A PSN még mindig áll, miközben hackerek visszaállítják a PS3 "Other OS" képességét

Címkék

A Sony egyszer csak gondolt egyet és eltávolította egy frissítéssel a PS3 játékkonzolból azt az "Other OS" képességet, amely lehetővé tette a készüléken más operációs rendszerek - pl. Linux - futtatását. Voltak olyanok, akiket ezzel a lépéssel felbosszantott. Amióta a vállalat megfosztotta az embereket ettől, a korábban a készülék marketingjében is emlegetett szolgáltatástól, azóta folytak kísérletek arra, hogy hogyan lehetne visszaállítani azt, amit a Sony elvett.

Itt a legújabb projekt, amely azon ügyködik, hogy a PS3 ismét használható legyen arra, amire a Sony a kezdetekkor hirdette. Az OtherOS++ projekt célja, hogy ismét telepíthető legyen a játékkonzolra Linux. A projekt megtalálható itt. Firmware-ek, eszközök, telepítési leírások.

Miközben a hackerek a projekten dolgoznak, a Sony még mindig a támadásokból fakadó sebeit nyalogatja és azon dolgozik, hogy visszaállítsa a több mint két hete álló PSN szolgáltatását. A vállalat tegnapelőtt bejelentette, hogy mégsem tudja a korábban ígért időpontra visszaállítani a szolgáltatást. További ellenőrzés és tesztelés szükségességére hivatkozik. Egyelőre nem tudni, hogy mikor fog visszaállni a szolgáltatás.

Miközben a Sony folyamatosan elnézést kér, az elégedetlenkedő ügyfelek egyre ingerültebben olvassák a helyzetjelentéseket.

Hozzászólások

Norvegiaban most iteltek meg 100 euro/ps3-t class action per kereteben.

Mit lehet erre mondani? A sony a sajat sirjat asta.

Ezzal csak az a bibi hogy nem a sony-n alltak bosszut hanem akinek elloptak az adatait es azon aki nem tud jatszani... Ennyit arrol hogy mennyire nem bosszurol hanem penzeshes adatlopasrol van szo.

Ami meg a biztonsagot illeti en is lattam pl a patcheletlen apache szervert de hol van itt az ips/ids hogy jelezze a probalkozast/betorest.

De inkabb azt kerdeznem hogy melyik ceg kepes ellenallni ha fel akarjak torni... Ezen kellene valtoztatni. Az meg hogy olyanok karalnak akiknek azert nem tetszik a sony mert:
a) nem lehet warez jatekot tenni a ps3-ra
b) elvettek az other os lehetoseget
c) van olcsobb alternativa mint a sony termekek
nem tudom megerteni mit sirnak... ok nem vesznek nem is volt hasonlo dolguk igy aterezni sem tudjak mirol van szo. Az other os elvetele tenyleg kellemetlen de aki igazabol erre hasznalta az nem is frissitgette a firmware-t. Es azt se felejtsuk el hogy csak idehaza problema a konzol megvetele utan a a jatekok megvasarlasa ne adj uristen masodik konzol megvetele plane a havi elofizu kiperkalasa (nem egy emebrt ismerek akinek 4-5 elofizuja van a "recruit a friend" akcio kereteben). Ez azokban az orszagokban ahol pl teljes psn stb elerhetoseg van abszolute de nem problema anyagilag... Akinek meg ez idehaza problema volt az eddig is xbox360-at vett megbuheralva... Akit ismerek es ps3-a van mind eredeti gamevel nyomja (idehaza) es nem is tervezte a modchipelest inkabb vagy hasznalt jatekot vesznek vagy csereberelnek. Szoval ez a ps3 tores meg bosszu inkabb hasonlit Castro bacsi agyhalal kommunizmusahoz...

Nekem a SOE kapcsan loptak el az adataimat:
- name
- address
- e-mail address
- birthdate
- gender
- phone number
- login name
- hashed password

De ezeket vigyek grats hozza. Tegyuk hozza egy 2007-es allapot alapjan. Az elmult 7 evben igen tisztesseges volt a soe mind a jatekban mind a fizetesi modszereket tekintve egyedul a tavalyi frissites soran alkalmazott kulso ertekesitest (pl steam, dlgamer) ami utan vissza is vette a jogokat. Pl nekem is ellopta a penzemet a dlgamer.com es semmit sem tehetek. Sem telefonos sem e-mail-es megkeresesre nem valaszoltak. Az osszeg pedig kicsi volt a feljelenteshez... Nagy hirerteke van az egesznek tenyleg nagy durranas de nagyobb gaz az allo szolgaltatas mint az erkolcsi dolgokat boncolgatni foleg oylanoknak akik soha nem fizettek es nem is fizetnenek ilyen szolgaltatasokert/termekert.

arra azért kíváncsi lennék, hogy ha vennél egy kütyüt, ami képes mondjuk mp3 fájlokat lejátszani, - legyen az tv, dvd, játék konzol, v. akármi - és egy frissítés után eltűnne ez a funkció, akkor sem vernéd ki a rikácsot?

honnan lehet ezt tudni, hogy nem pont azért a plusz funkcióért vett valaki sony, és nem valami mást vackot?

"Ezzal csak az a bibi hogy nem a sony-n alltak bosszut hanem akinek elloptak az adatait es azon aki nem tud jatszani..."

Ki mondta, hogy bosszúból törték föl? Az Anonymous csapat többször kijelentette, hogy nem ők voltak...

"Akit ismerek es ps3-a van mind eredeti gamevel nyomja (idehaza) es nem is tervezte a modchipelest inkabb vagy hasznalt jatekot vesznek vagy csereberelnek"
Ennek az lehet a fő oka, hogy PS3-ra nincs modchip...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

A cikket is olvastad, vagy csak googliztal valamit, amiben szerepel az hogy Microsoft?

De akkor aktualizaljuk a kerdest: hogyan hasonlitanad azt, amikor egy 3rd party beszallito hibajabol leall a szolgaltatasod es ugrik az ugyfeleid backupja VS nehanymillio ugyfel szemelyes adata (ugyan mar, semmi lenyeges, csak bankkartya, nev, kor, meg ilyenek) kerul illetektelen kezekbe?

----------------
Lvl86 Troll

Abszolút egyetértek. És ha egyszer konzolt veszek (bár most nem tervezem, de miért ne), biztos, hogy emlékezni fogok erre az epizódra, és pusztán ezért már ki is esne a listámról a sony. Egyrészt morális kérdés, hogy nem támogatok a pénzemmel egy ilyen hozzáállású céget, de én is a földön élek, Windowsért is fizettem, pedig ki nem állhatom... Ami fontosabb, az a praktikus indok: ha a Sony rendszeresen ujjat húz ezekkel a gyerekekkel, akkor rendszeresen be fognak hozzájuk törni, az tuti. Meg ha egyszer elvettek egy feature-t, akkor máskor is megteszik.

+1. Én pont mostanában gondolkoztam azon, hogy lecserélem a régi Xbox 360-omat egy Ps3-ra, de ezek után biztos, hogy kizárt dolog, pláne, hogy én az a netenvásárló típus vagyok, ergo nekem most repültek volna a banki adataim is. Ennyi biztonságot esküszöm megér az a +10k HUF évente a LIVE-ra, még ha rühellem a céget is, ami kapja. Csak most az M$ ne haragítsa magára valami hülyeséggel a hackereket, mert akkor már mi is szívni fogunk. :D
___
Blogom

Ha az adataidat lopták volna el, akkor érthető lenne a dolog. De így, hogy több már hetes leállássál és külsős cégek bevonásával próbálják kijavítani a hibát, nem hinném, hogy bármi félni valód lenne. Feltehetőleg Neked nem is a Live-ról van szó, hanem a PS3 exkluzív játékokról, amiről nem lenne értelme, emiatt lemondani.

Ilyen esetekben csak az erősödik meg bennem, hogy mindig olyan számláról kell az interneten vásárolni, amivel nem tudnak visszaélni.

Nem találtam meg a topicot, lehet trey törölte.

Pár hónapja valaki blogbejegyzést írt, hogy mi ez a sok .-ra átszerkesztett comment, akár évekkel ezelőtti témákban is, erre írta trey, hogy van 2 user akit egy fentihez hasonló agyhalott fikázásban érintett cég beperelt hitelrontásért, és inkább mindenki a bűntetőjogi felelősségének tudatában commenteljen.
Biztos más is emlékszik rá.

Lehet hogy aggódik, ettől még te mehetsz bíróságra a nagy szád miatt, ha elegük lesz a szapulásból és a valótlan állításaidból. Joguk van rá.
A biztonságról meg, ha azt hiszed, az a nyitja, hogy nincs* víruskereső, elég ferde elképzeléseid vannak...

*hülyejúzer azt hiszi, nem kell

én szeretem, még soha semmi gondom nem volt vele.
nem nézegetek folyton mindenféle xxx siteot, szinte alig töltök le valamit, cuccaim 99%a legalis, jogtiszta, aztán mindenféle keygenerator ( vagy hogy hivjak azokat :) ) sincs, idegen adathordozó se nagyon jár a gépben, szóval így pont elég. :) nem volt vele még gond

és ez kb. ugyanakkora morális kárt okoz mégis az apache-nak, mint anno az MS-nek a Blaster vagy a Sasser, amik ismert sebezhetőségeket használtak ki, amikhez volt is már hivatalos hotfix... a sajtó ereje
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Offtopic, de a szál témájába illik... :)

Van egy XP, amely egy hete panaszkodik, hogy nincs megfelelő védelem, holott van rajta egy AVG, amely frissül is. Most már feketére tette a hátteret is, hogy ő aztán nagyon nem lát víruskeresőt, ami pedig fut. Ilyenkor mi lehet - egyszerűen - tenni? Nagyon nem vagyok a géphez közel, találkoztatok ilyesmivel, hogy elavultnak számít egy friss víruskereső, vagy az AVG nem frissíti magát mégsem?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Senki sem hitte, hogy az MS RRoD-jara ekkorat tud rakontrazni a Sony. :)

Szerk.: Esetleg azt is erdemes megemliteni, hogy a tamadoknak sikerult megszerezni a regisztralt PSN felhasznalok szemelyes adatait(ami szerintem nagyobb problema minthogy all a PSN):

Here is the data that Sony is sure has been compromised if you have a PlayStation Network Account:
•Your name
•Your address (city, state, and zip)
•Country
•E-mail address
•Birthday
•PSN password and login name