[solved] Traffic Rádió

Fórumok

Hallott már valaki erről a rádióról? 91.3 MHz környékén fordul elő, Fejér megyében szoktam észlelni.
Észlelni és nem hallgatni. Ugyanis a következő történik:
Minden nap, kb. 11 és 17 óra között,a mikor a kocsiban hallgatom az MR1 Kossuth rádiót, gyakorlatilag minden óra 04 perc körül ez az adó kinyomja a Kossuthot, maximum egy perces időtartamra.
A rádiónak nyomát nem találom sehol. Ilyen névvel eddig angol és bolgár rádióadókat találtam, de ezek más frekvencián és nem magyarul sugároznak, meg messze is vannak. Az NMHH nem tud róla. Ha keresem a rádióval, nem található egyik frekvencián sem, csak amikor beugrik a Kossuth helyére. Más is hallotta már ezt az adót?
Van egy elméletem, de csak akkor fejtem ki, ha megerősítést nyer, hogy valóban nincs ilyen rádió.

Hozzászólások

Szerintem te a közlekedési információkra gondolsz, amelyeket egyes autórádiók bizonyos beállítások (tp/ta/mittudomén) mellett még fel is erősítenek, sőt be is kapcsolnak rá.

Nem RDS-sel kapcsolatos a dolog és nem is TMC-vel, egyik technológia sem okozza a fent vázolt jelenséget.
És ez nem a TrafficNav, másról meg nem tudok Magyarországon, aki ilyesmivel foglalkozna. Ha meg mégis van, akkor lásd a következő sort.
A kérdés elsősorban arra vonatkozik, hogy milyen adó ez? Ki üzemelteti, satöbbi...?

Pedig ez a "Traffic Program" (TP) lesz.
Ha rds-es a rádiód, akkor benne van a funkció, hogy amennyiben bármelyik adó útinfókat sugároz, átkapcsol oda és hangerőt emel. (legtöbb esetben ez is állítható.)
Valszeg nyomogattad a rádiódat, s bekapcsoltad az eddig kikapcsolt TA/TP funkciót...

az egy dolog, hogy ő azt hiszi, hogy nem tud ilyet a rádiója...
nagyon sok éve láttam utóljára RDS nélküli rádiót, ami RDS-es, az meg tudja, max. ő nincs tisztában evvel (ami könnyen lehet, hisz nem tudja, hogy miért történik a kérdésben levő dolog. :) )
http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Data_System#Content_and_implementati…

amúgy meg egy időben nálam is be volt kacsolva a TA/TP funkció, (most már nem használom, mert szerintem haszontalan, s inkább idegesít), s most, hogy belegondolok, valóban a legtöbb esetben úgy kezdősött az Inforádió útinfó blokkja, hogy "Ezek voltak a hírek...", s kezdték az úntinfókat mondani.
99,9999999999%-ig biztos vagyok benne, hogy PEBKAC van, és a TA/TP -ről beszélgetünk, s az Inforádió TA/TP blokkját fogja be a rádiója...

véleményemet erősíti, hogy kiírja neki, hogy "Traffic Radio", tehát a rádió valamit kíír, tehát jó esély van rá, hogy kiírja az adók nevét is, tehát valószínű RDS-es.
szóval valószínűleg a kérdező kiejelntésével ellentétben tudja a TA/TP-t...
amikor befogja a traffic infókat (TA/TP), akkor azt írja ki neki, hogy Traffic Radio, teljesen logikus, talán ha jól dereng, Peugeot-ok gyári fejegysége is ezt írja ki (Clarion fejegységek, azt hiszem) TA/TP vételkor.

MR1 Kossuth Rádióról beszéltem.
Az Inforádió nem a Kossuth rádió TA/TP szolgáltatása.
Ha mégis az Inforádiót hallom időnként, akkor az azt jelenti, hogy
valószínűleg szomszédos frekvencián megy (néhány KHz +-) és időnként a térerő átmeneti megváltozása miatt a rádióm arra a frekire hangol át.
Még az is megeshet, hogy egy visszavert és shiftelt frekvenciát kapok el időnként,mivel (most nézem) az Inforádió jóval odébb van, mint az általam használt Kossuthot sugárzó adó.
Ez rádiótechnikai szempontból elfogadható magyarázat lehet, de semmi köze az általad meglovagolt RDS-hez és TA/TP-hez.

pedig amit irtal eddig, az alapjan 99%-ban biztos vagyok, hogy atkapcsol a radiod a TA/TP adast sugarzo adora, atmenetileg.

ellenben latod, mindenki hulye, senki nem tudja mi ez, szoval te vagy a helikopter, ugyhogy az elmeletedet elmondhatod.
(de ha zavr ez a dolog a radioddal, akkor azert keresd meg a TA TP gombot, es nyomd meg, valoszinu, nem lesz tobbe gondod vele...
egyebkent mi a radio tipusa?)

kedves psc!

egy olyan dologról próbáltam meg információt szerezni, amit nem tapasztaltam eddig.
az, hogy az általad adott választ, nem fogadtam el ultimate megoldásként azonnal, szerintem nem indok, sem pedig felhatalmazás arra, hogy személyeskedj. annál is inkább, mivel igen nagy a valószínűsége annak, hogy találnánk olyan témát, amelyben én vagyok jártasabb, mert engem pl. az érdekel jobban. de megnyugtatlak én nem foglak PEBKAC-ozni, se helikopterezni.
sebaj, ismét tanultam valamit

értem én, hogy gőzgép... :)))
az elmúlt három évben, amióta nálam van ez a jövőre 10 éves autó a gyári rádiójával, sosem volt erre ingerenciája.
kb másfél hónapja csinálja.

egyébként belehallgattam online az inforádióba. nagy valószínűséggel az a hunyó, köszi a tippet.

számomra ez innentől kezdve egyszerű RF átfedés, terjedési jelenség, de persze nem zárható ki teljesen az általatok felvetett dolog, csupán azt furcsállom,hogy ha már TA, akkor miért csak a hírek végét kapom el mindig.

szerk:

gugliztam egy doksit a rádiómhoz. meglepő, de valóban van ilyen képessége, tehát elkönyvelhetjük az átkapcsolás okát ennek.
valószínűleg akksi cserekor állt alaphelyzetbe, vagyis bekapcsolt állapotba ez a fícsör.
köszi a helpet minden jószándésú segítőnek. solved.

Subscribe, érdekes misztikus téma :D

----
Razii@fs1:~#

Ahhoz, hogy a kérdést megválaszolhassuk, szükség volna néhány pontosításra: pontosan hol tapasztalható a jelenség, milyen típusú autórádión, pontosan hogyan jelentkezik a dolog (élesen átkapcsol, átzajosodik egyik a másikba, változik-e a hangerő, az "átkapcsolás" és a "visszakapcsolás között" állandó műsorelem hallható (pl. traffic info) stb..), van-e rds-vétel közben?
egyszerűen az is lehet hogy pl. egy rosszul megépített kábelhálózat közelében haladsz el, és a zártláncú rendszerből kiszűrődő frekvencián lévő adó elnyomja az éterben lévő, gyengébb térerővel fogható adót (ehhez persze az kell, hogy mindig pontosan adott időben járj adott helyszínen..)
--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

arcfa :O azon agyalok, hogy kitalalok valami hiheto magyarazatot, mert hallanom kell azt az osszeeskuves-elmeletet :D

semmilyen összeesküvés elmélet nem volt.
az elmélet magva természeti jelenség.
ám mivel a topiknyitóban lefektetett feltétel nem valósult meg, vagyis nem lett igazolva, hogy nem létezik ilyen adó, pontosabban igazolva lett hogy létezik, így nem lebbenthetem fel róla a fátylat. ;)