Linux-alapú operációs rendszert fejleszt a Nokia low-end telefonok számára?

A Nokia állítólag Linux-alapú, low-end telefonkészülékhez szánt operációs rendszer fejlesztésén dolgozik "Meltemi" kódnév alatt. A bennfentesek szerint a projekt Mary McDowell, a Nokia mobiltelefonokért felelős ügyvezető alelnöke vezetésével indult. A Nokia nem kívánta kommentálni az értesüléseket. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

En mar nem fogok benne hinni, barmi is lesz ez. Pedig 1 eve Maemora feltettem volna barmit. Symbiant is bejelentik deprecaltnak, aztan kiadjak a Symbian Annat meg a Symbian Belle-t. Arrol nem is beszelve, ami a Qt-nal folyik. Igy nem lehet dobalozni a support-bejelentesekkel es az uj rendszerekkel, hozzak helyre elobb a Meegot meg a Qt-s igereteket

Láthatóan kapkodás van. Az irány szerintem jó, a megvalósítás pocsék.
Az Android elérte a középkategóriás telefonokat, és szerintem szép lassan lecsurog a legalacsonyabb kategóriába is. Nyilvánvaló, hogy a Nokia-nak a "drága" telefonokra emlékeztető GUI-val és funkciókkal kell jelentkeznie az "olcsó" kategóriában is.
A megvalósítás azért pocsék, mert szerintem a MeeGo-t kellene portolniuk gyengébb telefonokra, hogy ne kelljen 2 szoftverbázist karbantartaniuk. (Persze az még lehet, hogy a MeeGo kistelefonos portját egyszerűen Meltemi-nek hívják.)

Tegnap jelentette be hogy bezarja a Kolozsvar melletti, harom eve Bochumbol athelyezett gyarat, es Azsiaba koltozik.

--
FeZo

minden cég ázsiába költözik. hogy majd ott jó legyártják a helyi rabszolgákkal 0a bérért 0a környezetvédelmi szabályokkal amit a nyugati parasztok megvesznek. A nyugati parasztnak meg közben nincs hol dolgozni. Me nincsen termelés. Mindenki meg nem lehet marketinges. Ez a válság lényege.

Pedig a Nokianak ezt mar reg meg kellett volna tennie. Mikor az HTC meg a Smasung meg az Apple mar reg 1GHz, 512MB RAM-nal tartott, a Nokia a leg high-endebb telefonjaiba sem tudott 256MB 600MHz fole menni, pedig a Symbian^3-bel mint rendszerrel az eg vilagon semmi baj nem lett volna, Maemo/Meego-rol nem is beszelve. Kulon vicces, hogy a WP7 minimumkovetelmenye is 1GHz 512MB RAM, es miutan az MS es a Nokia bejelentette, hogy szovetsegre lep, addigra mashol mar voltak WP7-es telefonok, a Nokianak meg utana eleg lassan sikerult legyartania az elso hardvert, ami egyaltalan technikailag kepes lett volna futtatni.

Meg ugye eleve nem kellett volna a Qualcomm-mal osszeveszni anno (szabadalmaskodas termeszetesen) :D

Hat a romanok fizetese (havi netto 300 euro) nem indolna ezt meg, ha az azsiazi szallitasi koltsegeket is beleszamitjuk. A baj inkabb az, hogy sz@rban vannak es a roman torvenyek annyira gyengek, hogy be tudjak zarni a gyarat majdnem nulla vegkielegitessel (3 honap fizetest kap mindenki). A Nokia meg nem veszit semmit, ugyanis a gyar nagy resze allami tamogatassal epult, meg a telket is ingyen kaptak mikor idejottek.

A hirek szerint tobb kinai ceg is erdeklodik Romania irant, tobbek kozott a ZTE is.

UI: most olvastam egy roman oldalon, egy munkas fizetese a Nokianal 670 lej (150 euro) volt, az igazgatoe pedig 22165 lej (5150 euro).

--
FeZo

miért ne lehetne komoly? itt se kapsz sokkal nagyobb összegeket "futószalagos" munkákért :(

ajánlom figyelmedbe a közalkalmazotti bértáblát is, ami 2008 óta be van fagyasztva x százalék infláció mellett.

a legalacsonyabb bér idén 60k, jövőre 50k-ra csökken. már a cikk címe is vicces, "Kinek mennyivel csökkenhet a nettó bére 2012-ben?", szóval érted, teljesen korrekt. nemhogy nő, de még csökken, biztos túl jól élünk.

welcome to hungary :)

Szinte garantált a bukás, mert ezen a piacon a jobb későn, mint soha elv nem működik.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

De hát megvette az ms, hogy fejleszthet így linux alapú os-t? :)
--
Don't be an Ubuntard!

olyan erzesem van, mint ha teljes kaosz lenne. ilyen bepanikoltak es kapkodnak amivel meg tobb kart okoznak maguknak eset allna fent.
a jobb kez nem tudja mit csinal a bal alapon, az egyik reszleg leallitja a fejlesztest a masik meg belekezd egy hasonloba.

hát nem tudom. a drága kütyükbe a wp szerintem jó választás hosszútávon. lowend-nél folyton azon ment a sírás-rívás, hogy a symbian így fos, úgy fos (bár nekem nem voltak vele bajaim). a meego-val meg az intel-es huzavona miatt vannak bajok. talán az egész csak arra kell, hogy az eddig meego-n, symbian-on dolgozókat ne kelljen szélnek ereszteni (a nokia finnország legnagyobb munkáltatója afaik!)... ki tudja, mi van a háttérben? :)

A Nokia low-end készülékei jellemzően a Series 30 rendszerre épültek, ahhoz képest még az S40 is előrelépés lenne, Symbianról ebben a kategóriában szó sem volt. Bár ez a kategória nem is a feature-ökről szól ("csak telefonálni lehessen vele!"), és ha vannak is igények feautre-re, azok tipikusan olyanok, mint a jó hangos csengőhang ("hogy a kert végibe' is meghalljam"), a zsebrádió, vagy a ledes zseblámpa.

Azért ezek a "feature"-k elmennének az N97-esemen is....

Telefonkönyv helyett "not enough memory", az első fényképet az 5. (ötödik) újraindítás után csinált (1-et :( ), legújabb frimware-el.
Nagyon ideje volt már, hogy vége legyen. Meg fogják érdemelni a Microsoft-ot.
---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

ki vesz manapsag Nokia telefont...?
nincs mar sok hatra nekik

--
e0:deb

A Gartner szerint a Nokia 98 millió készüléket értékesített 2011 második negyedévében.
http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1764714

Akármennyi készüléket is értékesítettek, az mindkét jelentésből látható, hogy egyre kevesebbet, lévén a smartphone piacon nem tudnak eredményeket elérni, a hagyományos készülékeikkel csak egy rétegigényt lehetséges lefedni.

csak közben ne felejtsd el hogy ellenfelek meg sokkal olcsóbban hasonló(v. akár jobb) okos telefont gyártanak.
És hiába a nokia név, az már nem az a nokia mint régen volt.

sajnos lowend be elég vacak lett nokia is, főleg anyagban gagyi műanyag stb. hol vannak már azok a régi megbízható telefonok amit még el is ejthettél nem lett baja.. elég nagy gond hogy eltűntek a piacról..

Baromira nem vagyok otthon a gazdasági-politikai ügyekben, de én azt látom, hogy tartós recessziós időszak következik. Ha jól tudom, már az utóbbi években is csökkent az egy főre eső évenkénti mobil telefon vásárlások száma (nem tudom előásni, hol olvastam). Lehet, hogy az utóbbi 1-2 évben aki tehette vagy szüksége volt rá, megvette az 50 kFt feletti okostelefonját, és a következő években is nagyjából ez a réteg fogja cserélgetni ezeket a cuccokat. A többség meg nem akar/tud többet adni egy telefonért, mint 10-20 kFt. Ha ez évekig fennáll, akkor mégiscsak lehet üzlet a low-end telefonok gyártásában, amiben azért a Nokia jól áll. Most itt a hype a színes-szagos telefonokról, de ez szerintem le fog csengeni.

De lehet, hogy tévedek...

Ez a tényező önmagában csak az Android sikerességét vetíti előre, főleg ahogy egyre olcsóbban lehet majd egyre kevesebb kompromisszummal smartphoneokat vagy tableteket venni.

Ezzel szemben az Apple mindössze a prémium kategóriában gondolkodik, a lehető legmagasabb áron, valamint a kifutott készülékeinek kedvezményesebb értékesítésében.

A Nokia a fejlődő országokban tarthatja meg a pozícióit, a lehető legolcsóbb, energiatakarékos hagyományos készülékekkel, hacsak az ázsiai gyártók ezt a piacot nem veszik át tőlük teljes egészében.

Ha a recesszió olyan kiterjedt lenne, hogy mind koldusbotra jutnánk az senkinek sem kedvezne, a Nokiának sem.

Azért nem olyan rossz már a helyzet. Egy dolog, hogy az első pár Symbian széria egy kalap nyuszifül volt, de mára egész használható lett. Rendben, nem egy Android, mint fejlesztő / érdeklődő ember úgy érezheted hogy meg van kötve a kezed, de akinek nincs ilyen irányú beütése, annak jó lehet, márpedig a többségnek ez jó.

Nekem csak egy kérdésem van: mi a gond az s40-el?
----
Hülye pelikán