Beállt az AMD is a MeeGo mögé

Címkék

Az AMD ma sajtóhírben közölte, hogy beáll az Intel Moblin és a Nokia Maemo projektjeinek egyesítéséből az év elején létrejött MeeGo mögé.

A MeeGo Conference 2010-en az AMD ma bejelentette, hogy csatlakozott a The Linux Foundation MeeGo névre hallgató nyílt forrású Linux projektjéhez. A cég vállalta, hogy rendelkezésre bocsátja mérnöki szakértelmét annak érdekében, hogy lerakhassák egy következő generációs mobil és beágyazott platform technikai alapjait.

A sajtóbejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

Remélem, a grafikus drivert nem õk írják...

Most hova kellene ettől beájulnom?
Meglepő módon elég jól ismerem az N900 grafikus képességeit, tekintve, hogy elégedetten használom jó ideje. Mindez viszont nem változtat azon, hogy a PowerVR-től liszenszelt Poulsbo driverei az Intel saját bevallása szerint is a hulladék kategóriába tartoznak.

Nem tudom, hogy mi lesz a MeeGo-ból, de eddig mind ez, mind a Maemo elég vicc kategória. Nem amit eddig megcsináltak, hanem amit ennyi idő alatt nem...

egy egy eves OS-rol beszelsz, amikor az N900 eloszor kijott, a Maemo joval jobban allt, mint az elso Androidos G1, vagy az elso iPhone, vagy akar az elso WP7-es telefon (mass storage, obex, contact kezeles, Skype, Google talk, es az a task management ami a mai napiig a Maemoban van egyedul jol megcsinalva). A Maemon konkretan nincs mit fejleszteni, a MeeGo meg lassan halad az teny, de azert ahhoz kepest, hogy a WP7 utan a Maemo es a MeeGo a legfiatalabb mobiltelefon OS, es hogy felig meddig desktopnak keszul, nem csak egy dial-and-call OSnek pluszalkalmazas lehetosegevel ahhoz kepest kifejezetten jol allnak

Gondoltam, hogy be fogsz "jelentkezni", mondjuk nincs is ezzel bajom. ;)

"egy egy eves OS-rol beszelsz"

Nem, nem! Én egy 0 éves OS-ről beszélek. Csak az a baj, hogy a Nokia (Intel) ezzel is ugyanazt csinálta, mint a Symbiannal. Nagy mellénnyel bejelentette, hogy itt az új high-end mobil OS, de azóta is csak a pofázás megy, már bocsánat a kifejezésért! Nézd már meg, hogy mondjuk az Android hány verziót, milyen látható fejlődést és hány handset-et tudhat maga mögött. Mennyi MeeGo-s készüléket láttunk ez alatt az egy év alatt?! Ha így folytatják tovább, akkor ez akkora bukás lesz... De ne legyen igazam!

"A Maemon konkretan nincs mit fejleszteni"

Óhhh! Ha ezt komolyan gondolod, akkor ugye tudod, hogy ez a világ első operációs rendszere, ami tökéletes és nem kell tovább fejleszteni. Ne viccelj már! :)

"de azert ahhoz kepest, hogy a WP7 utan a Maemo es a MeeGo a legfiatalabb mobiltelefon OS"

Csakhogy a WP7 már kézzel fogható, bolti termék, míg a MeeGo még mindig valahol a laborokban hánykolódik.

"ahhoz kepest kifejezetten jol allnak"

Kicsit más az elképzelésünk arról, hogy mit jelent a "jól állni", de nem baj! ;)

hat a jol allni az nekem a szabvanyos driverek mukodese hardveres gyorsitassal (Maemo ebben spec jobban all, mitn a Desktop Linux ag, opensource driverekkel mellesleg). Es a MeeGo azert nem csak egy application APIval rendelkezo OS, hanem egy teljes Desktop OS. Abbol a tobbi sem keszult el gyorsabban, arrol nem is bezselve, hogy ez az elso cross-platform Desktop OS arm es x86 kozt, es x86-on mar mukodik ugy, mint egy Fedora, csak a Maemoban megoldott dolgok még nincsenek benne megoldva. Nem is javasolt még MeeGora frissiteni.

Es attol, hogy az N900 az egyetlen Maemos keszulek, még nincs vele semmi baj (sot, tomeggyartas --> olcsobb, es egy jo minosegu keszulek, nem az, hogy egyiknek nem megy a flac hardveres dekodolasa csak a masiknak meg ilyenek, hangfelvetelrol hivas kozben nem is beszelve). Attol hogy még ez az egyetlen keszulek van, az OS mar az elso napjan tudott rendes task management/ablakkezelest, es kulon root modot teljes Linux kompatibilitassal, amiket a tobbi mobil OS ootb azota sem tudja egyiket sem.

