Weboldalakon is használhatóvá vált az Ubuntu fontcsalád

Címkék

Az Ubuntu mögött álló Canonical és a Google sajtóhírben jelentették be, hogy a Dalton Maag fontműhely felügyelete alatt megszületett Ubuntu fontcsalád elérhetővé vált mindenki számára a Google Font Directory-n keresztül. Az Ubuntu fontcsalád weboldalakon való felhasználásához útmutató itt. A sajtóbejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

árvíztűrő tükörfúrógép nem akar menni neki a live preview módban:)

Tetszik, így hát gyorsan 2 Drupal alapú oldalon be is iktattam.
A "page.tpl.php"-nak header részébe kell ennyi:
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Ubuntu' rel='stylesheet' type='text/css'>
aztán mehet az oldal css fájljának body szektorába:
font-family: Ubuntu, stb, akarmi, namegegy;

[szerkesztve]:

Úgy másoknak vannak gondjai az ékezetekkel, remélem holnap ha megnézem win alól nem fogom visszaállítani őket. Nálam most Chromium-al és Firefoxal jó az ékezetes betű is.

A gond szerintem ott lesz, hogy megcsinálsz egy oldalt ezzel a fontcsaláddal, s akinek nincs telepítve, annak nem fog megjelenni úgy, ahogy elképzelted. Ok, az kap helyette arial-t, de hát ha nem az a design, akkor ütheted.... Telepíteni meg nem biztos, hogy fogja a user. Vagy van erre valami hiper javascript megoldás, hogy ne kelljen telepíttetni?

szerk.: css @font-face megoldás kéri a felhasználót a telepítésre? Még nem használtam ilyet.

A font-face deklaráció megmondja a böngészőnek, hogy hol melyik URL-en érhető el a font. Tehát itt szó sincs telepítésről. Az URL szerint tölti be nem pedig az oprendszer fonts könyvtárából.
A gond evvel a megolással az, hogy a régebbi böngészők (főleg IE verziók) nem kezelik a truetype formátumot a font-face megadásánál, így nekik át kell konvertálni olyanba, amit ismernek. De mivel a Microsoft is igyekszik elérni, hogy mindenki frissítsen a legújabb IE-re ez már nem akkora akadály.

-=ElveteMedve=-

subscribe
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Az ő, és ű csak nekem nagyon ronda?