Migráltam (PC)FreeBSD-re.

-----
bsdguruk, megmondóemberek vigyázat! Bejegyzésemben kevés a szakmai tartalom, és sok a rizsa. Sajnálom, de nem vagyok it-s szakember, és én így írok :)
-----

Sok szívás után kénytelen voltam valami új OS után nézni. Igaz xp-vel tökéletesen használható a gép, de sok év alatt hozzászoktam a linux desktophoz, így kellett valami hasonló. Minden évben vagy új vason szoktam tenni egy próbát freebsd-vel, de eddig mindig voltak kritikus pontok amik felett nem tudtam szemet hunyni. Rendszerint nem támogatta a wifi kártyám, nem volt direct rendering, nem ment a suspend, vagy a touchpad. Viszont az "új" thinkpademen még nem próbáltam, így felkerült egy gyors próbára. Ennek már 5napja, és azóta nem is indítottam xp-t :). Így gondoltam megosztom a tapasznyalataimat.

Először FreeBSD-t kezdtem felrakni netinstall-al de a vihar közbeszólt. Viszont találtam egy elfeledett PC-BSD dvd iso-t, amit még virtualboxban akartam kipróbálni pár hónappal ezelőtt. Gondoltam tesztnek ez is megteszi, legalább nem 2 nap fordítgatás után derül ki, hogy még sem jó nekem a BSD.
A telepítés pofon egyszerű, nem hiszem hogy el lehet rontani. Viszont zavaró, hogy 100%-nál fél órát állt a gép, és nem akart tovább lépni. Épp újra akartam indítani amikor nekiveselkedett, és befejezte a telepítést :). Ujraindítás után kérdezget a videókártyám felől, sóhajtva bekattintottam az ati+3d párost, hogy akkor most jön a fekete képernyő... Jött helyette egy soha nem látott sebességgel működő KDE, effektekkel.

Linuxon kwin effektekkel eddig 3féle vason és 4.0 óta próbálkozom: ati9200, ati xpress1100, intel gma4500, és a mostani ati x1300. Hát egyikkel sem volt felemelő érzés, rendszerint 20-80fps között mozogtak az értékek, kde/xorg/kernel verziók és a terhelés függvényében. Konkrétan a mostani géppel és egy egy friss disztróval alaphelyzetben 60, "terhelés" (amarok, browser görgetés) alatt 20fps a plafon. Nos, hogy a lényegre térjek freebsd alatt az fps számláló kwin plugin meg se rezzen, 100fps-en áll, bármit csinálok. Gyorsan kipróbáltam egy glxgears-t úgy 2-300fps-sel dob többet mint linux alatt, de hogy megfoghatóbb eredményt is mondjak: openarena közel ugyanannyi, vagy több fps-t hoz mint windows xp-n!

A kde kicsit elavult (4.5.5) de baromi stabil. Nem hazudok, egyszer sem omlott össze eddig, és nem produkált furcsa, esetlen dolgokat sem, ami azért elég megszokott (volt) kde táján. igazából 4.3-at használtam utoljára aktívan, de néha néha ránéztem egy új kubuntura, hát sosem voltam a stabilitástól elájulva.

Flash tudtam hogy lesz, de számítottam arra hogy összeborul majd párszor, esetleg lassú lesz. Leszámítva azt, hogy kell 4-5mp amíg megjelenik, nincsenek problémák. Jól megy a youtube hd videó, és a facebook farmflessek sem akadnak, ami azért előfordult linuxon.

Böngésző téren gondban voltam, firefox messze elmarad a windows-os és linuxos változattól is, lassúnak éreztem. Chrome már jobb, de nagyobb (szarabb) oldalaknál szeretett elgondolkodni. Végül próbaképp felraktam régi kedvencem, az operát, és eddig teljesen meg vagyok vele elégedve. Gyors, van html5, és nem zabálja fel a ram-ot 1 nap után sem. Igaz operát használtam már párszor, de egy idő után mindig volt valami, ami miatt végülis visszaváltottam valami másra. Ez majd elválik.

PC-BSD-t régen láttam már, akkor még csak a pbi csomagkezelés, meg pár előre betöltött kernel modul volt az extra, de ehhez a 8.2-höz már egész fasza cuccok vannak. Van tűzfal, be lehet lőni gui-n a wifit is, van software updater, service manager, és már nem kell ellátogatni a pbidir-re sem, van beépített "Appstore". Van ports jail, amiben lehet kontárkodni szívás nélkül, és indításnál lehet kérni rendszervisszaállítást, ha valami nem menne. Boot screen is van elvileg, bár én sose láttam.
Pbi szvsz fasza dolog, van elég sok minden, és ami nekem kellett, az mind naprakész is volt. Persze a belecsomagolt függőségek miatt pár csomag irdatlan nagy, dehát valamit valamiért. Ports-szal sincs baj, eddig fordult minden. Azt sajnálom, hogy nem minden használ cmake-t, ahol lehet látni hogy hol tart a fordítás.
Skype, webkamera is megy, bár skype csak root-ként hajlandó bejelentkezni, és felzabálja a procit.
Kipróbáltam még hogy látja-e a hálózati nyomtatót. Minden további nélkül hozzá tudtam adni kde alól, grafikusan. Egyébként egy ubuntun csücsül, sambán van megosztva.
Touchpad-dal sincs gond, sysctl-lal be lehet lőni mindenfélét. Azért multitouch nincs :). A thinkpad sensorjai pedig a thinkpad_acpi modul betöltése után szintén lekérdezhetőek a sysctl-lal.
Pbidir-en találtam egy geekbench nevű programot. Lefuttattam, majd utána windows-on is. A különbség kb 30%, a freebsd javára, bár nem tudom hogy ez a kis benchmark mennyire tükrözi a valóságot.
Ja igen, és egy katt-ra csatolta a dolphin az ntfs partíciómat. Írni is tud, de sajnos csak kb felével mint amikor ufs-ről ufs-re írok.

Akkor most jöhetnek a problémák, mert hogy az is van bőven:

Ugyan a gpu nem verdesi a 100°C-t mint linux idle-ben, ill openarena alatt sem éri el a 120-125°C-ot mint windows-on (azért a 100-110 megvan) Messze van a windows-on tapasztalt idle 60-70fok. Konkrétan 80 és 90 között van állandóan. Próbáltam xorg.conf-ban ForceLowPower opciót beállítani hogy levegyem a frekit, de ezzel elhalálozik az X. Pontosabban befagy fekete képernyővel, a xorg.log-ban pedig nem találtam semmit. Egyenlőre viszont nem tűnik túl melegdnek a gép így sem, szóval nem érdekel annyira. Legalább gyors a kwin :).

A másik, már közel sem kis baj a boot idő, és a suspend. A boot konkrétan 2 percig tart, suspendből pedig nem jön vissza. A problémát megtaláltam fórumokban, és levlistán is, de megoldást sehol nem írtak. Egyébként ugyanígy reagál az openbsd is:aludni elmegy, de vissza a képernyő már nem jön. Remélem ez 9.0-ban megjavul, vagy találok rá megoldást, mert nem szeretem bekapcsolva hagyni a gépet a 80fokos gpu miatt, és 2 percet sem akarok várni ha mégis elé ülök.

A trackpont sajnos lassú, és nem lehet állítani mint linuxon. Patch-et egyébként találtam rá vélhetően magyar szerzőtől itt, de életemben nem foltoztam zoknit sem, nem ám bsd kernelt :) És egyenlőre időm sincsen utánanézni.

A legfurcsább jelenség pedig a touchpad jobb gombja. Működni működik, de a jobb klikkel egyetemben elég furcsa dolgokat művel: Visszagörget pár sort, vagy böngészőben gyakran visszalép az előző oldalra (is). Ezzel nem tudok mit kezdeni, azt sem tudom hogy kereshetnék rá. Ha valakinek van tippje, azt feltétlenül ossza meg velem.

Azt hiszem ennyi, a fentebbi problémákat félretéve nagyon meg vagyok elégedve vele. És egyik sem tűnik olyan reménytelen helyzetnek, mint amiket linuxon végigszoptam. FreeBSD-re nincs okom váltani, tetszik az a plussz, amit a pc-bsd ad.
Szóval általános felhasználásra szerintem bőven megfelelő, ha támogatott a hardvered :).

Hozzászólások

Szevasz!

