[Frissítve] A Microsoft megvásárolja a Skype-ot

Többek közt a The Wall Street Journal arról cikkez, hogy a Microsoft és a Skype közel vannak a megegyezéshez abban az üzletben, amelynek során a redmondi vállalat 7-8 milliárd dollárért megvásárolná az internetes telefonszolgáltatásokat nyújtó vállalatot, a Skype Technologies SA-t. A bejelentést mára várják a megfigyelők. A két vállalat egyelőre nem kommentálta az értesüléseket.

Frissítés: A hivatalos bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

Érdekes. Csak mit húzna az üzlet?
Ettől sem a WP7, sem a Bing nem lesz jobb.

de mondjuk ha a protokollt integrálják a WLM-be, az egy hatalmas felhasználói bázis, és igen könnyen odaverhet a Google ilyen irányú törekvéseinek (szerk.: fenti kommentre reagálva: nem csak ez a két terméke/szolgáltatása létezik az MS-nek)
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Ezért is fogalmaztam feltételes módban, egyébként itt annyi különbség azért van, hogy a Skype jelenleg az adott terület legjobbja. A Google-nek elvileg már van ilyen megoldása, mégis szemet vetett a Skype-ra, és egy ilyen technológia nagyon sokat segítene a WP7 (szerk.: vagy bármelyik smartphone-platform) elterjedésében.
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Azt spyware-ek ellen fejlesztették ki, a Microsoft vírusírtója a Microsoft Security Essentials, ami a kezdetektől a Microsoft Defender szolgáltatásait is magában foglalja.

Én teljesen meg vagyok vele elégedve, számomra használhatóbb, mint a konkurens megoldások nagy része, takarékos az erőforrásokkal és alapvetően nem lehet észrevenni.

A teendojet nem tudom hogy latja el, mert meg csak par honapja uzemel parszaz gepen, de az mar latszik, hogy a SEPhez kepest a ForeFront sokkal takarekosabban banik az eroforrasokkkal, mintha geppark felujitas tortent volna. Mondjuk, a nullarol valo installalasara szuletni kell :) De amennyire tudom, nem sajat fejlesztes benne szinte semmi, a felvasarlasok eredmenye.

Windows Skype Messenger

OFF: Jé, ez csak a magyar költségvetési bevételek egytizede… Bámulatos számok.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

ennyit a nyílt forráskódú skype UI esélyeiről...pedig azt hittem.

(egyébként skype-ékat a facebook és a google is kerülgeti nagyon, holnap már az apple is, erre a végén majd megveszi a HP, ahogy szokott lenni)

Többször volt szó róla, hogy a Jóisten mentsen meg egy esetleges Skype kódnyitástól, mert az egyetlen eredménye a hivatalos Linux kliens méginkább elhanyagolása illetve hasonló kupleráj és használhatatlanság mint a GTalk és MSN esetén (egy kliensben sem működik normálisan az összes funkció, külön-külön programokban viszont elérhetőek mind).

Ezek szerint a nyílt forráskód mindenképp káoszt szül? Eddigi gyakorlat azt mutatja, szinte mindig, igaz...de én utálom, hogy QT alapú nálam a skype, csak ez az egy program van az asztalomon, ami nem képes normálisan render-elni a betűket az én felbontásomon, és az a skype.

De egyébként köszönöm Microsoft, most nézhetek valami instant messenger app után. A vége az lesz, hogy a domain-emre rakok egy chat-et.

Tényleg, tud valaki valószerű tapasztalatot mondani az ekiga és társairól? Lehet linux-to-linux. Illetve web-es, akár jabber-es opensource chat kerestetik ugyan itt.

Ez király! Nem vagyok pesszimista, de milyen openszósz videochat alternatíva jöhet szóba?

*** Snowman ***

akkor is működik a wengophone, ha mindkét fél nat mögött van?

Jogos a kérdés, mert valóban nem.

Ha jól emlékszem, amíg a Wengo élt, addig működtettek STUN szervereket is. A kliens pedig ennél az egy szolgáltatónál automatikusan megpróbálja a STUN-t használni. Valamikor rá is kérdeztem, hogy mi van azzal a patch-csel, ami ezt kiterjesztette bármilyen SIP szolgáltatóra. Sajnos nem emlékszem, hogy lett volna belőle valami. Lásd:

http://lists.qutecom.org/pipermail/qutecom-dev/2010-November/002915.html

A chat/audio stabil.
az a sejtesem hogy itten a "fuj-linuxos-skype" a'gazat nem azert hangoztatja azt amit, mert mas programokban ne lenne stabil az audio/video/tokomtudja, hanem hogy a haver-do"ncikenek az ikonja nem ugy szines ahogy az a windozba kotlik. szakmai ervet legalabbis nem sikerult eddig itten olvasni.

Amekkora bloatware lett ebböl is az utóbbi években, hát meg is érdemlik ;)

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

+1

nem teljesen a témához, de ezt pont nem tudom megérteni sok szoftvernél, hogy miért kell túlfejleszteni nem kívánt funkciókkal. sokszor jót tenne egy szoftvernek, ha hosszabb ideig lenne bug vadászat, meg néha újra gondolnák madár távlatból tekintve a szoftverüket.

lásd pl.: thunderbird. mai napig nem tud 4 GB-nál nagyon mappa méretet, és szarrá fagy meg hullik mikor a felhasználó eléri az inbox-ában a 4 GB fájl limitet (leírták hogy a 32 bites pointer miatt van, amelyet a levél tartalmának indexelésére használnak). nem kicsit gáz. eleve miért használják még mindig az mbox formátumot MH helyett? ki kellett volna már dobni 10+ éve.

vagy hasonló, a claws-mail levelező changelog-jában vélek felfedezni néha dolgokat, amelyek motivációja gyanúm szerint már nem a tökéletesebbre való törekvés. szerintem egy fejlesztési szint felett jó lenne leszálkásítani, vagy nulláról megint újraírni egy szoftvert az adott területen való aktuális tapasztalatával a fejlesztőknek. csak érthető okokból ezek után a megtérülés mértéke még jobban leosztódik a nagyobb befektetés miatt, és nem teszik. habár szerintem ezt fizetős szoftvereknél sem látni nagyon.

Senki sem mondta, hogy az Outlook Express jobb. Nem értem, miért hoztad fel, semmi köze ehhez a témához (azon kívül, hogy levelezőprogram)

Komolyan, itt senki sem képes a dolgokat objektíven, abszolútértékben értékelni?
2 és fél év alatt egy ilyen nem javított bug durva. Akkor is, ha Mozilla, akkor is, ha MS.

+1, életemben először olvasom ezt mástól is...az újragondolást, a bugvadászatot új feature-ek helyett...

Az okokat viszont remélem tudod, új feature is marketing erejű lépés. Bár az is igaz, hogy szerintem nagyon stabil felhasználói kört lehet építeni, ha egy funkciót "ipari szabvány" szinten tud egy program. Skype ilyen volt, szerintem. Mai napig a 3-as változatát használom XP-n, vicc, hogy már 2-3-al odébb tartanak, 4-est még próbáltam, de visszamenekültem. Semmi előnyt nem éreztem, desktop sharing-re annyira nincs szükségem soha, ... Bár a file átküldés mostanában lassú volt, csak nem elavult lettem?

Na, ennek is lőttek. Kezdődik majd a 30 napos free meg a licenc ellenőrzés.... szóval eddig tartott.

--
Karesz
www.myopensuse.hu

Megint valaki nagyon ért valamihez. Melyik MS szoftver 30 napos trialware? Semelyik?

AFAIK négyféle van: fizetős, non-commercial célra ingyenes (pl. VS express), Windows felhasználóknak ingyenes (ez a licenszellenőrzős), és teljesen ingyenes (pl. pont a WLM - ezért nem értem miért írsz fasságokat).

+1

meg a laptoppal szállított ms office

juteszembe:) a b'ótban vásárolt window$ is 30 napos próbaverzió. csak adnak a próbaverzióhoz aktiváló kódot, aminek a segítségével a fél window$t le kell tölteni a netről, és akkor lesz nempróbaverzó. de csak nagyjából 1-2 hónapig, amikor is újra kell aktiválni egy egy nagyobb verzióváltás örömére, ez legtöbbször a felhasználók tudta nélkül történik:))

Mindig örülök az ilyen széles látókörről tanúskodó, magabiztos, intelligens hozzászólásoknak.

De azért halkan megjegyezném, hogy mindkét lányomnak vett netbookon (Windozzal adták a bótba) 1 hónapos (ami elég jól közelíti a 30 napot :) időkorlátos MS Office volt installálva, ami 1 hónap után bizony elkezdett nagyon nem működni, s a fizetős változat megvételére biztatni.

Volt még néhány hasonló cucc, talán valami vírusirtó, egyebek, de ezekre már nem emlékszem, meg akkor sem érdekelt, hogy melyik cég akart beetetni vele.

Rendkívül meglepne, ha a mélyen tisztelt Kollégák közül más még nem találkozott volna hasonló (ezek szerint nemlétező, paranormális) esetekkel.

"meg akkor sem érdekelt, hogy melyik cég akart beetetni vele."

Elég érdekes a try-before-buy dolgokra azt mondani, hogy be akartak etetni ezzel a fejlesztők. Nem inkább arról van szó, hogy szerették volna, hogy a saját meggyőződésed alapján fizess vagy ne fizess a termékükért, miután kipróbáltad?! :O

Sok dolog nézőpont kérdése, amit mindig nagyban befolyásol a meggyőződés.
Ezzel senkit nem bántani akarok, sőt.
Vehetsz m$ office-t, ha szükséged van a tudására, ott is lehet többféle csomagot választani, de telepithet libre office-t is. Sőt van akinek elég az abiword.

Szerintem azért érzi beetetésnek, mert meggyőzte az m$ office tudása, de nincsen/nem akar fizetni érte, és ezért átverve érzi magát.

Én amondó vagyok, hogy aki beetetve érzi magát, az már meg van győzve, csak sokallja az árat.
--

A mérhetetlen nagy szimpátia az MS termékei iránt... az ihletet erre pár karakterre. Részemről ennyire nem vagyok tájékozott MS termékek terén, mert nem használom őket ;)
Inkább csak megelőlegeztem az MS-Skype licencet :D

És Neked is szép napot !
--
Karesz
www.myopensuse.hu

Megvette.

Most akartam Skype-ra előfizetni, de így már nem akarom az M$ zsebébe tolni a pénzt. Nincs valami alternatíva?

Ha a Microsoft megveszi a Skype-ot, akkor én 1 hónapon belül garantáltan lemondom az előfizetésemet náluk.

Egy tetves forintot sem vagyok hajlandó nekik adni.

Milyen alternatívák vannak?

A Fring-nek nincs valami saját protokol-ja?

Yahoo Voice megy Linux-on?

Masreszt meg en azt nezem, mi nekem a hasznos, nem azt, hogy hogyan cseszhetek ki egy szamomra antipatikus ceggel.

Van Google Talkon is penzem, meg Skypeon is -- elobbi olcsobb, viszont mobilrol nem hasznalhato, egyelore. Nekem kifejezetten fontos, hogy a cegtol wifin keresztul hazatelefonalhassak, es ne kelljen nemzetkozi tarifat fizetni. Ezt jelenleg a Skype tudja, semmi mas.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Azért a GPL huszárokon kívül nagyon sok cég a telefonálását Skypeout-tal oldja meg, mert jobbak tarifáik (ahol linux a desktop is). Legalábbis anno ezért nyígtak nagyon sokan a Skype linux fórumán, amikor még ennyire se volt használható, mint most (Worksforme TM, meglepően jól működik).
Amúgy én se értem, miért sírnak egyesek. Amióta nem az eredeti kis garázscég csinálja a Skypeot, a linuxos és Mac kliens amúgy is fényévekkel le van maradva a Windowsostól. Ráadásul eddig senki se nyilatkozott semmit se arról, hogy lesz-e változás bármiben is.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

az ms tag-ra gondolsz, ami mostanában nem igen működik? ezen kívül van még más is? a pub:microsoft nem is ad találatot, a tag is microsoft tag publisher név alatt jött ki.

persze a smiley-s hozzászólás poén volt, én sem hinném, hogy itt vége lenne a skype-nak a többi platformon.

Pontosan.
Biztosra veszem, hogy linuxra nem lesz több kiadás, de gyanitom androidra azért lesz. (remélem)
És egy gondolatot azért szeretnék hozzátenni ehhez, bár egyrészt nem ide tartozik, másrészt tudom eretnekség kimondani: Nem azért nem lesz linuxra több kiadás, mert hú de keresztbe akarna tenni az ubuntunak. Azért nem lesz, mert egy 1% részesedésű agyon fregmentált 1000 disztróból álló platfromra nem éri meg pénzt ölni, mert az életben nem jön vissza. Az m$ meg legendásan profit orientált, szóval steve ballmer előveszi a kis számológépét, oszt/szoroz, és azt mondja: "Amig a linux desktop-on nem éri el a cc: 5%-ot, (magyarul soha) addig nem éri meg rá fejleszteni."
És ennek valszeg semmi köze az open/zárt kódhoz, az csak bónusz.
--

én most pont a fordított forgatókönyvre tippelnék. azaz asztali gnu/linuxon marad a Skype márcsak a látszat kedvéért. jelenleg úgysem jelent veszélyes konkurenciát a Microsoftnak az asztali linux. Androidon viszont meg fog szűnni, és ezzel azért jelentőset üt a Ms a legjelentősebb mobilos ellenfelén. mivel a Skype for linux csak x86/amd64 platformra létezik esély sincs rá, hogy működésre lehessen bírni Android/Arm platformon.
persze ez önmagában nem változtat az Android vezető szerepén, de egy kis lépést mindenképpen jelent a WP7nek.

"Androidon viszont meg fog szűnni"

Én ezt nem hiszem, a piac másképpen működik, ez olyan, mintha a Samsung nem adna el többet kijelzőket és processzorokat az Apple-nek az iPhone-ba, csak mert a készülékeik egymás konkurenciái.

Ezzel szemben a piaci realitás az, hogy a Samsung a kijelzők és processzorok eladásából is él.
Ugyanez lesz a helyzet a Microsofttal, ha nem akarja, hogy a Skype veszteséges legyen, mivel az meg a reklámbevételekből él.

Azt persze a Samsung is megteszi, hogy előnyben részesíti magát amikor a kijelzők szállításáról van szó, ennek megfelelően jelenleg még nincs is AMOLED az iPhone-okban.

az iPhoneokba a kijelzőket tudtommal nem a Samsung adja hanem az LG.
a Microsoft pedig nem arról híres, hogy csak az azonnali profittermelést tekintené fő szempontnak. sokkal inkább "saját Ms platform bármi áron" a fő irányuk. 8.5milliárdot egyébként nem adtak volna egy 264 millió dollár üzemi eredményt, és 7 milliós nettó veszteséget felmutató Skypeért. ebbe a stratégiába bőven belefér az Android ügyfelek elvesztése is, ha ezzel akár kicsit is tolni tudják a WP7 részesedését.
a részvényesek a Microsoft 2%os tőzsdei esésével "honorálták" a felvásárlás hírét.

Az ilyen hozzáállás irtja ki linuxról a sykpe-ot. Ha az m$ azt látja, hogy az 1% részesedésű OS alatt is csak 0,0000000001 user használja, elég joggal mondhatja, hogy "senki nem is használta linuxon, igy leállitjuk a támogatását".
És még igaza is lesz.
Ha minden linuxos felhúzza az orrát, és megint azt hiszi, hogy majd az ő 1% -a kedvéért a feje tetejére áll a világ, akkor megint be fogja látni, hogy nem igy van, és hamar kdierül, hogy rendes voip sem lesz linuxra hamarosan. A linuxos skype -ot éppen úgy lehetne megmenteni,ha minden linuxos elkezdené használni, és akkor esetleg, de tényleg csak esetleg az m$ azt mondaná, hogy "na nem bánom....". Új verziót ugyan nem fog kiadni (ahogy eddig sem nagyon frissült függetlenül az m$-től) de legalább egy minmális szupportot adna. Úgy játszásiból, meg marketingben is jól jön neki egy kis "jófejség".

(Nah ilyenkor üt vissza, hogy a linux gyakorlatilag nem elterjedt desktop OS. )
--

Igen, ha egy platformot használják az emberek, akkor azzal foglalkozik a ms, akkor is, ha nem windows. Lásd mac-es office, szifonos dolgok stb. Sajnos sokan gondolkoznak itt egy faék bonyolultságával és kb. egy óvodás szintjén akinek átfestették a homokozólapátját és ezért most hisztizni kezdenek.
A ms-ot valóban annyi érdekli, hogy megtérül-e a befektetése, ha kiadja/támogatja egy másik rendszerre a szoftverét.

Előttem van a kép amint olvasom a hírt: A Microsoft kiadta az új Skype verziót Linuxra... hát nem felemelő :)

--
Karesz
www.myopensuse.hu

Ez meglehetősen váratlan fejlemény, de nem kis mértékben előremozdítja a Microsoftot a webes, egyben a hordozható eszközök platformjain.

Én a helyükben a Linuxos klienst a továbbiakban nem támogatnám, ez az operációs rendszer jelenleg nem alkalmas erre, hacsak nem mindent maguknak implementálnak a webkamerák támogatásától kezdve, ami aligha érheti meg, az eddigi Skype kliens is ezzel - nincsenek egységes és stabil API-k és eszközmeghajtók - volt kénytelen szembenézni.
Belegondolva Microsoft fejlesztőként kihívás lehet a Skype klienssel foglalkozni Linuxos környezetben, főleg ha megszoktad a Windows által nyújtott határtalan előnyöket, eszközöket, egységességet, kényelmet és stabilitást.

A Windows Phone 7-es platformjukon ellenben nem tudom hogyan fogják előtérbe tolni a Skype-ot, ha eközben a mobilszolgáltatók támogatására van szükségük az ezzel az operációs rendszerrel ellátott készülékek értékesítéséhez.

