Mi történt az LME háza táján?

Fórumok

Több mint egy hónapja elérhetetlen az LME honlapja, elnöksége és a szerverükön
lévő UHU linuxhoz készült csomagok is.
Ez utóbbit egyre többen hiányolják, a csomagolók meg kénytelenek mindenféle
kerülő megoldást használni a csomagjaik közzétételére.

Van itt valaki, aki érdemi magyarázatot tud adni mi történt az LME-nél?

peritus

Hozzászólások

Talán megszűnik?

Az általuk lenyúlt linux.hu dettó.

A linux.hu szerver hardwer hiba miatt kiesett. Javítása valamikor a közeljövőben, remélhetőleg még ebben a hónapban, meg fog történni. Jelenleg vidéken tartózkodik minden illetékes aki hozzáférhetne a szerverhez. c

Ez a bekebelezés mikor is volt?

Mert a linux.hu-t emlékeim szerint az LME regisztrálta valamikor '98-'99 környékén, de legalábbis az akkori tulajdonos felajánlotta az LME számára. Azt nem tudom, hogy miért 2006 van regisztrációs dátumnak megadva a domain.hu -n, de az eredeti linux.hu portál '99-ben már biztos, hogy létezett az LME égisze alatt.

Üdv,
Gergely

Bögre halála valóban szomorú eset volt, sajnos nem ismertem személyesen.

Én '96 óta olvastam (és részben írtam - kezdőként) az MLF listákat. Az MLF "kemény mag" gyakorlatilag egy baráti társaság volt, akik a közösség számára levlistákat, ftp mirrort...stb. üzemeltettek, illetve összedobtak saját pénzből egy szervert (mlf.linux.rulez.org) is a közösség javára.

De az LME / linux.hu megalakulása az MLF-től teljesen független, bár folyamatosan kerestük annak a lehetőségét, hogy az MLF tevékenységét támogassuk amilyen formában szükség van rá.

Sajnos sokan az LME-t támadásnak, a közösség fragmentálásának ... stb. vették, ami itt a topikban is máig megfigyelhető.

Abban az időben ('98-'99) több különálló kisebb csoport is elkezdett Linuxszal foglalkozni. Az LME ötlete onnan jött, hogy ezeket a kezdeményezéseket támogassa (pénz - paripa - fegyver irányból), összefogja (a felesleges duplikációk elkerülése érdekében), anélkül, hogy a különböző csapatokat identitásuktól megfosztaná. Sajnos ez az eredeti ötlet az, ami nem sikerült. Ha lesz időm, majd 1 (2-3) blog posztban kifejtem, hogy szerintem mik voltak a fő okok.

Üdv,
Gergely

imho hasznos volt az LME, mert kezdetben gyakran linkelte a még debian.szintezis.hu isdn vonalon lógó hup elődszerver anyagait, és így hozzájárult a hup felpörgéséhez.
ami szerintem valóban ártott a linux és a szabadszoftverek magyarországi ügyének az a UHU linux volt. előre is elnézést az UHU rajongóitól, különösen azoktól, akik sok munkát fektettek bele, de a jó szándék és akarat sajnos nem mindig elégséges. egyáltalán nem fikázásból írom ezeket.
az UHU mai szemmel különösen kevés 40milliós kormánytámogatással tudott elindulni, ezt a pénzt munkájukkal többszörösen adták vissza, amiért természetesen köszönet illeti a fejlesztőket és közreműködőket. de a projekt fenntarthatóságára már nem gondoltak, illetve amivel próbálkoztak az nem működött.
a mai világban nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy nullákat gyártsunk. informatikában ez különösen igaz. kezdetektől az egyik fő stratégiai hibának tartottam, hogy az UHU egymaga végezte a teljes disztribúció összes csomagjának a készítését, nem használta ki a közösségi fejlesztésben rejlő lehetőségeket sem. ez így nagyon szerencsétlen kombináció volt. RedHatet próbált játszani a Contact Számítástechnikai Kft, a későbbi UHU-Linux Kft de ehhez közel sem voltak meg a szükséges erőforrásai. így a .deb csomagformátum is csak rontott a helyzeten, mert az több munkát igényelt, mint az .rpm összerakása. egyébként a RedHat pont akkoriban vonta be jobban a közösséget a fejlesztésbe a részben önálló Fedora, gyakorlatilag beta test projekttel.
a fő érv az UHU részéről mindig a "magyar nyelvi sajátosságok" voltak. pár csomagnál volt is ennek értelme, a midnight commander valóban hadilábon állt a magyar nyelvvel akkoriban. de glibc, apache, gcc és még egy csomó egyéb csomagnál teljesen felesleges párhuzamos munkavégzés volt a "mindent magunknak csinálunk" elv alkalmazása. ha végtelen sok pénz, és azon megvásárolható emberi erőforrás áll rendelkezésre akkor természetesen miért ne? sőt akkor már lehetne egy másik OSt is fejleszteni, mert a jó gnu/linux azért messze nem tökéletes rendszer.
de így az erőforrások nagy része arra ment el, amit a Debian vagy Fedora is megcsinált sokkal több maintainerrel. még a 10millió dollárral induló Ubuntu is megtartott egy közös alapot a Debiannal. és ha már szóba jött az Ubuntu látni kellett volna, hogy az a desktop linux pro plebs meghatározó disztribúciója jelent meg a színen. át kellett volna állni Ubuntu alapra, és csak a valóban magyar nyelvspecifikus problémákkal foglalkozni az UHU kiadásban. a Kiwi és különösen a MINT sikeresek ubuntu alappal is. a felszabaduló erőforrásokat pedig valóban fontos problémákra lehetett volna fordítani, mint versenyképes kereskedelmi support, referenciabolt országos szállítással, és marketing.
az UHU marketing az kész katasztrófa volt, amit nem szabad az csinálták, amit kellett volna azt meg nem. politizálni egy linux disztribúció hivatalos oldalán például baromi rossz ötlet volt. a Sulinet Expressz is nagyon sokat ártott az UHUnak és általa a magyar linuxnak. a computerrel kötelezően szállítandó os nevű urban legendre még nem láttam egy hiteles hivatkozást, mondjuk a törvény vagy rendelet szövegével. de a Sulinetes kész gépekre valóban kötelező volt OSt adni. itt jött az UHU képbe a lehető legrosszabb módon. desktop VGA módban, hiányzó hangkártya, winmodem stb driver. már szállóigévé vált a Sulinetes számítógépeket forgalmazó üzletekben, hogy "van rajta egy uhu linux, de az semmi, otthon majd tenni kell rá egy windowst". ennél durvább márkarombolást ki sem lehetne találni.
még évekkel a Sulinet után is láttam Thome akciós internet+számítógép monstert, amin UHU volt, 800x600 felbontással a 16/9 nagy felbontású lcd képernyőn, hála az integrált sis vganak. a hozzá adott Epson nyomtatót nem támogatta cups, az audio driver halfduplex volt, még voipra sem lehetett használni.
egy átgondolt marketinggel és márkavédelmi stratégiával elejét lehetett volna venni ezeknek az eseteknek. be lehetett volna vezetni egy hw minősítő programot, és azon kívül megtiltani az UHU név és logó használatát, ahogyan azt a Mozilla teszi a Firefoxal, a Google az Androiddal és Chrome márkanévvel. egy saját számítógép bolttal, és annak referenciaként használható modelljeivel meg lehetett volna mutatni, hogy megfelelő vason bizony jól lehet használni az UHU linuxot is. az átlag usert megcélozva nem várható el, hogy ők majd maguknak megtalálják a megfelelő hardware elemeket.
egészem máshogyan kellett volna kezelni a szerver vonalat. ott is miután megjelent a színen az Ubuntura, vagy RHELra kellett volna építeni. az sem probléma ha nem azonos a szerver és a desktop kiadás. imho a hivatalos RedHat partnerség lett volna a legszerencsésebb szerver vonalra, mert az egy profi és versenyképes terméket jelentett volna a vállalati világban. a RHEL szerverekkel pedig már jobban el lehetett volna adni a saját UHU desktopokat is.
így sajnos "nagy hype, nagy bukás" lett az UHU és a Linux története sok ember fejében, és ennek hatása máig érződik.

az LME ebbe úgysem tudott volna beleszólni. ráadásul akkor nagyon kevesen látták be, hogy "linuxot terjeszteni bármi áron" rossz stratégia.
az MLF Bogre után soha nem próbált nyitni a web felé. jó és elégséges a levlista is, meg a weben bejön a szemét is, még a levlista már maga is szűrő, aki nem való oda úgysem fogja használni. ez utóbbiban talán van valami:) de ma már világos, hogy a web megkerülhetetlen.

Bocsi, de amit leírtál, az bántó volt.
Egyébként nem hiszem, hogy igaz lenne, amit leírtál.
Azzal pedig biztosan nem értek egyet, hogy az UHU-Linux ártott volna a Linuxnak vagy akár a felhasználóknak.
Mellesleg, ha ennyire jól értesz ehhez a világhoz, mint amennyire kitűnik az írásodból, akkor miért nem segítettél? Miért kellett még egy utolsót is belerúgni szegény UHU-Linuxba?
Komolyan mondom, ahogy olvastam az írásodat, egyre inkább azt hittem, hogy végül azt hozod ki belőle, hogy az LME is az UHU-Linux miatt van ott, ahol...

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

nagy cél, nagy bukás.
az LMEnek nem voltak hatalmas céljai, a tömegek számára elég lenne ha működne a linux.hu, a konferenciákra viszonylag szűk réteg jár.
elég nagy baj, hogy nem megy most a linux.hu, rossz reklám ez, de így is lényegesen kevesebb kár, mint egy vakvágányra futott disztribúció.
"mert nem egy nagy disztró n+1. klónja"
na pont erről írtam, ez a gondolkodásmód vezetett az UHU bukásához. az UHU a végfelhasználók tömegeit célozta, nem geekeket, nem hackereket, még csak nem is a power usereket. egy átlagos felhasználónak pedig MŰKÖDŐ rendszer kell. olyan, ami out.of.box támogatja a megvásárolt számítógépének az összes részegységét. friss programcsomagok is kellenek, mert ha az emesen kliens nem működik az egyszeri usernél eljön az armageddon. patchelés, fordítás, config szerkesztés nélkül. ezekkel ugyanis nem boldogulna.
mennyire felelt meg az UHU ezeknek a kritériumoknak? évekig új kiadása sem volt. miért nem védte kellő módon az UHU a márkanevét?

„imho hasznos volt az LME, mert kezdetben gyakran linkelte a még debian.szintezis.hu isdn vonalon lógó hup elődszerver anyagait, és így hozzájárult a hup felpörgéséhez.”

Én erre írtam, hogy ehhez nem kell egyesület.
A többi számomra mellékes.

UHU. Kb. 8 éve tettem fel először, azóta nem tudok szabadulni tőle (nem is akarok), pedig több „nagy” disztrót is kipróbáltam közben.
Részemről ennyi.

- rezso -

Mikor megvettem a számítógépemet (~3 éve) kaptam hozzá egy UHU linuxot. Feltelepítettem, de gyakorlatilag semmi nem működött rajta. Lehet hogy jó hogy létezik, hiszen az újabb alternatíva mindig jó, de ez nem egy desktop linux, pláne nem olyan ami átlagember kezébe való.

Lehet hogy van olyan akinek ez kell, hiszen a Arch linuxot is használja valaki, de hogy ha ezt egy átlag ember kezébe adod, 5 perc után levonja a következtetést: "Szar a linux"
Lehet hogy nincs igaza, de hogy ez árt a linux megítélésének, az biztos!

Mivel én nem nagyon használom a szervert így nem tünt fel, hogy már nem küldözgeti a szokásos napi üzeneteit. Így nem is nagyon érdekelt az elérhetősége. Az elnökséget el lehet érni linux.hu domain-on kívül is.
Azok akik használják az oldalt megtehették volna, hogy alternatív elérhetőségen korábban jelzik a problémát. Nagy valószínűséggel nem fogunk a VH-ba berohanni egy alig használt szerver miatt. Van jobb dolgunk is.
Oktatunk, ingyen, Linux Akadémián, Szerencsen.

c

"Tudod Te, hogy mennyibe kerül géptermeket bérelni?"

Azt hogy ti mennyiért bérlitek nem tudom, mert az egyedi megállapodás kérdése. Ha tudtok adni nonprofit szervezeteknek 70-50% engedményt akkor van némi árrés is a pénzügyi modellben. Dolgoztam pár évig oktatási alapítványi keretek között mellékállásban, de azt nem tapasztaltam sosem hogy az oktatóktól ingyen munkát vártak volna el.

Szerk:
Most látom a "Linux Akadémia Kft" nem is nonprofit szervezet.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

"Elhiszed ha azt mondom, hogy talán ki tudjuk hozni nullára az idei évet?"

Engem ez nem érdekel, ez a cégvezető gondja. El kéne gondolkozni azon, hogy mit csináltok rosszul? Az oktatási ipar aranybánya. Lehet meg kéne rendezned az első Windows tábort.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

"Szabadságomat, lelkesedésemet adom azért, hogy másokat oktathassak."

Nézd, ez a rendezvény - amit te hoztál fel mellveregetve - egy üzleti vállalkozás. Az, hogy te ezt ingyen csinálod csak a hibás tervezésnek/gazdálkodásnak köszönheted. Ne várd el azt, hogy bárki is szemlesütve és megértően bólogasson a nyitó felhördülésedre, miszerint te ingyen dolgozol a köz javára most is. Ez a te bizniszed akkor is ha tízmillióan vesznek bérletet, és akkor is ha veszteséges a rendezvény.

Szerk:
Nekem ezzel a mondattal van problémám: "Oktatunk, ingyen, Linux Akadémián, Szerencsen."
Ez nekem így jött le: "most is a linux társadalom javára gürizünk, úgyhogy ne pampogjatok, ha lesz időnk megcsináljuk a portált is..."

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

"most is a linux társadalom javára gürizünk, úgyhogy ne pampogjatok, ha lesz időnk megcsináljuk a portált is..."

Eltaláltad. Pontosan így van! Nonprofit a rendezvény! Attól még ez igaz, hogy nincs a cég nevében benne a nonprofit szó!

