Hyper-V Server 2008 R2 + Live Migration + SCVMM 2008

(folytatás innen)

Hyper-V Server 2008 R2 + SCVMM 2008 #1
(éppen migrál)

Hyper-V Server 2008 R2 + SCVMM 2008 #2

Hyper-V Server 2008 R2 + SCVMM 2008 #3

Délután 3-ra csak összeállt az 1 DC, 1 FreeNAS, 2 Hyper-V node, 1 virtuális SC, Live Migration meg az egyéb járulékos shit konfig. Holnap folytatása következik. Hamarosan megjönnek az éles vasak és szoftverlicencek (olyan 100+ mikulás értékben) és mehet az éles konfigurálás és telepítés 9 pengével, FC storage-dzsal stb.

Most, hogy van már testközeli rálátásom a VMware-re (így másfél év éles adminisztrálás után) meg a Hyper-V-re, azért a VMware nekem jobban kigondolt megoldásnak tűnik. Viszont a Hyper-V Server 2008 R2-vel ingyen pénzből megvalósítható a failover cluster / Live Migration, ami azért nem kis fegyvertény. ESXi-hez - ami szintén ingyen van - meg ugye kell pénzért venni egy vCenter-t, hogy a VMotion menjen... Vagy mi. A licencelés nem az én asztalom (FIXME).

Stabilitás szempontból nyilván csak a VMware-ről tudok nyilatkozni. Atomstabil. Hogy ez mennyire az, az majd kiderül.

Hozzászólások

Ahogy nézem a VMware másik előnye, hogy nincs magyarítva :D

Hahahah. Hogy mit szentségeltem emiatt. Gondoltam, hogy angol menedzsment PC-t húzok fel, de készülök a legrosszabbra. Arra, hogy élesben magyar környezet lesz. És ne hogy már ott kelljen kitotózni, hogy mi is az a "Feladatátvevőfürt-kezelő" (még a helyesírás-ellenőrzőm is aláhúzza) :D

Az a baj ezekkel az erőltetett magyarításokkal, hogy az ember idejét rabolják. Se egy hibára, se semmire nem lehet így keresni. Vissza kell fordítani angolra és az sokszor nem egyértelmű a magyar változatból.

--
trey @ gépház

"A licencelés nem az én asztalom (FIXME)."

Szerintem se a te asztalod.

:P

Btw, ez a magyarítás tényleg szörnyű.

Egyebkent egyvalamit sosem ertettem. A CreativeCommons meg tudta azt csinalni, hogy van egy licencszerzodes, amiben minden leirnak, meg van egy kivonatos, ami csak a lenyeget kozli. Ilyet mas cegek miert nem tudnak csinalni?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nem csak a VMware-rol van szo, hanem szinte barmirol. Ott van pl. az opensource licenszek, 10-20 kilobajtos betuhalmok. Apache, BSD, GPL, valassz nyugodtan. Jo, hogy forumokat olvasgatva kiderul, hogy kb. melyik mit enged, mit nem, de jobb lenne ezt attekinthetoen latni.

De ugyanigy van ez a Microsoft licencekkel, a Sun/Oracle licencekkel, es meg hosszan sorolhatnam a listat.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

+1 és nem csak a licenceknél, hanem a szerződéseknél (biztosítások, autó vásárlás stb.) is nagyon jó lenne _az ügyfélnek_, ha össze lenne foglalva pár sorban az őt különösen érintő lényeg. mert sokszor az adott időpontban nem lehetsz ott fejben teljesen a körülmények miatt, hogy ennek fényében még jobb döntést hozz. pedig sokszor jártam már én is úgy, hogy direkt rákérdeztem az eladónál (legutóbb telefon) egy bizonyos kérdésben, hogy de biztos így van? mire persze igen a válasz, később meg kiderül hogy mégsem. ez sokakat érintő probléma szerintem.

erre legtöbbször nincs egy teázós felesleges 1 óra. de érthető a cég részéről is, hogy így többször keresztül viszi az érdekeit. ez csak neki jó.

igen, csak nem bízok magamban annyira, hogy a nekem szokatlan és bonyolult sok oldalnyi jogász megfogalmazás miatt nem siklok el egy számomra fontos dolog felett - vagy éppen nem értelmezem-e félre (akár azért, mert fáradtabb vagyok) - azzal szemben, mintha ennek megelőzésére törekedve ki lenne emelve egyértelműen, egyszerűen megfogalmazva.

Nagyon egyszeru am ez. A licencszerzodes ugye elvben azert olyan hosszu, hogy minden lehetseges apro kicsi esetet lekezeljen, olyanokat is, aminek az elofordulasanak az eselye kozelebb van a nullahoz mint barmi egyebhez. Namarmost, ha ezek elhagyjuk, meg a felkilometeres masik szoveget elhagyjuk, ahol jogilag ledokumentaljuk, hogy mi az, hogy felhasznalo meg szolgaltatas meg szolgaltato, meg kabel meg ip cim, akkor maris eloallt egy kivonatos forma. Ezt leforditjuk mindennapi nyelvezetre, es voila - mar kesz is a licencszerzodes emesztheto verzioja. Ala piros betukkel vastagon kiszedjuk, hogy ez csak tajekoztato jellegu informacio, es olvassa el a teljes szoveget - es ennyi.
Szereny becslesem szerint ezzel legalabb a felere vagy negyedere lehet csokkenteni ezen doksik hosszat.

Nem bonyolult, de ezt csak azt tudja megcsinalni, aki ilyen jogi szovegeket szakmanyban gyart.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Oppsz... akkor valamelyik masikkal kevertem. Mielott kikotottem volna a CC licencek mellett egy rakas licenc szoveget atneztem, es tudom, hogy a legtobb nem husz sor. Megkovetem a BSD-seket ez uton akkor, es minden tisztelet meg satobbi.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal