Már Core i7 processzorral is kapható az "új" Commodore 64

Címkék

Sokan áprilisi tréfának gondolták a legendás Commodore 64 tavasszal bejelentett 21. századi reinkarnációját. A Commodore USA LLC igyekezett a lehető legközelebb maradni az eredeti C64 dizájnhoz (már ami a kinézetet illeti), de a ház mélyén már akkor is modern technológia - Mini-ITX lap, Intel Atom D525 processzor, Nvidia Ion 2 GPU, 4GB DDR3 RAM - lapult. A cég most bejelentette, hogy a C64x Extreme (C64x-EX) modell immár Core i7 processzor köré épített belsővel is elérhető.

Az "új" Commodore 64 #1
Az "új" Commodore 64

Az "új" Commodore 64 #2
Hátulról - 1 * PS/2 egér/bill. csatlakozó, 2 * USB 3.0 port, 4 * USB 2.0 port, 1 * RJ45 LAN port, 1 * HDMI, 1 * DVI-D, 1 * VGA, 3 * Audio ki-/bement (line-in, line-out, mic)

Az "új" Commodore 64 #3
Bal oldal - DVD-RW optikai meghajtó

Az "új" Commodore 64 #4
Jobb oldal - kártyaolvasó

A specifikáció:

  • MODEL: Commodore 64x (Extreme)
  • PROCESSOR: Intel® Core i7-2720QM 2.2GHz (Sandy Bridge) 3.3GHz with Turboboost
  • CHIPSET: Intel HM67 Express Chipset
  • MEMORY: 2 x 204-pin SO-DIMM Sockets for unbufferred dual channel DDR3 1066/1333 (up to 16 GB)
  • GRAPHICS: Intel HD Graphics built into processor
  • AUDIO: VIA VT1705 6-CH HD Audio
  • LVDS: Onboard 24-bit dual channel LVDS & inverter
  • LAN: 1 * Intel 82577LM-PCI-E Gigabit Ethernet
  • STORAGE:
    • 2 SAT32 6Gb/s ports
    • 3 * SATA2 3.0Gb/s supporting RAID 0, 1, 5.
  • FEATURES:
    • All Solid Polymer Capacitors for Improved Reliability
    • Watchdog Timer, HD Audio, AMI EFI BIOS
    • 12 VDC jack on back panel for external power supply
  • ONBOARD I/O CONNECTORS:
    • 2 * USB 3.0 ports, 4 * USB 2.0 ports
    • 1 * 8-bit GPIO
    • 1 * Serial header (RS232/422/485)
    • 1 * 24-pin ATX power connector
    • 1 * 4-pin 12V ATX power connector

A konfigurációk Ubuntu 10.10-zel előtelepítve rendelhetők - barebone, Atom processzoros, Core i7 processzoros - elérhetők itt. A vásárlókhoz postán küldik majd el a "Commodore OS Vision"-t, ha az elkészül.

Hozzászólások

A csatlakozokat megoldhattak volna szebben es a DVD meghajto es kartya olvaso is illeszkedhetne szinben. Nem akarom fikazni, de ha mar ennyi energiat olnek egy ilyen fejlesztesebe akkor ennek meg igazan bele kene fernie. (Azt hiszem ezt hivjak igenyessegnek.)

"de ha mar ennyi energiat olnek egy ilyen fejlesztesebe"

Nem látszik, hogy sok energiát öltek volna bele. A számítógép háza egyedi, de látszik rajta, hogy a csatlakozópanel, CD meghajtó, kártyaolvasó panel szabvány elemek, így vették a gyártótól, egy cseppnyi gondolkodás nélkül.

Legalább a passzív hűtést sikerült volna megvalósítani, az még a C=64-nek is volt! Nem gondolják komolyan, hogy egy fújtató erőművet fogok nyomkodni... Bezzeg az eredeti C=64-nél csak a Junoszty háttérzaj-berregése volt hallható. Az is csak akkor, amikor apám a szovjet villanyberetvát vagy anyám a keletnémet robotgépet bekapcsolta.

apám, milyen szép kék lánggal égne ez a kandallóban.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Gusztustalannak tartom, hogy intel processzorra epul. Legalabb egy ARM processzort raktak volna bele.

Konyorgom! Ez egy PC. Mi ebben a C64? Az, hogy a kulseje? Szerintem a belso teszi azza. Ilyen elven inkabb a C64DTV, kivulrol nem is emlekeztet a C64-re, de legalabb a hw kapcsan olyan erzese van az embernek, hogy ez annak tovabbfejlesztese (meg ha a fizikai megvalositasa teljesen mas is persze, egy szem ASIC).

Már vagy 20 éve volt, amikor megpróbáltunk a szomszéddal "hálózatot" építeni és azon "irc"-t programozni a cartridge porton az eredetivel. Ezzel könnyebb lett volna :D

Az a durva, hogy van aki ilyen vacakért pénzt ad.

Hat pont ez a szanalmas. Vice fut a jelenlegi PC-men is. Ettol nem lesz C64-ebb egy PC, hogy emulator van rajta, es C64-et imitalo muanyag hazba van gyomoszolve ... En inkabb a DTV-met moddoltam, es most gonolkodok a C64-es hazba pakolasan (jelenleg egy elavult router dobozoban van, hogy elferjen a sok csati rajta kenyelesen). Es akkor max uIEC vagy hasonlo megoldas is mehet melle. Ez C64-ebb akkor, mint egy PC-t annak hivni :)

Egyetértek. Lehet, hogy benne van a gépház eltüntetésének, a gép kicsinyítésének, mobil cuccokkal összeolvasztásának a marketingjében is ezen "csoda". Egy nyílvános, jól látható helyen, üvegasztallal, jó móka lehet, amikor egy hozzáértő, ám avatatlan elkezdi keresni a gépházat... :)

Ez ritka ronda lett.

1. XXI. században optikai meghajtó? Ráadásul fekete borítás?
2. Memóriakártya-olvasó hegyek, szintén fekete... miért ne lehetett volna ezeket mind kihagyni és jótékonyan egy külső USB-s eszközre hagyni az egészet.
3. A hátulja ritka igénytelen azzal az alumínium fedlappal. Ha már valami egyedi dolgot dobnak piacra, akkor legalább a szépséget tartsák meg. Ez így nagyon toldozott-foltozott kinézetű.

Siralmas :(

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

De, csak meg mindig sok a regi cucc amihez jol jon :)
Az optikai meghajtok addig voltak igazan hasznosak amig egy gepnyi cucc 1-2 lemezre kifert. Ezt sajnos a Blu-ray sem teljesiti (es akkor sem teljesitette amikor uj volt). A flash memoria aranak az esesevel az atlag usernek sokkal jobbak a flash-es megoldasok. (Egyszerubb hasznalni, gyorsabb, hosszutavon olcsobb.) A masik fontos terulete az optikai cuccoknak a szoftverek szallitasa volt. Ezt viszont kinyirja szepen lassan az Internet. Gyakorlatilag csak OS telepitesre hasznalok DVD-t. Akkor is csak azert, mert a DVD iso az mar keszen ott van es nem kell vele szenvedni. Azonban mar a pendrive-os telepites is egyszeru. (Sot, mar halozatrol is egeszen szepen lehet Windows-t telepiteni.) Ezen tul meg neha irok 1-2 CD-t, hogy legyen mit hallgatni az autoban, de az mar tenyleg az elavult technikaval valo kompatibilitas kerdese - elvegre 2002-es technikahoz kell irni a CD-t. :P

Szoval szerintem: az optikait el lehet felejteni nyugodtan. (Legalabbis jelen formajaban.)

Szerintem meg nem. Erősen csökkenő a haszna, viszont a nagy arányú haldoklási arányuk miatt viszonylag hamar pótolni kell a döglött darabot.
Én már régóta tartok ezért egy db külső DVD írót. Vagy már nem is, mert hónapok óta elajándékoztam.

Ha nem raknak bele a gépbe optikai meghajtót, több hely marad más, értelmesebb dologra, továbbá eggyel kevesebb porosodásra kényes, forgó alkatrészt tartalmazó és nagy helyet foglaló eszköz marad belül.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Most igy egyszerre reagalok mindenkinek: nem is ketlem, hogy a vilag egyre inkabb halad a flash megoldasok fele, de ugye a gyartok nagy resze meg nem tamogatja a flash eszkozrol valo telepitest, a legtobb szoftver (OS, Office, jatekok) meg mindig optikai meghajton erkeznek, a flashes megoldasok felteteleznek legalabb 1 db mukodo gepet, amivel ossze tudod rakni a flash-t.

Szemely szerint en azert is szeretem jobban az optikai meghajtokat, mert nincs olyan, hogy "o, bocsi, veletlenul leformaztam, ugye nem baj?". De, igen, b+, baj, ket napot szenvedtem vele, mire normalisan jo lett. Na ezen tudnak az optikai meghajtok segiteni, a potolhatatlan csak olvashato tulajdonsaggal. Sokszor megfizethetetlen.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

OS: hozzam egy ideje mar neten keresztul jon a Windows is. (ISO-ban, legalisan)
Office: Halozatrol telepitettem. Masik lehetoseg szinten Internet.
Jatekok: Steam mond valamit? Nem is tudom mikor telepitettem utoljara jatekot lemezrol...