Látszik, hogy nem ismersz. Se engem se a többieket akik itt díjazás nélkül dolgozunk! Legalább a múltunknak utána nézhetnél mielőtt bírálsz. Szerintem nem ezt érdemli a csapatunk! De, tudod mit ne fárassz. Nincs kedvem itt bizonygatni az igazam. Talán az a 11 év szolgál bizonyítékul amit a köz érdekében tettünk. Legyen az LME vagy bármi más Linux-al kapcsolatos rendezvény amin részt vettünk.

c

Légrádival ismerem a Kandós időkből. Sokáig ő csinálta a unix szerver karbantartását Óbudán. Pár hete összefutottam vele a BMF-en, véletlenűl egy szobában ül egy ismerősömmel.
Téged valóban nem ismerlek, csak azt hallottam, hogy az államvizsgát nem sikerült átélned a NIK-en. Nem baj, van NIK-en pár hallgató, aki extra hosszú időt képes Bsc képzésen eltölteni akár eredménytelenűl is. Van még egy pár arc akiket látomásból ismerek, de valóban nem jellemző. Az LME nem sok eredményt produkált ezidáig a 11 év alatt.

ಠ_ಠ
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

"Cikkek írása."

A többihez nem akarok hozzászólni, ellenben a cikkek írásával kapcsolatban eszembe jutott, hogy a Linuxvilágban elvileg fönntartottunk az LME-nek 2 oldalt (vagy talán többet is), amit azonban soha nem töltött meg. Egyszer egy reklám bekerült, aztán slussz. Soha nem kaptunk anyagot.

De talán jobb is volt ez így...

---
Science for fun...

"...a Linuxvilágban elvileg fönntartottunk az LME-nek 2 oldalt (vagy talán többet is), amit azonban soha nem töltött meg. Egyszer egy reklám bekerült, aztán slussz. Soha nem kaptunk anyagot."

Bocsánat, igazad van, ez tényleg nem elutasítás. Egyszerűen nem éltetek a lehetőséggel. Rögtön más :)

Nem tudom, a tagok miket írtak. De te írtad, hogy írtatok cikkeket is, ebből arra gondoltam, hogy az LV profiljába vágó cikkekről van szó, és nem a hangyák nemi életéről szólóak ;)

Csak ilyen sokad rangú lapokba kerültek cikkek, mint a CHIP Magazin. Vagy a CHIP Tár Linux különszáma.
Ezek CD mellékeltein rendszeresen teljes Linux változatok lapban telepítési útmutatóval megtámogatva. Frissítések, amik akkor a netről még nehezen voltak sokak számára beszerezhetők.

Arcégetés helyett javaslom a T. kritikus arcoknak, hogy nézzenek utána a múltnak, mielőtt nekiállnak kritizálni azt. A tények ismeretében kisebb felsüléssel fog járni szerintem.

--
Slapic
http://slapic.hu

"Látszik, hogy nem ismersz. Se engem se a többieket akik itt díjazás nélkül dolgozunk!"

"Légrádival ismerem a Kandós időkből. "

"Légrádi kolléga pedig, meglepő módon, tulajdonos és oktatótársam itt Szerencsen."

ez alapjan te azt mondtad, hogy nem ismer senkit kozuletek (eloadok Szerencsen), majd kiderult hogy de.

Tyrael

Ugyan nem fogom most megkeresni, de a HUP archívuma a tanúja annak, hogy az elmúlt években hányszor tettem valami javaslatot arra, hogy a linux.hu hogyan működhetne jobban. Ezek közt volt az, hogy legyen a linux.hu olyasmi, amilyen most (információs oldal), vagy az is, hogy akár irányítsátok az egészet a HUP Linux szekciójára ha nem akarok/tudtok vele foglalkozni (ahogy a www.debian.hu a HUP Debian szekciójára mutat, vagy ahogy a www.freebsd.hu a HUP FreeBSD szekciójára). Ahogy a www.debian.hu-t és a www.freebsd.hu-t sem én kértem, ezt sem fogom kérni. A tulajok kerestek meg, hogy lehetne-e. Nekem nem kell a linux.hu még véletlenül se, de ha akarjátok, megoldhatjuk.

Természetesen ha bármiben tudok / tudunk segíteni és a lehetőségek is adottak, szívesen segítünk.

Tudjátok, hogy hol találtok.

(Igazából ehhez a topikhoz nem akartam hozzászólni, de ha már meg lettem szólítva...)

--
trey @ gépház

"Tudod Te, hogy mennyibe kerül géptermeket bérelni? Azok akik oktatnak előadnak szerinted kellene, hogy még fizessenek is azért, hogy ingyen oktassanak? Nem nagyon érdekel a válasz, csak el lehetne gondolkodni".
ne sértődj meg, nem bántásból írom, és természetesen elismerésre méltó, hogy ingyen rajátok bele az időt és energiát ebbe.
de, ezek alapján nekem úgy tűnik, hogy ez egy mismanaged project. arra költitek a pénzt amire nem kellene, és arra nem amire kellene. ma már mindenféle webszolgáltatást lehet ingyen használni, ráadásul úgy, hogy bármikor elköltözhettek egy másik szolgáltatóhoz, mert a cms is opensource.
a szavazásnál is írtam a tartalomra érdemes csak költeni, nem a technikai háttérre, pláne akkor ha kevés is a rendelkezésre álló pénz. és ha díjazás is jár a munkáért, akkor már megoldódik a rendszeres friss tartalom problémája is.

Oke, akkor itt van egy oktato. "ingyen", azaz szallasert, menzaert oktatok/tunk. Igen, sok penz van az oktatasi es vizsgaztatasi iparban, de ez (nekem) nem ipar, hanem az egyetlen mod, amivel erdemben visszxa tudom adni a kozossegnek, amit anno kaptam tole, mert programozonak nem vagyok eleg jo. Iparban nem oktatnek szivesen, es ott nincsenek delutani/esti hackpartyk, meg mondjuk borkostolas se.

"A linux.hu szerver hardwer hiba miatt kiesett. Javítása valamikor a közeljövőben, remélhetőleg még ebben a hónapban, meg fog történni. Jelenleg vidéken tartózkodik minden illetékes aki hozzáférhetne a szerverhez

Az LME jelenleg tetszhalott állapotban van. Nem nagyon történik semmi. A dolgok egy részét kényszerből elvégezzük mint elnökség, de a tagok teljesen inaktívak.

Mivel én nem nagyon használom a szervert így nem tünt fel, hogy már nem küldözgeti a szokásos napi üzeneteit. Így nem is nagyon érdekelt az elérhetősége. Az elnökséget el lehet érni linux.hu domain-on kívül is.
Azok akik használják az oldalt megtehették volna, hogy alternatív elérhetőségen korábban jelzik a problémát. Nagy valószínűséggel nem fogunk a VH-ba berohanni egy alig használt szerver miatt. Van jobb dolgunk is.
Oktatunk, ingyen, Linux Akadémián, Szerencsen."

Összeszedtem a válaszaidat Covek, szerintem ami nem megy azt ne erőltessétek! Komoly kárt okoztok a hazai linux közösségnek ezzel az amatőr (sértőnek szántam :)) hozzáállással.

Ha rendesen működne az alapítvány, akkor:
- lenne sponzor aki ad vasra, supportra pénzt
- lenne ember, rajtatokon kívül, aki hajlandó lenne áldozni a jó ügyért

Annyira belterjes csapat lett az LME (nem most már sokkal régebben) és annyira terhelt a múlt vitáitól, hogy nincs olyan ember, szervezet aki szívesen támogatná.

De hogy ne csak fröcsögjek itt:
vannak ingyenes monitoring szolgáltatások amik küldenek riasztást ha leáll egy szolgáltatásod, legalább azt használjátok ami ingyen van ...

Röviden: az LME jelenlegi vergődése többet árt mint használ, ha nem akartok ártani, akkor vagy szedjétek össze magatokat vagy oszoljatok fel! (persze csak ha jót akartok a hazai linux közösségnek ...)

ui: köpjetek le, akkor is ezt gondolom! :)

A fenti idézet igaz. A többi egy része is talán, de nem tudom milyen alapítványról van szó! Tényleg vannak ingyenes monitoring rendszerek. Valószínű használjuk is. Nem én nem tudom, mert nem én foglalkozom vele.
Az LME megszüntetésének nagy valószínűséggel én is örülnék. Nem kellene a számat és a hajamat tépni feleslegesen. Nem tudom van-e látogatottsági statisztika, de szerintem nem egy nagy kárt okozó szerver, domain a linux.hu.
c

A linux.hu egy meglehetősen fontos domain. Ha az LME megszűnik, nem lesz linux.hu? Esetleg ráugrik egy cég, és remek vállalati megoldásokról olvashatunk majd rajta?

Azért az látni kell, hogy lehet kritizálni az LME vezetőségét, de a vezetőséget bizony a tagok választják, elvileg demokratikus szavazással, periodikusan. Ha a tagság elégedetlen a vezetéssel, képest azt demokratikus úton leváltani is. Aki nem tag, milyen alapon szól bele egy egyesület vezetésének munkájába, ugye.

No, ezért kérdem: van tagság? Hol van? Mit csinál?

Ha kiír a vezetés értelmes pályázatokat (szerver kapbantartásra, weblap frissítésre, stb.), kiderülhet, van-e erő még a linuxos közösségben. Szerintem van, ez mondjuk magánvélemény.

A jelenlegi vezetés jóhiszeműségét megkérdőjelezni azonban (lenyúlták a linux.hu-t, stb.) szerintem durva.

Súlyos félreértésben vagy, az LME != a linux-os közösséggel ...
Abban annyi erő van, hogy el se fér benne :)

"Aki nem tag, milyen alapon szól bele egy egyesület vezetésének munkájába, ugye."
Úgy, hogy nem a bácskarajenői miasszonyunk Linux egyesületről van szó, hanem elvileg arról az LME-ről, aki a teljes hazai linux közösséget képviseli, vagy legalábbis azt kellene, hogy képviselje.

Kb 8-10 éve még volt valódi tagság, (de lehet, hogy már szenilis is vagyok? :)) aztán szépen leolvadt a tagság is, meg a szervezet társadalmi és minden egyéb súlyával együtt ...

Na mindegy, halott oroszlánba nem rúgok (többet) ...

A linux.hu egy emblematikus domain, a többi csak mellébeszélés :P

A linux.hu egy meglehetősen fontos domain.

Miért? Kinek/minek kellene mögötte állnia? Kinek mit kellene nyújtania?

Létezik olyan linux.TLD, amelyről példát vehetne a linux.hu?

Megnéztem most a nyitóoldalukat:

Ön egy szabad, kötöttségektől és félelemtől mentes világra talált. A Szabad Szoftver Közösség, és természetesen ezen belül a Linux tábor is a szabadságot tartja a legfontosabbnak. Mi nem bilincset és nem börtönt ígérünk azoknak, akik terjesztik az operációs rendszerünket vagy szoftvereinket, hanem elismerést és dicsőséget.

Már bocsánat, de ez marhaság.

  • "Kötöttségektől mentes": mástól sem visszhangzik a net, mint az egyszeri felhasználóknak szánt programok kötöttségeitől. Vagy a legkülönfélébb meghajtók gyengeségéről (akárkinek legyen is ez utóbbi a hibája).
  • "Félelemtől mentes": kérdezzük meg azokat a felhasználókat, akiket leugattak a levlistákon. (Szerintem a leugatás gyakran helyes reakció; pusztán annyit állítok, hogy a "világ" nem "félelemtől mentes".)
  • "A Szabad Szoftver Közösség, és természetesen ezen belül a Linux tábor is a szabadságot tartja a legfontosabbnak": a "szabad szoftver közösség" talán igen, azonban a "Linux tábor" egyrészt borzasztó inhomogén, másrészt nem részhalmaza a "szabad szoftver közösségnek". Lásd még: nyílt forrás. A megcélzott felhasználót jó eséllyel amúgy sem a szabadság fogja érdekelni, hanem az, hogy működjön, sokat tudjon, minél olcsóbban.
  • "Mi nem bilincset és nem börtönt ígérünk azoknak, akik terjesztik az operációs rendszerünket vagy szoftvereinket, hanem elismerést és dicsőséget": a megcélzott felhasználó fütyül a terjesztésre; azt akarja, hogy neki legyen meg. A kéz-közi terjesztésen lovaglás helyett azt kellene hangsúlyozni, hogy "legálisan letölthető, ingyér'". Másodszor, egy OS-nek csak a használata és a terjesztése önmagában rendkívül kevés alap a büszkeségre; akik pusztán erre büszkék (nyilvánosan), azoktól megyünk a falnak itt a hupon.

Ez a szöveg beigazolja az összes, bármiféle egyesülettel szembeni ellenérzésemet. Pontatlan és célt tévesztett.

Ezt az intellektuális koldulást már nem eszem meg. Aki felvállaja, hogy üzemeltet egy nonprofit szolgáltatást, az ne siránkozzon, hogy nincs rá idő/ember/pénz stb., hanem csinálja becsülettel. Ha meg nemcsinálja, akkor engedje át annak aki amúgy siránkozás nélkül is csinálná.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

csak helyreraktam picit a számokat... Majd valamikor meg lesz csinálva, ha valakinek lesz hozzá kedve hozzáállással üzemeltetni nem jó dolog egy ilyen oldalt.

Írtam pár gondolatot egy _jól__működő_ civil szervezetről, aminek a weboldalát számonkérhető megállapodás alapján üzemeltetik, ahol nem folyt hosszú hónapokon át vita a tagsági kártyáról, ahol a tagok aktivitása az oldalon is meglátszik (aktuális tartalmak vannak fenn), ahol... De aztán visszatöröltem az egészet.

-sok-1 (nyertem). 2011-ben ki az, aki hasraüt, és beírja, hogy linux.hu, ha tájékozódni szeretne erről a nagyszerű(?) "termékről"?
Sokkal inkább valószínű, hogy valamelyik keresőbe írja ugyanezt, ott meg nincs veszély, mert a linux.hu-t feltételezhetően a 889. oldalnál előbb nem hozza be egyik sem.

suckIT szopás minden nap! Perl script 11 millió forintért

Sajnos nem így van. 2011-ben a statisztika szerint az ubuntu.hu oldalon a napi átlag 6500 látogatóból 20% közvetlen forgalom. Nyilván nincs ez másképp a linux kulcsszó esetében sem. Szerintem szégyen, hogy a magyar Linux közösség nem tud egy stabil linux.hu oldalt készíteni. És nem az LME-re gondolok. Ha nekik nem megy a család és a munka mellett, akkor kell keresni valakit, aki meg akarja és tudja csinálni. Egyébként nem csak a rendelkezésre állással van bajom, hanem a tartalom is a kilencvenes éveket idézi, ami szintén nem szerencsés PR szempontból.

Például nem kicsit elavult és gagyi: http://linux.hu/katalogus/oss

Lenne nagy hörgés a többi disztró rajongóitól :) Szerintem két út van:

- Ha nincs elegendő ember folyamatosan frissíteni, akkor kell egy viszonylag statikus de tetszetős lap, ami az alapvető információkat tartalmazza és segít további információ forrásokat találni. De akkor ne is próbáljon úgy tenni, mintha aktuális információkat tartalmazna. Ekkor is kell félévente tartalmi felülvizsgálat és megbízható szerver és adminisztráció (húsz nap az nagyon nagy leállás szerintem).
- Ha olyan csapat kapja kézbe, akik több mint ketten vannak, és mindenki tud heti szinten időt szánni az oldalra, akkor lehet híreket és aktuális információkat tenni az oldalra. Ekkor még inkább áll, hogy kell egy megbízható szerver háttér és adminisztráció.

Egyébként IMHO az LME-től csak akkor kerül el a linux.hu domain, mikor már ló legel majd a sírján. :S

Igazad van. Szerintem bizonyíthat egy csapat ha akar. Csak úgy nyilván nem fogjuk a www-t átirányítani. Ha valakik úgy látják akkor készítsék el az elképzelt oldalt és mutassák be mit tudnak. Éles átállást csak ezek után lehet meglépni. A linux.hu tartalma a közösségtől függ már most is. c

Ez esetben jobb is ha többet áll a szerver, addig se tolják meg ... nem is lenne szebb mint egy feltört linux.hu.
(amire asszem szintén volt példa ... de mint írtam lehet, hogy szenilis is vagyok :))

Zeller: öreg kutya ritkán tanul új trükköket, nekem nincs bajom a lilo-val, bár tény, hogy van jobb is ... :)

Meg tudod mondani ezen Alapítvány weboldalának címét?

Ahogy olvasom ide bárki bárkit betehet... (Ha szeretné, hogy egyesülete, alapítványa vagy más társadalmi szervezete felkerüljön a listába, regisztráljon az oldalon (ingyenes). Ezt követően hozzon létre egy "Társadalmi szervezet leírása" tartalmat a "Tartalom beküldése" linkre kattintva. Ott töltse ki az oldalt értelemszerűen. A listában automatikusan megjelenik.)

Ha zavar hogy valaki hiányzik, miért nem rögzíte(tette)d be?

hát az. minek saját szerver ha nincs pénz/idő a normális karbantartására?!
lehet használni tök ingyen a wordpress.com cmst webportálnak. de a fizetős változata sem drága, és akkor már domain szolgáltatást is adnak. az UHU csomagokat pedig lehetne tárolni a sourceforce, github, vagy a code.google.com ill hasonló szintén ingyenes helyeken.
vagy oda kellene adni a linux.hu domaint slapicnak, a http://linux.co.hu/ most is megy rendesen.

ha pl ma bemegy egy vállalkozó az egyik, mellesleg Microsoft partner kereskedőhöz azzal, hogy azt fontolgatja linuxra migrálná a vállalkozását és milyen hardwaret tudnának hozzá ajánlani? simán megmutatják neki, hogy még a linux.hu sem megy, vegyen inkább Windowst.

ma bemegy egy vállalkozó az egyik, mellesleg Microsoft partner kereskedőhöz azzal, hogy azt fontolgatja linuxra migrálná a vállalkozását és milyen hardwaret tudnának hozzá ajánlani

Ha a vállalkozónak van egy csepp esze, akkor rákeres a fenti célra a neten, és egyből ölébe hull egy profitorientált világcég neve, amelynek van magyarországi partnere is.

Microsoft-partner kereskedőhöz megy érdeklődni a konkurens OS-re váltásról? Teljesen életszerűtlen példa. Akibe ennyi gazdasági érzék szorult, az ne vállalkozzon. Nem fogsz rajta segíteni akármilyen linux.hu-val sem.

Vágyom az abos.linux.hu és az uhu tárolók újra éledésére.
Remélem nem csak én és a hozzám hasonló uhu csomagoló társak, hanem a csomagok hasznosítói is.
Szerényen megjegyzem, mi tényleg önkéntesek vagyunk.
Nem is tudom, hogyan tudnánk illőn megköszönni ezt az egyre hosszabbra nyúló üzemszünetet tisztelt szerver (nem) üzemeltetők?

Attus

Egyébként - ha nem oldható meg fél-egy nap alatt a hiba - akkor nem lenne értelme átirányítani a forgalmat egy backup-ból felhúzott ingyenes tárhelyre? Szerintem közülünk sokan tudnának ideiglenesen tárhelyet biztosítani az ügy érdekében, de ehhez a 'leszarom' hozzáállás helyett az LME oldaláról kellene némi konstruktívabb gondolkodás.

Vagy ennyire elszigetelődött volna az LME a linux közösségtől, hogy nincs mögötte már a közösség, amelyet viszont szóban képviselnek?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Az Iszt nem képes betartatni a saját maga által megalkotott domainregisztrációs szabályzat VI. fejezetének 11. pontját, és eljárni a 5.2. a) pontja alapján...

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

jun 17. - jul 7
20 nap != 1 hónap
Csak a pontosság kedvéért.

--
George

> Akár mindet beidézem ha akarod.

Ha Neked az jó, tedd azt.
Két dolog deülhet ki belőle:
1.: Megkaptad mindet csak válaszra nem méltattad kevés kivételtől eltekintve
2.: Milyen megalázó módon van semmibe véve nálatok az UHU közösség.

Ehhez még hozzá kell számítani, hogy a szerveradminok közül Te vagy az
egyetlen aki egyáltalán tett valamit.

> Ezt a topicot a szerver leállásról nyitottad.
> Acc. ügynek ehhez nincs köze.

Ez igaz, de a topic tükrében talán nem meglepő.

Dehogy akarom beidézni.
Csak azért írtam, hogy elismerjem, hogy megkaptam őket.

1. Megkaptam. volt amire válaszoltam.
2. A te szemszögedből így is lehet értelmezni.

Amennyiben akarjátok, kaphattok helyet addig egy másik szerveren amíg az abos meg nem lesz javítva.

--
George

> 2. A te szemszögedből így is lehet értelmezni.

Miutám már virtuálisan térdre is borultam eredménytelenül,
kérdezem: fordítva Te hogyan értelmeznéd?

> Amennyiben akarjátok, kaphattok helyet addig egy másik szerveren amíg az abos meg nem lesz javítva.

Erről megkérdezem az érintetteket.

"Erről megkérdezem az érintetteket."

Hehe. Van egy halott alapítvány egy féltucat öregedő vezérkari főnökkel (aktivista csak papíron van), ahol vezérkariüllést kell összehívni, hogy napirendi pont alapján megtárgyalják a weboldaluk megjavításának mikéntjét.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Végre mozog ez a rohadt ügy.
Köszi peritus!

(A letojtak nevében.)

Attila (alias attus)

Azért én sokat gondolkodtam rajtatok.

Teszett az a hév, lelkesedés, ami anno vitte ezt a csapatot. Öregszetek, mi? Meló, család, van jobb dolgotok, tök normális. Így lesz kényszer, ami régen öröm volt.

Kiadnám a projektet ifjú titánoknak. Fél évre mondjuk. Próbálják meg ők. Lássák meg, hogy ez mekkora meló. Részesüljenek az örömből, sikerből. Érezzék meg, milyen érzés anyázva lenni már a legapróbb bakira is.

Cool volna bárkinek is föléleszteni ezt a dolgot? Van csapat, aki ezt csinálná, olyan szívvel, ahogy azt anno tették?

Igen? Nahát, igazán jó mentorok lennétek hozzá, mert van már elég tapasztalototok.

Vagy nem érdekel ez már senkit sem, csak mindenki kritizál? Azt tényleg könnyű mondjuk.

No, ez csak úgy eszembe jutott.

> Lássák meg, hogy ez mekkora meló. Részesüljenek az örömből, sikerből. Érezzék meg, milyen érzés anyázva lenni már a legapróbb bakira is.

Ez itt szerintem nem helytálló, ugyanis egyrészt nem értékelte le senki az admin munkát,
másrészt nem emlékszem, hogy anyáztam volna, sőt ha nem tűnt volna fel még a névmásokat is
nagy kezdőbetűvel írtam.

Tényleg, ez kábé olyasvalami lehet, mint egy riksakuli esetében, hogy a legtöbben szívesebben lennének inkább mentorok vagy "háttértanácsadók", csak a pedált ne kelljen taposni. :D

Első Linuxról szóló könyvem a Henczi Béla-Molnár Hajnalka: Tanuljunk Linuxot című, 2000-ben magánkiadásban napvilágot látott mű volt, amit nagyon szerettem. :-)

Nem, az a romantikus eset már a könyv átdolgozott, újabb kiadásában esett meg. :-)

Ez a szerzői kiadás borítója Henczi Béla társszerzővel együtt, később pedig 2003-ban a Kiskapu Kft. is kiadta:
http://www.booker.hu/_cachingdbfield/YV90ZXJtZWtfa2VwZWs,/bmFneWtlcA,,/…

Az általad említett románccal fűszerezett kötet "A Linux alapjai" címmel jelent meg:
http://static.polc.hu/products/00/16/96/169692.jpg

Rossz nézőpontból nézitek. ;)

Csak hogy pontosítsak: nem átdolgozás. Az első egy saját kezdeményezésű, a Linux iránt érdeklődő középiskolásoknak írt tankönyvszerűség volt. A másodikat pedig egy kiadó igényelte, olyan utasítást adva, hogy kizárólag felhasználói ismeretek legyenek benne, és hogy az otthon ülő háziasszonyok élvezzék, értsék. No, így született meg a világirodalom legizgalmasabb romantikus lányregénye, pipe-okkal, meg Bash-parancsokkal. ;)

Szerk:

Egyébként öniróniát félretéve: a dolognak annyi köze van az LME-hez, hogy eredetileg ez egy többkötetes füzetsorozat lett volna: alapok, hálózat, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, ill. hasonló témákban. Határozottan emlékszem, hogy az LME több tagja is vállalt témát belőle.

Azonban a kiadó annyira komolyan gondolta ezt a "háziasszonyok is értsék" vonalat, hogy a többi munkát nem adta ki, azzal az ürüggyel, hogy nem teljesen kezdőknek való. Ezért volt az első kiadásnak ilyen faramuci címe: mert ez a sorozat bevezető darabja lett volna.

Érdekes, mondhatni zavarbaejtő kiadói koncepció volt, de akkoriban már voltak kezdőknek szóló Linux könyvek, a Linux dinamikus fejlődésnek indult, és gondolom, így akartak a mezőnyből valamilyen irányba kitűnni, nem tudom. Úgy tűnt, hogy bejött nekik a dolog, én a könyv utóéletéről semmit nem tudok.
Viszont Deim Ágoston munkájával -- más kiadásban -- később összefutottam a könyvesboltban. Fura idők voltak ezek.

Nem mintha bárkit is érdekelne, csak úgy a történetírás kedvéért írtam az utókornak, e meseszép, vadvirág illatú hajnalon. ;P

Engem például nagyon érdekel. Köszönöm a hajnal utóján rótt mesét. :-)

Szép idők voltak azok (s majd jönnek ezután is, remélhetőleg).

Ama könyv forgatása óta eltelt intervallum folyamán odalett a "fiatalságom" is, bár ha azt vesszük, hogy elképzelés szerint életbe léphet a Hobart-fázis, akkor ténylegesen visszafiatalodhatunk (lásd Philip K. Dick: Visszafelé világ című regényét).

"próbálom megérteni...

Magyarázat 1: A flame az emberi természet elválaszthatatlan része. Ha valaki ezt elfogadja, itt akár abba is hagyhatja az értelem keresgélését.

Magyarázat 2: Ha valaki ennél alaposabb kíván lenni, és az LME konkrét ügyével kapcsolatos elégedetlenséget akarja megérteni, akkor komoly támpont lehet nevezett szervezet emblematikus volta és az évtizedes múltra visszatekintő, látványos tehetetlensége közötti orbitális ellentmondás.

Remélem, segítettem. :-)

---
Science for fun...

Vannak persze akik nem értik vagy nem akarják érteni, hogy az egyesületi forma ereje az emberekben rejlik. Azaz a tagság, ha akar tesz valamit ha nem akkor nem. Most éppen a tagság 99% szunyókál, nyaral, sörözik. Ja hogy évek óta? Erről ki tehet? Az az elnökség aki még életben tartja azt amit feltétlen kell vagy a szunnyadó tagság?
c

"... az egyesületi forma ereje..."

Én azt gondolom, az LME maga az élő (holt? :-)) bizonyíték arra, hogy az egyesületi forma alkalmatlan erre a célra. Két baj van vele.

1. Nonprofit, a szó minden értelmében. Bárki bármit csinál, abból haszna nem lesz. Az egyetlen hajtóerő tehát a lelkesedés lenne. Ámde...

2. Nyílt, vagyis gyakorlatilag bárki beléphet, aki vállalja, hogy rágással puhán tartja a gittet. Amint azonban arra már Teller Ede is rámutatott, az emberiség értelmi képességei sajnálatos módon nem mutatnak homogén eloszlást, így az egyesületnek lesznek tehetséges és lelkes, illetve lelkes, ámde tökéletesen tehetségtelen (rossz esetben ezzel párhuzamosan nagypofájú) tagjai. Ez a tehetségeseket persze zavarni fogja, így ők több-kevesebb küzdelem után úgy fogják gondolni, hogy inkább pénzért és máshol fejtik ki azt a tevékenységet, amit eddig az egyesületen belül.

A végén pedig ottmarad a színtiszta intellektuális vákuum, amely - mint írtad - 99 százalékban már csak szunyókál.

---
Science for fun...

annyit had fűzzek hozzá kívül állóként, hogy az élet, és minden egyéb dolog természetéből fakadóan az elmúlást is figyelembe kellene venni. szerintem az természetes hogy felveszünk valamit, lelkesedünk érte, dolgozunk rajta, aztán sok ok miatt majd ezt is ott hagyjuk és tovább állunk. ez ilyen, és emiatt úgy gondolom, hogy én sem látom az azonos emberek alkotta testületet hosszú távon működőnek. kiöregszünk, elfáradunk stb.

lehet jobb lenne az, ha valamilyen stratégiával mindig új, akár fiatal, lelkes tagokat tudna a testület találni és ezzel fenntartani azt a valamit, amiért biztos hogy a régi tagok is sokat tettek. és így tudna a lefektetett munka tovább gördülni, megmaradni, tovább érték maradni.

(persze leírni könnyű, a kérdés a megvalósítás mikéntje lenne.)

És nem csak az ember viszonya múlik a célhoz, de maga a cél is múlik, változik. Más volt a helyzet tíz-tizenkét éve, majdhogynem fanatikusok voltunk mind, nem is olyan sokan, nem is sokféleképpen. Most meg sokan vagyuk, sokfélék, külön érdeklődéssel, külön projektekkel, ennek megfelelően a cél is más, a helyzet is más.

Tanárember vagyok. Volt, akinek bejön az oktatási stílusom, van, akinek nem. De azt mindig szem előtt tartottam, hogy nincs lusta, bunkó diák. Csak motiválatlan diák van. A dolgom nem az, hogy megcsináljak, szájbarágjak dolgokat, hanem hogy utat nyissak, teret adjak, és kifényesítsem a szemeket, amelyek rám szegeződnek.

Sokan ezt a fajta vezetést, ezt a fajta irányítást hiányolják a munkátokból. Nem a ti dolgotok a szervert megcsinálni. A ti dolgotok csupán az, hogy a szerver menjen. Valójában nem azzal mutatjátok meg a kompetenciátokat, hogy töméntelen munkátok közepette rendbeteszitek a szervert, hanem hogy teret adtok azoknak, akik ezt megtennék, vagy akiknek ez valóban fontos lenne.

Nem tudom, érthető voltam-e, mert ezt minden rossz szándék nélkül mondom. Hm?

"Nem a ti dolgotok a szervert megcsinálni. A ti dolgotok csupán az, hogy a szerver menjen."

Asszem elvesztettem a fonalat... Megyek lefekszem, hátha holnap tiszta fejjel képes leszek felfogni, hogy akkor most pontosan hogy is fog az a nyomorult szerver megjavulni...

---
Science for fun...

Aki nem akar, nem tud rendszeresen a szervező-egyeztető munkában (a Linux és szabad szoftverek körülötti szervezetek, cégek jövőképét, fellépését a számukra hátrányos döntések ellen, lobbitevékenységet folytatni, etc, etc...), aki nem tud ötleteket adni, hogy mit csináljon az egyesület, hogy mik legyenek azok a sarkalatos dolgok, azok az egyesületet jellemző rendszeres megjelenések, rendszeresen végzett munkák, azok a rendezvények, amikre az egyesületnek terveznie kell az éves működését - az legalább kérdezzen, hogy ki, mit látna szívesen az LME-től, milyen működést, milyen tevékenységet vár el tőle, és ezeket összegyűjtve, rendszerezve már tud is letenni egy irányvonalat az asztalra.
Ez után lehet arról beszélni, hogy milyen színű legyen az a k. kerékpártároló, és miért, valamint miért nem.

Csak halkan jegyzem meg, hogy azért lett egyesület, mert az alapítványhoz alapító tőke kellett volna. Az akkoriakat a pénz hiánya nem tartotta vissza (igaz, zömének nem volt családja). Viszont amikor jött a pénz (illúziója), az krónikus traumához vezetett -- melynek tünete jól meglátszik még a mostani bejegyzéseken is. Egyébként már alig emlékszem olyan alkalomra, amikor ennyi (ex)LME-s lett volna egy helyen...

Nem értek egyet veled. Nem a pénz volt a probléma oka, hanem az, hogy ha valaki csinált valamit, akkor _mindig_ volt valaki, akinek nem tetszett, mert nem zöld volt, mert nem volt rajta sapka vagy bármi más. Az, hogy az állam által adott 10 milliót jól vagy rosszul költötte el az aktuális vezetés, szerintem már nemigen számított. Addigra már nagyon sok értelmes, tenni akaró embert elűzött a folyamatos destruktív kritika. Én úgy látom, hogy ha lett volna néhány mindenki által tisztelt szigorú arc, aki leállítja az ostoba beszólogatókat, esetleg le is írják a levelező listáról (átmenetileg vagy örökre), akkor nem esett volna szét az egyesület.

Az utókornak írom, hogy tanuljanak az esetből -- nem azért hogy egyetértsünk.

Az már akkor is nyilvánvaló volt, hogy amikor kezdett "komollyá" válni az egyesület, akkor alapvetően kiélesedett az érdekellentét a tagok között, és nem (elsősorban) csak természetes személyekre gondolok. Az általad említett összeg sorsa tényleg csak tünet volt (egyébként a lényege nem is a sorsa volt, hanem a forrása).

Akkoriban kb. féltucat jogi személy volt az LME körül, melyek egyáltalán nem voltak azonos súlycsoportban. Kettő tehetősebb történetesen azonos profillal rendelkezett, és már voltak szöges ellentéteik (ami miatt ők már egyszer forkoltak). Ezt a terhelt viszonyt akarva, akaratlanul behozták az LME-be. A megoldás lényegében csak az maradt, hogy ezen törésvonal mentén szétválasztjuk a kettőt, igazából ezért lett az FSF.hu. Nem lett volna olyan vezetőség, amely elég erős lett volna és amelyet mindkét érdekcsoport egyszerre tisztelt volna. Arról nem is beszélve, hogy ahogyan az lenni szokott, az ilyesmiket aztán senki nem kötötte az egész tagság orrára: volt aki belebotlott, volt aki nem...

Ezt, legalábbis én, szerencsés átmeneti helyzetnek gondoltam akkor. Papíron több lábon áll a szabad szoftver: mint alapítvány, egyesület, közhasznú~ és ezek permutációi -- sőt, ekkoriban lett MBE és FSN is, s jött az MLA meg a SZSZI is, a többi céggel együtt. Azonban rövidúton nyilvánvalóvá vált, hogy a kialakult személyes ellentéteken nem lehet segíteni. Én akkor adtam fel, amikor az LME tagai és az FSF tagjai nem tudtak őszintén együttműködni swpat témában. Így a "közösségi" szellem tényleg csak szellemmé vált.

Az atya általemlített "destruktív kritika" utóhatása tényleg itt van a levegőben. Ez azonban komolyabb érdekellentétek nélkül is megjelenik minden olyan helyen, ahol nagyszámú ember gyűlik össze. Meg lehet mozgatni kétszáz-háromszáz, két-háromezer embert is, azonban nagyságrendekkel könnyebb húszat-harmincat. Egy deklaráltan demokratikus szervezetben nehéz megoldani azt a fajta linusi határozottságot, hogy kiteszed az öncélúan huhogókat, mert nehéz meghúzni a határt a jótékony féregtelenítés és a tisztogatás között.

Nagy lett időközben a magyar közösség, és több apró, jól működő részterületet tud felmutatni. Ezek azonban nincsenek összefogva. Ez baromi nagy meló. Képes erre egyáltalán itt Magyarországon valaki? Ezt nem rosszindulatból kérdezem, hanem mert nem vagyok egy kapcsolatépítő típus, és nem látom át az erőviszonyokat.

Annyi erő elfolyt itt kommentezésre, de most komolyan: hardverhiba miatt kiesett a szerver, amelyet egyébként használnának. Ennyit tudunk. Ennyi erővel már rég előrébb is juthattunk volna.

Én sem szívesen adnám ki a kezemből a szervert, amelyet üzemeltetek, ezt itt mindenkinek meg kell értenie. De pontosan mire lenne szükség? Van rá pénz? Van rá ember, aki beszerzi? És ha beszerzi, hova vigye? Tehet valamit még ezen kívül?

Azért azt látni kell szerintem, hogy a huhogók ugyan hangosabbak, de vannak itt segítő szándékú emberek is, ugyan halkabban, de itt vannak, figyelnek, és bár nem szólnak, de azért tennének, kritika, rosszindulat nélkül, csak úgy, a jó ügy érdekében.

Oké? Nem olyan elveszett ügy ez. Az lenne? Hú, dobbantok másik országba gyorsan! ;-)

Rendszeres mentés van a gépről?

Ha van rendszeres mentés - mert miért ne lenne egy magát fontosnak tartó országos egyesület gépéről, akkor ugye - ha a leállás észrevétele után kiderül, hogy nem javítható meg egy nap alatt, akkor egy ingyenes tárhelyre lehet tenni egy tájékoztató szöveget, hogy baj van, mi a baj, és várhatóan mikorra javul meg?

Ha ismert dolog, hogy nem fog megjavulni egy-két nap alatt, akkor az ember nekiáll alternatív lehetőségeket keresni - mint például Amazon EC2, vagy bármilyen VPS, ahol nem kell előre kifizetni 10 évet, hanem időalapon fizet az ember - és a DNS-ben átírni az IP címeket, aztán van idő nyugodtan rendbetenni a szervert, még az is kiderül, hogy miről nincs mentés, illetve mi az, ami feleslegesen foglalja a helyet.

Nyilván van ezernyi más dolga is az embernek, de ha fontosan gondolja a webes elérhetőséget, akkor tesz érte... s amit itt leírtam, ahhoz egy lépést nem kell tenni internet kapcsolattal ellátott számítógép elől. Hogy miért nem csinálja meg az LME ezt, azt nem tudom, de amit olvastam ebben a szálban tőled, abból csak a kifogások és a terelések jöttek át, a konstruktív hozzáállás nem.

Egyszerűen nem hiszem el, hogy az LME közösségében ne lenne olyan ember, aki ne foglalkozna üzletszerűen hosting szolgáltatással, és nála ne férne gond nélkül el az LME összes webes kitüremkedése a kevés látogatójával együtt... ehelyett szívtok a saját szerver üzemeltetésével, amikor se lehetőségetek, se kompetenciátok, se előremutató hozzáállásotok nincs a megbízható szerverüzemeltetés ügyében.

Észre kellene venni, hogy egy egyesület aktív tagság nélkül halott. Hiába van elnöksége, alelnöksége, titkársága és választmánya, meg minden egyéb jogi szükségessége, ha nincs mögötte tagság. Persze lehet úgy csinálni, mintha lenne még tagság és hanyagul kezelni a tagnyilvántartást, de ez már csak vergődés.

Egyébként történtek és történnek meghibásodások máshol is, itt van kettő, amiben érintett vagyok, csak igyekszem a helyén kezelni a problémát a lehetőségeimhez mérten:
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/2010/11/09/Orosz+rulett
http://www.javaforum.hu/javaforum/0/action/news/news/46/action/news.Det…
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Mi lenne, áll mint a szög három hete, Oracle oldalán pedig mindig mást mondanak (megmarad, megszüntetik, a közösség megkapja az archivumot, a közösséget átveszi a HOUG); éppen kihez kerül a kérdés. Csak egy tohonya Oracle méretű cégnél ez érthető, mert senkinek nem feladata és kötelessége rendezni az ügyet, és a kérdésnek végig kell járnia a teljes céghierarchiát...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Tehát nem értek hozzá? Mihez is? Takarítani még tudok! Ha kell és időm engedi akkor még ingyen is karbantartok egyesületi szervert. De nem szívesen piszkítom be a kezem, ruhám. Nem szívesen tankolok egy halott szerver miatt az autóba. Mind ezt ingyen, köszönet nélkül! :(
c

En arra batoritalak, hogy hagyd a fenebe ezt a ventillator/diszk/whatever issue-t, mindenkinek jobb lesz igy.

Csak azert mondom, mert ez a bohozat*, amit eloadtal, sokkal rosszabb (egeszen konkretan rad, az LME-re, meg ugy altalaban arra, amit, akiket kepviselsz), mintha azt mondtad volna az elejen, hogy ez nem a te asztalod, nem hozzad tartozik, whatever.

*: no offense, de eredetileg a lamaskodas, szerencsetlenkedes, picsogas, es mas hasonlok jutottak eszembe...

Nepszava: az elso celpont a mediatorveny celkeresztjeben

"A hiba forrása úgy tudom a processzor hűtőventillátorában keresendő."

Az Isten szent szerelmére, legalább ezt a pikáns részletet eltitkolhattad volna. Egy komplett egyesület képtelen kicserélni egy ventilátort???!!! :-)

Most megyek, és ebédig egy sötét sarokban fogok zokogni, mert ezzel mást csinálni már tényleg nem lehet.

---
Science for fun...

Félig megnéztem. Szerintem itt nem igazán erről van szó.

Egy nyílt forrású projektnek teljesen konkrét célja van, egy egyesületnek nem.

Egy szoftverfejlesztési projektbe csak az száll be, aki konkrétan akar és tud is valamit csinálni. Egy egyesületben a belépésnél ugyanez nem feltétel.

Egy fejlesztési projektnél viszonylag jól mérhető a siker, egy egyesületnél ezzel szemben némi retorikai érzékkel a totális buktáról is el lehet magyarázni, hogy az miért volt szép és jó. (Lásd covek és a ventilátor esete.)

És így tovább. Szóval szerintem maradjunk annyiban, hogy az egyesület az valami más.

---
Science for fun...

az egyesuletnek is kellene hogy legyen celja, ahogy minden mas kozossegnek, hiszen ekore a cel, vagy kozos erdek kore szervezodik az egesz.
az egyesulet csak egy eszkoz, vagy forma a sok kozul, ahogy keretbe tudod foglalni a kozosseg munkajat.
az ubuntu nagyon jo pelda arra, hogy mennyire hasonlo a ketto: az alapitvany, hogy tegyuk elerhetobbe, hasznalhatobba a linuxot a tomegeknek, es a floss project, hogy ehhez egy megfelelo disztribuciot hozzanak letre.

mas: a mergezo emberek viszont mindket(egyesulet, szoftverproject) helyen ott vannak, es ha nem kezeled oket, akkor a normalis embereket fogja kiolni a projectbol.

http://www.youtube.com/watch?v=ZSFDm3UYkeE#t=4m00s
ahogy emlitik is, nem csak a szoftverfejlesztesi projectekben mennek igy a dolgok.

Tyrael

"Az egyetlen hajtóerő tehát a lelkesedés lenne. Ámde..."
...ha elveszik az ember kedvét arrogáns, lekezelő, flegma ugatással, akkor szarik az egészre. Máshol, másokkal, vagy egyedül nekilát és megvalósítja, majd adott idő elteltével azt látja, hogy azok az ötletek, amiért anno kigúnyolták, valahogy mégis napirendre kerültek az egyesületnél. Csak akkor már nem lesz kedve senkinek, hogy tegyen bármit is ott, ahol korábban örömmel tette volna.

--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ismerek olyan egyesületet, ahol a tagon döntő többsége a cél miatt tag, és nem érdekli az egyesület weboldala, az egyesületi rendezvényeket egy pici, de lelkes csapat viszi a hátán - és mégis működik, mégis "mutatja magát" - létezik, és a saját területén évről évre letesz valamit az asztalra, aminek egyenes következménye, hogy adott területen nem nagyon célszerű megkerülni - bár lehet, de akit az adott téma érdekel, az úgyis aennek az egyesületnek a honlapját, rendezvénynaptárás fogja megnézni.

Az LME jelenleg egy Bivalytocsolyándi csincsilla-kedvelők egyesülete szint alatt van - a működését, aktivitását és a célokkal kapcsolatos tevékenységét tekintve.
Az ominózus egyesület országos, évente van jónéhány saját rendezvénye, van éves kiadványa, van jelentős tagsága - és van egy agilis elnöksége és "magja", akik jól, nagyon jól végzik a dolgukat. Ja, idén húsz éves társaságról van szó...

Az LME jelenleg egy Bivalytocsolyándi csincsilla-kedvelők egyesülete szint alatt van - a működését, aktivitását és a célokkal kapcsolatos tevékenységét tekintve.
Az ominózus egyesület országos, évente van jónéhány saját rendezvénye, van éves kiadványa, van jelentős tagsága - és van egy agilis elnöksége és "magja", akik jól, nagyon jól végzik a dolgukat. Ja, idén húsz éves társaságról van szó...

Nem veszitek észre milyen szánalmasak vagytok, pár évvel ezelött a linuxforumok nagyrésze az UHU-ról szólt.Most meg belerugtok,mint a hullarablók.Emberek
ahelyett,hogy segítenétek, a partvonaltól kiabáltok be.Ahelyett hogy segítenétek,csak a krítikát modjátok el.Régi főnököm mondta,hogy a problémát nem felvetni, hanem megoldani kell.Te mit tettél, hogy a probléma megoldodjon. Megmondom, váltottál egy másik disztribre.Ez volt a legkönnyebb megoldás.Ezt a h.... is megtudja tenni.Az UHU -t az 1.1-től használom és müködik,igaz nem játékra és soha sem a tökéletesre törekettem,hanem csak arra, hogy müködjön, és müködik a mai napig, nem is egy gépen.A linuxot a suse 6.1 -től használom, ez volt az első linux disztribúcióm. A mai napig örzöm az 5 gyári telepítőlemezt.Még miellött megvádolna valaki, senkit nem ismerek,azoktól akik az UHU-t csinálják, de köszönöm Nekik,hogy megcsinálták.
Bocs nem akkarok senkit megbántani. Péter

Partvonalról kiabál ám az öreganyád térgyekalácsa, de nem én... Nem melldöngetésként, de az első (jópár) évben eléggé benne voltam a dolgokban, próbáltam tolni az egyesület szekerét - sajnos a kerékpártároló színével kapcsolatos folyamatok k.ra elvették a kedvemet az egésztől. (30+10 db 1.44"-os flopi, SLS disztrib, 1994 az első... Csak ha már előjött, hogy ki, mióta...)

A választmány (+10 fő talán) még a hivatalos bejegyzés előtt ki lett optimalizálva az alapszabályból, így végül maradt 5 fős elnökség, akik közül került ki az elnök, alelnök és titkár is, + 3 fős felügyelőbizottság. Mára az elnökség ha jól tudom, már 3 fős.

Az alapítással 2 nagy probléma volt:
1. soha nem csináltunk még ilyet előtte (ma már sokkal könnyebben menne :))
2. rögtön egy többezer fős, országos hálózattal rendelkező szervezet infrastruktúráját próbáltuk lefektetni. Innen származott az első draftban a fentebb említett komikus helyzet is, és még ma is részben ennek a nyomait nyögi az egyesület.

Üdv,
Gergely

A tagság sz@rik rá, már bocs. Akkor miről beszélünk? Az egyesület a nagyvilág, meg a tagság felé miben mutatja a létezését? Mi az, amit rendszeresen csinál, mi az, amiről ha hall valaki, akkor automatice az LME-hez köti? A tevékenységben is kéne egy rendszeresség, egy arculat, ami alapján felismerhető, a bivalytoconádi pécébuznyákok egybesületétől megkülönböztethető ez a szervezet.

Anno volt a szakmai konferencia - aztán szépen el- és kimúlt. Ezen felül nem nagyon látom mozogni az LME-t, nem nagyon látom azt, hogy szabadszoftveres eseményeket indukálna, részt venne Linux-os események kitalálásában, lebonyolításában, ilyenekhez segítséget, támogatást nyújtana - röviden: ha csinál is valamit, a marketingje az olajbányás béka valaga alatt van.

Én sok évvel ezelőtt írtam egy e-mailt az egyesületnek, hogy kilépek, nem kívánok a továbbiakban tag lenni. Akkor az volt a válasz, hogy papír levélben kell kérni. Szánalmas. Azóta nem fizetek tagdíjat, de szerintem még a tagok között vagyok a mai napig. Úgy emlékszem, hogy az alapszabály szerint az egyesület elnöksége kizárHAT a nemfizetés miatt, de ez így akkor is szánalmas.

És ha Zeller nem tag, és ne szóljon bele, akkor legyetek kedvesek minden nyilatkozatban pontosan annyi tagot emlegetni az egyesületben, amennyi valójában fizet és valódi tagnak tekinthető. Most hivatalosan annyi tagról beszéltek, amennyi valaha elment az LME kétszáz méteres körzetében. Inkorrekt.

NEM. "A tagság megszüntethető, ha..." ezeknek a feltételeknek per pillanat hány, még tagként nyilvántartott személy felel meg? Hány ember személyes adatát kezeli az LME de facto meghatározott cél nélkül? (Ha nem tag, akkor megszűnik az adatkezelés célja, ergo az egykori tag személyes adatait a továbbiakban az egyesület jogszerűen nem kezelheti - szerintem...)

Az "írásbeliség"-nek elég sok formája ismert egyébként...

Kinek van fogalma a pontos, naprakész taglétszámról, a beérkezett, elmaradt tagdíjakról? Ez utóbbit ugyanis illene elég jól rendben tartani - ebből meg kiesik, hogy hányan fizettek tagdíjat az elmúlt 365 napban. (tudom, a tagnyilvántartó című kerékpártároló színében sem sikerült megállapodni, mint ahogy a tagsági kártyáról sem...)

-1

disclaimer: nem vagyok LME tag, de intenziven hasznalok linuxot

Az a csoport (a formaja most mindegy), amelyik a hazai linuxosokat kepviseli (legalabbis a neve alapjan en erre asszocialok, de ha visszajon a www.lme.hu, akkor majd megnezem a pontos mission statement-et, ha egyaltalan van ilyen), az azert hadd legyen kritizalhato.

A "semmi kozod hozza" az ovodasok/politikusok kifogasa. Mert ugy lenne szep a dolog, ha azt mond(hat)nad, hogy koszonom az eszrevetelt, de nincs igazad a dologban. A kritika ugyanis csak akkor kellemetlen, ha igaz, amugy kit erdekel?

Lehet, hogy egy nem tul agilis (az ok, most mindegy, de a 'nincs ra idom' - fogalmazzunk finoman - erthetetlen szamomra) egyesulet helyett jobb lenne, ha lenne egy hazai 'redhat' (akar ugy is, hogy konkretan redhat-et forgalmaz, tamogat, whatever), amilyen (a jelek szerint) az uhu sosem volt, es ok nyomnak a Linuxot, ahol csak lehet.

Nem allitom persze, hogy ekkor jobb lenne a helyzet, mert van par ilyen ceg, es ki tudja, hogy mennyire eredmenyesek. De egyet biztosan tudok: ha leall a ventillator, nem tartana 1+ honapig egy csere. Btw. tobben emlitettek gratisz webhosztingot, de imho jobban jarnatok egy belepo szintu vps-sel, ami havi paz ezres koltseg, es legelabbis az infrastruktura rendben lenne, es nem kellene ilyen szintu arcvesztesbe beleszaladni...

Nepszava: az elso celpont a mediatorveny celkeresztjeben

"Semmi közöd hozzá!"
Egyszer volt alkalmam Krisztiánnal beszélni, amikor valamiféle aktuális folyóügyet akart intézni. Élénken él emlékeimben egy mondat, ahol a "magyarországi linuxfelhasználók legnagyobb érdekképviselőjének" pozicionálta az LME-t. Részben ennek a jelentős "csúsztatásnak" eredménye volt az, hogy nem támogattuk annó szervezetét. Most nem tudom megnézni az LME célkütézéseit, de emlékeim szerint valami nagyon hasonlót tűzött volna ki. Szerintem van közze hozzá, mint Linux felhasználónak.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

"A kötelező dolgokat próbálja több kevesebb sikerrel vinni. Az összes többi dolog az LME tagságáé lenne."

Nagyon más elképzelésünk van egy szervezet "irányításáról". A vezetőség feleadata összefogni a közösséget, meghatározni a fő tevékenységi irányvonala(ka)t, szervezni és kiszolgálni a közösséget, az adminisztrációs tevékenységel egyetemben.
Egy jótanács: Mivel az LME társadalmi támogatottsága messze nem számottevő, oszlassátok fel mihamarabb.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

sajnos ez a kérdés nem ilyen egyszerű. ha úgy kérdeznéd, hogy "itt a hupon kinek hiányozna az LME ha nem lenne"? az más, mert itt mindenki valamennyire képben van. ha az egyesület neve mondjuk az lenne, hogy informatikai ismereteket terjesztő egyesület akkor nyugodtan fel is lehetne oszlatni, ha a tagjai nem akarják működtetni. semmilyen jelentősége nem lenne annak, hogy megszűnik a IITE, még akkor sem ha az alapító okiratában szerepel, hogy kiemelten céljának tartja a linuxal kapcsolatos ismeretek terjesztését.
de itt ez az egyesület a nevében hordozza a Linux szót. a vezetője a "magyarországi linuxfelhasználók legnagyobb érdekképviselőjének" állította be éveken át az LMEt.
ha most megszűnik az LME, akkor egyből főhír lesz sting PCforum oldalán, egy hosszas "elemző" cikk kíséretében, ami a linux jövőtlenségét, és hamarosan várható bukását vizionálja. ez esetleg kikerül az index főoldalára is, és az már komoly kár. ha névlegesen is, de az LMEt most már működtetni kell. pénz nélkül persze értem, hogy kicsi a lelkesedés, ezért is volt rossz az a gyakorlat, hogy szerverekre ment pénz, de a munkát végző egyesületi tagokra nem. továbbá az ingyen munkánál nem lehet elvárásokat sem tenni, ami szintén szerencsétlen dolog. minden baromságra mentek pályázati pénzek az Eu belépés óta, még kutyafitneszre is. ha lett volna profi pályázó az LMEnél szinte biztos vagyok benne, hogy el tudott volna nyerni pár milliós pályázati pénzt. de előbb erre is költeni kell. a legrosszabb ha senki nem ír pályázatot, úgy 0 az esély. ennél már jobb ha lelkesedésből ír valaki, aki egyébként akkor életében ír ilyet először. tekintve, hogy baromi trehányak voltak az utóbbi években a pályázatokat kiíró állami szervezetek az elbírálásoknál, akár még egy formailag hibás pályázattal is lehetett nyerni. a legoptimálisabb természetesen az, ha megfizeti az egyesület a pályázással foglalkozó profi szakembert. ezek után elvárások is lehetnek, például ha formai hiányosságok miatt utasítják el a pályázatot akkor vissza kell fizetni a munkadíj egy nagyobb részét.

jelen helyzetben, se pénz, se paripa, se szerver, és az LME reputációja sem az igazi, imho egy olyan másik szervezetnek kellene adni az LMEt, amelyik pár éve már jól működik. az fsf.hu például ilyen, ott kellene megkérni valakit, hogy vállalja el. minél kevesebb a tag annál jobb. alapítványnál előírás a több fős kuratórium, ami egyes bíróságok értelmezése szerint minimum 3 főt jelent, egyesületnél tudtommal egyszerűbb a helyzet. egyrészt nem kötődik úgy az alapítókhoz, mint az alapítvány, másrészt egy tagú is lehet, de fixme ha nem így lenne.
ha az fsf.hu egyik tagjához kerülne az LME, akkor a sajtó számára máris "működne" az LME, úgy hogy nem igényelne plusz munkát. az fsf.hu egyébként is futó projektjeinél oda lehetne biggyeszteni, hogy ez a FOO program az fsf.hu és az LME közös támogatásával jött létre. optikailag máris jobban mutat.
elvben még arra is van lehetőség, hogy egy másik szervezet legyen az LME tagja és működtetője, ahogy például önkormányzatoknak is vannak egyesületeik.
ha vissza lehetne menni az időben az LME alapításának a pillanatára, akkor azt mondanám hogy inkább ne. de most már itt van egy egyesület, ami sokak fejében azonosul a Linuxal.

Ne haragudj, nem bántásból írtam az inaktív kifejezést, bele se gondoltam, hogy bántó lehet. Ezt hangzott el pár napja itt:

"Az LME jelenleg tetszhalott állapotban van. Nem nagyon történik semmi. A dolgok egy részét kényszerből elvégezzük mint elnökség, de a tagok teljesen inaktívak."

Ezt értettem inaktív alatt: a dolgok egy részének kényszerből végzését. Talán jobb kifejezés lett volna a "tartaléklángon égő LME vezetés..." Így oké?

Ennek megfelelően kérdeztem: tulajdonképpen mi maradt még az LME-ből? Mivel foglalkoztok? Milyen segítséget vártok a linuxos közösségtől?

Ha az elnökség nem képes/akar/tud időt szánni erre a feladatra, akkor jobb helyen... No mindegy. Az biztos, hogy a tagság csak úgy "magától" nem lesz aktív, célokat, feladatokat, irányvonalat kell adni - és a célok elérése felé mutató úthoz szükséges lobbitevékenységet is gyakorolni kell, főleg manapság...

