"Putyin csak szabad szoftvereket akar látni az orosz hivatalokban"

Címkék

"A terv értelmében 2011-től kezdődően megindul az orosz kormányzati hivatalok migrációs programja szabad szoftverekre. A következő négy költségvetési év alatt, vagyis 2015 végéig mintegy 25 mérföldkövet kell teljesítenie a közszférának, amelynek részeként meg kell kezdeni a tulajdonosi szoftverek használatának leváltását szabad szoftverekre. A publikusan hozzáférhető dokumentum tanúsága szerint december 17-én Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök írta alá a tervet, amely ezzel életbe lépett."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

Oroszország biztos bunker a legkeményebb szabadalmi perekkel szemben is. és ott mindent szabad, amit a miniszter/elnök is jónak lát:) a wine is profitálhat a dologból, mert kompatibilitásra szükség van egy nagyobb átállásnál.
Magyarországon pedig jó hivatkozási alap a dokumentum, különösen a mai időkben, amikor keletre a korábbinál nagyobb figyelmet fordítunk:D

Nem is értem, hogy az USA-tól való függés -mint érv- eddig hogy nem került elő ilyen komolyan?!

Egyébként teljesen egyetértek, követendő példának tartanám itthon is.

--
"Windows... az mi?"

Nyilván előkerült, anno München is ezért kezdett migrálni, unalmasnak tartották, hogy Bill Gates naprakészebb a város költségvetéséből mint a Bürgermaister.

Azért gyanítom, hogy a Stuxnet is lendített a dolgon, hosszú távon az iráni atomprogram 1-2 éves késleltetéséért a M$-on keresztül fogja az USA megfizetni ennek az árát. Főleg ez akkor lesz pikáns, ha tényleg izraeli a vírus.:-)

Azért mert "akinek kell", vagyis FSB/MVD/MO megkapja a forrásokat is, checksumozni is tudnak, így számukra lényegtelen hogy OS vagy proprietary.
Linux fejlesztés is főleg Amerigánó nagy cégeknél zajlik (akik tisztelik és tuti betartják az amerikai patriot actokat) vicces és demagóg a függést csak az egyik esetben látni.
--
Solaris Express
Opera

Kábé olyan fontosságú a dolog mint hogy a rendfenntartó erőket rendőrségnek vagy csendőrségnek nevezik-e.
Viszont ilyenkor jé, kell az új egyenruha, paroli, gumibot, csomó babirusz fejlécet megváltoztatni, "közpályáztatni", (több) új vezetői posztot létesíteni, pénzt ide-oda mozgatni. Tehát mindenképpen megéri.
Igaz, a bűnüldözői statisztika lópikulát nem javul, de akkor is lényeges elvi dologról van szó elvtársak, pardon jó urak...
--
Solaris Express
Opera

na meg ott van a világbéke és az afrikai éhezés kérdésköre is. hiába tol évente dollár tízmilliárdokat mindenféle segélyszervezet és az ENSZ afrikába, ezek jó része gerillavezéreknél köt ki, az a kevés ami valóban a rászorulókhoz jut csak arra elég, hogy meghosszabbítsa valamivel a szenvedésüket. a földönkívüliekkel való kapcsolatfelvételről nincs véletlenül valami jó szaftos belsős infód?:D

Hogy a bürokratikus gépezet milyen OS, Office vagy MUA programot használ - tizedrangú dolog, mert:

Ugyanúgy sima adófizető polgár fogja megfizetni a bevezetést, átállást, visszaállást. Ha (fenn) kell vagy úgy látják jónak, akkor többször is odavissza (pont azért mert lényegtelen, és legalább nem lényegi problémával foglalkozik addig is a nép). Másik dolog hogy állampolgár semmit nem fog érezni a kevesebbet fizetünk winért, mert többet költ majd (akár akarja, akár nem) lin alatti dolgok "csiszolgatásáért".
Polgár kiszolgálása hivatalokban nem változik - bürokratának mindegy hogy azt mondja "mögén szar windows kifeküdt" vagy "mögén szar linux nem megy".
Ahogyan egyszer finoman jeleztem, nem az állami bürokratikus intézményekben/hivatalokban kötelezett (és ezáltal majd sok szitokszót, negatív reklámot kapó) SW-ek fogják meghatározni, hogy mit kell szeretnie a piacnak. Hogy nagyon egyszerűen fejezzem ki magamat - lehet agyba főbe oktatni az egyetemeken brainduckot, kötelezővé tenni önkormányzatoknál a tudását, ha a piac szemtelenül pühpühhöt fogja preferálni. Az állam alkalmatlan erre a szerepre. Lesz egy pillanatnyi "százmillió linux álomországa", ahogyan addig volt "százmillió jogász országa", "százmillió közgazdász országa", "százmillió menedzser országa".

A csendőrség/rendőrség példám meg konkrétan orosz полиция/милиция lótúrót nemszámító váltást mutatta be.
--
Solaris Express
Opera

> Másik dolog hogy állampolgár semmit nem fog érezni a kevesebbet fizetünk winért, mert többet költ majd (akár akarja, akár nem) lin alatti dolgok "csiszolgatásáért".

Ezt hogy kalkuláltad ki? Az egyszerűség kedvéért vegyük azt, hogy az államnak havi 99 pénzbe kerül a win, és 111-be a lin "csiszolgatása". Látszólag a 111 több mint a 99, csakhogy ezt az állam fizette ki a bal zsebéből, míg a jobb zsebébe visszakerül ebből ...

Legalábbis eddig amerikában zajlott, ám szerintem nem csak nekem tűnhetett fel, hogy mennyi orosz és indiai fejlesztő jelent meg az FLOSS palettán az utóbbi pár évben - ez fordíthat a dolgon. És hát indulni is innen Finnországból indult a buli :-) Persze lehet, hogy marad minden a szilikon völgybe koncentrálódva, de ki tudja? A vicces és demagóg függés meg nézőpont kérdése. Mindkét oldal a maga demagógiáját hajtja, és a másikat tartja demagógnak :-) és ez egy bizonyos egészséges szint után vicces/szánalmas.

Igen, sok fejlesztés folyik szerte a világon, de a pénz Amerikába csapódik le a FLOSS-ból. Vajon miért lett amerikai állampolgár Linusból.

Most láttam egy összefoglaló, bemutató filmet Finno-ról. Mondták hogy mennyi pénzt fektettek be a telekommunikációs meg informatikai cégekbe, hogy fa és papíripari országról áttérjenek valami hi-tech félére. És LOL... a mai ámítástechinkára legbefolyásosabban ható embert képtelenek voltak megtartani az országban... Ez a no comment kategória legalja.

Meggyőződésem, hogy Európa meg sem áll Afrika szintjéig. Talán a németek képesek lesznek kivakarni magukat (plusz egy két államot) a szarból. A többi EU állam meg német Lebensraum lesz.

Én remélem, hogy legalább Oroszország képes lesz felvenni újra a technológiai versenyt az USA-val. A FLOSS állami adaptációja ehhez egy jó kezdet. Magyar állampolgárként alig látok különbséget aközött, hogy Brüsszelből vagy Moszkvából dirigálják a magyar kormányt...

Na mindegy ennyit a politikáról lol, egyébként ez egy jó cikk volt.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Egy kis elozmeny:
http://www.chinadaily.com.cn/china/2010-11/24/content_11599087.htm

A nyugat a termeles kinaba torteno atkoltoztetesevel joforman sajat gazdasagi alapjat szuntette meg - a keletkezo urt fizikai termekek hianyaban szellemi termekekkel probaltak betomkodni es persze a jogi kornyezet drasztikus atalakitasaval (acta, ipred1-2-3, ...). Marad a nagy kerdes: mit adnak majd a kinai zoknikert cserebe, ha a szellemi termekukre sem lesz igeny...

mit adnak majd a kinai zoknikert cserebe, ha a szellemi termekukre sem lesz igeny...

Amit eddig is - darab papírt, amivel krízis esetén kitörölhetik a...

Amíg Kína, Oroszország főleg dollárt/hitelt importál nyersanyagért, fizikai áruért cserében és a megtakarításaikat nem saját pénzükben őrzik/halmozzák fel, valamit FED bejelentésekre gyorsabban fájdalmasabban reagálnak mint maga Ameriga - nincs miről beszélni.
--
Solaris Express
Opera

Most is hitelekből él Amerika. Azonban nincs mitől tartaniuk amíg ők alakítják a bolygó jövőjét. Ők 7 milliárd emberben tudnak gondolkodni. Kína csak 1 milliárdban, Japán csak 100 millióban.

Amíg az angol-szász kultúrkörnek ilyen erős befolyása van, addig az a 13 billió dollár adósság csekély összeg.

--
GPLv3-as hozzászólás.