Elobb vagy utobb ugyis lesz SD (mivel gyakorlatilag mar megnyertek a versenyt) kompatibilis ROM cucc. Nem kell ezen aggodni. Ezen felul... Minek adod valakinek oda az egyetlen masolatod? Ez benne a szep... Hozza a sajt pendrive-jat es atmasolod es kesz. Nincs az, hogy ures lemezt kene tartani meg egyebek.

Par ev es rendes szoftver nem lesz polcokon. (Max. jatekok, azok is inkabb konzolhoz. Azonban a konzol piac is at fog allni netes terjesztesre szepen lassan.)

OS: oke, hogy ISO-ba jon le, de hogyan telepited? A gyarto altal supportalt mod meg mindig a DVD.
Jatekok: Es mondjuk a Sim City 4 fenn van Steamen? Vagy mondjuk a Sacred Underworld? Nem kulturalatlan vagyok, csak a Steam se mindenhato.

Egyebkent az a par ev meg jo par ev lesz. Sajnos a DRM technika meg mindig nem eleg fejlett, a webes boltok nagyon lassan nyitnak az US/UK/Kina/Japan/Nemet/Francia/Oroszorszag vonalrol masfele. Az itthoni terjesztes meg vegkepp siralmas es felejtos.

(Bar, ugy nezem az EA is kezdi pedzegetni mar a letoltheto ISO-kat. Most mar csak az 5-6-8 GB-s telepitokeszletekrol kellene leszoknia.)
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Szépnek nem szép de legalább jó csúnya....

--

tényleg háború lesz...

Orokmozgo? (Nem latom a tapcsatlakozot...)

vérbeli inteles PC. nem hiányzik róla a hajszárítóport sem:)

Nem látom benne a kasszasikert
- Régi motorosok behánynak tőle (hardver)
- Zöldfülű fiatalok behánynak tőle (dizájn)

--
http://neurogadget.com/

Ebben mi a jó? Erőltetett az egész. Én is kedveltem a ZX Spectrum-omat annak idején. Azon tanultam meg Z80 assembly-ben programozni. Nyilván, aki meg Commodore-t használt, az meg 6502, 6510-re ugyanezt. Ezen a PC-n ezt nem lehet. Ha meg PC, annak igénytelen, kényelmetlen, célszerűtlen.

Akkoriban az volt ezekben a gépekben a jó, hogy ezek voltak a nagyközönség által elérhető gépek, ezeken lehetett megtanulni dolgokat. Az az idő már nem jön vissza. Nem leszünk attól fiatalabbak, hogy például idiótának öltözünk. Azok az idők elmúltak. Ez is ilyen. Van jobb, célszerűbb gép mind hardware-ben, mind design-ban. Hiába szerettem a ZX Spectrum-ot, eladtam egy gyűjtőnek. Sohasem vettem volna már elő, hiszen nincs értelme.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ja, bar C64-re, Speccy-re, stb kodolgatni most is jo hobby, nekem legalabbis (bar sokkal jobban oncelu mint anno, amikor ezt sokan ertekeltek is: ma is van ilyen, csak nyilvan kisebb "celcsoport"). Viszont annak meg tenyleg nincs ertelme, hogy bohockodjunk azzal, hogy belul PC (mert az ma mar ugye kell), kivul meg legyen C64, hogy ugymond meglegyen a feeling. Onamitas, stb ....

Valaki gyárthatna hasonló eszközt egy normális billentyűzetbe zsúfolva elfogadható áron .
Az kiszoríthatná a hagyományos pc-ket szerintem.

Számomra az a döbbenetes ahogy kutturáltan szétrontották a billenytűzetet is. Sajnos ez egy trend manapság és értelmes billentyűzetet már alig találni a boltokban és ez a jelenség még a Fankeinstein C64 esetén is tetten érhető.

Konkrétan arra gondolok, hogy a gombok elhelyezkedése valami "más" logika mentén átrendeződött és a hagyományos funkció gombok helyett valami butaságot "álmodott" oda a dizájner. Konkrétan az F1-F8 helyett hangerő, ímél, INTERNET! meg egy rakás ökrség van. Ebben az esetben majd ha szeretne megkérni a porgram, hogy nyomd meg az F2 gombot akkor mi a teendő? Az internet vagy az email gombot kell megnyomni? Biztos sokan találkoztak már azzal a kiosztással ahol _nincs_ insert gomb. Egy kétszer akkora delete van ott ami kitölti a hiányzó insert helyét. Milyen logika indokolta ezt a változtatást??

Nagyon szép példák:
http://www.elec-intro.com/EX/05-14-19/ms-wireless-keyboard-7000-full.jpg
http://www.theworld-export.com/uppic/499/5031/multimedia-keyboard-219.j…

Kíváncsi lennék egy zongorára amit egy ilyen okos dizájner újragondol. Pl. a fekete billentyűk balra a fehérek jobbra lennének csoportosítva mer az úgy szebb vagy mert szerinte az elősegíti a zenemű előadását a hengszeren.

