Regisztráltál valós neveddel valamelyik közösségi hálózaton (Facebook, iwiw, Linkedin stb.)?

Címkék

Igen, nincs is ezzel probléma
53% (396 szavazat)
Igen, muszáj volt, de nem bízok száz százalékig a rendszerben
29% (213 szavazat)
Nem, adatvédelmi aggályaim vannak
1% (10 szavazat)
Nem, de nem (csak) adatvédelmi, hanem egyéb okból kifolyólag is vannak aggályaim
17% (126 szavazat)
Összes szavazat: 745

Hozzászólások

*egyéb

Igen, regisztráltam, de aztán különböző okok (nem elsősorban az adott szolgáltatóval kapcsolatos adatkezelési aggályok) miatt jobbnak láttam kicsit változtatni a megjelenített néven.

----
i3No7V 3W 3^V37

Ezt ixeltem:
"Igen, muszáj volt, de nem bízok száz százalékig a rendszerben"
De ezt erzem:
"Igen, muszáj volt, de nem bízok száz százalékig a rendszerben"

Mert vegulis nem volt muszaj igy regisztralni, sot regisztralni sem. Es a valodi nev nem az egyetlen, de talan nem is a legnagyobb problema adatvedelmi szempontbol...

igen, nincs is ezzel problema.

Amit oda feltoltesz/megosztasz az nem lesz privat es nem fogod tudni kontrolalni a terjedeset.

A kérdés nem ilyen egyszerű. A Facebooknak például eleve a publikusság a célja, ezt a laikusok is fel szokták fogni általában. De a Google+ például határozottan azt az érzést kelti, akarja kelteni, hogy a privátszféra hosszútávon is fenntartható, ami a közösségi típusokban kikapcsolja azt a kis paranoitást is, ami egyébként megvolna bennük.

nem jó hasonlat, a kávét általában mindenki ismeri és tudja róla, korántsem "a legtöbb, mi adható"... de ha mégsem, hát az első elfogyasztása után kiderül és semmi baj nem történik belőle. Viszont ha a valaki naivan beregisztrál valahová, szélsőséges esetben visszafordíthatatlanul beáldozza a magánszféráját egy életre - voltak már halálesetek amiatt hogy halálra hecceltek diákokat a többiek a közösségi portálokon...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Na igen, de azzal mit kezdesz, ha mások töltenek fel rólad valamit, amit te mondjuk nem tennél meg? A facebook meg automatikusan tag-geli a fotódat. Abszolút semmi kontrollod nincs. Nincs facebook elérhetőségem, soha nem is lesz. De az elején említett problémát így sem tudom kikerülni.

Nem tudom milyen alapon ítéled meg az ismerőseimet, vagy éppen engem, hogy mit csinálok, amit nem vállalok fel.
Az elvi lehetőség zavar. Nem tudsz az ellen mit csinálni, ha felraknak rólad bármilyen (nem feltételen kompromittáló) fényképet az engedélyed nélkül. Na meg nem csak ismerős rakhat fel rólad fényképet, a rendszer szempontjából tökmindegy, milyen úton-módon kerül be az adatbázisukba. Zuckerberg fejecskéjében az adatvédelem és személyes adat fogalmak nem léteznek. Ez zavar.

En az elotted szoloval ertek egyet. Ez gaz, teny. DE: a valo eletben ugyanez a helyzet: nem tudod kontrolallni, hogy valaki rosszindulatu pletykat terjesszen rolad, es meg lehet az is, hogy o talalta ki. Vagy ha nem is szandekosan, csinalhat olyat barmi szamitastechnikai eszkoz nelkul is, ami szamodra kellemetlen, es nem tudsz mit tenni ez ellen. Nem hinnem, hogy ez olyan nagy kulonbseg lenne. Max az ami elgondolkodtato, hogy ebben az online "szferaban" sokkal gyorsabban es/vagy nagyobb korben terjedhet az info, de minosegi kulonbseget nem erzek, max mennyisegit.

Nyilván hirtelen semmit, max feljelentem NHH-nál :) Csak itt egy multicég asszisztál ehhez az egészhez. Mindegy, szkeptikus vagyok. A mostani fiatalság lóg ezen a vackon, mint a drogon, mindennemű haszon nélkül. Eddig több a kára, mint a haszna. Legalábbis tanárként így látom.

Na de innentől egy másik fórum témája lenne ez az egész.

Nekem mikor tanitottam pont jo volt, mert gyorsan tudtak nekem irni tobben egyszerre nem kellett minden osztalynak kulon levlista + en is gyrosan oszthattam ki tartalmat anelkul, hogy korlevelet kelljen kuldenem. Fel tudtam tolteni adott temahoz tartozo kepeket, betolhattam linket, aztan akit nem erdekelt az nem nezte. kerdeztek valaszoltam, en kerdeztem valaszoltak. Az hogy automatikusan tagel le van tiltva de azt nem tudod letiltani hogy XXXX ZZZZ neven senkit se tag-elhessenek be soha, de legalabb van Report gomb rajta vagy ha te vagy a tag-en (es regelve vagy) akkor torolheted a sajat tagedet a keprol. Ha valaki tag-el es nem vagy ereglve nem kapsz rola ertesitot nem is tudsz rola, ha regelve vagy akkr egybol kapod az ertesitot es mar tehetsz is ellene. Letrehozom szepen a csoportot (Esti Linux Halado '10/09 - ami a 2010-ben szeptemberben kezdett csoport csoportja), berakok mindenkit aki oda tartozik es mar osztom is ami kellhet nekik.

Szerintem teljesen hasznos.

/* Nem utolso sorban egy kozepiskolas tanar ismerosomtol szedve egy peldat a masik oldalrol: nem volt regelve Facebookra es folyamatosan viszont latta kollegaitol a kepeit, amiknek nem orult. Razolt a gyerekre felkerult meg 3. Regisztralt es mar kevesbe mertek olyat kirakni a diakok is, ami mar tenyleg durva volt. Tovabbra is felkerult ahogy epp tancol egy kollegajaval (van felesege es gyereke), de legalabb le tudta szedni a tag-et vagy kommentelhette (peldaul: Jo buli volt, jo zenevel... Hogy allsz a holnapi temazaroval? / Mar megvan ki felel holnap... =] ) */

Viszont ha regisztrálva vagy, akkor tudod ellenőrizni, kik "tag-gelnek" téged és kik nem. Tudod, ha létrejön rólad egy tag és tudsz tenni ellene. Ha nem vagy regisztrálva, akkor ezeket nem is tudsz ezekről, és az egész világ rajtad röhög :)
Szóval száz szónak is egy a vége, regisztrálnod KELL, nehogy valami történjen a hátad mögött :)

Igen, nincs is ezzel probléma.... mert van agyam, használom is, és tudom, hogy amit oda felrakok, az átminősül "public" státuszúvá, hacsak nem használom a privacy options nevezetű találmányt.

Annyiban viszont egyetértek az adatvédelmi aggályokkal rendelkezőkkel, hogy a default beállítások nagyon lazák, lehetne szigorítani. Inkább szóljon az ismerős, hogy nem látom ezt meg azt, mint szóljon egy ismerős, hogy te b+ ezt biztos, hogy meg akartad osztani mindenkivel?

Igen, IWIW-en és FB-n is fent vagyok valódi adataimmal, adatvédelmi aggályaim vannak, de nincs ezzel probléma!

Naná, hogy nem bízok bizalmas adatot egy FB-re vagy IWIW-re. De ez nem probléma: tudom, figyelembe veszem, úgy használom, hogy ha minden, amit felviszek ide teljes nyilvánosságot is kap, ne kelljen sopánkodnom.

Regisztráltam, valódi névvel a Facebookra és az Iwiwre, de aztán mindkét helyről töröltem magamat. De nem amiatt mintha szégyelném a nevemet. Egyszerűen nincs értelme (számomra legalábbis) az efféle helyeknek, mert (szerintem) csak a hülyeség és az időpocsékolás megy rajtuk. Az adatvédelmi kérdések ehhez képest nekem másodlagosnak tűnnek, bár természetesen nem alap nélkülinek.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

igen, facebookon regisztráltam mert muszáj volt
linkedin-en szintén regisztráltam, nem bízok ott se 100%-ig a rendszerben, de azt hiszem több előnyöm származhat belőle, mint hátrányom
:)

Miazhogy...!

Még a macskámat is beregeltem (saját nevével ofc)! :)

Természetesen nem, bar regisztráltam nem valos névvel és képeket se raktam fel magamrol és nem is irom oda, ha megyek klotyora vagy kajalni, mint amugy a regisztraltak tulnyomo resze. Foleg azert nem, mert senkinek semmi koze mindehhez, aki meg szamomra fontos azzal nem neten keresztul tartom a kapcsolatot, hanem szermélyesen. :D

Röviden magyaráznám a bizonyítványt (-:
1. opció: nem igényel különösebb magyarázkodást
2. opció: abból indultam ki, hogy vannak olyanok, akik ugyan nem szeretnének, de azért mert pl. a baráti kör facebookon tart kapcsolatot vagy mert munkáltató ma már bizonyos szektorokban jóformán nem is ad állást (vagy csak sokkal nehezebben), ha nem vagy közösségi háló tag, muszájból regisztrálják magukat
3. opció: nem igényel különösebb magyarázkodást, de megjegyezném, engem meglepett milyen elenyésző az arányu(n)k
4. opció: ez lenne az "egyéb..." kategória
--
j@j-r61:~$ man me
No manual entry for me

Fenn vagyok szinte mindegyiken. Igaz csak annyi infót osztok meg amennyi elég ahhoz, hogy az ismerősök, rokonok és gályatársak be tudjanak azonosítani, hogy én vagyok az Kováts Béla.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Muszaj volt regisztralnom, mert az eredmeny is erdekel.

