linux install macbook pro vasra

Fórumok

Sziasztok,

macbook pro-mra szeretnek valami linuxot rakni, nem rossz ez az osx, de neha hianyzik nekem par jo kis linuxos progi :)
Ubuntu vagy fedora menne ra. Bar linux telepitesben van eleg tapasztalatom, az apple hw vilagat annyira nem ismerem es lehet kulonbozik (jo szokasa szerint), de javitsatok ki.

Amire gondolok elso korben, hogyan is telepitnem, bebootolnek egy live cd-rol vagy usb-rol a ubi/fedora-ra, gparted-al lecsipnek egy 20-30 GB-t a 320 GB- vinyo legvegebol, aztan normal "pc-s" modon felhuznam ra a rendeszer.
Ez igy okes lehet? Buktatok?

koszi

Hozzászólások

VMware Fusion vagy Parallels Desktop inkább?

EFI van és GPT, erre figyelj.

- fizetősek, bár ez egyéni szájíz szerint megoldható

+ nagyon jól integrálódnak az OSX-be, akár transzparensen is tudsz windows/linux/whatever programokat futtatni OSX programokkal párhuzamosan.
+ gyors wakeup és suspend, nem kell állandóan rebootolni.

Macbookon 4GB rammal nekem szépen megy egy XP Parallels alatt, tulajdonképpen csak a gyerek játszik alatta de alap D3D és OpenGL simán megy.

>+ nagyon jól integrálódnak az OSX-be, akár transzparensen is tudsz windows/linux/whatever programokat futtatni OSX programokkal párhuzamosan.

Windows guest-nél valóban, de linux guestnél nem (Parallels) bár ennek hiánya személy szerint nem zavar.

>+ gyors wakeup és suspend, nem kell állandóan rebootolni.

Parallels-nél van pár igen bosszantó hiba. A host és a guest rendszer közötti nagy mennyiségű fájlmozgatásnál instabillá válik, néha összeomlik a guest linux ( prl_fs driver stabilitási problémái miatt)
Guest-re közvetlenül csatolt usb eszköz használata esetén irreálisan lelassul a teljes rendszer (host+guest). Szerintem előbb töltsd le torrentről a két fizetősek és alaposan teszteld le őket, nehogy vásárlás után érjen csalódás. Ma már megbántam, hogy Parallels-t vettem. Vmware Fusion-ről nincs tapasztalatom OS X-en, Linux-on nem volt vele semmi probléma.

>Macbookon 4GB rammal nekem szépen megy egy XP Parallels alatt, tulajdonképpen csak a gyerek játszik alatta de alap D3D és OpenGL simán megy.
Windows guest-re (Linux guest-el ellentétben) eléggé jól használható a Parallels. Nem csak alap D3D játékok működnek, DX9-ig szinte minden. A 3D teljesítmény (fps) szinte pont fele a natív környezetének. Medium vagy Low beállításokkal szinte minden játékkal működőképes.

mi az ami Linuxon van es OS X-en nincs? Meg X servert is rakhatsz ra, van Macports, es a parancssor is bash, nem igazan ertem, hogy minek ra Linux, az OS X meg jobban is tamogatja azt a hardvert

http://www.macports.org/
http://www.finkproject.org/

Ugyan itt csücsül egy crunchbang is az egyik hdd-n és többször is próbáltam lemászni a "csicsás" os-ről eddig egy-két nap után meggondoltam magam. Eddig mindent megtaláltam amire szükségem volt amit meg muszáj azt fordítom.

adium valami miatt nem tetszik, de mar kezdem megszokni.
dvd 2011-ben ebben igazad van, de nem reg elojott, hogy par dvd-t be akartam huzni iso-ba raadasul a 7gb-rol 4.5gb-re tomoritve, amit k9-el ket kattal (es felora varassal) megoldottam, de ezt osx-en sehogyse tudtam megoldani pedig meg egy 100 dolcsis progivel is megprobaltam proba verzioban.

Ja, K9-nél ezt találtam:

"That's it, it's the end !
Category: news
Published on Sunday, 24 July 2011
Written by Jean-Michel
Developments on K9Copy stopped. After seven years, I decided to move on and get involved in other projects.

The DVD is obsolete, and I no longer believe in the future of desktop Linux."

http://k9copy.sourceforge.net/web/index.php/en/news

Csak megerősíti amit mondok szerintem:

Pidginnek mintha lenne OSX-es portja, bár igazából ott az Adium, ami legalább illeszkedik az OSX-es szoksáokhoz.

"divatos, csicsas termeket hasznalom"

Ez meg inkább nc. :D Személyes véleményem az, hogy a Vista/W7 Aero-ban és az OSX-ben még mindig kevesebb öncélú csicsa van, mint mikor compiz meg hasonló izékkel kifejezetten öncélú csicsával tolják tele a rendszert.

