HOVD 2010 - Kedvenc szerver operációs rendszer

Címkék

Mostantól 24 órán keresztül lehet módosítási kérelmeket (ez még nem a szavazás) küldeni a címben említett kategória jelöltjeire, amelyek a következők:

  • aix
  • dragonfly bsd
  • freebsd
  • gnu/linux
  • hp-ux
  • netbsd
  • openbsd
  • opensolaris, solaris
  • tru64
  • windows server *

A módosítási kérésekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kategória szavazásra!

Példa:

Ha az foo helyett izébigyó-t szeretnél, akkor:

- foo
+ izébigyó

Ha az tru64 helyett foobar-t, akkor:

- tru64
+ foobar

és így tovább.

Ahol "?" van, ott értelemszerűen lehet javasolni jelöltet az üres helyre.

Hozzászólások

"kedvenc szerver operációs rendszer" módosításokat ebbe a szálba (a válasz linkre kattintva) kérem. Egy válasz egy javaslatot tartalmazzon!

Ebből a szálból a kiírásnak meg nem felelő javaslatok és egyéb hozzászólások törlésre kerülnek!

--
trey @ gépház

illumos: a kodbazis, linuxos analogiaval elve maga a kernel project, nem egy disztribucio.
eredetileg az opensolaris megopenebb forkja volt a nemszeretem nemopen reszek kihagyasaval es/vagy helyettesitesevel. miota az oracle elzarta a csapot, fuggetlenul megy tovabb (es kozben kurvara remenykednek, hogy az oracle tartja a szavat es a kesobbi solaris verziok kodja azert elerheto lesz integralni, csak a friss fejlesztesekhez valo jelenlegi hozzaferes szunt meg)
openindiana: opensolaris kozossegi folytatasa, az ON forras helyett Illumos alapon
schillix: korabbi osol fork/distro, immaron szinten Illumos alapokon.

szoval ha a linuxokbol se disztribuciokra szavazunk, de tovabbra sem akarjuk
kulon szedni a solaris derivativakat, akkor magamat is javitva igy kene kineznie
(solaris expresst meg talan meg sem erdemes bevenni a listaba, amikor meg nem is letezik)
- opensolaris, solaris
+ solaris, illumos

Ebben a témában másodszor nyilatkozol leszólóan mások véleményéről. Szerintem lassan abba kellene hagyni. Szavazz ellene, de ugyan ne legyél már te az, akinek a véleménye az egyetlen követhető út, mindenki más meg balf@sz - mert ez jön le abból, ahogy (vélt) igazadat kinyilvánítod (mondhatni kinyilatkoztatod).

mar ne is haragudj, de eleg sok komolyan vett (legyen a kedvedert overrated, de peldanak a youtube es a google eleg jo) website gnu/linux kernelt hasznal a szerver OS-e alatt, szeritnem a szavazasban azert eleg biztos helye van

Azzal egyetertek, hogy nem kene a Vanillas kernelt osszehasonlitani az Ubuntu patchelgetett kernelevel, mert a BSD-k kernelei kozt joval tobb kulonbseg van, de a gnu/linux eltavolitasa a lehetosegek kozul viccnek is rossz

Látom nem sikerült megérteni: a stílusával nem értettem egyet, ellenben jeleztem, hogy szerintem mi módon tudná a jelenleginél korrektebben jelezni a véleményét.

(Nem vagyok gondolatolvasó és jövőbelátó, ennek ellenére az a tippem, hogy ha itt mindenki hőzöng és morgolódik, és egyedül a témafelvető és én jelzem a véleményem a szabályoknak megfelelően, Trey akkor sem fogja kidobni a Linuxot a VMS kedvéért. Ellenben úgy gondolom, hogy a sok olvasni nem (csak írni) tudó analfabétának igenis csak az segítene, ha - feltéve, hogy marad így a szavazás :-) - Trey igenis meglépné ezt, és odaírná, hogy "Emberek, lehetőségetek lett volna, nem szavaztátok meg, amit akartatok". De hadd ne adjam már a szátokba ...)
Azt remélem, azért lesznek olyanok is, akik értik a problémámat.

nem érdekel. nyilvánvaló, hogy nem ez volt az első, és nem is lesz az utolsó leszóló post-om. a mindenki más balfaszt nem tudom, honnan vetted, nem is érdekel, de ilyet sosem állítottam.

az, aki képes javasolni a tavaly 80%-ot kapott jelölt cseréjét, az egész egyszerűen HÜLYE. aki meg nem érti, hogy miért szólom le az ilyet, arra szintén csak hasonlókat tudok mondani. bocs.

