Akkumulátor és adapter egyszerre - árt vagy sem?

Sziasztok,

volt régen egy laptopunk, amiben tökrement az akkumulátor. A szervíz azt mondta, hogy azért, mert egy időben volt berakva az akku és az adapter. A gép egy picit evett az akkuból, az adapter rátöltött, majd megint evett... stb, és ez nem tett jót neki.

Azóta ha adapterről használom a gépem, kiveszem az akkut.

A kérdés, hogy van-e ennek valóságalapja? Tényleg így működik? Tényleg káros? (Dell Vostro gépem van, ha ez befolyásol valamit)

Köszönöm a válaszokat.

Hozzászólások

Évekig használtam így az Asus laptopomat. Semmi baja nem volt, sőt meglepően jó kondiban volt még 3 év után is az akku (gyári 80%-t hozta).

Volt mar egy ilyesmi szal itt a hup-on, most nem talalom. A lenyeg inkabb az akku tipusa (valoszinuleg Li-ion, de lehet Ni-MH (vagy esetleg Ni-Cd, de az mar nagyon regi)).

Ahogy en olvastam/hallottam:

A Li-ion-nal allitolag tenyleg nem jo a toltogetes, de ezt mar maga az akku elektronikaja megoldja (epp a multkor lepodtem meg, egy HP notebookot dugdostam minden konnektorba, mert nem vilagitott a toltest jelzo LED - majd rajottem, hogy azert, mert az akku teljesen fel volt toltve).

Ni-MH es Ni-CD eseten szerintem nem gond, ha a normal toltes vegen csepptoltessel meg toltogeti, azoknal az volt a jo, ha teljesen lemeritetted-feltoltotted.

Szoval en nem hiszek nagyon a szerveiznek, de azert annyira nem ertek hozza.

Nekem par honapja "tonkre ment" egy aksi, amit meg soha nem hasznaltam. Garanciaban megbutykoltek az elektronikajat, azota jo.

Osszeeskuves elmelet: en mar azt is el tudom kepzelni, hogy az elektronika hatarozza meg a dolgot es egy ido utan ha jo az akku, ha nem, megker, hogy vegyel ujat...

/sza2

Két különböző laptop, fél év a korkülönbség köztük. Egyik 3 másik 2,5 éves. Az idősebbik, MSI, aksi ki van húzva, ha huzamosabb ideig adapteren van, aksi 85% körül van, másfél órát megy mint újkorában. Másik egy HP, aksi mindig bent van, ideje nagy részét tápon tölti, akkumulátor kb. 10 percig bírja.

Ennek persze semmi koze ahhoz, hogy ki van-e huzva az akksi. Irtozatosan nyomorultnak tartom azt, amikor valaki a laptopjabol kihuzogatja az akkumulatort, amikor bedugva tartja.

Kabe olyan, mint amikor valaki atletatrikot huz az autoja ulesere, vagy nem veszi le a telefonja elolapjarol a foliat.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Én is kiveszem, mégpedig azért, mert én úgy tudom, a meleg árt neki. 70%-os töltöttséggel van betéve a laptop táskába, csak akkor van használva, ha nincs hova bedugni a gépet. Ezelőtti laptopom akksija így maradt 6 év után 85%-os, azaz 2 és fél órát bírt még, így adtam el. Időnként lemerítettem, majd feltöltöttem, kicsit használtam, aztán szintén olyan 70%-os töltöttségnél elraktam.

Nekem mindig benne van a gépben az aksi. Nem hiányzik, hogy áramszünet esetén kapkodni kelljen... a fejemhez.

Az akkumulátor kb. 5 év után ment "tönkre", úgy tűnik, megadta magát az egyik cella. Elég hirtelen állt be a változás, most kb. 45-50 percet lehet használni róla a gépet, de szerintem ez már így nem egészséges... Kicseréltem a tartalék akkumra.
Viszont használtam is relatíve sokat, időközönként heti 2-3 alkalommal le is lett merítve (használat miatt).

Szerencsére ennél a gépnél korrekten megoldották az akkumelegedés problémáját. Máshol viszonylag meleg tud lenni időnként, de az aksi hőmérséklete tapintás alapján majdnem hideg. :)
Ez is sokat számít, no meg 5-évnél sokkal többet nem igazán szoktak menni a gyári értékekhez hasonló feltételekkel...

Másfelől korrekt helyeken valóban nem töltik apró töltésvesztés következtében az akkut, ezt már anno a P4M-es FSC LifeBookom is tudta, talán valahol olvastam is mint feature.

Így van.

Ráadásul épp' mostanában tört meg a tápkábelem notebook felőli oldala. Csatlakozót a városban sehol nem kaptam, mert elvitték a nagykerből is.

Rendeltem külföldről, megérkezett, ennek meg levált a külső (forrasztott) érintkezője, vagyis pörög magában és nem mindig érintkezik. Ideiglen megoldottam, de...

No, ha más nem, egy ilyen hiba is könnyen kikészítheti az aksit, ha sokáig húzzák. (Ez már a tartalék akku óta történt amúgy.)

Elismerem, hogy nem tölt az akkumulátor, ha fel van töltve, DE, mivel a hűtés mellett van, ha le van terhelve a gép, iszonyatosan át tud melegedni. Amit viszont a lítium-ion akkumulátorok nem szeretnek.

Egyébként lehet valami köze, hiszen apám pl. a telefonját majd mindig töltőn tartja, egy akkumulátor sem bírta fél évnél tovább. Pedig azok nagyon nagyon buta telefonok, nem is melegednek.

az intelligensebb notebookok (pl ibm thinkpad, de biztos masik is) csak bizonyos akksi-toltottsegi szint alatt toltenek elkerulendo ezt a problemat.

a masik oldalon pl macbook pro-nal mondtak azt, hogy kisebb teljesitmennyel tud csak dolgozni a gep ha nincsen bent az akksi (mert a taprol nem tud akkor aramot levenni, es ezt csucsterheleskor akksibol potolja)

Nekem egy 2006-ban gyártott Asus laptopom van Li-ion akkuval. Már a 4. éve használom, szinte mindig hálózatról, és sose vettem ki belőle az aksit (csak takarításkor). Kapacitása a gyári 94%-a. Időnként kb. 2 havonta lemerítem az aksit, majd 15%-ra és feltöltöm teljesen. Igazából maximum 30x volt használva hálózat nélkül, ezért van ilyen jó állapotban.

Ahogy már valaki írta a jobb eszközök (nem csak laptop) 90-95%-ig nem töltenek ha merül is az aksi.
Egyébként meg rendszeresen le kell meríteni az akkukat, hogy használva legyen. Mert attól megy tönkre, hogy ha nincs használatban. Nekem is ezért ment tönkre korán az akkum, mert alig használtam. Amit meg nyúztam az sokáig bírta.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05
Macbook & MAC OS X 10.5.8.

-Havonta minimum egyszer le kell meriteni 10-20%-ra
-Laptop kiepitesetol fuggoen nem jo sokaig melegben tartani (altalaban hutes mellet van, de nem mindig)
-Nikkeles mar nem nagyon van forgalomban halistennek, de ha megis olyanod van azt csontra kell meriteni, es mindig maxra tolteni
-Ha nem hasznalod az akkumulatort (litium), akkor aranylag lemerultebb allapotban kell tarolni (veletlen sem tele)
-24 oranal tovabb sose legyen bedugva a tap, ha az aksi is benne van a gepben (ezt utanagyartott telefon es utangyartot laptop aksi leirasan is olvastam)

Én úgy tudom, hogy a lítium akkukat nem szabad hagyni teljesen lemerülni. Ezt használat közben az elektronika megakadályozza, de ha csak hagyod, akkor egy idő után teljesen lemerül.

24 oranal tovabb sose legyen bedugva a tap...
Erre tudnál mondani nekem valami okot? (Nem kötözködés, csak kíváncsiság.)

ez ket fentebb emlitett dologgal van osszefuggesben (azokbol szinte egyenesen kovetkezik):
-90% folott nem jo, ha elkezd csopogo toltest kapni (Thinkpad le is tiltja)
-nem tesz jot neki, ha maximalis toltottsegen tarolod, ha veszel gepet uj akksival, nem veletlen van 25-75% kozott, ugy is kell tarolni, ha nem hasznalod, az az idealis allapota tarolashoz

"a lítium akkukat nem szabad hagyni teljesen lemerülni"
ez nyilvanvalo, ezert is irtam a 10-20%-ot

Ahhahahah mennyi urbánus okosság ;)

Természetesen ki kell vennetek az aksit AC használat közben, hogy lássuk kik a gigalamerek körülöttünk. Továbbá havonta merítsétek is le az aksitokat ("aksitorna, egy-kettő!" loál), hogy a cellagyártó kínaiaknak is legyen munkahelyük. Ha nem lesz munkahelyük, katonának fognak állni és leigázzák a seggeteket.

nem csak en tudom igy:
http://hup.hu/node/102322#comment-1270316
http://hup.hu/node/102322#comment-1271152
De barmilyen muszaki ervet elfogadok ezek ellen, miszerint mind a harman marhasagot mondunk

Mondjuk van egy masik srac is, o is ugyanigy fel 8-kor kelt, akkor is, ha raert utana mint te, szerintem jo baratok lennetek. Az akkukerdesben is ugyanigy gondolkodott, aztan nezd mi lett a 3 eves akkujaval :(

Nem 3 hanem 4 éves akku, és azóta már a második felhasználója használja elégedetten. Sose volt nantómerítgetve©, töltőn volt tartva. De nyugodtan zsonglőrködjetek műszaki módon, engem nem zavar.

Ja. és cuki, hogy még mindig nem tudsz egy egyszerű grafikonon ábrázolt use case-t se kiértékelni ;) Sőt még e thread indító mondatának értelmezésébe is belebuktál.

3. notebookom nyúzom, úgy hogy nem vettem ki az aksit tápegység használata mellett és eddig egyszer sem vettem észre akkumulátoros üzemidő csökkenést. Én ezek szerint járok el a Li-ion és a Li-Po-s akkumulátorokkal: http://mobilarena.hu/tema/zte_blade/hsz_17111-17111.html, de valahol találtam már bővebb és jobb akkumulátor hogyant, csak már nem találom.

Mondani is akartam a T-mobilos hölgynek miután felhívta a figyelmem arra hogy x órán keresztül töltsem első alkalommal, stb... de gondoltam hogy nekik ezt kötelező mondaniuk, hiába is világosítottam volna fel a Li-Po és Li-ion akkuk működéséről, valamint a helyes kezelésükről.

Majd 20 év múlva (mire lehet hogy megint olyan aksik lesznek amikre újból igaz lesz) lehet hogy átállnak a helyes mondókára. :Đ

Naponta 2-szer merítem le a laptopomat, egyszer amikor beérek a munkába, másszor mikor hazaérek. (4-5 órát bír). Ezt 2 éve használom így, de szerintem az akkumlátorom élettartama nem csökkent.

Ennek semmi köze a valósághoz pláne ma. Főként azért, mert egy adaptetr úgy méreteznek, (mert akár 10 forinttal is olcsób lesz ettől a táp, nyomorult marketingesek), hogy a gép áramát maximális terhelésen nem bírja ellátni. Egy átlagterhelést fölött valamive tud leadni, de amikor a gép teljes terhelésen van mindenképp kell neki az aksi árama. Ha kiveszed az aksit, akkor "hamis" hardverhibákat fogsz tapasztalni, hiszen áramhiánnyl küzd a gép. Az amiről te beszélsz (memória effektus a neve) az a NiCd, NiFe aksikra, és kis mértékben a NiMh aksikra jellemző. Li-ion, és Li-pol aksikban ez nem létezik (ill létezik, de másképp,kristálytani okai vannak, de ebbe nem kívánok belemenni). Egy Li-ion vagy Li-pol akkumulátor kb fix ideig bírja majdnem töltésszámfüggetlenül. Ami árt neki az a "túl tempós" töltés, és lesütés. Úgyhogy mint kémiához értőként az javasolom, hogy ha Li-bármi aksid van, ezt ne tedd, hogy kiveszed a gépből. Pláne mert mű hardveres hibákat fogsz produkálni, amiból előbb utóbb valódi hardver hiba lesz. A régi notikban a táp úgy volt méretezve, hogy bőven bírta a az áramellátást, ott ezt megteheted, NiCd, és Fe aksiknak ha töltötten veszed ki még jót is tesz, de tudtommal ezek nagyo régi notik, amiben Ni-aksi van. Ólomakkunál is ugyanez a helyzet mint a NiCd,Fe,Mh, de olyan noti nem volt ami ólomaksis lenne. Ha Ni-aksid van, akkor valamennyire javítható, ha egy pl egy kis teljesítmény izzóval addig meríted, míg teljesen lemerül, és adsz neki utána egy formázó töltést. A Dell Vostro széria tudtommal Li-aksis, szóval ha jót akarsz akkor visszarakod a gépbe.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

"volt régen egy laptopunk"

Itt a baj. Régen még szánalmasan ostoba volt a laptopok töltőmódszere, mert szerintem minden centi dróton is spóroltak nemhogy valami intelligensebb elektronikán.

Mostanság már azt látom, hogy be lehet állítani, hogy az akksit csak olyan 80%-ra töltse fel - és tartsa azon a környéken - az elektronika. Nincs túltöltés. 0%-ra lemeríteni meg - ha jól tudom - maga az akku nem hagyja magát.

Én azt szoktam mondani az új laptop tulajdonosainak - mint rendszergazda, nem vagyok se szervizes se forgalmazó -, hogy használja. Ne tartsa mindenáron állandóan töltésen, ha merül töltse, ha fel van töltve, akkor nyugodtan használja úgy, pláne ha csak menetrendet néz, vagy elküld egy-két emailt. És ha van, akkor bekapcsolom nekik ezt a "Battery care" - nálam így hívják ezt a funkciót - opciót, hogy sose töltse 100%-ra. A mai laptopok így is elmennek jó pár órát.