FreeBSD desktopnak. UPDATED#3

Korábbi openbsd-kalandjaimon felbuzdulva nekiugrok egy freebsd telepítésnek, és bekonfigolásnak desktopra.
Hogy miért?
-Reghét van
-Linux unalmas/bugzik
-Windows unalmas
-kicsi az e-penis-em :)

Cél:gyorsabb legyen mint az ubuntu, menjen korrektül a touchpad/wifi/suspend/fn-hotkey-ek, ntfs írás/olvasás, flash. OpenBSD végülis a szofverválasztékon vérzett el, pedig "szimpatikusabb" mint a freebsd (semmilyen szakmai rálátásom nincs, de puffy aranyos:D).
Most csorog le az usb kép, reményeim szerint max 2 óra múlva folytatom a blogot, már freebsd alól.
-------------
Nos: dd-vel kitoltam az imidzset pendrive-ra, majd bebootoltam. Telepitest annyira nem reszleteznem, kapott egy 40gb-os slice-ot, azt az alapertelmezett beallitasok szerint osztottam fel, csak a particiok mereteit noveletem meg. Bootloadert nem kertem, jo lesz hozza a grub2. (setroot (hd0,x), chainloader +1, ennyi) Ez az egesz megvolt kb 10 perc alatt, hala az pendrive-nak. Az elso problemam szerintem mar latszik, beallitottam a magyar bill. kiosztast mar telepites alatt, de nem valtozott semmi.
Wifi-hez kellett az urtw modul, /boot/loader.conf-ban meg is adtam a betöltését. Innentol kezdve már ment, man-ból kinéztem hogy kell belöni a netet: ifconfig wlan create wlandev urtw0 ssid... Ezt öszinten szolva nem igazan ertem, openbsd-n ill. linuxon is eleg az if(w)config wlan0/urtw0 essid/nwid stb... wpa-t próbáltam belöni wpa_supplicant-tal, egyelore nem sok sikerrel, majd később foglalkozom vele.
Szóval net már van, ezután felmászott egy kde (ezt is onnan írom már): pkg_add -r -v xorg hal kdebase. Egyelöre ports-al nem tökölök, elöször müködjön valamennyire a rendszer. Az rc.conf-ban belöttem a hald,dbus párost, majd nyomtam egy restartot (egyelöre nem tudom hogy kell indítani a szolgáltatásokat, azért kipróbáltam az /etc/rc.d/hald start-ot, nem jött be:D). Ezek után Xorg -configure, xorg.conf ment a helyére, és már indítottam is a kdm-et. Eddig idáig jutottam, most próbálok synaptics-ot meg alsa-át belöni (meg hosszú ö ü betüt csiholni). Folyt.köv, eddig könnyen ment :)
---------------
Elöször is köszönöm a sok segítséget, legföképpen pinyo_villany-nak és log69-nek! Szinte kitaláltátok a következö kérdéseimet, amiket már nem kellett feltennem :)
Per pill csomagból megy fel a kde4, de elég lassan. A magyar tükröt beállítottam, de nem gyorsult fel számottevöen. Nem csak a letöltés, a telepítés is elég lassú. (Már legalább egy órája csinálja, és még nem végzett. Arch linuxon ennyi idö alatt mar 3x felment volna) Ezzel lehet valamit kezdeni? Pl. most épp egy png-t csomagol ki a kopete-hez, lassan 2perce)Ezt benéztem, már rég végzett, csak elgörgettem a konsole-t :D.
Késöbb szeretnék egy frissebb kde-t forgatni rá, ezt mennyire lehet fájdalommentesen megtenni? (kde4.6kéne, ha már megjelent, de portsban még nincsen ahogy nézem)
Másik, hogy látszólag minden fontos font fent van (na ez jól hangzik :)), mégsincs hosszú öü betüm. Ezzel mit lehet kezdeni?
Touchpad-en görgetést sem sikerült még beállítanom. Elvileg fent van hozzá minden ami kell, xorg.conf-ban belöttem modulba, egér driver átállítva, müködik is szépen. (Ha valami el van cseszve meg sem szokott nyikkanni az egér) Felraktam a ksynaptics csomagot, ami rinyal, hogy xorg.conf-ban nincs "useshm" "true", pedig van. Anno linux alatt is voltak hasonló problémáim egzotikusabb rendszerekkel, de már nem emlékszem a megoldásra.

