Jövő hét kedden mutatkozhat be a Nexus Prime és az Android 4.0

A Samsung a fenti teaser-t adta ki tegnapelőtt. A Samsung Galaxy Nexus (vagy "Nexus Prime") a várakozások szerint a Google első Android 4.0-t (kódnevén "Ice Cream Sandwich") futtató telefonja lesz. A Samsung gyártja. A telefon 2011. október 11-én, kedden kerülhet bemutatásra San Diego-ban, a Samsung "Unpacked" rendezvényén. A BGR tudni véli a telefon specifikációját:

  • Android 4.0 Ice Cream Sandwich
  • 9mm thin
  • 4.65-inch 1280 x 720-pixel Super AMOLED HD with curved glass
  • TI OMAP 4460 dual-core Cortex A9 processor clocked at 1.2GHz
  • 1GB of RAM
  • 32GB of built-in storage
  • 5-megapixel camera on the back, 1.3-megapixel in the front
  • 1080p HD video capture support
  • LTE/HSPA depending on carrier
  • Wi-Fi a/b/g/n
  • NFC
  • 1,750 mAh battery

A telefon állítólag "tisztán" Google Experience eszköz lesz, azaz a Samsung-féle UI kiegészítéseket (TouchWiz) mellőzni fogja.

A részletek itt.

Hozzászólások

eszveszto milyen felbontasokat tudnak mar produkalni ilyen "kicsi" kijelzokon! :)

Ez hülyeség, nem a felbontáson múlik az, hogy több változatban írnak meg egy appot, vagy sem.

Tabletre azért készül külön verzió, mert annak a fizikai mérete megengedi, hogy más elrendezést használj. Tableten, vagy telefonon belül már igazából nem nagyon kell többféle ui-t tervezni, esetleg a képeket több felbontásban elmenteni.

Felülettervezéskor nem a pixelek számítanak ezeknél az eszközöknél.

Hát nagyon nem mindegy, hogy pl. a mérges madarakban a csúzli 10mm vagy csak 2mm.

De hogy gyakorlati példát is mondjak. Ha egy A4-es PDF-et kiraksz a fenti felbontásban egy 10"-os és egy 4"-os képernyőre, akkor a 4"-oson már nem biztos, hogy el tudod olvasni (ha jó a szemed (még) akkor igen). Miközben a 10"-oson tökéletes.
Persze ettől még csináljanak csak ekkora felbontású telefont, majd úgyis kiderül van-e értelme.

Látom, nehéz elszakadni a pixelektől ;) (Tudom, nehéz, én is szeretem azokat, egyszerű velük dolgozni.)

Ilyenkor jön be az, hogy lehet használni pt-t is px helyett és akkor mindenhol ugyanakkora lesz, mert 72 pt, az mindenhol 1 inch lesz.

Egyébként mint mondtam, _Android API_ lehetőséget biztosít arra, hogy az alap dolgokat többféle méretben bele tudd rakni (jó, képek nyilván többféle felbontásban kellenek) anélkül, hogy 25000 féle verziót készíts az appodból.

Persze, a "mérges madarak" nyilván nem ezt az API-t használják, így marad a kézi megoldás.

----------------
Lvl86 Troll

És remélhetőleg semmiben sem fog hasonlítani létező Apple termékekre.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

A Super AMOLED HD már olyan szinten felülmúlja az Apple készülékekben található hagyományos LCD kijelzőket, hogy arra már nincs is kifejezés.

Ha a Samsung csak az Apple készülékeit klónozza, akkor láthatóan szereztek egy időgépet, mert ilyen készüléke az Apple-nek nem lesz 16 hónapon belül, a most megjelenő 4S még a 8 hónapos Samsung Galaxy S II képességeivel sem rendelkezik.

A Samsung és a Google az Apple-el szemben még arra sem volt rászorulva, hogy a hangfelismeréssel (http://www.google.com/mobile/voice-actions/) marketingelje a Nexus Prime-t.

A kijelzővel kapcsolatban lehet, hogy igazad van, de amivel az Apple marketingelte a 4S-t az azért egy kicsit több, mint az android hanggesztusos irányítása. Androidon a srác 1) megnyom egy gombot 2) beszél 3) készülék csipog, feldolgoz 4) srác ellenőriz, 5) gombot nyom és elküld. Az almástelefon meg hangfelismer, értelmes mondatokkal válaszol-visszajelez, és miután (szintén beszéddel) jóváhagysz, elküldi az üzenetet. Szinonimákat is felismer.