----------------
Lvl86 Troll

>mi az ami Linuxon van es OS X-en nincs? Meg X servert is rakhatsz ra, van Macports, es a parancssor is bash, nem igazan ertem, hogy minek ra Linux, az OS X meg jobban is tamogatja azt a hardvert

-1
Használod is a Macports-ot vagy csak olvastál róla, egyébként egy másik OS ports rendszerét használod és csak feltételezed, hogy OS X-en is olyan jól működik?
Eléggé elhanyagolt a Macports. Egyre több csomaggal van probléma, különböző fordítási hibákkal leállnak. Sok az elavult csomag. (Fink még rosszabb állapotban van)
Mi az ami Linuxon van es OS X-en nincs? Csak amiket eddig hiányoltam:
- kdenlive
- 64-bites Ntfs driver (csak fizetős van de annyira gyakran nem használom, hogy érdemes volna megvennem)
- K3b szintű free DVD-író program. A Disco már free lett és a beépített Disc Utility sem rossz, de képességeikben elmaradnak egy k3b szintű író programtól.
- Sane/Xsane. Lehet, hogy én fogtam ki épp unsupported scannert: OS X sajnos nem támogatja, Linux igen. És guest Linuxal is jól lehet scannelni.

>NTFS driver? A beepitettel mi a baj?
Az csak read-only. Írásra képes ntfs-3g csak 32-bites kernelt mellett működik. A fizetős 64-bitessel is, de annyira gyakran nem használom, hogy megérné.

>Az OSXhez letoltheto sane pgkkel mi a baj? Nekem megy vele egy osregi HP scanner, lokalisan USBvel, es halozaton at linuxrol megosztottan is.
Xsane nem fordult le, anélkül számomra körülményes a használata. Ha támogatott egy scanner akkor piszok jó az OS X, frissítéssel települ minden hozzá automatikusan. Az enyém sajnos nem ilyen. A többi hiányolt alkalmazás miatt egyébként is telepítettem volna guest Linuxos, utána pedig már majdnem mindegy, hogy host vagy guest alól használom.

A beepitett az tud irni is. Igy mar legalabb 2 eve ninc szukseg paragronntfs/ntfs-3g buveszkedesre. Szedj le minden ntfs barkacs drivert, dsk utilityvel nezd meg az uuid-jet, az ntfs particionak, diskutilityben umountold, majd ird be ezt az fstabba:
UUID=[uuid] none ntfs rw

majd ha ujramountolod, immaron irni is tud ra a beepitett gyari ntfs driver

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

szoval akkor az eredeti elkepzeles, miszerint dual-bootba telepitenek egy ubi-t az osx melle, badarsag? felejtsem el?

Nekem annak tűnik, az OSX miatt vettem én is Apple gépet :) Olyan jól össze van csiszolva a vas meg az OS hogy inkább rajta/benne futtatom amit nem tudok kiváltani.

BTW, a sok rebootolást is felejtsd el, sokkal kényelmesebb ha suspendel/sleepel a gép, csak kinyitom, azonnal használom, aztán becsukom és azonnal alszik. Ezt bármi más bármelyik más OS-sel nem tudta nekem és nagyon könnyű megszokni :)

ez igaz, de azert az zavar, hogy akar 10%-ot is esik az aksi toltottsege egy nap alatt, ha altatva van a gep. Mar vadiujonan friss aksival is ezt csinalta.

Azon kivul nem tudom hogy ez lion specifikus - sokaktol hallottam hogy igen - de marha sokszor roplabdazik nekem es gondolkodik el a rendszer, akar tobb 10 masodpercre is.
Pl az iPhotonal meg rendszeresen - ami egyebkent nagyon tetszik - eleg durvan kepes lelasitani a rendszert es rosszabb esetben szejjel is fagy, amiutan csak kikillezni tudom activity monitorbol. Ez normalis?

Szerintem reális áron adják. Az hogy milyet teszel bele mindegy is meg nem is (inkább nem). Ha nem apple által támogatott ssd-t raksz bele, akkor nem lesz trim, csak hekkeléssel (ami nem sok, de nem biztos, hogy minden optimális lesz). Nekem is ssd van a 13-as mbp-ben, és még sosem láttam Lion-on strandlabdát :) Boot idő 5 másodperc, és akkor már a jelszót is beírtam.
--
HUPbeszolas FF extension

hmm ezek nem rosszak koszi. akkor valami ajanlas, milenne a legjobb egy 2011-es mbp-pe? (mit tamogat az apple?) ezek a samsungok jo aron vannak, de valahol olvastam hogy van ami joval lassabb, vagy az a toshiba? :) crucial-eket kapom legtobbet ajanlaskent, ha megguglizom a temat. szerintetek?