Gondolom elég sokaknak tele van a hócipője, hogy X év szivás, és fejlesztés után még mindig nem egy rendesen támogatott elterjedt stb OS.
Én is azt untam meg, hogy 12 év aktiv linuxozás után még mindig nem tudtak összekalapálni egy olyan rendszert amire megérné fejleszteni, és legalább egyezményes stabil api-val rendelkezik.
Az életkorral csökken a lázadó faktor :)

--

"Gondolom elég sokaknak tele van a hócipője, hogy X év szivás"

Ez egy hosszú és szomorú történet, de hogy pozitívumok is szerepeljenek egyszer egy hétvégén keresztül használhattam egy MacBook Pro-t és már legelsőre egy Galaxy osztályú csillaghajón éreztem magam tőle, és bár most a Dell Latitude E szériával (ellenben a T szériás Lenovo Thinkpaddel a legkevésbé sem voltam megelégedve) és a Windows 7-el végsősoron elégedett vagyok legközelebb Apple termékeket fogok vásárolni.

A Linuxos kliens fejlesztes nehezsegeirol passz, de nekem ami eddig volt kliens Linux ala az tokeletesen elegendo/hasznalahto volt. En inkabb attol tartok, hogy jovoben nem fogjak fejleszteni, ami nem lenne meg baj (szamomra), csak tuti nem lehet hasznalni a meglevo klienst egy ido mulva, csak azert, hogy szopassak a nepet.

az MSN protokoll igazi stable api mintapeldany:

http://kmess.org/board/viewtopic.php?f=4&t=4543
http://kmess.org/board/viewtopic.php?f=4&t=4585
http://kmess.org/board/viewtopic.php?f=4&t=4690
http://kmess.org/board/viewtopic.php?f=4&t=4616
http://kmess.org/board/viewtopic.php?f=4&t=4685

Volt olyan problema is, ami egyszerre kurta el az aMSN-t, az Emesene-t es a kmesst is. Es akkor azt mar lusta voltam kikeresni, mikor a protokoll elfelejtete a "ki torolt le" funkciot egyik naprol a masikra

A kmess 2.0 szinte tokeletes volt (uj feature-ok a 2.1 resze lesz), de 2.0.1 2.0.2 2.0.3 2.0.4 2.0.5 kozul 4 update volt a Microsoft protokollvaltoztatasai miatt (azonnal javitottak, respect a teamnek), 1 pedig a KDE 4.3 -> 4.4 valtasnal egy memorable window resize problema miatt.

You say stable API? IMHO a legrosszabb banda, akire IM protokollt csak bizni lehetett

LOL, az MSN protokoll talán egy dokumentált protokoll, amit a fejlesztők használhatnak? Mert, hogy egy belső, saját használatú api-t vagy protokollt hogyan változtat a gyártó, ahhoz senkinek semmi köze. Pont úgy ahogy pl a framework szintű osztályok private methodjait. Semmi közöd hozzá, használod a public-okat, azok vannak a fejlesztők számára biztositva és azok igencsak stabilak windows-on, ezért is fut sokezer windows 95-re irt program hibátlanul win7-en mindenféle módositás nélkül. Ha meg valaki visszafejt egy nem publikus protokollt, vagy elkezd belső api-kat hivogatni, akkor az mélyen kussoljon, ha beszarik a programja, mert változtat valamit a gyártó. A különbség ott van, hogy linuxon a publikus apikat cseszik szét olyan sebességgel, mint winen a belsőket...

A fent linkelt bugok mind ugy tortentek, hogy egyik nap mukdotek, masik nap nem. En elismerem, hogy ez Linuxban is szar, de amit a Microsoft az MSN protokollal csinal, az legalabb annyira nem normalis, minthogy a Windows Live Messenger jobban belassitja a gepet, mint barmilyen masik IM kliens

Olvasd el mégegyszer, hogy mit irtam, mert nem érted. Az, hogy egy nem nyilvános protokollt/api-t a gyártó hányszor és hogyan módosit úgy, hogy a ráhackelt programokat egyik napról a másikra elrontja, azügyben 0, azaz nulla jogod van panaszkodni. Semennyiben nem cáfolja az állitást, hogy a MS api-jai a linuxal ellentétben stabilak. Természetesen nem a belső api-k/protokollokról van szó, hanem a fejlesztők számára rendelkezésre bocsájtott nyilvános, dokumentált api-król. A kettőt értelmetlen összekeverni.

akkor is ezt mondanad, ha Maced lenne Windows nelkul es egyik naprol a masikra elvesztened aMSN-en a voice chat lehetoseget csak mert az MS valtoztatott a protokollon, es igy nem erned el a 800 km-re lako uzletpartneredet? ("Ha me' mé' nem haszná'sz Windowst, ott a Lájv Eszensálszon megy")

Fuggetlenul attol, hogy igazad van, hogy a Windowshoz a Linuxnal onmagaban stabilabb API tartozik (ott meg a videokamera drivere is kerdes lehet egy rosszabb Uborka upgrade-nel). De azert hadd legyen mar joga panaszkodni egy alternativ MSN kliensek felhasznalojanak, foleg, ha latja, hogy a Skype-ra is ez a sors varhat (amit direkt az MSN kerulese erdekeben hasznaltam). Arrol megint csak nem a te tehetnel Mac userkent, hogy "há' me' nekem csak MSN-em (meg Skype-om) van"

Jo az a Windows, de ne ilyen hulyesegek miatt legyek mar koteles hasznalni, plane ne legyek koteles hasznalni a memoriazabagep Windows Live Essentialst is melle. En egy max 6000Ft-os OS-en akarok videotelefonalni

Leszámitva, hogy van mac-re is hivatalos msn kliens, olyan esetben, ahol fontos a kapcsolat fenntartása, épeszű emberben fel sem merül, hogy egy nem támogatott, visszafejtett, összegányolt programra bizza ezt a feladatot... Minden platform-on van nativ, támogatott IM kliens, tessék azt használni. Ha az nem kompatibilis valamivel, akkor igy jártál, ha egy 1%-os piaci részesedésű termékkel bohóckodsz.

"En egy max 6000Ft-os OS-en akarok videotelefonalni"

Akkor te ne használj windows-t. De nehogy már te akard megmondani a MS-nak, hogy mikor és mit változtat a saját belső protokollján vagy api-ján, amit te el akarsz "lopni" és fizetség nélkül felhasználni más rendszereken.

Megy ez, na.
Nyílt vs. zárt.
Jó pár éve volt egy kiszivárgott MS dokumentum, mely pont azt taglalta, hogy a monopólium felé a legbiztosabb út:
1) a zárt protokollok használata
2) a nyílt protokollok felhasználása megváltoztatott formában
.
Szíved joga, ha úgy gondolod, hogy számodra ez a szimpatikusabb út.
Mellesleg a protokoll visszafejtés nem lopás. Még az USA-ban sem. (Megfelelő eljárások betartása mellett.)

Baromira nem érdekel az opensource agymosás, de biztos találsz itt pajtást, aki partner ebben.

Egyébként semmi köze nincs a témának a zárt vagy nyiltsághoz. Ha konkrétan nyilttá tenné az msn protokollját, akkor is nyugodtan megváltoztathatja akár 2 naponta a protokollját a saját központi szerverein és pont ugyanúgy beszarnának a programok, amik "illegálisan" használják.

olyan gonoszok a FLOSS fejlesztok, hogy lopjak a 'zemes protokolljat, hogy csinaljanak egy ingyenes szoftvert ingyen, amit Windowson meg Macen (utobbiert egy fillert nem fizettel szinten az MS-nek) suzinten ingyen hasznalsz. Nekem meg ki van mosva az agyam Persillel, mert ezt helyeslem

Oke, hogy a Linux 1%, masik 2 OS-re meg van, de mi a helyzet a mobil kliensekkel? MS tudtommal nem ad ki iPhone-ra, Androidra, Symbianra, Maemo-ra stb.-re klienst, mindenki lopcsalhazudik, aki probal ezekre klienst irni? Meg midnenki lopcsalhazudik mert probal ezeken az eszkozokon msnezni, amig nem kurnak el valamit a protokollon? En orulnek, ha az MSN protokoll csak annyira lenne instabil, mint a Linuxos API-k.

Roviden: remelem a Skype nem fog igy elkurodni, remeljuk igazad lesz, es a Linuxos Skype hamarabb lesz szar a hirhedt Linuxos "unstable API" miatt, mint az MS protokollvaltoztatas, majd ujLinuxosklienskinemadas miatt.

Bar akikkel Skype-oltam lassan GoogleTalkon mind elerhetok, mas nem, bongeszobol mar tudok voice es video chatelni

Pontosan ezt mondom, tessék csak googletalkozni azokon a platformokon, amelyeken nem elérhető az msn. Hogy ott a userek 0,1% sem elérhető? Hát ez van...
Más kérdés, hogy a ms eddig eléggé elnéző volt a tolvajokkal szemben, pedig fel tudna lépni ellene, ha akarna.

Hogy te ezt helyesled, az mindegy, ettől még marhaság volt a MS rendszerek stabil publikus apiját megpróbálni cáfolni az msn protokoll változásaival, a fent már többször részletezett okokból.

Nem tudom feltűnt-e amúgy, de a microsoft által kiadott kliensek érdekes módon jól tűrik a protokollváltásokat, nem is értem, miért. Vagyis de: afaik van a protokollban egy olyan lehetőség, hogy a kliens jelezheti (vagy jeleznie kell), hogy melyik protokollt támogatja, és az msn szerver onnantól kezdve a klienssel azon a protokollon fog kommunikálni. Ha egy 3rd party kliens ezt a részt rosszul kezeli, akkor nem kell csodálkozni, ha egyik napról a másikra elromlanak a dolgok.
A mercury messengerben például van a bejelentkezési képernyőn egy select, amiből ki lehet választani, hogy a kliens melyik protokollt használja. Egyszer volt olyan, hogy a legújabb protokollt használva nem tudtam bejelentkezni, átállítottam az egyel régebbi protokollra, és egyből be tudtam jelentkezni.

