Körülbelül 25 000 dán kórházi dolgozó fog a közeljövőben LibreOffice-ra átállni

A H Open egyik cikke szerint egy, a koppenhágai régióban található, 13 kórházból álló csoport azt tervezi, hogy körülbelül 25 000 dolgozóját állítja át LibreOffice-ra. A váltásra jövőre kerül sor. A kórházcsoport hosszútávú stratégiai okokból váltja le jelenleg használt proprietary megoldást. A nyílt forrású irodai programcsomagra váltással körülbelül 40 millió dán koronát (5.3 millió eurót) spórolnak. A váltást fokozatosan ejtik meg, a meglevő licenceket azok lejárásáig használják. Ahol arra szükség van, ott nem váltanak, hanem megvásárolják a jelenlegi irodai megoldás licenceit. Jelenleg egy 2500-as csoporttal már elindult a tesztelés. További részletek itt.

Hozzászólások

kivéve, ha ésszel csinálják. mondjuk office suite-ot váltani csöppet kisebb feladat, mint os-t váltani. fyi:

"Naturally, one does not rush headlong into using open source within a hospital. We are not replacing the most critical systems, such as those for patient data. But we are gaining experience by using open source in less critical areas."

Én igazából azokat az intézményeket nem értem, ahol még nem váltottak. A LibreOffice egy komplett irodai szoftvercsomag, amit meg lehet csinálni M$ Offic-cal, azt a Librével is meg lehet.

miért kéne? te informatikus vagy? ha igen, te tudsz műteni pl?

persze, alapműveltség valahogy elboldogulni egy munkához használt szoftverrel, DE minden munkahelyen vannak meglévő, gyakran bonyolult munkafolyamatok, melyek átállítása új szoftverre nem csettintésre megy, és egy orvostól sem várható el, hogy magától rájöjjön mindenre, vagy ha nem, akkor elszáll valami fontos adat.

maradjunk a te példádnál. ha neked egyik napról a másikra át kéne állnod javáról c#-ra, menne? nem hiszem. és az egy dolog, hogy te otthon idővel beletanulsz, aztán ha ma nem megy, majd holnap megoldod, de egy munkahely nem így működik.

Ez nem ugyanaz. Sebészetet még nem tanultam, irodai programokkal való munkát viszont igen. Az átállásnál nem kell új dolgot tanulnia az illetőnek, csak át kell böngésznie a menüpontokat.

Hogy én is egy példával éljek: eddig piros színű tetőelemeket raktál a házakra, most kiadják, hogy kék színűekkel rakd ki a tetőt. Menni fog?

Kivételesen elolvastam egy threadet :). A hasonlatod abszolút helytálló. Én ugyan nem foglalkoztam szerencsére szupporttal, valószínüleg leállt volna az agyam. De vannak jó történeteim. Kedvenceim: Elromlott a kék e-betü a gépemen. Valamint az, hogy nézze meg, hogy a modemben, és a számítógépbe rendesen be van e dugva a kábel, mert azt írja, hogy a gép szerint nincs bedugva. Kimegyek megnézni a srácnak, hát hogyne. Mutatta is, hogy mind a modem, mind a számítógép ugyanabba a konnektorba van dugva, hisz hálózati kábelt írt a gép. Egy jó 5-10 percet "gyengén" mosolyogtam.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

"csak" átböngészi, aztán

- vagy nem találja, és a munkáltató pénzéből lopja a napot, mivel semmi más hasznosat nem fog csinálni, amíg ezzel szenved
- vagy ha valami nem azt csinálja, amit gondol, akkor elbasz valamit, amiért majd őt veszik elő, hogy nem tudta, amit senki nem magyarázott el neki

ahaja.

Szerintem Breaknetnek tökéletesen igaza van. Aki egyáltalán AKAR ÉRTENI egy kicsit is egy irodai programhoz, annak tökmindegy hogy MS Word vagy LO. Én magam is példa vagyok erre: én még az a generáció vagyok, amely SEMMIFÉLE számítástechnikai képzést nem kapott az iskolákban. De mert regényeket akartam írni, tudtam hogy szükségem van szövegszerkesztőre. Amikor megvettem az első számítógépemet, még nem volt olyan, hogy Linux, legalábbis nem hallottam róla. Volt rajta viszont Win3.11 és Word 6.0. Megtanultam a Wordot, csak úgy, egymagam, autodidakta módon. Megvettem hozzá egy magyar nyelvű szakkönyvet és elolvastam, ennyi. Tanfolyam sem kellett. És amikor évekkel később Linuxra tértem át, és ott OpenOffice volt, már tankönyv sem kellett, simán ment minden AZONNAL ahogy a program elé ültem, mert gyakorlatilag minden fontosabb dolog tök ugyanúgy volt benne, mint az MS-Wordben. Azaz, én EL SEM TUDOM KÉPZELNI, hogy ha valaki tudja kezelni az MS-Wordot, akkor mi az anyámkínjának kéne neki külön tanfolyamot szervezni csak amiatt, mert most a LibreOffice-ra tér át a cég! Ez a szememben csak puszta pénzkidobás. Az természetesen lehetséges, hogy nem ért az illető az MS-Wordhoz SEM, mert SEMMIFÉLE irodai szoftver használatát sem tanulta még (bár ez manapság már elég hihetetlen, hiszen ilyesmit az iskolákban is oktatnak). Ekkor kellhet neki egy tanfolyam, de akkor meg tökmindegy hogy a tananyag mi, MS-Word vagy LO, hiszen egyiket sem tudja. Ekkor viszont megfontolandó, hogy szükség van-e ilyen hülye dolgozóra a cégnek.
-------------
Használj GoboLinuxot: http://mek.oszk.hu/05800/05895/
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Nekem nem volt szükségem Visual Basicre. És szerintem az emberek 99%-áról elmondható ugyanez. Azokról a kórházi dolgozókról is biztos, akik most akarnak áttérni a LO-ra.
-------------
Használj GoboLinuxot: http://mek.oszk.hu/05800/05895/
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Ne haragudj, de én nem foglaltam állást egyik oldalon sem, csak gondoltam megemlítem, hogy én IRL látom azt, amit te az iskolapadból vizionálsz. Megfordultam betegként (a kartörésem miatt több ízben, hosszabb időre) és külsős bedolgozóként is a magyar egészségügyben az elmúlt két évben és számomra furcsa dolgokat írsz.

--
trey @ gépház

Eddig úgy tudtam, hogy a kórházakban betegeket gyógyítanak (ez a munka folyik ott) és nem azzal foglalkoznak, hogy professzionális kiadványszerkesztést végezzenek, meg mindenféle bonyolult dolgokat műveljenek vb-val! Szerintem egy kórházban (józan ésszel belegondolva) a legbonyolultabb szövegszerkesztési feladat egy körlevél megírása lehet; a napi munka (szövegszerkesztés terén) kimerül előre megírt sablonok aktuális értékekkel feltöltésével és kész. Nem nagyon tudok elképzelni olyasmit, hogy ott valaki nekiálljon vizuálbézikkel vacakolni a szokásos napi munka keretén belül. Esetleg ha nagyon megerőltetem a fantáziámat, akkor TALÁN elképzelhető hogy kell valami kurvabonyolult agyonmakrózott doksi, amit azonban csak egyszer kell megírni, s utána azt rendszeresen használja a titkárnő — na, de azt nem is a titkárnő vagy a doki fogja akkor megírni hanem a rendszergazda, s a többiek csak HASZNÁLJÁK, tehát nekik nem is kell érteniük a vb-hez. A rendszergizda meg aki megírja, az pedig hivatalból kell értsen az ilyesmihez, s neki mindegy kell legyen hogy MSO vagy LO, s ha a kórház áttér LO-ra, tanulja meg, elvégre ez a dolga, ezért kapja a fizetését! De ismétlem, az egész szitu már eleve hihetetlen nekem, s csak nagyon erőltetetten s nyögvenyelősen elképzelhető, mert alapesetben én egyszerűen NEM HISZEM hogy egy kórház olyan bonyolult szövegszerkesztői feladatokat végezzen, amihez vb kell.
-------------
Használj GoboLinuxot: http://mek.oszk.hu/05800/05895/
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Egy novernek nem kell. Viszont telefon OS-t is keves nover fejleszt, hasznalni megis tudjak.
Ha volt egy MSO rendszeruk, es valaki (belsos rendszergazdi/fejleszto/kulso infos) csinalt nekik valami feladat gyorsitasara vb scriptet, az valoszinuleg nem fog menni.. kerdes, hogy arrafele hany ilyesmi van.

