Campus licenc

Nos kedves fórumtársak, a mai nap hallottam egy érdekes dolgot. A dolog arról szól, hogy ez a campus licenc közel sem úgy működik, ahogy azt eddig én tudtam.

Ma délelőtt egy megbeszélés során szóba került, mely szerint az a tévhit, hogy a campus licenc minden felsőoktatásban dolgozónak és tanulónak díjmentesen van, és használhatják az összes alá tartozó szoftvert díjmentesen, amíg hallgatói/dolgozói jogviszonyuk fennáll, téves. A szerver szoftverek mint tudjuk tanulás, oktatási céllal, non-profit célokra tetszőlegesen használható. Viszont a kliens oprendszer csak akkor telepíthető egy gépre a titkárságon, hogyha arra a gépre már valamilyen formában (pl. OEM) meg lett vásárolva valamelyik oprendszer. Tehát az egyetemi win7, ami ugye enterprise verzió csak akkor telepíthető mondjuk egy asztali gépre, ha arra amúgy egy win7 prof oem meg lett vásárolva... És persze a campus-os office hivatalosan csak campus licencű windózra lenne telepíthető.

Szóval akkor kérem szépen, hogy is van ez? Fizet az állam az MS-nek sok pénzt, és emellett még te (vagy az adott intézet, dolgozó stb.) is vegyen egy oprendszert, hogy használhassa?

Hozzászólások

Upgrade liszensz. Peldaul az oktatasi intezmeny vasarolt par gepet a windows 7 megjelenese elott vistaval, akkor arra nem kell ujra megvenni a windows 7et, hanem a frissitesi jogot gyakorolva, feltelepitheto ra. Ugyonigy peldaul a sajat notebookod, amely windows vistat vagy xpt tartalmazott gyarilag, a win7 megjelenesevel ujabb beruhazas nelkul frissithetove valik.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Igen értem. Namost kérdem én, mindezt figyelembe véve, szerinted az egyetemi gépek hány százalékán van legális win? kb. 1%
Ennek értelmében ugyanúgy illegális, hiába fizet az állam érte nagyon sok pénzt. Tehát az MS ha gondol egyet, mindemellett ezért évente megkapja a pénzét, ugyanúgy beperelheti az államot, ugyanis jogi szempontból semmivel sem legálisabb, mintha torrentről szedted volna.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Van egy saját géped, OEM XP-vel, Vistával. Azt használhatod,a meddig a gép végleg be nem döglik. Miután kampusz jogosultsággal frissíted az aktuális Windows=/Windows8/Windows1234 verzióra, az így felrámolt cuccot csak addig használhatod, amíg a kampuszjogod él. Oboa: Miután megszünt (hallgató végez, oktató munkahelyet vált) a jogosultságod, szépen vissza kell downgrade-elni az OS-t az eredeti, OEM-ben kapott például XP-re, vagy meg kell venni az épp aktuálisan használt kampuszos OS-ből egy OEM-zacsis verziót, és sk. felrakni a gépre - hogy aztán a támogatója is te legyél.

Ezt ertem en, de ha nem frissites lenne, akkor elkepzelheto, hogy nem lenne hova downgradelni, es ottmaradnal barminemu rendszer nelkul, kotelezove teve szamodra, hogy azonnal vasarolj egyet. Igy megiscsak jobb az upgrade, mert oem windows ma mar szinte minden eszkoz melle adnak.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

"Igy megiscsak jobb az upgrade, mert oem windows ma mar szinte minden eszkoz melle adnak."
Persze, hogy jobb. Nekem pl. Linux van a főiskolai gépemen is, és eddig mindegyiken ott virított az COA címke. Legalább tudjuk mire költik az adófizetők pénzét. (Elismerem, most kaptam új gépet, és ezen van Windows 7 is, ha már jogtiszta, meg hátha kell, de eddig csak tévedésből indítottam, ill. amit futtattam volna rajta, az nem ment.)
Ezt a választ is bárminemű rendszer nélkül, írom :). Mivel a bárminemű rendszert nem indítottam el.

Igen tudom, egy nagy hibaszázalék vagyok.
Legalább megpróbálok nem összehordani hülyeségeket, ha ez időnként nem is sikerül, de deviáns módon az igény megvan rá.
Hibaszázalék jellegű gondolkodásom következménye lehet néhány ez után következő mondat is:
Bárki tudna így élni, feltéve, hogy nem gyengeelméjű, csak hát erre semmilyen késztetést nem érez, senki nem kényszeríti erre, így hát minek.
A késztetés hiánya részben abból fakad, hogy mai modern öntudatos polgári társadalmunkban az emberek, leszarják mire költik az adófizetők pénzét.
Meg a legtöbb ember, úgy általában leszar mindent, a saját rövidtávú érdekein kívül, mert ez a trend.
A hosszútávú, ráadásul közvetetten hasznos dolgokkal, csak a naiv és szerencsétlen álmodozók foglalkoznak, ennél sokkal fontosabb, hogy ma mit tankolunk az autóba.
És ráadásul nem csak ezeken nem tudok napirendre térni, de azon sem, hogy ez senkit sem zavar.

Nincs ebben semmi csoda, mindig is így volt. De nincs kikötés, hogy miről lehet frissíteni. A telepítő egyébként nem kéri a frissítési alapot.
A más kérdés, hogy ez kinek mennyire jó üzlet.

Lehet hogy mindig így volt, viszont kíváncsi vagyok, hogy ezt hányan tudják/tudták. Mert én sem tudtam, és most hallottam ezt először.
Kéri vagy nem kéri a frissítési alapot, jogilag ha nincs, akkor bukó.

Hát most az MS megkapja az évi X mrd forintját ezért minden évben... OK, emiatt talán hallgat. Nade ha perelne, és érvényesítené azt, hogy márpedig kell mondjuk egy OEM alapnak lennie az adott géphez, akkor a userektől kapná a másik X mrd forint bevételt.
--
Discover It - Have a lot of fun!

hirtelen csak egy példát tudok hozni, hogy miért jó ez.
tartományba léptetés. megveszed a home preiumot, ez a szolgáltatás nincs benne. állambácsi kifizet milliárdokat, te tudsz frissíteni (mi speciel enterprise-ra, tanárok professional-re) és mindenki boldog. nekünk "csak" 30e forint gépenként az oprendszer, ami a megközelítőleg 100gépre az enterprise edition és a home premium különbségét nem mindenki tudná kifizetni (iskolák biztos, hogy nem)

Akkor valószínűleg azt sem tudtad hogy az otthoni gépemen ha hivatalos és jogtiszta akarok lenni, akkor minden év ~március környékén kötelező megújítani a licencet különben ... nem tudom hogy mi van. :) (Hogy működik tovább az biztos ( = WGA ellenőrzésen átmegy) mivel intézményenként változik a telepítéshez szükséges kulcs.)

----------------------------
színes ingyen domain domain

én is iskolában dolgozok és ott is szépen oda van írva minden MSDN-es papírra, hogy az oprendszer update / frissítés csak akkor érvényes, ha már előtte valamilyen oem windows volt a gépeken.. ha beszerzés van és úgy adódik, hogy lehet gépet vásárolni, bele kell kalkulálni az árba a legolcsóbb win verziót. nincs mese. ez mostmár szívás, mert a legolcsóbb ha jól emlékszem a home premium is alulról veri a 30e magyar forintot, ami azért elég sok imho. sajnos. ez van.

Szia!

Mindig is így volt. Felháborító? Igen. Tudsz mit tenni? Nem. Mire ezt az igazgatókkal megértettem...

Azt hiszem hivatalosan megfogalmazva: telepítési jogalap szükséges.

