Mediacenter, DLNA, TV tuner

Fórumok

Hello.

Az a tervem, hogy epitek egy kis mediacentert mini-ITX alapon. A rendszer elsore lehetne XMBC, vagy ha van jobb, az.
Viszont DLNA megvalositast is szeretnek, hogy a mediacenter az otthoni NASrol (CentOS) kepes legyen a filmeket lejatszani, de erre az XMBCben nemigen lattam lehetoseget. (Persze NFSel ez konnyen megoldhato, de a DLNAban szeretnek jartassagot szerezni)

A masik kerdes, hogy mikent lehetne TV adasokat rogziteni? Tamogatott TV kartyat meg csak szerzek, de mikent lesz ez kezelheto a mediacenterben?
Sok gyari megoldas van erre, de en egy rugalmas Linux alapu megoldast szeretnek, amit meg kibovithetek kedvemre plusz funkciokkal.
(Peldaul lehetne a mediacenter router, tuzfal, access point, letoltogep,... barmi, ha mar ugyis megy sokat)

Ha valakinek van otlete, netalan mukodo megvalositasa, kerem ossza meg velem es a tobbiekkel.
Koszonom.

Hozzászólások

NagyZ-nek volt valami idevágó blogja.

Nekem csak annyi tapasztalatom (ok, kb 2 óra) van a DLNA-val, hogy vagy én vagyok hülye hozzá, vagy egy irgalmatlan nagy sz** az egész.

Samsung TV-n próbálkoztam több movie-val, Samsung saját DLNA programjával, pár perc után elszáll. Twonkymedia-val ugyanaz. Serviio-t még nem találta meg.

Ha mar szoba kerult, valaki ossza mar meg velem, mi ertelme van a DLNA-nak. Miert nem jo, ha a PC a NAS-rol nem DLNA-val hanem mondjuk SMB vagy NFS megosztason keresztul veszi az anyagot? (Nem kell atkodolgatni, stb.)
Nalam otthon egy mini-ITX alapu Linuxos SMB file server dolgozik, es egy WDTV vigan jaccik le rola halozaton keresztul, barmit.

Csak jot tudok mondani rola, amit eddig radobtam, mind lejatszotta. Sok olcso playerrel szemben normalisan hasznalhato, szep menuje is van, halozaton mindenfele macera nelkul latja a gepeimet, a szoftver update pofon egyszeru. De ha konkretumok erdekelnek, szerintem olvasgass teszteket, rengeteg van mar rola a neten.

Én karácsony óta egy WD TV Live tulaj vagyok...egyet mondhatok róla, kva jó!! :)
Lejátszik mindent, youtube-bal szórakoztam egész este, pedig nem is azért kellett, de onnan is HD anyagokat simán, samba szerverről az összes videot, szóval azt hiszem ennél jobb nem is kell...
Igazából egy dolog hiányzik nekem a gyári FW-ből, az az NFS kliens.

31-en en is vettem egyet, nagyon bejon a cucc, meg a gyari firmware-rel hajtom, 1.0.4.17-es verzioval.
a wifi dongle-t beneztem, mert bar supported a tipus, de a revision mar nem (tp-link 821n): 3.1-es revision van most, es a 2.2-es revision van a listan, mint tamogatott.

azon filozom epp, hogy visszacserelem, levasarlom, es utana probaljak keriteni valami 100%-ra tamogatottat, vagy inkabb elegedjek meg az usb-s vinyoval. szerintetek?

t

A WDTV-nek egy hátránya van, a külső .srt feliratnak pontosan ugyanazon a néven kell lenni mint a videónak, szóval majd nem győzöd átnevezni (az Oplay megtalálja). Mellesleg UPNP-ről egyáltalán nem támogat külső feliratot (az Oplay igen). A wdlxtv fullképernyős moviesheet támogatása ütős!

Nekem van mindkettő. :)

Van, de nem a gyári firmware-ben.
A http://forum.wdlxtv.com/ oldalon megtalálható minden ami szóba jöhet.
Ebben az egyedi firmware-ben van egy csomó okos dolog, pl. írható hozzá plugin (JavaScript) olyanokra gondolok mint a "PicasaWeb" amivel megnézhetőek a képek.
Vagy ha nem tetszik a távirányító és van egy Androidos mobilok akkor arról távirányíthatod, ...

Ami a torrent klienst illeti (az utolsó verzióban rtorrent-volt) nekem nem jött be, nagy állományok esetén a "lassú" cpu miatt sokáig tart a hash ellenőrzés egy újraindítás után.

Ami a feliratokat illeti, valóban csak a lejátszandó fájllal azonos néven keresi a feliratfájlokat, de ez csak addig probléma amíg át nem szoksz mkv-s fájlokra, egyetlen fájl tartalmaz mindent (több hangsáv, több felirat, ...) ezeket tökéletesen kezeli.

Elméletileg pofás dolog, kb annyit kell tudni a használatához mint egy DVD menüjéhez. Bele van építve a TV-be (már amelyikbe). Egyebet (hálózati share) sajnos az én TV-m nem is tud.

Sajnos egyelőre nem ilyen egyszerű a dolog, mert egy csomó verziója van, ilyen-olyan codec-ek, stb.

Remélem, hogy nekem sikerül media center nélkül megoldani.

Amelyk lejátszó csak DLNA-t beszél (nem UPNP-t), az jó eséjjel nem fogja lejátszani a wmv/mkv videókat, csak DLNA transzkódolással. Szóval a DLNA tud olyat amit a CIFS/NFS nem.

Az UPNP-nek az otthoni videógyűjteménynél talán annyi az előnye, hogy az UPNP daemonok megcsinálják neked az IMDB scraping-et és linkelik több szempontból a filmjeidet, zenéidet. Ez persze fájlrendszeren is megoldható symlinkekkel, csak arra nincs ennyi kész, kompakt megoldás.

Az UPNP AV (leegyszerűsítve) csak egy fa struktúrájú címtár mint az LDAP ami HTTP alapú média streamekre tárol pointereket, ami lehet egy avi az otthoni NAS-on, egy (internetes) webkamera előképe, TV csatorna, rádióadó, youtube, trailers.apple.com, stb. Szóval egy jó UPNP szerver internet eléréssel sok plussz tartalmat tud adni a helyi avi gyűjteményed mellé miközben a buta TV-nek fogalma sincs róla mi az a youtube vagy valóvilág.hu.

A DLNA az UPNP lekorlátozott változata, hogy könyebb dolga legyen a lejátszónak, egy jó UPNP renderer-nek (wdtv,oplay,stb) nem kell transzkódolni semmit.

Valami olyasmi volt az alkotók fejében, hogy az UPNP szerverben legyen az ész, az legyen egy bonyolult szoftver ami a buta lejátszóknak emészthetővé gyúr mindent ami a helyi hálózaton vagy az Interneten elérhető, ne kelljen minden egyes lejátszóba youtube/hulu klienst implementálni. Szóval az UPNP jóval túlmutat a CIFS/NFS pároson, csak még gyerekcipőben jár, nem eléggé ismert és elfogadott. Én nagyon drukkolok neki!

Én is szeretném, ha lenne belőle valami, én meg is vettem a twonkymedia DLNA szerverét, de nem
nagyon használom, mert még nem az igazi.
A minidlna-val sokat szívtam, sose ment igazán
Amiért a twonkymedia nyert az az, hogy összejött vele a VPN-en keresztüli szerver-kliens kapcsolat, de vért izzadtam, multicastot, gre-t meg minden fityfaszt össze kellett lőni hozzá.

Viszont: se NFS, se SMB nem tudott folyamatos 720p, vagy 1080p-s lejátszást produkálni neten keresztül (nem otthoni LAN ám!), mint a DLNA.
Talán még az FTPFS megközelíti a teljesítményét, de indulásnál rohadt sokat pufferel :(
(WDTV okosított firm kezeli mindet)

Itt rengeteget találsz:

http://www.argep.hu/main.asp?sucheall=Mini+itx+alaplap&page=10

Ez volt a legolcsóbb, amin van már digitális videó kimenet (DVI, ebből még HDMI-t kellene csinálni):

http://www.argep.hu/popup.asp?pid=104419066&pnr=10001&foto=1

Vajon megbirkózna egy full hd tartalommal?

Rá tudsz kötni egy usb-s (dvb-t) tuner-t, ahogy néztem az XMBC elméletileg támogatja.

Ez gyakorlatilag mindezeket tudja (tuner nélkül) és még barkácsolni sem kell:

http://cgi.ebay.com/Multi-Media-Player-Centre-Bit-Torrent-HDD-HD-1080p-…

szerk: fentiek alapján a wdtv jobb vételnek tűnik.

sub, most mar telorol vagyok, de nekem xbmc alapu htpc-m van, dvb-t tunerrel. holnap melobol irok majd tobbet

A DLNA lenyege, hogy a NASod ne kelljen osszekotnod a TVvel. Ez a jovo iranyvonala, hogy a TV DLNA kliens, es WLANon eleri a halozatot. A halozaton meg van valahol egy NAS, aminek a tartalmat kepes latni es lejatszani. Emellett Internetes tartalmakra es mas dolgokra is hasznalhato. Nekem nincs ilyen TVm, nem olcso mulatsag.

En ra is kotnem a mediacentert a TVre kozvetlen, amit beleepitenek egy mini-ITX lapos hazba. Alaplapkent az ASUS AT3IONT-I deluxe megfelelo valasztasnak tunik.
A kerdes a software igazabol, illetve hogy mikent lenne mod esetleg TV musorok idozitett felvetelere.

mar a tavalyi samsungok is tudjak, szerintem. azert olcsobb, mint egy 3d tv :-)
32es samsung van ~140 korul.
nalam ubuntu + minidlna + raid5, majdnem ugyanilyen alaplap, csak gigabyte, tokeletesen megy.

mivel az STB nalunk kepes felvenni is a sajat vinyojara, igy nem szempont annyira, hogy a nasra vegyuk fel :)

Felvetel: szerintem praktikusan a NAS-ba celszeru a tunert, mert az mindig megy, arra pedig mythtv backend, vagy hts-tvheadend .., valami ilyen web-röl is piszkalhato felvevo progit, ami realtime is tud neten keresztul lejatszani, elvileg xbmc-nek is pl. Amig a TV miatt nem vagy 'rakenyszeritve' a DLNA-ra, addig felesleges kinlodni vele erzesem szerint.

Van valakinek javaslata TV kartyara ?
Illetve jo valasztas az XMBC ? Vagy inkabb Mythbuntu ? (Utobbival nem volt annyi jo tapasztalatom)

TV-kartya tag fogalom, analog, dvb-t, dvb-c, dvb-s -t szeretnel, illetve sarokpont, hogy PCI vagy PCI-E -s az alaplapod (mini-itx lapokon egy slot van, es PCI-E -s kartya keves megy linux alatt?
XBMC media playernek egesz jo es szep is, rovid probalkozasom volt tuner katyaval osszehozi, az alatt nem sikerult, most csak filmlejatszasra hasznalom NAS-rol. Mythtv-t hasznaltam egy jo darabig kb 1.5 eve, azon kivul, hogy idonkent a fronteden ujraindult az X (ez elofordul XBMC-nel is ritkan), nem volt gondom vele, most kezdenek megint valamilyen dvb tunert hasznalni, lehet, visszaterek mythtv-hez.

Épp hasonló témát akartam nyitni, de akkor pont ide...

Régóta szemezek, egy Samsung DLNA TV-vel (LE32C650), kiváltandó a jelenlegi XBOX+CRT TV párost egy készülékkel. De, mielőtt végképp összeérne az ára az anyagi kapacitásommal, eszembe jutott, hogy az IP alapú szórakoztatás jövője azért többet tartogat, mint amire egy ilyen TV beépített szoftvere képes. (Akinek van ilyen: pontosan mire is képes? Filmek, zenék, képek lejátszása? Web? Egyéb netes alkalmazások? TV felvétel külső/hálózatos adathordozóra?)
Valószínüleg, később óhatatlanul mellé kerülne egy komolyabb HTPC, de akkor meg minek a TV-be a DLNA, sőt akár még a tuner, vagy a hangrendszer is?
Tehát a nagy dilemma: DLNA-s TV, vagy egy sima Full HD LCD + ION HTPC?

Amúgy, nekem a jelenlegi XBMC-vel simán megy a DLNA egy Mediatomb serverrel (terv szerint ezt használnám a TV-hez is - ha megy). Amiért számomra szimpatikusabb, mint egy sima filemegosztással dolgozni, hogy így a szerveren virtuálisan többféle struktúrába is rendezhetőek az anyagok, kiegészítő információkkal együtt.

Elég korlátozott a DLNA, de nekem mindenképpen megérte azt a 40 eurót, amit hozzácsap a TV árához. Ezért a pénzért lejátszót kapsz. Jó, mert nem kell mást odapakolni mellé hogy menjen.

A felvétel más funkció tudtommal. 650 eggyel nagyobb széria mint az én LE32C550-em, de DLNA-t szerintem ugyanannyit tud. Kérdezz, ha gondolod kipróbálom. Egyelőre én is játszadozok vele, s időm sem tenger :).

Az Internetezés és a DLNA két külön dolog.

Én már rég a 650-est "lőttem be" magamnak, mert akkori információim szerint ez a legkisebb, amin ethernet csatlakozás van. Ezekszerint 550-en is van, vagy azon USB-s WiFi-vel megy a DLNA?

Az internet valóban más téma, de mivel nem túl erőforrás-igényes dolog, ezért úgy gondolom, egy IP kommunikációra képes hardverrel felvértezett eszköznél csupán szoftver kérdése. Örülnék, ha - akár v,mi hackelt firmware-el, esetleg netbootolt linux-al - meg lehetne közelíteni a TV-vel egy média-PC képességeit. Mivel USB is van rajt, elméletileg bill.+egeret is elvihetne a netezéshez. Vagy túl sokat várnék - egyelőre?

A tudása nem a plazma/lcd-től függ. Én pl. kimondottan nem szimpatizálok a plazmákkal, meg nem is kell akkora. LCD teljesen jó (esetleg led).
De ha a tudása (tudatlansága) miatt úgyis mellédobok később egy ION-os HTPC-t, akkor tulajdonképpen végül semmit nem kell tudnia, csak HDMI-ről megjeleníteni. Akkor meg lehet, hogy ugyanazon az áron egy butább de led-es?

Talán tartósabb, mint a normál, fénycsöves háttérvilágítás, meg valahogy a led mátrixot is tudják a megjelenítendő képpel vezérelni, így a háttérvilágítás erőssége is változhat (még ha nem is pixelenként) a képernyőtartalomtól függően, szóval jobb kontraszt, mélyebb fekete.

http://en.wikipedia.org/wiki/LED-backlit_LCD_television

--
"If your mother was beaten to death with a hammer, will you start wearing the symbol of a hammer to show remembrance to your mother?"

Nincs kompatiblis tv-m, de én úgy olvastam hogy könnyű visszaállni gyári szoftra, még a legújabb firmware esetében is amiben tiltják már a downgrade lehetőséget, csak előtte a még fel kell készülni, és beállítani pár dolgot a tv szervíz menüjében és egy dumpot csinálni az aktuális fw-ből mielött nekikezdesz barkácsolni.

Szerintem ez csak a kezdet, idáig a C szérián semmi sem volt.
Amúgy ezek a CFW-k inkább azért hasznosabbak, mert sokkal kényelmesebbé teheted a TV-t vele.
Gondolok itt ilyenekre:
- SMB,NFS,UPNP használata DLNA helyett. DLNA-n nem megy az FWD,RWD,PAUSE, valamint pár konténert, codecket nem eszik meg DLNA felett míg NFS-en megy.
- Video AR fix. Alapból a beépített médialejátszó nem képes csak "original" (SD forrás estében túl kicsi kép) vagy "fitt" megjelenítésre.
- Engedélyezi néhány modelen a média lejátszót ahol alapból nem volt engedélyezve, így kvázi egy drágáb készüléket csinál belőle. (ehez néhány esetben nem is kell CFW, elvégezhető a távirányítóval)
- PVR app, hogy a digitális tunerről (DVB-T,C,S) fel tudj venni adásokat. (Egyenlőre a saját médiaplayere nem játsza le a felvett TS-t, de a VLC igen)

Akkor mostmár a gyári FW-t is javították.
Tulajdon képp én egy ismerős miatt találtam rá erre a projektre, mert neki sok pénzért akarták ezeket a javításokat a szervízesek belerakni a TV-jébe, ott ahol vette, és kérdezte hogy ez tényleg ilyen bonyolult-e, és nem lehet-e olcsóbban :)
Ez úgy 1 éve lehetett, akkor még kellett ezekhez a CFW. Mostanában csak figyelgetem a projektet, el benne nem merültem, mert ugyan én szeretnék új TV-t (Samu van, de még régebbi, nem támogatott) de a pénzügyminiszterem (feleségem) szerint felesleges kiadás. :)
(NAS van, de a TV-nél csak egy régebbi DreamBox vagy egy Wii van amin lehet médiát lejátszani és mind a kettőnek csak SD a kimenete...)

Én is médiacentert akartam építeni, de lett belőle nas + vettem olcsóért egy Mbox L 110-et.
Épp most jön le a legújabb firmware. Kicsi (nagyon. kisebb mint egy router) csendes és teszi a dolgát.
Minden a nas-on van, onnan játssza. Tv felvétel nincs, viszont amilyen műsorok mennek nem is kellett egyelőre :)
Amúgy tud, smb-n kommunikálni a rá kötött usb-s cuccokkal, van benne torrent youtube webrádio időjárás rss.

pch
--
http://www.buster.hu
--

Lenne egy offtopic kerdesem, mert itt megfordultak LCD TV tulajok.
Van egy Samsunk LE40B550-es TV-nk. Kezdettol fogva ha be van kapcsolva, akkor valamit sugaroz az infra tartomanyban, ami marhara blokkolja, de legalabb is zavarja a tobbi cuccnak a taviranyithatosagat, amiket igy csak kinlodva lehet vezerelni. Tapasztalt mar ilyet valaki?

Van egy USB-s infra taviranyitos vevom is PC-hez, amin van led, ami jelzi, ha fog valamit. Amint a tv-n bekapcsolas utan megjon a kep, gyakorlatilag egyfolytaban vilagit..

Samsung tv-m van, kisebb és régebbi, de nálam nem jelentkezik ez a fajta hiba.

Itt egy link, ahol olvashatsz a papiros "javításról" és hogy állítólag ez az LCD technológia mellékterméke, és minnél nagyobb a panel, annál inkább kijön. Ja meg hogy a fal szine is befolyásolja mennyire erős :)

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1082250

Írják még azt is hogy 2-3 perc és elmúlik, de ha nálad nem, akkor egy másik linken olcvastam hogy valamit cserélnek a tv-ben ha ilyen gond van. (Bár ez nem MO.-ra vonatkozik, de lehet próbálkozni :))

http://www.audiocircle.com/index.php?topic=54080.0

-Mr-

Azzal kapcsolatban nincs valakinek tapasztalata, hogy a mediacentert mikent lehetne osszehazasitani a TV musorok felvetelevel ?
A MythTV lathatolag tud ilyesmit, de akarhany TV kartyat probaltam bele, azokat nem kezelte.
Olyasmi kellene, amivel teljeskoruen ki lehet helyettesiteni a set-top-boxot is, ha esetleg ez lehetseges, hogy ne kelljen tobb taviranyito, es a felveteleket is a mediacenterre rogzitse, ne kelljen atmasolgatni a set-top-boxrol.
Van ilyenre mod egyaltalan ?

MythTV erre elvileg alkalmas. Tunerkártyában sem annyira válogatós, de ezért érdemes komolyabbakat használni (Hauppauge PVR sorozat, Sat-ra SkyStar, ilyesmik). A STB helyettesíthetőség a szolgáltatótól, illetve az STB-től függ - konkrétan a szolgáltató által alkalmazott védelemtől, hogy engedi-e más eszközben használni a kódkártyát.