Neked is romlik a távollátásod?

Fórumok

Sziasztok!

Fájdalommal értesültem, hogy megint romlottak a szemeim 0.25 dioptriával.
1982 óta ülök 2-től 16 órát a monitor (na jó, kezdetben képernyő) előtt. Egyre romlik a távollátásom. Nem túl veszélyes, ellenben zavaró. Jelenleg 1-1 drió, de megint érzem, hogy rosszabodik.

Egyedi eset, vagy generális probléma?

Hozzászólások

Ez egy létező probléma. Vígasztalhatod magad azzal, hogy ha "mínuszos" a szemed, akkor öregkorodban visszafele korrigálódhat (javulhat) a rövidlátásod (orvosok szerint, szerintem kamu). De ellenben közben romolhat a szemed közelre is, meg lehet rajta zöld és szürke hályog is, stb.

--
trey @ gépház

Bocs trey, szerettem volna az elejére ezt a gondolatot:

Naponta 1-2 alkalommal tartok kb. 10 perc szünetet és ilyenkor "tornáztatom" a szememet. Ilyenkor a távoli tárgyak, fák, kocsik, épületek között vándorol a tekintetem. A szemromlás a hosszú távú közeli fókuszálás miatt alakul ki az esetek jelentős részében. Ehhez alkalmazkodik a szem, és emiatt lesz gyengébb a távollátás.

Én nem naponta 1-2 alkalommal, hanem óránként 5 percet szánok erre a folyamatra. Illetve ha fárad a szemem, akkor ücsörgök 1-2 percet csukott szemmel.
x>10 éve ülök monitor előtt, nem tudom melyik működik, lehet egyik sem, de kijelentem, eddig kutya bajom;)

Amikor a rövidlátónak öreg korában elkezd "javulni a szeme", akkor ugyanaz az öregkori távollátás alakul ki, csak az "alapvonal" más. Az ilyen szem alkalmazkodó képessége mind közelre-, mind távolra nézés esetén csökkent a normálhoz képest.
Így fordulhat elő, hogy egy öregkori rövidlátónak több szemüvege van különféle dioptriákkal. Esetleg minusszal és plusszal is.

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Én még csak 5-6 éve ülök gép előtt. Igaz elég sokat. Régen "túl jól" láttam, de most a bal szemem -0.5 a jobb -0.25 -ös. Határozottan jobb szemüvegben dolgozni, élesebb a kép :). Igaz egy éve már csak LCDd bámulok. Igaz ez lehet, hgy a korral is jár (27), de nem vagyok biztos benne. Sok mindent be kellene tartani, ha számítógéppel dolgozik, az ember, de a munkaadók nem mindig néznék jó szemmel. Egyszer én is megemlítettem egy volt munkatársam védelmében, hogy óránkétn jár 10 perc pihi, és napi max. 6 órát dolgozhatna (ha levonjuk a 10 perceket a 8 órás műszakból, akkor ~stimmel). Én jót mosolyogtam azon, hogy kitért a főnök felesége, aki szintén ott dolgozik ahol én.
Nem vicc pedig.
___________________________________________________________________
Lógnak a pálmafán a kókuszok .... :)

Úgy van, hogy jogosult vagy óránként 10 perc nem számítógépes tevékenységet (munkát) végezni. Az, hogy ez szünet (ha eltűri a munkaadód), vagy egy megbeszélés, vagy bármi egyéb, az már más kérdés. A 6 óra úgy értendő, hogy összesen max 6 órát lehetsz a gép előtt. Ebből következik, hogy napi két óra nem számítógépes munkát biztosítania kell a főnöködnek, amit el tudsz osztani a nap folyamán. Nagyon nem szokták betartani. A törvény megalkotásakor az irodai alkalmazottakból indultak ki és nem a fejlesztőkből, rendszergazdákból (ahol akár az is előfordul, hogy ha megszakadnál se tudnád betartani, vagy betartatni).

Egy fejlesztonek nem az a dolga, hogy folyamatosan a gep elott uljon, es babralja a kodsorait. Ha valaki igy tesz - es mindenfele tervezesi es atgondolasi fazist elvet, kihagy, akkor inkabb ne nevezzuk fejlesztonek.

Eyebkent valoszinuleg az ilyen "fejlesztok" miatt tartanak ott a mai alkalmazasok, ahol...

Érdekes és hasznos témát vetettél fel, én is akartam már többször nyitni egy ehez hasonlót. Én nem éreztem eddig, hogy különösebben vmilyen mértékbene látáskárosodást szenvedtem volna, igaz, néha kétségeim vannak efelől: pl különösebben a késő esti órákban kicsit elmosódik néha a kép - próbálom mindig az álmosságra és arra fogni, hogy megterheltem a szememet...
Érdekelne annak a története, tapasztalata, aki szemüveget visel, és éleslátása rosszabbodását a monitor előtt eltöltött nagy mennyiségü időnek tulajdonítja.
És egyáltalán, aki számítástechnikával foglalkozik, annak előbb utóbb szüksége lesz szemüvegre? - itt most főleg a napi 4-5 óránál hosszabb esetekre gondolok... mert sajnos én ezt a kategóriát is nem ritkán felülmúlom.

"Érdekelne annak a története, tapasztalata, aki szemüveget visel, és éleslátása rosszabbodását a monitor előtt eltöltött nagy mennyiségü időnek tulajdonítja."

Igen.

"És egyáltalán, aki számítástechnikával foglalkozik, annak előbb utóbb szüksége lesz szemüvegre? - itt most főleg a napi 4-5 óránál hosszabb esetekre gondolok... mert sajnos én ezt a kategóriát is nem ritkán felülmúlom."

Nem feltétlen, de marha nagy rizikófaktor.

--
trey @ gépház

A legtöbb orvost hiába kérdezed, mert csak a kategorikus választ kapnád: "Nem gyógyítható és hordja rendesen a szemüveget, amit felírtunk magának." Ehhez hozzáteszem, hogy a szemüveg hordása sok esetben csak további látásromláshoz vezet (főleg a rövidlátóknál, akik állandó jelleggel hordják).

Általánosságban:
- rendszeresen nézz távolba a monitor mellől
- rendszeresen pihentesd a szemed (és úgy általában legyél kipihent)
- szem és általános lazító gyakorlatok alkalmazása
- szemtorna
- Táplálkozás: A vitamin és Lutein bevitele.

Ezen felül még van bőven módszer, de azokhoz már inkább szakember segítségét ajánlanám:
- szemmasszírozás
- kiváltó okok kezelése
- a szem és látás kivizsgáltatása (erre valók a szemorvosok)
- tréningek a helyes látás elsajátításáért (a szemünket általánosságban csecsemőként tanultuk meg használni, majd maikor olvasni tanultunk, akkor megtanultuk egy másfajta használatát. Mindkettőnél kialakulhatnak rossz szokások.)

Konkrétrumok? Az a szakemberek dolga. Magánszemélyként még tanácsot sem adhatok egy ilyen fórumon, hogy ezt vagy azt az akupresszúrás pontot így és úgy masszírozd, mert nem vagyok rá törvényileg feljogosítva (se eti vizsgám, se szakvizsgám, se engedélyem és akár BTK-s ügy is lehetne belőle). De megvannak a kapcsolataim, akikhez továbbítani tudom azt, akit érdekel a dolog.

Tornára, lazító gyakorlatokra az interneten rengeteg leírást találsz, még magyarul is jelent meg róla könyv. Egy másik hozzászólásomban már leírtam egy magyar linket is (többet nem találtam): www.szemtrening.hu, www.szemtrening.hu (a kettő ugyanaz az oldal).
Van rácsos szemüveg is, csak írd be a google-ba, hogy rácsszemüveg és kapsz egy csokorra való találatot.
Amit még érdemes tudni: ezek a módszerek egymagukban is tudnak eredményt felmutatni, de a tartós eredményhez többfélét kell együtt használni. Hogy konkrétan melyiket és hogyan azt a szakember dolga eldönteni.

Magyarul ez a könyv jelent meg: MacFadyen, Ralph J.: Dobd el a szemüveged! http://www.konyvmoly.com/konyv/12062
Külföldön jóval több könyv van a témáról.

Egy híres eset az, ami Aldous Huxleyval történt, gondolom a személyét nem kell bemutatnom (a Szép új világ írója). Ő majdnem megvakult és a hallott egy bizonyos Dr. Bates-ről és módszeréről, amivel teljesen visszanyerte a látást. Erről írt is egy könyvet: The art of seeing (1942). Egyszer lefordították és kiadták magyarul, de azóta soha többet.

Itt egy tömör összefoglaló a Bates módszeréről magyarul: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bates-módszer

És zárszóként, ha valakinek van kedve legalább az interneten utánanézni a dolgoknak, az gondolkozzon el azon, hogy vajon miért megy még a mai napig is a lejáratása, miközben már kis hazánkban is már majdnem 10 éve hivatalosan elfogadott módszerről van szó!

Huxley-ról:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bates_Method#Aldous_Huxley_and_Margaret_Corbett

A módszer elég erősen vitatott. A fenti idézet szerint, bár Huxley maga is hitt a látása javulásában, egy nyilvános előadása alkalmával néhány centire tartotta a szemétől az előadását, és úgy sem tudta elolvasni, belesült, majd előkeresett egy nagyítót a zsebéből.

Nem hinném, hogy az optikusoknak akkora hatalma van, hogy el tudnák halgattatni, ha valaki tudományos módszerekkel, nagy statisztikával, kontrollcsoporttal igazolni tudná valamelyik módszer hatékonyságát, publikálni akarná az eredményeit, a Nobel-díj reményében.

Az egyéni tapasztalatok is fontosak, de azért kontrollcsoport nélkül nem sokat mondanak. Ha van rendes vizsgálat a témában, nagy statisztikával, kontrollcsoporttal, akkor persze meggyőzhető vagyok. Külöben szkeptikus.

Én véghúztam a témában 3 évet, a tapasztalataim: az optikusok a pénzt nézik, a szemorvosok meg csak unottan csinálják a munkájukat és nem is akarnak olyanról hallani, hogy te (mint páciens) más véleményen vagy, mint ők. A Bates módszer működik, de gondolom mint sokan, te sem voltál hajlandó venni a fáradtságot, hogy kipróbáld a tenyerezést és napoztatást. Határozottan élesebben látsz utána. Azt már én is kétlem, hogy a Bates módszer önmagában mindenkinél elég lenne, de egyéb természetgyógyászati módszerekkel együtt már komoly javulást lehet vele elérni. Miután nekem sikerült ezért én elsősorban a szememnek hiszek.

Szerintem a mai tudományban egy ilyen kutatásnak egyszerűen nincs helye, a publikációdat csak kisebb helyi lapokban tudod leközölni (az meg édeskevés egy nobeldíjhoz). Nemrég még Magyarországon is készült egy ilyen kísérlet, sikeres is volt, tudományosan megfelelő volt, de a neten alig találsz rá! Olvastam az optikusi kamarának egy cikkét, amiben azt elemezték, hogy még mekkora tömeg lehet az, akinek ilyen-olyan indokkal szemüveget lehetne felírni és jelenleg nem hord szemüveget. Nagyon a pénzről szól az egész!
Dr. Bates-nek 30 évnyi kutató munkáját tagadja meg az orvostársadalom, melyben olyan kísérletek is vannak, melyek egyrételműen megdöntik Dr. Helmotz dogmáit (Dr. Helmotz jelentette ki, hogy egyes látásproblémák örökletesek és mint olyan nem gyógyítható. Pont. Dr. Bates mert ebben kételkedni, ezért nincs helye az orvosok között.)

A szkeptikusság a magánügyed. De az már gond, hogy a legtöbb emberbe annyira belenevelték, hogy a szem az egyetlen szervünk, mely képtelen a gyógyulásra, hogy még az egyszerű gyakorlatokat sem hajlandó kipróbálni, vagy elintézi annyival, hogy jól megvan a szemüvegével.

Visszatérve Huxley-hoz: Ő majdnem megvakult, elég súlyos volt az ő esete. Először csak néhány centi, aztán idővel növekszik a távolság.