Az épp legolcsóbb kapható win-t szoktuk megvenni, matrica felragaszt és Sulinet, Campus, Tisztaszoftver ki hogyan hívja telepít. De pl. szerver licencet is kapnak, de tudtommal csak egy példányban telepíthetik.

Nem teljesen - a szerzodes szovegezeseben nem "non profit celra" szerepel - az iskolai irodai munkara kulon meg kell venni az officet...

Tisztaszoftver GYIK

Szükséges-e legális operációs rendszer (frissítési alap) a Campus szerződésben található Windows frissítés jogtisztaságához?
Igen. Új hardver vásárlása esetén az OEM (Original Equipment Manufacturer) konstrukciót javasoljuk, amely kedvező áron biztosítja az operációs rendszert (és így a jogtiszta Windows frissítési alapot) az új számítógéphez

Milyen verziókra kötötték a szerződést?
A Campus szerződés lehetővé teszi az érintett szoftverek aktuálisan legfrissebb verziójának használatát, vagy igény szerint bármelyik korábbi, Microsoft oldalán elérhető verzió használatát is.

Mondjuk én állambácsi helyében egy fillért nem adnék M$-nek ilyesmiért. Otthonra mindenki úgy vesz/másol windowst, ahogy akar, oktatásban, közintézményekben meg bevezetném a szabadszoftverek használatát. Eleinte költségekkel járna, de később szép összeget takarítana meg az államkasszának, M$ meg mehet a levesbe.

Aztan meg ott allnal, hogy kikepeztel egy adag embert, olyan softwarek hasznalatara amit keves helyen hasznalnak, es szerencsetlen gizike meg lacika szepen ott allna munkakereses idejen, hogy nem tud semmit kezdeni a vallalatnal hasznalt windows rendszerrel, vagy a microsoft officeval. Arra meg nem kenyszeritheted a vallalatokat, hogy mindenki opensource szoftvert hasznaljon.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Dolgozom azon, hogy a hozzászólásaidnál az ingerküszöbömet felemeljem végtelenre, de egyenlőre nem sikerült.
Napjainkban az elektronikus írógépként használt MS Office helyet nyugodtan lehetne használni akár OOo-is, de valószínűleg az igen magas igényeket kielégítené a AbiWord is :).
Egyetlen indok lehet, "hogy mindenki ezt használja", és nem úgy jelenik meg a dokumentum OOo alatt, mint ahogy az kinézett Word alatt. (Néha másik Word alatt sem, de ez bizonyára csak bullshit, mint tudjuk.)
Ezentúl a milliárdokat felemésztő jogtiszta szoftvereken nevelkedett átlag főiskolás/középiskolás ismereti nem csak hiányosak, de egysíkúak is. Egy újabb/vagy éppen régebbi verziójú Windows vagy Ms Office esetén is meg vannak lőve.
Az Office 2007 bevezetésekor mindenki nézet, mint Jani a moziban, már itt az Office 2010 is. Újra tanulni akár az OOo-t is lehetett volna. De hát így mulat egy magyar Úr.
Természetesen azoknak akiknek szükségük van az MS Office valóban magasabb szintű szolgáltatásaira, az használja, és vegye meg. Ebben az esetben az ehhez szükséges magasabb szintű tudást pedig úgyis meg kell szereznie valahogy, ezt egy nem ilyen orientáltságú iskolában nem fogja most sem megkapni.
Jelenleg az iskolából kikerülők nem is hallottak arról, hogy létezik élet az MS-en kívül. Később belőlük lesznek a döntéshozók, és mitől is lenne szélesebb látókörük? Ha megkérdeznek egy szakembert, aki mellesleg MS szoftvereket is árul, vajon mit fog ajánlani. Elemi érdeke, hogy az ingyenes alternatívát meg sem említse. Meg aztán egy igazi "manager" nem foglalkozik olyan rendszerekkel, amit hippik, meg azok a csúnya hekkerek terjesztenek.
És perszesze ott van még az az evidencia, hogy egy vezető fontosságának legjobb mércéje, hogy mekkora összegek elköltéséről dönthet, ha jó drága cuccok helyet ingyenes "bóvlikat" preferál saját magát minősíti le. Állami vezetőkre ez duplán igaz, ráadásul ott (persze csak a rosszindulatú hippik és hekkerek szerint) van más érdekeltség is.