Es sem az Androidnak, sem az IoSnak sem a WP7-nek nem mukodott elso napjaiban az obex (meg par masik dolog, pl. Skype es Google talk teljes voip integritassal, mass storage, Adobe Flash folyamatosan, etc.), Maemonak igen, erre mondtam, hogy "nincs mit vele fejleszteni", mert a ravalo appok mar mas teszta, de meg a kernel is cserelheto (rendes repobol akar), minek fejlesztgesse a mar mukodot a Nokia? (amugy igazad van, a battery life-on van mit javitani)

Egyebkent kivancsi lennek, hogy mikor es mennyi ideig tartottal a kezedben N900-at, hogy ilyen biztosan allitod a rossz tapasztalatokat rola! Azt alairom mondjuk, hogy a MeeGo még messze nem all ugy, ahogy kell, de nem is szoktak az ilyen nagyobb projekteket gyorsabban csinalni, es tobb tulajdonost ismerek, akik akkor se cserelnek le a Maemot, hamar a MeeGo tok stabil lenne, mert "mi kell még ebbe, hagyjalmar"

igazabol nem tudom, hogy Maemonal van-e pontosan, de az biztos, hogy Androidon es Symbianon egyik telefonon mukodik, masikon nem a hardverkulonbsegek miatt, azert hoztam fel ervkent. Meg tudtommal alsa-t hasznal az N900, de ebben nem vagyok biztos, es talan rafordul a pulseaudio (de ez erosen fixme)

Egyre jobban böki az oldalam, hogy a Nokia képes lesz-e előállni az N900+1-gyel, ami megfelel az akkori kor aktuális követelményeinek/tudásának, ÉS tudja mindazt, amit az N900 tudott.
Sok olyat olvastam már, ami miatt úgy gondolom, hogy azt a telefont szívesen megvenném. :)

suckIT szopás minden nap! A javaisten bármikor lealázza a C-s webszervered grizzlyvel, pl.

az "N900+1" (N9 lenne, de az a faker than your girlfriend's orgasm kategoria, pl. hadwriting recognition vs. capacitive touchscreen es Qualcomm CPU) szerintem meg egy jo evig nem fog jonni, majd ha a MeeGo teljesen stabil lesz es mindenben tudja majd azt nyujtani, amit a Maemo. De a Maemo jelen formajaban teljesen jo (meg messze jobb, mint a MeeGo), erdemes meg most is N900-at vasarolni, sot, most kifejezetten jo aron is van mar.

amds nokia, must have :)
No rainbow, no sugar

Nekem is furcsa volt elsore, de asszem megfejtettem. Az Intelnek az az erdeke (miutan az xscale-t lepasszolta), hogy az x86-os low-end, de kisfogyasztasu procik megjelenjenek a mobiltelefonokban/beagyazott eszkozokben, mert az Intel x86-ot gyart elsosorban (akar atommal akar valami uj szerkezettel). Az AMD szinten elsosorban x86 gyartasavan foglalkozik (jo, az ATi ota van mas is), neki ebben az esetben szinten az x86-os mobil az erdeke, itt most nem egymassal versenyeznek, hanem egyutt az ARM ellen.
Ha van egy sajat rendszeruk, akkor konnyebben tudnak ala masik vasat tolni (akar masik architekturat), meg akkor is, ha pillanatnyilag nincs mobilokhoz megfelelo fogyasztasu x86.

--
The iPad: Because the iPhone was too small for other people to notice you.

voltak akik anno probalkoztak anno dzsentúval regi armon :D Maemobol kiindulva amugy egesz jol mennek armon is a dolgok, es (fixme) tobb dolognak halad jol a hardveres gyorsitasa. Plasma on n900-at korabban linkeltem, szepen ment, opensuseban mas nagyon lassito tenyezo nincs. Es en mikor atomon neztem linuxot mind siralmas volt egy (akar egymagos) Athlon64-hez kepest

Most már lassan két éve nem használok mást, mint netbookot, és lehet, hogy siralmas egy egymagos AMD-hez képest, csak éppen ez a siralom amúgy tökéletesen elég szinte bármire. Ha valamit kicsit megpiszkálhatnának az a videókártya. Mert ezen a fronton nem sok előrelépés történt ez idő alatt.
Persze az is igaz, hogy míg a teljesítmény stagnál, az akku-idő nő szépen. És mondjuk amíg elérik a stabil 12h+ időt addig tőlem nyugodtan mehet erre a fejlesztés.
Ja meg legyen minél olcsóbb.

Ha pedig egy program lassú akkor nyugodtan lehet ám azt gyorsítani. Legalább a FLOSS ne arról szóljon, hogy "throw some more hardware at it". És nem azt mondom, hogy ez mindíg könnyű, de ha csak ott megcsinálják ahol az, akkor máris egy szebb-jobb világban élünk :P

### ()__))____________)~~~ ################
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"#1000H/UbuFb