Autóban mondjuk az Androidé is hasznos, ha egy ránézéssel és két gombnyomással tudok sms-t küldeni.

Szet kell valasztani a ket dolgot. Konkretan a magyar nyelv megertese valoban nehezebb.
Viszont az, hogy egy nyelv toldalekolo, csak kisse neheziti a gepi felolvasast. A magyar viszont fonetikus, es a kiejtest tekintve nagyon keves kivetel van - pl. az angolhoz kepest. Fonemabol sincs lenyegesen tobb, szoval a szovegfelolvaso/szintetizalo egy picivel konnyebb.
ld.:
http://beszedmuhely.tmit.bme.hu/mksz/

--
Az emberek azt állítják, hogy múlik az idő, az idő viszont csak mosolyog, mert látja, hogy az emberek múlnak. - tibeti közmondás

WTF?! TI OMAP processzor Samsung mobilban?

A 4.6" kijelzőre azt mondta vki, hogy az már nagynak számít, kicsit matekoztam tegnap, sacckb ugyanolyan széles lesz mint az iphone4 kijelzője, csak magasabb a képarány miatt.

Vajon az android 4 fog olyat tudni, hogy ha rákötöm a telefont MHL-el egy full hd tv/monitorra, akkor nem csak tükrözi a képet, hanem egy teljesen más GUI-t ad, ami sokkal jobban egérre/billentyűzetre/nagy felbontásra van szabva? Igy már tényleg egy komlett számitógép lenne a zsebben.

Aligha arra gondol, elvégre az Apple készülékei sem MHL-t, sem HDMI-t nem támogatnak.

Ahogy USB-t, 5 Ghz-es N-es vezetéknélküli hálózatokat, HSPA+ és LTE hálózatokat, valamint DLNA-t és NFC-t sem.

Marad a proprietary csatlakozó megfelelő dokkal vagy kábellel (mindössze komponens AV kábellel lehetséges kijelzőt csatlakoztatni) meg a megintcsak proprietary AirPlay.

Egyszóval bitch please.

Most hogy említed az NFC-t, Magyarországon lehet azt valamire használni? Fizetésre mondjuk. Ha van egy paypassos karórád, akkor NFC-s telefonnal le lehet azt olvasni és onnantól telefonnal is lehet már fizetni? Vagy be lehet vinni a telefont a bankba és mondani, hogy csinálják meg, hogy lehessen vele fizetni?
Mondjuk először utána kéne olvasnom, hogy működik ez az egész.. :| Meg amúgy is egy új topic kéne ehhez.

A Sziget Fesztiválon lehetett, ha részt vettél az NFC tesztelésében.

Az NFC-s kereskedelmi szolgáltatások 2012-től fognak megjelenni.

Ha az Apple-től származó készüléked van akkor azt mindenképpen le kell selejtezned, legfeljebb elektronikai hulladékként lesz hasznosítható, a következő generációs eszközeik ellenben már támogatni fogják az NFC-t.

"Ha az Apple-től származó készüléked van akkor azt mindenképpen le kell selejtezned, legfeljebb elektronikai hulladékként lesz hasznosítható, a következő generációs eszközeik ellenben már támogatni fogják az NFC-t."

Akkor, hogy azok is értsék, akik az elfogulatlan verzióra is kíváncsiak... :)

A jelenlegi készüléked mindenképpen le kell selejtezned, legfeljebb elektronikai hulladékként lesz hasznosítható, a következő generációs eszközök ellenben már támogatni fogják az NFC-t.

Így nekem is ki kell majd kukáznom a ZTE Blade-emet és az iPhone 3G-met is, ha NFC-t akarok használni. Ez nem csak az Apple termékeket érinti (sajnos), mint ahogyan Zaneck hozzászólása ezt sugallta.

De en nem akarok NFC-t sem hasznalni, ahogy a tobbi elektronikus fizetesben sem hiszek. Innentol kezdve tokeletesen megfelel a nehany eves telefonom is, semmilyen kenyszerem nem van a cserere. Van egy olyan sanda gyanum, h eleg sokan lesznek ezen az allasponton.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Arra utaltam, hogy az Apple fokozatosan vezeti be ezeket a képességeket és szolgáltatásokat, hogy a eszközeinek későbbi generációit értékesíteni tudja.

A vásárlók többségének emiatt évente (de legalábbis kétévente) le kell selejtezniük a még működőképes készülékeiket.

Az Androidos készülékeknél ellenben a felsőkategóriás eszközök minden bleeding edge technológiával rendelkeznek, és ezért a vásárlást követően (bár a szoftverek hosszú távon történő támogatása a gyártók részéről még nem teljeskörű, sőt) akár 5-10 évig is használhatóak maradnak.

A ZTE Blade egy belépőszintű eszköz, az NFC jelenleg csak magasabb árszinten tartozék.

"Arra utaltam, hogy az Apple fokozatosan vezeti be ezeket a képességeket és szolgáltatásokat, hogy a eszközeinek későbbi generációit értékesíteni tudja."

Akkor talán ezt kellett volna írni, mert amit te írtál az nagyon mást jelent. :)

"A vásárlók többségének emiatt évente (de legalábbis kétévente) le kell selejtezniük a még működőképes készülékeiket."

Ha te mondod! Én pl. még elég jól elvagyok a három éves 3G-vel is. Mert ugye LTE hálózat a közelben nincs, NFC fizetés majd 2012-ben lesz, amikor meg már négy éves lesz ez a készülék. Ellenben nem fél-egy évig volt hozzá hivatalos támogatás, mint nagyon sok felső kategóriás Android telóhoz.

"akár 5-10 évig is használhatóak maradnak."

Ugye ezt csak viccnek szántad?! Persze, ha úgy értetted, hogy még tíz év múlva is be lehet őket kapcsolni az más. :D

Csakhogy a kérdés nem kizárólag arra irányult, hogy tud-e HDMI-t (a többi, általad felsorolt, irreleváns dologról már nem is beszélve), hanem a mirroringra. Ezt pedig jelenleg az iOS5 része:
http://www.youtube.com/watch?v=8mnrQ-1pACU

Ha esetleg az Android, WP7 vagy más tudja ezt, akkor dobj egy linket, légy szíves, mert engem is érdekel a téma!

"Ez egy privát videó, sajnáljuk".

Egyébként a Nokiások mutattak nálunk suliban egy prezentáció keretén belül olyat, hogy a telefon képét kitolták HDMI-n keresztül TV-re, 720p filmlejátszással, stb. Mindez lehetett kb. 1 évnyi (+/- pár hónap) távolságban.

(Épp csak ott rontották el a dolgot, hogy mobil szakirányosok közé jöttek és nem a menedzserképzőbe, emiatt jóval marketingesebbre vették az irányt, mint szerintem kellett volna.)

----------------
Lvl86 Troll

Na, akkor azóta átnyomta a készítő privátra.
Azért aközt, hogy valamit ki tudsz rakni HDMI-vel, meg aközt, hogy a képet kinyomod HDMI-vel miközben az eszközön egy másik képet látsz, azért van egy kis különbség.
A Real Racing 2-t demózták úgy iPad 2-n, hogy a TV-n ment a játék, az eszköz meg közben kirakta a pálya térképét a versenyzők pozíciójával, és természetesen azon lehetett irányítani is a játékot.

Az is van, de ha nem értesz hozzá, akkor is mantrázz csak! :D
De én még mindig várom a linkjeidet az Androidos, WP7-es mirroringra, mert játékfejlesztőként tényleg érdekel a téma. Meg az eredeti kérdés is erre irányult, csak te vitted el szokás szerint az "iPhone fos, az Android überelhetetlen" megszokott témád felé. Csak ez off és már baromi unalmas is. Szóval maradjunk a tárgynál!

Ez egy USB csatlakozó, amivel lehet tölteni az akkumulátort és szinkronizálni (ez a része proprietary).

USB alatt értelemszerűen azt értem, hogy egyrészt USB eszközök csatlakoztathatók hozzá (digitális fényképező, médialejátszó, adathordozó stb.), másrészt az eszköz USB-s adattárolóként hozzáférhető.

Nem, ehhez már nem fogsz tudni adaptert találni.

