Braindump: Android, market, SuperAMOLED

Hello,

Karacsony ota SGS tulajdonos vagyok, es ma tele lett^W^Wossze gyult annyi tapasztalatom, hogy leirom.

Kezdjuk magaval az Androiddal. Maga a rendszer elegge fejlesztobarat, konnyen lehet alkalmazasokat fejleszteni hozza. Nagy elony, hogy az alkalmazas a rendszer reszeve valik, nem pedig egy kulon sziget. A platform hatranya a frissitesek (ez rossz a fejlesztoknek, rossz a felhasznaloknak es rossz a gyartoknak is). Ez szorosan osszefuggesben all azzal, hogy a gyartoknak tul sok testreszabhatosagi lehetoseg adott az Androidon, ezzel egyreszt inkompatibilitast okoznak, masreszt szettaknyoljak annyira, hogy szinte nullarol kell ujrafejleszteni mindent hozza, ha kijon a frissites -- igy ertheto, a gyartok vonakodasa.

Mar regebben is emlitettem, hogy az SGS-hez adott alap Android nagyon lassu. Fozott ROM-mal egesz baratsagosra gyorsithato, mar majdnem olyan gyors, mint egy iPhone, csak neha akad be 1-2 masodpercre a GUI (ez egy felsokategorias telefonnal, ami hardverben erosebb, mint az iPhone 4). Nem ertem, hogy ilyet hogy engedhet meg maganak a Samsung.

Terjunk at a marketre, pontosabban az ott talalhato appokra. Mindjart kezdem is ket huzo nevvel: Need for Speed Shift es Dungeon Defenders.

A Dungeon Defenders egy nagyon jo kis jatek, az egyik kedvencem. Egy nap jott egy frissites, azota inditas utan lefagy a telefon es ujraindul (!). Ezt egy honapja vettem eszre. Rengetegen irnak a Trendy-nek, hogy az app leirasaban ajanlott egyik telefonon nem indul el a jatek, de lathatoan kevesbe erdekli oket, hiszen eppen ingyenesse tettek a jatekot ugy, hogy ezentul in-app purchase van, es persze semmi kedvezmeny sem jar azoknak, akik fizettek az appert.

Meg ennel is szebb dolgot csinalt az EA az NFS Shifttel. A jatekhoz kijott egy frissites, es azutan nem indult el SGS-en. A sok user panaszkodasa utan egyszercsak felkerult megegyszer a jatek a marketbe, dragabban, es az mar megy SGS-en. Az EA Twitteren azt irta, hogy dolgoznak a Google-lel a problema megoldasan... honapokkal ezelott, ha nem warezolom le a jatekot, akkor meg mindig nem tudnek jatszani vele.

Ezek nem szep dolgok, es nem ertem a Google-t, hogy a platform vedelme erdekeben miert nem vagja ki ezeket az appokat a marketbol, es ad refoundot, vagy billenti hatso felen a fejlesztocegeket.

Vegul johet az utolso tema, a SuperAMOLED. Gyonyoru a kijelzo, szinte elnek a szinei. A legjobb kijelzo, amit valaha lattam. Azonban van egy kis problema: mar lathatoak beegesek rajta. Ez egy ev mulva szellemkepes lesz :( Ehhez hozzateve azt, hogy a Samsung-nak voltak gyartasi problemai az AMOLED kijelzokkel, teljesen ertheto, hogy az Apple egyelore mellozi.

Hirtelen ennyi. Ez nem lenne gond, ha egy kozepkategorias keszuleknel (mint a ZTE Blade) fordulnanak elo ezek, de elegge elszomorit, hogy egy felsokategorias telefonnal ilyen bakik elofordulnak. Mind a Google-nek, mind a telefon gyartoknak oda kellene figyelni, hogy ilyen hibak ne fordulhassanak elo.

A kovetkezo telefonom iPhone lesz.

Hozzászólások

Lassu, gyenge gepen szarul megy, inkompatibilitas, problemas szoftverek, market place kaosz, spanyolviasz allando feltalalasa es ujrairasa... sajnos igazi linux sztori.

Azon tul hogy nem jo latni mit muvel a linux most eppen a telkokkal...

"nem ertem a Google-t, hogy a platform vedelme erdekeben miert nem vagja ki ezeket az appokat a marketbol, es ad refoundot, vagy billenti hatso felen a fejlesztocegeket."

Roppant egyszeru: domping zajlik.

Ezen a SAMOLED beégésen mit kell érteni? Hogyan vehető észre ez a gyakorlatban? Nekem október óta van SGS-em, de nem látok rajta semmi ilyesmit, cimborám az elsők között vette karifüggetlenűl, szintén semmit ilyesmit sem vett észre.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Körbe érdeklődtem jó pár SGS tulajdonosnál, de senki sem tapasztalta az általad említett hibát. Szerintük egyedi eset lehet, próbáld meg garanciába szervizeltetni. Neten van valami nyoma ennek, mert én nem találtam, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy gyenge angol tudásom miatt nem is nagyon tudtam, hogy mit is kéne keresnem.
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nálam is a minimumon van, engem már a közepes fényerősség is zavar egy normál megvilágítású helyiségben, sötétben meg abszolút zavaró a max. fényerősség.
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

>> Ez nem lenne gond, ha egy kozepkategorias keszuleknel (mint a ZTE Blade) fordulnanak elo ezek

ha ez megnyugtat, de, középkategóriásnál fordult elő (sgs)

Játékra jobb a Bada, és az alárakott vas kellőképpen erős (Samsung S8500 Wave, S8530 Wave II), valamint barátságosabb honi fogyasztói áron érhető el. Hátránya az, hogy általában színvonalas app csak nagyon kevés van hozzá.

Sajnos nekem is hasonlóan negatív élményeim keletkeztek egy SGS alapján Android témában az elmúlt 5-6 hónap alatt.

    * a gyári sw lassú,
    * a felület sűrűn akadozik,
    * a programfrissítések gyakran gondot okoznak,
    * az Android frissítések csúsznak,
    * stb.