit. Kezdődött a reggeli bevásárlással. Csütörtökön átjött a szomszéd és említette, hogy van a faluban bolt, ami nyitva van vasárnap is. Ma reggel el akartam menni Larkhallba, mert a főutca tele van mindenféle kis bolttal és van néhány nagyobb bevásárlóközpont is. Egy utcával arrébb van a buszmegálló, amire pont rálátok az emeletről. Mivel sikeresen lekéstem a buszt, meglátogattam a boltot. Két indiai eladó dolgozik bent és mintha egy másik világba csöppentem volna a kinti kockára vágott sövény és kristályablakos ajtók után. Nem gondoltam volna, hogy India ilyen közel van. Egymásra dobált áru, kopott ajtó, power tape-el megragasztott polcok. Cserébe nem túl drága a tej. Apropó tej. Fűízű. Mindenhol tehenek és birkák legelnek, egész Skócia egy nagy legelő és ezen érdemes elgondolkodni egy kicsit, hogy Magyarországon hol élnek a tehenek és honnan lesz tej a boltok polcaira, ha egyébként emberek nőnek fel úgy, hogy nem is látnak tehenet. Nagyon várom már a jövő hetet, Hamiltonban Farmer's market lesz, ahol mindenféle háztáji jóságot lehet majd kapni a termelőktől.

Larkhall felé a buszon beszélgettem egy skóttal. Külsőre körülbelül mint az otthoni foci huligánok, rúna tetoválással a tokaszalonnán. Mindenáron meg akarta tudni, hogy jó volt-e a tegnap estém. Vagyis hogy sikerült-e pénteken nőt hazahozni. Nehezen értettem meg a skót akcentusát, de szerencsére nagyon segítőkész volt, abszolút az érdekeimet nézve még jobban skótul kezdett beszélni. A „bakfasz” (angolul brekfeszt, vagyis reggeli) náluk hétköznap valami üdítő (sör, bor) hétvégén pedig kicsit erősebb rövid. Tehát ezért kell mellé negyed kilós húsgolyó.

A mai 5 fokot tekintve kicsit túlöltöztem a téli kabáttal és sapkával, mert több rövidnadrágos és miniszoknyás gyalogost is láttam. Illetve a póló is divatos ilyenkor. Larkhall főutcáján egy 25 körüli nő pedig papucsban sétált. Visszafelé sietnie kellett, ezért papucs nélkül, mezítláb futott.

A nőkkel itt semmi gond nincs nyaktól lefelé, a modell alkattól a teltig minden megtalálható. Az egy főre jutó átlagos mellméret átlagon felüli. Nagyon sok a vörös haj. A fejrész viszont általában zsákkal szebb lenne. És ezen a reggel felkent egész rúd rúzs és a műszempilla sem segít. A műszempilla mintha kötelező lenne 14 éves kortól. És a gumicsizma... eredetileg arra találták ki, hogy az ember ha el is süllyed a ganéban, ne legyen szaros. De itt minden harmadik nőn gumicsizma van.

Egyébként a Software Developer itt mintha valami presztízs lenne, a háznál sem és a bankszámla nyitásnál sem kértek sem előző közüzemi számlát, sem referenciát, egyszerűen áthúzták ezeket a részeket, amikor mondtam, hogy mit dolgozok és már állást is találtam. Az NI Numbert is megküldték 3 nap alatt, igaz, hogy Glasgow-ban igényeltem. Nos ez így jóval egyszerűbb, mint Londonban ezek szerint :)

Egy fizetésből többet fogok félrerakni, mint amennyit otthon kerestem, tehát ebben a szakmában mindenkinek ajánlom gyorsan elhagyni az országot. Még egy apróság: a munkáltató terhei összesen 20% az alkalmazott után és mindenki rosszul van, amikor megemlítem, hogy nálunk ez úgy 50-60% körül van, de ennél a fizetésnél még sokkal több lenne, mert ez kb a parlamenti képviselők alapbére otthon. Mondjuk nem a megmondóembereké, hanem azé a 80%-é, aki soha még csak fel sem szólalt a parlamentben. Csak szavazógépnek hívom őket.

Néhány kép a házról: https://picasaweb.google.com/109223416069562383705/December102011?authu…

Hozzászólások

kb 30% a haz, de nagyyon videken vagyok, aminekem jo, mert nem birom a varost. Igen, minden nap esik valamennyi es sokféle eső. Néha meleg, néha jégeső és vízszintes, felfelé eső is :) De azt mondjak, a majus-aprilis nagyon szep, nyaron meg menjek haza inkabb es elvezzem a napsutest.

--
http://sandor.czettner.hu

Bakfasz, ázz, ez krva jó :D
Nagyon örülök, hogy jól alakulnak a dolgaid! (Én is szeretnék lépni, remélem, legkésőbb tavasszal menni fog. Glasgow vagy Finnország.)

100x, csak lassan már a belváros puccosabb utcáin sem tudsz 20 egészéges métert sétálni anélkül, hogy:
- ne akarna letarhálni valaki,
- ne menjen neked valaki,
- ne szóljon be valaki,
- ne akarna a zebrán elütni valaki,
- ne szívnád a húgyszagot és a szmogot.

Kijjebb meg még rosszabb, csak ott más dolgok vannak. Budapest egy undorító város néhány szép épülettel és parkkal. Egy 15 ezres kisváros sokkal élhetőbb, és jó pénzért még az algáknak is szép zöld színe van. Mondjuk én pont nem mennék külföldre, de meg tudom érteni ha valaki így dönt.

_____________________
echo crash > /dev/kmem

Ha nem titok: mennyivel (pénz) vágtál bele a kinti életbe?