"nem érdekel", "nem érdekel", "hülye", "hülye"

Forrest Gump:
anyukám azt mondta:"az a hülye aki mondja"

Más (Buffon) meg ezt mondja: "A stílus maga az ember."

No mindegy, kiszálok, úgy látom nem csak nekem nem sikerült a te írásodat, de neked sem sikerült megértened az én írásomat. ÍJ

Jó hörgést!

Én meg sajnálom, hogy azt az egy szót sem sikerült értelmezned, amit pedig kifejezetten a gyengébbek kedvéért ki is emeltem: hogy más véleményét ennyire bunkó stílusban nem illik leszólni.
Amúgy hoztad az eddigi formád, de nem dicsérlek meg érte: nem vagy ügyi, próbálj meg nyugodtan szocializálódni, majd az óvónéni szépen elmagyarázza, hogy mit is jelent ez a szó.

+1.
Én meg a VMS-t nem ismerem, de a másikat igen :-((

(Amúgy nem is értem, lassan 3 órája kinn van, és még nem szólt senki, hogy de mi a szaré' van ott annyi *BSD, oszt bezzeg Linuxból csak egy, nem pedig külön a R6, meg a Bubi, meg a Debil, meg a mega mega.)

valahogy be kene szoritani a vms-t a listaba, de nem a linux helyett ;)
vagy legyen 11 opcio, vagy mondjuk -tru64:
baromi jo rendszer volt a maga idejeben, de mar nem supportalt
csak hobbistak hasznaljak meg mindig. ettol meg lehet valaki
kedvence, csak azt mondom, hogy openvms-t meg mindig karbantartjak
es vas is keszul ala, ergo talan tobb keresnivaloja van a listaban.

szerk.: mindenkinek ennyire szar a humorerzeke? ;)

Ez itt baromira OFF:
"vagy mondjuk -tru64:
baromi jo rendszer volt a maga idejeben, de mar nem supportalt"

e szerint:, és az itt található Roadmap szerint minimum 2012 -ig supportált. (Ja igen, szarul van megcsinálva az oldal, én is hamarabb találtam 2007-es doksit, ami szerint már nem supportált.) Amúgy Linux 2.4-es meg pláne az előzőek se supportált ha jól tudom, de attól még van jópár használatban levő ketyere, amin a mai napi az(ok) fut(nak). No azokat használják hobbisták :-)

"csak hobbistak hasznaljak meg mindig."

Khmmm. Ha nem veszed zokon, nem rakok ide olyan Mo-on létező cégneveket, ahol még mindig élesben fut.

Mondjuk én ismerek olyan helyet, ahol a mai napig DCL script van makefile helyett... A VMS-t mindenképpen be kell rakni a listába, de sajnos egyáltalán nem értek hozzá, hogy mi helyett volna jó. De VMS kell, anélkül nagyon-nagyon nem lenne teljes a szavazás.
----
Hülye pelikán

-gnu/linux
-dragonfly bsd
-hp-ux
-tru64

+ Red Hat Enterprise Linux és származékai
+ SUSE Linux Enterprise Server és származékai
+ Debian, Ubuntu Server Edition
+ Egyéb gnu/linux alapú szerver

Indoklás:

Az előző évek "kedvenc szerver operációs rendszer" szavazásait visszanézve rendre toronymagasan a linux rendszerek jönnek ki, ezért indokoltnak látnám, ha szét lenne ez az opció bontva a nagyobb, szerveren is használt linux terjesztés "családokra".
A RedHat és a SLED _szerintem_ jelenleg a két domináns Enterprise Linux. Mellettük a Dabian történeti okokból domináns, de nem igazán nevezhető Enterprise-nak, így sok esetben nem rúghat labdába versenyzőként. (Nem technikai értelemben, hanem mert X cég IT vezetése inkább fog Enterprise Linuxot választani.) Viszont több embertől hallottam, hogy Debian-ról Ubuntu Serverre váltott, ezért raktam őket egy kategórába. Ezen kívül sok új szerverre kerülhet Ubuntu Server, egyszerűen azért, mert manapság trendi az Ubi. És tagadhatatlan, hogy létezik egy egyéb linux kategória, hiszen sokan használnak gentoot, slackwaret és más rendszereket szerveren is.