--
Don't be an Ubuntard!

+1
"Semmi közöd hozzá, használod a public-okat, azok vannak a fejlesztők számára biztositva és azok igencsak stabilak windows-on, ezért is fut sokezer windows 95-re irt program hibátlanul win7-en mindenféle módositás nélkül"
És ezzel meg is válaszoltad, hogy miért inkább a win a fejlesztési irány platform, mondjuk egy jó céges kereskedelmi szoftvernek. Mert ha valami nem gömbölyű max. kiad egy patch-et, és ennyi.
De nagyon sok sw kérdés nélkül, amit megirtak xp sp1-re cirka 10 éve, az döccenés nélkül megy windows7-en, ugyanakkor linuxon egy sdl-es játék már lehet, hogy a köv. kiadáskor faragás nélkül nem megy. Ezzel kellett volna tölten iaz lemúlt évtizedet, hogy ezt megoldják, nem pedig mindenféle unity féle látvány fejlesztésekkel.
Nincsen miről beszélni.
--

Gondolom van Windowsod. Számold már össze, hány msvcrt* fájl van a rendszerben. Ezt meg lehetne csinálni Linux alatt is (van, ahol meg is csinálják).

A Corel Graphics Suite X5 mellett ott egy komplett GhostScript. Az Adobe CS3-ig bezárólag (lehet, később is) ott egy komplett MySQL. De még a Firefox is felrak egy saját SQLite-ot. Egyiket sem érdekli, van-e már a rendszerben az adott komponens.
Tehát meg lehet oldani.
A Skype tekintetében a videó tényleg macerás lehet, soha nem próbáltam, de a hangkapcsolat a mai megoldások mellett egyáltalán nem igényli, hogy egy adott kerneldriverhez/verzióhoz kösse magát. (Igen extrém tesztként anno felraktam egy Kubuntu 9.04-et, felhúztam rá az LTSP-t, aztán egy vékonykliensbe bedugtam egy USB-s headsetet, majd bepötyögtem az iroda számát. Ment, mindennemű konfigurálás nélkül.)

Mit mondjak, rohadtul nem örülök. Keresni kell valami alternatívát, ami támogatott lesz több platformon, remélem előjön valaki ilyesmivel, amíg végképp meg nem szűnik a jelenlegi formájában.
Remélem nem hirtelen lesz only win, mert marhanehéz lesz elmagyarázni a kétezer kilométerre lévő Kedvesemnek, hogyan telepítsen bármi más voipot Linuxmintjére meg symbian telefonjára, skype nélkül..
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

Olyan vicces olvasni, ahogy a sok linux felhasználó ugyanazt az összeesküvés-elméletet átveszi egymástól, majd továbbgondolja. Picit gondolkozzatok már logikusan:

  1. ha van egy jól működő rendszer, abba a microsoft miért ölne pénzt csak azért, hogy a linuxosokat kizárja
  2. ha mégis kizárja a linuxosokat valamilyen módon, azt inkább azért teszi, mert egy 1%-os elterjedtségű, stabil apikat hírből sem ismerő platformra fejleszteni pénzkidobás

--
Don't be an Ubuntard!

+1

Rendkivül szórakoztató az ódzkodás, hogy ha Microsoft akkor nem fizetek, ha Microsoft akkor nem használom, ha Microsoft akkor nem lesz Linuxos kliens.

És aztán a GPL huszárok elkezdenek széleskörben elterjedt, többplatformos és nyílt forráskódú alternatíva után nézni, de nem találnak ilyet, mert hogy nincs is.

Nézőpont kérdése a dolog. Az hogy számodra csak egy a sok cset/voip közül, még nem jelenti azt, hogy mindenki életében hasonló szerepet tölt be.
Nálunk (fél)hivatalos eszköz a külföldi partnerekkel való kapcsolattartásra, és nekem 100+ kontaktom van, ami néha én is kicsit sokallok, de ettől függetlenül works4me. Ha most ez a jócég bevezet egy kompatibility flaget a protokollban, és elfelejti update-elni a binugzos klienst, és már kapásból szoptam, nem csapkodnám a röhögéstől a térdemet, de másét sem.
A felvázolt lépés valószínűségével kapcsolatban meg az a meglátásom, hogy nem vagyok biztos abban, hogy a platform támogatása olcsóbb lenne, mint amennyi többlet bevétele származhat belőle, illetve hasonló lépések láttak már napvilágot a részükről.

+1 :)

Best of the show: "A linuxos skype -ot éppen úgy lehetne megmenteni,ha minden linuxos elkezdené használni, és akkor esetleg, de tényleg csak esetleg az m$ azt mondaná, hogy "na nem bánom...."." - strogg

Mein Gott, kezdeményezzünk éhségsztrájkot irgalomért a Microsoft Magyarországnál, mert hát mit ér a Linux ha nincs Office, Photoshop és most már Skype se?! Csak az instabil API, ami sejj, mint hulló por, kiszökik 2tenyerünk közül, csak az elmúlás, csak az elmúlás! *sóhaj, függöny*

jobban tennéd pedig.
"a Linux ha nincs Office, Photoshop és most már Skype se"
Pontosan ezért nem tudod beadni a világ 90+%-nak, hogy a linux jó. MErt ilyen dolgok nincsen megoldva rajta.
Mert az m$-t semmi sem kötelezi arra, hogy meg is tartsa a linuxos klienst, és biztos vagyok benne, hogy nem gfogja.
Nah most innentől fogva pár 10 millió embernek már szóba sem jön a linux.
Minden ilyen kieső szolgáltatás/alternativa kizárja, hogy egy felhasználói kör egyáltalán szóba álljon egy linuxal.
Erre irta,m fentebb: Lehet arcoskodni az 1%-al desktop elterjedtséggel ,csak azon az 1%-on kivül gyakorlatlag a 99%-ot egyáltalán nem érdekli. Mondhatnám vastagon le***ja.

Az ilyen kieső dolgok miatt nemhogy előre nem fog fejlődni a linux, hanem lekezd a hobby OS kategóriába csúszni.

--

Ez amolyan 22-es csapdája, de:

A Skype nem egy szoftver, sokkal inkább egy szolgáltatás. Ha most vennem kell egy gépet, amin az egyetlen szoftver a Skype lenne, ami a Windowshoz köt, akkor erőteljesen elgondolkodnék, hogy a kb. 40e+ÁFA mennyi idő alatt térül meg. Pont a múlt héten vonták le a negyedéves díjat (ingyen mo-i vezetékes) a kártyámról, 4050 Ft volt. Kb. 4-500 perc beszélgetést folytatok havonta vezetékesen, ha nem a Skype-ot használnám, akkor mondjuk választhatnám a Digi szolgáltatását, 500 perccel számolva havi 2075 Ft lenne, negyedévente 6225, tehát durván 2000 Ft-tal kerülne többe, éves szinten 8000. Kb. 6 év alatt térülne meg a befektetés a Windowsba. Ennyi idő alatt bármilyen gépet veszek, elavul, így inkább szolgáltatót váltok, mint op.rendszert.

"2010-ben a vállalat 860 millió dolláros bevétel mellett 264 millió dollár üzemi eredményt, de 7 milliós nettó veszteséget könyvelt el." ( http://www.hwsw.hu/hirek/46667/microsoft-skype-voip-telefon-felvasarlas… )
Ha úgy vesszük, hogy mindössze 0,1% a Linux desktop aránya, még az is 264 ezer dollár per év. Ha ennél többe kerül a linuxos változat fejlesztése/fenntartása, akkor természetesen nem éri meg. Ez viszont nem valószínű. (Egyébként pont az a poén, hogy a linuxos desktopot használó ismerőseim közül jóval többen fizetnek a Skype használatáért, mint a - többnyire - "lopott" Windowst használók.)

Valoszinuleg ez elegge sertene a Microsoft Research dolgozoit (azt hiszem, joggal mondhatom, hogy vezeto kutatointezetrol van szo), a .Net infrastrukturan dolgozokat (akik a szakmaban dolgozok (nem a forumtrollok) kb. egyontetu velemenye szerint a legjobb development platform, osszessegeben), az XBOX csapatot (a legsikeresebb konzol jelenleg), a Windows teamet (a vezeto OS gyartoi), satobbi.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Picit se zavarjon, hogy a TCP/IP publikalasa BSDL alatt terjesztese mogotti eros motivacios tenyezo az volt, hogy terjedjen...

De akkor most mar dontsuk el, hogy az nyiltnak es szabadon felhasznalhatonak szant openszosz kodok hasznalata jo vagy lopas...

Bar nekem ugy latszik, hogy kozod nincs a szoftverfejleszteshez, csak a szad jar, hogy fujfuj ms.

----------------
Lvl86 Troll

Annyi az árrés, amennyit hajlandóak kifizetni érte.
Ha mindenki, mindenhol csak home basic w7-et venne, akkor elég hamar kihalna az ultimate, és kb: maximalizánál is a win8 árának felső határát.

Az m$ csomagokat árul, amiből lehet mazsolázni. Egy oem w7 home 35 körül mozog, de ha volt xp-d, vagy vistád, az upgrade is szóba jön.

--

Jó duma, csak ott van a bibi, hogy az MS bevallottan -korábban- nem tett semmit a kalózkodás visszaszorítására, csak hogy elterjedjen a platformja.
És ha így nézem, nem tett mást, mint kvázi! ingyenességgel magához édesgette a felhasználókat. (Lehet hurrogni.)
És, lássuk be, a beetetés sikeres volt.
Tehát amíg a piacot _nem_ uralta, jó volt az kvázi ingyenesség?
.
És a lényeg.
"Annyi az árrés, amennyit hajlandóak kifizetni érte."
Hogyne. Mennyi Magyarországon a "kalóz" szoftverek aránya? 40-50%? A maradékból vond le az államigazgatást és a multikat. Na, annyian hajlandóak érte fizetni azt az árat, amit írtál.

Itt nincsen bibi, te is igy csinálnád, és énis.
"Na, annyian hajlandóak érte fizetni azt az árat, amit írtál."
Igen, és ennek a túlnyomó többsége laptoppal,asztali géppel együtt veszi OEM-ben. A multik meg úgyis kapnak mennyiségi kedvezményt, meg ott a nagyon nem olcsó action pack ami neked nem, egy nagy cégnek már megéri.
Nyilván nem 0 forintból, de egész pofásan ki lehet jönni, amikor egy komplett irodát épitesz fel win alapon.

"És, lássuk be, a beetetés sikeres volt."
Igen, mert azt is lássuk be, nem kellett beetetni. Amikor az m$ durván megerősödött, akkor még a legkezesebb OS volt pc-re. Azon kivül volt még az apple macOS, ami ugye akkoriban nem pc volt. És volt a linux, meg egyebek, amit most visszanézve láthatod, mennyire alkalmatlan volt akkoriban desktopra. Jah, és hát OS2. No igen, azt elég tisztes versenyben győzte le, ugyanis 1:1 -ben ment neki az IBM-nek.
Egy biztos, előbb volt OS2 mint win.

Ha most kéne választanom egy 1998a-s linux disztró, és a w98 között, szó nélkül w98, ahogyan akkroiban egyedül a beos-al voltam hajlandó foglalkozni, mint alternativa.

--

"Jah, és hát OS2. No igen, azt elég tisztes versenyben győzte le, ugyanis 1:1 -ben ment neki az IBM-nek."

Sokmindent lehet arra mondani, ahogy az OS/2-t legyőzte, de a tisztességes jelző bizony nagyon nem tartozik közéjük!

bizony! az OS/2höz képest az akkori winDOS95 egy ótvar szar volt, ami a közelébe nem ért az IBM asztali rendszerének. a "tisztesség" pedig olyan motívumokban jelentkezett mint, fél évig a megjelenés után nem kapott az IBM oem win95 licenceket a saját PCihez, mert csak, a többi PC klóngyártó pedig kapott egy figyelmeztetést, hogy amennyiben OS/2vel mernének PCket a piacra dobni ugyanúgy fognak járni mint az IBM.

Ez mind remek, de megint csak meg kell kérdeznem, hogy mégis mit vársz a Microsofttól, persze, hogy mindent megtesznek a termékeik sikeressége, a vásárlók megnyerése, a piacok uralása érdekében.

Miért, nem így kellene tenniük?

"az MS bevallottan -korábban- nem tett semmit a kalózkodás visszaszorítására"

A Microsoft mindössze azt ismerte be, hogy bár mindent megtesznek a visszaszorítása érdekében, nem mindössze csak károkat okoz neki, mivel a platformját ezzel sokan használják és az elterjed, azaz idővel megkerülhetetlenné válik, az pedig a fizetőképes kereslet növekedését is magával hozza.

Persze, de mindössze én nem látom ezzel a problémát?

pont ezért vagyunk ott ahol vagyunk.

a hippi duma meg nem kell. nem magyarázhatnál itt, de úgy egyébként sehol semmiről sem, meg nem lennének szabadságjogaid, ha nem lettek volna. - szerintem neked nem is nagyon van szükséged rá, a bólogatáshoz nem is nagyon kell -

"pont ezért vagyunk ott ahol vagyunk."

Miért, hol is vagyunk éppen? Feltételezésem szerint most jössz majd a kapitalizmusellenességgel.

Amivel egyébként nem is lenne kifogásom, mert közismert, hogy a gazdasági rendszereink tökéletlenek, csak egyelőre kellően korlátozottak vagyunk ezzel szemben.

És én itt inkább be is fejezném az offolást, bár a Microsoft révén valamilyen szinten mindez releváns.

Még azért megkérdezném, hogy a másik fél álláspontját átlássam, ha néhány szóban meg tudnád fogalmazni miért is ez a Microsoft ellenesség a részedről.

mert miközben a szép jövőről prédikál gates a bemutatókon, kínában a cenzúra jövőjét építésében segédkezik nagy elánnal.

miközben a szabadságról prédikál ugyanitt, a szoftverei bezárják az embereket, nem hagyva választási lehetőséget.

miközben az internet szabadságáról prédikál mint valami próféta, következetesen felrúgja a már kialakult szokásokat.

ma a microsoft sokkal inkább politikai szerveződére hasonlít, mit profitorientált vállalatra, olyan cégre mint mondjuk az esso volt az 50-70-es években. és ugyanannyi kárt is okoz.

Szalonképesebb érvekre számítottam, ez még ahhoz is kevés, hogy beszámíthatónak nézzenek.

Bónusz, hogy ezúttal Bill Gates (akit egyébként rendkivüli módon tisztelek, nézz utánna a Bill és Melinda Gates alapítvány tevékenységének) is felmerült, meg a Kína, a megszokott ellenségkép.

Összefoglalva ellenségképeket gyártasz magadnak.

Á! arra gondolsz, hogy ha már úgyis kizsigereltünk másokat, háborút szítottunk a nemzetiségeik között hogy elvehessük az olajat, szenet, rezet, aranyat és vásárlóerőt, leraktuk náluk a szemetünket, a 7. bőrt is lehúztuk róluk, akkor nyissunk nekik népkonyhát a nyereség 1/100000 részéből, és akkor járhatunk az új gucci cipőnkben az elnök vacsoráira mint a nép megmentői?

remek!

nem erről beszélek. arról, hogy van/volt valaha egy üzleti tisztesség, ami a nagyvállalatokból, ha úgy tetszik a multikból úgy veszett ki mint a mindenkori magyar miniszterelnökből, beiktatása napján.

speciel az m$-t akkor kellet volna feldarabolni, amikor erre lehetőség lett volna a közelmúltban, és mindannyian jobban jártunk volna. nem ült volna 10 évet a babérjain. - lásd WinXP -

"és mindannyian jobban jártunk volna. nem ült volna 10 évet a babérjain. - lásd WinXP -"

Gondolom arra vágysz, hogy ha mondjuk 5 évvel korábban jelent volna meg a windows 7, akkor a linux nemhogy 1%-on lavirozna ma desktopon, hanem már rég kihalt volna a fenébe. Igazad van, milyen jó is lenne, ha a MS nem volna ekkora "hülye", hogy csak alig több mint 2 évtizede tarolja a desktopot és mára a szerver oldalon is messze átvette a vezetést, hanem jó lenne, ha végre tényleg "jól" csinálnák a munkájukat...

nem biztos hogy nem lenne linux. sőt valószínűleg jobb lenne mint amilyen ma, már csak az erősebb versenyhelyzet miatt is.
a linux létrejöttét semmilyen módon nem befolyásolta a window$ helyzete, ahogy kezdeti fejlődését sem. amikor pedig már kiléphetett a piacra, csak egy másik helyzethez kellett volna alkalmazkodnia.

a lényeg inkább abban van szerintem, hogy az m$ a többi piaci szereplőhöz képest is túl agresszív, túlontúl kiterjeszti saját magát a piaci szereplésen túlra. lásd BSA. lassan oda jut hogy nemzetgazdaságokat határoz, vagy ingat meg, lásd írország, a saját hazájának a nemzeti politikájával szembe is megy ha úgy hozza kedve, és még lehetne sorolni. sajnos nem csak az m$ van ilyen számára kedvező helyzetben. és mint látjuk semmi nem gátolja mostmár, hogy tovább növekedjen.

nincs szó semmiféle gyűlöletről, ahogy valaki fogalmazta, egyszerű érdekvédelemről van szó. a saját jól felfogott érdekünk lenne, hogy ne hagyjunk gazdasági szervezeteket ekkora hatalomhoz, különösen ne ha ilyen agresszív, és ne hagyjuk hogy üljenek a babérjaikon, mert akkor a pénzt nem arra használják amire való egy gazdasági szervezet kezében, hanem másra kezdik használni. - itt megint csak a BSA-ra kell hivatkoznom, amely esetben a törvényeket értelmezi a saját szája íze szerint, amikor is a civil szervezet fogalmát forgatja ki. -

" az m$ a többi piaci szereplőhöz képest is túl agresszív, túlontúl kiterjeszti saját magát a piaci szereplésen túlra. lásd BSA."

Vaze, BSA != Microsoft

FYI:
http://www.bsa.org/country/BSA%20and%20Members/Our%20Members.aspx

tagok: adobe, apple, autodesk, corell, microsoft, SAP, Intel...

És ezek mindegyikéről el is mondható, hogy aggresszív üzletpolitikája van.

Ja értem, tehát a linuxos fiúk nincsenek eléggé motiválva a 20 év alatt elért 1%-os piaci részesedésükkel - nevezhetnénk irgalmatlan bukásnak is - ezért nem fejlődik elég gyorsan. De ha még ennél is rosszabb helyzetben lennének - azaz 5 évvel ezelőtt már megjelent volna egy win7 képességű rendszer - akkor aztán iszonyat jó lenne a linux ma.

Nekem speciel semmilyen hátrányom nem származott a ms "agressziv" politikájából és piaci erejéből. Nekem az évek alatt olyan oprendszert, fejlesztőkönyezetet, framework-öt, szervereket, menedzsment eszközöket rakott a seggem alá, amivel a konkurensekhez képest töredék energiabefektetéssel többszörös profitot szerzek. Programozóként és rendszergazdaként is. A bsa-t meg lesz.rom, otthoni userekkel nem foglalkoznak, aki meg céges szinten nem tud egy új gép mellé kigazdálkodni egy kb. 20-30e-s oprendszert, az életképtelen vagy használjon mást, senki nem kényszeriti, persze jó eséllyel azzal jóval nagyobb bukta lesz, mint amennyibe a ms termék került volna.

Azon meg már tényleg csak röhögök, hogy a ms a túl agressziv az apple meg google mellett...

Teljesen holdkorós vagy, már-már érdemben nem is lehetséges vagy érdemes reagálni erre.

"üzleti tisztesség"

http://www.microsoft.com/About/Legal/EN/US/Compliance/Buscond/Default.a…

Egyébiránt üzleti viselkedés forródrótjuk is van, bármikor felveheted a kapcsolatot a Microsofttal a kifogásaiddal.

https://www.microsoftintegrity.com/

"akkor nyissunk nekik népkonyhát a nyereség 1/100000 részéből"

Teljes mértékben fogalom nélkül vagy.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Gates
http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_%26_Melinda_Gates_Foundation

Gyomorforgató ahogy a hozzád hasonló tehetségtelenek akik egy fűszálat sem lennének képesek másokért keresztbe tenni Bill Gateshez hasonló személyeket és a Microsofthoz hasonló nagyvállalatokat ekéznek.

Mellesleg vesd össze ezt azzal, hogy Steve Jobs mit tett és tesz a társadalomért, ha már mindenképpen ellenségképet akarsz gyártani, akkor arra alkalmas, azt kiérdemlő személyeket keress hozzá.

"a hippi duma meg nem kell. nem magyarázhatnál itt, de úgy egyébként sehol semmiről sem, meg nem lennének szabadságjogaid, ha nem lettek volna."

Ha jól értem, itt a M$-re célzol. Kár, hogy történeti ismereteid hiánya az arcméreteddel vetekszik.

Amikor RMS megalkotta a GPL-t, megkezdte a GNU projektet, stb. akkor az M$ még egy kis sufnicég volt, aki épp frissen kötött szerződést az IBM-el (nb.: az akkori főgonosz!), hogy minden PC-jéhez fog tudni szállítani OS-t.

"Ha jól értem, itt a M$-re célzol. Kár, hogy történeti ismereteid hiánya az arcméreteddel vetekszik."

Van egy olyan érzésem, hogy ezt most nagyon csúnyán benézted. Szerintem a hippikre értette, hogy ha nincsenek, akkor ma sokkal nagyobb kussban kellene ülni. Szóval az arcméret dolgot egy kicsit átgondolhatnád... :)

"finoman szólva erős csúsztatás"

Amennyire az is az, hogy csak a marihuánás cigit köszönhetjük a hippi mozgalomnak. Elindítottak valamit, ami már akkorára duzzad, hogy a politika már nem tudott besöpörni a szőnyeg alá észrevétlenül. Azért sok minden "nőt ki" Woodstockban, nem csak a fű. :)

A füves cigi, meg már nagyon régen nem divat a tini partikon. Helyette szedik a műanyag sz*rokat.

olyan rövidlátóak vagytok, hogy az már szinte fáj.

nem emlékszem arra, hogy lett volna egy kihalási hullám a 80-as 90-es években, és azok akik 60-70ben voltak tinik mind eltűntek volna. vagy volt közben egy ufoinvázió amit töröltek a tudatunkból? esetleg mind besorozták volna ov neokonzervatív katonái közé?

Sokunknak nem tetszenek a Microsoft egyes helyzetekben mutatott piaci magatartásai, mégis a Microsoft sokkal több ennél, sokféle üzletág, sokféle alkalmazott.

Ez a zsigerből utálom hozzáállás nem megfelelő, van amivel egyet lehet érteni, van amivel nem, ha a nyitott szemléletet fenntartod azzal teret engedsz annak, hogy a véleményed megváltozhasson, egyáltalán, hogy lehessen értékelhető véleményed.

De ki nem állhatlak benneteket hippiket, fogalmatok sincs semmiről, csak fabrikáltatok magatoknak egy álomvilágot, amiben minden úgy megy ahogy csak azt elképzelitek.

Az, hogy a Microsoft profitorientált az már szerintetek azt is jelenti, hogy társadalomellenes, korrupt és megvetendő, merthogy a Microsoftnak is a filozófiátokat kellene követnie.

Kifejthetném bővebben, hogy a civilizációnk miért nem jutott volna semeddig, miért nem lenne társadalom, technológia és gazdaság sem mindezzel, de nem akarok többet offolni.

Egyébiránt nem az adathordozó számít, hanem a termékkulcs, továbbá egy szoftver megvásárlásakor a használata, felhasználása, nem a birtoklása válik lehetővé.

Tipikus mellébeszélés (zamboriztól nem is vártam mást, tőled azért többet): az volt a téma, hogy az MS nem vállal csak minimális garanciát, és ez milyen szörnyű.

Az MS-sel egy kategóriában mozgó más szoftvergyártók vállalnak több garanciát?
A GPL-es cuccok esetén ez kapásból kilőve, a licenszben nagybetűvel van szedve, hogy nem.

"A GPL-es cuccok esetén ez kapásból kilőve, a licenszben nagybetűvel van szedve, hogy nem."
No de nem is kérnek el értük egy zsák pénzt.
.
Ha jól emlékszem, ez a rész szál onnan indult, hogy az MS pénzgyár vagy sem.
Szerintem igen, és valószínűleg a részvényesek is így gondolják, különben nem vennének MS részvényt.
Nem kérdés hogy van mögöttük nem kevés K+F (jól írtam, főnök?), és sok okos emberük is van, akik büszkék a munkájukra, de ez cégszinten egy célt szolgál. Minél több pénz megszerzését.

A pénz önmagában nem érték, azt el kell költeni valamire. Lehet visszaforgatni a cégbe ilyen-olyan módon (K+F, részvények, veszteséges üzletágak kisegítése, más cégek felvásárlása, stb.), meg oda lehet adni a cég különböző embereinek (fejeseknek, részvényeseknek, dolgozóknak), akik majd elköltik valamire saját belátásuk szerint.

Szerintem egy ms méretű cég esetében gyakorlatilag lehetetlen előre megmondani, hogy a következő időszakban melyik üzletág mennyire lesz nyereséges, vagy épp veszteséges. Ha egy esetleges nagyobb bevételt vagy teljesen "lenyúlnák", vagy az adott időszakban legnyereségesebb üzletágaknak adnák, majd a következő időszakban ezek az üzletágak esetleg a további nyereségtermelés helyett veszteségtermelésbe fordulnának, az könnyen okozhatná a cég összeomlását is. Tehát a bevételt valamilyen módon szét kell osztani, lehetőleg úgy, hogy mindenki kapjon belőle, így még ha az előző időszak húzóüzletágai veszteségtermelésbe is fordulnának, a többi üzletág a kapott pénzből fejlődhetett, ezáltal nagyobb nyereséget termelhetett, ami kiegyenlíti a veszteséges üzletágak miatt negatívba fordult költségvetési egyenleget. Igaz, ha a legnagyobb nyereséget termelő üzletágak továbbra is nyereséget termelnek, akkor megérte volna a pénz nagyobbik részét vagy ezekbe forgatni, vagy "lenyúlni", de ezt előre nem lehet megmondani.

Egyébként nem értek közgazdaságtanhoz, csak próbálok logikusan gondolkodni, szóval fenntartom a jogot arra, hogy nagy hülyeséget írtam. :)

--
Don't be an Ubuntard!

Ilyen volumenű felvásárlásnál mindenféle hatósági jóváhagyás szükségeltetik.
Majd az EU benyögi, hogy a Linuxos klienst el ne feledjék a puhapöcsűek.
Nem mellesleg a Skype luxemburgi (és így EU-s) cég. (Skype Technologies S.A., 23-29 Rives de Clausen, L-2165, Luxembourg)

Ha engem - mint felhasznalot - nem erint a tulajdonosvaltas, akkor nagyon nem tud erdekelni.
Kis szerencsevel meg az is lehet, hogy integraljak a Live Messengerrel, es akkor ket bloatware helyett eleg lesz egyet futtatni.

Én csak azt tudom, hogy először linuxon használtam skajpot, és amikor valamiért otthon Win7 alá is feltettem, arcul csapott mennyire szar és zsúfolt és fujj a kezelőfelülete a windowsos verziónak. Azt nem tudom, hogy régen a wines is úgy nézett-e ki, de mindenesetre most nagyon gagyi (az ui).
----
Hülye pelikán

A microsofttal nekem csak annyi bajom van, hogy ezzel még inkább monopol helyzetbe kerül. Gyakorlatilag az egyetlen multiplatformos voip kliens. Kétlem, hogy mással foglalkoznának ezek után mint a zsebük tömése. Kiadnak egy valamit win-re ami úgy ahogy winen elketyeg, tele "szociális szeméttel" Bárgyú játékok, "szívrajzolgatós" kütyü..... ebből maximális pénzbevételt amennyire lehet, és ennyi amire számíthatunk. Kis cég pedig a voip piacra ezek után nem fog tudni betörni, mert a Microsoftnak veszteségesen is megéri üzemeltetni (legalábbis ideiglenesen, amíg csődbe mennek a többiek), ha ezzel fokozza az MS termékek kiválthatatlanságát. Max pl a Google tudna egy voip klienssel labdába rúgni.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Itt mindenki arról beszél, hogy ez mekkora üzlet volt az MS-nek, de én azért érzek itt egy kis Nokia analógiát. Egyik szekér sem szaladt valami nagyon és nem is látom, hogy most majd ettől beindul és mindenki Nokia telefonon fogja a wp7 alatt futtatni a skype-ot. Persze nem én vagyok a stratégiai látnoka az MS-nek. :)

De azt azért be kell látni, hogy ha a facebook összehoz magának egy sufni voip szoftvert, akkor máris többen fogják használni, mint a skype-ot és kb egy nap alatt fog elterjedni. Márpedig a facebook nem azért kerülgette a skype-ot, mert nem akarna egy ilyet.

Mondjuk engem egyik sem érint :)

"Microsoft will continue to invest in and support Skype clients on non-Microsoft platforms"

Közben feltűnt, hogy mára már ha elérhető mindenre Microsoft szoftvereket használok (a Microsoft Office-tól a Microsoft Security Essentials-ig), így még egységesebb lesz a rendszerem, főleg hogy a Microsoft Skype a Windows Update-en keresztül kaphatja majd a frissítéseket.

Amíg egyetemre jártál, te is megtehetted volna.
Fossharcos voltál? Magadra vess...

Amúgy az MSDNAA nem feltétlenül és közvetlenül az adóból megy, AFAIK a Campus kizárólag Windowsra és Office-ra érvényes, a többit az egyetem maga fizeti elő a hallgatóinak, ha szükségét érzi.
Érdekes módon szükségét is érzi, és nem linuxos szutykokat promotál a legtöbb...

Sőt jobb helyen az AutoCAD, SPSS, stb hasonló konstrukciói is elő vannak fizetve, szintén nem véletlenül.

érdekes módon az msdnaa szinte minden Ms szoftverre vonatkozik az Officet leszámítva. egyébként máshol a Mac használata kötelező már a középiskolában is mert nem kell windows szutyok:)
a minőségibb magyar egyetemeken egyébként tradicionálisan oktatnak linuxot, amit propagálnak is az oktatók.

nemcsak stopmotion. sőt az csak mellékes kellék. látszik jó munka, mert többen is terepasztali stopmotion animációnak gondolják az egészet, pedig a film nagy része valódi városi felvétel, csak makettnek látszik a filmen.
az itcafen van egy hasonló cikk, ami gimppel mutatja be ugyanezt.

igen, egy mostanában divatos, de már erősen elcsépelt effekt. az eurovíziós dalfesztiválon is ezt használták a városok bemutatására.

ennél nagyságrendekkel eredetibb ötletekkel állnak elő hazai fiatalok, egy wc papir gurigával és nylon-szatyor felhasználásával, mac/osx, sőt egyáltalán számítógép felhasználás nélkül.

a kreativitás ugyanis nem számítógép vagy operációs rendszer függő...

értem én, hogy a Mac a modern technika szimbóluma, amely nélkül egy iskolás már a háziját se tudja megcsinálni - és ezért mindenhova azt kell bevezetni -, a PéCé pedig valami kőkorszaki dolog, de áruld már el, hogy akkor te miért egy ilyen szörnyen ronda PéCés notebookot vettél magadnak és miért nem egy Macbookot?

arról már nem is beszélve, hogy ugye legutóbb a blogodban pont a Mac gépek ellen kardoskodtál, akkor sem kis derültségre adva okot... :))

a Toughbookomon nem windows az OS, így nem wintel/pc hanem lintel:) egyébként a notebookok között az adataim a legnagyobb biztonságát adja érthető okokból amit én értékelek. érintőképernyője miatt lényegesen kényelmesebb a desktop használata, mint az ősi egeres/touchpades módszerrel, sokban hasonlít a szintén érintőképernyős Android cuccokhoz, ami a jövőt jelenti. 10óra feletti akkuideje sem jellemző az átlag pc notebookra, az Androidos gépekre már inkább. a Unity általában nem a kedvencem, egérrel szerintem nem túl kényelmes a használata. de érintőképernyővel valóban jól használható. ma még az átlag ubuntus desktop computer nem ilyen, ezért elsietettnek tartom az erőltetését, de a jövőben van helye.
ha internetes futóbolond gabunál jobb szövegértéssel rendelkezel akkor talán sikerült dekódolnod, hogy a Mac gépek magyarországi irreálisan magas árát kritizáltam elsősorban abban a blogbejegyzésben, így most csak zsigerből kötözködsz ezzel:) ha csak amerikai mértékű extra árat kellene fizetni érte, akkor valószínűleg Magyarországon nem 1% alatt állna az mac/osx elterjedtsége. a magyar vásárlók pénztárcájukkal azonban az én véleményemet igazolják.
megint sikerül jelentősen elkalandoznod a témától, de sebaj:)

A tanulmányokhoz elengedhetetlen, korábban is használtam Windowst, Visual Studio-t, Office-t stb., csak virtuális gép alatt.

A nyílt és zárt forrású technológiákkal, platformokkal és megoldásokkal egyaránt meg kell ismerkedni, hogy aztán eldönthesd, hogy az adott célra mit érdemes használni.

"A nyílt és zárt forrású technológiákkal, platformokkal és megoldásokkal egyaránt meg kell ismerkedni, hogy aztán eldönthesd, hogy az adott célra mit érdemes használni."

Nem erted a lenyeget: mindenhova Linuxot _KELL_ rakni! Mert az MS az gonosz! Esetleg megnezhetsz ilyen BSD Linuxokat is, allitolag azok is jok, csak mintha a kerneluk picit mas lenne!!11

----------------
Lvl86 Troll

És olyan oktatási reform kell, hogy a diákok/hallgatók még véletlenül se azokat a szoftvereket lássák és gyakorolják amiket később a cégeknél munkára használni fognak!
Ne SPSS-t tanítsanak, hanem elméleti statisztikát gyakorlaton is, mert az elveket kell elsajátítani, nem a szoftverkezelést!
Alternatívaként 4x-esére emelve az óraszámot be lehetne mutatni a 3 soselátott FOSS "alternatíváját" minden sw-nek, és csak utána azt, amit 99%-ban használnak. Az egyenlőség jegyében.

Valahogy meg kell találni az arányokat. Tanítanak SPSS-t a szociológusoknak, amikor pedig kikerül valami munkahelyre, akkor kiderül, hogy nincs SPSS, és nem is lesz. Helyette tudnának PSPP-t oktatni, csak ismerni kellene.

Mindmáig vannak helyek, ahol fizetős IDE-vel oktatnak Java programozást, mert ezt ismeri az oktató, ezt vette meg annó az iskola, holott a cégek nagy részében Eclipse és NetBeans a nyerő.

A középiskolákban pedig nem Word-öt, hanem szövegszerkesztést kell tanítani, és akkor képes lesz a diák akár egy JavaScript-es online szerkesztővel vagy egyszerű WikiStyle formátumban is igényes szöveget írni.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Van valahol egy leírás arról, hogy az SPSS egyes funkciói hol vannak elrejtve a PSPP-ben? Nem sokat tanultam az előbbit, de ennek ellenére úgy rémlik, csomó mindent nem találtam meg az utóbbiban. Sanda gyanúm szerint egyszerűen arról van szó, hogy a PSPP egyelőre a rossz vicc kategória.

A szövegszerkesztős részre viszont +1, egyetemen gyakran érzem a hiányát a szövegszerkesztés oktatásának, amikor csoportmunka van (és általában az van)…

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Jaja. Viszont minden elismerésem a memóriájuknak, hogy fejben tudják tartani, hogy melyik címsornak milyen volt a stílusa, és hogy melyik elé hány sortörést tettek. Rossz ránézni, különösen amikor Google Docsban csinálják az ember szeme láttára. Nyilván szar a GDocs a kollaborációt leszámítva, de címsorokat azért kezel… :-/
Amikor valaki az én gépemen ül a libreoffice elé, mindig megkérdi, hogy hova tűntek az eszköztáramról a formázási gombok, meg minek nekem a stíluspaletta oldalra… (arról nem is beszélve, hogy nyelvgyakorlásképp az interfész lengyelül van úgy mellesleg… :D)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

PSPP ROFL
Biztos hogy elhigyjem, hogy használtad mind a kettőt, és nem csak egy gyors google keresés volt arra hogy "spss opensource alternative" hogy ellent mondhass?
Legalább R-t írtál volna... (ezt valóban láttam használni egyetemen statisztikára, illetve találhatóak benne működő és valóban használható funkciók is, a másikkal ellentétben)

A commented többi része hasonló színvonal.
Az ne menjen programozónak, akit egy IDE váltás zavarba hoz (legfeljebb anyázik hogyha valami nehezen használható szart kap a megszokott helyett). A félkövér/dőlt/aláhúzott megtalálása pedig egy kb ennyit tudó nullfunkciós JS-es szerkesztőben nem hinném, hogy bármi előképzettséget igényel.

PSPP ROFL
Biztos hogy elhigyjem, hogy használtad mind a kettőt, és nem csak egy gyors google keresés volt arra hogy "spss opensource alternative" hogy ellent mondhass?
Legalább R-t írtál volna... (ezt valóban láttam használni egyetemen statisztikára, illetve találhatóak benne működő és valóban használható funkciók is, a másikkal ellentétben)

Adatbányászattal is foglalkozó cégnél láttam használatban PSPP-t. Sajnos nem volt pénzük SPSS-re, mert ritkán volt szükség ilyen tudásra, van ilyen. Ugyanők Clementine-t is használtak, mert azzal többet dolgoztak.

A commented többi része hasonló színvonal.

Igen? Nem győztél meg. :)

Az ne menjen programozónak, akit egy IDE váltás zavarba hoz (legfeljebb anyázik hogyha valami nehezen használható szart kap a megszokott helyett).

A kérdés inkább az, hogy sok helyen miért oktatnak még mindig Borland JBuilder-en, amikor egy kezemen meg tudtam számolni, hogy hány helyen használták cégeknél. Arra probáltam célozni, hogy nem azért oktatnak bizonyos szoftvereken, mert a munkaerőpiac azt igényli, hanem azért, mert a tanárok többségének lett egy kalapácsa és attól kezdve mindent szögnek néz.

A félkövér/dőlt/aláhúzott megtalálása pedig egy kb ennyit tudó nullfunkciós JS-es szerkesztőben nem hinném, hogy bármi előképzettséget igényel.

Nem csak a BIU gombok vannak egy JS szerkesztőben. Másrészt nem is erről írtam, hanem arról, hogy amit informatika érettségi szinten oktatnak, arra képes az OpenOffice is. Akik pedig nem akarnak informatikából érettségizni, azoknak bőven elég az, amit az OpenOffice tud. Továbbra is tartom, hogy nem Word-öt kell oktatni, hanem szövegszerkesztést, a fő baj az, hogy az informatika tanárok többségének a fejében ez a két dolog 10 éve összeragadt és azóta nem sikerült átgondolni, hogy mit és miért kell oktatni: ne azt tanulja meg a gyerek, hogy SuzukiSwift-en hol kell az ablaktörlőt bekapcsolni, hanem azt, hogy találja meg bármelyik autón az ablaktörlő kezelőszerveit.

Helyettesítéseknél előfordult, hogy csak Word-öt tanuló osztályoknak megmutattam OpenOffice-ot, LyX-et, és még néhány szövegszerkesztésre alkalmas programot, a diákok többsége igencsak meg volt zavarodva, gyakorilatilag a "Word" szót a szövegszerkesztő programmal azonosították, ezáltal igen mókás kérdéseket tettek fel, és egyszerűen nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy nem Word-be kell betűket írniuk egymás után. A saját csoportomban megmutattam ezeket az év előrehaladtával, és biztosabb, szélesebb tudást kaptak, nem estek kétségbe egy újabb szövegszerkesztő programmal szembesülve, kicsit lassabban, de meg tudták oldani a feladatokat az ismeretlen programmal is. Én úgy gondolom, hogy biztosabb és használhatóbb tudást adtam át nekik, de vitatni mindent lehet.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Döglődik az MSN a Facebook miatt? (legalábbis az én környezetemben ezt látom, és rímel a felvásárlásra).

A következő gond ott lesz, amikor a Facebook -on megjelenik a hang- és videohívás, közvetlenül a mezei www felületen, ingyen.
(külső alkalmazás segítségével már most is van ilyen: http://index.hu/tech/2011/04/20/ingyen_telefon_a_facebookon/ )

--
fantázisdús aláírás v1.09

"amikor a Facebook -on megjelenik a hang- és videohívás, közvetlenül a mezei www felületen"

És megvárják vele a HTML5 technológiák kiforrását (többek között a <device> API-t) és széleskörű támogatottságát a webböngészők által vagy Adobe Flash-et használnak majd?

Valamint a Microsoft is sokat tud ám tenni a Skype népszerűsítése érdekében, egész egyszerűen beépíti a Windowsba vagy a Windows Live Essentials-ba és felkínálja frissítésként.

vagy csak szimplan nem kurja szet a protokollt, hagyja beken ahogy van es ahogy mindenki szereti.

Akarkinel vagyok, elso dolgom a Windows Live Essentials autostartjat kiloni (felteve, hogy paciensunk nem hasznal MSN-t), es "koszi, felgyorsitottad a gepem". Nekem ebbol egyenesen kovetkezik, hogy az MS inkabb ne nyuljon IM kliensekhez es protokollokhoz

Nagyon is tisztában vagyok vele, világosan emlékszem az EU-s antitröszt perekre.

Ettől még a Skype bekerülhet a Windows-ba, legfeljebb az N-es kiadásból eltávolítják, mint a Windows Media Playert.

Sokkal valószínűbb azonban, hogy a Windows Live Essentials-ba kerül bele, az egy opcionálisan választható alkalmazáscsomag.

Egy apró momentum kimaradt az elemzésből.
A Skype felett sem a CIA/NSA sem az FSZB nem gyakorolt ellenőrzést.
Éppen ezért előszeretettel használták olyanok is, akiket terroristáknak, kábítószer kereskedőknek, és egyéb jótét lelkeknek tartanak.
Most, hogy az MS megveszi, akkora backdoort rakhat rá, hogy az CIA/NSA könnyedén ki/be járkálhat rajta.
Talán nem is volt véletlen, hogy pár hónapja az FSZB elkezdte verni a kolompot, hogy az orosz hivatalokból tiltsák ki a Skype-ot.
Szóval, nem lennék meglepve, ha az MS és az US.gov. között lenne valamilyen bájos megállapodás a vásárlás kapcsán.
(Jó eséllyel, ha a Google vette volna meg, ugyan ez lenne a helyzet.)

A Skype által használt titkosításról hallva az ember pár éve már nem bízik meg benne, afaik eleve úgy volt megírva, hogy senki se tudja, mit küld és kinek…

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

+1

emlékeim (fixme) szerint a telepítő egy részét is netről húzza le titkosítva telepítés előtt, így hogy mit tesz fel, azt sem tudod teljesen.

érdekes volt még az apparmor teszt, ahol tanuló módban vizsgálták, hogy milyen fájlokhoz nyúl hozzá a skype bináris, és firefox profile-on belül olvasgat fájlokat. dob néhány találatot google:
http://www.google.hu/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=apparmor+skype+f…

(speciel az /etc/passwd olvasása természetes, egy linkelt lib is megteheti normál okok miatt, pl. csoport tagság vizsgálata stb, ez amúgy is world readable, de a többi érdekes).

De igen, annyit tud, hogy valamit küld a Skype szervereinek. Titkosítva. Good luck with that ☺
Én pl. akkor lennék teljesen nyugodt, ha audiostreamet küldene direktbe annak, akivel beszélek. Persze ha használnám. Egyébiránt még nem jutottam olyan helyzetbe, hogy olyan helyen használjam, ahol izgat az adatok biztonsága.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Én pl. akkor lennék teljesen nyugodt, ha audiostreamet küldene direktbe annak, akivel beszélek

Akkor megnyugodhatsz. Ha nem passzív mindegyikőtök kapcsolata, hanem valakinek elérhető internet felől a Skype nyitott portja, akkor a másik fél (vagy konferencia esetén a többi fél) arra kapcsolódik direktben.

Skype szerverein gyakorlatilag sose megy át a stream, csak más Skype peereken át, akiken keresztül a legjobb sávszélesség érhető el.

Ettől persze még nem kell megnyugodnod, mert attól hogy direktben megy a stream alapesetben még nem jelenti azt, hogy a Skype központban nem tudják egy kattintással magukra irányítani a forgalmat, vagy ha valamilyen hárombetűs hallgatja le félúton az nem tudja dekódolni... :)

Most miért kell ezen meglepődni? Amikor egy startup létrejön akkor azt azért csinálják, hogy egyszer eladják egy pénzes embernek. Az MS-nek van pénze, ergo a tulajdonos/fejlesztők jól járnak... Aztán az hogy az MS keres rajta még sok-sok pénzt az miért fáj a linux tábornak? Megvette, az övé, hát akkor Isten áldja!

---
Song of the 2nd Moon http://youtu.be/MSoAzONw-a4

a Skype remekül tudja eladni magát. most még túlárazottabban sikerült eladniuk magukat, mint korábban az Ebaynek. a MS Skypeon nemigen fog keresni jó ideig, sőt talán soha nem fog megtérülni ez a felvásárlás. egyből 2%ot bukott a Microsoft részvény a tőzsdén, talán nem véletlenül.