Tapasztalatom szerint semmi gond az OOo-val, LO-val, de meg a vegyes MS-OOo kornyezettel sem (megfelelo szabalyok betartasa mellett). Ahhoz, hogy egy cegnel az egyik fejleszto (ha kis csapat, nincs technical writer) irjon egy doksit kulso felhasznalasra, teljesen jo. Felesleges fizetos SW-ert fizetni erte. Kesobb mehet PDF-be, vagy kozos DOC-ba mas doksireszletekkel egyutt (formazni ebben az esetben mar MS-ben erdemes).

--
Tudod te, mennyi lóvé fér egy Alstom-kocsi dobozába? :)) - laspalmas, VB

Ha volt egy MSO rendszeruk, es valaki (belsos rendszergazdi/fejleszto/kulso infos) csinalt nekik valami feladat gyorsitasara vb scriptet, az valoszinuleg nem fog menni.. kerdes, hogy arrafele hany ilyesmi van.

Pár helyen megfordultam már, ahol MSO van (+ 7 évig oktattam ECDL tanfolyamokon), és szerény véleményem szerint a desktop gépek kb. 60-80 százalékán gond nélkül és minimális költséggel lecserélhető az oda default feltelepített MSO, mert vagy egyátalán nem használják, vagy olyan minimális módon használják, hogy arra gyakorlatilag egy webes JavaScript-es editbox is sok lenne. A maradék 20-40 százalék fele esetén egyszerű átképzéssel megoldható a változtatás, a cég ötöde-tizede használja úgy és arra az MSO-t, hogy nem váltható ki triviális módszerekkel, itt jobb meghagyni és mellétenni egy LibreOffice-t.

Soha nem értettem, hogy miért veszik fel a project scope-ba a teljes cserét, amikor a részleges cserével is vagyonokat lehet megspórolni, a teljes cserével pedig borítékolható a bukás. Félnek az inhomogén rendszerektől? Vagy mi az oka? :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Igen, az inhomogén rendszer üzemeltetése bonyolultabb (sok esetben pont ezért drágább is) mint a homogéné.
A másik gond, hogy sokan a dobozos verzió árából indulnak ki, a support árát és a volume license opciókat pedig "elfelejtik".

A support/licensz szerződés valamivel kevesebb gépre MS Office esetén nem feltétlenül olcsóbb (pl. 250 és 100 gép ugyanaz a volume license kategória).
És innentől kezdve az inhomogén rendszer (+1 support konstrukció fizetése más cégnek a 10-20 vagy akár 50 LO miatt) drágább.

szerk: utánanéztem

Én iskolai méreteket láttam, ott például nem volt volume licenc, a ~320 gépre meg kellett venni egyenként mindent, ahogy rémlik, nem is lehetett volna volume licenc, csak az okra már nem emlékszem. Ezek után jött az, hogy lett egy állami megállapodás, amely ugye pár milliárd forintba került évente, de ez most megszűnőben van.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Gondolom, nem saját szakértelemre támaszkodva teszik fel 25000 desktopra. Ha a Novelltől veszik a supportot, akkor ott úgy van, hogy az ügyfélnek fontos hibákat a Novell kijavítja. Ha nem megy egy makró, akkor a megoldják, hogy menjen. Aki teljesen ingyenes megoldást akar, az hátrébb áll a sorban, de azt hiszem, ez érthető. Több ezer nyitott hiba van, az élvez prioritást, amiből bevétel lesz.

igen, az egészségügy régóta híres arról, hogy órákig pötyörészik 1 dokumentummal, hogy szépen nézzen ki.

mivel ott dolgozom míg hallgató voltam, addig követelmény volt ms office kompatibilis vagy 2003 vagy 2007 formátumban leadni a dolgokat, mert az volt meg azon a gépen, meg ilyet oktattak.

szerinted azon 1x5 órás informatikai oktatáson mi mindent lehetett az egyetemen megtanulni a word-ről, miközben halál másnapos volt mindenki, meg amúgy is szartunk bele.
nem könyvet írtunk a worddel, hanem megszerkesztettük, kinyomtattuk, beadtuk a doksikat és kész.
mennyire nehéz attérni a libreoffice-ra? édesanyám polgármesteri hivatalban office 2003-al dolgozik. mindent megszerkesztett, ahogy neki azt kell.
annyira nem bonyolult. ha nagyon-nagyon keresgélni kell a funkciókat, akkor sosem használta a ms termékénél sem.

Igen, igazad van, _ha_ olyan emberrol van szo, aki hajlando gondolkodni, es igy nezi a technikat is. Viszont tartok tole, hogy az emberek nagy resze kb pixel szintu elteresen is fennakad, hogy "dehat ez nem igy nez ki, ahogy en hasznalom". Neki probald meg aztan elmagyarazni, hogy ez kb ugyanaz. Meg akkor is, ha elmeletileg egyet ertenek veled: a gyakorlat viszont gyakran sokkal siralmasabb ennel ...

Amikor suliba járt a dolgozó, akkor még nem (olyan) volt.

Találkoztam olyan emberrel, aki a feladatát kiválóan ellátta, de ~5x évesen tettek elé gépet, hogy ne kézzel írt leveleket küldjön. Azért hívott fel, hogy hogy kell visszamenni a következő sor elejére. Aztán meg arról érdeklődött, hogy nem lehetne-e valamit csinálni, hogy ne kelljen az egész oldalt újraírni, ha elrontott valamit, van-e hibajavító festék(backspace;). Szépen beletanult és tette a dolgát. Egy új dolgozó 2-3 év alatt tanulta volna ki a munkakört a bonyolultsága miatt.

A ceruza, toll használat már rég megvan. A billentyűzet még nem, de a tapi eszközök megjelenése miatt, mire egy elsős gépíró kitanulja a szakmájával, már elavult lesz.

Tényleg, te mit tennél bele egy ECDL tananyagba, amit most oktatnak, de csak 10-30 év múlva fog használni a tanulója egy munkahely váltás után?

"Olcsóbban és gyorsabban át lehet képezni office 2003-ról a hasonló librere, mint a tök más office 2007-re."

kérnék erre egy esettanulmányt. vagy ha nincs, akkor érthetetlen, hogy mi alapján mondod ezt ilyen marha magabiztosan. én valamiért eddig még csak olyan reakcióval találkoztam mezei usereknél, hogy "mi ez a szar, nekem az ofisz kell, nem openizé".

A helyzet tényleg ilyesmi, de:
1 az userek el vannak kanászkodva!
2 átképzés vs önképzés! oldja már meg
3 van, hogy az openizé és társai használhatatlanok, makrók, táblázatok, többlapos munkafüzetek, stb esetében és még ott a kompatibilitás, megjelenítés
-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Kérnék arra esettanulmányt, hogy mennyivel nehezebb megtanulni azt, hogy a varázsló tündér, valamint hogy az oldal(beállítás) a file menü helyett a formátumban található, mint a ribbon használatát? (Tudom, hogy a magyar helyesírás szabályai szerint fonetikusan kellene írni, de engem viszketegség fog el a fájl szó láttán.)
Meg tudná valaki mondani, ha már ilyen radikális változtatást eszközöltek, miért nem tették kikapcsolhatóvá "classic menu" opcióval, mint azt tették a legtöbb radikális változtatásnál (pl. XP start menü, control panel, vista/w7 aero, stb.)?

Van pár felmérés, de a felmérések hiánya ugyanúgy beszédes egyébként. Ha mindenkinek jobb volna, a Microsoft tanulmányok tucatjaival erősítené meg, így viszont a valószínűleg elkészült, de nem színtiszta pozitív tanulmányok el vannak süllyesztve, a Microsoft pedig egy próbát javasol a felhasználóknak. A Wikipédia két felmérést idéz a szalagos menüvel kapcsolatban, az első egy korrekt esettanulmány, a második egy online felmérés (a rengeteg visszajelzés miatt érdemes megnézni).

Dostál, M.: User Acceptance of the Microsoft Ribbon User Interface: a napi szinten ezzel dolgozó és a haladó Word felhasználók nem szeretik az új szalagmenüs felületet.

ExcelUser.com felmérés a középszintű és a haladó Excel felhasználók nem szeretik a felületet, átlagosan 20%, illetve 35%-os teljesítménycsökkenést tapasztalnak huzamosabb használat után is.

Áldozatok árán, de a Microsoft előre menekül az olyan megosztó fejlesztésekkel, mint a szalagos eszköztár, ami persze biztos, ami biztos, le is van védve a tiszta piaci verseny érdekében. Akit zavar, és megteheti, marad réginél, és ha valóban innovatívat akar (például platformfüggetlenséget, kezelhető nyílt ISO fájlformátumot), kipróbálja a LibreOffice-t, és ha tetszik neki, használja. Egy másfél hete érkezett pozitív visszajelzés a LibreOffice listáról, kiemelve a szalagos eszköztár egyáltalán nem fájó hiányát:

2011/8/13 PE :
Gentlemen, Ladies,
I'd tip my hat to you, did i have a hat.
I live with XL. Have for many years now, have tried all the alternatives. Still use 2003, hate (HATE!) the ribbon
Downloaded your suite earlier this morning. I am very MUCH impressed. Much.

Will share with others.

Thank you.

A LibreOffice tud az ISO szabvány szerinti ODF-be is menteni, csak nem az az alapértelmezett. Az OOXML is ISO szabvány, csak az MS Office nem azt implementálja (strict), hanem a transitional változatot, ami szintén nem ISO szabvány. A LibreOffice mindkét fajta OOXML-t szeretné kezelni. A fejlesztés 3 fronton zajlik. 1) a közösségből bárki bármit javíthat. 2) Egy nem publikus (?) roadmap szerint a SUSE lépésről lépésre implementálja az OOXML-t. 3) A fizetős ügyfelek által bejelentett hibákat a SUSE javítja.

Nem mindegy, hogy mivel képzik azt a rezidenst. Mivel elsőtől kezdve szinte csak MS termékekkel lehet találkozni, ezért sok választási lehetőség nincs. Persze van néhány jó gyakvez, aki elfogadja *.xls helyett *.ods-ben készítve is a beadandókat, de rajtam kívül sztem senki sem szivatta magát ezzel. Egyszerűbb a gyakorlatokon bemutatott programot használni + többnyire később is arra lesz szüksége. Arról nem is beszélve, hogy az ide járók legnagyobb része magasról tesz a dologra, az informatika csak nyűg nekik. (És normálisabb országokban az orvosnak valóban nem igen kell ezzel foglalkoznia, arra megvan a főállású adminisztrátor)

Átképezni? A fenét kell képezni, ki kell nyomtatni egy egyszerűsített kézikönyvet (vagy elektronikus úton eljuttatni), aztán a kezükbe nyomni, hogy tessék átolvasni, értelmezni. Akinek nem tetszik ez nem gond, biztosan lesz másik 100 aki szívesen betölti a helyét....

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Amúgy is nagy orvoshiány mellett nyilván ez a jó megoldás, rúgjuk ki az orvost/rezidenst, aki nem hajlandó úgy csinálni a feladatát (ami optimálisan amúgy nem is a feladata), ahogy az IT-szaki akarja. Az adminisztrátor már másik kérdés lenne, ott nyilván azt lehet felvenni, aki az adott szoftveren dolgozik, illetve át is lehet képezni. De az orvosnak/rezidensnek ne ez kösse le az idejét.

Na igen. Nálunk itt kezdődik a probléma. Az ápolónak és orvosi személyzetnek ugyanis elsősorban nem a billentyűzet csépelése lenne a feladata. Gondolom erre Dániába megfelelő adminisztratív személyzetet tartanak, akinek ez a dolga. Neki meg kutyakötelessége azt használni, amit az orra alá dugnak, mivel ez a munkaeszköze. Nálunk viszont egy orvos vagy ápoló azért adminisztrál, mert nincs rá ember. Azért a kettő nem ugyan az.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nem így van.

Ugyan Writerrel elég jól lehet közelíteni a Wordöt (sőt, magyar elválasztásban, helyesírásban pl.: simán veri) de - tapasztalatom szerint - a PowerPoint "kicsit" okosabb abban amit csinál: gyorsan, konvencionálisan, érthető, átlátható, igényes prezentációt tudsz vele csinálni. A gyorsan-konvencionálisan rész Impressnél teljesen kiesik (Pl.: használható, szép smartArt hiánya, színsémák egy kattintásos változtatása)

Szóval mint minden, ez a problémakör sem fekete-fehér, nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy ugyanazt tudja a két szoftver.

Persze ez itt nem feltétlenül releváns kérdés, mivel ezeknek a kórházi dolgozóknak - gondolom - leginkább a Writerre lesz szükségük - és reméljük csoportmunka nélkül :)

Engem sokkal inkább az érdekelne, hogy mire használnak Office-t ?

Az adatbázis-kezelő szerintem elégtelen egy közepes kórház kiszolgálására.

Egy leletekkel teletűzdelt orvosi összefoglaló vélemény összeállítására - szerkesztésére valószínűleg nem ergonomikus :-(

Mire használnak Office-t ?

CSZ

Bizony. Az adatbázis alapú EMR (electronical medical record) programok alapól függetlenek az Office-től. Nem Office-ban írják meg a laborkéréseket leleteket és zárójelentéseket, hanem az EMR-ben. Elvileg biztos lehetne, de ilyennel még nem találkoztam. Az általam látott kórházakban maximum levélírásra és a tudományos kutatás vagy statisztikák vezetésére használják az Office-t.
A háziorvosi nyilvántartó szoftvereket az OEP-nek kell engedélyezni, és szigorú kritériumoknak kell megfelelnie, az a pár fajta, amivel találkoztam, szintén nem Office-alapú.
E területen pedig a user olyan amilyen, van aki két cella összeadását is számológépen végzi, majd beírja az eredményt a harmadikba... szóval szerintem semmi extra nem kellhet, amit a LO ne tudhatna.

állami intézményben sajnos(?) nem úgy megy, hogy elég rá a vi, mert a célnak megfelel, hanem létezik pl. olyan dolog, hogy protokoll. de ha te tudsz notepad-ben állami protokolloknak megfelelő doc fájlokat generálni, hát akkor ügyi vagy.

a levélírás meg csak egy példa volt, mivel nincs kedvem veletek erőlködni.

Egy átlag nővér és/vagy orvos Office-ben sem tudja mi az a fejléc, vagy adatbázisból, Excel táblából nem tud körlevelet készíteni. A csini titkárnő tud ilyet, de szerintem LO-ban is meg tudná csinálni. Ha nem, segítek neki :)
Szóval tökmindegy, levélírás: alap betűtípus, balra rendezett sorok, néhol felkövér betűk, TAB helyett szóközök, ez a levél :) Bármilyen programban.

Kedves bervi,

Azon én komolyan meglepődtem, hogy nem vagy képes egy levelet megírni LibreOffice-ban. Nagyon sokaknak sikerült már. Én szurkolok neked, hogy végül sikerüljön csatlakoznod Neked is a "levelet írtam LibreOffice-ban" csoport népes táborához.

Egyébként mi akadályoz meg benne? Tudunk valamiben segíteni? Hol akadtál el?

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

én komolyan meglepődtem, hogy egy irodai programcsomag contributor-aként ennyire képtelen vagy szövegértelmezésre. NEKEM semmi bajom nincs a levélírással egyik szoftvercsomagban sem, épp csak ez az aktuális szál szempontjából tökéletesen irreleváns. ahogy libreoffice-ról sem volt szó (bármennyire is szeretted volna), csak irodai programokról általánosságban.

Bocs, nem tudtam, hogy elképzelésed sincs, hogy miben lehet egy levelet megírni.

Én ezt javasolnám: http://goo.gl/71hcw

Esetleg ha még kérdéseid lennének, ajánlom ezt is: http://goo.gl/mS145

De a témával kapcsolatban minden további kérdésedre szívesen válaszolok.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

hát már ne haragudj, de te tényleg ennyire hülye vagy? ennyire nem tudsz a sorok között olvasni? a kérdésem "csizmadia_zoltan" postjának lett szánva, ő nem értette, hogy "mire használnak office-t". igen, én tudom, hogy mivel lehet levelet írni, de azért írjál még le trivialitásokat, meg kampányolj még kicsit a libre-vel, nem volt még elég.

Az Országos Vérellátó (800 munkaállomás) többek közt a finn igazságügy-minisztérium példája alapján vágott bele az átállásba (a finnek feléből hozták ki a szabad szoftveres környezetet). Úgy fogalmaztak az OVSZ-nél, hogy nem átállni, hanem átszokni kell a szabad irodai programcsomagra, ami megfelelő idő és segítség esetén megvalósulhat. (Bővebben a Novell sajtónyilatkozatában.)

Ki tudja, hányan használnak OpenOffice.org-ot vagy LibreOffice-t a hazai egészségügyi dolgozók közül. Laki Norbert felmérése szerint a magyar bíróságokon többségben vannak a szabad irodai programok, ami sok-sok ezer felhasználót jelent (a bírósági beadványok száma már megközelíti az évi másfél milliót Magyarországon). Ha jól tudom, a Kanizsai Dorottya Kórház (Nagykanizsa) kliens oldalon is Linuxot használ, idézet a honlapjáról: „és AKInek a legtöbbet köszönhetjük: Debian Linux”.

Őszintén nem értem az itteni hozzászólók nagy részét.
Néhány munkahelyemen évekkel ezelőtt is defaultként volt használva az Ooo. Akár 5+ éve is. Senkit nem zavart. Ha valamit nem tudtak megkérdezték, de inkább olyanokat hallottam, hogy "megnyitom inkább ezzel az "Openizével" mert az tuti működik".
Persze volt aki nem örült a váltásnak, de max két hétig hallottam, hogy "máshol vannak a cuccok".
Mivel munkámhoz tartozott ezért hívtak fel engem is Ooo segítségért, de nem naponta és nem triviális "hol az xy ikon" kérdéssel.
Még a Latin2-es kódolású csv megnyitását is csak egyszer kellett leírnom. (Persze erre pont amiatt volt szükség, mert a M$office-ok hülyék voltak az UTF-8 -hoz.)

No meg a nem programozó/rendszergizda/kúltúrIT-s emberek nagy részét sem kéne totálsötétnek nézni végre. A kirívó esetek súlyosak ugyan de nem irányadóak.
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime