Tamas es az angol egyetem esete, avagy, most merre?

Fórumok

Sikerult. Felvettek egyetemre, Angliaban. Szuleim nem tudnak tamogatni, de ezt most itt nem akarom elsirni, csak azert relevans mert az itteni diakkolcsonok lehetosegevel elve meg tudtam volna csinalni, otthon pedig valoszinuleg nem. De nem adtak meg. Van az ugy hogy minden faszan megy, de a penz miatt nem lephetunk tovabb, hiaba vannak sorstarsainknal akar sokkal jobb kepessegeink (NB ehhez a kijelenteshez a mintat az egyetem szolgaltatta, ami, mivel Angliaban van, lehet jobb vagy roszabb minosegu, mint otthon, de ez nem is igazan erdekel)

Sz'al... most igy ott tartok, hogy allast keresek. Angliaban, Csehorszagban, Szlovakiaban, ujabban Magyarorszagon is, tulajdonkeppen mindegy hol, csak tobb ertelme legyen mint Tescoban berrabszolgakent "trolley-t" tologatni; meg nem utolsosorban nem artana ha jobban megelnek belole.

3 fajta allasajanlatot latok:

- fizikai munka: most is azt csinalom, minek valtanek
- akarmi ami jo lenne de ikszpiiriensz kell hozza
- Szamitastechnikai munka amihez nem feltetlenul kell tapasztalat, kene viszont tudas
- MLM f**

igazabol nem is tudom minek irok ide, total ki van savazva a helyzetbol fakadoan meg az egesz napot vegigkeresve-kutatva az agyam, megcsak nem is szamitok akarmilyen megfontolando allasajanlatra, bar barcsak lenne... mindegy, szabad a komment...

Hozzászólások

> kene viszont tudas
Manapsag mibol all megszerezni? Ha valoban sokkal jobb kepessegeid vannak a sorstarsaidnal, miert nem elsz veluk?

ez kicsit onteltebb kijelentes volt most tolem mint amihez szoktam sajatmagamtol...

amugy lehet hogy min. kozeptavon igazad van, bar sokat segitett volna az hogy hetekre lebontott elvarasok es strukturalt tananyag meg team-work meg stb, igen, foleg a strukturalt tananyag... masreszt a B.Sc. nelkul vagy mas magikus rovidites nelkul nem tudom mire megyek, de utobbit par eve mar letargyaltam veletek, 50/50 lett kb. a velemenyek aranya. Jo lett volna mindenesetre egy angol diploma a SziiVii-ben, es kepes lettem volna minimum egy 2:1-re.

BSc-t megcsinalhatod kesobb is.

Addig meg, ha strukturalt anyagra van szukseged, vegyel kezedbe egy jo konyvet (temakortol fuggoen). Mondjuk amazon.com-ot az elso 10 talalat egyiket.
Ha megfelelot valasztasz, akkor egeszen a kezdetektol vegigvezet a tanulasi folyamaton. Ha nincs penzed konyvet venni es warezolni sem akarsz, akkor irany a konyvtar.

Mindenre van megoldas, ha nem sajnaltatod magad (vagy masokkal, vagy magaddal: "ejj de szar" es tsi.) hanem azon gondolkodsz hogy lehetne megoldani a problemat jelenlegi eroforrasaiddal. Ne azon gondolkozz, hogy hogyan lenne a legjobb, hanem hogy hogyan tudod elerni a celjaidat. Ha a celok tul nagyok es/vagy tul messziek, tuzz ki egy kis celt, amit el tudsz erni egy heten/honapon belul.

Motivacio: http://3.ly/Kve5

Igen, a konyvek amikkel talalkoztam valoban kepesek vegigvezetni egy-egy temakoron. Gondolkodom is a Forouzan-fele Data Communications and Networking beszerzesen mivel csak az elso ~100 oldalt sikerult elolvasnom amig nalam volt (ugye egyeb tantargyakra is keszulni kellett). Igazabol a heti szintre lebontot elvarasok hianyoznanak, de csak tolem fugg, hogy ezek nelkul megleszek-e, mert meglehet.

BSc-t, hat... itt legalabbis legkesobb 2011-i kezdessel, utana nem biztos, hogy lesz kedvem 9000 fontot kolteni egy-egy tanev tandijara, mar ha ezt a libdemek megszavazzak. Mashol meg, nem tudom, bar pillanatnyilag azert vagyok itt, mert velemenyem szerint mashol (otthon) eleve nem lett volna eselyem, bar ki tudja.

Nem, nem elsosorban sajnaltatni akarom magam, inkabb arrol van szo, probalok ihletet szerezni masok velemenyebol, a hsz-ekbol, merthogy szukseg van ra.

Ha egyáltalán nincs pénzed, akkor a minimális referenciát szerezd meg Magyarországon. Multiknál mindig van hely(ha nem vagy retardált). Lófaszt sem fizetnek, de kb lófaszt sem kell dolgozni. 1-2 évet vegetálsz mondjuk az IBM-nél. Tanfolyamokat végzel, stb. Aztán, ha nem lettél öngyilkos addigra az unalom miatt, akkor mész külföldre dolgozni. Majd mellette elvégzed ott az egyetemet.

Persze ha egyből kapsz informatikai állást Londonban az még jobb. Mezei rendszergazdai feladatokat egy utcáról behívott csöves is el tudja végezni és ilyen munkára alkalmaznak kezdőket is. Ha értelmi fogyatékos vagy, akkor is megkeresed a 800GBP-t. Ha már nem szarsz a szerverszoba közepére, akkor 1200GBP kezdő fizetésre számíthatsz nulla tudással.
500GBP kell kajára+albérlet+rezsi. Tehát még félre is tudsz tenni az ottani egyetemedre.

Tehát ne keseredj el :) Munka az mindig van mindenhol.
Azt jegyezd meg, hogy egyetemet önmagában a hajadra kenheted. Tehát csak munka mellett van értelme a papírgyűjtésnek. Viszont mindenképp el kell végezned, ha szeretnél valami jobb munkát, ahol dolgozni is kell.

Legjobb, ha családhoz költözünk, ott van legalább egy kis élet. Ideális esetben angol anyanyelvű családhoz, de nem délihez és keletihez, így magunkba szívhatjuk az elit angol akcentust (BBC English, Queen's English) és a helyi dolgoknak tudását. Beszélgessünk velük sokat, mert ez igen hasznos lehetőség.

Kerülhetünk még jellemzően lengyelekhez, nekik a lakberendezési érzékük valamivel jobb az angolokénál, de skótok; indiaiakhoz, velük még nem laktam; kínaiakhoz (dolgoznak, alszanak és büdöseket főznek); esetleg magyarokhoz, de abban általános az egyetértés, hogy ez a legrosszabb, ami velünk történhet. Valamiért a magyar bagázsok nem túl életrevalóak, megtalálják a legdrágább és legnyomorúságosabb helyeket, oda begettósodnak, és közben egymás szívatásával vannak elfoglalva az éhhalál szélén. És természetesen buszbérlettel járnak.

Innen: http://www.k64.org/London/I_SPEAKSUM_GOD.html

--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

"Amit jó tudni: a legolcsóbb kétzónás travelcard (metróbérlet) is érvényes az összes londoni buszra, minden zónában. Most már befoltozták a buszbérlet ára körüli anomáliát (drágább volt a travelcardnál), de még mindig nagyjából ugyanannyiba kerül. Buszbérletet tehát eszébe ne jusson valakinek venni, az csapda. "

Ugyanonnan.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Kiegészítendő azzal, hogy a londoni közlekedés két közlekedési nemre redukálódott (a villamos 1952-ben, a troli 1962-ben szűnt meg, ma csak egy nyúlfarknyi villamos vonalat építettek vissza).
A metróval párhuzamosan szinte mindenhova busszal is el lehet jutni, ennek azonban ára van.
A metró drágább, azonban kiszámíthatóbb, jól kitáblázott eszköz.
A buszok ugyan olcsóbbak, azonban útvonalaik meglehetősen kaotikusak, a zsúfolt útvonalakon a menetrend teljesen szétverődik.

Azaz hiába spórolsz pár fontot a buszbérlettel, viszont sokkal többet idegeskedhetsz rajta ülve.
--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

Meg mindig nem erted: az 1-2. zonara ervenyes metroberlet az ervenyes minden buszra is a metron kivul, es meg olcsobb is, mint a csak buszokra ervenyes buszberlet.

Ugyanigy: mikor legutobb kint voltam, 3 db. napijegy olcsobb volt, mint egy haromnapos jegy.

--
To celebrate the Beatles' arrival on iTunes in 2010, I'm listening to their MP3s I downloaded from Napster in 2001.

mert a magyar sokkal igazabb, tisztabb mint a tobbi aljanep szerte e vilagon. szomoru hogy a vilag nagy resze nem bir tulnoni ezen - ez reszben arra is amire te reagaltal..
==
`Have some wine,' the March Hare said in an encouraging tone.
Alice looked all round the table, but there was nothing on it but tea.

600 a lakas (es ez mondhatni eleg szereny) a jobb 2 szobas 60m^2 koroli lakasok inkabb a 750-950 kategoria. Tobbi a benzin, kocsi biztositas, kaja tv net stb szokasos elofizetesek meg bevasarlas. De csak viszonyitasi alapkent szamolj azzal hogy egy atlag egyetem atlag kolija egy honapra 280-350 (volt kb 5 eve - azota nem tudom)
==
`Have some wine,' the March Hare said in an encouraging tone.
Alice looked all round the table, but there was nothing on it but tea.

Egyebkent ezt nem tartom teljesen igaznak. Itt is vannak gaz es jofej magyarok, ugyanugy, mint otthon. Itt is van csovezo, pizzafutar, informatikus es orvos magyar is, ugyanugy, mint otthon, es ezek az emberek mind-mind masok (nem mintha a foglalkozas hatarozna meg az emberi minoseget, de nyilvan van valamilyen atlag). Az en magyar ismeroseimmel otthon is ugyanolyan jol meglennenk, mint ahogy itt vagyunk. A kornyezetemben meg semmilyen magyarellenesseget nem tapasztalok.

Amit rossz latni innen, hogy pl. az internetes forumokon milyen ongyulolet van. Rengeteg magyar nezi le sajat orszagat, a tobbi embert. Indiaban, egy kisvarosban megkerdezte tolem egy rendor, amikor beszelgettunk, hogy hol lakom. Ezutan azt kerdezte, hogy az-e a legjobb hely a vilagon, majd amikor azt mondtam, hogy jo, de nem feltetlen a legjobb, meglepodott, es azt kerdezte, hogy nem vagyok buszke a sajat hazamra? Ez elegge fejbevert anno, pedig India Magyarorszaghoz kepest nagyon-nagyon messze le van meg maradva.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Realis amit mondasz, en nem Londonon belul mondtam, kijossz hertsba vagy bucksba, es 900 ert mar tuti kertvarosi uj epitesu lakast talalsz. kerdes hol dolgozol.. Bar egyik ismeros Milton Keynesbol jar a citybe
==
`Have some wine,' the March Hare said in an encouraging tone.
Alice looked all round the table, but there was nothing on it but tea.

hasonlo helyzet, nem most jottem, 4 eve vagyok itt. Most koltoztem masodszor amiota itt vagyok. Es igy is fizetek 800 font korul (3as zona, eszak). (a teljes ar lakber+rezsi+council tax+tv+net+mittomen) kb 1300 lenne (ketten lakunk egy ismerossel). Lehet hogy talalhattam volna olcsobbat is ha nem csak ugynoksegen keresztul probalkozom, de nincs ilyesmire idom melo mellett. Tudom kb milyen lakast szeretnek es nincs idom megnezni 50et hogy aztan hatha lesz egy jo benne. Raadasul ha ilyen gumtree szeru helyen nezegetsz ott rohadt sok a csalo aki ugy atvag a palankon ahogy tud, tehat ha ott nezelodsz akkor neked kell utannajarnod hogy a tulaj tenyleg a tulaj-e, tenyleg o akarja e kiadni, tenyleg ez meg az, stb. Mig egy ugynokseg ezeket megoldja helyetted. Ez van.

Jot nevettem ezen a hsz-en tegnap reggel, kosz.

Raneztem a csehorszagi, angliai es magyarorszagi IBM-re, meglatom itt mi lesz, aztan meglehet ott kotok ki egy idore.

Viszont itt Angliaban/Londonban nem nagyon talaltam ilyen kezdo infos melokat (kivetel IBM talan), lehet kemenyebben kellett volna nyustolni a guglit. Meglehet visszaterek majd meg erre is.

Utobbival egyetertek, kell a tapasztalat _is_, referenciak es gyakorlati tudas egyarant.

Immáron túl vagyok a 30-on, és réges-régen bebizonyosodott számomra, hogy az intelligencia gyakorlati használhatósága a közelébe sincs az alábbiaknak:

a, a szerencse
b, a kapcsolati tőke
c, a találékonyság, és talpraesettség.

Ez csak személyes tapasztalat. Egyik a másik nélkül nem sokat ér. Évek, meg a rutin... ezek általában szokták hozni mind3 feltételt.

"Dilbert-elv: a legkevésbé hatékony dolgozók végül szükségszerűen oda kerülnek, ahol a legkevesebb kárt okozhatják – a vezetésbe."

Egyik ismerősöm angliában szerelt/javított laptopokat, sajnos nem tudom hol.

Németországban van ahol ingyenes a felsőoktatás, vagy kb annyi a tandíj mint itthon. Angol nyelvű képzések is vannak.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Ha Franciaország érdekel esetleg, itt a fizetés mellett biztosítanak szállást, kaját, nyelvtanulási lehetőséget, fizikai meló alapvetően (bár szellemileg is megterhelő lehet), sőt még arra is figyelnek, hogy magyar nyelvű honlapjuk is legyen:

http://www.legion-recrute.com/hu/

Nem tudom, hogy komoly-e a felvetésed, vagy csak vicc akart lenni. Mindenesetre az Idegenlégió elég kemény hely, nem vesznek fel akárkit, csak ha kiemelkedő a fizikai teljesítőképessége és a pszichikai terhelhetősége. Meg aztán nem túl vicces a világ ütközőzónáiban golyófogósat játszani ...

A fenti hozzaszolasokhoz: £500-bol el lehet vegetalni egy honapban. En pont ennyit keresek reszmunkaidos droidkent. Alberlet (osztott szoba, jelenleg lakotars nelkul) + heti buspass + telefon havidij + kaja, majdnem nullara jon ki.

Persze nem ez az idealis, de ennyibol is meg lehet elni. Emellett siman kereshetsz magadnak masik allast, akar reszmunkaidoset, akar teljeset. A jobcentre oldalat ajanlom: http://jobseekers.direct.gov.uk/ (plusz van eselyed taxcreditre)

Ha az egyetemet nem tudod fizetni valami egyszerubbel kezdenek a helyedben: HND vagy foundation year. Joval olcsobb, mellette tudsz dolgozni, kapcsolatokat epithetsz (aim jol fog jonni, ha elvegzed a foiskolat / egyetemet es munkat keresel)

Az karrierepitessel kapcsolatban: ha mar egyszer kint vagy, eszedbe ne jusson mashova menni. Ez az orszag tele van lehetosegekkel, elj veluk. Ha fizikai munkat vegzel, akkor meg tobb lehetsoseged van, kivaltod a self-employed kartyat (asszem CSSC a neve) es a legutolso epitkezesen is megkeresed a 8 (de inkabb 9-12) fontot orankent - miheztartas vegett en £5.93-ert droidkodom, de remelhetoleg mar nem sokaig :)

Egyebkent januar 15.-ig van idod felsooktatasi intezmenybe jelentkezni, a helyedben megprobalnam megegyszer.

Sok szerencset.

Melyik egyetem, es mihez ertesz? (IT-n belul)

Errol az egyetemrol/szakrol lenne szo, bar egy csomo szaknak kozos az elso eve ezzel (CS, Forensics, Software engineering, etc.)

Mihez ertek? Kb. ahhoz amit eddig tanitottak, plusz amivel eddig talalkoztam az egyetemen kivul:

-JAVA
alapok, kb. a strukturalt programozas resze (if, loops, stb), nemi GUI, objektumok letrehozasa ill. hivasa, methods, par dolog az API-bol ami a logbookomban landolt. Javareszt tenyleg basic stuff de jol megy (tutorialokon felidoben gyakran kesz voltam mindennel), fuggok viszont a logbookom hasznalatatol.

-Halozatok
alapok, mondjuk a fizikai reteggel eleg jol tisztaban vagyok (az volt elol a konyvben), a tobbirol van nemi halvany fogalmam (mondjuk tudom mi az IP, mi netmask, ilyenek)

-Nemi ERD
Normalizacio jol menne mert nem egy raketatudomany, kene viszont vele meg egy-ket nap bibelodes hogy magabiztosan tudjam mi micsoda es melyik normal formnal mit kell csinalni (pocsek tanarunk volt eddig, most valtottak egy sokkal jobbra :)
Conceptual ERD - nem volt meg eleg feedback ahhoz hogy lassam mennyire vagyok jo ebben.

-mi egyeb... ilyen elmeleti dolgok hogy logika, halmazok, nemi matek, itteni mercevel eleg jo.

Linux
desktop foleg merthogy hol uzemeltetnek szervert, Ubuntu 8.04 ota, ujabban Fedora (KDE), alap parancsok (ilyen ls, mkdir, chmod, apt-get szintuek)

Huh... hat most igy vegigolvasva, 8 het alatt azert ez nem rosz, remelem bennmaradok valahogy, hogy gyarapodjon ez a tudas.

Szerk.: meg emlithetnek dolgokat mint Solid Edge bizonyos szintu ismerete, meg egyeb, nem annyira IT jellegu dolgok amikbe belefutottam anno

Nekem az jon le ebbol (javits ki, ha rosszul erzem), hogy csak az egyetemen kezdtel el ezekkel komolyan foglalkozni, azaz nincs meg hasznalhato tudasod.

Amit en csinalnek a helyedben: kezdesnek part time labor munka (arufeltolto, pizzafutar, akarmi), amibol rogton jon penz ergo nem halsz ehen, de nem visz elore karrier szempontbol. Aztan ha birod a gyurodest, akkor egyetem mellett minnel hamarabb csinalj meg egy certification-t (ha halozatok, akkor ccna, ha java, akkor oca, stb...), mivel ez jelentosen noveli az eselyedet egy junior poziciora.

Kis biztatas a vegere: egy baratom par honap alatt a semmibol, full time melo mellett csinalt ccna-t es aztan el is helyezkedett, mint network engineer (ennek mar 3 eve, azota mar elorelepett joparat, es elvan, mint hal a vizben).

Itthoni egyetem elvégzése nem opció?

--
Gábriel Ákos