Több mint 1,5 millió Windows Phone 7-et adtak el az első hat hétben...

De még nem a fogyasztóknak. Egy ideje megy a találgatás, hogy mennyi Windows Phone 7 telefont sikerült eladnia a Microsoft-nak. Egy tegnapi interjúban végre elhangzott valamiféle hivatalos adat is. Achim Berg, a Microsoft Mobile Communications Business and Marketing csoportjának alelnöke azt nyilatkozta, hogy több mint 1,5 millió Windows Phone 7 készüléket sikerült értékesítenie a hardvergyártóknak. Ezt úgy értelmezte a mocoNews, hogy ennyi készüléket vettek meg a mobilszolgáltatók és a viszonteladók azért, hogy azt kínálhassák az ügyfeleiknek.

Hozzászólások

Szerintem szépen lassan beindul majd a WP7 is, de nem lesz az Android és a iOS konkurense, mint ahogyan ezt a MS is kommunikálta már. Mindenesetre a fejlesztőknek egy újabb potenciális platform.

Szerintem szépen lassan beindul majd a WP7 is

Ha kérdezzem meg, ezt mire alapozod? Eddig még csak nem is mertek eladási számokat mondani. Míg Apple, Google új szériáinál már az US kickoff másnapján milliós végfelhasználói aktiválásról számolnak be.
Még mindig teljes homály hogy hány WP7-et aktiváltak, egyáltalán.

Mobilpiacon bármelyik gyártó képes eladni néhány millió darabot egy modellből piaci tesztelés céljából, ezt gyakran meg is teszik. 1,5 millió az egész világon hat hét alatt nagyon gyenge eredmény, és még annál is messzebb van, hogy valódi felhasználói bázist alkosson. Az átütő sikerről nem is beszélve...
Hírek és reviewok alapján nekem inkább tűnik egy a Zune, WinMobile6.5, Vista, Kin, Slate FAIL sorozat egy újabb elemének a WP7. De komolyan érdekel ha máshogy látod mert én is érdekelt vagyok mobilfejlesztésben.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Abbol, h a wp7 egy eleg jol sikerult, letisztult designnal rendelkezo eszkoz lett, viszont lassan evtizedes lemaradast kell ledolgoznia ami nem megy egyik naprol a masikra, valamint le kell dolgoznia a platformnak a gyermekbetegsegeit. Jo eselyei vannak arra, h harmadik fel legyen a jatszmaban. Majd kiderul, en meg nem irnam le mert ez mar nem az a winmo ami valoban egy rakas tragya.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Olyan gyerekbetegéket mint a mobiltól netezés (tethering) hiánya mindenképpen le kell dolgoznia. Ezt még a "rakas tragya" Winmo tudta. Ebben az állapotában Magyarországon és a fél világ többi országában versenyképtelen a Windows Phone 7. Tutira nem vennék csak azért egy új mobil-net előfizut mert a mobilom OS-e nem engedi, hogy arról használjam az internetet.

Te lehet nem, de sokan masok igen. Nem is egy ember rinyal meg itt a hupon is azert, h miert nincsnek mondjuk a netbookokba eleve beepitett 3g modemek. En sem vennek ezert uj elofizetest, de nem vagyunk egyformak, eszre kellene venni. :)

Azonkivul ezek mind javithatoak egy-egy firmware release-zel. Erre most nagyon raallt a Microsoft. Ha meg tudja lepni azt amit az Apple, h minden egyes firmware release eseten otthon a paraszt egy kattintassal frissiteni tud, akkor mar jo a dolog. Nem ugy, mint pl. az androidnal, h nehany hozzaertot leszamitva a tobbseg azzal hasznalja a cuccot amit anno kapott mert pilotavizsga szukseges a karbantartashoz. Ez lesz az a kov. lepes amit az android gyartoknak es a Google-nek is fel kell ismerniuk.

---
pontscho / fresh!mindworkz

azert a pilotavizsga eros tulzas...
Sony Ericssonnal pl. ugy mukodik, hogy radugod a telefont a gepre, az kozli hogy hoppare, nem akarsz frissiteni? ha azt mondod hogy de, akkor lepesrol lepesre vegigvezet az egeszen (telefon kikapcs, 'vissza' gombot nyomva radug a gepre, gombot elenged, var amig kesz lesz)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Az Androidos SE vásárlót ez nem vigasztalja meg. Cyanogenmod-ot lehet rá tenni és rendszeresen időben upgradelni? Ha lehet is ez akkor sem átlag-felhasználó szintje. Ezért barátságosabb az Apple egy gyártó egy OS rendszere. Nem kell nekem esni, nem kocka-user-ekről beszélek. :-)

Jó, de ezt ne verjük már rá a rendszerre. Aki hülye, szenvedjen. Akinek nincs pénze extra szolgáltatásokat nyújtó telefonra, az ne akarjon extra szolgáltatásokat. Mondjuk ne akarjon egy 30 ezerért árusított low-end Android telefontól 140 ezerért árusított iPhone 4 szolgáltatásokat. A gyártó amikor ennyiért odaadta az alja telefont, akkor belekalkulálta, hogy annak a frissítése vagy lesz vagy nem (leginkább nem).

--
trey @ gépház

Nekem SGS van nem tudom mennyire szar a TÖBBI androidoshoz képest - szerintem mind hasonló problémákkal küzd - , ellenben én használok egy ilyet te meg semmilyet sem csak az ájfont passzírozod a zacsesz mellé. Ettől persze érdekel a véleményed a Windows Phone 7 - ről is - ilyen telefonod sincs - csak nem tartom mérvadónak.
No rainbow, no sugar

Már mi az, hogy nincs?

"Ugyancsak jó hír, hogy a visszajelzések alapján a Samsung a frissítést kiterjesztette további európai felhasználók körében is, így néhány hazai Samsung Galaxy S tulajdonos is már arról számolt be, hogy Froyo OS fut a készülékén. Érdekesség, hogy az eddigi szokástól eltérően nemcsak a Kiesből, hanem OTA értesítés útján is lehetőség van a frissítésre."

http://androidhungary.com/2010/12/samsung-vegre-elkezdte-csopogtetni-a-…

Ezek szerint itt hazudnak és a kollégám sem mond igazat?

--
trey @ gépház

nem kell pánikolni

maga a cikk semmit sem ér, ellenben a kollégádnak igaza lehet ha telenoros, lévén kb MA délutántól látszik Kiesen... ami egyébként a Samsung Magyarország szerint még nem elérhető:
http://mobilarena.hu/tema/samsung_gt-i9000_galaxy_s_4-inch_super_amoled…

:-)

No rainbow, no sugar

akit erdekel annyira a tema hogy a verziokkal foglalkozzon, az utana tud nezni annyira, hogy kideruljon, a SE sajna eleg cefetul all a frissitesekkel, igy mas gyartot kell valasztan
nalam mas szempontok voltak, amik miatt eleg keves versenyzo jott szoba (raadasul mindket fo eselyes SE telefon volt :D)
ha mar annyira az Apple/iPhone-nal akarod osszehasonlitani, akkor nezd meg a LEGELSO androidos telefont, a Google 'sajat' szerkentyujet, a G1-et, vagy a Nexus One-t, ott bezzeg nincs gond a frissitesekkel :)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

talaltal egy tipust ami nem, es megsem jon ra gyorsan frissites, grat :)
a SE ilyen, ez van...
erre megint csak azt tudom mondani, hogy aki Androidos telefont akar es 100ezret kiadni erte, az legalabb minimalisan tajekozodjon. ha ezt megteszi, akkor tudhatja hogy a SE nem kenyezteti el gyakori frissitesekkel a usereket. bar az X10-re meg eleg gyorsan megjott az X8-hoz kepest :D
akinek ez nem marginalis problema, az remekul elvan a telefonnal igy is, azert ne allitsd mar be ugy, mintha az uj verzio kiadasaval a regebbit futtato telefonok hirtelen egy futyulos kulcstarto hasznalati ertekere zuhannanak...
a mindig naprakesz droidon kivul mas szempontok is leteznek - en pl. olyan, pici meretu Androidos telefont kerestem, aminek 320x480-as felbontasa van (na itt esett ki az eloszor kiszemelt X10 mini pro :( ), normalis HW-rel (pl. elfogadhato 3D tamogatas) ezert lett kieseses alapon X8. tudtam hogy 2.1-nel ujabb Android valoszinuleg sosem lesz ra, hivatalosan legalabbis, de nekem ez boven belefert, a tobbi igeny sokkal fontosabb volt
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Csatlakoznék...a Desire és Milestone-hoz nem kellett nagyon sokat várni. A Desire estében volt egy kis fél éves csúzsás a 2.1-ről 2.2-re, mivel a senseUI-n és a plusz szolgáltatásokon is dolgoztak mellette, hogy benne legyen az a 2.2-esben.
Szóval 100-es kategóriájú android okosoknál igenis van frissítés. Az SE-k meg amúgy is ...háááát.
Az alsókategóriásakat, meg inkább az átlag tucat symbianos telefonokhoz lehetne hasonlítani, amikhez a teljes életciklusuk alatt egyetlen frissítés sem jön ki (volt ilyen nokiám, samsungom, SEm)

Ja, bocs! A fél éves Desire-nél csak majd egy fél évet kellett várnom a 2.2-re, de a majd három éves 3G-mre meg a 0. napon kapom a frissítéseket. Nyugodtan hitessétek el magatokkal, hogy valóban minden rendben van és semmi gond nincs az Androidos upgrade-kel. Motorola Droid 2.2?!

te meg mindig nem arrol beszelsz amirol mi...
egy adott gyarto a sajat maga altal gyartott telefonhoz a sajat maga altal gyartott OS-t azonnal kiadja, halleluja :D
az Android teljesen mashogy epul fel, nincs dedikalt gyarto, az csinal Androidos telefont "aki akar" kis tulzassal, nyilvan nem kell elvarni tole ugyanazt, mint amit egy specialis helyzetben lat az ember
de ha ez boldogga tesz, akkor legyen, az Android szar, mert nincs kint a vilag osszes Androidos telefonjan azonnal a frissites. Sot, szemet kocsog Google hogy nem csinalja meg mar a 0. napon az osszes telefongyarto egyedire szabott verziojat a gyartok helyett. fuj :)
bezzeg az Apple! ott sokkal jobb, ahogy kijon az iOS, mar azonnal frissithetem is a Samsung telefonomra ;)

(azt mar csak apro zarojelben jegyzem meg, hogy az Apple, barmennyire is szeretem a termekeit, hirhedt az 'elkapkodott' upgrade-ekrol, ha jol emlekszem a 3G-re felpakolt uj verzios iOS is botranyosan lassu volt amig ki nem jott a javitas)

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

"te meg mindig nem arrol beszelsz amirol mi..."

Dehogynem, csak engem nem érdekel a "vallási fanatizmus". Ha valami sz*r egy mobil platformban, akkor azt nem fogom elkenni, csak azért mert olyan készülék lapul a zsebemben. Már csak azért is, mert több "okostelefont" húzgálok és használok magammal nap, mint nap.

"egy adott gyarto a sajat maga altal gyartott telefonhoz a sajat maga altal gyartott OS-t azonnal kiadja, halleluja :D"

A Google-nak meg meg kellene követelni a gyártóktól, hogy a megjelenés pillanatában legyenek készen ők is a frissítésekkel, hogy egyes készülékek tulajdonosai ne érezzék úgy, hogy nem azt kapják, amiért komoly pénzeket fizettek (Droid, Xperia, stb.)

"de ha ez boldogga tesz, akkor legyen, az Android szar, mert nincs kint a vilag osszes Androidos telefonjan azonnal a frissites."

Nem, az Android egy remek mobil operációs rendszer. Viszont a frissítési koncepciója valóban szar.

"Sot, szemet kocsog Google hogy nem csinalja meg mar a 0. napon az osszes telefongyarto egyedire szabott verziojat a gyartok helyett. :)"

Nem a Google-nek kellene a gyártók helyett megcsinálni az ilyen-olyan módosításokat, azonban azt megkövetelhetné, hogy az adott gyártó mondjuk csak akkor tehetné a telefonjaira a Gingerbreadet, ha mondjuk a megjelenés után két hónapon belül elő tud (elő kell) állni a saját módosított verziójával.

"bezzeg az Apple! ott sokkal jobb, ahogy kijon az iOS,"

Igen, az iOS köröket ver ebben az Androidra. Másban meg sokkal rosszabb. Ez van, csak le kellene venni a szemellenzős "Androidba/iOS-be/WP7-be buzultam" mentalitást és akkor talán kicsit a gyártókat is jobban inspirálná, hogy fejlesszenek megfelelő irányba, különben felhasználót/vásárlót vesztenek.

"ha jol emlekszem a 3G-re felpakolt uj verzios iOS is botranyosan lassu volt amig ki nem jott a javitas"

Valóban igazad van. A sok-sok frissítés közül volt egy, a 4.0, ami rendesen odavert a 3G felhasználóknak, így nekem is. Meg is érdemelte érte az Apple a seggberúgást, amit kapott a felhasználóktól.

nem vallasi fanatizmusrol van szo, hanem arrol, hogy az Android nem a gyarto/forgalmazo-gyarto telefonja-gyarto oprendszere rendszerben mukodik. ebbol adodoan nem realis ugyanazt elvarni tole, amit egy valoban igy mukodo felallastol. nekem sem azert van androidom, mert 'fanatikus' vagyok, sot, mivel kb. 90%-ban OSX-et hasznalok, az iPhone elegge adta volna magat, de jobban megnezve kiderult, hogy baromira nem tudja azt nyujtani amit a leendo telefonomtol elvarok

"A Google-nak meg meg kellene követelni a gyártóktól, hogy a megjelenés pillanatában legyenek készen ők is a frissítésekkel,"
nem hiszem hogy ez realis elvaras lenne, raadasul mennyi ideig kellene a gyartot arra kotelezni, hogy akar tobb eves telefonokat (tobb tucat tipusrol van szo!) tamogassanak folyamatosan, ahogy kijon az uj rendszer? amig egy gyartonak osszesen ketto tipusu telefonja van, ez nem gond, de ennel siman egy nagysagrenddel tobb tipusrol beszelunk
raadasul a vicc az, hogy nem csak a gyarto a saras. a topicban mar sokat emlegetett X8-as frissitese erre a legjobb pelda: tudtommal a Telenoros X8-akra meg mindig nincs android 2.1 hivatalosan (persze attol meg felrakhato ra ugyesen), pedig a fuggetlenekre mar regen kijott, es ha jol tudom, a Vodas es T-s keszulekek is mar hetekkel ezelott megkaptak a frissitest (bar lenyeges csuszassal a fuggetlenekhez kepest)

"Nem, az Android egy remek mobil operációs rendszer. Viszont a frissítési koncepciója valóban szar."
pl. OTA? :) erre azt fogod valaszolni, hogy akkor legyen kotelezo minden telefonra ennek a lehetosege, amivel en egyet is fogok erteni ;) attol most tekintsunk el, hogy ez valoszinuleg nem fog megtortenni (ld. a fenti, szolgaltatofuggo szopatast, stb)

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

"nem a gyarto/forgalmazo-gyarto telefonja-gyarto oprendszere rendszerben mukodik"

Éppen azért mondtam, hogy erre kellene a Google-nek valami megoldást találnia. Az ereje meglenne hozzá. De ugyanilyen dolog volt (van?) a Market felépítési problémái. A legutóbbi változtatásokkal már jóval kevesebb baj van, de indokolatlanul sok idő telt ment el - kívülről nézve - ezzel is. Az most hagyjuk, hogy vajon mikor lesz Checkout - és ezzel fizetős Market - itthon, amikor még Ausztráliában sincs. :(

"nem hiszem hogy ez realis elvaras lenne"

Pedig úgy tűnik, hogy az MS-nek sikerül. Legalábbis most még olyan infók jönnek, hogy komoly nyomást gyakorol a cég a gyártókra a frissítések kiadására. Persze januárban meglátjuk, hogy valóban így van-e, amikor jön az első nagyobb update.

pl. OTA? :)

:)
Az OTA remek dolog, de a nélkül még meglennék. Sokkal fontosabb lenne az, amiről korábban vitáztunk. A gyártótól és szolgáltatótól "független" frissítések megoldása.

"A Google-nak meg meg kellene követelni a gyártóktól, hogy a megjelenés pillanatában legyenek készen ők is a frissítésekkel, hogy egyes készülékek tulajdonosai ne érezzék úgy, hogy nem azt kapják, amiért komoly pénzeket fizettek (Droid, Xperia, stb.)"
Onnantól, hogy az Android szabad szoftver ezt nem tudják megtenni. Még azok is Androidokat gyártanak akikről a Google nem is tud. Egyedül az 'Android' név és logóhasználattal kapcsolatban lehetne feltételeket bevezetni, de szerintem nem hatná meg a gyártókat. Az ütős (megvalósítható) megszorítás az volna, ha kitiltaná a Google a Market-ből a kettő verziónál többel lemaradt gyártókat, de az meg nem tenne jót az üzletnek.
Érdekelne miért nem tudnak naprakészek lenni az Android-gyártók?
- Sok egyedi drivert fejlesztenek vagy egzotikus mobil hardvereikhez? Ezt nem tartom valószínűnek
- Az egyedi UI miatt késlekednek? Az csak alkalmazás szintű dolog, azzal nem kellene ennyi idő eltölteni.
- A Cyanogenmod közösség mégis hogyan tudja megoldani több gyártó sok telefonjának a támogatását költségvetés nélkül? (Tudom, hogy le vannak ők is maradva de annak más okai vannak. Későn kapnak csak forrást. De ők is sok 'extra addont' adnak hozzá és tartanak karban)

Az Iphone legfőbb előnye szerintem hasonló, mint a Mac előnye volt a Pc-vel szemben a '90-es években. Egy kézben van a szoftver és hardver fejlesztése. Kicsit az megy most mobilon Iphone-al és Android (kompatibilis) gyártókkal, mint akkor a Macintosh-okkal és a Pc gyártókkal.

"Onnantól, hogy az Android szabad szoftver ezt nem tudják megtenni."

??? :O

"Még azok is Androidokat gyártanak akikről a Google nem is tud"

http://www.openhandsetalliance.com/oha_members.html
Akkor ez minek is?!
Nem a dzsunka kínai gyártókról beszélünk, hanem a nagy gyártók felső kategóriás készülékein történő bénázásról: a Sony-Ericcsonról (X10), a Motorolaról (Droid), a HTC-ről (Desire), a Samsungról (Galaxy S).
Ezeknek a gyártóknak időben kellene biztosítani a test buildeket, nekik meg megfelelő erőforrásokat a fejlesztésre. Egyszerűen el van cseszve valahol ez a folyamat.

Android mobilfejlesztőként és felhasználóként pedig egyszerűen nem érdekel, hogy ki mit mond! Mindenkinek megvan a maga feladata, amit meg kellene oldani.

>>??? :O
Mit nem értesz? Azt, hogy az Android szabad szoftver? Ez egyszerűen tény és ebben a kérdésben ez a kulcs. Ez az oka annak, hogy a Google nem tud semmit se "követelni a gyártóktól" mert szankció lebegtetése nélkül nevetségessé válna az egész. Akkor már érdemesebb eljátszani a jóságos nagybácsit.
Az Openhandsetalliance egy semmire sem való gitt-egylet. Nagyjából annyi haszna van, mint volt a Symbian Foundation-nek, semmi. Egyetlen cég dolgozik, a többiek meg nézik és bólogatnak hozzá. Legfeljebb szimbolikus elköteleződést jelent.

Kihagytam az előbb a legpozitívabb ösztönzési módszert amit a Google alkalmazhatna: ha példát mutat és olyan jó saját mobillal áll elő, ami már konkurenciát jelent a szövetségeseinek, ezért elkezdik csipkedni magukat. Van is Google Nexus, példásan időben meg is jelenik rá minden frissítés mégsem lett egy átütő siker. Ebből én azt a következtetést vonom le, hogy az átlagos Android vásárlót baromira nem érdekli milyen verziójú Android van a mobilján és hány kiadással van elmaradva.
Az Apple magához szívta a legigényesebb vásárlói réteget és máig tartja őket maga mellett. Ez érezhető az Android világon is. Az Android vásárló már annyira nem igényes. Itt a Hup-on bizonyára minden Androidos ellenpélda lehetne, de az átlagot nem ők adják.
És ezért tartom teljesen esélytelennek a WP7-et. Nekik már csak a legigénytelenebb vásárlói réteg maradna, a saját igényes WM vásárlóikat ugyanis már réten elvesztették. Akinek ma már Iphone-ja van, az nem fog váltani másra (lásd Trey, nagy Android-barát mégis Iphone mellett maradt) Az Android vásárlókat sem fogja elhódítani a Microsoft a gyengébb képességű WP7-el. Nem lehet mobilra kötött notebook-ról internetezni (tethering) WP7 mobilon, ezzel Magyarországon le is írta magát a Microsoft. De ha ez nem lenne elég, még copy-paste sincs. Ez már régen megoldott kérdés Iphone-on, és Androidban sincs ilyen korlátozás. Meg lehet ezt oldani frissítésekkel természetesen de mikor?? Már most is több éves hátrányban van a Microsoft.

OK! Akkor szerinted így jó a frissítési mechanizmus ahogy van. Remek. Nekem meg nem.

Eszem ágában nincs újra kezdeni a vitát, csak egy érdekes statisztika akadt a kezembe ma, amit szeretnék megosztani. Elég beszédes:

iOS:
4.2.1 52.89%
4.1 27.50%
3.1.3 6.43%
4.0.2 3.36%
4.0.1 2.95%
4.0 2.94%

Android:
2.2 51.8%
2.1 35.2%
1.6 7.9%
1.5 4.7%
2.3 0.4%

gondolom te is tudod, hogy a statisztika mint olyan semmit nem jelent. igy meg, hogy felsorolsz par szamot, plane tokeletesen 0 informaciot hordoz (pl. elso kerdes: mikor keszult a statisztika?)

a fo problema, hogy meg mindig nem vagy hajlando belatni, hogy az Apple/iPhone/iOS es a Google-sok gyarto/sok keszulek/Android baromira nem allithato egymassal ilyen modon, pusztan szamokban beszelve parhuzamba

raadasul azt sem tudtuk meg, miert olyan eletbevagoan fontos, hogy a bejelentes utan azonnal megjelenjen az ember telefonjan a legeslegujabb bleeding edge verzio.

nekem fontosabb az hogy reggel szoljon az ebreszto, vagy hogy ne lassuljon be allat modon a telefon, mint hogy verhessem a mellem hogy nekem mar x.y.z.2 helyett x.y.z.3 van a telefonomon :D

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

A statisztika mindkét esetben friss. 1-2 napos.

Már leírtam, hogy nem akarom ismét elkezdeni ezt a vitát, de fejlesztőként nagyon nem mindegy, hogy melyik OS-en milyen OS-t használnak a felhasználók és milyen arányban. Minél kisebb a szórás annál jobb. Minél újabb az elterjedt verzió az adott OS platformon, annál jobb.

Hogy miért fontos a gyakori és gyors frissítés? Mondok egy konkrét példát. Mi Unity 3D-vel (nem keverendő a Cannonical Unity-jéval!) készítjük a multiplatform 3D játékainkat. A Samsung Galaxy S-en nem megy pár Unity 3D-s játék, mert a Samsung benne hagyott egy kernel bug-ot az Android 2.1-es implementációjában, amire nem nagyon sikerült még senkinek workaroundot találni, így azt kell mondani a Galaxy S tulajoknak, hogy frissítsenek Froyora. Csak hát ugye sokáig hiába mondtad, mert nem volt hivatalos frissítés, miközben a Google már a Gingerbreadet promózta. Hát ezért!

Senki nem veri a mellét és még utoljára, 1001-szer is elmondani, hogy iPhone 3G, iPad, Desire és Galaxy Tab tulajdonos és rájuk fejlesztő is vagyok, így össze tudom hasonlítani "első kézből" napi szinten a két platformot. Remek dolog az Android, nagyon szeretem, de több bosszantó hiányossága van, mint az iOS-nek. Akár fejlesztői, akár felhasználói szemüvegen keresztül nézem. Van, ami design szinten van elcseszve, van, amit a Google nem képes összerakni. Ugyanez igaz az Apple-re és de sokkal kevesebb és kisebb súlyú probléma van. Az ilyen bullshitet meg hagyjuk, mint az iOS óra bug, meg a régi 4.0-ás lassulás, vagy az SMS küldési bug az Androidon. Ez csak a vallási fanatikusoknak kapaszkodó. Amúgy meg láttam a smile-t a sor végén. ;)

Szerk.: viszont egy nagy piros pont a Google-nak a r5-ös NDK-ért! Végre megszűnik a Java-val történő bohóckodás a C/C++-ról történő portolás esetén.

"fejlesztőként nagyon nem mindegy, hogy melyik OS-en milyen OS-t használnak a felhasználók és milyen arányban. Minél kisebb a szórás annál jobb"
na ezzel nagyon egyet tudok erteni :) bar nalam pl. alap hogy a target az android-7, vagyis 2.1, nem szeretek semmit afelett hasznalni (nincs is nagyon ra szukseg), de teny hogy minel diverzikaltabb (van ilyen szo? :-o) egy platform, annal nagyon szopas a fejlesztonek

amugy nekem abszolut bejon az android, okosan ossze van rakva, rugalmas ahogy kell (nekem ez hianyzik az iOS-bol, bar ez nem (csak) az OS, hanem nagyreszt az Apple 'erdeme')

"láttam a smile-t a sor végén. ;)"
helyes :D amugy nem tartom magam fanatikusnak, a mindennap hasznalatban levo gepem egy MacBook Pro (OSX), az otthoni asztali gepemen Slackware Linux fut, a telefonom meg Android. szep az elet :) raadasul most a nyakamba varrtak egy reszben windowsos projectet... :(

"nagy piros pont a Google-nak a r5-ös NDK-ért! Végre megszűnik a Java-val történő bohóckodás"
ez azt jelenti, hogy mar minden megy nativ kodbol, beleertve az eddigi kiveteleket, mint a hangkezeles, stb? lehet hogy ennek utananezek majd...

-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Még csak a hírekben láttam én is az r5-öt.

Szerk.: "NDK comes with a prebuilt version of STLport, making bringing STL-reliant apps to Android a somewhat easier process.
NDK r5 also adds backwards-compatible support for RTTI, C++ exceptions, wchar_t, with the addition of improved debugging tools.
We worked hard to increase the utility of the NDK for this release because you guys, the developers who are actually out there making the awesome applications, told us you needed it," Bray concluded.
This release is specifically designed to help game developers continue to rock; with Gingerbread [Android 2.3] and the NDK r5, it should now be very easy to bring games written entirely in C and C++ to Android with minimal modification.
In short, this release addresses many of the requests we’ve received over the last year since the first version of the NDK was announced."