Ja, a hupon kedvenc félreértelmezés hogy office == szövegszerkesztő.
De állandóan vannak topicok hogy az OOo ezt meg azt szarul olvassa/írja, úgyhogy még arra se jó a 90% MS világban... a többi meg még rosszabb kompatibilitás szempontból.

Az Office csomagok többi komponensét meg mindenki szépen elfelejti...

Az emberek nem akarnak tag latokort tanulni... Eppen csak annyit akar mindenki megtanulni ami eppen eleg ahoz hogy gorbuljon. Lehet ezt akarhova magyarazni, hogy ez igy nem jo, de az emberek akkor is igy mukodnek. Igy leginkabb olyan softwarekre kell oket felkesziteni, amit majdan tenylegesen hasznalni fognak, es igy egy szerencsetlen kozgazdasagtudomanyi karnak a software ellatotsaga az tartalmaz meg jopar draga termeket a microsoft dolgain kivul, peldaul SPSSt vagy esetleg SAP + Oracle, aminek a liszenszdija nem merheto a campus liszenszben kapott softwarekhez, nem beszelve a tamogatas dijarol, amit partnercegek nyujtanak az uzemelteteshez. Ugyhogy en meg mindig azt gondolom, hogy ha a versenypiac X gyarto Y termekeit hasznalja, akkor ezeket kell oktatni... Majd ha valtozik a tanulok hozzaallasa a tananyaghoz, akkor lehet masban is gondolkodni.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Ehhez komolyabb összehangolása kéne az oktatásnak, illetve az informatika óraszám növelése mind középiskolában, mind felsőoktatásban.

A legtöbb helyen kiderül hogy gimnáziumból egyetemre felvett hallgatók kb ott tartanak hogy végre megtalálják a bekapcsológombot.
Na ezeknek taníts szemléletet a heti 2x45 perces (de maximum 4x) előadáson... örülsz ha már a Wordöt/Excelt felismerik ikonról meg megtalálják benne amire szükségük van.

Ugyanezeket a funkciókat más sw-n elmutogatni, akár más szemléletben (pl. az excel statisztikai moduljainak kezelését ültesd át OOo-ra) legalább ekkora óraszám kéne még.

A másik kérdés pedig, hogy érdemes-e így egyátalán energiát fektetni a piac kevesebb mint 10%-át lefedő szoftverek oktatásába? 90% fölötti az esélye hogy NEM azokat fogja használni.

Ez tény, nagyon kevés középiskolai szinten az informatika oktatás és ugye ott is nem készséget, hanem programot tanítanak. Begyakoroltatnak velük minden menüt és elnevezést és később már akkor is bajban vannak, ha ugyanannak a programnak az új verziójában egy menüpont máshova kerül vagy megváltozik a neve. Itt is az általános baromság: ne gondolkodj, ne logikázz, magold be a tananyagot, aztán ha új helyzetbe kerülsz, nézz bambán :(
Meg aztán vannak emberek, akiknek kb. soha nem volna szabad számítógépet használni, de ezt inkáb hagyjuk.