A kiesőkről: nem, nincs egyikkel sem semmi bajom, egyszerűen a tavalyi szavazáson mind a három opciónak sikerült 0%-os részesedést kiharcolnia, összesen 5 (öt) szavazatot begyűjtenie. Ezzel igazoltnak látom, hogy a fenti három opció _ezen szavazáson_ megérett a kihullásra. (Nem vitatom, minden bizonnyal léteznek rendszerek, amikre azok a legjobb választási opciók.)

Disclaimer:

Nem igazán vagyok szerverüzemeltető. Azért szeretem a HOVD szavazásokat, mert egy csomót lehet a kommentekből és az eredményekből tanulni. De pont a szerver OS eredménye nagyon uninformatív amiatt, hogy a liunux minden évben 70-80% között teljesít, de hogy melyik terjesztés, azt nem igazán tudni. Tudom, biztos lesz kedvenc linux disztró szavazás is, de ott meg alaposan összemosódik a szerver vs desktop preferencia, ami szerintem teljesen más.

Uff, jöhetnek a kövek. :-)

Csaba

> Az előző évek "kedvenc szerver operációs rendszer" szavazásait
> visszanézve rendre toronymagasan a linux rendszerek jönnek ki, ...

Mert javarészt az oldalt linuxosok látogatják. Mondjuk egy hpux üzemeltető számára nem sok érdemi információval szolgál az aktuális ubuntu desktop nyűglődés.
--
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Ha javarészt linuxosok támogatják, akkor pláne van értelme valami hasonló bontásnak. A magam részéről meg az leszarós, hogy *bsd. Az általad deklarált többségnek készülsz a nyakára kullantani, meg az iménti kolléga szandálosozása. Mondjuk számomra jó közelítéssel nulla értékkel bír, hogy bontva van a linux, vagy a bsd, de kicsit röhejes ez a tudományos-vérprofis hpux nyüglődés, csak hogy jól értsd ;]

Desktopról meg nem tudom ki beszélt...

Ha már ilyen szép érveket írtál, én is írok párat:
- Ez nem kedvenc szerver linux disztró szavazás, hanem kedvenc szerver operációs rendszer szavazás. Mivel a linux disztrók magja és userspace-e nagyrészt megegyezik (nyilván a különbség az eltérő verziók és az esetleges patchek), ezért gnu/linux-ból pontosan 1 indokolt.
- A felsorolt disztrók a kedvenc linux disztribúció szavazásban is helyet kaptak, tessék ott dönteni közöttük.
- A hp-ux és a tru64 semelyik másik szavazásban nem kap helyet, megérdemlik, hogy legalább ebben a szavazásban helyet kapjanak, ha már egyszer unixok. A dragonfly bsd abban a kivételes helyzetben van, hogy a kedvenc bsd rendszer szavazásban is helyet kapott, de mivel a bsd-k külön rendszereknek tekinthetőek az eltérő kernel és userspace miatt, inkább helye van ebben a szavazásban, mint 2 linux disztribúciónak.
- Attól, hogy a gnu/linux várhatóan 70+%-ot fog kapni, a többi 9 eredmény még lehet informatív, hiszen az eredményeket össze lehet vetni egymással úgy is, hogy a szavazatokból kivesszük a gnu/linux szavazatait. Ellenben ha kiveszel 3 jelöltet, azzal pont azt éred el, hogy a linux nélküli jelöltek száma 6-ra csökken, és bár ezeket továbbra is össze lehet vetni egymással, a kieső jelöltekkel már nem.

--
Don't be an Ubuntard!

Hogy miért nem releváns itt a kedvenc linux disztró szavazás, már fentebb reagáltam. Biztos ott is megértetted, nyilván nem értesz ezzel egyet, szíved joga.

Most itt csak erre reagálnék:
hp-ux és a tru64 semelyik másik szavazásban nem kap helyet, megérdemlik, hogy legalább ebben a szavazásban helyet kapjanak, ha már egyszer unixok

Ezzel nem értek egyet. Biztos van még más unix, amit be lehetne ide rakni, azért mert unix-ok. (SCO Unix?) Minden bizonnyal azok is elérnék a 0%-os eredményt, a hp-ux és a tru64-hez hasonlóan. Szerintem ideje búcsút mondani ezeknek, hisz látható, hogy (itt) egy marginális kisebbség használja őket csak.

Szigorúan magánvélemény.

Csaba

Semmi gond. Ezen elgondolés mentén ki kell szedni a listáról a legnagyobb kakukktojást! Vajon ki találja meg melyik az (Nem, nem a Linux az)?


    * aix
    * dragonfly bsd
    * freebsd
    * gnu/linux
    * hp-ux
    * netbsd
    * openbsd
    * opensolaris, solaris
    * tru64
    * windows server *

--
trey @ gépház

Nem tudom, hogyan jutottál erre a következtetésre. Én konkrétan arra gondoltam, hogy inkább a Windows-t kell kompletten kibaszni innen, mint a Linux-ot. Az utóbbi javaslatot (Linux eltávolítása) csak rossz viccként tudom értékelni több szempontból is.

--
trey @ gépház

Csak összefoglaltam a korábbi gondolatmeneteket egy kis ellenzéki magatartás formájában :)

Amúgy felénk (pár közepes cég nemzetközi "konzorciuma" nagyobb multiknak szolgáltatva) a gyakorlat a win-debian tengelyt erősíti. Az angolok kezdenek egyre jobban nedvesedni a linuxtól, gondolom még nem láttak igazi júnixot, aztán azé ;]

Szálban olvasd végig és értsd, hogy mit akartam mondani azzal, hogy "a gondolat mentén" haladva. Ha csak Unix leszármazottai és klónjai lenne a cél, akkor a Windows-nak van ott a legkevesebb helye. Engem nem zavar ott a Windows. De nehogy már a Linux-ot vegyük ki, ami toronymagasan rávert az összesre és vegyük el a szavazók 70%-nak kedvencét (azért ez mégis csak egy kedvenc szavazás) azért, hogy 2 ember kedvence bekerülhessen, elrontva ezzel a többség játékát.

Fontolgatom egyébként, hogy jövőre - elkerülve a vitákat - az idei utolsó kettő helyezett minden kategóriában automatikusan kiesik, ha több +1 szavazat jön más, új jelöltekre az előszavazásban. Ha valamire kevesebb szavazat jön, az nyilván annyira nem kedvence a HUP olvasóknak.

"Fontolgatom egyébként, hogy jövőre - elkerülve a vitákat - az idei utolsó kettő helyezett minden kategóriában automatikusan kiesik, ha több +1 szavazat jön más, új jelöltekre az előszavazásban. Ha valamire kevesebb szavazat jön, az nyilván annyira nem kedvence a HUP olvasóknak."

támogatom.

Nincs itt semmiféle erőltetés. A VMS-nek ha más nem, történeti okokból helye van a listában, és méginkább azért, mert eddig akárhány embert hallottam róla beszélni, aki konkrétan dolgozott is vele, csak dícséretet hallottam. Szomorú, hogy kihal lassan.
----
Hülye pelikán

Hát a linugzos marhaságok a szál tövéből (vagy másik szál, már nem is tudom). Én csak treyre reagáltam, hogy szegény winszerverre csúnyán nézni, mert kakukktojás nem biztos, hogy pozitív ötlet, mert egyrészt a vms (aminek helye van itt) is kakukktojás ilyen értelemben, másrészt mert ha csak unixlike rendszerek vannak, az is fura lenne.
----
Hülye pelikán

tegyük már tisztába végre ezt a kihalást.
a vms konkrétan egy operációs rendszer, most nevezzük így: termékcsalád régi verzióinak a konkrét neve és az egész miskulancia összefoglaló neve. A mostani vms-eket openvms-nek hívják.