Az anandtechen néhány helyen lehet olvasni ssd kompatibilitási problémákról pont ennél az early 2011 modellnél.
Pl.: http://www.anandtech.com/show/4205/the-macbook-pro-review-13-and-15-inc…
elvileg erre már jött egy fw upgrade javítás azóta ( http://www.anandtech.com/show/4821/macbook-pro-efi-update-reportedly-re… )
Nekem a gyári toshiba van benne, ezzel nincs gond, viszont lassabb és drágább.
Biztos jó a többi ssd is bele de azért ha kinézel egy konkrét modellt keress rá hogy megy-e mbp-ben rendesen.

>szoval akkor az eredeti elkepzeles, miszerint dual-bootba telepitenek egy ubi-t az osx melle, badarsag? felejtsem el?

Nem teljesen badarság, ugyanis be lehet úgy konfigurálni a Parallels-t biztosan (valószínűleg a Vmware-t is), hogy virtuális gépbe be tudja tölteni a guest OS-t valós partícióról is. Pár szolgáltatásról így ugyan le kell mondani (pl.: snapshot) de cserébe használhatod a Linux-odat natív módban is ha arra lenne szükséged. Több helyet nem foglalsz ha jól belövöd a Linux partíció méretét.

A Linux nálam nincs natívan telepítve csak virtuálisan. A topic-indító akarja valamiért natívan, nyilván megvannak az indokai.
Windows ellenben natívan (is) telepítve van. Új játéknak jobb a natív Windows, mint a virtualizált (DX10 csak natívan van; a lassabb virtualizált 3D kevés lehet egy izmos gépet igénylő játéknak)

iMac-re nem ugy installaltam Windowst, hogy lecsiptem egy particiot, aztan buttoltam cd-rol, es felinstalalltam...
BootCamppel csinaltam meg neki a particiot, es ott mondtam meg neki, hogy masik oprendszert szeretnek installalni. Viszont nem tudom hogyan reagal, mikor reboot utan windows cd helyett linuxot talal a meghajtoban...

Elso korben mindenkepp a Boot Camp-nek neznek utana...
Masodik korben pedig ennek: Dual-Boot: Mac OSX and Ubuntu

Sic Transit Gloria Mundi

Nalam MacBookPro-n szinten refit bootmenu, es Ubuntu 11.10 - Mac OSX dual boot.
Suspend utan neha a touchpad nem eledt fel, erre a megoldas:
SUSPEND_MODULES="bcm5974" sort beirni a /etc/pm/config.d/modules file-ba.

Minden tokeletesen mukodik, es azt vettem eszre, hogy szinte mindig linux-ot bootolok...

Azokat megértem, akik OSX-et szeretnének tenni az Ubuntu-jukra... De azokat, akik az OSX-ükre Ubuntu-t, azokat nagyon nem. Flame-be azonban nem megyek bele, már csak azért is, mert elhangzottak olyas dolgok, amiket mondanék, ahogy a MacPorts is - azt azonban mégis csak +1-elem. Tedd fel a MacPorts-ot szép csilli-villi .dmg image-ből grafikus telepítővel, aztán utána még örömködhetsz is, hogy megint 1337 vagy, mert mégis használsz karakteres terminált... Ha ki akarnád próbálni, tudok adni egy rövid ismertetőt is akár. De ez az "égek magam előtt az OSX miatt" meg "Linux barátom" duma azért meredek, ezt ne erőltesd _szerintem_ (se) :]

“We live on a placid island of ignorance in the midst of black seas of infinity, and it was not meant that we should voyage far.” - Howard Phillips Lovecraft

subs.Bár ha már Applet gépet veszek akkor Osx.

- dualbootra: rEFIt (ahogy azt már mások is megírták, én is anno, amikor még MacBook-om volt, a refittel dualbootoltam, de nem sokáig, mert rájöttem, hogy Apple gépen az OS X a nyerő, és szinte minden megvan rá ami Linuxra is, sőt az Appstore tele van frankó kis ingyenes alkalmazásokkal)
- SSD-re: ha már vacilálsz, hogy duálbúút, meg Linux.. Egy Apple recomended SSD árából inkább vegyél egy legolcsóbb EEPC-t, és arra tolj fel egy Linuxot, ha lehet valami gondolkodtatóbbat, mint az Ubuntu, vagy a Fedora, pl Aptosid, Arch, Archbang, Crunchbang 20111125, mert így nem kell megbontani a MacBookPro lelki békéjét, és mindig up to date maradsz Linuxilag is, nem mellesleg lesz egy phun géped, amin ha nagyon elqrsz valamit, azzal nem veszélyezteted OS X-en tárolt adataidat, és nem kell még a Linux előtt egy OS X (extrém rosszesetben ha a refitnél qrsz el valamit)reinstallt is csinálni.

Indoklás:
Nekem is volt kb 2-3 évig több különböző Apple gépem (sorrendben: iMac fehér, PowerBook 12", MacBook fehér), és először engem is foglalkoztatott a dualboot, de felesleges, mert ha már Apple gépet használok, akkor annak minden előnyével/hátrányával érdemes használni azt a rendszert, mert abból is nagyon sokat lehet tanulni.

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2