Egyébként kde3 brutálisan gyors :) Amikor felraktam azt hittem kde4-et rak fel, de gondoltam nosztalgiázok egyet. Az is nagyon jó, hogy futhat egyszerre több csomagtelepítés is (bár gondolom nem szerencsés). Igazából (eddig) semmivel nem volt problémásabb, mint egy haladó linux disztró. Persze a hardverrel nem is volt gondom.
Holnapra marad az ntfs (legalább olvasás) fn-hotkey-ek, flash, éjszaka meg fordítok valamit portsból, azt is kipróbálom :)
---------------
Na ennek mar nem sok koze van a freebsd-hez, inkabb a sajat hulyesegemet irnam le.
Szoval pkg_add -r -v kde4 parancsot kiadva feltettem a kde-t. Hibauyenetet nem lattam, de kde-t sem nagyon. Jobban utananezve lattam hogy az egesz a /usr/local/kde4/ mappaba kerult, ezen belul pedig azok a konyvtarak voltak amiknek ugye egyel feljebb kellett volna lenniuk (bin,sbin,etc,share, stb...) Sejtettem hogy most nagyon ossze fogok ganyolni valamit, de atmasoltam mindent egyel feljebb. Mukodott is a dolog, csak kozben elkezdtem forgatni ulysses altal linkelt kdesc 4.6-ot. (ezt sem ugy ahogz kene, de erre most nem terek ki). Elinudlt szepen a forditas, amig nem kezdett az egyik csomag panaszkodni hogy mar van fent kde, es az tul regi (fasza). Gondolkodas nelkul kiadtam a pkg_delete -r kdelibs parancsot, majd eszembe jutott, hogy igy mar fogalmam nem lesz rola mit kene kitorolnom. Itt vagyok most, forog a kde4.6, es bizom benne hogy lefordul, ill. egyszeruen felulirja majd az altalam odamasolt kde4.4-es fajlokat :)

Hozzászólások

Nem akarok nagyon negativ lenni, de a sebesseg (vagy epp lassusag) desktop eseten nem az OS-en fog mulni, hanem a desktop kornyezeten.

Ezesetben pedig kb ugyanazok a lehetosegeid vannak *BSD-n es GNU/Linuxon is, a sebesseg kulonbseg nem lesz erezheto (legfeljebb azon, hogy egy csomo vackot amit az Ubuntu feltesz alapbol, BSDre nem rakod fel. De ezeket ubuntu alol is ki lehet utni, es kb ugyanott vagy :P).

Ennek ellenere hajra, mert jatszadozni jo :]

--
|8], aki egyebkent NetBSD hivo, amikor eppen olyanja van.

Esetleg blogban leirhatnad a lepeseket, hogy miket teszel fel, mit hogy konfiguralsz...
Engem legalabb is erdekelne.

Sic Transit Gloria Mundi

Azzal a kiegészítéssel élnék, hogy nekem egy IBM T40-esen, "elalszik" a gép, de nem "ébred" fel, belefagy (már nem emlékszem pontosan hogy is volt az, egy hét guglizás, próbálkozás után meguntam a dolgot, nem foglalkoztam vele többet). Tehát létezik a suspend, de a végeredmény szempontjából mindegy, mert nem működik megfelelően. :(

Ha már desktop, akkor szerintem PC-BSD-vel jobban jársz.
FreeBSD alapú, szóval a FreeBSD-s szoftverek gyakorlatilag ugyanúgy elérhetőek rá, viszont telepítés után rögtön egy KDE4 fogad, és még PBI telepítők is vannak :)

------------------
My Open-Source Android "Projects"

ez a ketto tippre nem fog menni kapasbol: suspend/fn-hotkey-ek

szerk.: es meg egy: flash

flash i386-on megy, linux emulacioval, azonban, ha bekapcsolod a vuxml-t, onnantol nem fog telepulni, mivel fedoras csomagot rak(na) fel, ami talan a popler es tartlmaz egy serulekenyseget :)
___
info

Flash Amd64-en is megy. Ez biztos :-D Megoldás: előbb fel kell tenni a flash-t és vackait, után bekapcsolni a vuxml -t, és nincs gondod. Vagy ezzel ami a baj? Az Fn-billentyűk valószínűleg "gyárilag" nem fognak menni.

És persze az, hogy a fent felvázolt hardverelemek közül melyik milyen minőségben megy, az azért HW-függő erősen. És ha már, én eleve 8.2-vel indulnék.

es akkor par hasznos csomag:

portupgrade
portaudit
pkg_tree
portconf

utobbival lehet ilyen szep dolgokat csinalni:


editors/openoffice.org-3: WITHOUT_MOZILLA|WITH_SYSTEM_ICU|WITH_KDE|LOCALIZED_LANG=hu|WITHOUT_CUPS
x11/kdelibs3: KDE_WITHOUT_CUPS|WITHOUT_CUPS
editors/vim: WITHOUT_GUI

___
info


op@pandora-d ~> pciconf -lv | grep -E '(device|vendor)' | uniq
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = 'USB UHCI Controller *4'
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = 'USB UHCI Controller *5'
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = 'USB UHCI Controller *6'
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = 'USB EHCI Controller *2'
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = 'Microsoft UAA Bus Driver for High Definition Audio (Microsoft UAA Bus Driver for High Definition Audio)'
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = 'PCI Express Port 1'
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = 'PCI Express Port 6'
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = 'USB UHCI Controller *1'
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = 'USB UHCI Controller *2'
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = 'USB UHCI Controller *3'
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = 'USB EHCI Controller *1'
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = '82801 Family (ICH2/3/4/5/6/7/8/9,63xxESB) Hub Interface to PCI Bridge'
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = 'LPC Interface Controller'
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = 'Raid Controller (82801HR/HH/HO&82801IR/IH/IO(AIE=0)/ICH10R)'
    vendor     = 'Intel Corporation'
    device     = 'SMB controller  (50011458)'
    vendor     = 'ATI Technologies Inc. / Advanced Micro Devices, Inc.'
    device     = 'ATI Radeon HD 3450 (RV620 LE)'
    vendor     = 'ATI Technologies Inc. / Advanced Micro Devices, Inc.'
    device     = 'Radeon HD 3400 Series (3400)'
    vendor     = 'Marvell Semiconductor (Was: Galileo Technology Ltd)'
    device     = 'Yukon PCI-E Gigabit Ethernet Controller (88E8056)'
    vendor     = 'Marvell Semiconductor (Was: Galileo Technology Ltd)'
    device     = 'Yukon 88E8001/8003/8010 PCI Gigabit Ethernet Controller (Copper)'

___
info

/usr/local/etc/rc.d/hal start (ha külső csomag), egyébként jó az /etc/rc.d/ssh reload például.

wifi-nél meg nézd meg a doksit, mert változott a wifi stack, máshogy kell megadni az interface nevet (ha jól rémlik) a 7-eshez képest. amúgy wpa_supplicant-ot lődd be szerintem is azt kész. GUI-nak meg wpagui.

service inditasa:


1) ha bent van rc.confban:
 a) base service: /etc/rc.d/service start
 b) local csomag (pl hald): /usr/local/etc/rc.d/service start

2) nincs bent rc.conf-ban
 c) base: /etc/rc.d/service onestart
 d) local: /usr/local/etc/rc.d/service onestart

3) kenyelmes verzio:
 e) service szolgaltatas start
 f) service szolgaltatas restart
 g) service szolgaltatas onestart
 h) service szolgaltatas onerestart

wifi-hez wpa_supplicanthez meg ez kell /boot/loader.conf-ba:
wlan_xauth_load="YES"

___
info


commit 208a62fb01f9d15ec625204a9d9af3774c0ee1da
Author: dougb <dougb@ccf9f872-aa2e-dd11-9fc8-001c23d0bc1f>
Date:   Wed Dec 30 19:38:57 2009 +0000

    MFC r200743:

    The service command is an easy interface to the rc.d system.
    Its primary purpose is to start and stop services provided by
    the rc.d scripts, however it can also be used to list the scripts
    using various criteria.

    MFC r200809, r200980, r201035, r201069, 201070:

    Updates/fixes suggested after the initial introduction


    git-svn-id: svn://svn.freebsd.org/base/stable/7@201274 ccf9f872-aa2e-dd11-9f

___
info

lsmod == kldstat
rmmod == kldunload
insmod == kldload
lspci == pciconf
lsof == fstat

meg meg van jopar parancs
___
info

alsa nincs ;)

alsamixer == mixer

tanacs, tanulmanyozd at a lehetosegeket ebben a file-ban:

/etc/defaults/rc.conf

ebbe szinte mindere kapsz valaszt, es amit valtoztatni akarsz AZ NE EBBEN a file-ban csinald, hanem a valtozast ird bele a /etc/rc.conf-ba

hang nagy valoszinuseggel ennyi lesz:

loader.conf:
snd_hda_load="YES
sound_load="YES"

ha meg van hdmi-s vga kartyad, akkor meg azon is van hang kimenet, ezt konnyen tudod ellenorizni ezzel:

grep pcm /var/run/dmesg.boot

es ha tobb PCM van, akkor egy ilyet kell csinalni:

echo 'hw.snd.default_unit=1' >> /etc/sysctl.conf

ahol ertelemszeruen a szam a PCM eszkoz szamat jeloli

___
info

akkor még /root/.cshrc-be, hogy a csomag telepítés gyorsabb legyen:

setenv PACKAGEROOT "ftp://ftp.hu.FreeBSD.org"

rendszer frissítés:

freebsd-update fetch install
portsnap fetch update
portmaster -aD (ha portmastert használsz)

system infóhoz nézd meg a systat parancsot.

