IE hiszti

Ennek a kommentnek kapcsna belul vetodott fel bennem az, hogy irok egy csinos bejegyzest arrol, hogy uncsi ez a mubalhe az IE verziok kozul (egyreszt tessek szepen elmagyarazni a megrendelonek, hogy nem meno IE6-l foglalkozni) mar csak azert is, mert azert van par Firefox verzio is, ami tud egymassal ellentetesen mukodni (relevanciaja kb. az IE6-s muhisztivel egyenerteku) es amugy kulonben is: olyan kurva nehez megtanulni azt a szajbatoszott CSS-t meg JS-t ugy megirni, hogy az ne, vagy csak minimalisan akadjon ossze?

Erdekes modon nekem tized annyi problemam van ezekbol, mint amennyit mubalheznak itt egyesek. Biztos velem van a problema, hogy nem vagy csak esszel hasznalok olyat, amirol tudom, hogy fos a regi bongeszokben.

De most nem fejtenem ki bovebben.

Hozzászólások

[ OFF ]
Ne haragudj saxus, de már annyira zavar az írásod, hogy most megragadom az alkalmat, hogy szóljak. Csak jóindulatból teszem, építő jelleggel. Többször nem fogom, csak ha megint overflow lesz :)

Szóval. A toldalékaidról van szó. Ez a "IE6-s", "IE6-l" ragozási módszer nálad nagyon sokszor előfordul, és már olvasáskor nagyon zavaró. Ezt ha felolvasod, így kéne kiejteni: "íehats", meg "íehatl". Holott élőszóban így mondod: "íehattal, íehatos". A szabály pedig nagyon leegyszerűsítve annyi, hogy ahogy kimondod, próbáld meg úgy leírni, persze közben illene a toldalékot egy kötőjellel is elválasztani.

IE6-tal, IE6-os.

Persze az eredetinél még akár az IE6tal, IE6os is jó lenne (és akkor abszolút olyan, mint amikor kimondod.

Bocs az offért, és kérlek vedd segítő szándékként, mert annak szántam.
[ /OFF ]

BTW. lelkesedésből fejlesztésnél, a saját projekteknél sokakat elhiszem hogy sokakat zavar az IE6-kompatibilitás kérdésköre: több idő a fejlesztés. Ha persze melóhelyen kell ilyen, akkor elmondhatod a főnöknek, hogy a kompatibilitás miatt a fejlesztés tovább fog tartani, de valószínűleg azért meg is fizet.

Off: koszi, majd megprobalok figyelni ra. Tudom, hogy vannak helyesirasi hibaim sajnos, csak nem mindrol tudok. :)

On: ha valaki lelkesedesbol fejleszt, mar reg leszarja az IE6-t. Szvsz. Munka kapcsan meg azt latom, hogy a kedves HTML/CSS/JS kodolok idonkent sajat maguknak nehezitik meg a helyzetuket.

----------------
Lvl86 Troll

Én hobbiból konkrétan lesz.rom, hogy hogyan néz ki IE6 de még 7 alatt is. Sokan pofátlanságnak tartják ha az egész explorer ki van tiltva 1-1 weboldalról, de én már többször bejátszottam és nem okozott jelentős látogató-csökkenést, főleg ha csak a régebbi verziók lettek letiltva.
Egy ideig megcsináltam Firefox <2.0-ra is, de nem volt értelme, mert 0,0% látogatta az oldalt régi Firefoxszal/Operával/satöbbivel.

Persze ha céges meló és direkt kéri az ügyfél az más tészta, akkor igyekszem mellőzni mindenféle bleeding-edge technológiát, 1-2 apró gányolás és akkor nincs is olyan nagy gond vele.

Nem tudom, en amikor hobbicuccot fejlesztek, akkor kizarolag az eppen a gepemen levo Firefox verzioval tesztelem. Amikor vegzek, megnezem - csak megnezem! - a tobbi bongeszoben is. A legtobb esetben nem sokkal rosszabb a kinezete, vagy alig van elteres (altalaban, ha a border-radius nem gombolyit, azt nem szoktam kulonbsegnek venni; ha szetesik az oldal, azt igen).
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Az idezett postban IE-rol volt szo, persze hogy tobbfele FF-ra is kell (kene) optimalizalni.
Persze hogy a szajbatoszott CSS-t és JS-t ugy meg lehet irni, hogy egy muportal szintu vasgolyo bonyolultsagu tragyahalom kb. ugyanugy jelenjen meg minden bongeszovel.

Masok viszont kenytelenek idot tolteni azzal, hogy kb. ugyanugy jelenjenek meg es mukodjenek a dolgok minden bongeszoben.

http://stackoverflow.com/questions/1611948/differences-in-ie8-behavior-…

Pont leszarom mit tartasz muhisztinek ezek utan.

(Ja es akkor meg kimaradtak a compatibility modok, amik csak az ellenseg felrevezetesere keszultek.)

"Masok viszont kenytelenek idot tolteni azzal, hogy kb. ugyanugy jelenjenek meg es mukodjenek a dolgok minden bongeszoben."

nyilvan ezert fizet a munkaltatod

amugy meg nem tudom hogy kepzelitek, hogy hajszalra pontosan ugyanugy kellene megjeleniteni mindent, minden platformon es bongeszovel, mert ez kozel lehetetlen

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

lehetseges, raadasul az ugyfel el is varja.
Az a baj, hogy ha nincs fixalva hogy ie>=7, ff>=3, chrome, opera es safari alatt csinaljuk meg normalisan az oldalat, a tobbin csak nem fog szethullani, de szep biztos nem lesz, akkor elvarja hogy lynx-ben is szep designos es comic sans legyen az alapertelmezett betutipus

Pedig van, hogy elvárják. Nyilván semmi közük nincs a webfejlesztéshez, a megrendelő csak küld egy PDF-et, azzal az üzenettel, hogy "ennek a tartalma kerüljön ki". Nem volt annyira egyszerű, tele képekkel táblázatokkal, de egész korrekt megoldást sikerült összehozni. Erre jön a capslock-beragadós / bold-only / mindenaláhúzott válasz a manager-től és az ügyféltől is, hogy "nem ott vannak a sortörések, mint az eredeti dokumentumban!!!4". Ezzel nem lehet mit kezdeni.

A4-es teljes szélességű PDF sajnos elég szarul néz ki egy 800*600-ra tervezett, 3 oszlopos weboldalon (kb 540px volt a content helye, a szar portálmotorral nem tudtam mit kezdeni)

@zeller: az eredeti PDF természetesen csatolva volt. 1) gyökerek és nem látták 2) úgy se volt jó nekik.

"egy muportal szintu vasgolyo bonyolultsagu tragyahalom "

Oszt? Nem tudom, mennyire tűnt fel, kb. 3-4 éve effektíve nem nyúltam hozzá. De ha kell, mutathatnék komplexebbet, ha nem lenne cégtitok.

Mellesleg a weben fellelhető oldalak 95%-a "muportal szintű vasgolyó bonyolultságú trágyahalom". Amiknek elkészítése közben a designerek 95%-a hisztizik.

----------------
Lvl86 Troll

Ez valami fixa idea nálad? Szeretnél mindenkit aki veled ellentétes véleményen van, hisztizősnek látni, ettől komolyabbnak érzed magad? Viszolyogsz a 8 éves kori önmagadtól? Sokat hisztiztél gyermekkorodban? Akarsz beszélni róla? Nem gond, csak néha úgy érzem magam ezen a szakmai portálon mint egy bohóc aki beült tárgyalni az óvodások közé.

Kéretik támogatni a Firefox 1.0-t is!!!444

Aki az IE6-t a világ végéig akarja támogatni, azok kötik meg saját magukat a legjobban. Mellesleg, saját tapasztalataim szerint nem a home userekkel van a legfőbb gond, hanem inkább a belső használatra szánt rendszerekkel. (Meg azzal is, hogy sokszor desktop app helyett inkább webest akarnak, mert ez a divat).

----------------
Lvl86 Troll

Az egyik, hogy a webes app jobban managelheto ceges kornyezetben, nem kell nyuglodni a teritesevel, vpn-en is minden nehezseg nelkul mukodik, etc.
A masik, hogy en nem beszelnem le a megrendelot az IE6-rol. Ha lefejlesztek egy prototipus template-t, amugy is meg kell mutatni, es akkor meg lehet mutatni, hogy IE6 alatt hogy nezne ki. El lehet ertelmesen, nyugodtan mondani, hogy attol, hogy az a kis bizbasz ott nem kerek, hanem szogletes, nagyon keves ember fog nem vasarolni ezen az oldalon, mert a legtobb embert az erdekli, hogy a csilinkcsulunk, amit epp venni kivan, az jobbra ferden vagy balra ferden csikos. Az pedig a termekleirasbol egyertelmuen kiderul. Vagy nem.
Torekedni kell arra, hogy regebbi bongeszokben valahogy kinezzen az oldal (= ne essen szet), de szerintem ertelmes emberekkel le lehet ulni, es el lehet magyarazni nekik ertelmesen, hogy az adott oldal miert olyan, amilyen regebbi bongeszokben.

Nyilvan az idiotakkal, a megrogzott nyafogokkal nem lehet mit csinalni, en speciel messzire kerulom az ilyent, es elore letisztazom a jatekszabalyokat, de ha jol megfizetik, akkor a penzukert joguk van nyafogni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Maximálisan egyetértek a posttal. ~10 éve sitebuilderkedek, ismerem a browserek nyűgjeit, és sosem igényelt túl nagy extra odafigyelést vagy sok plusz munkát, hogy amit csinálok, az ie6-ig visszamenőleg minden elterjedt böngészőn egyforma legyen. Az ember ismeri azt a pár hibát, ami gondot okozhat aztán eleve úgy "építkezik", hogy ezeket elkerülje.

Amikor ez készült akkor az IE semennyire nem volt szempont, meg se néztem benne, összeraktam így gyorsba és kész. Ez egy linuxos hobbiprojekt hobbioldala volt, amivel nem töltöttem időt. Munkában ilyen nincs, mert akkor már rég nem lenne munkám. Úgyhogy mindamellett, hogy ezt is én csináltam a fentiek még állnak, amiket az IE-vel kapcsolatban írtam.