Én először az orrom hegyéig se láttam, aztán ment az első centik legyőzése. Most erőltetés nélkül olvasom a monitort, igaz kb. 16 centiről, de volt már hogy 30 centiről dolgoztam, ez már az a pont, ahol szokás kérdése is és én nehezen szokok hozzá ahhoz, hogy ne hajoljak közel a monitorhoz. De már 3 éve semmit se teszek azért, hogy javuljon a látásom, stagnál. Illetve ha nagyon hajtom magam, akkor átmenetileg romlik, aztán ha kipihentem magam, akkor visszaáll. Nem egyszer volt már olyan, hogy teljesen élesen láttam! A suliban többször is el tudtam olvasni szemüveg nélkül a táblát (ezt amúgy 12 éves korom óta nem tudtam megcsinálni, amikor már 2 dioptriára emelkedett a rövidlátásom).
Amúgy van egy olyan érzésem, hogy nekem nem is biztos, hogy kellett szemüveg, amikor 10 éves koromban felírták. Heteken keresztül szemészhez hordtak, az meg elkezdett valamit kísérletezni rajtam, amitől két hétig az orromig se láttam, amikor elmúlt, akkor meg felírt egy -0,5-ös szemüveget. Pedig valószínűleg a szememnek kutya baja se volt, csak épp tele voltam feszültséggel és szorongással (voltak gondok otthon és a suliban is).

> Esetleg konkrétumok jók lennének. Szemtorna, szem és általános lazító gyakorlatok alkalmazása, stb.

> Mert ez így jól hangzik, csak ugye az ember szkeptikus.

Persze, sok ember igy van ezzel...
Saját tapasztalat:
A fentebb emlitett "Tökéletes látás szemüveg nélkül" c. könyvben ismertetett ún. tenyerezés után kapásból érzékelhető javulást láttam. Jelen esetben úgy, hogy az xmmsben játszót relaxos számok cimeit élesebben láttam távolabbról.
Később a digites óra számjegyeit a szoba végéből ki birtam venni, korábban csak a szoba felétől ment.

Mások tapasztalatai (anno feldobtam a témát egy hix levlistán):
1. " Ha nem hordod akkor nem tud "lustalkodni" a szemed, dolgoznia kell, h tavolabb is lass.
Mindezt sajat tapasztalatbol mondom, mert 18 eves koromban a -1,5 dioptrias
szemuvegemet letettem es csak 5 evvel kesobb mentem el szemeszetre, amikor
mar csak -0,7-t irtak fel."

2.Hm... Akárhogy keresem, levelezős archivumomban nem találom a többit, hix.com-on pedig nincs most keresés, igy röviden:
Volt olyan emberke aki 3 (!) napig végezte a könyvben irottakat és teljesen megszünt a rövidlátási problémája ~ -1 diopriáról.
Valakinek 3-6 hónap kellett, de kivétel nélkül mindenkinek pozitiv tapasztalata volt/van az ilyen módszerekkel kapcsban. Anno volt egy 16 éves srác, -6-os diopriát -3-ra csökkentete le fél év alatt csak azzal, h minden este az ujjára és a mögötte lévő szoba sarkára fókuszált. Szal tornáztatta a szemizmait.

Ha vki ezek mellett még az étrendjét is átgondolja, ami sztem kicsit nehezebb, de megéri + igyexik a stressztől megszabadulni (relaxáció), tuti javulást ér el!

Azért hadd jegyezzem meg mielőtt a többiek azt hinnék, hogy ennyire csodás a helyzet, hogy valóban vannak ilyen nagyszerű eredmények, de sajnos van másik véglet is, akik sok munka árán apránként jutnak előre. Én is közéjük tartozom.
Valóban a tenyerezés a leghatékonyabb "meggyőző eszköz", ott azonnal érezni a javulást.
Örülök, hogy neked is bejöttek ezen dolgok!

Igen, ez sajnos igaz. Nagyon vissza tudja vetni a javulást, ha az ember sokat sz.gép elé kényszerűl. Nekem pl. fősulis előadásokon kell rendszerint hordanom a szemüveget (-1-es), van h egész nap, igy nap végére rendesen lefárad..ilyenkor jól esik a lazitás, de ez sokX csak a szinten tartásra elég :(

Örülök, hogy nektek bejött, nekem nem működött. A látszólagos javulás a fényviszonyok számlájára volt írható. Világosban ugyanis összeszűkül a pupilla, és ez élesíti a képet. Természetesen egyetértek azzal, hogy a szem erőltetése nem egészséges, és hogy a pihentetés (pl tenyerezés) jót tesz. Fentebb írtam egy kisregényt a probléma feltételezett kialakulásáról, amiből az következik, hogy a fejlődés (növekedés) lezárultával valószínűleg sem javulás, sem romlás nem fog már bekövetkezni. Ha gondoljátok, olvassátok el.

néha kétségeim vannak efelől: pl különösebben a késő esti órákban kicsit elmosódik néha a kép - próbálom mindig az álmosságra és arra fogni, hogy megterheltem a szememet...

Hát nálam is így kezdődött. A legrosszabb az hogy nincs éles átmenet, a romlás folyamatos, így fel sem tűnik. Aztán amikor 4-5 óra meló után elkezd fájni a fejed és már hónapok óta így megy, csak akkor veszed rá magad, hogy meglátogasd a szemészt. És amikor elédrakja a 0.5-ös lencsét, akkor szomorúan beletörődsz, hogy szemüveg kell.

Én 5+ éve, napi 5+ órát (eleinte CRT @ 60 Hz). És félévente járok szemészetre, semmit nem romlott a látásom.

Biztos, hogy a gének sokat számítanak.
18 éve ülök sok-sok órát naponta képernyő előtt és eddig nem romlott semmit a szemem (szerencsére).
Fater évtizedekig forrasztott kis mütyüröket, ~40 éves koráig nem kellett neki szeműveg, akkortól
viszont lassan de biztosan folyamatosan romlik a szeme. Mutternak is szinte ugyanakkortól, ugyanúgy.

pl en. 10 eves korom ota (most 29) nyomom napi 10+ de leginkabb ~15 orat a gep elott (eleinte c64+tv, azota monitor, igaz mindig a jobbik fajtabol, ezen nem sporoltam sose). Semmi baja a szememnek, sose voltam szemuveges.
(megjegyzem nem tartok 10 perces szuneteket, se tornat stb... nyomom latastol vakulasig :))
Erdekes, mert nekem keso ejjel se a szemem mondja fel a szolgalatot elobb, hanem az agyam... meg latok jol de mar nem birok koncentralni, na akkor kell aludni egy picit aztan goto 10 :)

Nekem amugy az a teoriam, hogy aki eleg koran (gyerekkorban) kezdi, annak hozzaszokik a szeme, meg a fejlodesi szakaszban, es mar nem okoz neki problemat a tartos monitor bamulas.

Egyebkent amit speciel az en szemem nem bir tartosan, az az LCD/TFT monitor tartos bamulasa (foleg aprobetus szovegek olvasgatasa). Talan mert tul eles/pixeles a kep? CRT-vel semmi gond... kar hogy nem gyartanak crt-s laptopot :)

A'rpi

Én eddig arra jutottam, hogy nem attól függ, hogy hány évesen kezdi az ember (én 12 évesen kezdtem), hanem hajlamtól, rossz beidegződéstől és pszichétől, lelki gondoktól.
Az LCD-t én is érzem néha, hogy azért az sem az igazi. De a CRT-hez képest nagy előrelépés.
Az LCD gondjai, amik a szemet és idegrendszert terhelhetik:
- alacsony kontraszt
- kis látószög miatti elszíneződés
- fénycső villódzása (pwm szabályzású a fényerőállítás, párszáz Hz-en villódzik)
- a fénycső sávos színképe
- az lcd monitor lapos színei (volt szerencsém kirpóbálni professzionális lcd monitort: ég és föld a különbség! még a látásom is jobb lett akkor!)
- van akit zavar a pixelek közötti rács. Egy barátom mondta miután lcd-t vett, hogy minden reggel arra ébred, hogy egy sűrű rács van a szeme előtt. Lehet, hogy már megszokta.
- A képpontok villódzása. Ez két dolog miatt van, az egyik, hogy a képpontok valójában pF nagyságrendű kapacitások és elektrolízisre hajlamosak, ezért képkockáról képkockára megfordítják a vezérlést. A másik része, hogy a legtöbb panel a 256 helyett csak 64 szürkefokozatot tud és a többit kitöltési tényező vezérléssel (FRM: Frame Rate Modulation) és egyéb trükkökkel oldják meg.

Amikor sok órát lehúzok a monitor előtt, akkor két dolog szokott zavarni: az, hogy egy erős fénycsővet bámulok egész nap és a lapos élettelen színek. Hozzáteszem, egy elég olcsó monitorom van TN+Filem panellal.
Minimum S-PVA paneleset kell venni, abból is a profi kategóriát és máris nem zavarja az ember szemét... Egyszer megfizethetőek lesznek ;-)

Az LCD / TFT engem is borzasztóan tud bántani. Van egy régebbi Philips LCD monitor, ami előtt egy időben sokat kellett dolgoznom. Egyszerűen lefáradtam előtte, álmos lettem, fájt a fejem, elment a kedvem mindentől.

A laptop-om (IBM ThinkPad R52) LCD-je tökéletes. Nem látok rajta "rácsozódást", gyönyörű a képe és nem érzem azt, hogy menekülni kell a monitor elől. Ez a kijelző jobban fekszik a saját CRT-mnél is pedig azon is élmény dolgozni.

Szerintem nem lehet konkrétan kijelenteni hogy az LCD / TFT monitorok valakinek nem fekszenek. Ki kell próbálni több típust, több márkát, valamelyik biztos jó lesz.

LCD / Plazma TV-t még mindig nem vennék. Valahogy nem olyan sima a kép mint a hagyományosaknál, ami a mostanság divatos HD tartalmaknál még jobban kijön.

Szerintem.

Nekem a "szemtornának" (lásd fentebb) köszönhetően javult a látásom. 12 éve görnyedek gépek előtt/felett, 8 éve főállásban. Eleinte feles, majd 0.75-ös lencsék kellettek. Ekkor elkezdtem "szemtornázni", és visszaállt a kezdeti felesre... Most stabilan 0.5 már vagy 2-3 éve.

Leírom, hogy én hogyan alkalmaztam:
Napi 3x, reggel, délben, és kora este, amikor még viszonylag világos van.
Keresni kell egy távoli, pár km-re lévő pontot(de ne túl messze). Majd egy 2 m-en belüli-t.

Először a távoli pontra kell fókuszálni, és 15-20-30 mp-ig erősen figyelni,próbálni megnézni a részleteket is, hogy beálljon a szem. A közelire (pl erkélykorlát. minimum 50 cm távolság!), és elkezdeni figyelni, próbálni megfigyelni rajta konstans távolságból pl az apró repedéseket, vagy festés egyenlőtlenségeit, minél alaposabban, szintén 15-30 mp -ig, aztán megint vissza a távoli pontra.

idővel a figyelés időtartamát lehet a kezdeti 30 mp-ről levinni 15 ig, de annál lejjebb nem igazán szerencsés(bár a 10mp-et még nem tartom vészesnek). Aztán növelni a távoli pont távolságát, és megint 30mp-ről indítani. Ha valakinek nem áll be a szeme a 30 mp alatt, akkor szvsz növelheti addig, hogy beálljon, mert aki nincs hozzászokva, annak lehet nehezebb lesz elsőre.

Hangsúlyozom, mindez személyes tapasztalatok alapján kialakult módszer, kipróbálás csak saját felelősségre, mert nem vagyok szemorvos! :)

A megfelelő szakemberekkel kell felvenni a kapcsolatot, de publikusan nem adom ki senkinek sem a telefonszámát. Priviben is csak akkor, ha igényt tartanak rá.

Általánosságban kb. annyit lehet mondani, hogy szemtorna, szemmasszázs, lazító gyakorlatok, helyes életmód segíthet. Itt egy link, ahol otthon is végezhető gyakorlatokat ír le egy hivatásos szemtréner:
http://www.szemtrening.hu/
Léteznek lyuk és rácsszemüvegek is. Én még bioboltban vettem a sajátomat, de már szinte csak postai rendeléssel lehet hozzájutni (viszont olvasószemüveget +0.25 - +4.0-ig tudsz önkiszolgáló boltban venni!!!). Nekem egy rácsszemüvegem volt és úgy tapasztaltam, hogy naponta egy fél-egy órát érdemes használni megfelelő napsütésben kint az utcán sétálva. Állandó mozgásra kényszeríti a szemizmokat és elég rendesen megerősíti azokat.
Külföldön (USA, Nyugat-Európa) sokkal elfogadottab és elterjedtebb a szem természetes módon való erősítése, gyógyítása. Temérdek mennyiségű weboldal van róla.