--
maszili

Valaki segítene megtalálni a 2db USB3-as csatalkozót a hátulján? Mondjuk aki a képmagyarázatot írta...
Én összesen találtam 4-et a hátulját ábrázoló képen, mind a négy fehér, az USB3-asok amiket eddig láttam, pedig kékek.

oszt GEOS fut -e rajta?
nomeg hova dugjam a turbo kartyamat?!?

Erről eszembe jutott egy ötlet. Nekem anno Schneider CPC 464-volt. Régi szép idők...
Ha végre kapható lesz a raspberry pi, akkor egy olyat beleépítek egy billentyűzetbe, akkor legalább a barkácshobbista lelkem is megnyugodna egy kicsit :)

Végülis biztos jól megy rajta a c64 emulátor, mást bűn lenne futtatni rajta :)

Nekem is van, és nagyon szeretem a C64-et, de akkor sem értem ezt a nagy nyavalygást. Én nem láttam sehol kiírva, hogy kötelező lenne megvenni. Ez se tűnik értelmetlenebbnek, mint egy tablet. Vedd elő a saját igazi C64-esedet, kapcsold be, és szagolgasd, ha neked attól jobb lesz. De azért ne add fel a reményt, ha bebukik a vállalkozás (ami amúgy szintén nem érdekelne különösebben), akkor jó magyar módra majd örvendezhetsz egy jót.

Nem leszek boldogabb az igazi c=64-esem elővételétől sem. De ez így se nem innováció, se nem retró. Retró lenne, ha az undorító csatlakozópanelt, dvd meghajtót és kártyaolvasót lehagyták volna, és a C=64 egyszerűségéhez hasonló valamit alkottak volna. Esetleg valami szoftveres ötlet is lenne benne. Vagy terveztek volna egy ma is használható PC-t néhány jól felismerhető C=64 motívummal megtűzdelve (mint ahogyan a VW bogár vagy a MINI Cooper retró de azért használható autó is)

Mint ahogy fentebb is írtam, legalább egy passzív hűtést elérhettek volna :-(

ennyi erovel akar egy golyos szamologepbe is epithetnenek pc-t, az legalabb poen lenne, nem ilyen szanalmas

A'rpi

Múltkorában olvastam róla egy reviewt és ott nagyon lehúzták, hogy elég ratyin van összeszerelve. SID csip sincsen benne, de legalább egy OPL-t bele tehettek volna lol.

Viszont ha most jobban el lennék eresztve anyagilag biztos vennék egyet. Azóta is bánom, hogy eladtam régen az eredetit.

Működő gépet vagy alkatrészt nem szabad eladni. Ez egy aranyszabály.

--
GPLv3-as hozzászólás.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/48/C64_startup_an…

"Az 1993-ban befejezett gyártásáig eladott 17–25 millió számítógéppel a C64 minden idők legtöbbet eladott számítógépmodellje lett és maradt".

Én nem voltam olyan jól eleresztve, ezért csak ZX-Spectrumom van (gyári cserélt új billentyüzettel).

C64 csak munkahelyen volt.
Beütöttem basic-ben egy jó kis monitor programot (C400-C7FFF) amelyben assembler/disassembler, és lépésenkénti, és/vagy megállási feltételhez kötött futtató is volt. Ezzel szinte bármit meglehetett írni ezen a gépen - annak ellenére, hogy csak (az általam egyáltalán nem beszélt) német nyelvű két oldalas manuálom volt csak hozzá.
Csak jó emlékeim vannak erről a cuccról.
PL.: a floppy egységről olyan szinten volt doksi, hogy a 2k-s ram-jában feltételhez kötött programot lehetett futtatni. :)

Mert nem tudja a Core komponensekre támaszkodva szelektíven letiltani.

Pedig már elkellene egy fejlesztés, elsőként megnövelni az oldalankénti 300 hozzászólásos limitet, aztán szelektíven letiltani a HTML tageket, meg az Advanced Poll (vagy más egyenértékű) Drupal modulra is nagy szükség lenne errefele a szavazások miatt.

Csak felteszem ez mind idő, meg ezeknek a teljesítményvonzatát is figyelembe kell venni.

Igen, mondjuk "elnezheto" lenne jobban neki, hogy ez egy PC, ha legalabb valami hw szinten megvan, ami segiti az emulaciot, pl eppen a SID, esetleg nemi logika, hogy egyszeruen ra tudjon kotni az ember egy 1541-et (IEC), es ne kelljen specko kabel hozza, vagy ilyesmi ... Bar ahogy en erzem, itt nem is a "C64-eseket" celoztak meg mint kozonseg, akkor viszont nem igazan ertem, hova/kinek van ez a termek pozicionalva.

Akkor most már C64-en is fut a krájzisz! :D