Sziasztok!

Arra kérném a tisztelt nagyérdeműt, hogy az UHU Linux disztribúciót ne keverjétek
össze az LME-vel.
A történet onnan indult, hogy az LME bitosította a szevert azoknak a csomagoknak
a közzétételéhez amit lelkes UHU használók készítenek a disztribúcióhoz és ez a szerver
2x napja nem működik, valamint ez év március eleje óta nem lehet egy új account
készítését és egy másik megújítását elérni. :-(
Mint a későbbiekben kiderült ez csak egy része a problémá(k)nak.

Én a következőt javasolnám nektek:
Keresetek egy szimpatikus ingyenes szolgáltatót, ahol a csomagokat tudjátok tárolni, van ilyen kismillió (sourceforge, google code ... stb.)
Biztos, hogy jobb rendelkezésre állást tudnak nyújtani, mint az LME az 1 db szerverével.

2. kérjétek meg George-ot, hogy irányítsa az uhu.linux.hu-t a megfelelő helyre

3. Alternatív eléréshez:
- az uhulinux.com domain tulajdonosa egy magyar magánszemély a whois alapján, keressétek meg, hogy felajánlaná-e a közösség javára
- az uhulinux.hu ugye az UHU Kft.-é, ők is átirányíthanának egy aldomaint erre a célra
- a code.google.com/p/uhulinux illetve az uhulinux.svn.googlecode.com pl. önmagukban sem rossz / nehezen megjegyezhető domainek szerintem.

Ha az uhulinux.com-ot (vagy más jó domaint) meg tudnátok szerezni, akkor én elgondolkodnék egy Google Apps regisztráción azon egyszerű okból, hogy ott mindent megkaptok ingyen, ami a hatékony munkához kell (tárhely, appok, levelezés, listák, ... stb.), és nekem jobb szolgáltatást nyújt, mint a sourceforge pl.

Üdv,
Gergely

+1
kíváncsi lennék, hogy ezek alapján hol ki mikor hogyan nyert "polgárjogot" akármilyen politikai aláírásra/uszításra/stb.
na nem mintha én éppen nem folynék bele ilyen tartalmú vitákba, csak az annyiban más, hogy igyekszem nem hergelni másokat.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

én kérek elnézést helyetted, mert összekevered a szezont a fazonnal, vagy legalábbis megpróbálsz hasonlatot, párhuzamot vonni a két termék között.
barátom, az uhu egy debian fork mint az ubuntud, a bP meg még tévedésből se fork.
bővebb info: V3ct0r
tehát a "kb. mint a blackpanther..." nem állja meg a helyét. ha nem hiszed, szánj rá pár órát (mármint a használatra meg az elemzésre).
megtennéd az én kedvemért, hogy legközelebb informálódsz mielőtt leírsz valamit?

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

"az uhu egy debian fork mint az ubuntud"
A UHU-ban és a Debian-ban _csak_ annyi a közös, hogy mindkettő dpkg-t használ csomagkezelésre. Ja, és akkor van kiadás, amikor kész :) Ezen kívül tényleg semmi. Azt hiszem _nem_ ezt hívják forknak.
Ha nem ismered, legalább ne írj róla hülyeséget!

elnézést, leakadtam az első kiadott verziónál, ami forkolt debian volt.
az azok után következők ha csak a csomagkezelőben egyeznek meg a debiannal, akkor viszont megkövetlek és bocsánatot kérek a kijelentésemért.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

na, akkor nyelvtan, ragzas, meg szemantika gyorstalpalo bthomyka-nak: probaljuk megfejteni az alabbi mondat ertelmet:

":-) ungarische linux disztribucio, kb. mint a blackpanther..."

a smiley ertelmezeset most kihagyom, ennyire azert nem birok n00b szintre lemenni :-). A mondat hatralevo resze pedig azt jelenti, hogy az uhu egy magyar linux disztribucio (figyeld meg, hogy nem hasznaltam a klon, fork, stb. szavakat, amelyek teged osszezavarhattak), amint a bp is egy magyar linux disztribucio.

Btw. legkozelebb szepen informalodni fogsz... LOL

Nepszava: az elso celpont a mediatorveny celkeresztjeben

"kb. mint a blackpanther"
Érted ennek a jelentését egyáltalán? Ez nem azt jelenti, hogy egyformák.
Közös az alap, azaz mindkettő egy "Linux" (ez alatt értheted a kernel vagy az egész OS-t, engem ez a marhaság nem érdekel).
A különbség, hogy a blackpanther egy Mandrake fork, míg az UHU-Linux egy Debian fork. Persze ezt tényt mindkét fél tagadni fogja.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

megtennéd hogy ezt a magasröptű információt megosztod a karcsival is?
(egész idáig úgy éreztem, hogy nem forkja semminek sem a bP, de dögöljek meg, amint elérem, én megkérdezem)

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Felesleges ez a vita. Akkor lenne értelme, ha tudnánk pontosan mi is az a "fork". Egyébként meg három fővonalra bontható a Linux-családfa, Slackware-Debian-Redhat. Úgy gondolom, hogy ezek után született bármelyik disztribúció, a három egyik forkja.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

el kell, hogy keserítselek, az is egy "fork" illetve egy folytatása valaminek....
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/Gldt1009.svg

A vita továbbra is értelmetlen szerintem. Azt tartom ostobaságnak mikor egy fejlesztő csapat nem építi be a más disztribúciókban évek óta jól működő alkalmazásokat, hanem vagy egy szart fejleszt ki, vagy egyszerűen nem pótolja semmivel a hiányt. (lásd: tv-tuner beállítóprogram, karakterfelisemrő szoftver, stb), persze így biztos nem mondják rá, hogy fork

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Csak kicsit sarkosnak találtam ezt a kijelentésedet:

Úgy gondolom, hogy ezek után született bármelyik disztribúció, a három egyik forkja.

Ennek cáfolatára volt példa a Gentoo, amelyik egyiknek sem forkja.
Viszont jó a kép, amit beidéztél, ez is alátámasztja, hogy bár jelentős alap a RedHat-Debian-Slackware hármas, azért nem minden származik ezekből. Sőt, az egyik legjobban terjedő disztribució éppenséggel nem származik semmiből. Az Android. (Nem beszélve Poliverzum nagy kedvencéről, a GoboLinuxról. Bár arról sejtettem, hogy semmihez sincs köze. :-D)

Ave, Saabi.

Most azt jelenti a betűszó, hogy

Lehet Más az Egyesület.

Nameserver trace for www.lme.hu:

Looking for who is responsible for root zone and followed j.root-servers.net.
Looking for who is responsible for hu and followed ns2.nic.fr.
Looking for who is responsible for lme.hu and followed ns.tomka.hu.

Nameservers for www.lme.hu:

ns.tomka.hu returned (NORECORDS)
ns.fsn.hu returned (NORECORDS)
ns.skylinux.org returned (NORECORDS)
ns.lme.hu returned (SERVFAIL)

Ha minden jól megy akkor holnap reggel megpróbálok fizikailag hozzáférni a géphez és tenni valamit, hogy ismét használható legyen.
c

Miféle gittegylet ez az LME? Soha nem hallottam róluk, pedig egy időben eléggé Linux-függő voltam.
A hozzászólások alapján úgy tűnik, hogy pár gyerek alapította, akik aztán elfelejtettek felnőni.

Hm... keressük meg... clickety-click, http://www.lme.hu/rendezvenyek/konferencia/2002/2002.pdf, hm... "A Firefox nem találja a kiszolgálót a(z) www.lme.hu helyen." Hmhm...

Ha jól rémlik, akkor 2005-ben volt az utolsó konferencia, azóta eltelt hat év. Mi lenne, ha a változatosság kedvéért nem a múltban élne az LME elnöksége (ha már tagsága nincs)? Szép volt a múlt, jó volt a múlt, de elmúlt, ideje lenne a jövőre koncentrálni.

Tegyük fel szeretnék tag lenni, mit kapok az éves 4-5e forintos tagdíjért cserébe? Mik az LME 5-10 éves tervei? Mik az LME stratégiai irányai? Több-e az LME jelenleg egy tagdíj és 1% felajánlás temetőnél?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

2006. november 24. VIII. Konf. kiadványon amit ne a rossz, elérhetetlen szerveren keress!

Az elnökség továbbra is a jelenben él. Nekem nincs LME jövőképem.

Annyi tagdíj éppen, hogy csak fedezné az adminisztrációs költségeket. (iroda, net, posta, stb.)
Stratégiai irány? Hát amit a tagság képvisel.
Tagdíjat nem sokat kap az LME.

c

Logikus döntés lenne a nem működő egyesület megszüntetése. (Mert az, hogy "van" tagság, akik megválasztották a "Vezetőséget", de nincs az egyesületnek célja, nincsenek a tagság számára látható megnyilvánulásai, az azt jelenti, hogy az egyesület nincs.)

Az viszont izgalmas hír lenne pl. a HUP-on is, hogy "Megszűnt a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete".
Talán ennek elkerülése az LME jelenlegi egyetlen célja.

Bocsánat, akkor csak öt éve volt az utolsó.

Az elnökség továbbra is a jelenben él. Nekem nincs LME jövőképem.

Hm... mit is tett az LME az utóbbi egy évben? Mik a tervek a következő egy évre?

Annyi tagdíj éppen, hogy csak fedezné az adminisztrációs költségeket. (iroda, net, posta, stb.)
Tagdíjat nem sokat kap az LME.

Valami igen erősen el van szabva a költségvetésben. Ráadásul felveti a sikkasztás gyanúját, ha egy ennyire nem működő egyesület ennyire irreális dologi költségeket húz magára, amely teljes egészében felemészti tagság befizetéseit.

A kérdésemre pedig nem válaszoltál. Miért jó LME tagnak lenni azon kívül, hogy valakik eltartsák a vízfejet?

Stratégiai irány? Hát amit a tagság képvisel.

Tagság nem képvisel stratégiai irányokat. A tagság által megválasztott tisztségviselők képviselnek stratégiai irányokat. Ha a tisztségviselők nem tudnak ilyet prezentálni, akkor a tagság leváltja az elnökséget, vagy a következő taggyűlésnél új tisztségviselőket választanak, vagy megszüntetik a tagságukat.

Roppant kártékony az egyesület által képviselt dolog szempontjából, ha az egyesület tisztségviselői belegyökereznek a tisztségükbe, ám nem látják el a feladataikat, de közben mindenhol hirdetik, hogy az egyesület az egy és igazi a dolog képviseletében.

Szerinted milyen kép alakul ki egy leendő Linux felhasználóban, ha azt látja, hogy három héten át működésképtelen a linux.hu, illetve az egyik legnagyobb Linux egyesület honlapja? A három hetes leállásra pedig mindenféle szégyenérzet nélkül - vaskos cinizmussal - azt írod, hogy "nincs 99.999-es szolgáltatás".

Ok, megdöglött a gép, és nincs ideje senkinek arra, hogy megnézze vagy megjavítsa, ez rendben van. Az nincs rendben, hogy senki nem vállalta azt a 0 forint járulékos költséggel és 10 perc munkával járó feladatot, hogy erről egy ingyenes tárhelyen két mondatot leírjon és átirányítsa oda a kiesett szolgáltatásokat. Szánalmas, hogy Linux-ból élő emberek nem képesek arra, hogy felhúzzanak egy backup MX-et valahol - akár csak ideiglenesen - hogy megkapják a leveleket, amelyek a meghibásodott gépre estek volna be. Szánalmas és nincs mentség.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"A linux.hu/lme.hu/stb.hu" jelenleg nem érhető el, javítása folyamatban, elnézést kérünk."

Ehhez miért kell mentés? Ehhez kell egy ingyenes tárhely, egy darab html fájl, egy darab DNS átirányítás. És persze kell némi elhivatottság, hogy mindezt megtegye valaki, aki hozzáfér ezekhez az erőforrásokhoz és némi szégyenérzet is szükséges a tekintetben, hogy nem megy a szerver.

Alternatív lehetőség tükörként felhúzni egy Amazon EC2 tárhelyet, oda áttenni a mentést, ennek a költsége kb. 1,5 dollár havonta, ha áll a virtuális gép. Ha pedig az aktív site megdöglik, akkor 0,085 dollár óránként, vagyis naponta kb. 2 dollár a virtuális gép futtatása. Ha ezt nem bírja el az egyesület költségvetése, akkor komoly bajok vannak a finanszírozással.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Most már elérhető... úgy mondod, mintha semmi kisesés nem lett volna.

Azt látom, hogy nincs szégyenérzet. Semmi mást nem látni, csak azt, hogy az LME kapcsán a vezetőség mindent jól csinál... de a tagok, na, a tagok tehetnek mindenről.

Szomorú és szánalmas.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Az LME továbbra is egy egyesület. A tagok nem tettek semmit az előző éveben. Rajtuk múlik mit tesznek a következő évben.

Vízfej eltartása?! Azt gondolod, hogy az elnökség kap jövedelmet? Te el vagy tévedve barátom. A székhely kiürítése folyamatban van költségcsökkentés okán. Akarsz segíteni? Lenne egy csomó régi kiadvány amit el kellene szállítani, esetleg szét lehetne osztani.
LME tagnak csak akkor jó lenni, ha jól érzed magad az LME tagjaival és csináltok is valamit amit ilyen formában képzeltek el.

Nem hirdettem semmit az LME-vel kapcsolatosan. Nem is fogok. A mellemet se döngettem soha.

Szerintem jelenleg nincs stratégia. Ill. továbbra is csak a fenntartás van.

Nem tudom, hogy van-e backup. Nem ér rá a rendszergazda. Még mindig vidéken van pihenni.

A gép kihasználtsága továbbra is közelíti a 0-át. Sokakat nem zavart a kiesés. (A szavazatok szerint legalábbis nekem ez jött le.)

c

NEM, nem a tagokon múlik, hanem az adott csoport VEZETŐIN múlik, hogy a csoport merre megy. Ha a vezetők NEM tudják, hogy a következő 1-2-5 vagy 10 évben merre kéne menni, akkor BAJ van. Illetve nincs, a tagság majd megmondja nekik, hogy ők merre menjenek.

Mi a facnak egy nulla működést produkáló egyesületnek saját géppark, saját rendszergazda? Még ha ingyen van, akkor is? Nem tudom eldönteni, hogy te most védeni, vagy egyre mélyebbre döngölni akarod az LME-t?! Minél többet írsz, annál rosszabb...

Engedj meg egy kérdést: mi a tisztséged az LME-ben?

Az LME továbbra is egy egyesület. A tagok nem tettek semmit az előző éveben. Rajtuk múlik mit tesznek a következő évben.

Nem a tagok feladata kitalálni, hogy mit kellene tenni. A tagok feladata a tagdíj befizetése és a tisztségviselők által meghatározott stratégia mentén a feladatok bevállalása és elvégzése. Ha nincs erre a tagok között ingyen és lelkesedésből jelentkező, akkor természetesen pénzért vagy természetbeni juttatásként lehet fizetni ezekért a feladatokért.

Vagy te úgy gondolod, hogy az egyesület vezetői csak adminisztrálnak, beszedik a pénzt, kezelik a pénztárt és fizetik a számlákat?

Vízfej eltartása?! Azt gondolod, hogy az elnökség kap jövedelmet? Te el vagy tévedve barátom.

Nekem, mint - potenciális tagnak - az a meglátásom, hogy az esetleg befizetendő tagdíjam egy csomó felesleges dologra kerülne kifizetésre, amelyből se közvetlen, se közvetett hasznom nem származik... ha pedig ez így van, akkor semmi értelme tagnak lennem.

Valószínűleg erre rájöttek az LME tagok is, ezért viszont kár lenne mutogatni rájuk, mert teljesen racionálisan döntöttek.

A székhely kiürítése folyamatban van költségcsökkentés okán. Akarsz segíteni? Lenne egy csomó régi kiadvány amit el kellene szállítani, esetleg szét lehetne osztani.

http://hup.hu/node/104776#comment-1313373

Válaszoljak egy ilyet?

Meg van ez hirdetve az lme.hu weboldalán? Kiküldtetek erről hírlevelet a tagoknak? Jah, nem megy a szerver, el is felejtettem.

LME tagnak csak akkor jó lenni, ha jól érzed magad az LME tagjaival és csináltok is valamit amit ilyen formában képzeltek el.

Valamit nem jól fogtál meg az egyesület céljainál, a tagoknak nem kötelező jóban lenni más tagokkal, nem kell közösen semmit csinálniuk. A tagok nagy része a tagdíj befizetésével letudja a feladatát...

Nem tudom, hogy van-e backup. Nem ér rá a rendszergazda. Még mindig vidéken van pihenni. A gép kihasználtsága továbbra is közelíti a 0-át. Sokakat nem zavart a kiesés.

Engem személy szerint nem zavar a kiesés, mert nincs a linux.hu és/vagy az lme.hu oldalon olyan információ, amely érintene vagy érdekelne.

De rohadtul romboló az, ha nem érhető el a linux.hu, ezt remélem belátod. Ha egy néptánc egyesület weboldala nem érhető el, attól még nem fogja senki az adott néptáncot negatívan értékelni, de ha egy alapvetően szerver célokra használt operációs rendszer felhasználóit tömörítő egyesület által üzemeltetett linux.hu weboldal nem megy 2-3 hétig, abból az emberek tudnak és fognai is bizonyos konzekvenciákat levonni, amely rombolja ezen operációs rendszerről elterjedt képet.

Ha pedig nem látod be, sőt az LME nem látja be, hogy ez így egészen egyszerűen nem jó, akkor az egész LME mehet a kukába, mert képtelen arra a feladatra, amelyre annó létrehozták. Én sajnos azt látom, hogy se megbánásnak, se beismerésnek szikrája nincs az LME részéről, hogy nem képes ezeket az oldalakat megbízhatóan üzemeltetni, csak a kifogások vannak, hogy éppen kinek miért mire nincs ideje.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Covek nem az LME véleményét írja, habár úgy tűnik, hogy az elnökségből csupán csak Ő hajlandó leereszkedni a hupperek közé, és bármit is megosztani velük. Szánalmas, hogy semmiféle kommunikációs csatornán (Facebook, Twitter, Hup) nem hajlandó megszólalni a vezetőség

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Hint: MEK... Ha jól tudom, valamennyi, általam szerkesztett konf. kiadványt elküldtem nekik. (Ha valamelyik hiányzik, és én csináltam, szóljatok, előtúrom, és küldöm azt is :-)

Volt egy konferencia relative nem túl régen (bár nem az LME színeiben), annak a kiadványa is elkészült, be is küldtem a MEK-be, ki is került - aztán A. jelezte, hogy majd szólnak, ha publikálható, úgyhogy leszedettem. Azóta is szólnak...

Pontosan ez volt a probléma, nem aznap kellett volna kitenni, hanem másnap. Én úgy emlékszem, hogy utána eléggé nehéz volt veled kommunikálni. Szerintem hagyjuk ezt. A lényeg, hogy nyilvánossá vált néhány napon belül és most már a MEK-ben is megvan. Legközelebb előre megbeszéljük, hogy mikor szeretnénk nyilvánossá tenni.

meg a rokonsággal.
kollégám tanúja volt amikor egy kocsmai italozás részeként a pataki attila előadta a kör című dalát, majd az artisjus veszekedni kezdett vele, hogy tessék mán befizetni a jogdíjat.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Kár, hogy nincs róla youtube videó. Lehetne mutogatni habár az Artisjus nem örvend nagy népszerűségnek. De így talán a politikusok fülébe is eljutna az érv, hogy mennyire visszás ha egy magánszervezetet ruháznak fel kvázi-hatósági jogkörökkel.
A kollégád Patakival ült egy asztalnál vagy csak véletlenül ugyanabban a kocsmában tartózkodott?
Az első esetben érdemes volna megkérnie Patakit arra, hogy játsszák el újra a jelenetet kamerák előtt.

tisztelettel:
az a csapat, aki 2002/2003 (nemtom mikor) környékén, amikor megalakult a szombathelyi linux klub, erősen érvelt amellett, hogy márpedig mi függjünk tőlük, meg fizessünk nekik, meg hasonlók. mi -akkori _klub_ alapítók többsége- nem így láttuk. na erre fel a klub kb 1 hetes működés után belülről "robbant" fel (ocsmány módon, de jót vigyorogtam utána), aztán megalakult az lme hatalmas támogatásával (uszításával) a szombathelyi linux egyesület. na azt már nem követem azóta sem, hogy éppen most hol tartanak abba a rohadt nagy lelkesedésbe.
tisztelettel.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Nincs nagy gáz! A linux.org ezt adja:

509 Bandwidth Limit Exceeded

The server is temporarily unable to service your request due to the site owner reaching his/her bandwidth limit. Please try again later.
--------------------------------------------------------------------------------
Apache/2.2.19 (Unix) mod_ssl/2.2.19 OpenSSL/0.9.8r DAV/2 mod_fcgid/2.3.6 mod_auth_passthrough/2.1 mod_bwlimited/1.4 FrontPage/5.0.2.2635 Server at linux.org Port 80

Az probléma ugyanaz..., csak a másik oldalról. :) Ha nekik lehet...

Tudja valaki, hogy hogyan lehet belépni az egyesületbe, tagdíjat fizetni és mikor lesz a következő elnökválasztás?

Én is össze akartam szedni ezt röviden, de kéne hozzá a hatályos alapszabály.

Ha jól emlékszem, rendkívüli (küldött)közgyűlést két módon lehet kezdeményezni:
1. Az elnökség (vagy valamely tagja) lemond
2. A tagok x % -a kezdeményezi az elnökségnél

Hagyományosan az LME kkgy-k tavasszal voltak (~8-10 éve), de most úgy tudom, hogy már 2 évre választanak elnökséget.

Ha valaki komolyan gondolja, hogy tenni akar valamit az LME-ért (és/vagy ezen keresztül a Linux-ért), akkor szerintem:
- álljon össze egy elnökség csapat (ha minden igaz, ez most 3 fő), akik közösen kidolgoznak egy programot.
- ezt reviewztassák meg egyrészt a tagsággal: a nyilvános lme lista ennek a helye, ha újra megindul a szerver
- másrészt a szélesebb értelemben vett közösséggel: ide nem csak a magánemberek tartoznak bele, hanem ha komoly szervezetet akar valaki, akkor a cégek is

Ha az LME tagsága a tervezet mellé áll, akkor lehet kezdeményezni a rendkívüli kkgy-t, Cövek hozzászólásait implicit úgy értelmezem, hogy a jelenlegi elnökség nem állna ellent egy ilyen törekvésnek.

A jelenlegi LME tagság támogatása azért is fontos, mert mi (anno többek között Atyával + Jerryvel) összeálltunk ugyanígy, csináltunk egy szerintünk jó programot, de végül a megjelent tagság nem minket választott.

Ha valaki ebbe bele akar vágni, jól gondolja meg, mert legalább egy félállás ingyenmunkát vállal (heti 20 óra). Aki ennél kevesebbet mond, az még nem csinálta...
Ezt egyeztetni kell a családdal (barátnő / feleség / gyerekek ... stb.) és a munkahellyel is (elvileg a szabadidődben azt csinálsz amit akarsz, de ha egy másik szervezetben vezető tisztségviselő leszel, akkor abba már a szerződésedtől függően lehet beleszólása).

A munkád eredménye rövid távon valószínűleg az lesz, hogy itt a HUP-on és egyéb helyeken ugyanilyen flame topicok fognak nyílni, ahol _valaki_ biztosan le fogja szólni a munkádat. Ők lesznek a leghangosabbak. Mivel feltehetőleg több mindent fogsz csinálni az első időben, mint a mostani elnökség, ezért több mindenbe lehet majd belekötni. Leszel a "közösség" árulója, $cég-bérenc, ... stb.

Ha idáig elolvastad, megtetted az első lépést, hogy az LME-t jobbá tedd. :) Kiváncsian várom, hányan jutnak el odáig, hogy megírják a programtervezetet a csapatukkal.

Üdv,
Gergely

Délelőtt megnéztem a szervergépet. Nagyobb a baj mint gondoltuk. Nem valamely ventillátor megállása okozza a problémát. Azok rendben lennének. A nagy általánosságban véve viszont a gép állapota elég ramaty. Meg kell ejteni egy nagy karbantartást.

Akasztottam a gépre monitort és bámultam mit tesz ha próbálom beboot-olni. Hát az van, hogy valahol a soros portok detektálása közben a kernel megszűnik létezni működni. Csontrafagy az egész. CD-ről boot-olva ugyan ez van. Ha megvan a karbantartás/tisztogatás (portalanítás, stb.) akkor egy memtest-et lenne célszerű futtatni.

A gépet én elhozni nem tudtam. Nincs autó velem és nem így készültem. Tehát továbbra is áll a gép. Azt nem tudom, hogy meddig fog állni. Csere hardver jelenleg nincs. Az adatok mentése most nem megoldott. Backupról továbbra sem tudok. Legkorábban jövőhéten zaklatom az illetékes kollégát.

Türelmeteket kérem. (Tudom elfogyott, de ... )

c

HDD kiszed, hazavisz, megnéz, lemásol? Nem kell hozzá se autó, se különös felkészültség... ha úgy se megy a gép, akkor úgyis mindegy, hogy hol van a HDD.

Miért kell csere hardver? Ha ennyire nincs kapacitás és nem égő, hogy FreeBSD a szerver, akkor akár én is tudok adni egy jail-t erre a célra, amíg rendbejön a hardver. Persze ehhez szükség lenne egy mentésre.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Köszönöm az ötleteket, de amilyen kevés időm volt erre annak a kétszeresét sikerült így is elcsesznem. Nincs itthon scsi vezérlőm se. Az UHU anyagok azok PATA diszkeken vannak de amilyen szutykos volt minden nem volt nagyon kedvem hozzáérni sem. Egy ventilátor lemérése még mehetett volna, de komplett "mosásra" már nem futotta. A szerverterem előtt amúgy se lett volna rá lehetőség.
c

Mi az, hogy szutykos? Hol a fenében van ez a gép? :O Nekem 3 éve van ugyanaz a gépem az Invitelnél... hát porszem nemigen van benne, amikor legutóbb (talán fél éve) megtekintettem. SCSI vezérlőt szerintem bárki tud adni, aki valaha foglalkozott szerverüzemeltetéssel, ha nálad lenne a HDD és rákérdeznél, tucatnyi felajánlást kapnál.

Egyszerűen nem értem, hogy lehet így hozzáállni a dolgokhoz... :(
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Diszkért autóval? Ha nincs időd/kedved/energiád/erő/akármi, akkor adja már oda valakinek az üzemeltetést az egybesület, vagy rakjátok át vps-be, vagy tényleg zárjátok be a bótot... Eftása, aki nem megy, azt ne eröltessük... Az LME-nek nem megy a saját weboldalának az üzemeltetése - sem. Na bumm, nem linux-üzemeltetők, hanem linux-felhasználók, userek, akik nem ezzel/ilyesmivel foglalkoznak fő tevékenységként... (Ja, és attól, hogy kiabálsz, attól a tarra vágott erdő maradéka jut a legtöbb ember eszébe...)

Akkor kinek a feladata? Kiabálni egyébként fölösleges - csak az kiabál, akinek nincsenek érvei... Szabadságra munkahelyről megy az ember, hobbiból vállalt feladat esetén legfeljebb nem ér rá - és senki sem gondoskodott arról, hogy ilyen esetben legyen valaki, aki teljes mértékben helyettesítse.

Az látszik, hogy senki sem akar az egyesület nevében nyilatkozni, mondani bármit is - te pedig sem információk, sem jogosultság, sem pedig (már megbocsáss) kommunikáció szempontjából nem vagy alkalmas erre, úgyhogy szerintem itt célszerű berekeszteni a vitát azzal, hogy az LME majd valamikor ha ráér, megoldja a problémát, majd valamikor történik valami, úgy, mint eddig. Vagy sem.

Humm... híres türelmemet veszítettem el. De mostmár nem nagyon érdekel. Nektek kötözködőknek nem mindenki másnak szívesen áldozok drága időmből! Vannak érveim. De nem olvassátok, halljátok. Sajnálom. Azt is sajnálom, hogy a közösségnek amit adtam így kapom vissza. Leköpni könnyű. Sokat ne várjatok úgy, hogy fejbevertek, lehülyéztek, önérzetemet sértő megjegyzésekkel illettek, stb. Ennyi. Nincs szándékomban a továbbiakban foglalkozni a témával.
c

Azt is sajnálom, hogy a közösségnek amit adtam így kapom vissza. Leköpni könnyű. Sokat ne várjatok úgy, hogy fejbevertek, lehülyéztek, önérzetemet sértő megjegyzésekkel illettek, stb. Ennyi. Nincs szándékomban a továbbiakban foglalkozni a témával.

++

Pontosan ez történt velem is sok-sok éve... Nem is foglalkoztam többé a témával. Ennek majd' tíz éve már.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Mondjam azt, hogy mi is elveszítettük a türelmünket?

Annyit sikerült megtudnunk, hogy semmire nincs időd, és mindenféle megoldási javaslatot támadásnak és kötözködésnek értékelsz, illetve kifogások tucatjait olvashatjuk, hogy valami éppen miért nem jó megoldás... persze megoldás nincs továbbra sem. Milyen érveket hoztál fel? Én amit láttam, abból azt olvastam ki, hogy LME tisztségviselő létedre semmi közöd nincs semmihez, minden rossz dolog valaki más okán került képbe.

Azt is sajnálom, hogy a közösségnek amit adtam így kapom vissza.

Személy szerint Te és az LME ebben és a másik párhuzamos szálban egy csomó felajánlást kaptatok (én is tettem egy felajánlást, hogy adok tárhelyet), de csak mély hallgatás van ezügyben. Bárki akar segíteni, abból mély hallgatás lesz az LME részéről, esetleg egy fél mondatos "majd megoldjuk".

Baszki, vannak itt emberek, akik egy szál magukban visznek a hátukon az LME jelenlegi feladatainál sokkal nagyobb terheket, és gond esetén nem VSP* van a napirendjükön, nem kezdenek MVP*-ről beszélni, hanem igyekeznek a problémát megoldani, ha kell, segítséget kérnek ebben, illetve igyekeznek tájékoztatni a közösségüket az esetről, nem veszik elő az NNÉ* kártyát.

Leköpni könnyű. Sokat ne várjatok úgy, hogy fejbevertek, lehülyéztek, önérzetemet sértő megjegyzésekkel illettek, stb.

Hatalmas szereptévesztésben vagy, ha úgy gondolod, hogy ez a sok ember csak köpködni tud, és segíteni nem. Hatalmas szereptévesztésben vagy, ha úgy gondolod, hogy ez a sok ember nem tett le semmit az asztalra. Sajnos a nyegle stílusban ide írt válaszaidat -- bocsánat "érveidet" -- nemigen lehet úgy értelmezni, hogy a problémát megoldani szeretnéd, és ettől ez a sok ember előveszi a cinizmust és a szarkazmust a szekrényből.

Olyan pár perces munkával megoldható problémákat nem képes az LME elvégezni, amelyek nagy károkat tudnak okozni a közösségnek -- és itt nem az LME tagságára kell gondolni -- ahogy többször is céloztál rá, hanem a Linux felhasználók közösségére, ugyanis az LME céljainál az olvasható, hogy "Az Egyesület a Linux-felhasználók érdekképviseleti, szakmai-tudományos, koordinációs, információs szervezete"... vagy nem kellene az LME-nek felvállalnia a Linux közösségek érdekképviseletét, vagy becsülettel el kellene látnia ezt az érdekképviseletet...

Ha az LME mindenáron "önmaga" nem tudja megoldani a problémáit, ugyanakkor mindenáron képviselni szeretné az összes Linux felhasználót, akkor bizony el kell viselnie a tisztségviselőknek a kritikát is. Ez a kritika történt meg most...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home
----
VSP -- Védd a Segged Papírral: "Az LME hivatalosan még nem tud mit mondani. Ahhoz legalább 3 embernek kellene egy időben egy helyen lennie."
MVP -- Más Valaki Problémája: "Nem tudom, hogy van-e backup. Nem ér rá a rendszergazda. Még mindig vidéken van pihenni."
NNÉ -- Nem tudom és Nem is Érdekel: "Tehát továbbra is áll a gép. Azt nem tudom, hogy meddig fog állni." [...] "Idővel megoldjuk. Nincs 99.999-es szolgáltatás."

Hagyjátok már a fenébe Covek csesztetését!
Az egész LME-ben van egy ember aki úgy ahogy próbál valamit kezdeni azzal a nyüves szerverrel. Ha ennyi ideje van rá és ennyi erőforrása van hozzá, akkor ennyi van és kész.
Mi van azon a szerveren amit nem lehet néhány hétig, akár hónapig nélkülözni? UHU UBK (UHU Baráti Kör) csomagok? Szívességből vannak ott és az a néhány tucat ember aki UHU-t használ egymásnak is elküldheti azt a pár csomagot, ami nem várhat néhány hétig.
Mekkora lehet ennek a szervernek a látogatottsága? Havonta 100? Több aligha, mert aki néhányszor megnézi az látja, hogy nem érdemes naponta vagy hetente felkeresni. Szóval nem valami kritikus szerver ez.
Az, hogy ilyen és főleg, hogy ilyen gazdátlan az a gazda szervezetet lehet, hogy minősíti, de a szervezet nem egy ember, aki idetolta a képét és valamilyen módon megpróbálta tájékoztatni az itteni közvéleményt.
Mondjuk szerencsés lenne, ha kiírták volna, hogy "Nyári (üzem)szünet!" Azt egy pendrájv Linux is kiszolgálhatná!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox

Mi van azon a szerveren amit nem lehet néhány hétig, akár hónapig nélkülözni?

Ez azért elég bikicsunáj vélemény. Érzed, ugye? Cöveknek ezer köszönet és hála, de lássuk be, hogy a linux.hu és lme.hu domainek többet érdemelnének.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

"Mi van azon a szerveren amit nem lehet néhány hétig, akár hónapig nélkülözni?"

Nem olvastad a topiknyitót?
A magyar UHU közösség önkénteseinek munkája, csomagok a rendszerhez.
Ha másnak nem is, nekik hiányzik a szerver.

Emellett tényleg köszönet Cöveknek, hogy egyedül is megpróbálja megoldani a problémát.

Te is a Csillagok háborúját nézed? Joda kb. egy órája mondta ezt Luke-nak a Dagobah rendszerben. :-)
Amúgy ez szerintem csak a Jedikre vonatkozik!

Úgy látom az erő velem volt. Vagy nem. :-)
Ugyanis 3x is elment.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox

Hozzáteszem dejo kollegáhou címzettekhez, hogy pont Cövek volt az az ember az LME-ben, aki soha nem a feszültséget szította és tenni akart (tett is) a Linux hazai sorsáért. Legalábbis az én tapasztalataim alapján. Viszont voltak olyan szószólók (nagyhangúak), akik arrogánsan osztották az észt és nyomtalanul eltűntek az LME háza tájáról évekkel ezelőtt. A vak gőgjük lapáttal tett hozzá ahhoz, hogy az LME ott tart, ahol. Ebből a szemszögből sajnálom, hogy Cöveket találta el az össztűz! Sok más (több más) ember érdemelte volna...
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Én 3 évig voltam az LME elnöke. A mai napig örömmel fizetnék tagdíjat mind magam mind az általam képviselt jogi szervezet nevében, ha az LME képes lenne a tagdíjakat beszedni (bekérés, szla, stb).

A 3 év alatt alkalmazott is volt az LME irodában és az egyesület stabil gazdálkodással rendelkezett, annak ellenére, hogy a tapasztalatlanságból, s egyébből dolgokból adódó előzményeken (terheken, problémákon) is úrrá kellett lenni.

Már akkor is az volt a választás, hogy megszüntetni vagy megtartani az LME-t. Az LME nem rendelkezett a törvényi, rendeleti stb. előírásoknak megfelelő adminisztrációval, s a tagok vezetőség nem is ismerték, vették igazán komolyan a vonatkozó jogszabályokat. (Nem a jóságuk, rosszaságuk a kérdés)

Nagyon sok munka eredményeképpen az LME nem került sem gazdasági cselekmények, sem nem teljesítés miatt megszüntetésre, s néhány aktív emberrel, ellátta az alap feladatait, -bár egyes csak pénzt érdemtelenül vivő, vagy idejét múlt projektek támogatása megszűnt, a létszáma is nőt, a tagdíjak több mint felét folyamatosan beszedve, teljesített feladatokért járó bevétellel elfogadható pénzügyi feltételek között működött az egyesület.

Akkor is sok volt a szájkaratés aki vádaskodott, h az LME így az LME úgy, s neki ez jár vagy az jár,s közben a teljesítések részükről akkor sem történtek meg. Olyan is volt aki engem vag yéppen az egész elnökséget támadta, majd mikor Ő lett elnök / elnökségi tag "bizonyított".

Természetesen volt, van kivétel. Tisztelet neki, nekik.

3 év után az egyesületet pénzzel, alkalmazottal, vette át a következő elnökség, hogy majd megmutatja, a jelenlegi pedig már már tőlük, csődközeli helyzetben vette át a stafétabotot.

Az LME mivel elvileg a hazai Linux felhasználókat képviselné, alkalmas partner lehetne államnak. Ez a partnerség a 3 év alatt valamennyire működött is. Sajnos vagy személyem megosztó volta, vagy a közösség jellege (s azóta csak figyelve a dolgot ennek igen nagy a szerepe) miatt nem lehetett tagok, majd szervezetek közti működő összefogást létrehozni.
Ma még nehezebb a pálya, mert azt az szerepet amire a neve tulajdonképpen felszólítja az egyesületet még nehezebben láthatja el.

Az LME / Linux.hu szerver nem működése csak tünete annak, hogy az LME tagjai, elnöksége nem működnek megfelelően (s ez nem azt jelenti, hogy egyesek nem teszik meg azt amit tudnak, hanem azt, hogy ez ami így van nem elégséges), a szervezet nem tudja jelenleg a neki neve alapján "járó" feladatot ellátni.

Sokan akkor és most sem értették, hogy a természetbeni juttatás is juttatás.
Hogy egy LME-től független, régi remélem így senkit meg nem bántó példát mondjak:

Valamikor Lengyelországban úgy működött az "iskolai" táboroztatás, hogy a tanárok nem kaptak érte pénzt, ellenben ott lehettek, és szállást, kosztot kaptak, valamint úgy volt tervezve a nevelői létszám, hogy félig meddig pihenő lett számukra is.

Ezt sok nevelő megértette, ők táboroztattak és nekik jó volt. Még több nem, ők panaszkodtak...

Ugye senki nem gondolja, hogy akik táboroztattak ingyen dolgoztak?

Lehet, hogy az LME valódi szerepe annyi volt, hogy más kezdeményezések kinőjenek belőle, ezt betöltötte ...

Eltelt több mint egy hét.

Mint UHU használó és csomagoló óvatosan kérdem:

Letelt már az LME vezetőségének és azoknak nyári szabadsága, akik a szervert fel tudnák éleszteni?
Meg van ehhez egyáltalán a szándék?

Esik az eső, lassan a nyár is elmúlt már, UHU linux ezek szerint nem is linux, nem is magyar, amit az LME -nek a neve alapján képviselnie illene, kellene.

Kérünk legalább egy nyilatkozatot, hogy keressünk más szerver helyet, vagy egy határidőt!

Ha nem élne a remény, hogy feléled a szerver, már lépett volna az UHU közösség, de így mit tegyen?

Miért ha feltételezzük, hogy szeptember elsejére sikerül lelket lehelni az LME szerverébe akkor az megköti az "UHU közösség" kezét, abban, hogy alternatív megoldást találjon?
Az "UHU közösség" lépjen nyugodtan, ha képes rá és ha a lépés jól sikerül, akkor nem lesztek kiszolgáltatva az LME lassú reagálásának egy hasonló esetben.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox

Normális PC (XT) akkor 240 eFt volt. Abból most hol van mennyi működő?

Igazán nem tudom mi bajod van ezzel a C64-el.
E100-as nyák kártyákból megépített mérésadatgyűjtőhöz használtuk real-time grafikus displaynek és adat kiértékelőnek a hátsó bővítőhelybe bedugott saját kreálású EEPROM-os kártyával soros vonalon keresztül, és "kétoldalasított" Verbatim 5,25-ös floppy-k voltak "a tároló egység".
Ez abban az időben volt, amikor a KFKI 32k-ról 64k-ra bővítette a két szobányi méretű nagygépén (8"-os floppy-ról boot) az operatív memóriát.

Szerinted mindenki ugyanazt a három egész embert ismeri akit én?

Az általad említett nyomógomb ezeken a gépeken még nem volt divatban :D

(A kerékpáron az első időkben nem volt pedál és lánc.)

Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem az UHU iránt ténykedő laikus közösség nevében, hogy lépni tudnánk, de kivárunk. És ebben nem az LME iránti lojalitás a döntő, hisz köszönet illeti őket, hogy eddig helyet szorítottak számunkra, hanem az UHU felhasználók iránt érzett elkötelezettség, ami az LME részéről úgy tűnik, hiányzik. Egy eddig évekig, úgy ahogy jól működő rendszer teljes megváltoztatása az UHU felhasználókat tekintve lenne a rosszabb megoldás.

(Ja.. most gentoo alól írok, de a "sufni UHU" -t mégis jobban kedvelem, mint a nem "sufni disztró" gentoo -t.)

Ha felállíttok egy alternatív szervert, akkor az LME-től elég annyit kérni, hogy az "uhu.linux.hu" vagy az ami mutasson a ti szerverekre és ezzel levettétek a felhasználókról az "átállás" terhét.
Mivel a linux.hu most is működik, az átirányítás is megoldható.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox

Nem igazán az LME-t védem én, csak ezt a mondatot nem tudom mire vélni:
"Ha nem élne a remény, hogy feléled a szerver, már lépett volna az UHU közösség, de így mit tegyen?"
Ha akarnak és tudnak az UHU-sok lépni, akkor kár azzal mentegetőzni, hogy az LME-n bármi is múlik! Az LME-t ki kell hagyni a képből, ha tényleg képesek önerőből vagy más biztosabb forrásból megoldani a szerverigényüket.
Az átmeneti időszakot, míg a usrerek át nem szoknak, addig javasoltam az uhu.linux.hu-t az új szerverre irányítani. Aztán bejegyzik az ubk.hu-t vagy amit akarnak és lassan a userek is átszoknak. Feltesznek egy frissítő csomagot ami a sources.list-ben átírja a szerver nevét.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox