/usr/share/fonts könyvtár, azaz a fontok számának minimalizálása

Fórumok

--- Adott egy minimál linux (slack13.1), melyen számít még 50 MB megtakarítás is.
--- Adott egy /usr/share/fonts könyvtár, tele fontokkal, melyben 10000000DPI-s fontok már nincsenek (kínai, koreai meg japán, arab sem), ez rendszerinstalkor eleve így lett megszakértve általam.
--- Adott egy működő latex, néhány x felületen futó program (xdvi, gs, evince, opera, mc, a többi nem lényeges).

Kérdés:

szerintetek mennyire lehet kigyomlálni a /usr/share/fonts könyvtárat ahhoz hogy az alapfokú X-en futó programk fussanak, múködjön a konzol is (xterm, Terminal), meg a latex a saját postscript fontjaival?
170 MB irtásáról lenne szó, nekem ez sokat jelentene, a dejavu fontról tudom egyedül, hogy azokat használja 1-2 program...

köß *.*-t. előre is.

Hozzászólások

lehet hülyeség, de reboot után az utolsó hozzáférés dátumával esetleg? használnád egy ideig a rendszert, majd ls -ltu, és azokat átmozgatnád egy backup mappába, amelyekhez nem volt hozzáférve.

(nyilván egyszer felolvassa őket a rendszer, de ez a dátum egyforma lesz a legrégebbieknél).

Ez érdekes lehet, megnéztem, kijelezte más dátummal azokat, melyekből éppen frissen toltam át feleslegesnek tűnő fontokat egy másik könyvtárba TARolva.
Néhány nap múlva megnézem a dátumokat, addig loggolom magamban, miket indítottam és hogy működtek-e még. Szerencsére túl sok dolgot nem futtatok...

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

lehet félre értettél - amelyeket "frissel tolod át", azoknál persze friss lesz a hozzáférés dátuma.

én úgy gondoltam, hogy azoknál a fontoknál lesz friss hozzáférési dátum, amelyeket használják és betöltik is a GUI-s progijaid. amelyekhez pedig egyáltalán nem nyúlnak hozzá, azokat mozgatnám át egy backup mappába, majd reboot és újra tesztelném.

Hát én azt csinálnám, hogy kiirtanék mindent, aztán letennék valahova egy könyvtárat, legyen mondjuk /usr/share/fonts_minimal, aztán jöhet a fonts.conf, amiben csak ez az egy könyvtár lenne. Így aztán ha észreveszed, hogy valamelyik programnak kell még valami, akkor csak belerakod a fenti könyvtárba, majd futtatsz egy fc-cache-t és működik is az egész. Így csak tényleg a minimális fontkészleted lesz a gépen.

Egyelőre a negyedét irtottam ki (átpakolással), a T1-eket persze nem, mert latex az kell. Bár abban is van kínai font...

fonts.conf... Igen. Ebbe még nem túrtam bele. Nem tudom, a cirillic mit keres benne, de ott takarítanom kell, még nem tudom mivel.

Egyelőre várom, hogy melyik programom üvölt, hogy egyikk dialógusdobozába nem tudja beírni a fontjait..

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Az előző hozzászólásomban asszem nem voltam elég pontos. A helyes sorrend tehát:
1. létrehozod a minimalt
2. átírod a fonts.conf-ot, hogy csak ez az egy könyvtár legyen benne, vagy maximum még a ~/.fonts
3. belemásolsz egy minimális fontkészletet a minimal-ba ami szerinted hokés
4. újraindítod az x-et. (A legtöbb X alatt futó proginak nem direktben az /usr/share/fonts-ot kellene olvasnia, mivel a fontconfig-gal van összelinkelve.)
5. elkezded nézegetni a progikat. Ha szükséges a minimalba másolod, ami a proginak kell (előtte azért célszerű egy ldd-vel megnézni, hogy tényleg linkelve van e a fontconfiggal), majd fc-cache, progi újraindít most már látnia kell.
6. Ha mindent kipróbáltál és működik, törölheted a teljes /usr/share/fonts-ot

Kurtítottam a könyvtáron, eddig csak a
Xfce Terminal Emulator
tabfüle vacakol, amikor néha belépek egy tar csomagba mc-ben állva. Ilyenkor predátor-jellegű karakterek vannak a tabtülön, míg ki nem lépek az mc-ben a tar-ból.
Ez nem zavaró, de jelenleg 18 MB a fontkönyvtáram, a programok eddig rendesen futnak, kiakadás nélkül...

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---