AuthGé ! (magánnyugdíjpénztár)

Majd' tíz év meló után 17 238,00 HUF lett a hozam, gecó! (mínusz az mnyp működési költsége... még én fizetek:) Teljesen megérte havi mocskos sokat fizetni! \o/ (nem mintha lett volna más választás, ugye, kötelezően kellett adózni a bankoknak)

epic win is mine !!!

[ read the full article ]

optional:

[ hupszakértés ]

Hozzászólások

Én 100 ropit kaptam.

--
trey @ gépház

Én meg 82k-t vagy hogy is.
2005. szeptembere óta hiszik azt rólam, hogy tanár vagyok. És ha jól tudom, pont azok, akik 2005-2006-ban kezdték a munkát, leginkább azokból kerülnek ki azok, akiknek nincs reálhozamuk :)
Ezt a 82k-t meg átnyomtam ugyanannak az MNYP-nek az önkéntes részére, amit majd állam bácsi 20%-kal megpótol :)

Burzsuj banda! Nekem valami 1800akármennyi forintról jött kiértesítés annak idején, azóta lesz@rom az egészet. 98 óta vagyok tag, pár évig csak diákjómunkásként, kb 10 éve rendszeres havi jövedelemmel rendelkezem.

De majd mindjárt jön esjé, vagy valamelyik másik jóképességű észak-koreai, aztán jól megmondja hogy én vagyok a hibás, vagy a zorbán, vagy a mittoménki...

--
http://csuhai.hu
http://sys-admin.hu

nekem 65k @ ~12év @ aranykor

off: annak végképp nem lennék a helyében, aki (egyébként ~felelősségteljesen gondolkodva + lehetőséggel, hogy ezt megtegye) többet fizetett havonta (mondjuk +7 százalékról én magam tudok). na az most beszopta torkosan borzosan, mert szerintem a kutya sem tudja mit és mi alapján kap. bár nem oszt, nem szoroz :/

--
Vége a dalnak, háború lesz...

nyilvan senki nem lat a jovobe, nem lehet kategorikusan kijelenteni pl. hogy marpedig a hazad az a sajat tulajdonod, es az is marad. ha jon egy II. Viktor (sot, akar az elso is siman megjatszhatja :D) aki azt mondja hogy innentol allamosit minden ingatlant, akkor ugy jartal, ebben az orszagban semmi nincs biztonsagban :(
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Nem fogják államosítani az önkéntest, nyugodj meg. Max. hoznak egy SZJA tv. módosítást, hogyha nyugdíjszolgáltatásként veszed fel az önkéntest, vagy a hozamot, akkor holnaptól 98% SZJA terheli.

Ha pedig csak simán megbontod, akkor fizesd vissza az adókedvezényeket a jegybanki alapkamat kétszeresével,és fizess a felvett összeg után 16%+szuperbruttó=20,32%os SZJA-t. Te választasz, mindenki maga választhat. ;-)

A lekötött betéteket nem fogják államosítani, mert sok külföldinek is van itt betétje, és az EU azért már morcos.

Olyat viszont lehet, hogy a bankok majd negatív kamatot számítanak fel állami nyomásra. ;-)

Amíg csak a saját állampolgáraikat basztatják, akarom mondani kötelezik a Nagy Magyar Nemzeti Együttműködés keretében nagyobb arányú hozzájárulásra, addig rendben van,
meg dicséretes, hogy tartják a Moodys, S&P, / melyik is a harmadik, mindig elfelejtem ? / hiánycélt,
amikor más ország állampolgárainak/jogi személyeinek jogai is sérülnek, csak akkor jön az EU jogharmonizációval ellentétes c. műsor.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

A reálhozam, bakker, azaz az inflációhoz képest ennyivel nőtt a magánvagyonod - az a magánvagyonod, amint a visszamenőlegesen törvénykező, a te nyugdíjas éveidben már sehol sem lévő, akkor már semmiért nem felelő, jelenleg regnáló hatalom elvett tőled.

fogyi vagy teljesen, az a baj

mivel már rég kibasztam az egyenlegpapírt (minek tároljam hogy mennyit adóztam rothschild-éknak) így meg nem mondom hány millió volt az a pénz, amit kötelezően fizetnem kellett, ahelyett hogy befektettem volna bármibe

vágod hogy x millióból kemény 17k hozam, na ennél bárki jobbat csinál.

pl pár éve - látva hogy szopás lesz - vettem 200 körül CHF-t, szerinted mit csinálok most 250-nél? elmondom: röhögök. ha ezt megtehettem volna a bankok által elrabolt összegemmel, kb sejtheted hogy nem tizenhetet "nyertem" volna

pont leszarom a fideszt, de megszüntette ezt a kötelező adónemet, úgyhogy THX nekik o/

én 225Ft/Eur környékén vettem eurót, a hülye is látta, hogy mesterségesen van alacsonyan tartva. majd 300Ft+/Eur körül visszamentem. nem túl régi sztori, kb 3 éves talán: ~1000 euróval slattyogtam vissza, és lett örömbódottyá, pár hónap kellett hozzá.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

ott, hogy amikor te leszel nagymama/nagypapa, akkor neked nem lesz mit enni, mert nem lesz mibol kapjad a nyugdijat
a magannyugdijpenztar es az allami kozott van egy boduletesen nagy kulonbseg:

1) MNYP: a SAJAT nyugdijadat fizeted, pontosan tudod mennyi penzed van, mikor nyugdijba mesz, akkor az a tied, ez GARANTALT penz (kiveve persze, ha jon egy viktorka, aki vigyorogva kozli hogy 'ez most mar az enyem, igy jartal')

2) Allami: a nagy kozos konderba fizetsz, amibol most eppen a jelenlegi nyugdijakat fizetik, es viktorka megigerte, hogy majd 30-40 ev mulva az allam ad neked nyugdijat. vagyis egy 10 kormanyvaltassal kesobbi rezsim neveben tesz igereteket, amiket nyilvan soha senki nem fog tudni rajta szamonkerni (ha meg reklamalsz hogy 'de hat arrol volt szo hogy kapok allami nyugdijat' majd kozli az aktualis kiskiraly hogy 'en ilyet nem mondtam')

neked mint dolgozo embernek abbol a szempontbol mindegy hogy hova fizetsz, hogy az osszeg ugyanakkora, a kulonbseg csak az hogy hova megy, vagyis hogy egy kontrollalhato, nyomonkovetheto sajat szamlad van, vagy egyszeruen elveszik azzal az igerettel hogy 'majd valaki valamikor ad valamit'
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

srác, én kb 20x jobban be tudom fektetni azt a pénzt amit mnyp-s barátaid lenyúltak tőlem és lófaszt nem csináltak vele (párnába dugni én is tudom, sőt én bármikor elő is tudom venni, na ezt melyik mnyp tudja? listát ide), és nekem kötelező volt odaadni. érted: kötelező, erről valami értékes vélemény?

ez akkor lenne igaz, ha a realhozamot siman lenyelte volna a penztar, es te csakis a befizeteseid realerteket kapnad meg

nyilvan a nyugdijpenztar is kapott belole nem is keves penzt, ok ebbol elnek

de hadd ne oruljek annak, hogy a sajat magam szamlajara fizetett, nyilvantartott osszeg helyett egy homalyos igeretert cserebe bedobom a 'nagy kozosbe', ahol nyom nelkul, kovethetetlenul eltunik
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Hát, sajátra most sem teheted, így a váltással nem jártál jobban. Az is tény, ha végig államiban maradsz - amire esélyed se volt, mert kötelező volt váltani - annyit se kapsz mint most. Abban maximálisan egyetértek veled, hogy ha ebből a visszavételből a jelenlegi nyugdíjasok részesülnek, már megérte. Valahogy azonban ebben nem hiszek, de én tévedjek!

Ave, Saabi.

A manyup-vagyon államosítása és elherdálása szempontjából tök mindegy. Az ÁFA-visszaigénylés témában kapott EU-s se@@berúgás kinek a hibája? Hmm? Van még pár dolog az EU illetékesei előtt, ha csak a feléért elmeszelik kishazánkat, akkor a manyup-pénzek sem lesznek elegek...

Bcs. az, amiről a bíróság jogerős ítéletben kimondja, hogy az volt. Addig max. alapos a gyanu. Bár ha így állsz a dologhoz, akkor azt mondd meg, hogy a magyar (itthon világhírű) mezőgazdaság szétbarmolása politikai célokből történő kiárusítása mi volt? Előbb gondold végig a válaszodat, aztán írd le.

A MOL-ról csak ennyit:

A Kormány, amennyiben a jövő évet illetően mégis szükséges lenne, mérlegelni fogja a költségvetési bevételek növelése érdekében többek között a Mol-részvénycsomag egy részének értékesíthetőségét – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által kiadott kommünikében.

forrás

Azert a részvénycsomag egy részének értékesíthetősége nem egyenlo azzal, h "adjuk el az egesz MOL-t az oroszoknak fu alatt, majd alcazzuk az OMV-vel es jol meggazdagodunk belole Jozsikam, a tobbiek meg dogoljenek meg, legfeljebb koltozunk Del-Amerikaba". Plusz ilyenkor lehet merlegelni azt is, h kinek adod el. Ennyi kulonbseg azert van.

---
pontscho / fresh!mindworkz

De az [olcsón eladták], drágán visszavették, olcsón eladnák újra azért igencsak botrányos.

Nem áll úgy Mo., hogy 50 milliárdot így szimplán kivágjon az ablakon. Meg lehet érteni, hogy nincs pénz adójóváírásra, nincs pénz semmire, de akkor 50 milliárd hülyeségre van?

Arról nem is beszélve, hogy az ÁFA szabályok módosítását nem is lehetne MOL pakettel ellensúlyozni. Az ÁFA módosítás ismétlődő kiadás, ezért megdobja a költségvetési hiányt ha egyszeri MOL-lal pótolod ellensúlyozni a kieső pénzt.

Varga Mihály jobban tette volna, ha hallgat, ahelyett, hogy ilyen agyament dolgokat beszél.

ezutóbbi tanácsot pont neked kéne megfogadni

majd ébresszetek fel, ha részvényértékesítésnél a fidesz is nbh-val figyelteti meg a mol it-t (és nem csak a stratégiai jelentőségű vállalatoknak kijáró figyelemmel), és megint kamionnyi kommandós megy a csányiért, mint a múltkor az mszp-s "hibánál"

De az [olcsón eladták], drágán visszavették, olcsón eladnák újra azért igencsak botrányos.

Az olcson eladtak, ha jol emlekszem ugy nezett ki, h tozsdere bocsatas idejen az OMV bevasarolt a reszvenyekbol. Aztan jott a kedves elozo kormanyunk akik jol el akartak adni az egeszet nem egeszen tiszta eszkozokkel, majd miutan ez meghiusult akkor vette meg az OMV-tol a Szurtunyeftegas a MOL plakettjet. Nana', h nem akartak olcson visszaadni... viszont ideje lenne realizalni, h a MOL nem csak az egyik legnagyobb, raadasul nyereseges hazai ceg, hanem geopolitikai helyzete miatt (ugyanis ket csovezetek futna keresztul az orszagon, velhetoen ezert is akartak ennyire a ruszkik) elonyben van. Es ez nekunk jo. Plusz akie a MOL es az OTP (ez utobbit is el akartak adni a ruszkiknak par eve...), gyakorlatilag aze az orszag. Nem olvastam el milyen koncepciokkal adnak el az allam reszesedeset a cegbol, kicsit belefaradtam mar az aktualpolitikaba, de azt, h olcson sikerult-e eladni majd inkabb akkor nezzuk meg ha konkret tervek is vannak, nem csak pletykak.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ez így van.

De a probléma gyökerét is látni kell. A kormány kiáll, hogy eladja a MOL részvényeket, de tovább adni nem lehet, maximum a magyar állam vásárolhatja vissza.

Jelentkeznek is vevők és a részvény értékének tizedét hajlandók lennének megadni a szigorú feltételek miatt. Ezután a kormány kiáll és elmeséli, hogy milyen jó üzletet csinált, mert a 22.000-be kerülő MOL részvényeket 2.200-ért eladta. Nagyon rövid idő alatt felakasztanák őket.

Szóval ha jó áron akarod eladni, akkor nincsenek feltételek. Ha meg bebiztosítasz mindent, akkor nem kapsz a részvényekért semmit.

A MOL-t én a kormány helyében nem piszkálnám, mert most csak bajt csinálnak vele. Ha 40-en lenne a MOL és 30-ért adnák el a szigorú feltételek miatt, az könnyebben kimagyarázható lenne.

Na de akkor miért kellett kb. egy hónapja megvenni, ha néhány hónap múlva túlad rajta?
Ne értsen senki se félre, nekem nem az a bajom, hogy megvették a MOL meg az OTP részvényeinek X százalékát, hanem az, hogy lehet, hogy nemsokára túladnak rajta. Kicsit(?) kapkodásnak tűnik ez az egész.

Most meg nem lesz saját, valós értéket képviselő számlád, ellenben a teljes kirovó-felosztó rendszer (aminek a költségeit nem igazán óhajtják a befizetésekhez képest megmondani, hogy mekkora, de magasabb, mint amennyi költséghányaddal a manyup-ok dolgozhattak) költségét ugyanúgy a befizetéseidből fogod finanszírozni. Csak most nem olyanok fizetését, akik érdekeltek abban, hogy a rájuk bízott tőkét jól forgassák, hanem olyanokét, akik csak összegyűjtik, majd azonnal szét is osztják a pénzt.

> saját, valós értéket képviselő számlád

eddig se volt, elvették és kész, homályos igérgetések mentek hogy "deee tuti visszakapod", én azonban kazárnak sosem hiszek - és lőn

> érdekeltek abban, hogy a rájuk bízott tőkét jól forgassák

jaja a másik FUD.

"jól forgassák" = igen, 17-130 ezer az már hupszerte jó forgatásnak számít, kár hogy az egyik múltkori felmérés szerint a hup olvasók fele csontszegény. eképp kell értékelni az ilyen kijelentéseket

Olvass utána a manyup-okról szóló jogszabályokban, hogy mi is volt a megtakarításod. Ha meg nem volt számlád, nem volt a tiéd a befizetett tőke, akkor mi alapján vársz bármilyen reálhozamot utána? Nem a tied, akkor a reálhozama sem az, nem?

Az említett összegek reálhozamok (tanuld meg ezt a kifejezést, meg azt, amit jelent), ami az infláción felül egy válságból talán épp kilábalófélben nem rossz... Ja, és a vagyon nem kp.-ben, hanem a válság miatt alulértékelt értékpapírokban, illetve jelentős részben állampapírban volt. Az előbbieket majd szép lassan eladja az állam (ha akarja, ha meg nem, akkor a megfelelő tulajdoni hányad okán az adott tőzsdei cégek működésébe is belefolyhat), az utóbbiakat meg virtuálisan "ledarálja" - hiszen az az ő tartozásait testesítette meg - most már azzal nem tartozik senkinek.

A befektetési alapok ezzel foglalkozó munkatársai bizony-bizony erősen érdekeltek voltak abban, hogy a nyp. hozama az elvárt szinten felül magas legyen, hiszen a prémiumfeltételeik között erősen ott volt ez is, mint a munkájuk minőségének egy igen releváns mutatója.

> mi alapján vársz bármilyen reálhozamot utána

nem vártam, nem is kaptam. mi a gondod?

> válságból talán épp kilábalófélben

újabb mese

> nem rossz

már az alapkoncepció rossz volt

> A befektetési alapok ezzel foglalkozó munkatársai bizony-bizony erősen érdekeltek voltak

jaja, és most itt tömegelnek munka nélkül az utcán - oh wait

te hulye vagy :D

"ahelyett hogy valóban a saját számlámra tehettem volna a pénzemet"
miert, te kinek a szamlajara fizetted? :D
az igenis a sajatod volt. abban a pillanatban szunt meg a tied lenni, amikor I. Viktor einstandolta, es kozolte hogy innentol a penzed az nem a tied, hanem allam bacsi zsebrevagja (aminek te lathatoan nagyon orulsz)

de ha szerinted a MNYP-megoldas, ahol nyilvantartott, normal bankszamlahoz hasonlo modon vezetik a SAJAT befizeteseidet, olyan baromi szar, akkor miert orulsz annak, hogy most ugyanazt a penzt a nyomonkovethetetlen semmibe fizeted? vagy te magad vagy a magyar allam, es igy mar tenyleg a SAJAT szamladra megy? :DD

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Melyik pénztár, melyik portfólió, milyen tőkenagyság? Nagyon nem mindegy... való igaz, volt olyan portfólió, ami épphogy hozta az inflációs szintet, sőt, talán olyan is akadt, amit olyan alaposan eltángált a válság, hogy infláció alatti hozamot tudott csak felmutatni. Bizonyos befektetéseket röviddel egy gazdasági válság után "nem célszerű" eladni, nem célszerű az értéküket meghatározva hozamot/jövedelmezőséget számolni. Merthogy hosszabb idő alatt térnek magukhoz egy ilyen esés után - Más megoldások meg gyorsabban...

szerintem akkor akarj beszolni, ha megtanulsz olvasni es ertelmezni :P

legyszives linkelni a hozzaszolast ahol az altalam leirt '"kaptam százezret! yay!" ' szerepel. ha ezt nem tudod megtenni (es mivel ilyet nem irtam, pusztan megjegyeztem hogy az Allianz a tobbihez kepest (mint az altalad is rendkivul bolcsen valasztott otp, ugye) lenyegesen tobbet produkalt, nyilvan nem fogod) akkor mar megint csak agyatlan trollkodas es folyamatos fikazas amit csinalsz
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

a kerdes kozel sem ez volt (illetve talan te vagy az, akitol ezt meg kene kerdezni, tekintve hatartalan oromodet amiert most ugyanazt a penzt ugyanugy kotelezo fizetned mint eddig...)

te az allitottad, hogy en kimondottan orulok annak a nyamvadt 130 ezernek, ami egyertelmuen hazugsag, en sosem irtam ilyet. ha kepes lennel az olvasottakat ertelmezni, akkor rajohettel volna, hogy nem maganak az osszegnek orultem, hanem pusztan annyit allapitottam meg, hogy az allianz 130-as hozama az a _tobbihez_kepest_ jonak mondhato, ergo nem maganak az osszegnek orulok hanem annak, hogy a szukseges rosszak kozul sikerult egy kevesbe rosszat valasztani (osszehasonlitva peldaul a hatartalan bolcsessegeddel valasztott otp-vel, ugye). de ezt mar leirtam ebben a topicban egyszer, nem meglepo modon keptelen voltal felfogni...

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

hol allitottam en azt hogy jo ha kotelezo? csak magadbol csinalsz hulyet a folyamatos trollkodassal...

de csak hogy etessem a trollt: alapvetoen az, hogy kotelezo tarsadalmi szinten indokolt, megpedig azert, mert az allampolgarok kb. 99%-a ha nem lenne kotelezo a nyugdijjarulek, akkor nem fizetne, es elinna a kocsmaban, elkoltene plazmatv-re, vagy akar csak fel kilo parizsira hetente, ergo mikor eljon a nyugidjkorhatar, akkor jonne a pofaraeses hogy 'akkor mi most dogoljunk ehen? egesz eletemet vegigdolgoztam, ajjaj ajjaj hat nema'hogy...', amire persze az lenne az allam valasza mint minden olyan esetben, amikor a sajat jovojeert semmit nem tevo ingyenelok jajveszekelnek: adna a segelyeket, vagyis ugyanugy kene fizetniuk a szerencsetleneknek csak eppen a beveteli oldal hianyozna

szoval igen, alapvetoen a nyugdijjarulek kotelezove tetele egy elkerulhetetlen rossz (egy tokeletes vilagban, ahol mindenki tudatosan epiti a nyugdijaseveit mar 50 evvel elore, nyilvan nem lenne ra szukseg). az, hogy bevezettek anno a MNYP intezmenyet, legalabb annyi szabadsagot adott, hogy eldontheted hogy kire bizod azt a penzt, ahelyett hogy allam bacsinak adnad egy igeretert cserebe.

de akkor most en kerdezek toled: "miert jo ha kotelezo"? csak mert te szemmel lathatoan orulsz a MNYP-rendszer megszuntetesenek es annak, hogy kotelezo adonem lett a nyugdijjarulekbol es hogy semmifele valasztasod nincs annak a felhasznalasaval kapcsolatban

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

> annyi szabadsagot adott, hogy eldontheted hogy kire bizod azt a penzt

dönthettem úgy a fene nagy szabadságban, hogy az államra bízom a pénzt?

> de akkor most en kerdezek toled: "miert jo ha kotelezo"?

ez egy értelmes kérdés? :) ilyen csacskaságok hiányoznak csak belőle, mint pl. alany...

A nyugdíjpénztárak között volt lehetőséged választani, azokon belül pedig az a lehetőség is adott volt, hogy milyen portfólióban szeretnéd a SAJÁT pénzedet elhelyezni. Azt a saját pénzt, amit most hipp-hopp, államosítottak - és javarészt az államadósság csökkentésére fordítanak, az állami kézbe INGYEN visszaáramló állampapírokon keresztül.

Igen? Akkor mondok valamit... Az éves infláció mennyi is? 3%? Több lesz, de számoljunk ennyivel. Ehhez képest ha csak 6%-ot hoz egy tőkegarantált befektetés, az nem sok (3% reálhozam) - te azt mondod, hogy hússzor jobban csinálod. Legyen csak tízszer. Garantálsz nekem 30%-os reálhozamot? Ugyanis ezt állítottad...

témához: csak a margóra írom, hogyha személy szerint te bemész a nevesített OTP-be -> 1(+) millió Ft-ot beraksz 3 hónapra -> visszakapsz 1m+15e(-) Ft-ot a 3. hónap végén, csak ki kell fognod az időnként akciós lekötési formákat. itt pedig 10+ évről és folyamatosan növekedő összegről beszélünk. 17k esetén tényleg csak gratulálni tudok bakker, még annak is aki ezt körbemagyarázza. igazándiból kisarkítva a példát 1m összeget 10 évre lerakva a 100k is olyan, amivel az ember a likát törli.

deviza alapról ne is beszéljünk kérlek.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

csak eppen itt teljesen mas helyzetrol beszelunk. nem 1M lett 10 evvel ezelott berakva, hanem NULLA ft, es ez nott havonta ugy, hogy 10 ev utan erte el az 1M-t, ami azert nem mindegy
a MNYP meg nyilvan nem 'akcios', plane nem 10 even keresztul, ott tobbnyire a minel kisebb kockazat volt a lenyeg. nyilvan aki valamilyen kockazatosabb portfoliot valasztott, az kaphatott lenyegesen tobbet is

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

"csak eppen itt teljesen mas helyzetrol beszelunk. nem 1M lett 10 evvel ezelott berakva, hanem NULLA ft, es ez nott havonta ugy, hogy 10 ev utan erte el az 1M-t, ami azert nem mindegy"

ne haragudj, ez inkább az erősíti amit írtam. tehát az alap (kerek példánál maradva) ~970e volt három hónapja, ami csak kicsit tér el az 1m verziótól. akkor már csak azt kellene tudni, mi volt az azt megelőző 9év 9 hónapjában (csak a példa és összehasonlítás kedvéért). de ha _csak_ az alapról beszélünk: vágjuk le ollóval amit hozott, vágjuk le amit később betett, és tekerjük az órát 5 évvel vissza, ekkor az 1m ~fele volt. tehát 500k öt évre volt bent és így tovább. szóval tényleg nem mindegy, csak más kontextusban, mint ahogyan te említed.

"a MNYP meg nyilvan nem 'akcios', plane nem 10 even keresztul, ott tobbnyire a minel kisebb kockazat volt a lenyeg. nyilvan aki valamilyen kockazatosabb portfoliot valasztott, az kaphatott lenyegesen tobbet is"

OTP példa megint, az akciós rövidtávú lekötési forma sem kockázatos. 3 havonta lekötve pedig nyilván látod, hogy a kamattal emelt összeget fordítod be megint. 1 év alatt 500k ~ 25k-t szül kb.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

"tekerjük az órát 5 évvel vissza, ekkor az 1m ~fele volt. tehát 500k öt évre volt bent és így tovább [...] akciós rövidtávú lekötési forma [...] 1 év alatt 500k ~ 25k-t szül kb."

na ez mar kellokeppen konkret, koszi :)
ebbol nekem az jon le, hogy nincsenek olyan orult nagy kulonbsegek, meg ha az akcios megoldassal szamolok is (ami nyilvan nincs 5/10 even keresztul folyamatosan), tehat pusztan banki lekotesekkel ki lehetett volna hozni mondjuk a duplajat a MNYP-s hozamnak, ami azert nem mindegy, de nem is hatborzongato kulonbseg (mint mondjuk 20.000 vs 200.000)

egyebkent el is ultetted a bogarat a fulembe, regebben csinaltam ezt a 3 honapra lekotosdit, lehet megint ra kene allni, koszi a tippet ;)

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

hát, a különbségekről annyit, hogyha 0-ról építve (mondjuk ez a 0 csak elvi) mész fel szépen lassan 1m értékre, mindig tartva a 3 havi rövidtávot, majd újra beforgatva a kamattal növelt összeget, az a tíz év nagyon nem múlik el nyomtalanul. infláció nyilván közbeszól, de ha deviza alapon csinálod, ha megfelelő pénznemet választasz, akkor az nem is nagyon számít - kirívó példaként lásd most a CHF témát.

tipp: nagyon szívesen, azt hiszem én most a forintot szerintem hanyagolni fogom, deviza lesz majd belőle, kipróbálom azt is :)

--
Vége a dalnak, háború lesz...

most raneztem a BB-s netbankon keresztul vegezheto lekotesekre, ott is siman hozza 500K-ra az evi 5%-ot, ami ha mondjuk 4% inflaciot nezek, akkor is pluszban van :D szoval jo lesz ez... mar csak a devizanak kene utanajarnom, bar azzal meg ki kene fogni egy (tobb) olyan idoszakot, amikor erdemes venni (bar ez konnyu: minden honap 15-e, ugyanis az aznapi arfolyammal szamoljak a fizetesemet, es mindig olyankor szokott Qrva eros lenni a forint :DD)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

errol van szo: http://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/lakossag/megt-betetek-prem-inde…
az altalad felsoroltakbol csak a kamatado a kerdes, a lekotes 1 honapos, folyamatosan megujulo, es nem 'akcios' vagyis folyamatosan ervenyes

az elokalkulacio szerint (ma delutan 5 oraig ervenyes) 500.000-re 1 honapos lekotes eseten 2 236 a kamat lejaratkor (Betéti kamatláb: 5.1 %, EBKM: 5.1 %)
ez persze jelen pillanatban ervenyes, es az MNB-tol fuggoen valtozhat, de nem nez ki rosszul, raadasul az 1 honapos futamido miatt nagy kockazata nincs...
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

másik kerek példa 3 miska, HUF, OTP Prémium Plusz, 2011 @ 5,5% évente (jb. alapkamat-fél %). vége (egyszerűsítve, nem pont így van) 3.165.000, tehát 3miska hoz 165e-t. szépen felépítve a 3 miskát mondjuk van egy 9 éves előzményed, majd egyszer bekövetkezik az előző mondatban foglalt helyzet, aktualizálva. ez azért jobban hangzik, mint a párna alatt tartani, hiszen ott -infláció azonnal zabál, illetve a 10 év alatti 17k-nál :DDDDD is jobb.

mi megelégedéssel használjuk a Ft-os megoldást, a devizásra majd megpróbálok ráérezni a közeljövőben. abban azért megegyezhetünk, hogy a 10 év alatt szült, végére milliós nagyságrendű befizetésből "készült" 17e Ft (alig bírom röhögés nélkül leírni egyébként) rohadt nevetséges? vagy éppen a 100k is ugyanúgy nevetséges?

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Ráadásul volt olyan év, aminél erősen mínuszosak lettek a pénztárak, azaz nemhogy az adott évi inflációt nem hozták, de a befektetett tőke egy része is elszállt - az más kérdés, hogy a jobb pénztárak/normálisabb portfóliók ezt a veszteséget szépen ledolgozták cirka egy év alatt.

Gondolom még manyup tag vagy. Majd nézd meg a 2011.es éved elszámolását, elárulok néhány titkot.

1. A levont összegek előszőr az APEH-hez NAVhoz kerülnek, és csak több hónapos (!!!!) csúszással jutnak át a magánnyugdíjpénztári számládra. Nézd csak meg az éves mnyp értesítőidet. Addig be sem tudják fektetni, amíg nem érkezik meg.

2. Ha jól tudom még most is él az a tv. hogy egy bizonyos részből állampapírt kell venni. Az állampapírok árfolyamát a hosszú távúakét a MAX index, a rövid távúakét az RMAX index elég jól tükrözi. Vess egy pillantást a MAX index mai állapotára...www.akk.hu. Hétfőn majd visszapattanhat akár 2-3 ponttal is, hogy hét közepén megint bezuhanjon a mai szintre. Ez ilyenkor így szokott.
Normál válságmentes időben ilyen mértékű csökkenést mint a pénteki úgy 2hónap, negyedév alatt dolgozhat le. És ilyen pénteki napból lesz még egypár.

3. Valóban a válság utáni évben rengeteg pénz visszajött. De hogyan és miért ? azért kérem, mert iszonyatos pénzmennyiséggel árasztották el a világ pénzpiacait, a fejlett államok az államadósság terhére. Vagyis a bankok (pénzpiacok) fedezetlen / bedőlt hitelek / adósságát ráterhelték az adófizetőkre. Ennek isszuk most a levét, és még legalább 10 évig. És most kire terheljük az adósságot ? Az a paradox helyzet állt elő, hogy az adófizető vette fel a hitelt a banktól, ami bedőlés szélén áll, nincs rá fedezet / nincs munkája, nem ér annyit a lakás /, a bank államtól pénzt kapott, hogy ellensúlyozza a hiányát, és állam ezt a pénzt most behajtja az adófizetőn, aki amúgy szenved pluszban még a bedőlés szintjén levő hitelével. ;-)
4. Jelentős részben lehet kockázatosabb részvényeket is vásárolni a manyup portfoliókra. Nézz rá néhány részvénypiaci indexre. Legalább negyed év , mire eléri a mostanit. És az még mindig csak nullszalldó egy év alatt. Ez azért kicsit luxus, nem ? És most nincsenek ott a fejlett államok, hogy elárasszák finom pénzekkel a tőzsdéket !.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

2011-re nem lesz manyup befizetés, mert így döntött nulladik viktor király, nem? Mindegy, én azt mondom, hogy az a pénz van jó helyen, ami nekem gyarapodik, nem az, amit elköltenek valami egészen másra, és ígérik, hogy x év múlva az akkor aktív dolgozók összedobják nekem a terjre-kenyérre meg csirke far-hát beszerzésére valót...

2011-re nem lesz manyup befizetés, mert így döntött nulladik viktor király, nem?

Sőt, ha így folytatódik kb. bő 2 hétig, akkor hozamod sem lesz, ergo amit 2009ben visszanyertél a 2008as bukás után, azt most mind visszabukod. Mert miben tartja a pénzét a MNYP ?
részvényben ? (hmm. szerintem inkább hagyjuk , elnézve az indexeket, mert sírni fogsz). Állampapírban? Hm.talán ezt is hagyjuk. (akk.hu megint sírni fogsz)
Kötve hiszem, hogy aranyba, vagy svájci frankba, vagy dollárba fektették a forintbefizetéseid.

Kiváncsian várom a délután fél /3as MAX indexeket... Illetve a péntekit is majd. (akk.hu). tegnapra egy bő +2 pontos korrekciót tippeltem a múltkori -6 után, ehhez képest még a +1et sem érte el. Összehasonlítás képpen ilyen 6-10 pontos esések 2008 őszén és 2009 márciusa körül voltak. ;-)

És most nincs sok esély egy 2009es pénzpiaci BUMM! -ra, ugyanis pont annak isszuk részben a levét

(ami nekem anyagilag végül is / megint / jól esik, sz'al lehet nem kéne ezt írnom, :-), kivéve az önkéntes pénztárt valszeg, de azt szvsz állam megint lenyúlja majd.)

, sok állam abban adósodott el, hogy 2009ben horribilis összegekkel konszolidálta a bankokat (pénzpiacot). pl. írország.

2011-re nem lesz manyup befizetés, mert így döntött nulladik viktor király, nem?

Akkor még jól is jártál, legalább az idei befizetésed nem fog idén amortizálódni. ;-)

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Előtte is így volt, a nyugdíj egy az államot illető járulék volt, amiből az aktuális nyugdíjakat fizették ki. Aztán kiadták magánkézbe az x százalékát, cserébe az aktuális nyugdíj kifizetéseket máshonnan kellett pótolni. Hogy eközben a magán pénztárak milyen jól gazdálkodtak -garázdálkodtak- a rájuk bízott milliárdokkal, azt nagyon jól mutatják a mostani kifizetések. Gondolom az nem kérdés, hogy valójában a pénztárak sokkal többet nyertek ebből a pénzből.

mielőtt még körbeszopnád az mnyp-ket hogy milyen ügyesek a 17 ezer forintommal, közlöm veled hogy kötelező volt belépni - és én nem akartam, mert én meg náluk is jobb vagyok

EDIT: ja és vond le a 17-ből az üzemeltetési költséget (= kokain a bankár barátaidnak), összesen akkor ez így minusz sok, nembaj nekem nem hiányzik az a pénz

MI a francért kéne levonni belőle bármit is? Befizettél/befizettek utánad 100Ft-ot, ebből max. 8-at használhattak fel a működéshez - az elmúlt x év alatt a maradékból csináltak a 100Ft-ra számolt hivatalos inflációs adatnak megfelelő növekedésen felüli hozamot.

Ezt egyszerűsítsük le. Én adok neked 100 almát ! Te abból elveszel 8at mert éhes vagy , nyitsz nekem egy számlát 92 almáról, aztán adsz nekem egy év múlva 101 almát. Akkor én most hány almát nyertem ? 9et, vagy 1et ? :-)

Minden attól függ, kinek a szemszögéből nézzük. Ha a te szemszögedből, akkor +9,7%, ha az enyémből, akkor +1%. :-)

A pénztárak az egyéni számla alapján számították a hozamokat és a reálhozamokat is, vagyis nem a 100, hanem 92 után :-), ha a befizetett összeg alapján számították volna, nem kaptunk volna egy kanyi vasat sem.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Ja, így is lehet nézni, csak az összkép nem ilyen egyszerű. Az állam az mnyp miatt konkrétan folyamatos mínuszban volt a nyugdíjakkal, a kieső nyudíj járulék bevételt máshonnan kellett pótolni. Szerinted ezt ki fizette/fizeti meg? Az átlag 70e Ft reálhozamot, amit a pénztáraknak sikerült elérni, máshol más adók formájában vastagon megfizettük/fizetjük (mindenki). Csak nem úgy hívták, hogy nyugdíjjárulék, hanem mondjuk úgy, hogy áfa emelés vagy jövedéki adó emelés vagy akármi.

Az a baj, hogy még a felfutási szakaszban volt a rendszer, a kifizetések megkezdésekor jelentősen megváltozott volna a helyzet. Most adóval/járulékkal ki kellett egészíteni. Viszont azt sejted-e, hogy akkro, amikor a jelenlegi aktívak nyugdíjba fognak menni, az állami nyugellátás címén lesz-e elosztható pénz, és ha lesz is, mennyi fog jutni? Az ország korfáját megnézve... Nagyon pici az esély normális állami ellátásra.
Hab a tortán, hogy a manyup-ok jelentős (kötelező) állampapírt tartottak a portfóliójukban, aminek az államosítása azonnali hiánycsökkentésre szolgált - azaz anélkül lett "elfogyasztva", hogy abból ténylegesen a jelenlegi nyugdíjasok részesültek volna - számszakilag szépen mutat a hiány egyszeri csökkenése, de jövőre, az ideihez hasonló kiadások mellett vajon hogyan fognak a hiányból tovább faragni?

"Viszont azt sejted-e, hogy akkro, amikor a jelenlegi aktívak nyugdíjba fognak menni, az állami nyugellátás címén lesz-e elosztható pénz, és ha lesz is, mennyi fog jutni? Az ország korfáját megnézve... Nagyon pici az esély normális állami ellátásra."

Nem tudom, azért 30 évre nem látok előre. De ha már itt tartunk honnan tudod, hogy közbe nem jön egy totális állam és gazdasági csőd, ésakkor a manyup sem érne semmit, mert ahogy mondod állampapírban van/volt a manyup vagyon ~60-65 százaléka.

"Hab a tortán, hogy a manyup-ok jelentős (kötelező) állampapírt tartottak a portfóliójukban, aminek az államosítása azonnali hiánycsökkentésre szolgált - azaz anélkül lett "elfogyasztva", hogy abból ténylegesen a jelenlegi nyugdíjasok részesültek volna.."

Szerintem nem is volt cél, hogy ebből a jelenlegi nyugdíjasok részesüljenek. A jelenlegi nyugdíjasok abból részesülnek, amit immár egy helyre járulékként befizetünk.

"..számszakilag szépen mutat a hiány egyszeri csökkenése, de jövőre, az ideihez hasonló kiadások mellett vajon hogyan fognak a hiányból tovább faragni?"

A hiány egyszeri csökkentése nem csak számmisztikailag jó, hanem egy jó irány. A nyugdíj miatt nem nő tovább a hiány, mert minden nyugdíjjárulék bevétel az államhoz megy, amiből az aktuális kifizetések fedezhetők. Máshonnan nem kell pénzt elvonni és beletolni a nyugdíjba.

Tiszta szerencse hogy írországban 60 éve bevált modell :(
Én most magánkasszán gondolkodom... kiszámoltuk, mostani árfolyamon kb 120EUR/hó lenne a nyögdíj.
25 év alatt össze lehet annyit szedni egy hozamgarantált portfólióval, hogy ezt még havi 300-al ki lehessen egészíteni.

A hozam-ot kell értelmezni. A befektetted pénzednek volt valamilyen hozama. Ebből levonták az inflációt fedező kamatot. A maradék a reálhozam, amit most megkapsz.

A pénztárak a pénzt kötvényekbe, és különböző alapokba fektették be. A kötvény kb. az inflációnak megfelelő (vagy annál kicsit magasabb) kamatot ad. Az alapok nagyobb nyereséggel kecsegtetnek. Mivel az ingatlanpiaci alapok nagyon jó hozamot ígértek, így legtöbb pénztár abba fektette a pénz egy részét. Az ingatlanpiaci válság miatt ezeknél a befektetéseknél sok esetben nemhogy kamat nem volt, de még tőkevesztést is eredményeztek. Persze az ingatlanpiaci válság a gazdaság egészére kihatott, így a többi alapba befektetett pénz sem fialt annyit, mintha nem lett volna válság (vagy az is veszteséget termelt). Tehát az alapoknál elkönyvelt veszteség és a kötvények szolid, de biztos nyereségének az eredője az az x ezer Ft, amit kaptál. De ez nem a hozam, hanem az infláció feletti nyereség, amit reálhozamnak hívnak, és ezt fizették ki neked. A hozam és a reálhozam különbsége (inflációnak megfelelő nyereség) pedig a tőkével együtt a kormány bevétele lett.

Sajnos a tőzsde olyan, hogyha közvetlenül egy válság után (vagy alatt) akarod kivenni a pénzedet –, mint ahogy pénztáraknak kellett a törvény miatt –, akkor még annak is örülhetsz, ha nem lesz veszteséged. Amíg ezt nem érted meg, addig ne kezdj tőzsdézésbe!

Jesszus ha tudnad mennyi dilettantizmus figyel ott is a monitorok mogott... olyan horror sztorikat meselt multkor broker ismerosom, h a kollegai miket muvelnek es milyen tanacsokat adnak, h egy kezdo linuxos rendszergazda is nyerobb lenne ebben a pozicioban.

---
pontscho / fresh!mindworkz

ez mondjuk magyarázkodásnak nem rossz, dehát konkrétan nekem írtad, hogy "amíg nem érted, ne kezdj tőzsdézésbe", és ez így is volt helyes, lévén ha kommer barátaid utasítására nem adok tetemes mennyiségű pénzt néhány kazár bankárnak (hogy eltőzsdézzék), úgy bekopogtat az erőszakszerv és mehetek a böribe konzervet enni

és igen, kár reálhozammal vakítanod, sajnos - a mnyp működési költségre befizetett összegem levonása után - bőven mínuszban vagyok, szerencsére keblemet viszont dagasztja a büszkeség, hogy ÉN finanszírozhattam egy rakás tarnopoli üzletember manyup szárnypróbálgatását \o/

igen, ezzel vakítják a hozzád hasonló ostobákat, hogy "geci, PLUSZOSRA hosztuk kia pézed!!"

csakhogy a működési költség ebben nincs benne, és így a 92-95% (ami valójában 80%, csak már belelendültél kicsit a hazudozásba) is nagyságrendekkel lesz kevesebb.

ha még mindig nem érted hogyan lett a 17k pluszból kurvasok mínusz, hanyagolnod kéne a témát

Volt opt-out, amikor választható lett a portfólió, a legkonzervatívabbat kellett volna választani, nem pedig - ahogy egyébként a hosszútávú stratégia részeként a nyugdíjpénztárak automaikusan tették - a legkockázatosabbat.

De kár ezért a nyp-okat szidni, azt senki sem tudta két évvel előre, hogy einstand lesz, hosszú távon pedig szinte biztosan többet hozott volna a kockázatosabb portfólió.

Szóval az a szemétség ismét, hogy kvázi visszamenőleges hatályú volt ez az intézkedés (is).

Ezért az AXÁt vagy mást szidni igazán felesleges...

Én 110-et kaptam, allianz, ~13 év munkaviszony.

tekintve hogy kb. 1.4 millio volt az egyenlegem, ez tobb mint 9%-os hozam, ami kimondottan jo (hasonlitsd ossze egy atlagos, biztonsagos banki befektetes realhozamaval)

azt meg nyilvan teljesen minimalis aggyal is be lehet latni, hogy az evek szama es a realhozam osszege onmagaban SEMMILYEN informaciot nem ad arrol, hogy mennyire volt 'jo' befektetes :P
nyilvan ha mondjuk 14 millio lett volna a szamlamon, akkor baromi szar lenne a meg az 1 %-ot sem elero hozam

de ahogy latom, te idealis csordatag vagy, azonnal ugrasz minden hulyesegre es hobologsz :)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

jo, akkor szamoljunk. te mit tartanal realisnak egy 0-rol indulo havonta mondjuk 10ezer forinttal novekedo, kvazi kockazatmentes portfolional?
vagy forditva: evi fix 9% kamattal szamolva, a mar emlitett havonta 10 ezres befizetessel mennyi lesz a vegosszeg, ha mondjuk 3% inflacioval szamolunk?
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

az nagyon konnyen meglehet :)
de engem most inkabb az erdekel, hogy amit a 'bekerult' penzbol kihoztak, az mennyire szamit 'jonak'
az hogy mennyit nyultak le belole koltseg cimen, mas kerdes (ez duhit az egeszsegpenztaraknal is, pedig amugy maga az otlet nem rossz, de az hogy a befizeteseim 10%-a azonnal eltunik ahogy odaer, gaz... ugyhogy az is csak ev vegen, egy osszegben befizetve jo bolt)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

A NYESZ szla anno úgy működött, mikor 2006ban indították, hogy az SZJA 30%-át, de legfeljebb 130.000 Ft/év adókedvezmény formájában átulta az APEH a NYESZ számlára. A NYESZ szla-t min. 3 évig kellett tartani. Az ott elért hozamok / csak értékpapírt lehetett venni / kamatadómentesek voltak. Ha a 3 év lejárt akkor nyugdíjszolgáltatáshoz kapcsolódó egyösszegű kifizetés formájában fel lehetett venni.

Az adókedvezmény nagyon vonzóvá tette, csak ugye ez lutri, ez olyan dolog, amit a kormány egyik évről a másikra egy tollvonással elvehet - és az adókedvezényhez adóköteles jövedelem is kell - és akkor az egész nem több, mint egy "Tartós Befektetési Számla", amihez ráadásul nyugdíjszolgáltatást sem kell igazolni, ha felveszed.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Nem tartok reálisnak semmit, csak nem tudsz számolni.

>evi fix 9% kamattal szamolva, a mar emlitett havonta 10 ezres befizetessel mennyi lesz a vegosszeg, ha mondjuk 3% inflacioval szamolunk?

Figyu, Te matekzseni, ha adott a kamat, akkor mi a bánatos szűzmária köze van az inflációnak a végösszeghez?

orulok hogy egy artalmatlan kerdesre valasz helyett nagykepu fikazassal valaszolsz...

megkerdeztem hogy mit tartanal realisnak, erre kozlod hogy 'semmit', meg hogy nem tudok szamolni... te is gabucino egy masik nickje vagy? o szokott valasz helyett csak frocsogni meg hulyezni

"Figyu, Te matekzseni, ha adott a kamat, akkor mi a bánatos szűzmária köze van az inflációnak a végösszeghez?"

az, te masik matekzseni, hogy az inflacio ismerete nelkul nem tudod a vegosszeg realerteket kiszamolni, ergo osszehasonlitani (vagyis siman mondhatod hogy 'milyen marha jo befektetes volt, az 1 milliobol lett 2' holott valojaban buktal, mert a 2 milla kevesebbet er a lejaratkor mint az 1 amikor betetted)

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

>megkerdeztem hogy mit tartanal realisnak, erre kozlod hogy 'semmit', meg hogy nem tudok szamolni...
Nem tudom, mennyit kellett volna hoznia egy magánnyugdíjpénztárnak ezért írtam, hogy semmit.

>az, te masik matekzseni, hogy az inflacio ismerete nelkul nem tudod a vegosszeg realerteket kiszamolni, ergo osszehasonlitani (vagyis siman mondhatod hogy 'milyen marha jo befektetes volt, az 1 milliobol lett 2' holott valojaban buktal, mert a 2 milla kevesebbet er a lejaratkor mint az 1 amikor betetted)

Áldjon meg a Jóisten, a 2 milla akkor is 2 milla lesz. Adott fix kamat mellett a végösszeg nem fog változni, legfeljebb a vásárlóérték.
Engedd meg, hogy idézzelek:
"fix 9% kamattal szamolva, a mar emlitett havonta 10 ezres befizetessel mennyi lesz a vegosszeg, ha mondjuk 3% inflacioval szamolunk?"

"Nem tudom, mennyit kellett volna hoznia egy magánnyugdíjpénztárnak ezért írtam, hogy semmit."
nem feltetlenul MNYP, altalanos befektetesre gondoltam (ez lehet akar bankbetet, ertekpapir, stb)

"Áldjon meg a Jóisten, a 2 milla akkor is 2 milla lesz. Adott fix kamat mellett a végösszeg nem fog változni, legfeljebb a vásárlóérték."
persze, de ahhoz hogy a vasarloerteket kiszamithasd, az inflacios ratat is tudnod kell

igazad van, vegosszeget irtam realertek/vasarloero helyett, nem emeltem ki kulon hogy a vegosszeg realerteket (bar az inflacio emlitese legalabbis utalt erre)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

ld lent.

egyebkent ugy latom nem jott at, hogy elsosorban azert irtam hogy 'NEKEM IS', mert ahogy latom, mas penztaraknal, plane a blogtulajdonos bejegyzese alapjan sokkal rosszabb a helyzet, ehhez kepest az Allianz szepen teljesitett (nem, semmi erdekem vedeni oket, sot, magat a biztositot es az alkalmazottait kimondottan ruhellem, amint lehet ott is hagyom oket)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Ez mint megtakaritas ertekelhetetlen, ha extrapolalod a 9 ev tapasztalatait a maradek 30-40 evre akkor ebbol az osszegbol legfeljebb ehenhalni lehet, nagyjabol havi ~25 ezres netto jovedelmet kepes biztositani. Persze ehhez az kell, h erjen is valamennyit a forint. Vagy az euro. Es nem szabad addig becsodolnie annak az orszagnak amelyikben elsz.

---
pontscho / fresh!mindworkz

hm, szamoljunk kicsit (nem vitatkozni akarok, hanem tenyleg szamolni es kozosen gondolkodni, szoval pliz konstruktivan szalljatok be, ne amolyan gabu-fele trollkodos frocsogessel meg hogy pont az ellenkezojet akarjatok a szamba adni, mint amit mondtam)

vegyuk azt, hogy a 9 ev alatt lett a szamlamon 1.4 millio (ez mostani realertek, szamoljunk mindenhol ezzel hogy tiszta legyen). tegyuk fel hogy meg 36 evig melozok, es 69 evesen nyugdijba megyek (bar addigra tuti lesz vagy 75-80 a korhatar :D). igy ha siman extrapolaljuk az eddigieket, akkor lesz mai realerteken szamolva 7 millio forintom. ha az eddigi 9% realhozamtol nem maradnak el nagyon, akkor ez lesz mondjuk 7.5 millio. ebben nincs benne az, hogy az ember az elete alatt remelhetoleg egyre jobban es jobban keres, ergo progressziven no a betet

nyugdijba megyek, lesz 7.5 millio forintom. a MNYP-s megoldas szerint ezt vagy megkapom egyben, es kalap-kabat, vagy valamilyen havi jaradekot fizetnek amig fel nem dobom a bakancsot. hogy ennek a jaradeknak mennyi lenne az osszege, azt passzolom, nem tudom van-e ra valamilyen publikusan elerheto formula

ha ma nyugdijba mennek es hirtelen hozzamvagnanak 7.5 milliot azzal, hogy tobbet egy fillert nem kapok, nyilvan befektetnem ugy, hogy kozben folyamatosan hozzon valamennyit. ha csak az altalad 'ertekelhetetlen megtakaritas'-kent jelzett 9%-os realhozammal szamolok, akkor a tokehez valo hozzanyulas nelkul az evi 675 ezer, vagyis havonta kb. 56 ezer forint jut. ez nyilvan baromira keves, de ez az eletem vegeig folyamatosan jonne, majd miutan elfoldelnek, az orokoseim megkapjak a 7.5 millios toket

szerintem ez nem egy katasztrofalis scenario...

es egy dologrol meg nem esett szo: a fidesz altal eltorolt szabalyozas szerint a MNYP-s penz melle meg folyamatosan kaptam volna havonta az allamtol egy kis osszegu, de rendszeres nyugdijat!

ezzel szemben mi van most: fizetem minden honapban a nyugdijjarulekot, -adot vagy franc tudja hogy hivjak es SEMMI, NULLA informaciom van arrol, hogy en majd ha nyugdijba megyek, mennyi nyugdijat fogok kapni. nyugodtan mondhatja az akkori kormany hogy 'bocs, az allampolgarok 60%-a nyugdijas, 20% kiskoru, 10% cigany akit el kell tartani, es a maradek 10%-bol neked csak havi otezer forint nyugdij jut'...

---
nyilvan felmerul a kerdes, hogy ha egyertelmuen jobbnak tartom a magannyugdijpenztaras verziot a feloszto-kirovonal, akkor miert nem maradtam a MNYP-nal. erre nagyon egyszeru a valasz: egyreszt mert a kormany konkretan megzsarolt, hogy amennyiben nem hagyom hogy ellopjak a masfelmillio forintomat akkor nem fognak nekem semmilyen nyugdijat adni, akar lesz meg akkor akar nem, masreszt mert viszonylag kis osszegrol van szo ahhoz kepest, amennyi ido meg remelhetoleg elottem all a nyugdijig

mindazonaltal NAGYON komolyan gondolkodoba estem az onkentes penztarba valo belepest illetoen...

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Ez nagyjabol igy van. Kozel egy evtizede ismert teny az, h az allam igy vagy ugy ki fogja zsigerelni a nyugdijat, tehat nem is erdemes ra szamitani. Az sem uccso szempont, h az atlageletkor itthon kb. 68 ev, nem veletlen a 65 eves korhatar.

Ha a szamaiddal szamolok, akkor az azt jelenti, h kb. 45 eves munkaviszony utan evi 155e HUF befizetes utan a szamladon 7m HUF lesz. Most tekintsunk el ilyen aprosagoktol, h kamatoskamat es, h a befizetett osszeg merteke ingadozik, inflacio van, nem jon be a beigert hozam, nagyjabol ezek kiegyenlitik egymast. Igy 7.63m HUF lesz a szamladon. Tegyuk fel, h egy makos diszno vagy es meg kihuzod 90 eves korodig, az meg 20-25 eved van nyugdijban. Innentol ez havi 30-40k HUF eletjaradekot jelent ha okosan beosztod ezt a penzt. Tehat ha nem csinalsz jo nehany kolkot amig elsz es nem gondoskodsz egyeb megtakaritasokrol akkor szimplan ehenhalsz es a rakovetkezo telen megfagysz a lakasodban/hazadban.

Masodsorban az egesz beetetes a bankok reszerol, ez a 9%-os hozam jol hangzik, de pont a befizetesek alacsony volta miatt csak egy effekt, valos erteke nem sok van. Multkor felhivott a neni, h tok jo lenne nekem az mnyp es hatarozottan meglepodott mikor rakerdeztem arra, h milyen novekedesi palyat tudnak ajanlani, milyen befektetesi formakkal foglalkoznak. Erre kozolte, h allamkotveny, reszvenyek. Koszi, ha jon meg egy 2008 akkor megint lenullazzak a szamlat, mert ugye a veszteseget is a betetesek alljak, a bank meg mossa kezeit.

Kb. ennyit ernek.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"Innentol ez havi 30-40k HUF eletjaradekot jelent ha okosan beosztod ezt a penzt. Tehat ha nem csinalsz jo nehany kolkot amig elsz es nem gondoskodsz egyeb megtakaritasokrol akkor szimplan ehenhalsz es a rakovetkezo telen megfagysz a lakasodban/hazadban"

pont ezert nem alternativa a MNYP-nal maradas, mivel abban az esetben az allam kategorikusan megtagadja hogy nyugdijat fizessen neked, vagyis tenyleg csak abbol a 30-40-60 KHUF-bol elsz, ennel talan meg a barmifele garanciat nelkulozo allami rendszerbe valo visszalepes ("majd a nehannyal utanunk jovo kormany biztos fizet valami nyugdijat") is jobb, de mindenkepp felhivta az ember figyelmet arra, hogy egy labon allni nagyon veszelyes

ezert is gondoltam az onkentes penztarra. csak az allami rendszerben nem bizok, abban az orszagban ahol egy magat istennek kepzelo diktator elveheti milliok torvenyileg sajat tulajdonunak kikaltott vagyonat, a mar emlitett diktator 'becsuletszava' teljesen nulla erteku, igy muszaj nekem tennem valamit hogy oregkoromra legyen eselyem nem ehendogleni. ehhez vagy nekiallok en sajat befekteteseket intezni, dolgozni azon hogy hozamom legyen, vagy rabizom valakire. mivel a munka mellett baromira nem marad energiam ilyesmire, igy marad a masodik lehetoseg, ott meg vagy megbizok valami broker/stb ceget, vagy onkentes penztar. tekintve a befizetesek jelleget (havonta kis osszegek) az elso nem tunik eletkepes alternativanak (alljak oda azzal hogy 'van szazezer forintom, meg majd havonta adok meg tizet'??)

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

pont ezert nem alternativa a MNYP-nal maradas, mivel abban az esetben az allam kategorikusan megtagadja hogy nyugdijat fizessen neked, vagyis tenyleg csak abbol a 30-40-60 KHUF-bol elsz, ennel talan meg a barmifele garanciat nelkulozo allami rendszerbe valo visszalepes ("majd a nehannyal utanunk jovo kormany biztos fizet valami nyugdijat") is jobb, de mindenkepp felhivta az ember figyelmet arra, hogy egy labon allni nagyon veszelyes

A problema az, h az allami nyugdijra epiteni meg akkor is hiba, ha csak egy lab a sok kozul.

mivel a munka mellett baromira nem marad energiam ilyesmire

Legyen. A sajat tapasztalat az eddigi sztorik mellett felbecsulhetetlen erteku, mert brokerek ugy atdobnak a palankon, h ket hetig tart a landolas.

tekintve a befizetesek jelleget (havonta kis osszegek) az elso nem tunik eletkepes alternativanak (alljak oda azzal hogy 'van szazezer forintom, meg majd havonta adok meg tizet'??)

Lehet ezt esszel is csinalni es egyedi esetekben (magunkrol beszelunk ergo alternativa) mukodik.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"...az allam kategorikusan megtagadja hogy nyugdijat fizessen neked" - Tegyük hozzá, hogy a jelenleg regnáló kormányzat mondja ezt, nem pedig az, aki majd akkor lesz irányító szerepben, amikor nyugdíjat kell/kéne kapnod - ugyanolyan "ígéret" ez is, mint az, hogy "fogsz kapni nyugdíjat". A jelenlegi kormány egyébként nagyon jó: nem csak ígér, be is tart :-)

"ennel talan meg a barmifele garanciat nelkulozo allami rendszerbe valo visszalepes is jobb..."

A felosztó-kirovó rendszer lényege, hogy az éppen aktuális nyugdíjakat az akkor aktívak nyugdíjbefizetéséből finanszírozzák, mégpedig - az elképzelések szerint - _kizárólagosan_! A jelenleg kifizetett nyugdíj hosszú távon nem fenntartható - vagy a befizetések nagyságát kell növelni, vagy a kifizetett pénzt csökkenteni. Ebből, és a demográfiai "antiboom"-ból az jön ki, hogy a mai 20-as, 30-as generáció az állami rendszerből egy általános segélyre számíthat majd nyugdíj címszóval, amely az akkori minimálbérrel lesz összehasonlítható - erősen függetlenül attól, mennyi volt a fizetése aktívként. Ráadásul ez az összeg teljesen bizonytalan, és TŐLED TELJESEN FÜGGETLEN.

Na ennél még az is jobb, ha a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott pénzem jelenti majd a nyugdíjamat, arról ugyanis pontosan tudom, hogy mennyi (még ha a jövőbeli értékét meghatározni nem is lehet), és ELSŐSORBAN TŐLEM FÜGG, pontosabban a fizetésemtől, hogy hogyan hízik. Azt ugyan még mindig nem én szabom meg, hogy mikor mehetek nyugdíjba, de ezért (is) kell több lábon állni, és egyéb nyugdíjcélú befektetéseket indítani.

Ettől persze még ez a rendszer sem jó, az igazi az lenne, ha deklaráltan minimálnyugdíjat fizetne az állam, a többit pedig mindenkinek magának kellene összerakni abból, amit félretesz.

"es egy dologrol meg nem esett szo: a fidesz altal eltorolt szabalyozas szerint a MNYP-s penz melle meg folyamatosan kaptam volna havonta az allamtol egy kis osszegu, de rendszeres nyugdijat!"

Az mnyp rendszerben is az állami nyugdíj rész volt a nagyobb.

"Az állami nyugdíjpénztár adja a nyugdíj 75%-át, míg a MNYP a hiányzó (általában legalább 25%) részt. 2004-ig törvényi garancia volt arra, hogy ha a tag MNYP-i számláján nincs meg a hiányzó 25%, akkor az állam ezt kiegészíti."

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mag%C3%A1nnyugd%C3%ADjp%C3%A9nzt%C3%A1r

Nem volt sem időm, sem kedvem végigolvasni minden hozzászólást, de pár dolgot azért hozzátennék, hátha lesz 1-2 értelmes ember aki elgondolkozik rajta.

Az a baj, hogy a sok jóképességű nem fogja fel, hogy az, hogy 1 millió ft-os tőkére kifizettek neki 50-eft-ot, az mennyibe került neki. Ugyanis:
- az 1 millió Ftos tőke nem egyenlő a befizetéssel, ennél ő 4-8%-al többet fizetett be, ennyi volt ugyanis az a százalékos mérték, amit az mnyp azonnal elszámolt költségként, tehát meg se jelent a "saját" számláján. ez átlag 6%-al számolva 60eFt.
- felét vagy többet államkötvényben tartottak portfóliótól függően, aminek a hozamát szintén neki kellett fizetnie az adójából, ez újabb kb 6%, a fele tőkére, tehát 30eFt. Ezt a rendszert a Horn kormány idején alakították ki így, hogy egy kis stabilitást vigyenek bele, kár, hogy nem gondolták végig a dolgot, vagy direkt játszották a hülyét.

Tehát az 50eFt-ja belekerült neki 90eFt-ba. Gratula.

A másik dolog, a "befektetéssel" kapcsolatban: a pénzügyi termékek hozama normális esetben nem azért keletkezik, mert olyan cuki a pénztárigazgató bácsi és a sleppje az öltönyében és a merdzsójában, hanem előbb-utóbb azért valakinek meg kell dolgoznia. Krumplit kell kapálni, szenet kell bányászni, kiszolgáló tevékenységeket üzemeltetni (pl informatika, oktatás, egészségügy), feltalálni egy hatékonyabb gépet (vagy ehez alapkutatásokat végezni), vagy hasonló produktív tevékenységet végeznie, vagy ezen tevékenységeket kiszolgáló szolgáltatásokat nyújtania. Innentől kezdve tökmnd1, hogy egy felosztó-kirovó rendszerben adóztatjuk meg az aktuálisan dolgozó jómunkásembert, vagy tőzsdén bohóckodunk. Tehát alapvetően egyik rendszer sem jobb vagy roszabb, ez az adott rendszer megvalósításától függ, hogy mennyire hatékonyan működik.

Magyarországon a felosztó-kirovó rendszert is sikerült szarul megvalósítani - mert minden tróger is kap nyugdíjat (meg segílyt, de ez egy másik téma), nem csak aki dolgozik. Ennél már csak egy nagyobb baj van, hogy az mnyp rendszerét még ennél is jobban sikerült elqrni. Nem véletlenül engedte meg a Bajnai kormány bizonyos rétegeknek hogy visszatérjenek - akik túlnyomórészt vissza is tértek - az állami rendszerbe. Bajnait és csapatát pedig nehéz Orbán-fannak tekinteni...

--
http://csuhai.hu
http://sys-admin.hu

Lehet számolgatni, de ez nem oldja meg a fő problémát:
Az a baj, hogy a mostani 20–30 éves korosztály nyugdíját az állami rendszer (az aktív dolgozók fizetik a nyugdíjasok nyugdíját) – a jelenlegi színvonalon – már nem fogja tudni biztosítani 30–40 év múlva. Tehát könnyen megeshet az, hogy aki most fizeti a járulékot, az majd már nem tud megélni a későbbi nyugdíjából. (De ez nem újdonság, manapság is megesik ilyen.)
Erre két megoldást ismerünk jelenleg. Az egyik a magánnyugdíjpénztár, amit gyakorlatilag már kivégeztek. Így marad a másik megoldás: a mostani 20-as, 30-asoknak sok gyereket kell nemzeni, hogy legyen majd aki fizeti a nyugdíjukat. Az 1–2 gyerek nem elég! Ezzel az a baj, hogy az érintetteknek is tenni kell valamit (nemzeni és felnevelni), nem elég várni a sült galambot.

Vagy marad minden a régiben, tapicskolunk a langyos vízben, és várjuk a csodát.

Akinek van más megoldásra javaslata, az ne titkolja tovább.

Azert az is tehetseges, aki most 10 evnyi befizetes utan kap 1x ezer realhozamot. Minden tag minden evben kapott elszamolast, ezt megnezve es utanaolvasva barki valthatott masik mnyp-ra. Ha tehat vki. most tul keveset kap az reszben az o hibaja is. Masreszt azzal meg senki nem torodik, hogy tobbfele portfolio kozul lehetett volna valasztani, es bizony lehet olyan, ami az aktualis helyzetben szarul all, de pl. 3-5 ev mulva atlagon felul teljesitene.
Azoknak a tozsde-guruknak akik azt allitjak, hogy "egyszeruen es tobbet" ki tudtak volna hozni jeleznem, hogy a realhozam az inflacio feletti resz, a sima bankbetet pedig alt. inflacio alatt fizet, mivel az atlag nem ert a penzhez, igy ok vagy a bankbetetet valasztjak (minuszos "realhozam"), vagy szerencsejatekot jatszanak a tozsden.
Ezert is mondom, hogy kozgaz alapokat kozepsuliban kene tanitani. Persze ez csak alom maradhat egy olyan kulturaban, amiban azt komcsizzak le, aki felszisszent az mnyp-k _allamositasakor_, a media cenzurazasakor (egy oldal egy komment miatti basztatasa meg megvan?) es a kov. kormanyok ellehetetlenitese miatt.

A reálhozam a többletet jelenti. Ha 20 ezer 10 év munkáért, akkor 80 ezer 40 év munkáért.

Ha 20 évig leszel nyugdíjas, akkor 80.000/20/12=333 Ft-tal kapnál többet, mintha az állami nyugdíjat kapnád.

- ahol a reálhozam pozitív, ott azért nem vészes a probléma. Az MNYP nyugdíjas éveidre összehozott havonta egy hamburgert neked. Szóval, amikor a hamburgeredet kajálod nyuggerként, akkor hálás szívvel gondolhatsz az MNYP-re, mert mindez az ő munkájuk érdeme.

Persze Matolcsy elintézte, hogy ne érje meg maradni, mert ugyan megkapnád a hamburgert, de a nyugdíjad 2/3-a ugrott. Pozitív reálhozamon nem kell felháborodni, negatív reálhozamon pedig örülni kell, hogy mégsem vesztetted el a nyugdíjad egy részét.

Nekem úgy alakult, hogy basztam megynitni a magánnyugdíjpénztár számlát. Unszoltak, csesztettek, felszólítottak, de meg soha nem büntettek.
Most meg röhögök az egészen. :)

persze, de ugy emlekszem, hogy a nyugdijjarulekot a munkaltato elvileg kozvetlenul a MNYP-nak utalta (FIXME!), vagyis a te esetedben nem volt hova. tehat ez ment allam bacsihoz (ez esetben nincs minek orulni, semmivel nem jartal jobban, mint aki MNYP-ba fizette azt a penzt), vagy esetleg a munkaltato odaadta nettoban, mivel nem vontak le?
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Volt időszak, hogy az MNYP-hez ment, volt, hogy az államhoz (később), aki az MNYP-nek utalt.

Számomra elég lehetetlen szituációnak tűnik, hogy a HR aláírt munkaszerződést úgy, hogy nem voltál MNYP tag. Szóval a vállalatot nem érdekelte, az állam meg nem vette észre.

Nem lehet, hogy mégis MNYP tag voltál, csak elfelejtetted, hogy hol?

Mindenesetre őrült kockázatos dolog lenne nem választani MNYP-t. Ugye a pénz nem vész el, valahol megmarad. Ha nem a magánnyugdíjszámládon, akkor máshol.

Ha manyup-os maradt, akkor valóban megmaradt a pénze - ha nem, akkor csak egy ígéret maradt a 20-30 év múlva aktívak nevében, hogy össze fogják dobni az ő állami nyugdíjára való zsét, és azt meg is fogja kapni. Ha a manyup-pénzeknek egy jelentős része a gyermekvállalás ösztönzésére, a 2+ gyermekes családok támogatására menne, akkor lenne igazán jó helyen, hiszen mindkettő olyan befektetés, aminek az eredményét a jövőben szeretnénk össz társadalmi szinten élvezni.

Hát, most épp ellenkező irányba megyünk. Tudn'illik nagyon nem mindegy, hogy hol születik az a 2+ gyermek. Sajnos vannak a társadalomnak rétegei, ahol hiába az 5+ gyermek, nyugdíjas korodra dolgozhatsz helyettük is.

Családi pótlék reálértéken folyamatosan csökken, az adókedvezmény meg egyre magasabb lesz.

:)))

No igen... Én nem az ő támogatásukra gondoltam, azaz nem segélyekre, hanem adókedvezményre, közzvetlenül a gyermekeknek adott természetbeni juttatásokra (óvodai, iskolai étkeztetés, éves használatra kiadott, majd év végén visszagyűjtött tankönyvek, iskolai kirándulások, stb.) költenék ezen a téren, azaz olyasmire amit az tud igénybe venni, aki dolgozik, és adófizető állampolgár, vagy maga a gyerek úgy, hogy a szülőnek esélye se legyen másra fordítani a támogatásra szánt összeget.

Én az Erste MNYP-nél voltam, de nem kaptam meg a reálhozamot.

Sőt, az egyenlegemet sem tudtam lekérdezni, mert nem tudtam a tagi azonosítómat. Sem a legutolsó értesítőjükön, sem a belépési nyilatkozaton nem szerepelt. Úgy tűnik olyan titkos, hogy nekem sem küldték el. :)

Tettem egy nyilatkozatot, hogy mely számlára utaljanak, meg kellett volna érkezni a pénznek, de nem jött. Gondolom a régi lakcímemre fogják postai úton utalni, mert a kérésemet nem dolgozták fel, elhányták a levelem.

Az ügyfélszolgálatuk nem elérhető, csak úgy tudok velük beszélni, ha bemegyek a központba és végigülöm a sorom, az egész országban egy helyen lehet elintézni. Emellett az Erste produkálta a legalacsonyabb teljesítményeket.

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a legtöbb munka, amit elvégeztek az volt, hogy felvették a fizetésüket. Éveken át nem dolgoztak semmit, az állam pedig tejelt.

Most hozta a postás. 99 óta voltam az otp-nél, 37-et kaptam. Aki szerint brilliáns pénzügyi zsenik irányították a befektetéseket, az keressen meg privátban megtakarított pénzével. Ilyen hozamot én is garantálok.

felteszem arra gondol, hogy a penztarba lepesnel megkerdeztek, hogy milyen portfoliot valasztasz, vagyis mennyi kockazatot vallalsz
vagy lehet hogy OTP-nel nem kerdeztek, hanem beletettek egy defaultba :D
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

A pü.-i tudatlanság, meg a portfólióválasztásról szóló levél el nem olvasása/pénztár erről meg nem kérdezése állampolgári alapjog errefelé.

Az, hogy a minimális kockázatú portfólióba rakták defaultban az üf.-et, az egy racionális döntés: fölöslegesen, külön kérés nélkül nem kockáztatták az üf.-ek pénzét. Ja, és talán volt valami jogi szabályozás is arra, hogy milyen összetételű befektetésben lehet tartani a nem nyilatkozó üf.-ek pénzét.

A tőke és az inflációkövető hozam ezekben is megvan, hiszen van kifizetés, ami kizárólag abból származhat, hogy inflációs szint fölött teljesítettek ezek a portfóliók is.

>A pü.-i tudatlanság, meg a portfólióválasztásról szóló levél el nem olvasása/pénztár erről meg nem kérdezése állampolgári alapjog errefelé.

Képzeld, magasan kvalifikált barátom, hogy elég durva környéken lakom és rendszeresen feltördelik a postaládát. Ami nem ajánlva jön, azt nem biztos, hogy megkapom. Ha tudnám, ki csinálja, már anyává tettem volna, de nem tudom.

nem a belepesrol van szo, hanem a portfoliovalasztasrol, ami AFAIK letezo dolog volt minden MNYP-nel (nalam anno megkerdeztek hogy melyik legyen, aki azt mondta hogy 'nemtom' azt beraktak valami kis kockazatuba ha jol emlekszem)
BTW, a kotelezo belepest ugy erted hogy kimondottan az OTP-be volt kotelezo?
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

>alam anno megkerdeztek hogy melyik legyen, aki azt mondta hogy 'nemtom' azt beraktak valami kis kockazatuba ha jol emlekszem)

Nem kérdeztek meg, vagy elkerülte a figyelmemet.

>BTW, a kotelezo belepest ugy erted hogy kimondottan az OTP-be volt kotelezo?

Nem, valahova belépni volt kötelező.A kényszer annyiban merült ki, hogy azok jöttek ki megkötni és mivel a bankok nyitvatartási ideje egybeesett a munkaidővel, nem volt sok választás. Igaz, közben átmehettem volna máshova, ha akarok, de nem tulajdonítottam nagy fontosságot.

Aki viszont nagyképűsködik, hogy miért nem xy bankhoz mentem, mert ott 70 rugóval többet fizettek ki, az adja valami jelét bizonyságul hogy 99-ben látta előre, hogy a pénztárakat feloszlatják, és lesz reálhozam kifizetés és abból is hol a legtöbb. Addig az egész duma ilyen utólag okoskodásnak tűnik, amiből nem kérek, mert vasárnap már én is tudom a lottó nyerőszámokat.

"Aki viszont nagyképűsködik, hogy miért nem xy bankhoz mentem, mert ott 70 rugóval többet fizettek ki, az adja valami jelét bizonyságul hogy 99-ben látta előre, hogy a pénztárakat feloszlatják, és lesz reálhozam kifizetés és abból is hol a legtöbb."

senki nem mondta, hogy elore kellett volna latni
nem azert (volt) erdemes 'jo' penztarat valasztani, mert majd' egyszer megszuntetik, hanem mert minel tobb a hozam, annal tobb lett volna a nyugdij
az persze teljesen igaz, hogy elore nem lehetett latni hogy melyik hogyan produkal majd. idovel persze latszott, szoval a nagyon szar penztarakbol nyugodtan at lehetett menni a jobbakhoz. en annyibol voltam viszonylag jo helyzetben, hogy mikor beleptem, akkor mar volt nehany ev a penztarak mogott, igy ossze lehetett hasonlitani az addig elert eredmenyeiket
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

eloszor is az egy masik thread, azt olvasd el amire valaszoltal! es egy szoval sem mondtam hogy en szamitottam ki. minden evben megszulettek a penztarak eredmenyei, annyit meg el tudok donteni hogy az 5 vagy a 6 a nagyobb, ahogy ahhoz sem kell kozgazdasagi zseninek lenni, hogy az ember eldontse hogy a folyamatosan az 'elol levo' penztarakat erdemes valasztani vagy azt ami csak vergodik
attol hogy minden hozzaszolasban az orrom ala dorgolod, hogy nem szamoltam vegig a 9 ev befizeteseit es hozamat, szerintem semmivel nem jutunk elorebb. igen, beneztem, nyilvan nem lehet kijelenti hogy marpedig a 9% es kesz. tovabblephetunk? :P
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

tehat ha szerinted egy penztar eveken at a legjobbak kozott van, akkor oda nyilvan nem erdemes penzt vinni, mert csak rosszul jar vele az ember? :S na most tanultam valami ujat :D tehat akkor szerinted direkt a legrosszabbhoz kell menni, vagy mi?
illetve hogyha szerinted a penztarak eredmenyeinek egymassal torteno osszehasonlitasa nem er semmit, akkor milyen szempontok alapjan lehet(ett) megtalalni a 'jot'?
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

semmi gond, mindenkinek van szar napja, jobbulast :)
nyilvan fontos a kockazat (sot, az egyik legfontosabb tenyezo). de ez mennyiben kapcsolodik a fentiekhez? ha kell valasztanod X db mondjuk nevezzuk ugy, 'befektetesi lehetoseg' kozul, akkor szerintem logikus hogy azt valasztod, amelyik a kozelmultban jol teljesitett, vagy tevedek?
a kockazat meg nyilvan fontos tenyezo, de tekintve hogy a jovot senki nem latja elore, ez kb. ugyanolyan aranyban jelent veszelyt mindegyikre (termeszetesen kb azonos kockazatu portfoliokat osszehasonlitva, a 'vegyunk allampapirt, azzal sokat nem bukhatunk' meg a 'fektessunk Kinaba, az lesz a tuti' azert nagyon nem egy kategoria :D)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

ebben teljesen igazad van, de felteszem hogy nincsenek kiugro kulonbsegek az egyes lehetosegek kozott, plane hosszutavon, a nagyobb kockazat nyilvan nagyobb bukas lehetoseget is rejti, de tobb evtizedes tavlatban azert kiegyenlitodik
nem tudom, letezik-e valamilyen kozponti statisztika ami alapjan az altalad irtakat ilyen reszletekbe menoen megtudhatnam, anno ilyennel nem talalkoztam, csak az 'atlaggal', amiben pl. az Allianz tobb even keresztul is az elmezonyben volt, ezert is valasztottam. ettol nyilvan lehet, hogy utana bebukna sokat, de azert az eselye csak kisebb, mint egy folyamatosan gyengen teljesitonel
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Idézet az Erste MNYP-től, FAQ: https://www.erstenyugdijpenztar.hu/file/gyik.pdf

Hogy lehetséges, hogy azonos befizetéssel más pénztárnál magasabb a reálhozam?

Látható, hogy portfóliók között és pénztárak között is van különbség. A nyugdíjpénztár hosszú távú
befektetés, különösen a növekedési portfólió, ezért annak teljesítménye néhány év alatt nem
minõsíthetõ.

Ez mindent megmagyaráz. 11 év az bolhafing, de ha vártál volna még vagy 70 évet, akkor te magad is rájöttél volna, hogy a legjobb választás az ERSTE.

:)

Én kb. 11-12 év után kaptam 160E körüli reálhozamot, ennél sokkal rosszabbra számítottam. Mindvégig egy magánnyugdíjpénztárnál voltam végig növekedési portfolió-ban. Illetve úgy egynél, hogy ahova szerződtem eredetileg, azt az aranykor beolvasztotta.

És ma ugyanúgy az állami folymatosan amortizálódó nyugdíjrendszerben vagyok, mint aki nem lépett be mnyp-be. Csak én kaptam pluszban 160E egyszeri kifizetést. Szerintem ez az összes minden, amit "nyugdíjszolgáltatás" címén kaptam és kapni fogok.

1. Nagyot röhögtem, mikor mondják,hogy majd lesz egyéni számlája mindenkinek az "állami kasszánál". Ahham. És aki nem lépett be mnyp-be, hanem maradt eredetileg tisztán az államiban, annak milyen egyéni számlája lesz ? :-)

2. nem fogom megkapni a 2011es minuszos befektetési eredményeket a manyuptól. :-), ha a mai árfolyamon és nem a május végin számolták volna az egyéni számlámat, hót biztos kanyi vasat se kaptam volna.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

btw, authg pont azt mondta, hogy maradj ;)
egyik munkatársam is 17-et kapott, míg testvére ~500-at. hasonló évek és fizetések, első aegon, másik ing. én otp ~320. tavaly 900 felett volt a nyereség, az hozta fel ennyire.
egyébként mindegy, hogy mit adsz ki, tb, nyugdíj, jövedelem adó, aztán ezután még áfa is, nem hiszem, hogy ezek közül lenne olyan egy is, ami a befizetéssel egyenesen arányosan fizetne később (nyilván vannak esetek mikor igen, de általában nem).

Az Erste MNYP-nél a reálhozamom -5000 Ft lett 11 év meló után.

Igazán gáláns, hogy a magyar állam (adófizetők) állják a cehhet és nem kell befizetnem.

Bár ahogy az Erste FAQ-ban olvasható, 11 év relatíve rövid idő, ezidő alatt még nem derül ki, hogy ők a legjobbak.

:)))

Ilyenkor felteszem a szokásos kérdést: mekkora éves befizetések, melyik portfólióban tartott vagyon?

A cehhet nem a mostani, hanem a huszonévmúlva adót fizetők fogják állni azzal, hogy az adóból/járulékból, amit befizetek, abból fognak téged eltartani - ha jut majd erre pénz.

Nagyon rosszul teszed fel a kérdést.

Úgy kellene feltenni, hogy az Erste MNYP-t a magyar állam állampapírok kibocsájtásával fedezte hitelből.
Az állampapírok hozama magasabb volt az elmúlt 11 év alatt, mint az inflációval számított reálhozam.

Minthogy az MNYP még a reálhozam szintjét sem érte el, így az államot óriási veszteség érte. Próbáld ki, hogy hitelt veszel fel és berakod 2% kamatra...

Szerintem simán eltűnt 1000 millárd "a semmibe" a bölcs magánnyugdíjpénztáraknak köszönhetően. Gondolom semmit sem dolgoztak (tisztelet a néhány kivételnek), csak felvették a fizetésüket, ahogy itthon lenni szokott.

Az MNYP program stornózásával könnyen kiszámíthatóvá válik, hogy mennyi pénz tűnt el a rendszerben magánzsebekben.

Az eddigi vizsgálat kiterjedt arra, hogy mekkora lett volna a magán-nyugdíjpénztárak vagyona a múlt év végén akkor, ha a befizetéseket 13 évig tisztán állampapírban tartják. Az eredmény: a tényleges 3.160 milliárd forint helyett 700 milliárddal több, azaz 3.860 milliárd forint lenne a vagyon.

A tisztán állampapír az, amit a magyar állam kifizetett (tisztán hitelből ment), a vagyon az, ami megmaradt.

700 milliárdot valakik kerestek a magánnyugdíjpénztáras reformunk keretében, gondolom mondanom sem kell, hogy nem mi. 400 km autópálya ára.

Jól tettem fel a kérdést. A pénzedet (ami a TIED volt) csak részben tartotta a manyup állampapírban, a többit más értékpapírban, befektetésben - a te általad választott portfóliónak megfelelően.
Ha ebben jelentős mértékben szerepelt ingatlanalap, hazai részvény, vagy más, az utóbbi néhány évben jelentős értékvesztést elszenvedett értékpapír, akkor jelenleg nincs reálhozam.

Szóval, milyen összetételű befektetésben volt a pénzed? Milyen portfóliót választottál?

A döntésed helyességét majd akkor fogod meglátni - vagy sem - amikor vagy kapsz állami nyugellátást, vagy sem. Gondolom, a 11 év alatt minden éven átnézted a hozamértesítőt, és az alapján döntöttél, hogy adott portfólióban maradsz - ugyanis lett volna lehetőséged váltani, sőt, pénztárat is, ha úgy érzed, alacsonyak az eredmények.

Belekényszerítettek egy rendszerbe, amit már kezdetben is bullshit-nek találtam (könyvelési trükk 700 milliárdos költséggel). Ezután természetesen nem érdekelt, hogy milyen értesítőket küldözgettek ki.

Most kvázi belekényszerítettek abba, hogy menjek vissza az államiba, természetesen ez sem érdekel.

Alapvetően egy szolidáris rendszerben és a gyermekekben hiszek. Ha meg egy társadalom nem nevel gyermekeket, nem kár, ha nyugdíjasan is robotolnak, vagy éhendöglenek.

Az mindennek a teteje volt, hogy a leendő nyuggerek a magasabb nyugdíjukat úgy akarták kierőszakolni, hogy államadósságként nem nekik, hanem a következő generációnak kellett volna kifizetni. Lopás a gyermekektől. Bennem van annyi tartás, hogy ebben nem akartam részt venni. Nekem hitelből a gyermekeim kárára magasabb nyugdíjat ne osszanak.

A belépés neked lehet, hogy kötelező volt, de a növekedési (kockázatosabb) portfólió nem. A visszalépésre senki sem kényszerített senkit, csak az emberek lustasága, az öngondoskodásra való hajlam teljes hiánya...

Szolidáris rendszer a manyup mellett is volt/van/lesz - ha lesz a közösségnek rá pénze, ha lesz elég adót és járulékot fizető polgár. A gond ott van, hogy az ország korfája nem ezt vetíti előre.

Te,leendő nyuggerként azt mondod, hogy tojsz az öngondoskodásra, a megtakarításra, MOST éljük föl azt a vagyont is, ami neked lett félretéve, meg azt is,a mit most befizetsz szolidaritásból, és majd legyen a 20-30 év múlva dolgozó emberek gondja,hogy téged eltartson. Ja, az állami rendszerbe fizetett összeget egy tollvonással át lehet alakítani járulékról adó jellegű befizetéssé, ami után viszont semmiféle ellenszolgáltatásra nem tarthatsz igényt.

Most a gyermekeid kárára fogsz egyáltalán nyugellátást kapni, nem magasabbat, hanem úgy általában az állami nyugdíjat ők fogják összedobni...

Nem érdekelt az egész rendszer úgy ahogy van.
- csókolom, kötelező belépnem!
- elintézve

> Te,leendő nyuggerként azt mondod, hogy tojsz az öngondoskodásra

Az öngondoskodás, hogy felveszel nyugdíjas éveidre 10 millió hitelt, aminek a kamatait a lányom törleszti? Nekem nem úgy tűnik. Ha esetleg a lányom kimaradna belőle...

Elfogadom, hogy jó az a MANYUP, mindaddig, amíg az államadósság nem nő miatta és nem a lányom fizeti, akinek tulajdonképpen az ég világon semmi közének nem kellene, hogy legyen a te megtakarításaidhoz. Ami többlet nyugdíjat a MANYUP-pal kapsz, azt többlet adóként ő államadósságra fogja kifizeti. Hajrá öngondoskodás!

Nem baj, ha nem érted - sajnos a manyup.-ok kifizetésbe fordulását nem várták meg - addig meg tény, hogy pénzt kell beletolni az állam részéről - utána viszont a nyugdíjkifizetések egy részét átvették volna a magánpénztárak, azaz az állam nyugdíjakra kevesebbet kellett volna, hogy költsön.

Ha a manyup-vagyon eltapsikolása után is nőni fog az államadósság (mert fog, idén ugyan nem, de jövőre el fog fogyni ez a vagyon!), akkor mire fogsz mutogatni, hogy azért nő a zálammadósság? Az önkéntes pénztári megtakarításokra? A bankbetétekre? Az értékpapír-számlákon lévő vagyonra?

És a 700 milliárdról mi a véleményed? Nem nullszaldósnak kellene lennie a rendszernek?

Hitelként felvettünk 4000 milliárdot, az MNYP-k 4000 milliárd vagyont összegyűjtöttek, hol itt a probléma? Könyvelési trükk az egész!

Egyrészt:
- 700 milliárd eltűnt a rendszerből nyomtalanul (lányom fizeti)
- másrészt a könyvelési technikával te jogot kényszerítesz ki magadnak a jövő generációval szemben (ő az állampapírt fizeti, te nyugdíjat kapsz). Megszorítani sem lehet majd, ha nincs pénze az államnak, mert a befizetett adókat trükkösen magántulajdonná alakítottad.

Az egyetlen lehetőség a magas hitelek miatt az államadósság átütemezése => MANYUP GAME OVER, az állampapírokkal kitörölheted a seggedet az átütemezés után

Nem nullszaldós - az az érték, amit te megtermeltél, majd azt az értéket eladta a munkáltatód, és az ezért kapott pénzt befizetve a nyugdíjkasszába abból az állampapírt vett (mert kötelező volt nekik), az az államosítással le lett nullázva. Azaz dolgoztál, értéket teremtettél, abból állampapírt vettek NEKED, te ezt INGYEN visszaadtad az államnak, ami ledarálta, és nem adott, nem ad érte semmit. Azaz a manyup-vagyonod közel fele tűnt el a semmiben, az a munka, amivel azt megtermelted, az NULLA értéket képvisel.

Az államadósság átütemezése = államcsőd. Normálisnak tetszik lenni???

Ezzel csak az a baj, h ha jol emlekszem a scenariora, a teljes nyugdij mindossze 25%-at allta volna a magannyugdijpenztar, a maradek 75%-ot pedig az allam. Ha emelle hozzacsapom azt, h a magannyugdijpenztari befizetesekre allami garancia volt es mint emlitetted, h "addig meg tény, hogy pénzt kell beletolni az állam részéről", nem vagyok meggyozodve arrol, h a maradek 25% nagy reszet szinten nem az allam allta volna. Innentol kezdve, ha ezt parositom a mostani hozamokkal, ujfent nem vagyok meggyozodve, h ez pozitivba fordult volna. Egyetlen egy pozitivuma volt ennek a rendszernek, pontosan lattad, h mennyi penzed van azon a szamlan es egy picit nehezebb volt elsibolni a beteteket.

Az a csoffadek hozam amit mindenki tapasztalt, mert 10 eves befizetesekre azert az a -5000-150000 hozam meg az alaptokevel osszeadva es extrapolalva a kov, 30-40 evre meg viccnek is rossz, ahhoz sem eleg, h ehenhalj. Meg lehet ezt magyarazni, h nem igy van, meg ugye a befizetesek, meg ugye ... etcetc, csak ettol meg nem fogsz majdanan jol lakni.

Es szinten baromi jo kerdes, h a fentebb emlitett 700 milliard (ha igaz es jo az az elszamolas) vegulis hova a fenebe tunt.

Ha a manyup-vagyon eltapsikolása után is nőni fog az államadósság (mert fog, idén ugyan nem, de jövőre el fog fogyni ez a vagyon!), akkor mire fogsz mutogatni, hogy azért nő a zálammadósság? Az önkéntes pénztári megtakarításokra? A bankbetétekre? Az értékpapír-számlákon lévő vagyonra?

Ezzel bizony fejen talaltad a szoget, ez a csillio pontos kerdes.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ember! Válságbólkilábalós időszakban befektetésből/értékpapírból kiszállni, magas hozammal? nooormááális? Az ait te "hozam"-nak nevezel, az reálhozam, azaz infláción felüli teljesítmény, a kettőt marhára nem kéne összekeverni...

Voltak betétek, volt egyéni, egyáltalán volt felhalmozás - most nincs egyéni betét, egyéni felhalmozás, nincs befektetés, hanem közvetlenül odaadják a beszedett pénzt a nyugdíjasoknak - jól titkolva, hogy a kirovó-felosztó, csak pénzt mozgató rendszer fenntartása mennyibe is kerül nekünk évente... Mert nemcsak a manyup-oknak voltak/vannak működési költségei, hanem az állami rendszert fenntartó apparátusnak is...

Ezzel mind tisztaban vagyok. Ezert nem esem hasra egyik rendszertol sem. Foleg mert nem ez volt az utolso gazdasagi valsag amig eljutunk odaig, h jo lenne oreg korunkban valamibol megelni, es rohadt rossz kifogas az, h "bocs, elvitte a valsag".

---
pontscho / fresh!mindworkz

> Egyetlen egy pozitivuma volt ennek a rendszernek, pontosan lattad, h mennyi penzed van azon a szamlan es egy picit nehezebb volt elsibolni a beteteket.

Ennek olcsóbb módja is van. Az egész rendszer az öngondoskodásos hiedelmekre épült.

Az állam azért próbálja megmenteni a devizahiteleseket, mert ha nem teszi, minden mindegy alapon rabolnak, fosztogatnak, szétverik az országot,... Nem szociális intézmény, inkább segít, mert ha megindulnak, felakasztanak a bankban mindenkit és igazságot tesznek az állam helyett.

Tévedés azt hinni, hogy 3 millió éhes nyugdíjas majd belátja, hogy bizony fiatalon adót is kellett volna fizetni, akkor most több pénzem lenne. Nagy Feró esete a tipikus példa, nem rég nyilatkozta, hogy a 40.000-es nyugdíja mennyire méltánytalan...

A 3 millió éhes nyugdíjas kiköveteli a progresszív adót nyugdíjakra, amit elosztanak, azt cseszheted az öngondoskodással megtakarított pénzedet.

A kisnyugdíjasok a magyar társadalom legmagasabb szintű trolljai. Fogják a bunkót és szétverik a fejedet, ha nem nyomod nekik a zsetont rendesen.

Mi az olcsóbb módja? AZ, amit a pénzügyi-gazdasági téren jelentős ismerethiánnyal bíró lakosság is meg tud csinálni magának?
A devizahiteles-mentés... Szintén a probléma odébbtolása: külön hitelbírálat nélkül kötelező a banknak Ft-hitelt adnia a devizahitelesnek az aktuális és az államilag meghatározott árfolyam különbségére, 3 év türelmi idővel. Pont. Azaz a "megmentés" terhe három év múlva fog jelentkezni, akkor, amikor a CHF-es és a Ft-alapú hitelt is kell majd párhuzamosan fizetni.

Magyarországon a lakosság IQ-ja annyi, hogy aki jól keres az köcsög és az állam vegye el tőle a pénzét és ossza szét a szegény éhezőknek.

Bocsánat, de valahol jellegzetes az a hozzáállás, hogy a szemét kormány 500 milliárdért levitte a gazdagok adóját és ezért kellett most a rászoruló rokkant-nyugdíjasokat nyomorgatni, meg megszüntetni az előrehozott nyugdíjat is!

Az országban 8 millió embert tart el 2 millió dolgozó. A 2 millió dolgozónak egyre nehezebb, mert a 8 millió eltartott igényei folyton-folyvást csak nőnek. A 2 millió dolgozót leszarja mindenki, mert mit pofáznak, amikor van képük 200.000-et hazavinni, mikor mások 28.500-ból nyomorognak.

Ez Magyarország szellemi szintje. A 8 millió ember eldönti a választásokat és nagyívben szarnak arra, hogy te mennyit kuporgattál össze az MNYP-s számládon. Ha megszorulnak voksolnak és jön majd a hős Robin Hood Megyó/Gyurcsány/Orbán, akik igazságot tesznek és szétosztják a burzsuj pénzedet a rászoruló szegények között.

Magyarországon idáig egy nyugdíjassal találkoztam, aki azt mondta, hogy az ingyenes tömegközlekedés nem helyes, mert a fiataloknak kell megfizetni az árát, akik gyermeket is nevelnek! Sőt, a 13. havi nyugdíj elvétele miatt sem méltatlankodott!

Az illető nyugdíjas még legalább 5-10 évet ráhúzott a korhatár elérése után, munkanélküli nem volt, egész életét végigmelózta.

Sajátos, hogy akik a legkevesebbet tettek le életükben az asztalra, azoknak a szája a legnagyobb, hogy az állam miért nem segít, amikor ők olyan szörnyű nyomorban élnek. Akik végigmelózták az életüket, azok megszokták, hogy folyamatosan csak a buzerálják őket és fel sem tűnik nekik egy-két kisebb-nagyobb megszorítás.

Magyarázza már el nekem valaki, hogy az alábbi kifejezés:

"az állam próbálja megmenteni a devizahiteleseket"

miért mindig csak a lakáshitelekre vonatkozik? Engem marhát, aki kocsit vettem 3 éve CHF hitelre, miért nem akarnak "megmenteni"? Én kevésbé vagy méginkább hülye lennék?

ugye te sem gondolod komolyan, hogy az, ha egy csalad az utcara kerul mert a bank elviszi a feje folul a hazat, egy kategoria azzal, hogy az uj auto dragabb lesz mint amennyinek kinezett, es esetleg elviszik?

oszinten szolva en az az egesz 'megmentest' sem igazan ertem. OK, tisztaban vagyok vele hogy nagyon sokan azert CHF-hitelt valasztottak, mert ez volt a legolcsobb, illetve ezt eroltette az ugynok/ugyintezo. de azt is alairtak hogy tisztaban vannak az arfolyamkockazattal!!
ettol fuggetlenul tenyleg szuksegesnek erzem valamilyen megoldas letrehozasat, amivel megtarthatnak a hazukat azok, akik ilyen kicentizett hitelt vettek fel, hogy masfelszeres torlesztoreszletet mar nem birnak (bar ez mar megint egy ujabb tipikus baromsag: az utolso fillert is koltsuk el, vegyunk fel hitelt, majd csak kiszoritjuk valahogy minden honapban!)

es mielott leuvoltenetek, igen, nekem is van CHF-hitelem, igen, az en torlesztom is sokkal tobb mint az elejen. fizetem is szo nelkul, en vallaltam, en torlesztem, nem rinyalok hogy 'jajjsegiccse allambacsi'

termeszetesen a specialis helyzetek (pl. valaki elveszti idokozben a munkahelyet, vagy mas, elore nem lathato ok miatt kerul rosszabb anyagi helyzetbe) mas lapra tartoznak

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

doc: ha a takarítónéni porszívózásnál kihúzza a lélegeztető gépet, a betegek meg meghalnak, nem ő a hibás. A tervezőnek kezelni kell a problémát áramszünet esetére.

Mindenkinek elsősorban a saját munkájára kell figyelni. A CHF árfolyamáért a bankok a felelősek nem a takarítónők.

Aprónak tűnő, de annál jelentősebb probléma, hogy a 150Ft/CHF időszakban felvett hitelekkel van mostanában a legnagyobb probléma. Ezeknél jelenleg a törlesztésből a 2/3, vagy több még a kamat, amire bizony nem a bankoknak, hanem az adott ország, jelen esetben Magyarország pénzügyi kockázata felelős - ezt meg marhára nem tudták lefelé szorítani az utóbbi időben, értelmes, elfogadható, hiteles gazdaságpolitikával és szerkezeti átalakításokkal. Hol is áll mostanság a cds-felár? 4.5% táján? Ha ez mondjuk 3%-ra csökkenne, az a 6% körüli hitelkamatot nagyjából a negyedével lenne képes csökkenteni, ami az árfolyammozgást részben ellensúlyozná.

A banknak egy dolga van: a betéteket kihelyezni, és a betétesnek, valamint a tulajdonosoknak megfelelő hozamot produkálni.

Ostoba hitelszerződéshez ostoba ügyfél és ostoba bank kell.

Amiket az átlag magyar szellemi szintjéről elmondtál, azt a szerződés szimmetrikus volta miatt a bankokról is elmondhatod.

Szóval a lakosság és a bankok pénzügyi kulturája 0. A bankárokat ugyanarra a tanórára kellene kötelezően beíratni amit a nebulók tanulnak.

A szerződés nem ostoba, a bank sem az, és a jog eredendően nem tartja ostobának/hülyének az állampolgárt, hanem jogképes entitásnak. Az, hogy erre az adott személy alkalmas-e, vagy sem, az más kérdés.
Szerintem az általános iskolában(!) el kéne kezdeni tanítani a háztartásgazdaságtan c. tárgyat, középsuliban meg komolyabb/átfogóbb pénzügyi- és gazdasági ismereteket, banki- és befektetési dolgokkal megspékelve.

Nézd, a bankok aláírtak 100.000 problémás devizahitelt. Kár védeni őket, akik a szerződéseket megkötötték felelősek érte. Amikor minden ötödik tanuló megbukik, a fele meg kettessel éppen átesik, akkor a tanítónéninek sem árt átgondolni, hogy a kettes osztályátlag kizárólag a felelőtlen diákok miatt van-e és a másik (forinthiteles) osztály miért tanul másfél jeggyel jobban...

Marha rossz a hasonlatod. A banknak k.ra meg kell néznie, kinek ad hitelt a betétesek pénzéből - sajnos nem teheti meg, hogy ténylegesen vizsgálja a hiteligénylő anyagi helyzetét, el kell fogadja azokat az igazolásokat, amit az igénylő lerak elé. Ha akkor, azok alapján hitelképesnek bizonyult a delikvens, akkor kihelyezték a hitelt, ha nem, akkor nem.
Attól, hogy a nagycsoportos Pistike iskolaérett, attól még bizony negyedik év végén simán megbukhat - ha már iskolás példát hoztál.
Az az apró probléma van még az érveléseddel, hogy a Ft-hiteles osztályba jóval magasabb volt a bejutási küszöb, és jóval több órájuk van... Lefordítva: Adott nagyságú Ft-alapú hitel törlesztőterhe messze meghaladta a CHF-alapon nyújtott hitel terhét - a jóval magasabb kamat miatt - hitelt pedig törlesztési képesség alapján adnak. Persze, akinek "kisámfázva" fért bele a költségvetésébe a 150Ft/CHF árfolyamon felvett hitel, az szív, mint a szibériai fehér farkú torkos borz, de ez ne a bank hibája legyen már... (Nekünk volt olyan táblázatocska a hiteligénylésben, amibe néhány területre csoportosítva fel kellett tüntetni a háztartás kiadásait - érdekes volt ténylegesen végiggondolni, hogy mire, mennyit költünk...)

A devizahitelt adták akkor, amikor állami támogatást nem kaphatott az ügyfél, vagy nem tudott rendes kereseti igazolást felmutatni (más ingatlant is bevontak fedezetnek).

Azok kapták a devizát, akiknek egyáltalán nem kellett volna hitelt adniuk, ezért dőlnek be egymás után.

Ha ezt gondolod, menj bééégetni Vityka nyájába tovább. Ugyanis ez nettó marhaság. A devizahitelek kamata kevesebb, mint fele volt a Ft-hitelekének, azaz a törlesztőteher is jelentősen alacsonyabb volt.
Amire te gondolsz, az a tisztán fedezet alapon nyújtott kölcsön, azaz jövedelemigazolás nélkül, csak a fedezetre adott hitel, de az mindenütt így működik.

Ja, én is 150-160Ft/CHF táján kaptam hitelt, tudtam normális jövedelemigazolást felmutatni, de mivel erősen felújítandó lakást vettem, így fedezetként be kellett vonni egy másik lakást is. Ja, nem dőlt be a hitel, és nem is néz úgy ki a világ jelenleg, hogy súlyos gond lenne a közel 50%-kal megnőtt árfolyam miatt.

Nem tartozom Vityka nyájához. Ők a bégetésen kívül semmit sem csinálnak.

Én a bankokra verném rá az egész devizahitelezés problémáját, mert ugye ők az értelmiség és nem a takarítónők. Az ő felelőségük lett volna legalább 10-es IQ-val rendelkező hitelközvetítőket felvenni.

10 millió embertől nem várhatod el, hogy mind IQ bajnok legyen. 10.000 bankártól igen. Ők csinálták a szart, ők vigyék el a balhét, ha nem megy, lehet árverezni őket.

Ilyen rohadt egyszerű a megoldás, de Viktor a pofázáson és a segge vakarásán kívül semmire nem képes.

Orbán a bankadóval a devizahitelesek vérét ugye tovább szipolyozza. A bankok nyereségéből a költségvetési hiányt tömködi, pedig évi 200 milliárdból már igazán le lehetne vezényelni egy megoldást a problémára.

Évi 200 milliárd / 100.000 problémás hiteles = évi 2 millió forint. Szerinted lehetne ebből kezelni a problémát? Bocs.

A banknak nem érdeke a jelzálog érvényesítése, mert az mindkét érintett fél (adós, bank) számára veszteséget jelent. Az üf.-nek is célja kell legyen az előrefelé menekülés - akár úgy, hogy ő maga értékesíti, és bérel helyette akkorát, amennyit fenn bír tartatni, akár úgy, hogy már akkor, amikor látja, hogy probléma lehet a hitel törlesztésével, megkeresi a bankot, hogy együtt találjanak valamilyen megoldást a problémára. Sajnos ez utóbbihoz túl birka az átlag adós, az előbbi (bérelni) meg zsenánt, ráadásul a bérlakáspiacot állambácsi sem támogatja, sőt...

A rögzített árfolyam plusz Ft-os hitel 3 év türelmi idővel konstrukció helyett/mellett az ingatlan bérbeadást kellene úgy szabályozni, hogy az a bérbeadó tulajdonost és a potenciális bérlőt is kellőképp védje, és mindkét félnek megérje hivatalosan, szerződéssel, adózva lakást bérelni, illetve bérbe adni. Amíg ez nincs rendberakva, addig a lakások bérbeadása a szürke/fekete gazdaságot fogja növelni.

azt is alairtak hogy tisztaban vannak az arfolyamkockazattal

Amikor 2006-ban felvettem a hitelem, elfogadtam az akkor valószínűnek tűnő árfolyamkockázatot. Ez úgy nézett ki, hogy 2000 és 2006 között az árfolyam 160 és 180 között mozgott. Ami 2008 óta történt, azt én bizony nem láttam előre. De elfogadom, én döntésem volt, még ha öt év távlatából nézve hibás is.
Ami az én szemem eléggé csípi, hogy a banki kezelési költség is CHF-ben van megállapítva és az éppúgy változott az árfolyammal ahogy a tőke és a kamattörlesztés. De utólag hiába vagyok okos, a szerződés aláírásakor kellett volna ezt tisztáznom. Elbasztam.

De rettentően utálom, hogy mindenhol én (mármint a devizahiteles) vagyok agyatlan baromnak titulálva, holott a hitel felvételekor nem lehetett látni az elmúlt három év eseményeit. Ráadásul a CHF alapú hiteleknek pénzügyileg képzett emberek, vagy ilyen embereket alkalmazó intézmények is áldozatai lettek, nem csak magyarországon.

Nekem nem segítség kell az állam részéről, csak hogy hagyjanak békén és lehetőleg ne beszéljenek újra meg újra ostobaságokat, ami miatt az EUR/HUF árfolyam romlik. Dolgozzanak ennek a javításán, ne újabb mentőcsomagokon.

Ave, Saabi.

A Fidesz sajnos teljesen értelmetlen javaslatot vert át a parlamenten. Ennél Oszkó Péter javaslata sokkal értelmesebb lett volna, a futamidő meghosszabbítása. A véleményem az, hogy a legjobb a kettő egyvelege.

- rögzíted a frankot 200 forinton
- a különbség forintszámlán gyűlik
- miután kifizetted a frank hiteled, törleszted a forint hitelt is

Amikor ez a változat volt a médiában (+15% max mindennel együtt), akkor erősödött a forint, mert ugye a frank hitel ezután nem probléma, max 80 évesen is azt törleszted.

Elmondható, hogy a kormány a problémát nem akarta megoldani. 2014-re tolta a megoldást, függővé téve az embereket, hogy bizony ha nem rám szavazol, nagy baj is lehet még belőle...

>Ami az én szemem eléggé csípi, hogy a banki kezelési költség is CHF-ben van megállapítva

ami az enyémet: miért is kötelező ezt forintban fizetni? kimész külföldre dolgozni (ok ez chf esetén limitált, de régebben divat voolt az euró hitel is) és kicsengeted bukta nélkül. de neeem, azt nem szabad.

teljes nyugdij mindossze 25%-at allta volna a magannyugdijpenztar, a maradek 75%-ot pedig az allam. Ha emelle hozzacsapom azt, h a magannyugdijpenztari befizetesekre allami garancia volt

Ezt kivették a törvényből néhány évvel ezelőtt, úgyhogy erre semmi garancia nem volt. Ha nem érte volna el a 25%ot, akkor nem érte el. IJB.

Ha a manyup-vagyon eltapsikolása után is nőni fog az államadósság (mert fog, idén ugyan nem, de jövőre el fog fogyni ez a vagyon!), akkor mire fogsz mutogatni, hogy azért nő a zálammadósság? Az önkéntes pénztári megtakarításokra? A bankbetétekre? Az értékpapír-számlákon lévő vagyonra?

Ez attól függ melyik pártembléma van a fejem felett / ha már E/1-ben címeztétek a kérdést / ;-)

Ha szegfű: akkor a szar narancskormányzásra,
a félrekefélt egykulcsosnak látszó adórendszerre,
átgondolt narancsszínű gazdaságpolitika hiányára, Kósa Lajosra, Matolcsy Györgyre.

Ha narancs: az előző x év szegfűs időszakai
/ háttérben hirtv bejátszások, ahogy visznek el ex-szocialista kiskádereket bilincsben/láncon a bíróságról /

által felhalmozott irtózatos államadósság/IMF/EU kölcsön megnövekedett kamatterhei ,
valamint a 2011. júl-aug ban feltámadt európai valutaválság /EUR /,
ill. a 2011. III. negyedévii látványos és világméretű GDP csökkenés miatt.
De mihelyt a válságnak vége a munkaalapú Magyar Nemzeti Társadalom kitermeli azt a többletet amivel random(1-10) év alatt 30%-al csökkenti az államadósságot a Nemzeti Összefogás Kormánya.

Ha LMP: Fenti kettő vegyesen,
plusz az állami termékek/szolgáltatások jóval piaci ár feletti igénybevétele korrupció miatt.
"I love AB".

Ha Jobbik: Első kettő vegyesen, plusz az európai/amerikai/zsidó karvalytőke pénzügyi spekulációja a Magyar Nemzeti Gazdaság, és Forint ellenében !.

Ha KDNP:beeep... a párt országos támogatottsága jelenleg nem mérhető,
kérjük ismételje meg a hívást később. A válaszról addig is egyeztetnünk kell a Vezénylő Tábornok úrral
Ámen!...

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Keverik benne a szezont a fazonnal. Minthogy a visszalépők 75%-a reálhozamot kap, nem lehet a különbség 700 milliárd.

Reálhozam: inflációval korrigált hozam
Állampapírok kamatai: amennyiért az AKK elsózza

A reálhozamról az állampapírok hozamára bármiféle következtetést levonni nem érdemes.

Az állampapír kamatok szinte végig az infláció felett voltak. A 700 milliárd akár úgy is kijöhet, hogy mindenki kap reálhozamot.

Bingo, rögtön gondoltam. Ez valamennyi pénztárnál nagyjából annyit jelent(ett), hogy a befektetett vagyon több, mint felét hazai és nemzetközi részvények teszik ki - azaz ez egy kockázatosabb, de hosszabb távon, megfelelő időpontban kiszállva (nem egy válságból épp, hogy kifelé indulva) magasabb hozamot ígérő konstrukció. Mivel a válság ezeket a befektetéseket elég alaposan megtépázta, és nagyon nem volt idejük visszaerősödni az államosításig, így nem szabad csodálkozni a negatív reálhozamon.

aki visszalepett, az sikeres ember nem lehet. :/

Tyrael