Nekem olyasmi remlik, hogy azt tanultuk, hogy pl, hogy meik menupontban miket szoktak osszecsoportositani. De a tanulo megtanulhatja azt hogy temakorok a menupontok, es igy mi, hogyan epul fel, ehhez olvasnia kell, es gondolkodnia, de ilyet nem akar. Vagy megtanulhatja beturol beture a menupontokat, akar azt is hogy balrol a harmadik menure kattintva felulrol a masodik menupont a betutipus allitas. Mivel tanulni nem akar senki, ezert a masodik megoldast fogjak megtanulni, es nem a logikat hogy ennek a format menuben a helye, hiszen formazni akarok valamit... Ebbe szerintem kivulrol nem nagyon lehet beleszolni, ebbe max ugy lehetne beleszolni, hogy programot nem tanitunk, gep ele nem ulunk, de a mukodest megtanitjuk... De igy sok sok ido megy el, es ez igy senkit nem erdekel, es a teremben sem fogsz tudni rendet tartani, mert gepe mindenkinek van otthon, es inkabb facebookozna, iwiwezne, ha mar az anyag nem erdekli.... Jo lenne ezen valtoztatni, de oraszamemeles nelkul (mar igy is mindenki tulterhelt, azt mondjak a hirekben), nem fog menni.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

anyam, de jo hogy ezekbol kimaradok. neha latok win-t, igy messzirol, es ilyenek mennek rola, itt emberek fizetnek ezert, az allam fizet ezert, ugyanazert 2x, pedig meg akkor sem kellene ha nekem fizetnenek erte... durva, nem kicsit.

persze, uzleti alapokon mehet. ha win kell egy cegnek, akkor vegye meg, vegyen hozza supportot, es termeljen annyi profitot hogy ezeket ki tudja fizetni. de ez a campus az valami agygorcs:
- egyreszt, miert nem adnak nekem akkor pl kocsit/tomegkozlekedesberletet hogy be tudjak menni tanitani az egyetemre (ld oktatok) vagy hogy egyatalalan bejarhassak? (diakok)
- masreszt, ha valakinek a tanulmanyaihoz kell, akkor is vegye meg. nekem is x adag jegyzetet, konyvet, tokomtudjamit meg kellett venni. tamogatta barki is? nem. vagy csak extrem jelkepesen (azon rohogtunk hogy egy tizfejezetes konyv elso 2 fejezetet meg tudtunk volna venni az eves keretbol, kb, ugy hogy a szerzo kb egy emelettel lejjebb dekkolt mint a mi tanszekunk).
- harmadreszt, ha tamogatas kell, akkor a hali/ho"k/(.*)diakszervezet a keretei belul oldja meg. ne csak lakhatasi/szoc/utazasi/tanulmanyi ize legyen, hanem windoz/szoftver/info is. palyazzanak, akik ugy erzik hogy vmi miatt nem kepesek kifizetni, mint ahogy mas eseten is palyaznak szemrebbenes nelkul es fel sem merul hogy ez nem igy lenne normalis. oszt ha ugy dontenek, akkor kapjon abbol a zsetonbol egy full legalis wint.

de ez a kettot-fizet-nullat-kap, ez olyan tul magyar. ja meg akkor ezzel parhuzamosan ne hisztizzenek az oktatasi egysegek hogy nincs penz, mert akkor meg nem kicsit alszent.

Jó thread-nekromantaként feltenném a kérdést, hogy:
- járt-e valaki mostanában a tisztaszoftver.hu oldalon?
- észrevette-e, hogy a felsőoktatás gomb eltűnt?
- csak én nem találom vagy nem született semmilyen közlemény azon túl, hogy a gomb eltűnt?
- ez ilyen ráutaló magatartás, hogy a felsőoktatásra most már nem vonatkozik a campus agreement Magyarországon?
- (a megadott telefonszámokat nem vették fel - eddig, illetve most felvették, kapcsolnak valakit aki nem veszi...)
- Ki mit tud? :)

a felsőoktatásról nem tudok, de azt igen, hogy eddig a tanároknak, rendszergazdáknak járt ingyen a windows+office, de most 6,75Euró -t kér a weboldal.
Valami változás történik, de csesznek kommunikálni.
Egyébként mi mint iskola, kaptunk felszólítást egy tisztaszoftver felmérésre, amit egy netes form kitöltésével abszolváltunk.

Ha megnezed a papirokat (nekunk sajnos nincs, mikor kertem azt mondtak kuss!) kerlek nezd meg, hogy barmely (tehat Home) OEM licensz is jo frissitesi alapnak vagy sem.

Minden orszagban igy van ez egyebkent. Mi (roman kozepiskolai rendszer) pl. csak iden kaptuk meg a Win7+Office2010+2k8_r2 kombot. Office2007-unk nem volt. Uj igazgatom van, probalom ravezetni a jonepet a legalitas utjara :). Szerencsere nem nagyon tragikus a helyzet.

Egyebkent nalunk is kikotottek hogy adminisztrativ felhasznalasra ezek a licenszek egyaltalan NEM hasznalhatok.

Ezt a héten kaptuk:

Köszönjük, hogy kapcsolatba lépett a Microsoft Ügyfélszolgálatával!

Tárgy: Felsőoktatási licencek

A Tisztaszoftver program új szerződését az utolsó hivatalos információnk szerint még nem írták alá. Amíg nem tőrténik hivatalos bejelentés az új szerződéssel kapcsolatosan, az intézmények használhatják a programból származó szoftvereket. Hivatalos információnk sajnos nincs a program új szerződéséről.

X Y
Szoftverinformációs Tanácsadó
Microsoft Magyarország Ügyfélszolgálat

Ill. még annyit tettek hozzá, hogy az újban a felsőoktatás nem lesz benne. Persze, ezt nem hivatalosan tették hozzá...

[RUMOR]Tehát várnak a hivatalos bejelentéssel amíg lehet, és addig mindenki használja nyugodtan a Campus felsőoktatási licenceket, de official "denouncement" még nincs, bár már csak idő kérdése ezek szerint, tekintettel a honlapjuk átalakítására is... Ez lesz a Linux Desktop Éve? :DDD (legalábbis a felsőoktatásban)[/RUMOR]

Nekem van egy tippem, hogy mégiscsak lesz licensz a felsőoktatásban is.
1. mégiscsak zsíros biznisz ez az M$-nek, ha állam bácsi nem hajladó fizetni nekik 25 milliárd HUF-ot, be fogják érni kevesebbel (minthogy anno 5 mrd HUF is elég volt nekik ugyanerre)
2. nagy az M$ lobbiereje a döntéshozóknál (értsd: korrputak a döntéshozóink)
3. az M$-nek érdeke, hogy az oktatásból kikerülő emberek semmi más rendszerhez ne értsenek / ne is tudjanak a létezéséről.
4. a populizmus politikájában gyakran lövik el a "keménykedünk a köcsög multikkal" játékot, persze a végeredménynek köze se lesz az eredeti üzenethez.

A 3. pont szerintem a legfontosabb a cég szempontjából. A döntéshozók ha nem ismernek alternatívát, megvetetik a céggel az M$ terméket, függetlenül attól, hogy szükségük van-e rá. Ha egy szélesebb látókörű döntéshozó neadjisten valami alternatív szoftvert próbálna bevezetni, az összes alkalmazott hatalmas ellenállást tanúsítana (mivel ők csak az m$ termékeket ismerik), lehet, hogy megváltozna a döntés. Vagy mehetnek a júzerek továbbképzésre - akkor már olcsóbb megvenni a cég szoftvereit.
Rettenetesen profin csinálja az M$, a monopolhelyzetüket kemény munkával érték el, és nem engednek belőle.

Kerlek mutasd meg a jog melyik elmelete szerint tekintheto a tanacsadotol erkezett email szerzoi jogvedett szoftverek hasznalati jogalapjanak?

Ilyen kitetel nem szerepel a szerzoi jogi torvenyben...

Tehat mi a Microsoft szerzoi jogvedett szoftverek hasznalatanak jogalapja?