>>"viszont egy nagy piros pont a Google-nak a r5-ös NDK-ért! Végre megszűnik a Java-val történő bohóckodás a C/C++-ról történő portolás esetén."

Szép, de ezzel egyben Arm-hoz kötődött az Android. Nem tudom mi van az Intel támogatásával készülő Android x86 porttal? De ha lesz is valami belőle, az egyre szaporodó számú natív arm alkalmazás miatt egyre kisebb az esélye a sikerre.

>>"OK! Akkor szerinted így jó a frissítési mechanizmus ahogy van. Remek. Nekem meg nem."

Nem jó és korábban sem állítottam, hogy ez volna az ideál. Csak az eladási adatok szerint a piacnak ez is megfelel. (Nem jutalmazták a Nexus-t azzal az android vásárlók, hogy tömegesen megrohamozták volna a boltokat. Pedig az példásan jó Androidos mobil már ami a frissítéseket illeti)
Ezért van az amit az idézett statisztikád is mutat. A piac diktál, és ha valamire nem igényes a piac akkor ott a gyártók is lazábbak.

Nem igazán értem mi a probléma....én is ideges és mérges voltam, hogy fél évet kellett várnom a desire frissítésére, de azóta jönnek szépen "csendben" heti frissítéssel akár (bár most szépen elbarmolták a weather widget-et). A Milestone 2 pedig igenis 2.2-es androiddal jött ki. Bizisten kerestem, hátha kisebb verzió van benne, de nem, ebbe tényleg 2.2-es van. Egyébbként igen jól összerakott telefonnak találom. Meg is lepődtem, mert eddig nem favorizáltam a motorollát.
Isten ments, hogy hívő legyek. Egyszerűen tetszik a desire kialakítása. Bírom, hogy nem szar műanyag érzés fogni, hanem bőr tapintása van a hátlapnak, ami mivel érzékeny a kezem, nekem igenis jó. Nekem bejön a sense UI is, bár egyeseknek túl csicsás, másoknak túl bumfordi. Ezt a telefont nem úgy vettem, hogy sikoltozó kislányként bementem az üzletbe és összekarmoltam egy másik "android hívőt", hanem végigtaperoltam a kiállító teremben az összes ott levő telefont, beleértve a 3GS-t is. Nekem az nem tetszett. Elnézést kérek, ha az ízlésemmel megsértettem valakit, bizisten nem az volt a célom a telefonom megvásárlásával.

"Nem igazán értem mi a probléma....én is ideges és mérges voltam, hogy fél évet kellett várnom a desire frissítésére"

Na, hát mindössze ennyi a probléma. :)
De jó példa most a HTC zászlóshajója, a Desire HD. Amikor kiderült, hogy rövidesen jön egy új frissítés hozzá, akkor mindenki azt hitte, hogy a Gingerbread, de e helyett most kijött a 2.2.1-es Froyo.
Lett is belőle zúgolódás.

"A Milestone 2 pedig igenis 2.2-es androiddal jött ki."

Majd erről beszélgess stroggal is, akinek Droidja van, de Froyo-ja na, az még nem. :) Nem a Milestone 2-ről volt szó.

"ha az ízlésemmel megsértettem valakit"

Pont nem az ízlésedről van szó. Ízlésről nem illik vitatkozni. Viszont a tényekről lehet. Nekem pedig azokból az jött le, hogy az Android frissítési koncepciója gyengébb lábakon áll, mint a közvetlen versenytársé. Ennyi és nem több. Ettől még remek platform az Android!

te legalabb kapsz 2.2-t :D
de most tenyleg ilyen brutalisan nagy problema hogy kesobb jon egy minor verzios update? :S
nem mondom, nekem is jo lenne a kartyara telepitheto appok miatt, de nem vagom fel az ereimet ha nem lesz :D
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Karácsony ugyan elmúlt de ennyi erővel mondhatjuk jelentéktelen semmiségnek is azt, hogy alapvető bajok vannak az Android frissítési koncepciójával.

Szerk.: úgy látszik, hogy nem csak nekem ez a véleményem. A AbilityMatrix egyik elemzőjének írásából:

"Bármennyire is szeretjük az Androidot, a kaotikus OS-helyzet hamarosan a további térnyerés gátját jelenti, a platform esélyes a következő Windows Mobile szappanopera tragikus hősének szerepére, a tünetek ugyanazok, de a szép külcsín még egy ideig elrejti a tályogos testrészeket."

http://www.hwsw.hu/hirek/45883/okostelefon-piac-apple-nokia-rim-blackbe…

a windows mobile-lal nem a frissites volt a fo problema, hanem (nekem ugyan sosem volt, de tobb ismerosomnek igen, szoval az o velemenyuket mondom) hogy szar volt :)
kollegam meselte, hogy nem ertette, hogy akikkel telefonon beszel miert tartjak bunkonak, aztan par nap utan kiderult, hogy a 'felvevo' gomb megnyomasa utan kb. 1-2 mp kell mire a WM tenyleg felveszi a telefont. ebbol adodoan a masik oldal nem hallotta az udvarias koszonest, csak hogy hirtelen beleboffenti hogy mit akar :D (lehet hogy az adott telefon hibaja volt, mastol ilyet meg nem hallottam. mindenesetre a telefont a Microsoft Magyarorszagtol kapta ajandekba, szoval elvileg eleg reprezentativ kell hogy legyen...)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Évekig használtam egy XDA II-es GSM + PDA kombót. Egy S60-as Nokiát váltott. Határozottan állíthatom, hogy a maga idejében remek dolog volt a WM. Azonban nem jöttek a frissítések és elavulttá vált.
Amiről írtál az valószínűleg készülék probléma lehetett, mert ilyet egyetlen készülékkel sem tapasztaltam, pedig több tucat ment át a kezemen.

Átlag felhasználót szerinted hol érdekli, hogy kinek a hibája az, hogy a haver telefonján már Gingerbread van, neki meg még Froyo sem jött meg?! Simán lecseréli karácsonykor a rossz "UX" miatt és az életeben nem vesz megint Androidot. Ne felejtsd el, hogy a felhasználók 90%-a nem guru, csak a látszat érdekli.

egyreszt nem atlagfelhasznalorol, hanem a frissites meneterol volt szo
masreszt meg az atlagfelhasznalo kb. lesz@rja hogy 2.1 vagy 2.2. az 'advanced' felhasznalo meg ha akarja, megoldja hogy az uj legyen (arrol nem beszelve hogy nyilvan tisztaban van azzal, hogy miert nincs meg neki ujabb verzio)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

G1-el is voltak azért gondok, ha nem csal a memóriám. A Nexus One-hoz meg nem fért hozzá boldog-boldogtalan. Ráadásul NO-ra májusban volt elérhető a Froyo, Desire-re augusztus közepén, ha jól emlékszem. Az azért a tragikomédia határát súrolja, hogy a lassan három éves iPhone 3G-re a nulladik napon kapom a frissítéseket, de a fél éves, felső kategóriás telefonnál három hónapot kell várni a bejelentés után.
Folytassam vagy körbenézel a témával foglalkozó nemzetközi fórumokon egyedül? ;)

OK! HTC Desire-re. De mi a helyzet a többi készülékkel? Olyan nyögvenyelősen megy a vadonatúj készülékeken is a frissítés, hogy az ezer éves iPhone 3G-m egy főnyereménynek tűnik a vadonatúj Samsung Galaxy S, meg a többi handset mellett. Ez pedig gáz.
Ha tőlem megkérdezik, hogy milyen Androidos készüléket javaslok, akkor mindig a Desire-t, a Nexus One-t, meg mostanában a Nexus S-t szoktam emlegetni, mert azokra legalább belátható ideig még érkeznek majd a frissítések és nem kell egy emberöltőt várni rájuk.

Ez is a gyermekbetegség kategória. A gyártók/szériák közül úgyis az lesz sikeres, ami nem tavalyelőtti FW-vel fog majd futni, így a gyártók is rájönnek majd erre. A frissítés menete pedig frissítéssel frissíthető :)

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Gyermekbetegség?! Ne viccelj már! Hányadik verziója ez az Androidnak? Mióta létezik?
2005 közepén vásárolta fel a Google az Android, Inc.-et. Az 1.0-át 2008 szeptemberében tolták ki.
Az testvérek közt is két év. Ennyi idő után gyermekbetegségről beszélni, hát... Szerintem meg sokkal inkább a platform sajátosságaiból ered (sok gyártó, szabadon módosítható, kiegészíthető). Ami az előnye az egyben nagyon nagy hátránya is a platformnak.

"Nem ugy, mint pl. az androidnal, h nehany hozzaertot leszamitva a tobbseg azzal hasznalja a cuccot amit anno kapott mert pilotavizsga szukseges a karbantartashoz"

Ez így nyilvánvaló FUD. Nem a frissítés nehézsége miatt nem használnak frissebbet az emberek, hanem azért mert a gyártók nem csinálnak frissítéseket. Az Android frissítése technikailag megoldott. Az egy másik dolog, hogy a gyártók - nyilván vannak kivételek - szarnak frissítést csinálni.

--
trey @ gépház

Az emberek tetemes része azt sem tudja, hogy lehet frissíteni egy telefonon sw-t. Mellesleg ?jó?magam ZTE Blade nevű kínai! telefont nyúzok (Modaco-Froyo ROM, állítólag januárban jön hivatalos 2.2 T-s ROM) .
Első androidos telefonom, aláírom, hogy nem egy Desire, de nem is annyiba kerül.A célnak bőven megfelel, eddig a sötétben való fényképezésen kívül mindent sikerült megoldani.
Nyilván, ha lenne egy taliga pénzem telefonra meg egyéb másra akkor Google Nexus One lenne eme ár-érték bajnok telefon helyett!

Neda, csak ki tudott jonni a HTC vegre a 2.2-vel? Eleg nehezen ment neki. Nem gyoztem mosolyogni a kollegakon akik ugy vartak mint a messiast es kozolte veluk csendesen a HTC, h novemberben talan lesz... alig vartak, mert 2.1+desirenek kedvenc szokasa volt ugy elinditani az ebresztest, h csak reboottal tudtak leallitani. Ami eleg effektiv ebresztesi modszer, ez teny, csak eleg kenyelmetlen. :) De ez meg csak egy telefon az n+1-es valasztekbol.

Ez az a fajta frissites ami a gyakorlatban eleg veszelyes tud lenni. Velemenyem szerint uzembiztosabb az iTunes fele megoldas.

---
pontscho / fresh!mindworkz

csak részigazságokat írsz, korrigálnék. a 2.2 már mondhatni rég kijött a desire-re, szept végén kezdték valamikor a szórást, nov elejével, de inkább okt közepével és végével már végeztek (az ota update nem egyszerre megy ki, sorozatszám alapján megy a kiszórás, x időtartam alatt).

az ébresztővel akkor volt gáz, ha valaki htc sense-t használt, de mellette egy nem a sense-s screen lockert használt. akkor nem lehetett unlockolni. de ehhez már ha jól tudom, akkor rootolt teló kell eleve, illetve ez az adott lock screen bugja volt.

egy out of the box androidos készülék, ha az jól össze van rakva, minőségi, akkor azzal imho nincs sok gond.
az ota update meg igen egyszerű. igen/nem, kész :)

>>Nem is egy ember rinyal meg itt a hupon is azert,
>>h miert nincsnek mondjuk a netbookokba eleve beepitett 3g modemek.
Szerintem baromi kényelmetlen lehet netbook-al keresni a megfelelő 3G térerőt. Egy kicsi, note- netbook-al nem egybe öntött mobillal ez sokkal kényelmesebb.

Igazad van de a kérdés úgy vetődik fel például nálam, hogy miért cserélném le az iPhone-omat erre a Windows Phone 7-re most, ha csak azt tudja amit az első Iphone még három éve?? A drága telefonokra vevő közönség egyre fogy. Az Iphone4 letarolta a piac nem kicsi részét az Androidok pedig folyamatosan nyomulnak óriási eladásokkal. Üzleti felhasználásra pedig alkalmatlan a Windows Phone 7. Még copy paste-ni sem tud ez ciki.

Gyerekbetegségeket én is meg tudok bocsájtani, WP7-ből ugyanúgy hiányzik a copy-paste mint első iOS-ekből. Utóbbiból jó sokáig hiányzott is (ahogy a tethering is), mégis milliókat adtak el belőle.

Nem látom, hogy a kötelezően elvárt javítások után is, mitől lenne a WP7 (WP8?) sikeres. Ez alatt azt értem, hogy lenne egy olyan szegmens, amiben egy felőrölhetetlen fogyasztói tábor garantálja, hogy megéri rá fejleszteni.

- "Olcsóbb" telefonoknál a full-free Android verhetetlen (a dev "licenc" is full free!)
- Apple-al sosem fog tudni versenyezni ha nem csinálnak saját cutting edge HW-t.
- Üzleti körökben RIM/Nokia nagyon erős konkurencia (bár ők is egyre jobban lemaradnak).
- Milyen messze vagyunk még a használható Wines tabletektől? Ha ez lesz a következő év slágere, mérni sem lehet majd a WP7 részesedését.

Szerintem az is benne van a gyenge startban, hogy az MS/Win asztali gépeken a hétköznapi embernek is már szitokszó... Csakhogy telefonok között nagyon is van komolyan vehető alternatíva! Kíváncsi lennék, hogy ha a Nokia hozta volna ki a WP7-t más néven, milyen lenne a fogadtatása.

Szerinted mekkora az a piaci részesdés, ami a kritikus tömegnek mondható?

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Gyerekbetegségeket én is meg tudok bocsájtani, WP7-ből ugyanúgy hiányzik a copy-paste mint első iOS-ekből. Utóbbiból jó sokáig hiányzott is (ahogy a tethering is), mégis milliókat adtak el belőle.

Nekem jobban hianyzott a tethering, mint a copy&paste. :) De nem volt nehez megoldani a kerdest mar az elso iPhoneOS-sel sem ha valakit erdekelt.

Nem látom, hogy a kötelezően elvárt javítások után is, mitől lenne a WP7 (WP8?) sikeres.

Azert amiert az iPhone is. Egyszeru mint a faek, turheto az arazasa, de leginkabb azert mert jol beillesztheto egy meglevo infrastrukturaba, mint pl. az iOS az osx melle. Ha - es ujfent megismetelnem magam - ha sikerul "lebutitani" ugy a telefont kezelo szoftvereiket, h azok teljesen integralhatoak legyenek AD es egyeb szoftverekhez es mindezt egy/ket kattintassal lehetove teszi mint az iTunes (meg a szoftver frissitest is), akkor ez nagyban fogja segiteni a terjedeset.

- "Olcsóbb" telefonoknál a full-free Android verhetetlen (a dev "licenc" is full free!)

Lasd a Telenor legutobbi androidos reklamjat. Mikor meghallom, h az az agyatlan kreten picsa kiejti a szajan az "ezt meg szamitogeppel sem lehet megcsinalni" c. mondatot kinyilik az atombomba igy karacsony kornyeken a zsebemben.

- Apple-al sosem fog tudni versenyezni ha nem csinálnak saját cutting edge HW-t.

Vagy eros kontrollt gyakorol a gyartok fele a hardver specifikacioira, ezzel tobbet nyer, mint sajat hardverrel.

- Üzleti körökben RIM/Nokia nagyon erős konkurencia (bár ők is egyre jobban lemaradnak).

RIM pont az integralhatosagnak koszonhetoen jelen pillanatban eleg massziv versenyzo ezen a teren. Ha a wp7 ugyanigy meg tudja ezt lepni (ne feledjuk a cegek javareszenel nem a linux, a bsd vagy az osx a meno) akkor jo eselyei vannak.

- Milyen messze vagyunk még a használható Wines tabletektől? Ha ez lesz a következő év slágere, mérni sem lehet majd a WP7 részesedését.

Tobbek kozott ezert erdekes az arm portrol szolo pletyka. :)

Szerinted mekkora az a piaci részesdés, ami a kritikus tömegnek mondható?

Ez utobbi megitelesere szerintem mash alkalmasabb szemely.

Ahogy en latom az 1.5 millio felhasznalo meg nem szamit annak, de ez meg csak az elso adatok. Azt mondanam, h mindenki kivar most, h mi lesz, de a lenyeg az, h a Microsoft nagyon ramaszott a temara. Mar a startup elott ok kerestek meg tobb fejleszto ceget massziv supporttal eszkozok melle (es ha jol emlekszem nemi anyagi tamogatassal is:), h indulaskor legyenek ra cuccok. Nem akarok josolni mert felesleges ugyanis az ido donti el a kerdest,

---
pontscho / fresh!mindworkz

"- Milyen messze vagyunk még a használható Wines tabletektől? Ha ez lesz a következő év slágere, mérni sem lehet majd a WP7 részesedését.
Tobbek kozott ezert erdekes az arm portrol szolo pletyka. :)"

Bocsánat, de én ebben nem hiszek. Ez ugyanaz, mintha Linuxot akarunk erőltetni egy telefonra Android helyett. Nem arra való. Meg lehet csinálni, de nem arra való.
Ha valaki nézte pár hete a BBC Click adását abban teszteltek egy x86-os Windows 7-es tabletet, amit kínszenvedés volt használni. A Win nem a viruális keyboardra és touchscreenre lett tervezve.
De majd revizionálom az álláspontomat, ha az MS mégis valami használhatót hoz össze. :)

"Ez utobbi megitelesere szerintem mash alkalmasabb szemely. "

Köszönöm a megelőlegezett bizalmat, de nem hiszem, hogy pontosabb adatokkal rendelkeznék WP7 ügyben, mint te. :)
Inkább szerintem itt az a lényeg, hogy egy nem telített piacra lépsz be és még mindig jobb eladni a fejlesztésedből egy 1,5 milliós piacon 25.000 darabot, mint egy 120 millióson 5.000 darabot. Manapság nem az a kihívás, hogy valamit fejlesz, hanem hogy hogy azt meg is vegyék. Meg persze az sem mindegy, hogy az adott alkalmazás fejlesztése hány embert "etet". Mert ha két ember csinál valamit, akkor az kisebb kockázatot és kisebb fejlesztési költséget jelent, mint egy 20 fős csapat.
Szóval szerintem nehéz kérdések ezek. ;)

se androidom, se wp7-em soha nem volt, és nem is lesz. nem azért, mert sajnálom rá a pénzt. ezért egy kérdés:

ezek az oprendszerek/rajta levő böngészők szokták magukat frissíteni? ha igen, milyen formában? automatikusan/erőltetve?

OS frissitest a user szokott csinalni (bar a telefon tudja ellenorizni, hogy van-e mar ra ujabb) szamitogepen keresztul
a rajta levo programok frissitese apponkent kulon-kulon allithato automatikusra illetve manualisra (ez utobbi esetben szol, ha van ujabb verzio, es rajtad mulik hogy frissited-e)
vannak esetek, amikor magatol frissul valami, legutobb pl. a Marketbol jelent meg az ujabb verzio ertesites nelkul (bar ne tette volna...)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

köszi!

a 3g miatt közvetlen a neten van, tűzfaljuk input részében legalább established, related only szűrés létezik?

wp7-en gondolom van alkalmazás tűzfal is [?]

az olyan progik, amik közvetlenebb köze van a hálózathoz, pl.: böngésző, gondolom erőszakosabb frissítés terén [?]

ha az előző három kérdésre bizonytalan a válasz, v. az h.: "NEM", akkor plusz egy q:

vírusirtók léteznek már jó pénzért az okostelefonokra?

rotfl, jol leszarom. Eszembe nem jutna felrakni.

a) elsodleges sw beszerzo helyre ugy is megvan mindegyik gyartonak a sajat markete, amit azert szoktak ellenorizni (igen, tudom, nem 100% az sem)
b) amit az ember maga rak fel, azt meg nezze mar meg.
c) manapsag tobb veszely van abbol, hogy bongeszon keresztul jon be valaki valami szemettel, minthogy a hagyomanyos ertelemben vett virus szamitson barmit is.

----------------
Lvl86 Troll

rotfl, a kerdes nem az volt hogy nelkulozhetetlen-e az antivir, illetve hogy saxus felrakja-e, hanem hogy LETEZIK-e, erre a valasz pedig hatarozott igen
virusirtok egyebkent leteznek Linuxra is, nem is egy, annak sem az az elsodleges celja hogy a Linuxos virusok/malware-ek/stb ellen vedjen ;)
raadasul a virusirto feladata ma mar teljesen mas, mint 15 evvel ezelott, tehat elsosorban nem a 'hagyomanyos ertelemben vett virus' az, amirol beszelunk
(mielott belekotnel: nem, en nem hasznalok ilyesmit, sem Androidon, sem Linuxon, sem OSX-en. windowson igen, a ceges policy (es a sajat lelki nyugalmam :D) megkoveteli :) )
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

iOS: telo gepre radug, iTunesben kattint, telefon frissul. (Az egesz OS egy csomag). Ratelepitett appokat nem tudom, gondolom szinten iTunes-n keresztul.

WinMo: (NEM WinPho) elvileg van a menuben valami frissito cucc, de egyszer nem lattam mukodni. Allitolag a T-mobile nem tette elerhetove a frissiteseket (HTC Kaiser). Ezek persze patchek lennenek elvileg.

Elvileg lehetne kezzel is frissiteni uj kiadasra (ismeros pl. a Samsung Omniajat 6.1-rol 6.5-re frissitette), de az ilyen drasztikusabb beavatkozassal en ugy vagyok, hha nem hivatalosan tamogatott modszer (ld. Apple iOS), akkor kossz nem, ez egy telefon, nem itt fogok verziobuzulni (meg egyebkent sem vagyok a verziobuzulasnak a hive).

Tobbit nem tudom.

----------------
Lvl86 Troll

Szerinted 2-3 év múlva lesz még választásod? Lassan az olcsó kategóriába is beszivárog az Android, mert futni elfut még a kenyérpirítón is, legfeljebb böngésző, flash etc. le lesz tiltva. Egy idő után minden HW gyártó rájön, hogy pénzkidobás minden új modellhez saját OS-t írni és újra feltalálni a melegvizet is.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Amerikában olyan akciókat tartanak már az AT&T-nél például, hogy egyet fizet kettőt kap bármelyik WP7-es telefon vásárlása esetén, annyira nincs érdeklődés.

Másrészt nemrég azt olvastam, hogy a Windows 7 eladási számoknál is csaltak, félrekönyveltek, hogy megtévesszék a vásárlókat és sokkal nagyobb sikerekről számolhassanak be mint az a számokból következne.

Ki bízik még ezek után a Microsoft számaiban?

"Amerikában olyan akciókat tartanak már az AT&T-nél például, hogy egyet fizet kettőt kap bármelyik WP7-es telefon vásárlása esetén, annyira nincs érdeklődés."

Ez csusztatas, ilyen akciok rendszeresek, foleg karacsony kornyeken, es nem csak Win7 telefonoknal. Ugyan ez megy Android keszulekekre is (veszel egyet es kapsz egy ugyanolyat vagy csucsmodellek eseten veszel egyet es kapsz egy barmilyen valasztott masikat).

Én ezt egyszerűen nem hiszem el!

--
"Windows... az mi?"

Szerintem a Windows Phone 7 sikerét a játékok fogják eldönteni: Ha az Xbox Live bejön, és olyan ütős játékok lesznek Windows Phone 7-re, amik más platformokra nem, az önmagában sikeressé teheti. Ha ez nem jön össze, akkor jóval nehezebb dolguk lesz. Én mindenesetre még nem írnám le a Windows Phone 7-et, annak ellenére, hogy személy szerint számomra az Android a szimpatikusabb...

+1
Akárcsak az összes többi platform esetében, itt is a játékok húzzák az eladásokat. Az Xbox Live pedig óriási adu a Microsoft kezében, szvsz.

Egyébként nagyon jól bizonyítja a WP7 potenciálját, hogy úgy tűnik a fejlesztők is bizalmat szavaztak a platformnak. Két hónap alatt 4000 alkalmazás készült, amire az Androidnak öt hónapra volt szüksége.

A Sony Androidon valósítja meg a 'Playstation phone-t'. Ezzel jön a PS világ Androidra, és az Xbox Live által szerzett átmeneti előny már ki is egyenlítődött.
Az Apple-el meg labdába sem rúg a Microsoft. Szűk három év alatt az Iphone több nagyságrenddel több játékot (méghozzá ütős népszerű játékokat) tud felmutatni, mint a Microsoft több mint egy évtizedes Windows Mobile vergődéssel.

Az a baj, hogy az XBLA-val még mai napig nincs köszönőviszonyban sem a PSN. Ha pedig a XBLA rendszer átjárhatóvá válik WP7 és XBox 360 közt, akkor az isten óvja a Sony-t!

Én is jobban szeretném az Androidos játékok sikerét, mint a WP7-esekét hosszú távon, mert egyelőre nem tudunk C++ kódot futtatni WP7-es telefonokon, így Unity sem lesz rá még egy darabig. Szóval nem vagyok elfogult, csak a tények makacs dolgok... :)

A lényeget már itt leírtam: http://hup.hu/cikkek/20101222/tobb_mint_1_es_fel_+millio_windows_phone_…
Szerintem az XBLA és a leglátványosabb játékok sem fogják tudni ellensúlyozni a WP7 korlátaiból adódó hátrányát. Ráadásul a nagy játékfejlesztők sem fogják úgy a szívükbe zárni a WP7-et, ha a Microsoft tojik a biztonságra és ennek ők látják a kárát. Plusz még C++ kódot sem futtathatnak.

Az a helyzet, hogy jelenleg pont a kisebb és nagyobb játékfejlesztőknek az Androiddal (Market és Google Checkout problémák) van baja. A WP7 ilyen szempontból sokkal közelebb áll minőségben az Apple App Store-hoz, mint az Android. Már most napi 100 fölött van a WP7 store-ba beküldött appok száma. Nem véletlen. Nekem sem tetszik, de ezek a tények. Egyelőre az Apple Market ezer sebből vérzik. Remélem ez hamarosan változik!

Nem-nem. Android Marketbe és az Apple App Store-ba naponta kb 600-700 alkalmazás érkezik. WP7-re napi 100-200 új alkalmazás. Csak azt akartam ezzel érzékeltetni, hogy a WP7 fiatal kora ellenére meglehetősen kedvelik a fejlesztők. Az Androidnak kb. 5 hónapra volt szüksége, hogy elérje ezt a napi 100-200 leadott alkalmazás szintet.