40 GB-os vinyóból csak 20-at lát

Most látom, hogy hülyeség volt letörölnöm a windowst, mert a 3D játékok nem mennek wine alatt. Tehát elhatároztam, hogy csinálok egy dualboot rendszert.

A gépben van 2 db 40 GB-os winchester, az egyikből csak 20-at lát, és ha be van kötve a gépbe, a másik vinyót is megzavarja, olyankor azt sem, meg a másikat sem látja. Ezt kellene valahogy megoldani, ugyanis az egyik vinyóra tennék egy XP-t+frugalwaret/archot, a másikon tárolnám a cuccaimat. Szóval HELP!

Hozzászólások

Jumper-ek rendben vannak? A HDD-k megfelelő sorrendben vannak az ide kábelen? A kábel 80 eres és ép?

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Na akkor jumper. Megoldható, de akkora a dzsumbuj a gépben, hogy ha normálisan bekötöm, akkor a dvd meghajtó IDE kábele nem fér el. Innentől barkácsmunka + kézügyesség.

NorbiUpdate: Annyit variáltam a kábeleket, hogy most látja mindkét winchestert és a DVD-meghajtót is, de a második vinyót még mindig csak 20 gigásnak érzékeli.
---
"Próbálta már kikapcsolni/bekapcsolni?"

..még mindig nem kaptunk infót a jumperek állását illetően..:)). milyen lehetőségek vannak?
milyen jelölésű a hdd jumper sora?

Tehát van e CS/DS/PK/AC esetleg, vagy csak Slave, master, cable select..de baromira a legjobb az lenne, ha kapnánk egy pontos típust és akkor a manuálban meg lehetne nézni a helyes jumper beállításokat. Kábelek 80 pinesek, vagy régiek? Az összes, másik meghajtón, tehát másik hdd, odd is meg kellene nézni a jumpereket. Ha kábel vége, akkor master állásba kell rakni, ha a közepe, akkor slave-be.

___________________________________________________________
USB 3.0 SUPER SPEED PEN DRIVE / 16 GB /70 MB/s = 8.800,- FT

+1

És vannak olyan HDD-k, főleg a 20-40 Gb-os méretekből, ahol kifejezetten jumper-el lehet korlátozni a HDD méretét, régebbi OS-ek miatt.

http://en.wikipedia.org/wiki/Jumper_%28computing%29

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Hétvégén csinálok róla képeket, meg leírom az egészet, amit ki tudok róla deríteni. :)

szerk: a képek itt vannak: https://picasaweb.google.com/hacksagon/PC?feat=directlink

DVD meghajtó: PIONEER DVD-RW DVR-108
HDD1 (working) :ATA ST340810A SEAGATE 40GB
HDD2 márka szerint MAXTOR, pontosabb adatok este várhatók. (bicajozás + puppy live cd előkotorás + hardinfo telepítés miatt) ==> ezt látja csak 20-asnak a gép, pedig szintén 40GB

hacksagon is a hexaéder

Az egyetlen használható kép a CD olvasóé, az master. Hacsak nem külön kábelre kötöd, jó eséllyel ütközik a tipikusan masterre bejumperelt HDD-vel, és egyik sem látszik.
Ahonnan látszik:
A tápkábel melletti 3x2-es tüskesor fölött van egy


CSM
SLA

gravír, illetve fölötte, hogy mi mit jelent (függőlegesen bedugva a jumpert, sorban CS-cable select, SL-slave, MA-master)

A merevlemezek IDE csatlakozója szemmel láthatóan szép tiszta, de inkább nézd az IDE és a tápkábel csatlakozó közti külön, 6x2(vagy 5x2? rég volt) tüskesort, és vesd össze a HDD tetején található rajzokkal. Az szépen elmagyarázza, milyen állásban mit csinál a lemez, valószínűleg külön van "normal" és "20 GB limited" ábra.

plusz tipp: a legtöbb HDD jumperek nélkül masterre áll be.

Gondolom trivi, de azért leírom: egy kábelen egy master és egy slave lehet. Sűrű (80 eres) ATA66+ kábel esetén a masterbe a legfelső, a slavebe a középső, az alaplapi csatlakozóba pedig a külön színnel jelölt legalsó dugó megy.

Megjegyezném halkan, az alaplapi fekete ide csatlakozóban pár láb mintha elég görbe lenne...

https://lh4.googleusercontent.com/_8MpDTOUokbI/Tc5ziHYBjsI/AAAAAAAAACw/…

A kábelt függőlegesen húzd le, ne feszítsd semerre, mert a kis tűk könnyen görbülnek. Ha ki akarod őket egyenesíteni, ajánlanám hogy nagyon óvatos legyél. Rohs forrasztás könnyen enged...

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Tessék két link. Ennél szájbarágósabbakat nem találtam 5 perc alatt. Ha angolul nem tudsz, ajánlom a google fordítót. Azért már tényleg szánalmas, hogy 2 nap alatt nem tudsz értelemszerűen, leírásokat követve átdugni két jumper-t és jól rádugni egy ide kábelt.

http://freepctech.com/pc/001/installing_ide_devices.shtml
http://www.helpwithpcs.com/upgrading/install-hard-drive.htm

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Nem azt írtam, hogy adjál kettőt, hanem azt, hogy ÉN keresek a gyártótól (MAXTOR) egy manuált, és NEM HOWTO-t. És nem ez elsődleges az életemben, mást is csinálok hétvégén. Pl ma bográcsoztunk. Amikor ráérnék, már olyan fáradt vagyok, hogy legfeljebb játszani tudnék a gépen. Nappal le se tudok ülni a gép elé, mert szüleim/tesómék rögtön megkérdezik, hogy "te még mindig/már megint gépezel?!" És az előbbit kérdezik előbb...

Szerk: bocs a durva válaszért. Csak azt akartam mondani, hogy a probléma okára lennék kíváncsi. kb. 3 mondatban a megoldására (és nem kell szájbarágni), meg néhány adatra. A többit megoldom. Nem ismertek még annyira, csak elmondom, én ilyen segítséget szoktam kérni.

Nem kell leírnotok, hogy mekkora marha vagyok. Én is tudom. Sikerült megcsinálni a jumpert. Nem működik. Nem érdekel. Csak az érdekel, hogy mi a fenének nem indul el, miért csak csipog. Visszaállítottam alapállapotba a szalagkábeleket, még mindig csak csipog. Két feltételezésem van: jumper vagy tápkábel; dvd-író. Ez most azért is fontos lenne, mert ki kellene nyomtatnom a fizika házi dolgozatot.

Upg: A dvd meghajtó áramtalanítása nem járt eredménnyel.

hacksagon is a hexaéder

Ha csak 1x kell elindítani a gépet, akkor húzz le mindent, és csak 1 HDD legyen fönt, amin az OS van, ezt jumpereld masterre és kösd az elsődleges IDE csatornára. Remélhetőleg ez a primary master (az szokott lenni), és akkor nem lesz gond, tudsz nyomtatni, minden más meg ráér.

Ha összevissza lett telepítve mindenféle, és a bootloader a primary masteren van (volt?), a többi meg a másik lemezen, hát... sok szerencsét :(

Tipp: HDD1 legyen a 80eresen Master, HDD2 legyen a slave. A pirannyát tedd másik kábelre.

Tipp2: SAMUn (samsung) a bal oldali tüskékre tett jumper esetén master, a tüskék nélkül pedig SLAVE módban megy.

Ill. samunál van max. 32GB-s jumperelés is, de azt a rosseb tudja.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Nem biztos hogy értetted miről van szó, nem kábelekről hanem erről.

Keresd meg a táblázatot a sajátodon, és annak megfelelően állítds be. A DVD meghajtót szintén. Ha nem megfelelő a beállítás (hogy kell - ld. feljebb) akkor variálhatsz kábeleket összevissza, néha látni fogja, néha nem.

"Most látom, hogy hülyeség volt letörölnöm a windowst, mert a 3D játékok nem mennek wine alatt."

q3 tök jól megy... :)

Valami szerintem nem jó nálad, Jazz Jack Rabbit utáni játékok is elég jól repesztenek... igaz nem egy 3d király kártyám van, de azért érdemes lenne megnézned pl. mesa-utils-ból a glxgears-t, hogy tényleg, megy-e a hw. Rakd ki nagyba, a kicsi kezdőméretet még megtolja 1 jobb proci is. Azért azt elhiszem, hogy egy COD-xx nem megy olyan jól, de hát ugyé erre vegyél consolt, azzal nincs ilyen baj :)

q3 tök jól megy... :)

pláne, hogy majdnem a kezdetek óta van natív linuxos binary belőle :) még wine sem kell hozzá. Sőt, régen (2001-2002 környékén) Linux alatt ugyanazzal a q3config.cfg-vel magasabb fps-t dobott a timedemo, mint win alatt. :)

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Mert? Az vmi új informatikai portál?
Ennyi erővel akár automatikus felismerésre is lehet beállítva a BIOS és LBA/CHS beállításokat nem jól látja/kapja. Vagy éppen egy hibás kábel, amire aligha gondolna az ember, pedig találkoztam már olyannal is. Ne legyünk már ennyire lekezelőek...

Vagy esetleg nem kene onmagat szopatnia egy masszivan elavult szarteleppel. Ertem en, hogy van olyan akinek nem telik egy hasznalt brand workstationre amiben mar nem a fos ATA/IDE hulladek mozog (kabe 20kHUF+AFA), de azert mielott emberunk kerdez a hulladekaval kapcsolatban esetleg google isten hamarabb valaszt adna. Ha mar netre telik.

(Mert ha esetleg a kerdes mondjuk C64, Spectrum, Amiga, regi Mac, Alpha, Sun Ultra5/10 vonalon hangzik el az ertheto. De ez peeeceee, azert mar lassan fizetnek, csak vigye el valaki. Erre meg itt porognek az emberek. Erthetetlen).

A nicked eléggé stimmel. Ami neked egy "masszivan elavult szartelep", az neki az asztali gépe. Ha erre telik, erre telik. Ki vagy te, hogy ezért elítéld? Amúgy meg, ha a teljesítménye neki megfelel, miért dobjon ki egy működő gépet? Nem mindenki dől be a vegyél újat, vegyél erősebbet, vegyél gyorsabbat maszlagnak... A kérdése meg valóban elég nagyfokú tudatlanságról árulkodik a hardver összerakásáról, de hát mindenki kezdte valahol. Te például a mai napig nem jutottál el az ékezetek használatáig... ;)

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Na, atya, kezdjuk azzal, hogy ekezetek hianyara beszolni nagyon nem meno.
Másrészt. (csak a kedvedért felraktam egy magyar kiosztást). :D
Az asztali gépeim sorrendben: egy c64, egy A1200 és egy mac mini (igen, Morphos-al). Egyéb kérdés, okoska?
Tudom, hogy milyen az, amikor embernek "csak erre telik". Igen. Voltam én is - nem egyszer - ilyen helyzetben. Sőt, vagyok is néha.
"Amúgy meg, ha a teljesítménye neki megfelel, miért dobjon ki egy működő gépet?" - Ezaz, nem működik.
Ráadásul egy büdös pécé, ami már csoda, hogy egyáltalán működik.
"Nem mindenki dől be a vegyél újat, vegyél erősebbet, vegyél gyorsabbat maszlagnak... "
- Érdekes, én pár éve egyre lassabb, ám energiahatékonyabb pécéket veszek. Ha beszarik, leadom a hulladékudvarba és cső. Nem küzdök velük többet, mert a garoztatás többe kerül, mint amennyiért annó vettem. Ez az első lépcső.
A második lépcső, hogy.... áhh.

"A kérdése meg valóban elég nagyfokú tudatlanságról árulkodik a hardver összerakásáról, de hát mindenki kezdte valahol."
Ja, én például az első rádiómat magam forraszottam össze. Akkor nem volt google. Tehát: Google. Ja, hogy a kolléga ahhoz se ért? Értem, nincs több kérdésem.
Ma már sokkal könyebb a "mindenki kezdte valahol"-tól elindulni. Segítség mindenhol. Ja, hogy az átlag ember probléma megoldó képessége, információ kereső képessége is csökkent? Ezért hadd ne én kérjek elnézést.

Leülhetsz, elégtelen.

(És nem volt helytelen az az ajánlás, hogy hasonló kérdések inkább a gyakorikerdesek.hu-ra menjenek... ott a helye).

Akkor sorolok én is :)

  1. Az ékezetmentség megoldása sem tartott tovább, mint neki a google, nem? :D
  2. Jelen pillanatban 1 asztali gépem van, ami egy fujj-fujj "pécé", de anno én is c64-el kezdtem, Volt utána amigám, és G3-as, G4-es Apple gépem is, csíptem a yellow dog disztribet, hasított rajta rendesen. A MorphOS-es cikkek, a power procis lapok pl A-EON X1000 is csodálatom tárgyai, de jelen pillanatban épp leépítem a tárgyaim számát, majd ha lesz hová tenni, akkor szerzek be egy ilyet. Vagy kettőt. :D
  3. A gépe működik, csak hibás méretűnek ismer fel egy merevlemezt. Van ez így, aki hardware-el nem foglalkozik, annak nagy probléma, de aki szerelt be pl 386-os "pécébe" hangkártyát, amin kb 16 jumper dugdosása után lett megfelelő IRQ beállítás, annak meg triviális a megoldás.
  4. Valóban, ma már sokkal könnyebb elindulni, mint anno. És megértem, hogy az önálló cselekvésre való képtelenség, az önálló gondolkozás hiánya idegesít, engem is. De lehet ezt finomabban is közölni. Simán lehet csak annyit mondani, keress rá google-el. vagy csak nem olvasod el. De leugatni, az nem megoldás. Főleg más gépét szartelepnek nevezni.(igen, ez nagyon bántja a szemem.)

Az, meg hogy ennek a topicnak itt van-e a helye, azt majd az oldal tulaja eldönti. Ha arról lehet nyitni, hogy milyen autót, telefont vegyen, illetve hogy a jobb lába büdösebb, vagy a bal, akkor ez legalább hátulról közelíti az informatikát, míg a felsorolt topicok nem.

Szerintem.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Na ezért tart itt minden, ahol a hup is. És ez nem az üzemeltető brigád hibája.

Ez meg külön vicces, pláne, hogy volt amigád.
"Főleg más gépét szartelepnek nevezni.(igen, ez nagyon bántja a szemem.)"
Ez még a finomabb jelzős szerkezet. A "foskompresszor"-hoz mit szólnál? :)

A "más gépét" meg ígymegígy nevezni. Értem. Az én gépem (autó, foscitrom) csak 21 éves. Sokkal több ember szemében irtózatos hulladék. Kapok is rendesen mindenkitől, pedig -már- nem füstöl és sokkal jobban megy és kevesebbet fogyaszt mint sok mai átlag autó. Érdekel? Nem. Leszarom. És akkor vegyük észre az analógiát egy 20+ éves öreg autó - amihez azért lehet érteni - és egy 10+ éves átlagpécé között. Melyik avult el sokkal, de sokkal gyorsabban? Melyik a nagyobb hulladék? :)

Tehát aki a más ingét magára veszi, az vajon észre veszi-e a saját szemében a gerendát?

Peace. :D

A bx nem foscitrom, ha rendben van tartva. Aki annak tartja, ostoba. De ezt itt levezetni...
De ne flameljük össze itt a topicot teljesen, Pax Vobiscum, az Amiga legyen veled.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Nem hittem volna, hogy ekkora "háború" lesz itt... :P
/Amúgy meg vannak itt olyan emberek is (pl én :P), akik kifejezetten szeretik szopatni magukat ilyen régi "vackokkal". 286-ostól Core i5 -ig elég sok minden megtalálható nálam, bizony tudnak ám ezek a régi gépek furcsaságokat csinálni és meglepetéseket okozni! :D/
----------------------------
Weblap, Tárhely, Domain

Fizikai fájdalmat okoz neked az, ha valaki önzetlenül segít a másikon? Neked nem megy? Ha nem segítesz, legalább ne kommentelj. Ezt az "Egyéb kérdés, okoska", meg "Leülhetsz, elégtelen" dumát meg ne erőltesd, kisebb dolgok is hangzanak manapság nagyképűbben. 7 év nagy idő - gondolná az ember.
___________________________________________________________
USB 3.0 SUPER SPEED PEN DRIVE / 16 GB /70 MB/s = 8.800,- FT