A suspendből való felébredésnél nekekem is ez volt a bajom, nálam az oldotta meg a problémát, hogy suspend elött ki kell szedni a kernelmodulokat és a 0-ás konzolra kellett váltanom (az /etc/rc.suspendbe: vidcontrol -s 1 < /dev/console). Így már nem fagy ki felébredéskor, de ébredés után egy alt+f7 kell, hogy megint lássam a grafikus felületet. Lehetne ezt szakmaibban is megfogalmazni, de én sem vagy bsdguru. ;)

A tieidbol is. A "typo" fogalmat meg csak nem is hallottad soha, ugyebar. Tenyleg, komolyan, engem is erdekel, hogy lehet ugy olvasni egy forumot, hogy meg csak meg sem probalod a leirtakat megerteni.

Egyebkent meg ha ennyire zavarlak, minek olvasod a kommentjeimet? En a tieid 95%-at ignoralom.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Lattam en mar egyszer ezt a manualt (bar teljesen mas okbol), pont ezert volt furcsa:


-s number
	     Set the current vty to number.

Marpedig linuxos tapasztalataim alapjan akkor mukodik, ha a megfelelo control karaktert rairod a terminalra ( > ) es nem kiolvasod belole ( < ). Ezert kerdeztem ra. De ha ez igy jo, reszemrol oke.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

> ha a megfelelo control karaktert rairod a terminalra ( > ) es nem kiolvasod belole ( < ).

Ha az stdout lenne felhasználva, akkor hova írná a parancs a normál üzeneteit? Az stderr-re?

Az elhagyott file paraméter helyett sok parancsnál az stdin lesz felhasználva. Logikus, hogy a vidcontrol-nál is így legyen.

A parancs kapja meg az eszközt (<), nem pedig az eszköz kapja meg a parancs kimenetét (>).

Szóval van ebben ráció :-)

Ez a kettő kell hozzá, meg a wpi drivert kell csak újra betöltenem hogy legyen wifi. Szóval így már működik, köszönöm!
Viszont ez a smp dolog engem aggaszt, használja így mind a két magomat rendesen? Tudtommal ahhoz kell.

szerk.:nem tévedtem, így csak egy magot lát :( Mondjuk teljesítményben nem nagyon vettem észre, igaz csak böngésztem.

Itt találtam pár hasznos infót ezzel kapcsolatban: http://forums.freebsd.org/showthread.php?t=22960

Úgy látszik be kell szereznem egy core2duo-t (A mostani 32bites t2300)

Ha a portsot tisztességesen frissítgeted, akkor ugyan ott tartasz, mint egy "rendes" FreeBSD-vel, van hozzá KDE 4.6.4 (vagy .5? de lesz valószínűleg 4.7.0 is nemsokára), Firefox/Chromium stable kiadás, gy.k minden, ami kellhet. PC-BSD 9.0-ra ígértek rendes PBI-s telepítőt, a mostani vicc.

A sensorokat rendesen ismeri a gépben? Nekem sehogy sem sikerült helyes eredményt kicsalni belőle.

tudom, de kde-vel úgy vagyok, hogy ez most stabil, funkció nekem nem hiányzik, úgyhogy nincs okom ports-ból napokig fordítani. Megvárom inkább a pc-bsd 9-et, aztán majd upgrade dvd-ről.

Hogy érted hogy helyes eredményt?
Nekem csak egy acpi_ibm_load="YES" kellett a loader.conf-ba, aztán megtalálok (és be is állíthatok) mindent sysctl-lal dev.acpi_ibm alatt. (gondolom thinkpadről beszélünk)

Nem, sajnos nem ThinkPad, hanem "dzsunkapc", AMD FX 785 Chipset Asus gányolással (M4A785TD-V).

A 6 magos procit szépen kezeli, de csomó dolgot a sysctl csak a "0" procira ír ki. Hőmérsékletet 0-ra és 1-re kiírja, de az alaplapi szenzorokról nem is vesz tudomást (Linuxon asszem még 2-t vagy 3-at lát)

Próbáltam "mbmon"-nal is, de a terheléstől független 128 C°-os értéknek nem hiszek :-P

*szerk*: közben úgy tűnik, hogy az egyik frissítés jót tett neki, most már kb reális CPU hőmérsékletet jelez sysctl-el is. Korábban ez is be volt ragadva 28 C°-ra és nem mozdult.

Köszi, ezzel sokat segítettél, így egyre jobb eredmények jönnek:

# sysctl dev. | grep aiboost
dev.acpi_aiboost.0.%desc: ASUStek AIBOOSTER
dev.acpi_aiboost.0.%driver: acpi_aiboost
dev.acpi_aiboost.0.%location: handle=\_SB_.PCI0.SBRG.ASOC
dev.acpi_aiboost.0.%pnpinfo: _HID=ATK0110 _UID=16843024
dev.acpi_aiboost.0.%parent: acpi0
dev.acpi_aiboost.0.temp0: 440
dev.acpi_aiboost.0.temp1: 420
dev.acpi_aiboost.0.volt0: 1216
dev.acpi_aiboost.0.volt1: 3376
dev.acpi_aiboost.0.volt2: 5017
dev.acpi_aiboost.0.volt3: 11795
dev.acpi_aiboost.0.fan0: 5000
dev.acpi_aiboost.0.fan1: 3792
dev.acpi_aiboost.0.fan2: 0
#./aiboost-sensord.o
...
__ac_ __am_ __c0_ __c1_ __c2_ __c3_ __f0__ __f1__ __f2__
p:440 c:420 p:30470 p:30470 p:0 p:0 f:5000 f:3813 f:0
p:440 c:420 p:30420 p:30420 p:0 p:0 f:5037 f:3813 f:0
p:440 c:420 p:30420 p:30420 p:0 p:0 f:5037 f:3813 f:0
p:440 c:420 p:30420 p:30420 p:0 p:0 f:5037 f:3835 f:0
p:440 c:420 p:30420 p:30420 p:0 p:0 f:5000 f:3813 f:0
...

c2, c3 nyilván 0, mert csak a cpu.0 és cpu.1 hőmérsékletét érzékeli.


sysctl dev.cpu. | grep temp
dev.cpu.0.temperature: 31.5C
dev.cpu.1.temperature: 31.5C

De ezek nekem gyanúsan alacsony értékek. Manuális hőmérő a hűtőborda közé dugva mér ~41 fokot, Linuxon a sensors is kb annyit mutat.

Ami kicsit rejtély számomra, hogy mit kezdjek a "uK" mértékegységű hőmérséklettel? (forrás: man)
Ha leveszem az utolsó nullát belőle (ami amúgy mindig nulla marad) és Celsius foknak nevezem, akkor kb pontos lehet.

Amúgy nem úgy volt hogy acpi_aiboost megszűnik és csak acpi_aibs marad? Vagy ez már csak 9.0-ra vonatkozik? (8.2-RELEASE fut nálam)

ZFS-t nem merted bevállalni? Pedig nagyon karaj.
PBI sávszélesség mizériáról annyit,hogy a currentben az installer szerencsére már diffeket is kezel
----------------------------------------------------------
relaxen und watchen das blinkenlichten

nem.


commit 604d57873b3d60c84f7db7cc10c87331cd3b4e49
Author: kib <kib@ccf9f872-aa2e-dd11-9fc8-001c23d0bc1f>
Date:   Sat Jan 29 22:51:27 2011 +0000

    MFC r216796:
    Add kernel side support for BIO_DELETE/TRIM on UFS.

    Tested by:  pho


    git-svn-id: svn://svn.freebsd.org/base/stable/8@218079 ccf9f872-aa2e-dd11-9f

___
info

azert, mert a 9-CURRENT alatt fejlesztettek ki, de amit abban kifejlesztenek, es kisebb erofeszitessel es API/ABI valtozas nelkul vissza lehet mergelni FOO-STABLE-be, azt nagyreszt vissza is szoktak. Erre utal a commit messageben az MFC (== merge from current). Az, hogy meg nem jelentettek be 8-as RELNOTE-ban, az azt jelenti, hogy 8-STABLE-ben van benne, es nem 8.2-RELEASE-ben, es 8.3-RELEASE-ben lesz benne, viszont, ha ugy vesszuk, akkor mar bennek van a 8-as seriaban is, es hasznalhatod.
___
info

akkor viszonta $subject-be ezt kellene beleirni, hogy PC-BSD-re es nem FreeBSD-re migraltal ;)
___
info