Amit nem írok le publikusan azok olyan természetgyógyászati (hivatalosan elfagott) módszerek, melyekhez egyrészt szakemberre van szükség, másrészt már azt is megkaptam a fejemre, hogy ráolvasás, becsapás, az ördög műve, stb... Mert ha valami működik és gyógyulást okoz, de nem a gyógyszergyáraknak köszönhető, akkor az csak az ördög műve lehet... elgondolkodtató!

Még valami: egyedi esettől is függ, de azért általában kitartó munka szükséges a megfelelő javulás eléréséhez. Viszont ha sikerül a problémák gyökerét kezelni, akkor az eredmény tartós.

drioptriával.

Ennek a szónak nézz utána.

nem szoktam emiatt szolni, de a nyelvtani ismereteid, helyesirasod katasztrofalisak. de persze ha nem magyar vagy akkor nem szoltam.

Na, mész ám!

(Ittam vagy két dl barack pálinkát, de még sosem kritizálták meg a helyesírásom. Most megnézem, mit írtam el, aztán korrigálok, vagy elhajtalak...)

Javítottam, kedves gabucino. Köszönöm a kritikai észrevételed.

gabucino írta:

nem szoktam emiatt szolni, de a nyelvtani ismereteid, helyesirasod katasztrofalisak. de persze ha nem magyar vagy akkor nem szoltam.

Szeretném, ha gyakorolnál egy kis önkritikát te is.

Vagy segítsek?

Nem szoktam emiatt szólni, de a nyelvtani ismereteid katasztrofálisak, a helyesírásod pedig katasztrofális*, de persze,** ha nem vagy magyar,** akkor nem szóltam.

*: Vagy egyes szám, vagy kettes szám használata ajánlott megkülönböztetve a tárgyak számosságát.
**: Összetett mondatok esetén vessző használata illendő.

;) Gabucino, ha leszámítjuk azt, hogy nincs ékezetes tasztatúrád, akkor is legalább 4 súlyos nyelvtani hibát ejtettél a nyelvi kritikádban szemben az én 3 elgépelésemmel. ;)

Mindenki belenyugodhat abba a ténybe hogy a monitor 8 órán keresztüli bámulása néhány év alatt nagyon rontja a látást. Egyes cégek - a törvénynek megfelelően - kötelezően előírták az óránkénti 10 perc más jellegű munkával való foglalatosságot, de ez kb. annyit jelent hogy mint pl. a megégett sebet hideg vízzel kell locsolgatni. Én nyugodt szívvel kijelenthetem hogy a monitor több órás bámulása súlyos látáskárosodást okoz. Nem hittem volna el én sem, de sajnos az én látásom is nagyon romlott. Egyszerűen megkeseríti az életem, holott azelőtt semmi problémám nem volt.

Ezt a temat mar en is fel szerettem volna dobni. Valaki probalt mar olyat, hogy a monitort lecserelni egy kivetitore?

Olyat gondoltam, hogy ulok egy kenyelmes fotelben es a kep elottem van kivetitve nehany meterre, 2-3 meteres kepatloban.

Tudom hogy a legtobb munkahelyen nem kivitelezheto, de dolgozott mar valaki hosszabb ideig projektoros kepet nezve?

Érdekes, suliban nekem feltűnt a projektor vibrálása... Úgyhogy hosszú távon az sem lehet egészséges, esetleg kisebb mértékű károsodással jár szerintem.
Egyébként tudtommal lcd monitor nem rongálja annyira a szemet, mert nem pásztáz fojamatosan, csak a megváltoztatandó képpontokat változtatja.

Ja és az is érdekes, ha az ember egy ideig adott hz-en használja a crt monitort, majd azt növeli és azon használja sokáig, egy idő után ha visszatérne adott hzre akkor majd kisül a szeme... De eredetileg nem volt számára zavaró...

Az a gond, hogy nem csak a monitor sugárzása károsítja a szemet. Az sem egészséges, hogy 30-40cm re fokuszálsz egész nap, a neon fényben ücsörgés se valami egészséges, az is villog 50Hz-en csak éppen másodlagos fényforrásnál (nem a neont nézed) nem olyan feltünő. A túlzott koncentrálás miatt kevesebbet pislogsz, ettől kiszárad a szemed,...
Egyszóval az hogy lcd-t használsz jódolog, de nem minden!

off ige, bár hallottam azt is grafikus spanoktol, h lcd nem képes annyi színt megjeleníteni mint 1 crt, és sztem is igaz, most is 2 moni van elöttem crt+lcd nagy a különbség, pont ezért nem váltottam végleg... bár nemto az új (vagy márkásabb) lcd/tft-k milyenek, enyém 1.5évess..

-minden, aminek kezdete van, véget is ér-

Ja. Nekem tavaly tananyag volt... :) Mindjárt előszedem...

Szóval színhűség néven emlegettük, crt esetén ~végtelen, lcd esetén n*100000 szín.
Képfrissítésnél van egy megjegyzés, miszerint crt vibrálóbb képet ad lcdvel szemben, mégha crt nagyobb képfrissítést is tud. Meg hogy ennek az oka az, hogy crt minden kép után újrarajzolja a képernyőt, lcd esetén csak a változó kristály forog. (Ezt már leírtam...)
Megemlítettük még crt hátrányainál sugárzást, ami hathat a szemre is... :)

Majd lehet egyszer legépelem ezt a füzetet, jó kis dolgok vannak benne a diódáktól a lézerprojektorig... :)

thx a infot..
lcd:n*100000 szín technológiailag állandó (pff, huh :p ) vagy lehet még jobb is?

"Majd lehet egyszer legépelem ezt a füzetet, jó kis dolgok vannak benne a diódáktól a lézerprojektorig... :)" lehet jól jönne a hupwikibe?.. ;p

amúgy ezeket mien sulliban tanulod/tad?

-minden, aminek kezdete van, véget is ér-

ESZI, bruhahaha! :)
Bocsi, a magyar kozepiskolak mezonyeben tenyleg igen jo helyen van ('97 -ben ballagtam), de amugy egy egyetemhez -vagy netan rogton az elethez- viszonyitva igen nevetseges. Ne vedd komolyan, mikor ott olyanokat mondanak, hogy az lcd o(10^5) szint tud. Valszeg egy 5 eves, tanaroknak szolo eloadasbol maradt meg az info... :(

"Egyébként tudtommal lcd monitor nem rongálja annyira a szemet, mert nem pásztáz fojamatosan, csak a megváltoztatandó képpontokat változtatja."

Igen, emiatt utálom a TFT-met, mert mikor megvettük a 19"-st a régi 15"-s CRT helyett, ~1-2 órával később fáradt el a szemem -> ennyivel később is mentem aludni :)

Szóval aki teheti, az vegyen TFT-t. Sokkal kevésbé fárasztja a szemet, 50k-t meg össze lehet spórolni egy monitorra (régebben a normális CRT-k is akorül voltak). Jobb egyszer +20k-t kiadni, mint évente venni új szemüveget.

---
A Linux nem Windows, de a Windows se Linux.

9 éve (ha commodore-t is beleszámítjuk) félig tv-n félig crt-n 60 majd 100hz-en, napi jó sok órát, durván, pihenés nélkül
eredmény: -4.5 mind2 szemem... :_( de ofkorz abszolut az én f*sságom...
amugy dioptria a helyes, sztem...
a poén, h amig szemüvegem volt romlott, kon.lencsével 2 éve ugyanannyi

-minden, aminek kezdete van, véget is ér-

Már mért ne lenne képes?? van valamennyi elhasználódás de tényleg jelentéktelen, az is sztem a - még mindíg - túlzott pcfüggésem miatt van :)
szal pl 3 hónapos lencsénél egy hangyányit homibban látsz a 3. hónap végén, mint mikor kicseréled és az újon át nézel.. az tökéletes tisztaság!
tapasztalat beszél belőlem, persze ha már választani lhetne: lézeres szemműtét.. már gyűjtök rá csak f0sok 1 kicsit, hallottam dolgokat... :|

-minden, aminek kezdete van, véget is ér-

baratnom volt ilyen muteten.

annyi a dolog, hogy megvizsgalnak, ajanlanak egy kezelest (3 fele van).
mutet utan egy hetig kontrollra kell jarni, azutan hetente egyszer, kesobb havonta egyszer, ezt fel evig.

de amugy adnak szep csillivilli katalogust, cd-vel, batorito anyaggal egyutt ;P

mutet elott adnak nyugtatot, hogy ne a magas vernyomas miatt csesszek el a szemed :)

garanciat is vallalnak, marmint ha rendeltetesszeruen (ertsd: fel evig az altaluk felirt cseppet hasznalod, napszemuveg - erosen UV szuros, kerulod az eros fenyt - napot, stb) hasznalod a szemed, es megis elromlik, akkor vallaljak, hogy kulon dij NELKUL megmutenek ujra.

mutet utan azonnal erzed a kulonbseget, viszont eleg faradt lesz a szemed, igy jobb, ha kiserovel mesz, ha teheted becsukva tartod a szemed. kb egy-ket napig csak alvast javasolnak, mert egy picit tulreagalja a szervezet a valtozast.

egyebet nem tudok elmondani, kerem kaccsojja ki. ;]

--
deejayy DOT hu

Akit érdekel:
http://www.focusmed.hu/intralasik_eljaras.html

Én egy ideje tervezgetem, de még csak -0.25-nél tartok, így elvagyok szemüveg nélkül is, bár sötétség és fáradság hatására néha nagyon nem látok.
Ha már nem bírom továb (pl állandó fejfájásom lesz) tuti elmegyek.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Lézeres szem műtét alapvetően 2 technológiával van: az "orosz" néven csúfolt régebbi, meg egy újabb (azt hiszem lasek a neve).
Az "orosz" lényege az volt, hogy a szemet lézerrel felvágták, a felvágott részeket újra összeigazították. Ennek volt az a hátránya, hogy többet nem lehetett műteni, könnyen elrontható volt, esetleges szélsőséges esetben mellékhatásként megvakulás (bár lehet, hogy ez, meg a csarnokvíz esetleges elfolyása csak urbán legend).
A mási módszer (ez a modernebb), hogy a szaruhártya eltávolítása után (ez az, ami védi a szemet a portól és más szennyeződésektől) lézerrel a szem felszínéről eltávolítanak némi anyagot. Ezzel a szem optikai tulajdonságait visszaállítják a megfelelő állapotba. A műtét után azonnal látsz. Sajnos az érzéstelenítő elmultával érzekelni a szervezet a szaruhártya eltávolítását, amit nagy mennyiségű könnyezéssel és égető érzéssel jelez. Ez ki is tart néhány napig, amíg vissza nem nő. A műtétet egyébként többször is el lehet végezni, illetve nem akadályozza szemüveg v. kontakt lencse hordását (ha már lementek az utózöngéi is). Egyetlen hátránya, hogy fiatalabb korban nem lehet művelni, mert akkor még változhat a szemben lévő üvegtest alakja (vagyis újra elromolhat a szem). Illetve, hogy nem minden esetben lehet ezzel a módszerrel szembetegséget javítani. (Ezt megmondják előre.)
Kollégáim közül is sokan megcsináltatták ez utóbbit, és nem volt gondjuk vele. Egyetlen hoszabb távú hatás, hogy az első fél/egy évben a szem érzékenyebb lessz az UV-re.
Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Pici kiegeszites (szakertok biztosan ebben is tudnanak kurkaszni ...)

Mindket modszer felfoghato "beepitett kontaktlencsenek", azaz a szaruhartya gorbuletet valtoztatjak meg valamilyen uton, es az eredmeny olyan mintha szaruhartyabol egy kontwktlencset tettek volna a szemre ...

> Lézeres szem műtét alapvetően 2 technológiával van: az "orosz" néven csúfolt
> régebbi, meg egy újabb (azt hiszem lasek a neve).
> Az "orosz" lényege az volt, hogy a szemet lézerrel felvágták, a felvágott
> részeket újra összeigazították. Ennek volt az a hátránya, hogy többet nem
> lehetett műteni, könnyen elrontható volt, esetleges szélsőséges esetben
> mellékhatásként megvakulás (bár lehet, hogy ez, meg a csarnokvíz esetleges
> elfolyása csak urbán legend).

Egeszen pontosan - ha jol emlekszem - radialis keratotomia neven elhiresut modszer. A lenyege az, hogy _atvagjak_ a szaruhartyat, es a hegesedes fogja kialakitani a kivant "gorbuletet".
Allitolag legregebben Japanban csinaljak, de megis Oroszorszagban csinaljak olyan profizmussal, hogy joforman futoszalagon fekszenek a mutetre varo betegek ...
A japan pelda intelme, hogy hosszu tavon nagyon nagy szazalekban szruhartyatransplantaciot kellett vegezni (forras: az az emberke, aki a masodik modszerben fejlesztokent benne van/volt)

> A mási módszer (ez a modernebb), hogy a szaruhártya eltávolítása után (ez az,
> ami védi a szemet a portól és más szennyeződésektől) lézerrel a szem
> felszínéről eltávolítanak némi anyagot. Ezzel a szem optikai tulajdonságait
> visszaállítják a megfelelő állapotba. A műtét után azonnal látsz. Sajnos az
> érzéstelenítő elmultával érzekelni a szervezet a szaruhártya eltávolítását,
> amit nagy mennyiségű könnyezéssel és égető érzéssel jelez. Ez ki is tart néhány
> napig, amíg vissza nem nő. A műtétet egyébként többször is el lehet végezni,
> illetve nem akadályozza szemüveg v. kontakt lencse hordását (ha már lementek az
> utózöngéi is). Egyetlen hátránya, hogy fiatalabb korban nem lehet művelni, mert
> akkor még változhat a szemben lévő üvegtest alakja (vagyis újra elromolhat a
> szem). Illetve, hogy nem minden esetben lehet ezzel a módszerrel szembetegséget
> javítani. (Ezt megmondják előre.)

Lehet hogy masrol beszelunk, de amit en tudok errol a dologrol, hogy a szaruhartyat szabjak meg (lasik = Laser-Assisted In Situ Keratomileusis).
Ezt az un. laser-ablatio-val oldjak meg, miszerint rovid impulzusu lezer fenyet elnyeletik - kontrollalt korulmenyek kozott - az elnyelt energia pedig "elparologtatja" a szovetet (iparban is hasznaljak ugyanezt az eljerast feluletmegunkalasra).
A dolog ugyancsak nem veszelytelen - mar csak logikai uton sem ...
Ha anyag repul le a szaruhartyarol, akkor - merthogy a lenduletnek meg kell maradnia [ezt tanitottak altalanos iskolaban] - a masik (szem feleeso) oldalra a - lerepulo anyag lenduletevel aranyos - utesnek kell keletkeznie. Ez a folyadekban (szem) eleg jol halad, es nem is veszt sokat az energiajabol ... Hatul meg ott van a retina ...
Mikor en utoljara behatobban hallottam errol, akkor meg azt fontolgattak, hogy vajh' realis-e az esely egy ilyen kezeles utan barmi rendellenesseg erhartya/retina tajekon ...

> Kollégáim közül is sokan megcsináltatták ez utóbbit, és nem volt gondjuk vele.
> Egyetlen hoszabb távú hatás, hogy az első fél/egy évben a szem érzékenyebb
> lessz az UV-re.

k.

PRK, PRK hullámfront elemzéssel, LASEK hullámfront elemzéssel, LASIK (veszélyes, a egyes helyeken már nem is csinálják), IntraLASIK, Zyoptix

Jelenleg ezek a műtétek vannak.

Ez nagyon tuti:

http://szemmutet.blogter.hu/

Érdemes elolvasni. Egy csávó az elejétől (onnan, hogy eltervezte, hogy megműtteti a szemét) leblogolta a műtét végéig az egészet.

Nagyon jól összeszedte az infókat, mit hol, mennyiért érdemes. Érdekes olvasmány és még szórakoztató is.

:D

(én továbbra is parázok)

Egy video:

http://www.optik-med.hu/lezeres-szemmutet.php?TitleID=33&lang=hu

--
trey @ gépház

Ha jól számolom, 24 éve használok kontaktlencsét. Szenvedek, ha néha szemüvegben kell lennem, mert azzal meg sem közelíti a látásélességem a lencséset. Évente megyek ellenőrzésre, eddig minden rendben. Amikor kontaktlencsével olvasom a hírhedett táblát, a legalsó sorral is szeretek parádézni, mire a doktornéni mindig mondja, hogy "dejszen az már pilótaminőség" :)

Én is megerősíthetem, hogy amióta kontaktlencsét használok, jóval kisebb mértékben romlott a szemem, mint amíg szemüveges voltam (szemüveggel átlag 0.5 dioptria/év, lencsével átlag 0.5 dioptria/10 év). Pedig közben volt érettségi, egyetem, meg sok évnyi dolgozatjavítós éjszakák...

ugye? pedig ien kis mesterséges műanyag vacak közvetlen a szemgolyódon.. :)
monnyuk konnlencse óta a strandot kb elfelejtettem, hacsak nem direkt akartam eltévedni.. -4.5-ös szemekkel (lencse nélkül) asszem 20cm távolság ami még éles... :(
lencsével meg -elvileg- lehet pancsizni, de.. oan xar érzés, ráragad a szemgolóra, becsúszik a szemhély alá meg ien horror dolgok :D
ilyenkor van eza idióta félrenézés+pislogás+fókusz kombó (IT crowds egyik része, az a goth-fazon csinálja... mind1..) ami előbb utóbb +oldja a dolgot.. vagy nem

-minden, aminek kezdete van, véget is ér-

Hm, én nem félek a víztől így sem :) Jó, persze víz alatti úszáshoz azért jár az úszószemüveg, de mindenképp lencsében pancsolok. A franc se fog vakoskodni :) Lágy lencsét próbáltál már? Tök jó, sokkal jobb, mint a félkemény, nincsenek vele "horror dolgok" :)

Egyébként nem vagyok nagy fizikus, de némi fénytörési ismerettel meg lehet érteni, miért jobb a kép minősége, ha a szaruhártyára közvetlenül (könnyfilmen) tapadó vékony műa. izén át törik a fény, és nem a szaruhártya - levegő - vastag szemüveglencse útvonalon megy. (ezt a hitetlenkedőknek írtam :) )

lágy van..:(
"némi fénytörési ismerettel meg lehet érteni..." persze, logikus ha teljesen ugyanazt az élességet akarod szemüvel megoldani akko szinte a fószer arcára kéne tervezni a szemcsit (főleg a keretet), itt minden mm számít alapon, mert ofkorz mindenki arcfelépítése(orr, orrnyereg, stb) teljesen különböző (ebből a szempontból!), máshol lesz a fókuszpont
kontaktal meg ugye rajt van a szemeden közvetlenül a korrigáló dolog, szemgolyók(méret, stb) meg annyira nem különböző, azt amugy is méri a doki mielött lencsét adna...

-minden, aminek kezdete van, véget is ér-

kérdeznék én is:

ilyen lágy lencsét hány órán át lehet hordani? Mármint ugy, hogy ne kezdjen el zavarni. Száraz szem, vörösödés stb. 1. szobában monitort nézve 2. Szabadban

most olyan féllágyat hordok kb 15 éve. /Optima FW - régen tán medalist volt a neve/ hát az olyan 5 - 8 óra után már zavar... Nézegettem a nagyobb viztartalmúkat, de megéri e az árkülönbözet? Ugy értve, hogy lehet e mondjuk 12 -18 órát hordani folyamatosan?

Simán lehet. Reggel fél 7 körül felteszem, és kb. éjfélig viselem.
Eddig Ciba Focus Toric nevű lencsém volt; most leállt a Ciba a torikus lencsék gyártásával, úgyhogy Biomedics Toric nevűt használok épp. Havi lencse, de én azért kihúzom vele két hónapig is, így a féléves cucc egy évig elég (csak a cég képviselője ne olvassa a HUP-ot... ;) ) A félkeményhez képest ég és föld a különbség; féllágyhoz szerintem még nem volt szerencsém.

ja félkemény :-) ----> a lencse :D

Kösz az infót. Asszem cserekor már lágyat veszek. Hm - azt még sosem próbáltam, hogy ne cseréltem volna a megadott idöben. Igaz, ez kisváros, igy a szemorvosomnál vásárolom a lencséket. Az meg ugye nagyon odafigyel az ilyesmire. Naná, hisz ö árulja... Viszont az operációt /lézer/ azt nagyon ellenzi.
Amugy a félkemény lencsét simán tudtam hordani rég 10 órán át. Csak mostanában van vele gondom.

hali

nekem tizen akárhány éve kéne szemüveg :D
8. osztályos voltam mikor ugye a vizsgálaton mondták, hogy kell majd
szemüveg, valami .25, .5-es. Persze nem csináltattam. Gimiben jó párszor voltam szemészeten mivel jól lehetett ellógni óráról, de ott se nagyon romlott tovább így még mindig nem vettem szemüveget. Most hogy 10 éve befelyeztem a gimit valószínűleg romlott a látásom, ugyanis az embereket mondhatni a járásukról ismerem csak meg bizonyos távolságból :<
valószínűleg az idén valami szemüveg félét nem árt beszerezni.

Celeron-M 1400Mhz, 768M, Debian SID, 2.6.18-rc7

Sziasztok!

Ebben a témában (sajnos) nekem is sok és magas dioptriás tapasztalatom van. :)

14 évesen kezdtem el 'C64 + Junoszty Tv' kombóval 'dolgozni', és szépen végigmentem a herkules monitoros korszakon, a frankó 60Hz-es CRT-ken, stb. Kb. 4 éve már csak LCD monitorokon vagyok hajlandó dolgozni.

Sokat beszélek ilyesmiről szemorvossal, mert rendszeresen járok kontrollra. A rövidlátás okáról konkrétan fogalma nincs az orvostudománynak. Azt feltételezik, hogy genetikai eredetű, de az életkörülmények is jelentősen változtathatnak az állapoton. Mára már az az elképzelésük is megdőlt, hogy ha kicsit gyengébb szemüveget írnak fel a parasztnak, akkor lassabban romlik a szeme.

Nekem speciel -8-10 dioptriás a szemem és zöldhályogom is van. (Jíííhááá) A szemem már a komputerezés előtt elkezdett romlani, így biztosan nem csak az miatt van. A zöldhályog pedig férfi ágon öröklődik. ( köszi apu :) )

Én minkenkinek azt szoktam javasolni, hogy CRT-ről térjen át LCD/TFT-re, mert az nem villog bele a szemébe. A különbség napi 10-12 óra munkánál azonnal észrevehető (nem fárad el olyan gyorsan a szem). A fáradt szem nehezebben fókuszál, és ezért lesz elmosódott a kép, olyankor csak egy nagy alvás kell szerintem. Hosszú távon viszont bármilyen monitor okozhat látáskárosodást, mert a szemet mozgató izmok nem dolgoznak annnyit, mint mondjuk vezetés, vagy birkaterelés közben, hiszen állandó jelleggel adott távolságra kell csak fókuszálni. Erről elég jó szakirodalom van már, és a kompenzálásra is vannak jó szemtornák.

De ha már szóba jöttek ezek a dolgok, és a flame topoikban vagyunk:
Szakadjon meg minden gyártó, aki defaultból fehér hátterű programot ad ki. Amíg CRT-n dolgoztam mindig 30-50%-ra vettem a fényerőt, és fekete háttérre állítottam mindent. Így kb. 3-4 órával később fájdult meg a fejem minden nap. :) TFT-n már nem zavar annyira a fehér háttér, de azért még most sem kellemes.

Erről mi a véleményetek?

Krisz

Sötétbordó háttérre esküszöm.
Pusztuljon el, aki a pdf fehér hátterét kitalálta. Az is, aki olyan progit ír, aminek a háttérszíne nem állítható át.

Egész életemben monitor/TV buzi voltam, a nejem pedig egyáltalán nem. Ő most 50-70 cm-re tartja el magától a kisbetűs írásokat. Én nem.
Sztem alkati kérdés is.
Nem vettem észre, hogy jobban romlott volna a látásom, sztem ha romlott is, az már a kor miatt van. :)
_______________________
Miazalinuksz? He?

Ööö, asztal színére gondoltam, a szövegek hátterét ha tehetem sötét vajszínűre állítom.
Pl. szerintem a HUP háttere is lehetne picit sötétebb.

Példa: (Sztem kellemesen nyugtató összeállítás)

http://www.timurlenk.hu/egymuv/diszkografia/diszkografia.php
_______________________
Miazalinuksz? He?

Nekem nem a színekkel van bajom, hanem egyszerűen azzal, hogy ha egy képpont fehér, akkor 100%-on sugároz a monitor azon a ponton, ha pedig fekete, akkor 0%-on.

Így, ha egy programkód fekete háttéren fehér betűkkel (pl.),kb. 20%-a sugárzás tekintetében a fehér alapon fekete betűknek.

Csak ezért zavar. És ugye a legtöbb felhasználó nem állítja át magának, a szoftvergyártók meg nem gyötrik magukat az egészség miatt, csak az design számít.

Persze tudom, hogy a monitorok sugárzására vannak szabványok (TCO99, stb..), de ettől még nekem megfájdul a fejem. :) Bár emlékeim szerint a TCO is csak az előre felé jövő sugárzást szabályozza, a hátrafelé sugárzást nem. Pedig rengeteg irodában egyás fejére céloznak a monitorok hátuljával. Azt nem tudom, hogy ennek mi a valóságalapja. Valaki járatos ebben?

Krisz

A fejed nem a sugárzástól, hanem a vibrálástól [ és a sok gondolkodástól :-) ] fájdul meg. A monitoroknak valóban van egy röntgen sugárzása is az elektromok nyorsulása és a becsapódáskori lassulása miatt, de ez előrefelé elhanyagolható. Valószínűleg hátrafelé is szabályozzák, hogy mennyi lehet, de arra sokkal több, mint előre.

> A monitoroknak valóban van egy röntgen sugárzása is az elektromok nyorsulása és a
> becsapódáskori lassulása miatt, de ez előrefelé elhanyagolható. Valószínűleg
> hátrafelé is szabályozzák, hogy mennyi lehet, de arra sokkal több, mint előre.

Nem vagyok a monitorok mukodesenek nagy magusa, de valami azt sugja, hogy elorefele [n/s]em hanyagolhato a rontgen (SzTK-s szakzsargonnyal: Ru:ggo:ny) sugarzasa, mivel a legnagyobb gyorsulast (lassulast) eppen a becsapodaskor erik el, es a fekezesi sugarzas ott a legintenzivebb, ahol a gyorsulas a legnagyobb es - nagyon-nagyon pongyolan - a gyorsulassal ellentetes iranyu ... szoval ippeg kifele a monitor feled eso reszen ...
Szerintem ...

k.

Szemelyes tapasztalat nagy multicegnel, elmeletileg szabalyozzak, hogy a monitor mogott 120 fokban nem lehet ember, a gyakorlat azert mast mutat...
Voltak ott ilyen nagy 21,23-as monitorok, mikor bekapcsoltad, szinte latszott az ionbomba nyoma a szemben levo arcan.

16 éve (tejóég, bele se gondoltam eddig...) ülök számítógép előtt. A szokásos szamárlétra: Commodore 64 és fekete-fehér Orion tévé, majd egy 37 cm-es, színes Elekta TV (ez a készülék még mindig megvan, és még mindig működik), aztán 60Hz-es fekete-fehér (akkoriban az ilyet "papírfehérnek" nevezték :) ) 14-es VGA monitor, amit egy 14-es színes, 60 Hz-es (S)VGA monitor követett. Majd 3 évig egy rendes, 85 Hz-es 17-es CRT jött, most meg egy 17-es LCD van.

A látásom pedig: Nos, érezhetően rosszabb, mint tinédzser koromban, de még nem szántam rá magam arra, hogy ezt számszerűsítsem ezt egy szemésznél... Bár mostanában egész divatos szemüvegkeretek vannak... :/

Hasonlo palyafutas (csak C16 volt az elso sajat gepem), cirka 23 ev TV/monitorbamulas, es most -2 dioptria koruli szemuveg kell. Engem a jogositvanyom meghosszabbitasakor szurtak ki (es alaposan le is szurtak, hogy mertem eddig ilyen latassal vezetni). Sajna ami kesik, nem mulik... Majd ha beallt a latasom, azaz nem romlik tovabb, valtok kontaktlencsere, sportolasnal (foci, bicaj) finoman szolva nem optimalis a szemuveg.

En mondjuk ugy 10-11 eve gepezem, erosen valtozo ideig. Egyelore meg tokeletes (azaz k*rvamessze latok, es egyeb szempanaszom nincs).
Egyebkent meg fiatal vagyok, ugyhogy ne is legyen, es genetikailag is jo szemeket orokoltem azt hiszem.

Egyebkent pedig abszolut generalis problema :)
Apam pl legalabb 20 eve kockul (regebben meg ugye nemvolt 100 hz, csak monitorszuro :D). Gyerekkoratol eros szemuveges (asszem 3.5 korul van mindketto, de nemtom milyen iranyba), nemregiben mondta h ez ido alatt 0.5-ot romlott. Szerintem az belefer :)

Néhány szemész jött annak idején a sulinkba (még középiskolás voltam) és mindenkit "megvizsgáltak" a tornateremben, ahol a szokásosnál kétszer nagyobb távolságra volt kihelyezve a tábla és még a fényviszonyok is pocsékak voltak (ez persze csak utólag tűnt fel). Persze nem tudtam a megfelelő módon elolvasni mindent.
Ezután bele kellett néznem egy szerkenytűbe, ami megállapította, hogy mindkét szemem -0.5 -ös. Ezután adtak egy papírt, hogy náluk megkapom kedvezményesen a lencsét és a keretet.
Enyhén szólva furcsálltam, hogy majdnem mindenki kapott ilyen cetlit ezért elmentem egy kontrollvizsgálatra egy valódi szemészhez, aki megállapította, hogy a szemem teljesen jó és hozzátette, hogy ők azért "mértek" -0.5 -öt, mert a -0.5 -ös lencsével szinte mindenki jobban lát, mert a szem ehhez rövid idő alatt alkalmazkodni tud és eleinte valóban élesebbnek tűnik vele a kép.
Viszont egy idő után (a szükségtelenül alkalmazott szemüveg miatt) rohamosan romlani kezd szinte mindenkinek a látása, akire ezt rátukmálják és hozzátette, hogy ezek az álszűrővizsgálatok kizárólag azért vannak, hogy az adott forgalmazó minél többet tudjon eladni a termékeiből.
Ezt csak azért írtam le, mert ide beillett és hátha más is találkozik ehhez hasonló "vizsgálatokkal".

Szerk.: Hozzátenném, hogy mind a mai napig sokat ülök monitorok előtt és máig tökéletesen jól látok (annak ellenére, hogy a fenti lassan 6 éve történt).
Ha elfogadom a szemüveget lehet, hogy nem ez lenne a helyzet.
Az öcsém - aki most lesz 17 - viszont eleve -1.25 - -0.75 -ről indult. Nála nem volt kérdés a dolog.
Mondjuk sokkal fiatalabb korában kezdett számítógépek előtt ülni.

A nyaknak sem használ a merev tartás, főleg ha win alatt sokáig játszol :-)

3-4 éve használom folyamatosan, napi sok órában a számítógépet, nem egészen egy évvel ezelőttig tisztán CRT monitorral.
Kb. fél éve vettem észre a problémát, amikor is az előttem távolabbra haladó hölgyek arra érdemes idomait nem tudtam megfelelő alapossággal megtekinteni. Szóval nem megy távolról a stírölés. <:(
~1 éve többnyire LCD monitor előtt ülök, majdnem folyamatosan. Előtte valószínűleg többet álltam fel a géptől, nem tűnt fel a dolog, vagy még nem fáradt be annyira a szemem. Viszont gyakran megesik, hogy nem tudom, hogy az utca másik oldalán sétáló valakit ismerem-e.. Volt rá példa, hogy igen. Kijár lassan az orvos az összes mütyürjével. Pedig régen szemem, mint a sasé...

Na akkor fordítva a történet:
9 éves koromban kaptam meg az első gépem ami egy ZX81-volt. Na ha belöttétek a dátumot, akkor nagyjából azóta folyamatos a terhelés. Viszont én már 4 évesen megkaptam a szemüveget, mert az okos szemészek aztmondták hogy nem jó a szemem. Persze a szemüveg látáskorrekciós eszköz, és nem gyógyeszköz, azaz soha nem fogja jobbá tenni a szemed, max látsz, ha éppen már nem lennél képes rá. Viszont jól tönkreteheti a látásod egy rossz szemüveg, meg tovább rontja a dolgokat.
Sok fejfájás, probléma, szenvedés volt emiatt nekem kb. 12 éves koromig, amikor azt mondtam, hogy elég volt és többet nem vettem fel szemüveget. Két év múlva a teszttáblán elolvastam az alsó sort, hogy ki gyártotta a táblát. A bal szemem nem lett mondjuk tökéletes de a jogsi hosszabításon tavaly is simán átmentem. A legtöbb ismerősnél jobban látok az biztos, most is kb. 1 méterről nézem a 19"-os monitort 1280x1024-es felbontásba, default apró font mérettel (ami azért elég kicsi).
Ami tapasztalatom szerint sokat használ: szemtorna. Sajnos már nem emlékszem a könyv címére, ez pont az az időszak volt, mikor az agykontrol meg a többi okosság kezdett nyugatról beszivárogni, és volt ez a könyv valami "dobd el a szemüveged" alcímmel. Nem volt benne semmi misztikus kamu, egyszerű gyakorlatok voltak, hogyan pihentesd és tornáztasd a szemedet. Csupán pár percet vesz igénybe, ha tényleg problémád van, érdemes ilyesmit csinálni. Szerintem. Talán valahol a neten lehet ilyet találni.
Mindenesetre az biztos hogy a monitor fárasztja a szemet, de azért nem kell beletörődni a biztos szemromlásba. Legalább a pihenőidőket érdemes jól betartani.

Nemrég néztem utána a dolognak, hogy mit is tud erről most az orvostudomány. A következőket találtam:
Főleg környezeti hatásra romlik a szem. Az utóbbi 50-100 évben ugrásszerűen megnőtt a rövidlátók száma, ez ma nagyon látványos Ázsiában. Ilyen gyorsan nem terjedhetne el egy genetikai hiba. Természetesen van genetikai eredetű rövidlátás is (jó példa a cukorbetegséggel összefüggő formája), de nagyrészt környezeti.

Az egyik feltételezett hatásmechanizmus a következő:
A szemgolyó gyerekkorban kisebb, mint felnőttkorban, tehát közben növekednie kell. Nagyon fontos, hogy úgy növekedjen, hogy a hátsó része (a retina, vagy ideghártya) egy bizonyos távolságban legyen az első részétől (szemlencse). Ha a távolság megfelelő, akkor a lencse az ideghártyára tudja fókuszálni a képet akkor is, ha egy tárgy közel van, és akkor is, ha távol.

Hogy a növekedés során milyen gyorsan és mekkorára nő a szemgolyó, azt a szervezet valamilyen visszajelzés alapján dönti el. Ennek mikéntje még nem tisztázott, de nagyon úgy tünik, hogy valami köze van a szemlencse átlagos fókuszálási állapotához. Valószínűleg az ősidőkben az ember szeme főleg távolra nézett. Emiatt úgy alakult a dolog, hogy ha bizonyos százalékban távolra nézünk, akkor minden rendben van. Ha viszont túl sokat nézünk közelre, akkor az azt jelenti, hogy a szemgolyó túl kicsi, és emiatt a végtelenbe nézéshez is egy kicsit közelebbre kell fókuszálni a normálisnál. Ilyenkor elkezd nőni a szemgolyó, hogy a szemlencse átlagos fókuszálási állapota megfelelő legyen.

Ha valaki a növekedés szakaszában órákat ül a gép előtt, akkor nem nagyon néz távoli tárgyakra, tehát ez jelzés a szemnek, hogy ideje nőni egy kicsit. Ennek a tartós közelre nézésnek az lesz az eredménye, hogy a fejlődési szakasz végére (személyenként változó, hogy mikor lesz ez) a szemgolyó túl nagy lesz, és emiatt csak a közeli tárgyakat tudjuk élesen látni, mivel azok fordított képe hátrébb vetül, mint a távoli tárgyaké. A szemlencse nem tud annyira kiegyenesedni, hogy fókuszálni tudja egy távoli tárgy képet a túl messze levő ideghártyára.

Persze a fenti csak egy elmélet a sok közül, de szerintem elég jól egybe vág sokunk tapasztalatával.

Az öregkori távollátás általános oka nem a szemgolyó kis mérete, hanem a szemlencse rugalmasságának elvesztése. Emiatt nem is kompenzálja az inkább a fiatal korban kialakuló közellátást. Én pl valószínűleg se közelre, se távolra nem fogok majd látni.

Forrás (pdf)

Nekem nincs tapasztalatom a dioptriákról, viszont a topik olvasása közben észrevettem, hogy nem ugyanakkora távolságra fókuszálok. Alapból is tudom persze, csak most ide illik, hogy ha nagy monitorod van, és főképpen ha közel ülsz, akkor nem "fókuszálsz", hanem inkább "pásztázol" a képernyőn. Úgyhogy az én tanácsom, hogy mindenki vegye meg a legnagyobb képernyőt, amihez hozzá tud jutni, és használja max egy átló távolságból. Egy kis Püthagorasszal gyorsan utána lehet számolni, hogy milyen tornát is végez rajta a szem/nyak. Nekem otthon egy használt 21"-osom van és 35-40 cmről bambulom az 1600x1200-24@85-öt. Nem mondom, hogy ettől már gyógyulni fognak a szemek, de segít abban, hogy ne legyen olyan merev a monitor bambulása.

A juhász lenéz az ölében lévő szalonnadarabra (vág is belőle egy kicsit a bicskájával), utána pedig a 200 méterre lévő nyájra tekint összevont szemöldökkel, majd bambán feltekint az 1500 (?) méterre felette lévő felhőzetre. Tornázik közben a szeme, mint a kisangyal.

Ezt vesd össze a saját eredményeiddel. :)

Egyébként én 2 db 24"-os Dell monitort sasolok, de ettől nem leszek sólyom. :)

Hát '98 óta már nem romlik.

stabilan jobb szem -2 körül (meg valami "cylinderes" nem'tommenyi 1 körül van az is. asse t'om mit jelent), bal szem -3 körül van, az asszem "cylinder mentes"

------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

A témával kapcsolatban engem az érdekelne, hogy tudna e valaki olyan programot mondani, ami megadott időközönként mondjuk elsötétíti a képet, vagy egyéb módon figyelmeztet, hogy ideje egy kis szünetet tartani!

Mik

sötétítés:

xgamma -rgamma 0.750 -bgamma 0.750 -ggamma 0.750

(ha nálad is 1.000 az alap) emelés világosít, csökkentés sötétít.
mondjuk színekre is van egy kis hatása. :))

vagy xgamma -gamma 0,75 (belövi az összsest.)
---------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

xset dpms force off. És egyszercsak lekapcsol a képernyő. persze ezt cron-nal szépen be kell paraméterezni megadni a pontos display-t meg ilyenek. :)

nvidia-settings meg tud olyat gamma-n belül, hogy csak brightness-t állít. de azt nem tudom fejből hogy kell pontosan paraméterezni. a látható hatás kb. ua. mint a gamma teljes átállítása. kb. bár az én szemeim ugye már szarok . :))

-------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

A dpms force off-t nem kell. ha megnyomsz egy billentyűt magához tér. ha meg nemnyomszmegsemmit :-), akkro nem avgy a kaszni elött, minek kapcsoljon vissza.

xgamma-ra meg lehet vmi bill.kombinációt kitalálni pl. ctrl-alt-z (mondtam valamit exhas) ami xgamma -gamma 1.000 -val visszaáll. vagy mittomén 1 óra menet után a cronszkript beteszi 0,7-re aztán 10 perc után vissza az alapállapot. köbö. :)

----

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

sorry a no commentért, nekem bejön a progi, munka közben mindig megy..
nagyon jól méri az időt mikor használod a gépet és mikor nem,
bár szemem még jó(kopp kopp),és mikor elsőnek felraktam azthittem majd állandóan előjön, mikro-break idejét állitgattam..
de meglepő az volt hogy amugy nagyából eddig is betartottam a pihenőket ezt progi nélkül.

idővel, majd kikapcsolom, mikor már "természetesen" pihentetem majd a szemem.

és olyan helyeken ahol tényleg 8 órát nézik a gépet, pl. adatrögzitök, simán kötelezővé tenném ezt.

amugy azt halottam legfontosabb betartani képernyő nézésekor, azt hogy:

-megfelő mhz, kontraszt, stb ahogy szemednek jó
-mindig min. a karod távolságáról nézd
-sose legyen az hogy betük olvasásához eröltetni keljen a szemed(font size :) )
-fények jók legyenek, monitor minig kicsit világosabb legyen a környező fénynél, de sötétben lápna nélkül ne!
ablak elött se szabad ülni mert tul világos!
-kicsit mindig lefelé kelljen nézni rá, mert akkor többet pislogsz és """keni""" a szemed

ennyi a commentem :)

ui.: helyesirásból sosem voltam jó :)

~10 éve, amióta masszívan gépnyomok (napi 8-10 óra), nem romlott a szemem. -3.5, -4 stabilan. 13 éves koromban kezdődött, -0.5-el, 22-23 éves koromban megállt. Idén valszeg műttetem. :D

Orvosok mondták azt is, hogy ha már sportolunk, akkor labdajátékot válasszunk, mert az jól tornáztatja a szemet.
Esetleg tájfutás,Forma1 vagy műrepülés... :)

Huhu, a tajfutas az duuuurva! Kikopod a tudod, kozben probalod elkerulni a kidolt fakat, koveket, godroket es egyeb talaj-egyenetlensegeket, es ekozben meg tajold be magad meg talald meg az iranymutato jelzeseket. A szem kb. tizedmasodpercenkent ugral pontrol pontra, az agy 2.0 loadon fut. Tudom ajanlani! :)

Míg crt-t használtam nem volt baj a szememmel. Mióta lcd-d, azóta romlott fél év alatt -.5 dioptriát. Bár az is lehet hogy most jött elő a crt mellékhatása.

En ovodas koromban szemuveges voltam, de mire elsos lettem "megjavult" a szemem... azota is teljesen normalis a latasom. Kb 20 eve lesegetem a szamitogepek jeleit tv-n, crt-n, lcd-n... lassan 2 eve mar kaptam az egyik ismerostol egy olyan szemuveget ami leginkabb egy tesztaszurore hasonlit, nagyjabol 1mm-es lyukak vannak rajt 3mm tavolsagban. Ennek /ha minden igaz/ az a lenyege, hogy amikor csak meredten nezed a monitort akkor is mindig ujra kell fokuszalni a szemednek, mert mindig masik lyukon nezel at. Akkoriban utananeztem ennek a szemuvegnek cirka 15000 HUF volt az ara. Egyenlore bizom benne...

Udv:
Feri

Nem, sűrűbben vannak azok a lyukak, nagyjából így, most is egy ilyen van rajtam:

 o o o  ______  o o o 
o o o o/      \o o o o
 o o o          o o o

Amúgy a szemem mindig is jó volt. December elején voltam valami ingyenes szemvizsgálaton, 0.25-ös, mínuszos lencsét írtak fel, de nem váltom ki. Inkább tornáztatom a szemeimet ezzel a jósággal. CRT monitort bámulok naponta minimum 1,5 órát, 17"@1024x768@100Hz-en, de volt, hogy egy fél napot eltöltöttem a monitor előtt.

---
Powered by Áram

Egy fél napot? Wohaa...

Csak tegnap 12 órát, és csak kajálni álltam fel, meg kínomban...
De kb fél éve volt egy olyan hónapom, hogy a házból nem léptem ki, és már fejfájással ébredtem. Olyan voltam mint egy zombi.

Mentem volna inkább pásztornak...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Nekem nem kellett számítógép, hogy elromoljon a szemem. Egyik évben a határőrség nyílt napján még köbö közepes eredménnyel eltaláltam 50 m-ről kispuskával a céltáblát, 1 évvel később már nem. Cikiztek is miatta! De én sejtettem, hogy baj van. A kettő között az történt, hogy a kolesz szobában felszereltek az aztal fölé egy neont. Kb szem magasságban, 50 cm-re a szememtől. Xar ügy! :-( Monitortól 7 év alatt 0,75-öt romlott, azaz ugyanannyit, mint a neontól alig 1 év alatt, így most -1 és -1,5 dioptriás. 2x fél év kivételével, amikor laptopot használtam-használok végig masszívan CRT, max 75Hz.

Van-e vkinek tapaszttalata, hogy monitor-vezetés-monitor-vezetés váltogatása rontja, vagy javítja a szemet?

Szerk: a céllövészethez még annyi tartozik, h 2 évvel később, sorkatonaként 3 lövésből 2 9-es volt, igaz már AMD-vel, 100m-en, és szemüvegben.

--
A gazdagság legnagyobb forrása a két füled között van.

Nem olvastam el az egész témát, de talán még nem irtátok:
Ajánlom figyelmetekbe Harry Benjamintől a Tökéletes látás szeműveg nélkül c. könyvet.
http://www.addel.hu/template/temp1/detailproduct.php?storeid=327&produc…

Több emberrel beszéltem már aki alkalmazta a könyvben írottakat és elég pozitiv dolgokat mondtak. Én is csak jókat tudok mondani, de tényleg rendszeresen kell végezni.

Pont ezt a könyvet akartam ajánlani, csak nem emlékeztem a címére.

Kicsit ilyen amerikai stílúsú öngyógyító szövege van (tele ellenőrizhetetlen adatokkal ahogy kell), de ettől függetlenül a benne leírt szemtorna, arcmaszírozás, stb még jó.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Szerintem génektől is függ, a jó minőségű monitortól is, pihentetéstől, és felbontástól is.
De ami a legjobban betesz a szemnek véleményem szerint az a hagyományos neon a maga 50-60hz-ével.
(Állítólag a kompakt fénycsövek több 10khz-en működnek, ezt nem tudom)
(Nem csak monitor bámulás hanem egyáltalán olvasás tekintetében is)

-Valamint a klasszikus ergonómiai szempont hogy hol is helyezkedik el a megvilágítás.

Ha valaki vezet is rendszeresen, illetve az irodai munka, fejlesztés mellett esetleg rendszeresen FPS-t is nyomat, az segíthet a szem rugalmasságának megőrzésében egy nemrégi felmérés szerint.(mármint fps témakör. ld. slashdot vagy valami hasonló)

A lényeg szerintem hogy többféle fokuszálásra legyen kényszerítve a szem.

Bajban voltam, hogy mikortól is van szemüvegem, az rémlett, hogy már általános iskolától, aztán beugrott, hogy akkoriban néztük családdal az Oroszlánkirályt a moziban, szóval lassan 13 éve (imdb segített:))). Érdekes módon otthon számítógép csak 8 éve van, és mióta megvan talán csak a tavalyi romlás volt, 0.25-el az egyik szemem. Most olyan 3,5, 2,5-en vannak (érdekes ez a különbség).

Szóval nálam a számítógép segített megállítani a szemem romlását :)) Most kezdem érezni, hogy talán megint romlani fog, valószínűleg a napi 8 óra neoncsöves előadókban, és az iskola utáni kb ugyan annyi könyvolvasás/gépezés nem tesz túl jót.

Először is amit említesz, az nem távol, hanem rövidlátás.

Másodszor a rövidlátással kapcsolatban elég sok tévhit van a köztudatban, hála az optikusi ipar érdekeinek (mennyibe is kerül egy szemüveg vagy egy kontaktlencse?!) és a szemorvosok hozzá nem értésének (biztos úgy működnek a szemlencsék és a szemizmok?! Egyszer valaki megcáfolta, de aztán kitoltották az orvosi társadalomból!).
Legutolsó alkalommal, amikor szemésznél voltam, elkezdett kioktatni a szemész. Kb. annyi volt a lényeg, hogy a szemgolyóim el vannak torzulva, mert egyszerűen egy ilyen nyomoréknak születtem... Természetesen szó sincs arról, hogy selejtnek születtem volna, 10 éves koromig teljesen jó volt a szemem és egy lelki trauma után kezdett el romlani!

Harmadszor a rövidlátás (és még elég sok a szemésztársadalom által gyógyíthatatlannak kikiáltott szem- és látásprobléma) gyógyítható! Vannak hivatásos szemtrénerek (benne van a hivatalosan elfogadott természetgyógyászatban).

Ha tényleg csak 1 dioptria a rövidlátásod, akkor azt még könnyen visszafordíthatod. Nekem 5.5 dioptria volt és folyamatosan romlott mielőtt elkezdtünk vele foglalkozni. Már 2 éve könnyedén kezelem a számítógépet. Ha messzire kell nézni akkor van egy 3 dioptriás szemüvegem amivel teljesen jól látok. Ha rendeződik az életem, akkor újra neki akarok állni és most már teljesen rendbehozatni. Nem lézeres műtétről vagy valami egyéb orvosi barbárkodásról van szó, hanem tornáztatás, lelki eredetű gondok megoldása, helyes táplálkozás, stb.

:( én kb. 82-óta bámultam előbb a TV-képernyőt - méghozzá B/W - fekete-fehér (ZX, Commodore, stb.) aztán Hercules-en keresztül a jelenlegi ViewSonic profi LCD-ig... általában naponta "több napot" :) na jó mondjuk átlag 8-12 órát, de volt már ettől sokkal több is :)

A látásom egyszer elkezdett romlani, és rövid időn belül a -2 -ig esett (kb. 1 év leforgása alatt). Aztán kb. a következő 2-3 évben (ez a 80-as évek második felében volt) -4 -re módosult, és mondhatom szerencsére utána megállt a romlás, az óta stabil, szemüveg -4 (mindkettő), kontaktlencse -3.8 (mindkettő), most már egy ideje 90%-ban szemüveget viselek, mert a kontaktcsével nincs kedvem vacakolni :) remélem rosszabb nem lesz. Remélem másnak sem lesz rosszabb.

'82-ben 8 éves voltam, amikor egy Sinclair ZX81-esen kezdtem "pályafutásomat" :) a szemem kb. '85-86-ban kezdett romlani, és kb. '90 óta stabil a -4 drió.

PC-t ha jól emlékszem '87-ben kaptam először (igaz előtte is volt vele kapcsolatom), és akkor tértem monitora (TV-ről) egy Hercules volt, aztán már nem emlékszek, de azt hiszem, kb. '92-93-ig volt Herculesem. TFT-m pedig kb. 2 éve van. Időközben általában top minőségű monitorokat használtam, pl. ViewSonic G90f-esem volt a ViewSonic TFT előtt, (persze a munkahelyen volt egy szemét Philips 14c is de később elég sokáig egy igen jó minőségű 17-es CTX-en dolgoztam). Ezen kívül volt egy ideig egy '17-es EIZO-m is. Szóval a szemem az óta igyekszem kímélni a rossz minőségű monitoroktól... :)

Nem feltétlen a monitorok tették tönkre a szemed, bár a rossz monitorok tudnak ártani. -4 dioptria romlás ilyen rövid idő alatt már elég komoly. Gondold végig, hogy mik történtek még az életednek abban az időszakában! Pl. volt családi probléma? Volt gond az iskolában? Volt-e teljesítés kényszer? Volt valamilyen baleset, stb. Nem azt mondom, hogy ezek okozzák a rövidlátást, de részük lehet benne.

Ez azt jelenti, hogy 11-12 éves korodban. Ilyenkor kezd az ember kamaszodni és nagyon gyorsan nőni. A gyors növés (a szem is növekszik) okozhat rövidlátást, melynek a romlása a kamaszkor végén megáll. Tapasztalatból tudom. Akkoriban fejlődtem fel a felenlegi szemüvegemre, ami már vagy 20 éve változatlan.

Valóban sokaknak kezd el romlani gyerekkorukban a szeme, de ez nem a kamaszkorral és a növéssel van összefüggésbe, hanem inkább az iskolával és a családi háttérrel (meg még jópár dologgal). Csináltak is ilyen téren kísérleteket. Ezek semmilyen mértékben sem támasztják alá a gyors növekedés elméletét, viszont alátámasztják a rossz szemhasználatot és az idegi/szellemi túlterhelést.
Az egyik esetben a gyereket a rövidlátás kialakulásakor távollátó szemüveggel arra kényszerítették, hogy ne hajoljon közel a könyvhőz/füzethez. A másik esetben rendszeresen szemtornát és lazító gyakorlatokat végeztettek a gyerekekkel. Mindkét kísérlet idejében megakadályozta a rövidlátás kialakulását (amit normál esetben a megfelelő szemüveg felírásával kezeltek volna, amivel sikeresen lehet a szem állapotát rögzíteni, vagy tovább rontani, hogy aztán egész életében szemüveget kelljen hordania az illetőnek.)

Lehet, de az én esetemben a családi háttér kifogástalan volt (nem hinném, hogy jobb egyáltalán lehetséges), a suliban mindég a legjobb 2-3 között voltam, sportoltam is (tenisz) - akkor még nem voltam 120+ kg :), nem tudok semmi stresszes dolgot előhívni életem akkori időszakábol. Viszont lehet, hogy gyorsan növekedtem... ma 195cm vagyok, nem emlékszem milyen nagyot nőttem akkor, de lehetséges, hogy Rapid Development volt az oka :) Szemüveget az elején kaptam, és ha valakit érdekelne, a suliban mindég az első padban űltem (ott ugyanis a tanár soha nem lát) :)))

Én nem hiszek abban, hogy gyors növekedés okozná a rövidlátást, de a látás folyamatában sokminden részt vesz és szinte bármi lehet...
De mint fentebb leírtam, megfelelő neveléssel és odafigyeléssel a rövidlátás kialakulása megelőzhető és jó lenne, ha ezt az iskolákban alkalmaznák is.

Sziasztok!

Nekem is hasonló problémám van, kissrác koromban szemüveget kaptam, és kb. 20 éves koromig romlott a szemem (rövidlátó vagyok). Én a problémát egy másik oldalról közelíteném meg, ami pedig egy modern sporttudományos szemlélet. Ez azt mondja (megerősítve sok régi rendszerbeli állítást: alexander technika, feldenkrais módszer, jóga, keleti hm-ek), mely szerint a gond azzal van, hogy rosszul használjuk a testünket. Ezt úgy hivják, hogy hibásak a mozgásminták (movement patterns). Ennek következtében bizonyos izmokat nem használunk rendesen, más izmokat pedig túlhasználunk, izommerevség, elfajuló asszimetria fog kialalkulni, és sérülésre sokkal hajlamosabbak leszünk. (További olvasásra: Grey Cook: athletic body in balance). Az alapvető hibás mozgásminták kiszűrésére Grey Cook és csapata egy 7 elemből álló tesztet dolgozott ki, mely neve Functional Movement Screening. Ez egy 0..3-as skálán osztályozza a problémákat, majd pedig korrekciós gyakorlatokat ad (kivétel, amikor fájdalom van, ez 0-s pont, ekkor keresse fel orvosát).

Innentől jön a személyes véleményem, remélem mások is elkezdenek utánakutatni a témának, mert szerintem mi mérnökök vagyunk annyira fifikásak, hogy kitaláljunk valami jó kis megoldást :)

Véleményem szerint a probléma (legalábbis az enyém) visszavezethető a szemet mozgató hibás mozgásmintákra. Ugyanis, ha kint vagyok a napon, szemüveg nélkül, és felveszem, akkor volt már, hogy le kellett tépnem a szemüvegem, mert olyan erős volt. Sőt, van, amikor jobban látok, és van, amikor kicsit rosszabbul. Hogy ha a szemben lenne a probléma, akkor mindig rosszul látnék, de ez nem így van. Sőt, próbálkoztam mozgatni a szemem abba a tartományba, amit a szemüveg nem fed, és érzem, hogy a térlátásom pl. javult, illetve jobban is tudok egy kicsit fókuszálni. A fókusszal egyébként is gondok vannak, érzem, hogy a szemem próbál fókuszálni egy közeli tárgyra (szemüveg nélküli olvasásnál), és nem találja meg egyből a fókuszt. Tehát szerintem ez irányba érdemes lenne kutatgatni.

A tenyerezésről: ha rákoncentrálsz a tenyeredre, az vérbőséget fog okozni, meleg lesz a tenyered. Ha ezt a szemedre rakod, akkor ugye a szemed melegíted, a szem körüli izmok pedig szépen el fognak lazulni. Ennyi a varázslat.

Azt nem tudom elfogadni, amit a szemorvosok mondanak, hogy nesze paraszt, itt egy erősebb szemüveg, jó lesz neked az. Ez szemorvos, aki azért kap pénzt (részesedést), hogy megveszik a szemüveget, nyilván szemüveget fog felírni, nem pedig gyakorlatokat. Ez tiszta sor.

Bizony nem egyedi, romlott a látásom nekem is és ami még rosszabb, hogy a térlátásom egyenlő lett a nullával. Persze ezt a mindennapi életben nem veszem észre, de elég komolyan billiárdoztam régen, pár versenyen is indultam, ma pedig kb. egy 12 éves kezdő szintjén játszom...:((

-- Igazi alternatíva az Ubuntu-ra: www.blackpanther.hu vagy ha ez nem jött be akkor a microsoft.com --

Tizenöt éve gubbasztok átlag napi fél napot a gép előtt. Nem romlott a látásom, sosem szorult koordinációra.

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

Harry Benjamin: Tökéletes látás szemüveg nélkül c. könyvét ajánlom.

RTF dokumentum: http://image.hotdog.hu/_data/members2/330/873330/doksi/ieuwrqpkmb.rtf

- - - - -
Tagadom a Microsoft Windowst. Szerintem ilyen operációs rendszer nincs és nem is volt soha. A létezése nem igaz, meg sem történt. Egyszerűen nem hiszem el, hogy van. Nem hiszek a létezésében és abban sem, hogy ilyen.

Én egyre rosszabbúl láttam közelre kontakt lencsémmel, az apró betüket már alig tudta elolvasni. Épp elfogyott a lencsém, így elmentem újabb adagot kérni. Ekkor kellett vizsgálat is, ahol azt mondták változott a szemem, ami valójában 1 dioptria javulás. Erre megkérdeztem, de hisz akkor javult a szemem, mire a szakorvos, kijelentette: "Nem, csak változott.". de ha jobban látok akkor az mi.
A könyvet csak ajánlani tudom mindenkinek.

Még jobb: http://szemtorna.hu
Dr.Bates egyik könyvét olvasta/olvastatta Harry Benjamin. A könyve így az eredeti technika másodkézből, saját módszerére módosítva íródott meg.
Így azonban elvesztette dr. Bates "univerzális" módszereit. Érdemes a gyökerekhez visszamenni, ezt pedig az említett linken Vén Péter ismeri alaposan. Az összeszedett tudás tizen/huszonéves áldozatos kutatómunkájának, Dr.Bates kézírásának hű fordításának és megértésének(!) a gyümölcse.

távollátás gyorsteszt:

SUNA
SUNA
SUNA
SUNA
SUNA
SUNA
SUNA
SUNA
SUNA
SUNA

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

nekem eddig nem volt gondom ezzel.
hanem a napokban azt veszem észre, hogy esténként, ha valami
véletlen folytán a tv-t lesném, ami úgy 3-4 méterre van, ráadásul
talán 15" lehet az átlója, szal erősen kell pislogni hogy mi a túró
van a képen...
amolyan éleslátás-probléma ez, de aztán ilyenkor úgy döntök, hogy
fáradt vagyok, tépek csicsikálni.
bosszantó, mert nem szeretném, ha a hivatásos jogsim ezért repülne
1-2 éven belül :/

--
Sony Vaio &

Ilyen mértékű romlás esetén kár parázni. Én 18 éves vagyok és évente 0.25-el romlik a szemem... Jelenleg 2.25-nél tartok, meg is mondták anno, hogy addig fog romlani, amíg el nem megyek megműttetni, amit természetesen az állam nem támogat... Perpill nincs fél misim lézereztetni...

http://poison-hosting.com

Tudod, hogy mi történik a lézerezés során?
Ha lesz is pénzed, x év után ismét mehetsz ennyi erővel. Tüneti kezelés, nem az okot szünteti meg, ha semmin nem változtatsz, tovább romlik. Félő, hogy 50 éves korodra már nem kell olvasószemüveg, ugyanis 2 formás lyuk lesz rajta:)

Workrave

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Szintén zenész :(
'99 -ben kezdtem 60Hz -es CRT -vel, ami kiégette a szemem (később lett 75Hz -es), kb. másfél éve nem használok már olyan technológiát, csak TFT -t, ami nekem sokkal szemkímélőbb

Jelenleg -1.25 / -0.75 (bal / jobb) szemüveg kell, de már menni kék szemvizsgálatra, rég voltam. Gondolkodtam a lézeres kezelésen (,,Sasszem lézeres kezelés''), de fentebb láttam, hogy nem javallják. Igazából gondolati síkon meg is maradt a dolog, pénzhiány miatt...