Eddig is pakoltak mar arra az usb kimenetre mindenfele eszkozoket azok akiket erdekelt a kerdes. Ext hdd-t konkretan biztosan, az usb adaptert pedig kifejezetten fenykepezogepek illesztese miatt adtak ki eloszor ha jol csal a memoriam. Masreszt soksok embert ez szinten rohadtul nem erdekel. Arra is volt kezdemenyezes, h usb adattarolokent elerheto legyen az ios-on keresztul az fs, de erdektelensegbol es nem technologiai problemakbol fakadoan elhaltak ezek a projectek is.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nincs meg igeny a
-copy-paste-re
-flash-re
-tererore
-MMS-re
-multitaskingre
-cserelheto akkura
-kikapcsolhato nyomkovetesre
-memoriakartyara
-elolapi kamerara
-OTA delta frissitesre

Kesobb kiderult, hogy ezek egy reszere megis van..

szerk: tethering kimaradt, de biztos van meg mas is

--
Az emberek azt állítják, hogy múlik az idő, az idő viszont csak mosolyog, mert látja, hogy az emberek múlnak. - tibeti közmondás

Annyira nem jött be, hogy a következő iPhone-okban alighanem már lesz USB OTG támogatás, legalábbis abból kiindulva, hogy a csatlakozó komponens videó és audió kimenetek helyett USB 3.0 és DisplayPort / Thunderbolt kompatibilis lesz.

Arra meg konkrétan elsöprő igény van, hogy ezek az eszközök mass storageként is használhatóak legyenek.

AFAIK memoriakartya es cserelheto akku meg mindig nincs, frissites elvileg meg lesz oldva a kovetkezo verziora. A multitasking jelenlegi allapota nem tudom milyen, eleinte nem nagyon volt. Flash meg mindig nincs (iPad-en sem), de legalabb egy komoly lepest tettek az iranyaba.
Szoval beleillik a listaba ez is, erre is ugyanannyira nincs igeny.

--
Az emberek azt állítják, hogy múlik az idő, az idő viszont csak mosolyog, mert látja, hogy az emberek múlnak. - tibeti közmondás

Legalább ne teljesen fogalom nélkül...

Mass storage valóban lehetne. (Ez pl. a WinMo-ban sem tetszett soha, hogy miért kell hozzá ActiveSync, szerencsére később a Vista/W7-es Mobile Center már nem igényli az egész párosításos hülyeséget).

Multitasking van. (Talán iOS2 v 3 óta...)

Flash valóban nincs, HTML5 és a nativ iOS appok felé terelik a népet. Nem is lesz, az Apple nem akarja, hogy az Adobe közte közte legyen az Apple és a fejlesztők között. Lehet vitatkozni, hogy mennyire jó vagy sem.

Cserélhető akku: őszintén szólva előbb elavulnak ezek az eszközök, minthogy akksit kelljen benne cserélni. Ha még mindig Siemens M35-öm vagy ME45-öm lenne, abba meggondolnám, de eddig egy telefon se érte meg nálam azt a kort, hogy az akkucsere előre valóbb legyen a teljes készülék cseréjénél :)

----------------
Lvl86 Troll

Akkuhoz hozzászólnék:

Az a baj, hogy az akkucsere nem csak akkor merül fel az emberben, ha tönkrement az, ami benne van, hanem akkor is, amikor kevésnek bizonyul. Egy feltöltött akksi nagyon nem bír ki egy teljes napot, főleg ha aktívan (több óra netezés, játék, zenehallgatás) használod a kütyüt, pl utazás közben, ahol nem igazán van lehetőséged tölteni. Nagyon is jól jönne ilyenkor az, hogy ha merül a kütyü, akkor bedobod a pótakksit.

Egyébként szomorú, hogy az eszköz előbb jár le, mint az akksija tönkremegy.

Bár igaz amit írsz a cserélhető akksiról, mint kiderült, az esetek 98%-ban teljesen felesleges. A maradék 2%-ra pedig van megoldás. És talán nem is sokkal drágább, mint egy eredeti akksi lenne. Emlékszem, jó pár éve a hivatalos Nokia akksi 10+e Ft volt, az utángyártott 2-3.000.

"-memoriakartyara"

Mondjuk erre annyira nagy volt az igény kb. a teljes ismerősi körömben, hogy akinek nem eleve egy nagyméretű memóriával jött a telefonja, (pl. mint nekem a HTC Kaiser, amiben még csak 256M volt alapból) vett hozzá egy 2-4-8G-s kártyát, amit egyszer berakott és azóta is úgy van benne.

Szóval igen, annyira nagy az igény a memóriakártyára, hogy azóta minden gyártó beépíti a telefonba.

----------------
Lvl86 Troll

"Jo ideje letezik mar"

Milyen tartozék nem létezik hozzá? Már a legelső Apple smartphoneokhoz is volt third party HDMI adapter.

Csakhogy maguknak a készülékeknek csak analóg komponens kimenetük van.

Szóval vehetsz adaptert 10-15 ezer Ft-ért, de az még nem jelenti azt, hogy a készülékek tudják a digitális kimenetet, HDMI-t OOB.

"A tobbinek nem nagyon van kedvem utana nezni"

Pedig megtehetnéd.

A third party lehet, h csak analog volt kepes atvinni, illetve a regebbi eszkozok valoban csak analog kimenettel rendelkeztek, de mindenfele doksik szerint ujabban digitalisan is kepes ra.

Nem fogok, az altalad felsorolt technikak jo resze meg a tobbi gyartonal is epp csak most kerul talan bevezetesre vagy akkora rakas hulladek az implementacioja jelenleg, h inkabb orulok neki, h nem tamogatja egyelore az Apple. Pl az osszes DNLA implementacio egy tragya, ennel meg az AirPlay is ezerszer felhasznalo baratabb. NFC nem hianyzik es aki kicsit is konyit ezekhez a vackokhoz messzire kerulni fogja. Az 5GHz-es WiFi hianya egy kicsit valoban problemas, de mivel minden ap dual band ez sem igazan mervado. Foleg mert meg a 2.4GHz-en is keptelenek ezek a vasak is kihajtani a savot, egyedul az infrastrukturalis kerdesek miatt erdekes a kerdes.

Plusz annyira oda vagytok ezert a HSDPA+-ert es LTE-ert, csak eppen halozat nincs hozza jelenleg es ismerven az amerikai es japan halozatokat (igen, a gyarban folyamatosan ellenorzik a fejlodes menetet mind a ket kontinensen, valos korulmenyek kozott, nem papiron es nem bejelentesekbol) igen csak raer meg ezzel a modemmel az Apple. Itthon messze hasznalhatobb a mobilnet mint az emlitett helyeken. Nem mintha nem tennek erre is ballisztikus ivben.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"Ugyanis nem szivja orak alatt horpadtra az aksit"

Akkor még 4G-vel (vagyis LTE-vel) még nem is találkoztál, ami állandóan keresi a 4G-s hálózatokat, miközben fallbackkel 3G-re, bármilyen akkumulátort órák alatt lemerít.

A legkézenfekvőbb ha cserélhető akkumulátoros készüléket veszel akkumulátorokkal és töltőkkel (autótöltővel és napelemes töltővel).

Remélhetőleg lesznek majd egyszer üzemanyagcellák a 4G-s készülékekhez.

Hogy meg tobb madzagot, aksit, kiegeszitot kelljen magammal cincalni? Inkabb nem, marad a mezei 2G-2.75G ami ugyanugy ellatja a szekseges faladatot. Az, h estenkent toltore kell dugni a telot (bar ennel joval tobbet bir igy is) egy dolog, de hogy napkozben ezzel szuttyogjek? Kizart. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ez a kütyüt nagyon odab.szos. Akarok egy ilyet. Egyébként tényleg kegyeleti okok miatt csúszik a hivatalos bejelentés.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Jobs halála miatt tiszteletből elhalasztják a bemutatót.
_________________________________________________________
Szomorú nap ez a mai: 2011.10.05. RIP Steve Jobs

Még mindíg se híre, se hamva a bejelentésnek :(

Azért ezek általában belső információk, csak így körítve jobban felkelti az emberek és a hírszerkesztők érdeklődését. :)

Szerk.: mondjuk ez pont nem ilyen volt. A hivatalos megjelenés október 19 és Hong Kongban lesz a bemutató.
http://androidcommunity.com/ice-cream-sandwich-samsung-event-official-o…