"Igen, nincs is ezzel probléma"
Ugyanakkor ésszel kell csinálni.
Amikor az amerikai filmekben azt látod, hogy az FBI beír egy rejtélyes keresőbe egy nevet, és azonnal kidob róla minden lehetséges infót, fényképet, stb, az létezik. Kb. az ilyen közösségi oldalak az alapjai, amit egyébként maguk az emberek frissítenek és tartanak szorgosan karban.... Ezt azért nem árt szem előtt tartani.
--
Discover It - Have a lot of fun!

miert erdekel? :D
amugy meg nem erted hogy mirol van szo... itt nem az a lenyeg, hogy megkerdezgeted userektol hogy 'mi a profilod', hanem ha pl. ismersz engem, vagy mondjuk beadok a cegedhez egy oneletrajzot, akkor a nevem alapjan sok infot megtudhatsz rolam (amit feltettem a netre)
amugy meg ez nem ugy meg hogy 'mi a profilod', kezdjuk ott hogy melyik oldarol beszelunk? :D

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

"akit ennyire nem érdekel, mi a sorsa az adatainak."

meg mindig nem erted...
nem az adataim sorsa nem erdekel, hanem olyasmit rakok orszag-vilag ele, ami kb. 'nem erdekel'
a bankkartyaim adatait nem a facebook-profilomon tartom :D
esnem allok neki jajveszekelni ha valaki meglatja a facebookon az egyik felrakott fenykepemet :)

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

nem, te nem érted! minél több kereshető adat fellelhető rólad, annál nagyobb az esélyed van rá, hogy fel is használják ellened. pl. amikor éppen Horvátországban motorozgatsz, kirámolják a kecót (csak egy példa volt)...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

...de legalább téged megnyugtat a tudat, hogy majd az esetleges betörők a gyanútlan asszonyba szaladnak bele egy holdvilágos éjszakán...
mindegy, te úgy gondolod hogy teljesen biztonságos ha publikálod a magánéleted én meg úgy gondolom hogy nem. nem kell hogy egyetértsünk...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

tehat akkor ilyen erovel senki ne mozduljon ki otthonrol, mer' betornek :) (igen eros gyermeki naivsag kell azt gondolni, hogy a potencialis betorok csakis a facebookrol tajekozodnak, mondjuk ahelyett, hogy kifigyelnek ki mikor megy mondjuk ejszakas muszakra dolgozni, amibol nem keves van a kornyeken)
aki mindenaron be akar torni, az nem a facebookon fog nezelodni, random idegenek statuszait olvasgatva, hanem sokkal egyszerubb megoldast valaszt. masreszt meg nem hozzam fog betorni, ahonnan kb. semmi erteket nem tud elvinni :D hanem elmegy ket hazzal arrebb ahol szemmel lathatoan sokkal zsirosabb falat van kinezoben...

"te úgy gondolod hogy teljesen biztonságos ha publikálod a magánéleted én meg úgy gondolom hogy nem"

mar megint nagyon erosen ferditesz

1) nem 'publikalom a maganeletemet' (nezz utana hogy mit jelent ez a fogalom)
2) a 'maganelet publikalasa' nyilvan nem biztonsagos, ezert nem is teszem (arrol nem beszelve, hogy szerintem a facebook szerint meg mindig Olaszorszagban vagyok, a valosagban meg mar napok ota itthon :D)

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

"tehat akkor ilyen erovel senki ne mozduljon ki otthonrol, mer' betornek :) "
- ez ebből nem következik. viszont mivel ilyen esetek rendszeresen előfordulnak ezért "igen erős gyermeki naívság" (vagy inkább naivitás) nem számolni vele.

"1) nem 'publikalom a maganeletemet' (nezz utana hogy mit jelent ez a fogalom)"
- "Publikál: Valamit hivatalosan nyilvánosságra hoz, közzétesz. " - korrekt, ezért írtam, szerintem inkább te nézz utána legközelebb...

"2) a 'maganelet publikalasa' nyilvan nem biztonsagos, ezert nem is teszem"
- nézőpont kérdése..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség