.hu regisztráció

Sziasztok!

Szerintetek hol érdemes .hu domaint vásárolni, illetve hol nem kérnek papírokat a regisztrációhoz?:) Már él a 2 napos aktiválás?

Előre is köszi.

Hozzászólások

Ha a saját nevedre akarod a domaint akkor kérnek papírt mindenhol...
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Ha valahol nem kérik a papírt akkor azzal még rosszul is járhatsz. Igen, pár óra alatt már használható lehet egy .hu domain. További 8 nap után delegálják neked ha minden rendben volt az igényléseddel.

A .hu domaineknél mindenképpen kell szerződés. Ha valaki az ellenkezőjét állítja, át akar verni és a saját nevére regisztrálja a domaint, ami azt jelenti, hogy jobb esetben nem tudsz regisztrátort váltani, rossz esetben a cég csődbe menetelével magával rántja a domainedet is. Sajnos találkoztam már nem egy ilyen esettel. Ha nem akkreditált regisztrátornál adod be az igényedet, akkor ez a veszély hamozottan fenyeget.

A dolog egyébként úgy működik, hogy beadod az igényedet (szerződés) egy regisztrátorhoz, kifizeted a domaint (jobbára előre), majd az beküldi az ISZT-nek. Az ISZT 1-3 munkanap alatt elbírálja, majd ha nem talál rajta kivetni valót, előzetesen használatba adja. Ez azt jelenti, hogy 8 napig használhatod a domaint, viszont ez idő alatt a TT (Tanácsadó Testület) előtt megtámadhatják az igénylést. Ha nem véded meg az igényedet, akkor elveszted a domaint is, illetve a befizetett pénzt is. A 8 napon belül ezen felül nem tudsz névszervert váltani. (Ez elvileg jövő héten változik.) Ha a 8 nap letelt, delegálják a domaint, avagy akkor már Te vagy a véglegesen bejegyzett tulajdonosa.

Amire (szerintem) érdemes figyelni:

  • Milyen munkarend szerint dolgozik a regisztrátor? (Ha problémád van, akkor ez igen fontos lehet.)
  • Mennyi időn belül dolgozza fel a beérkezett igényeket, szerződéseket és továbbítja az ISZT felé?
  • Tudsz-e elektronikusan igényt beadni, hogy csak nyomtatni, aláírni és visszascannelni kelljen?
  • Tudsz-e elektronikusan (Bankkártya, PayPal) fizetni?
  • Ad-e a regisztrátor névszervert? Tudod-e webes felületen konfigurálni?

A listában szándékosan nem szerepelt az ár. Ha tömegesen regisztrálsz, úgyis kapsz kedvezményt, ha meg néhány domainről van szó, akkor sokkal fontosabb, hogy a domained biztonságban legyen, mint hogy éves szinten 1-2 ezer forintot spórolj.

Disclaimer: regisztrátornál dolgozom, ezért érdekelt vagyok a témában. Éppen ezért nem is ajánlok senkit. Dönts a saját szempontjaid szerint.

Nézegettem pár domain nevet, pár ötletet, melyik szabad még. Az egyik találatra kijött, hogy már foglalt, és egy hosting cég nevén van, az ő oldalukon persze elérhető a domain, már rendelhetem is, csak minden listaáruk kb 1.5×-ese a "normálnak". Micsoda f.szom dolog már ez...

--
Ha nem tudsz úszni, attól még nem a víz a hülye.

Mi egyik ügyfelünknek nemrégiben több mint 50.000 Ft-ért (!) vettünk meg egy .hu domaint, mert egy igen kedves domainüzérkedéssel foglalkozó cég befoglalta a regisztrálni kívánt domaint.

Persze megteheti, elvégre mindenki azzal keres pénzt, amivel tud, de nekem azért sérti az erkölcsi érzékemet, hogy egy egyébként párezer Ft-ért regisztrálható domaint valaki ötvenszeres áron értékesít tovább... számomra ez a legalja, én még naiv fiatal módjára hiszek abban, hogy az ember igenis dolgozzon meg a pénzéért...

Hogy a feltett kérdésedre is válaszoljak: mi a .hu domaineket a Datanetnél regisztráljuk már sok-sok éve.

Amíg egy RZS monogrammú úriember ott dolgozott, addig nagyon rugalmas volt az ügyintézés, gyakorlatilag mindig neki címeztük a domainszerződéseket, mert tudtuk, hogy ő gyorsan és pontosan dolgozik. :)

Ha jól tudom, mostanában (ehét/múlt hét) lépett ki, azóta kicsit bürokoratikusabb lett a rendszer (újra bekérik a jogi papírokat), bár a színvonal továbbra is maradt olyan jó, mint korábban.

Az új regisztrációs szabályzat június 1-től hatályos, és ezidáig jó véleménnyel vagyok róla: az új domainek már az igénylést követő munkanapon elérhetőek, és ha jól számoltam, a papírok beküldésétől számított kilencedik napon megtörténik a bejegyzés, feltéve, hogy nem merül fel semmi kifogás az igényléssel kapcsolatban.

Sehol. Tisztában vagyok azzal, hogy ez teljesen legális dolog (nem cégnevet vagy márkanevet tartalmazó domainről van szó), csak az a bosszantó benne, hogy mint az élet oly sok egyéb területén, ebben az esetben sem valódi, értékteremtő munkával keresnek pénzt egyesek, hanem spekulációval, és én nem szívlelem a spekulánsokat.

Az már más kérdés, hogy ez egyéni szoc. probléma, de engem mindenesetre bosszant, és ahogy elnézem, nem is vagyok egyedül ezzel.

A domain név igénylésével vagy használatával kapcsolatos rosszhiszeműség abban az esetben bizonyítható, ha:

- a körülmények arra utalnak, hogy a domain nevet elsősorban azzal a céllal igényelték, hogy az adott név használatára jogosult személynek ellenérték fejében átruházzák, vagy használatát egyéb módon ellenérték fejében biztosítsák; vagy

Forrás: http://www.domain.hu/domain/adr/regdont.html

Más szavakkal, ha tényleg jogosult vagy a domain névre, el tudsz járni a tulajdonos ellen, ha eladásra kínálja fel azt.