A dohányzás (talán) egyetlen előnye: 1,5 - 2 óránként tartok 7 perc szünetet. :) Ugyanis (részben a szg. higiéniája miatt, részben mert zárt térben utálok cigizni) mindig kimegyek a szabadba ha cigizek. Szempihentetés megoldva, tökéletes a látásom (persze fog ez még romlani)

Kekeceket megelőzendő: tudom, nem kell cigi ahhoz hogy szünetet tarts, de a dohányosok kevésbé hanyogolják el ;)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Nekem akkor romlott a legtöbbet, amikor '86 környékén egy C=64 képét bámultam a módosított Junoszty TV-n. Persze mielőtt teljesen kifolyt volna a szemem, sikerült szerezni egy Commodore monitort is, a típusára már nem emlékszem. Aztán a CGA monitor se volt semmi, meg a monochrome VGA, stb... stb... sorolhatnám. Sajnos olyan munkahelyekkel sem áldott meg a sors, ahol pl. az informatikus monitorára költöttek volna elsődlegesen. A vezérkar mindig fontosabb volt.
Az a csoda, hogy még látok.

up a régi témának:D
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Javasolom, hogy kérdezz meg egy szemészt.
Az a probléma, hogy a szemben található izmok csak a látásélesség beállításában játszanak szerepet. A többi a szemgolyó geometriáján és a fénytörő közegeken (szaruhártya, elülső csarnokvíz, szemlencse, hátulsó csarnokvíz és az üvegtest) múlik (amennyiben a retina hibátlan).
A külső szemizmok tréningje a látásélességen semmit nem változtat. Olvasás közben is mozgatod a szemed.
Az élesség beállításnál kis izmok húzogatják a szemlencsét és ezzel változik a görbülete és a fénytörése. Ezért fontos a szemlencse rugalmassága (ami az öregedéssel elvész). Rövidlátók esetén ez a fajta kompenzációs mechanizmus nem hatásos. A hunyorítással nem érhető el valódi javulás. A távollátók esetén viszont a belső szemizmok tudnak kompenzálni és ez részben szándékosan, részben automatikusan meg is történik. Az állandóan feszülő szemizmok pedig frankón fejfájást tudnak okozni. Tehát ha erőlteted, akkor rosszabb is lehet.
Azok a szemüvegek, amiken lukak és rések vannak csak optikai jelenségeket használnak ki, nem lesz tőle jobb a látás.

Ha egy gyógymód valóban működik, akkor az bekerül a kezelési módok tárházába.
Tehát kérdezz meg egy szemészt.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

A szemészek nem hisznek benne. De állítólag attól még hatásos.

Azt mondja, hogy 90%-ban az agyunkkal látunk, 10%-kal a szemünkkel. Állítólag a 10%-ot gyógyítja a szemorvos, a 90% a szemtréning (megtanítja az agyat jól látni).

És állítólag miután az agy megtanul újra jól látni, ezzel párhuzamosan a szem fizikai állapota is megváltozik (megváltozik a szemgolyó alakja, kancsalság esetén megszűnik a kancsalság).

Igazából az említett oldalon ott van a teljes módszer leírása ingyen. Ha átverés lenne, akkor szerintem nem tenné ki a módszert, hanem árulna valami ebookot vagy videó kurzust jó drágán ahol elárulja a "titkot".

"90%-ban az agyunkkal látunk, 10%-kal a szemünkke"

Lencsét hordok, ha csak az egyik szememre teszek fel lencsét és körbenézek, majdnem olyan élességű képet látok mindkét szememmel, mintha mindkettőben lenne lencse.
Ha kitakarom a lencsés szemem, akkor ismét alig látok valamit, gondolom a fenti esetben az agyam próbálja korrigálni.

Végül is drukkolok neked. Hajrá.
Csak azt az egyet kerüld el, hogy távollátóként túlerőlteted a szemed.
A szemtornák elvileg kárt nem okoznak - hacsak nem valami nagyon elborult dologról van szó.

A látás fiziológiája nagyon komplex. A retina a feldolgozás első állomása, az agykéreg előretolt egységeként funkcionál - ezt az agyburkok elrendeződése is jelzi.

Üdv:
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ez a Bates-féle szemtréning pont arról szól, hogy nem szabad erőltetni a látást. Az egész testnek és a szemnek is teljes nyugalomban kell lennie.

igen, igazából a látás folyamatát nem nagyon értjük még. Igazából az egész illúzió, mert a kép fordítva vetül a retinára, az agy fordítja meg nekünk, hogy ne fejjel lefelé lássuk a világot.

Nem használtam még a módszert, nem kellett, de olvastam róla párszor behatólag.

(nem vagyok szemész, csak olyanoktól kaptam jó visszajelzéseket, akik igen...egyik fele lehetett placebo hatás is, másik fele azért nehezen)

A manus, aki kitalálta a táblákat, amivel mai napig diagnosztizálnak, eredetileg gyógyításra használta. Itt kezdtem el érdeklődni.

Az olvasás közbeni szemmozgatásra ez a módszer azt tartja, hogy két gond van:

- egy a fixált, kis úton mozgatott szemek, kis sorszélességek miatt elég kis helyen mozgatják a szemet

- az igazi gond az állandó távolságra való fókuszáltság, nincsenek mozgatva a távolra-közelre fókuszáló izmok...az életvitelünkben bekövetkezett változás ezt eléggé indokolhatja is

Nem kritizálni próbálok, csak úgy láttam az okfejtésedben ezek nem voltak benne.

A másik, hogy abban, hogy tényleg beolvasztódik a fősodrásba a működő módszer nem értünk egyet, láttam nem kevés ellenpéldát. Lásd asztmások és a buteyko módszer, ausztráloknál komolyan elismert módszer, oroszoknál nem kevésbé, itthon meg a pulmonológus kiröhögött.

Mondjuk a Wikin eléggé lehúzzák a módszert: http://en.wikipedia.org/wiki/Bates_method Az egész módszer le van írva a Perfect Sight Without Glasses könyvben, amit 100 éve írták és már public domain alatt létezik.

Erre épül teljes mértékben ez az oldal is: www.szemtorna.hu

Vannak fent videók is emberekről, akik kancsalságot, színtévesztést mulasztott el a módszer.

Persze lehet kamu a videó. De ha annyira át akarná verni az embereket, akkor nem tenné fel az egész módszer leírását ingyen a honlapjára.

Mondjuk én azért vagyok szkeptikus, mert szó szerint azt mondja, hogy ez a módszer MINDEN szemproblémára megoldás.

Egyébként lehet azért nem hallunk túl sok sikertörténetről, mert eleve kevesen hallanak erről a módszerről, és azok közül is kevesen csinálják ténylegesen, mert naponta kell gyakorolni fél-egy órát hónapokig.

Felesleges. Hiányzó/átlagtól jelentősen eltérő hullámhosszra érzékeny kromatikus csapokat teremteni vagy átállítani pillanatnyilag lehetetlen. A kétszínű színtévesztésnek bizonyos esetekben valóban van korrekciós lehetősége - speciális színszűrős lencsével.

Igazad van, viszont akkor had jegyezzem meg, hogy egy ideig együtt dolgoztam vele (webszerkesztés, médiától átvett anyag publikálása) és nem érdeke valótlant írni. ~2006 óta ismerem, rövidlátás problémával nekem is segített személyesen, így a cikkeit (magam részéről) igaznak ítélem.

~2000-től -1, erős sz.gépes hajlam után -3, -5 körül masszívan. Tavaly volt itt helyben egy szemvizsgálat időseknek. Előtte rákészültem* és -1 körül volt ismét.

*A weblapon is olvasható különféle szemlazítós dolgokat csináltam.
Most már megint visszaesett kicsit a gépezéstől. Néha érzem is a feszültséget benne.
Szemüveget egyébként évek óta nem hordok csak vezetésnél.

És hogyan tudtad letenni a kb. -4 dioptriás szemüveget? Vagy -5 is volt, ahogy írod.

Nekem is hasonló szemüvegem van. Ez azt jelenti, hogy szemüveg nélkül kb. 15-20 cm-ről kell nézni a monitort, hogy lásd. Vezetni pedig egyáltalán nem lehet szemüveg nélkül. Szóval te hogyan boldogultál szemüveg nélkül, és mennyi idő volt, mire lement -1-re?

Ami nálam a leghatásosabb volt az a 30 perces tenyerezés. Közben beraktam egy 25 perces kellemes tenger morajlós, hullámos relax muzsikát teljesen elnyomta minden feszültségemet, hétköznapi hülyeségekt:)
Ezután ha ránéztem a monitorra, sokkal élesebb volt. Minél többször csináltam, annál inkább.
A másik ami bevált az a fókuszálás. Naphosszat a monitor előtt elég dúrván be tud merevedni a látás. Akár meló közben szétnézel, monitor sarkára, mögötte lévő dolgokra fókuszálsz. Buszon hazafele a koszos üveglapra majd a mögötte lévő környezetre fókuszálsz. Otthon magad elé tartod az ujjad. ujjadra majd a szoba sarkára fókuszálsz. Ez utóbbit egy másik sráctól is hallottam már tök véletlen, neki -5-7-ről segített levinni -2-re.
Ő mindössze a TV-ben hallott erről a dologról és esténként rendszeresen fókuszálgatott :)
A lényeg a lazaságban van, semmi erőltetés, meg rágörcsölés. Ahogy jól esik.

Oké, de hogyan sikerült félreraknod a szemüveget? A szemtréning szerint az az optimális, ha egyáltalán nem hordjuk a szemüveget, mintha kidobnánk a kukába.

Ha tényleg -5-es szemüveged volt, az azt jelenti, hogy az utcán, buszon nem ismered fel az arcokat, csak közelről. És ezek szerint a számítógépet is kb. 15 cm-ről kellett, hogy nézd szemüveg nélkül.

Egyre kevésbé hordtam. Egy idő után megszokja (+javul is) az ember és megvan nélküle.
A szürkületi időben most is van, hogy nem ismerem meg távolról az embereket, ezért is gondolom, hogy ismét romlott. Anno úgy volt ahogy mondod. Mondjuk 15 centitől nagyobb volt, de nem is 24"-os TFT volt a menő, hanem 800x600 domború CRT:)

Igen. Egyébként az is járható út, ha egyre gyengébb szemüveget hordasz, csak költséges.
Sajnos nem egy esetről tudok, hogy erős szemüveg mellett egyre erősebbet kellett venni, mert romlott. Persze sok mindentől függ, és számtalan eset volna arra is, hogy erős szemüvege van 20 éve. Mindenesetre eléggé elrettentett az dolog ahhoz, hogy ne kövessem.

Akkor te orvosi csoda vagy, mert a szemorvosok szerint ez a módszer nem működik, nem kellett volna, hogy jobb legyen a látásod. Megvannak a régi, és az új szemészeti leleteid? Miért nem publikálod valahol?

Ha ennyi sikertörténet van, akkor miért nem jelenik meg egy orvosi lapban egy bizonyítható eset sem? Egyszerű lenne pedig: dioptria mértéke előtte és utána, szemorvos által aláírva.

Ez idő alatt eltelt bő tíz év. Nem garantálom, hogy meglesz. Egyébként nem én lennék az egyetlen. Vén Pétertől bizonyára többet is be tudsz gyűjteni. Rendszeresen publikál a naturszigeten és egyéb egészséggel foglalkozó oldalakon. A DunaTV-ben is évente legalább 1-2x szerepel.
Komolyabb helyeken meg nyilván nem kap publikálási jogot, mert bizonyos érdekeket sért.

"Ha ennyi sikertörténet van, akkor miért nem jelenik meg egy orvosi lapban egy bizonyítható eset sem?"

A világunk jóval szubjektívebb, és befolyásolhatóbb, mint gondolnád...

Nekem, ha szemüveget árulnék, rémálmom lenne, ha valaki kitalálná, hogy hogy lehet egy 3 A4-es lapon leírható módszerrel eldobatni az összes szemüveget.

:) Dehogy csoda. Amit P. úr csinált az egy teljesen jó szemizom-tréning. Valamint öregedett is közben, ami tipikusan javítja a fiatalkori rövidlátást... Amíg nem a lencse deformálódott, addig működik a dolog tényleg. Monitoros embereknél különösen. És a pszichét sem érdemes lebecsülni. ;)

Nem ez a lényeg... Igazából.

A gyermekek jó része színtévesztő... De nem genetikusan. (Ál-dikromatikusok.) 27+év fölöttiek szoktak igaziak lenni.

Stb.

Nem érdemes ezen lovagolni amúgy: ha szeretné ezt hinni, akkor higgye ezt. :) De azért maradok a szerzett (tanulás/tapasztalat) tudásomnál, ha nem gond.

A lényeg, hogy rövidlátásban TÉNYLEG értelmes a dolog. :)