Az ultrahangos vizsgálat káros a magzatra nézve?

Fórumok

Tud valaki ezügyben valami konkért, komoly vizsgálatokkal alátámasztott eredményt linkelni?

Hozzászólások

nem hiszem hogy lenne, mert faszság.
legfeljebb a cáfolatról találsz.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Szerintem ez hülyeség. Ha belegondolsz az ultrahang csupán a 20kHz-nél magasabb frekvenciájú hangtartományt jelenti. Gyakorlatilag az ember nem képes érzékelni(legalábbis eddig nem nyert bizonyítást), így valószínűleg a magzat sem. Amiért elmozog a vizsgálat alatt, az szerintem a méhre történő nyomás miatt van. Szerintem.

Nem, nem káros.
A picik odabent nem nagyon szereik, mert az ultrahangot hallják (az alharmonikusokat?), és picit mocorognak tőle, de hosszú távú, maradandó hatással nincs rájuk.
Asszony orvos, két és fél hete szültünk, és pontosan ugyanezt kérdezte ő is a nőgyógyászától. - aki amúgy a gyakvezére volt anno :) - és aki akkor is ugyanezt mondta.

szerk: a belsőfül elég hamar kialakul a magzati élet során (most hirtelen nemtom (régen volt embriológia), de tizenpárhetesen már megvan és műxik), és akkor még bazi jól hallanak ám! - Onnantól csak romlik a helyzet... :)
<-------
You can't grep on dead trees.

ha az ultrahang elmaradása miatt valami hibával születik a gyerek, na az biztos károsabb.

+1
Az ultrahangvizsgálatok nagyon fontosak. Mi csütörtökön voltunk a második (12 hetes Nucha vizsgálat) alkalommal. Amúgy orvostanhallgató vagyok.
Vannak babák, akik nem szeretik, ha ébren vannak a vizsgálat idején, mert kicsit zavarja őket a hang, de ezen kívül nem okoz semmit. Ellenben a mostanában divatos "kéthetente 4D UH-ra járunk" hozzáállás az nem jó, ilyen gyakorisággal tényleg árthat.
Olyan ez, mint felnőtteknél a mellkasröntgen. Nem árt, ha évente egyszer elmegy az ember szűrésre, viszont gyakrabban már ártalmas lehet.

És mi köze van a röntgennek a radioaktív sugárzáshoz? (nagyon kevés van a sugárzás származása alapján)

Megtennéd, hogy elolvasod újra, és értelmezed is a leírtakat?
De várj, segítek, összefoglalom a lényeget: Ránk felnőttekre káros lehet a gyakori röntgenvizsgálat, míg a magzatokra káros lehet a gyakori UH.

http://www.newscientist.com/article/dn1639-fetuses-can-hear-ultrasound-…

Nem egészen az ultrahangot hallják. Az ultrahang hatására létrejön(jöhet) egy remegés az anyaméhben, ami már nem ultrahang, hanem hallható.
Amúgy ahogy öregszünk, úgy romlik a hallásunk egyre inkább a magas frekvenciákon, és ez fordítva is igaz, minél kisebb a gyerek, annál magasabb hangokat is meghall.

A te hasonlatod még csak kicsit sem hasonlít az enyémre. Én azt mondtam, hogy ha túl sokat csinálják, akkor az az egészséget veszélyezteti.

Te egy egyszeri alkalommal életveszélyt/halált okozó véletlenszerűen előforduló eseményt említesz. A példád akkor állná meg a helyét, ha a zongora nem lenne halálos, és az ember az ajánlottnál többször állna zuhanó zongorák alá...

ultrahang diagnosztika, nem gyogyitja meg a magzatot. Az ultrahangos vizsgalat donteselokeszito cucc, nem gyogyito cucc.

az ultrahang elmaradasa miatt nem szuletik betegen a gyerek .. hacsak az ultrahang elmaradasa miatt nem tortent abortusz.

Az elso trimeszterbeli ultrahangvizsgalatok celja kettos:
- abortusz donteselokeszito vizsgalat
- a terhessegi idopont pontos becslese

vegyuk eszre, hogy a gyereknek maganak egyik sem szolgalja az erdeket.

Az utolso trimeszterbeli vizsgalatoknak mar van elettel kapcsolatos celja-eredmenye:
- a szules idopontjanak becslese (meddig maradhat bent, kell-e kenyszerinditani)
- a szules soran varhato komplikaciok becslese, es ennek megfeleloen arra felkeszules
- a szules utan! szukseges varhato surgossegi mutetekre valo felkeszules

A szules alatti vizsgalatok viszont erdekes mod kontraproduktivak. Eredeti elv szerint azert van UH vizsgalat szules alatt, hogy a csaszar-nemcsaszar hatarvonalat pontosan lehessen megkozeliteni, es ezaltal a csaszarok szamat csokkenteni. Azonban ahol bevezetik/bevezettek a szules kozbeni UH-t, ott novekedett a csaszarok szama. Az a tippem, hogy a vizsgalat miatti 20 perces kenyszer tobbet art a vajudo nonek es ezen keresztul a szulesnek, mint amennyi hasznot hoz az orvosnak es ezen keresztul a szulesnek.

A magzat neha fel szokott ebredni ra, de az tenyleg lehet akar a hasi nyomastol is. A hullamhossz a valahol abban a nagysagrenben van, mint a baba testreszei -epp ez adja a felbontast is- igy o neha ezt inkabb bizsergesnek erzi, mint hangnak. Vannak erre intenzitaskorlatok, gyanitom egy jo gep nem lepi ezeket tul, es nem karosak. Mi vettunk egy ultrahangos szivhang-figyelot, szuperul lehetett vele hallani nagyjabol 18 hetes kortol a szivdobogast. Erre az eszkozre ra volt irva, hogy ne hasznaljak 5 percnel tovabb, mert senki sem tesztelte, hogy karos-e vagy sem.
De egy magzatnal van ennel nagyobb aggodnivalo is, foleg a kulonbozo gyogyszerek/vegyi anyagok arthatnak neki. A kesobbi gyerek abbol a nehany kobmillimeterbol fejlodik majd ki, ha elcseszi valaki a kezdeti felteteleket, akkor az az egesz eletere hatassal lehet. Az elso 12 hetet pedig a magzatok allitolag nagy resze nem is eli tul, az anya meg eszre sem veszi. Viszont van egy csomo ezoterikus tevhit, legtobbjuk nem art, csak arra jo, hogy az ember vagy megnyugtassa vagy felidegesitse magat. De ha a magzat megelte a 18 hetet, akkor mar >95% hogy problema nelkul megszuletik.
De ha problemat jelez a doki az ultrahangon, menjetek el masik orvoshoz is -anelkul, hogy megmondanatok neki az elozo velemenyet- mert felrediagnosztikalni nem lehetetlen, es csak felesleges panikot es fajdalmas vizsgalatot okoz ha nem kezelitek higgadtan a helyzetet. Fontos, hogy ne kozoljetek semmit a masodik dokival, meg azt sem, hogy mashol mar voltatok. Az atlag orvos matematikai kepessegei valahol a turheto szinten van, de kepesek tevhiteket gyartani felinformaciok alapjan. (Bocs, akinek nem inge ne vegye magara, nem sertesnek szanom, nekem a mereskiertekeles a szakmam)

az ultrahang radar altal keltett hullam varhatoan nem okoz semmifele problemat, erre rengeteg kutatas es kutatasi eredmeny van.

A radar ki es bekapcsolja az ultrahangot, es egyes keszulekek a vacak erositok bekapcsolasakor tapasztalhato eros kattanast produkalnak, a gyerek szamara hallhatot. Ennek (ha ilyen oreg/vacak a keszulek) negativ hatasat mar kimutattak.

Az ultrahang radarral elvegzett csomo egyeb, kozvetlenul az ultrahanggal nem osszefugo, de negativ hozomanya lehet:
- szemelyzet bunko, nemtorodom hozzaallasa szorongast idez elo az anyaban,
- nagy pocakkal hanyatfektetett anyak magzatjai nem kapnak eleg oxigent a hanyattfektetes ideje alatt
- huvelyi ultrahangnal minimalis fertozesveszely (ugyan steril ovszert hasznalnak, de a huvelybemenet nem steril, azt beviszi melyre)
- a hasfalon keresztuli ultrahangnal neha nagyon erosen nyomjak, par napig fajhat utana a pocak
- a szulok ijesztegetese (egyes parameterek a gaussgorbe elejen vannak, masok a gaussgorbe vegen) [egyebkent nincs szabvanyos gyerek]
- a "kotelezoseg-erzes", kenyszerites erzese akar hosszutavu lelki serulest is hordozhat, vegul is egy rendkivul intim tevekenysegrol van szo, ahol kenyszeritesnek semmifele mennyisege nem megengedett
- NST (non-stress-test) vizsgalatnal szeretik az ebren levo magzatot vizsgalni, ha alszik, akkor gyakran felebresztik: dudaval, ijesztegetessel, pocakrazassal, stb

Azt hiszem, ha
akik hajlandoak elvetetni, vagy varhatoan szeretnek elvetetni a magzatot ha "hibas" azoknak van ertelme a korai ultrahangokra eljarni (genetikai UH), akik semmikeppen nem hajlandoak az abortuszra, azoknak eljarasrendi szempontbol felesleges (hiszen az UH eredmennyel nem kezdenek semmit)

A 36. heti 1 darab ultrahangnak van ertelme, hiszen a szules kockazatat lehet becsulni

Tulhordas eseten szinten van ertelme akar naponta is, hiszen a kenyszerinditast lehet vele halasztnai vagy elrendelni

Egyebkent konkret panasznal (faj a hasa, kemenyedik stb) siznten van ertelme, de ezek konkret bajok.

anencephalia megallapitasa nem a magzat erdeke.
Legfeljebb a kovetkezo magzate, vagy az anyae, vagy az apae, vagy az orvose.

csak ennyit mondtam, nem tobbet.

Azt viszont boszant, ha lelkismereti okokbol a szulok megtagadjak a latvanyosan eletkeptelen magzat abortalasat is, akkor az orvosok es a szakszemelyzet mi a feneert gyozkodik?!

Mehen beluli mutetet tudtommal Magyarorszagon nem vegeznek, UH-t pedig igen.

A mehen kivuli terhesseg komoly kerdes (bar szerencsere ritka) az elolvasott (es nagyjabol elfelejtett:-) hivatkozasok szerint annak vannak valoszinusito tunetei, amik megletekor lehet erre vonatkozo UH-t vegezni. Nem kell rutinszeru, szeleskoru, kotelezo korai UH ennek eldontesere. Odafigyelni a kismamara kell, persze.

Én megértem a szülők lelkiismereti okait, magam is abortuszellenes vagyok. De vannak helyzetek, amikor nagyon indokolt. A szülőnek is jobb, ha nem folyik le a terhesség, hanem megszakítják. (Kóros, az anya életét veszélyeztető terhességről, vagy teljesen életképtelen magzatról van szó) A személyzetnek pedig meg kell próbálnia valamilyen módon a szülőket rávenni az ebben a helyzetben egészségügyileg indokolt döntésre.

"hibás" alatt gondolom Down-kórt, nyílt gerincet és egyebeket értesz, nem azt hogy fiú/lány lesz és nem kell...
ugye?

Túlhordásnál meg nekunk ketnaponta kellett menni uh-ra, masodik hettol minden napra elo lett asszony jegyezve, de vegul nem kellett:)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Nagyjából egyetértek, de ezt finomítanám:

akik semmikeppen nem hajlandoak az abortuszra, azoknak eljarasrendi szempontbol felesleges (hiszen az UH eredmennyel nem kezdenek semmit)

Ez azért nem teljesen igaz, mert ilyen szituban is lehet konklúzív a vizsgálat. Nálunk a harmadik gyereknél ezen az UH-n az jött ki, hogy a magzat szokatlan helyen ágyazódott be, ezért koraszülés veszély miatt fokozott nyugalmat + extra vizsgálatokat ütemeztek be. Szerencsére végül minden szépen és jól alakult, de nálunk ebben az esetben kifejezetten jól jött ez a korai UH.

És én azt se hanyagolnám el, hogy ha van esély pl Down kórra, akkor pl. annak kimutatása, hogy a gyerek nem érintett, nagyon fontos lehet a családnak, még akkor is, ha semmiképpen se hajlandóak abortuszra. És ez áttételesen a magzatnak is jó. (Elismerem, nem közvetlen haszon.)

Csaba