StatCounter: 20% felett a Google Chrome böngészőpiaci részesedése

20% piaci részesedés felett a Chrome

A StatCounter legfrissebb adatai szerint a Google böngészője, a Chrome újabb mérföldkőhöz érkezett: a globális piaci részesedése 2011. júniusában meghaladta a 20%-ot. A Chrome leginkább az Internet Explorer-től, kisebb részben a Mozilla Firefox-tól cseni el a részesedést. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Legalább böngésző piacon verseny van. Örülök neki. Az opera egy kicsit erősödhetne, mert pont ugyan olyan jó mint a többi.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Ha válaszolhatok én is (ha nem, akkor innentől ne olvasd): millió és egy nüansznyi kis dolog, azaz legfőképpen a megszokás. Hogy itt így, ott meg úgy működik a dolog. Egyesek mondják, hogy a mouse gestures még mindig itt működik a legjobban, mert teljesen integrált dolog, ezt nem tudom mert nem használom. Nekem iszonyatosan tetszik az a full MDI-s felülete, hogy a tabok ténylegesen ablakok az ablakban, egymás mellé lehet pakolgatni őket, dobálni ablakok között stb. Aztán itt láttam először igazi rendes smooth scrollingot, itt láttam még csak azt a "flip" vagy mi nevű irányítási kombót, amikor lenyomod az egyik egérgombot, és nyomogatod mellette a másikat, itt a historyban tudsz lépkedni vele előre-hátra. Itt láttam először azt, hogy ha visszalépek, akkor a formokba beírt szövegek megmaradnak, mert nem tölti újra az oldalt (ez azóta sok helyen "elromlott", nem tudom hogy a böngésző változott, vagy az oldalak struktúrája lett olyan, hogy ez már nem célszerű). Itt láttam először, hogy ha ráközelítek egy oldalra, akkor a képeket és a flasht is zoomolja.
Amikor elkezdtem internetet használni, elkezdtem játszani egy MMO-val (böngészős). Ott sokszor előfordult, hogy 200+ tabom volt nyitva egyszerre, és ezt bizony semelyik más böngésző nem volt képes kezelni normálisan abban az időben.

Meg még annyi minden. Tudom, hogy ezek egy jó része már megvan máshol is, de bőven elég volt ahhoz, hogy érzelmi kötést alakítsak ki, és ha nem muszáj, nem használok mást.
----
Hülye pelikán

Nagyon jó a szabvány támogatottsága (a chrome meg az opera tudja a legtöbb html5/css3 stb. varázslást), beépítve vannak nagyon hasznos dolgok, amik többi böngészőnél csak extension-ként van (dragonfly web fejlesztő cucc, adblock, tab csoportosító, email/rss feed, speed dial, lap előnézet fül fölé víve egérkurzort, opera link a munkahelyi/otthoni/laptopos opera beállítások szinkronizálására, opera turbo, opera unite. Memóriaigénye tapasztalatom szerinte ennek a legkisebb, de a sebessége kiváló. A legtöbb innovációt szerintem az opera viszi a böngészőjébe, számomra érthetetlen, hogy miért ilyen kicsi a piaci részesedése.

Regebben is mindig adtam neki egy eselyt, eleg hamar kiderult hogy a hasznalata nem eppen kellemes. Ilyen aprosagok a mostani verzioval:
- indulaskor a TAB nem visz rogton a speed dial elemek koze
- a google.com-on a kereso textbox >100% zoomnal osszefolyik az advanced settings szoveggel
- hup.hu-n a list itemek pottyei duplan vannak pl a hupwiki textboxban
- +1 gomb csak akkor jelenik meg ha az ember megmozditja a weboldalt, alapbol betolteskor nem
[szerk]
- hiaba allitom at a bookmarkok rendezesi sorrendjet my-orderre, a bookmark baron nem ugy jelennek meg (ez lehet hogy feature, bar hirtelen nem latom mi haszna)
- gugli.com-on a toolbar ahogy kinez, az kritikan aluli
[szerk2]
- minden ikon jol skalazodik (ikonmeret >100%), kiveve a recently-closed-tabs ikont, aminek a sima es a hover ikonja kulonbozo meretu, igy ugral a toolbar, ha az eger fole maszik
- ha egy webcimmel inditom az operat, akkor is benyitja a home page-t egy masik lapon. Minek?

Komolyan, tesztelte ezt barki? Ez egy vicc.

Ez az elso 15 perc termese. Sajnos. A kinezet a masik, egyszeruen tokronda. Az az opera gomb a bal felso sarokban egy borzalom. Egy halom gomb ugy nez ki, mintha csak odahajigaltak volna. Anno eleg sok skint vegigprobaltam es ez a hajigalt feeling mindig megmaradt.

Kar erte, de igazabol nem csodalkozom hogy nincs akkora reszesedese.

Hehe, osztom a véleményedet.

/flame on. Azért nem szabad elfelejteni, hogy az Opera egy méreg gazdag országból származik. (Önerőből jutottak el oda, úgyhogy minden tiszteletem az övék.) Képesek szó szerint pénzt elégetni, mert +1 browser (+ engine) fejlesztése az.

Teljesen redundás, és az a sok meló sokkal jobban jönne más fejlesztéseknél. Sokkal több elismerést és akár pénzt termelhetnének ha besegítenének valami FLOSS projektbe. Vígan megélnek vállalatok szabad szofteverekből.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Igen, és azt kell hogy mondjam, a CSS3 tulajdonságok egy részénél nyűgösködik, nem mindig azt csinálja, amit kéne. Meg olyan apró dolgok, hogy a @font-face betűtípusokat nagyon csúnyán, darabosan jeleníti meg.

És igen... nagyon csúnya, de nem is elsősorban ezt nézném, ha használhatóbb volna, mint a Chrome, ami bizony kitalálja, mind a webdesigner, mind a felhasználó gondolatait.

Őszintén szólva, azt, hogy hogy néz ki, azt konkrétan leszarom, csak be lehetne már fejezni ezt a bullshitet, amivel rengeteg ember be lett etetve itt, hogy fúdejó az Opera szabványkövetése. Nagy lófaszt jó az, csak előbb optimalizálták rá az ACID tesztekre a böngészőjüket, mint a többiek.

Sok CSS3+HTML5 huszár meg elmehetne kicsit a webszakmába dolgozni is, hogy legyen egy kis tapasztalata JavaScript terén is, amikor valamelyik böngészőről véleményt nyilvánít. Mert a HTML5 meg a CSS3 az huszadrangú kérdés tud lenni, mert ugyanazt a hatást elég sokféleképp meg lehet oldani.

(És azt ismét csak mellékesen említem meg, hogy sok CSS kóder saját magát szopatja, mikor ahelyett, hogy megnézné/meghallgatja, hogy más hogy szokta, inkább szajkózza tovább a saját hülyeségeit, merthogy ő ennyi év meg HTML-CSS így-úgy. Aztán, ha eltekintünk attól, hogy szoftverfejlesztő létemre még mindig tisztában vagyok (kell lennem) a HTML-CSS duóval, elég nagyvonalúan ignorálják egyesek - mert tisztelet a kivételnek - , hogy még mindig hamarább megtanulnám 0-ról és venném át az ő munkakörét és inkább "hüjeprogramozó"-znak tovább.)

----------------
Lvl86 Troll

Szerintem is egy alapjában véve jó böngésző, bár pont tegnap próbáltam ki a 11.50-et Debian Stable-n, és kb. 2x10 tab csoportosítása közben szarta össze magát. Úgyhogy szerintem egész tűrhető, csak kicsit instabil. Meg hiányzik a fránya adblocker. Meg kivehetnék belőle a sok extra marhaságot, mert fölösleges (torrent kliens, e-mail kliens, stbstb.)
___
Blogom

Miért nem érted? Ha van egy bicskád, amin amúgy nem látszik, hogy az, tökéletesen funkcionál rendes késként is, akkor mégis miért zavar, hogy közben svájci bicskád van? Nem nehezebb, nem rondább, kicsit más a fogása, de minden késnek más. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyi mindent tud, ez erős belemagyarázás.
----
Hülye pelikán

Szinte fogadni mertem volna, hogy az ket hozzaszolasban elo fog jonni, hogy de az operaval mi van, de tevedtem, csak a harmadikban jott elo.

Erosodhetne, csak ahhoz ki kellene vagni egy valag "szemetet" az Operabol, amire az atlagfelhasznalonak nincs szuksege meg talan kicsit jobb marketinget kellene tolni jogaszkodas helyett.

Operaval csak annyi a baj, hogy svajci bicskat fejlesztenek, ami az userek kb. 1%-anak kell. Kb. ott is van a reszesedese. Nem ertem az Operasok problemajat.

----------------
Lvl86 Troll

Fene tudja. En nem svajci bicskat latok benne, csak hasznalni szeretnem amit tud, de az sem megy. Anno szerettem volna az irc klienst hasznalni. Guglizni kellett orakat hogy kitalaljam hogyan lehet custom emoticont belevarazsolni. Erted, ha mar tamogatja, akkor lehessen hasznalni. A kovetkezo updatenel szo nelkul felulcsapta oket es lehetett elolrol kezdeni az egeszet. :(

Nekem nem fajna hogy mailt es ircet is tud, legalabb egy helyen lenne minden. Ha nem kell, ugyse nyitom meg, de attol nem fogok almatlanul aludni hogy valahol a disk melyen ott lapulnak. Az en gondom az volt hogy tokig van apro bugokkal es kenyelmetlenseggel. Ha jol remlik, akkor pl kulon kellett ugralni a new feature request oldalon egy olyan search opcioert, hogy csak adott frame-ben keressen (pl javadocnal musthave). Ez ha jol latom most sincs benne. :(

Jó, csak nem én voltam az egyetlen, akit zavart, hogy azzal kellett kezdeni a böngésző testreszabását, hogy a sok felesleges toolbart meg kutyalukát kikapcsolgatta rajta. Bár emlékeim szerint fejlődtek az utóbbi időben.

Firefoxnál beérem azzal, hogy kis méretűre állítom az ikonokat meg kirakom a letöltések gombot. (Ha épp csak egerezek, akkor nincs kedvem CTRL+L után nyúlkálni, menüsor meg le van tiltva alapból.)

----------------
Lvl86 Troll

A probléma a kezdettel volt, amikor a többi ingyenes volt, az Opera meg pénzes. Aztán látták, ez így nem irány, váltottak először reklámosra, majd ingyenesre, de addigra sokan megszokták azt, amit már használtak és nem váltottak.

Én is többször nekiugrok az Operának, hátha most bejön, de nem. Továbbra is Chrome és Firefox. Chrome egyszerűen kézre áll az első perctől, Firefox-ot meg jobban ismerem, így jobban tudom kezelni.

Marketing. Nagyon sok múlik a marketingen. A Firefox soha nem volt jobb brózer, mint az Opera, mégis baromira elterjedt, mert jaszkari volt egy időben használni, most ugyanezt a szerepet a króm tölti be. A bennfentes, menő arcok mind krómot használnak, és ez terjed. Most az az "elit", meg ugye a google neve is jól cseng.
Nem csak ezen a piacon van ez így, nem egyedi a jelenség.
----
Hülye pelikán

Persze, a marketing manapság a legerősebb fegyver a piacon. De az Opera annak ellenére sem tudott nagyobb részesedést elérni, hogy ők voltak, akik pl. nekiugrottak a Microsoftnak a böngészőválasztó ügyében - pedig akkor aztán lehetett hallani a cégről bőven.

-------------------------
Trust is a weakness...

Igen, lehet, hogy nem jogászkodni kellett volna, hanem normális marketinget csapni köré.

Abba belegondoltál, hogy sokaknak inkább úgy jött le, hogy "itt van ez a kis böngésző, akik képtelenek évtizedek óta felkapaszkodni aztán inkább jogászokkal próbálják lenyomni másnak a torkán?"

Hiába na, telített a piac, nehéz az élet. (Ezzel szemben lásd mobil böngészők piacát: egy időben WinMo-n volt a PocketIE, amihez képest az asztali IE6 is kb. fényévekkel jobb még ma is, mint az a régi WinMo-n. Akkor az Opera Mobile (egyébként elég szerencsétlen most már, hogy a Java-s kistesó kifejezetten mobiltelefonokra meg Opera Mini néven fut) nagyságrendekkel jobb volt, ezzel egy piaci rést tömött be. (Egyébként elnézve a mai smartphonek képességeit a Kaiseren is inkább csak jobb, mint a PocketIE, mint jó böngésző :)

----------------
Lvl86 Troll

Részemről butaság, én akkor kezdtem a Chrome-ot használni, amikor marhára nem volt kúl, hanem mindenki inkább az Operát ajánlotta helyette és amíg az Operát nem bírom, addig a Chrome rendben van. És nem azért, mert más kúlnak tart ettől, hanem mert jó. Meglepő, de vannak ilyen felhasználói is. :-)

Valamint a Firefox is bőőőven azelőtt lett kedvenc, mielőtt a szavaidat használva "jaszkari" lett volna.

Ez alapján, ha most valamiért sokan elkezdenék az Operát használni, akkor szarrá válna?

Magas labda, leütöm, azért mert jobb a Chrome. :-)

Az elmélet rendben van, a Chrome később, de ingyenesen indult. E mellé még jó is... Az Opera jó, kicsi és gyors volt már indulásnál, viszont pénzes, ezért az emberek az ingyenes irányba mentek. De ha a vonalakat megnézed, a Chrome az IE és a Firefox táborból szed embereket valószínűleg. Tehát aki Operázott, az jó eséllyel Operázik is. Tehát helyesen elmélkedtem, az elején az emberek a pénzes volta miatt nem álltak az Opera mellé, tehát IE+Netscape (majd Firefox) maradt, amit megszoktak, nem érdekelte őket az ingyenessé váló Opera, majd szépen átállnak Chrome-ra, mert gyorsabb, kezelhetőbb. Az Opera felhasználók viszont lojálisak, vagy mert jobb, vagy mert megszokták, vagy mert csak azért sem változtatnak.

Ezen nem is csodálkozom. Minden wines "szirszarhoz" hozzácsapják, "ajándékba".

Nekem a Chrome már túl minimalista, néhány egyszerű funkciót szerintem túlságosan is elrejtenek. Nem feltétlen az a jó, ha csak egy címsorból áll a böngésződ.

2 hónap múlva eléri a rókát. O,O

Mac-es oldalon olvastam:

a webkit alapu bongeszok (safari, chrome) egzuttes reszesedese eleri a 20%-ot!

:)

Erdemes megnezni az europai statisztikat is, az "kicsit" mashogy alakul, bar nem annyira a Chrome, mint az FF es IE szempontjabol.

de akarhol nezem, midnenhol a Chrome jon fel, IE es Firefox meg zuhan. Braziliaban is megelozte amugy a Firefoxot.

Fun fact meg, hogy mig USA-ban 10-12% Safari van, mashol szinte alig emelkedik ki, ebbol is latszik, hogy az Apple tenyleg csak USA-ra epit szinte.

A leginkabb IE fuggo orszag pedig Kina

A Chrome helyzete legjobb eddig nezettek kozul Argentinaban (fix: Chileben jobb)

Amit én szívesen látnék, az egy HTML/CSS kompatibilitási grafikon: minden hónapra mondjuk minden böngésző (pontosabban böngésző verzió) ACID teszt pontszámának elterjedség szerint súlyozott összege. Ebből kiderülne, hogy a használt böngészők összessége mennyire kompatibilis a szabványokkal. Vagy ezt akár meg lehetne csinálni egyes funkciókkal is, mondjuk az átlátszó PNG vagy a HTML5 video tag támogatottsága. Ez esetben a pontszám 0 vagy 1 lehet annak megfelelően, hogy a böngésző támogatja vagy sem.

Elárulok egy hatalmas titkot: az átlagfelhasználók (értsd: az userek 99%-a) magasról leszarja a szabványokat. Az átltászó PNG-t meg a HTML5 videó taget is.

Neki csak az kell, hogy menjen a facebúk a jutub meg az aktuális flash játék. "A technoblablát meg oldják meg a hozzáértők."

----------------
Lvl86 Troll

Ebbe a százalékban benne van az a sok tonna Androidos telefon is, mert akkor nem csoda.
Bár azon NET-ezni szenvedés. Ha ezt nézi az ember akkor tovább fog növekedni, hiszen több ilyen sz*rt
adnak el mint PC-t. A Safarit is csak a iphone élteti.

Hmm, én pont 2 hónapja szedtem le a gépről lol.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Szerintem a média törvényben, ha már a neten lehet büntetni, miért nem azt büntetik, aki ie-t használ.

Nem, seamonkeyt használok mert az integrált levelező, rss olvasó és irc kliens használata kényelmesebb, mintha stand-alone alkalmazások lennének. De néha, amikor egy oldal használhatóságán se az adblock, se a user-agent switcher nem segít, akkor ie9-et veszek elő (pl. a chrome.angrybirds.com sm-ban elég lassan futott). Illetve tegnap felfrissítettem 2.2-re és előjött ez a csodálatos bug, úgyhogy most megint fontolóra vettem. De a sm még így is sokkal használhatóbb számomra, mint a firefox (pedig a motor ugyanaz). Ha nem lenne szükségem a böngészővel integrált egyéb alkalmazásokra, azt hiszem ie9-et használnék, engem meggyőzött.

--
Don't be an Ubuntard!

Humoros, hogy mennyit szídják az Operát, hogy minden hülyeséget tud, pedig úgy tűnik, van piaca, ha legalább két böngésző így épül fel :) Viszont ha zavarnak a gecko (vagy mit használ most) motor hülyeségei, akkor lehet érdemes lenne kipróbálni a fentebb említett böngét.
----
Hülye pelikán

"Viszont ha zavarnak a gecko (vagy mit használ most) motor hülyeségei, akkor lehet érdemes lenne kipróbálni a fentebb említett böngét."

Igazság szerint az utóbbi években már annyi szoftveres hiányossággal éltem együtt, hogy +1 már nem számít (ha meg workaroundolható is, akkor pláne). Ebből a szempontból nálam nagyobb prioritást élveznek a számomra fontos feature-ök, mint az engem érintő hibák. Lehet, hogy az opera ugyanezeket a feature-öket hozná (sőt, még többet) kevesebb hibával, de lehet, hogy nem. De ahhoz, hogy ezt kiderítsem, rengeteg időt kellene arra áldoznom, hogy alaposan kiteszteljem, valóban megfelel-e az igényeimnek, és nem biztos, hogy egyetlen hiba miatt (na jó, biztos fel tudok sorolni még párat) megéri ezt az időt rááldozni.

Egyébként régen (még amikor volt benne reklám) használgattam, nincsenek vele különösebben rossz emlékeim, de valamiért sosem lett alapértelmezett, arra maradt a mozilla.

--
Don't be an Ubuntard!