su használatához benne kell lenned a wheel csoportban:

pw usermod akkos -G wheel

csup helyett en git-et hasznalok, igy:


alias src_update '(cd /usr/data/source/git/7-STABLE.git; '\
                 'git svn rebase;' \
                 'echo "--------------------------------------------------------------------------------";'              \
                 'cd /usr/src;'          \
                 'git pull;'             \
                 'echo "++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++")'              \
                 '|& tee -a /tmp/git_log_all_warns' \
                 '| grep --line-buffered -E -v "^Couldn.t find revmap for svn://svn\.freebsd\.org/base/stable/7"' \
                 '| less'

mivel szoktam bele fejlesztgetni is, ami kell nekem, igy van egy "vanilla" kernel, amit git-svn-nel huzok le, es ami meg modositva van, abbol meg buildelelm a rendszert

meg par hasznos alias:


alias top       'top -Pa'
alias vlock     'clear && lock -p -n'
alias screen    'tmux'
alias lsof      'fstat'
alias pstree    'ps -d'
alias ports_update 'portsnap fetch update | less'
alias kernel_build '(cd /usr/src; make -j5 buildworld kernel) |& tee ~/cc-log-`date "+%Y%m%d%H%M%S"`'
alias portupgrade 'portupgrade -L /root/upgrade/`date "+%Y%m%d%H%M%S"`-portupgrade-%s::%s.log'

___
info

Ha már felraksz egy tmux-ot, akkor miért nem a screen-t - egyik se alaprendszer :-) (Vagy állítsd át legalább az ESC-karaktert, különben a kezdő meghülyül.)

Ellenben miért kell az lsof-ot az fstat-tal helyettesíteni, amikor nagyon jó és naprakész a portsban/csomagban szintén elérhető lsof? Ha már, akkor inkább a fuser helyett javasolnám az fstat-ot(bár van ports-ban POSIX-fuser, ellenben sem az a fuser sem az fstat nem tud olyasmit, mint a linuxos fuser, hogy tcp-kapcsolatokat mutogat).

Ja, és nálam ha egyáltalán terminál-lock, akkor vlock -a, azaz a fenti példád alapján "lock -pnv" lenne az ideális.

az screen-tmux alias megszokasbol van, de ujabban mind a ketto fent van, meg csak en hasznalom a gepet

/usr/local/share/examples/tmux alatt van screen kompatibilis tmux.conf

lsof-ot nem szoktam felrakni, amire szoktam hasznalni, azt meg tudja az fstat is, ez is regi linuxos megszokas, de amiota beleirtam, azota nem adtam ki az lsof parancsot, csak az fstatot

szoktam egyszerre tobb terminalt hasznalni, kulonbozo userekkel, azert nem tiltom le a vt switchet
___
info

> Holnapra marad az ntfs (legalább olvasás) fn-hotkey-ek, flash, éjszaka meg fordítok valamit portsból, azt is kipróbálom :)

Hát ehhez annyit, hogy semmit nem kell csinálni az ntfs olvasásért, az natívban támogatott, egyszerűen mount -t ntfs -r ... formában mountolod fel a fájlrendszert. Ha kötetkezelővel csinálod, az automatikusan megteszi. (Az új külső diszkem ntfs-sel jött, észre sem vettem, mert csak bedugtam és látszott. Csak azok a furcsa könyvtárak voltak gyanúsak benne.) Az a macerásabb, ha írni is szeretnéd, ekkor fel kell tenni a fuse-t, és - gondolom - valahogy elmagyarázni a kötetkezelőnek, hogy ezek után a fusefs-ntfs-sel akarnád inkább mountolni.

ha nagy gáz van a csomagokkal, akkor legfeljebb toljál neki egy pkg_delete -a parancsot ;) aztán újra mindent.

ha forrásból akarsz kde-t, én javaslom akkor mindenképpen a ports-ból, mert azért mindig vannak fbsd specifikus patch-ek amik szükségesek a megfelelő futáshoz, és a ports-ot összecsiszolják. máshogy szívás is lehet.

a ports egyébként nagyon gyakran frissül, tehát gondolom az új kde is hamar bekerül majd.

Én is hasonlóval próbálkozom, olvastam hogy kde3-at tettél fel először. Én is azt szeretnék, de nem találom. A handbook szerint a pkg_add -r kde parancs tenné fel, de nem találja, sőt nincsen kde3, kde-3, stb. sem. Hogy tetted fel, portsból? (Bocs a hülye kérdésért, de kezdő vagyok még *bsd témában.)

kde4-hez ennyi az egesz titka:

op@pandora-d ~> less .xsession
startkde
#/usr/local/kde4/bin/startkde

az elobbi a kde3 az utobbi a kde4, es NE masolgass semmit se kezzel, ha a kde4 indul el, akkor az eloszor a /usr/local/kde4 alatt fogja keresni a programjait, utana fordula tobbi reszhez.
___
info