Jó lenne, ha pontosítana mindenki, hogy melyikre gondol, mert az, hogy a vms (pl. az 5.4-es vms) kihal, igen örvendetes jelenség, mint ahogy örülünk a 6-os explorer meg a win95 kihalásának is.

Az pedig, hogy a vms termékcsalád, vagy az openvms kihal, meg egyszerű tévedés, elég nagy megrendelő(k) áll(nak) mögötte ahhoz, hogy még sokáig nem fog kihalni.

A magam részéről örülni fogok annak, ha valaki a "vms termékcsalád" kifejezés helyett mond egy sokkal jobbat.

Én nem láttam még olyan kiírást, hogy kedvenc linux szerver disztró szavazás, csak olyat, hogy kedvenc linux disztró szavazás. Ami lehet általános felhasználásra és/vagy desktop felhasználásra.

Én látnám értelmét annak, hogy:
- olyan linuxos szavazás legyen, ahol nem keveredik a szerver célú felhasználás mással
- olyan szavazás legyen, ahol kiderül a linux és a több kereskedelmi unix egymáshoz viszonyított részaránya.

Nehogy pár komoly öltönyös úrnak itt szandál vásárláson kelljen gondolkodnia mostanában...

-1

Nem, van kedvenc Linux diszno szavazas pont erre.

> Nem igazán vagyok szerverüzemeltető.

Vannak, akik szerveren (ertsd: 16-64 CPU, 64-512GB RAM) elunk-halunk, es fontosnak tartjuk, hogy mint a Unix(tm) egyik utolso mentsvara, legalabb ez a szavazas emlekezzen meg az "alternativ" OS-ekrol. (Amig ki nem halnak, ugye.) Elfogultsag es trollsag vadja nelkul is eszreveheto, hogy ezen a portalon minden nap 23 ora 59 perce a Linuxrol es a Windowsrol szol.

Es bocs, ha masok erveit reszben elismeteltem.

Just my 2 cents stones ;-)

fontosnak tartjuk, hogy mint a Unix(tm) egyik utolso mentsvara, legalabb ez a szavazas emlekezzen meg az "alternativ" OS-ekrol

Csak nosztalgiából? Szerintem semmi értelme. A futottak még kategóriát mindenhol kiteszik a taigetoszra. Sajnos, ez van. :-(

De amúgy, ha trey hajlandó lenne a linuxokat bontani és a futottak még kategóriákat nosztalgiából bent hagyni, s ezzel a szokásos 10-es számot kibővíteni, akkor máris okafogyottá válna ez az évről évre visszatérő fölösleges vita.

Szigorúan SZVSZ.

Csaba

> Csak nosztalgiából? Szerintem semmi értelme.

En speciel ebbol elek... Most mindegy, hogy nem HP-UX, hanem AIX, az elv hasonlo. (Termeszetesen hivatalbol utalom a HP-UX-ot ;-))

---

Ha en csinalnam a szavazast:

- nem lenne limit 10 valasztasi lehetosegig, amire 1 szavazat jon, az bekerulhet (osszesen <1000 ember szokott szavazni)
- a 0 szavazatot kapottakat minden evben torolnem, igy ujra be kellene szavazni oket a kovetkezo evben, ha valakit erdekelne
- az eddigieknek megfeleloen csak az elso 10 kerulne be az eredmenyhirdetesbe
- csak nagyon indokolt esetben vonnek ossze egy pontban tobb lehetoseget, de inkabb egyaltalan nem (tehat pl *ubuntu lehetne egyben, de a Mint kulon lehetoseg lenne), ld az elso pontot
- minden kovetne a hivatalos irasmodot (opera -> Opera stb)

Ezzel csak az a gond, hogy alapjaiban forgatna fel az eddig megszokott HOVD-t, a tobbletmunkarol nem is beszelve. Kulonben sem en csinalom a szavazast. Tehat marad minden a regiben. (A unixok is! ;-))

Kedvenc szerver operációs rendszer:

  • centos
  • debian gnu/linux
  • fedora linux
  • gentoo linux
  • red hat enterprise linux
  • suse linux enterprise server
  • ubuntu server
  • windows server*

* a jelölt helyett lehet más linuxot ajánlani

;)
--
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Az egész felmérés egy kicsit necces ebben a formában, gondolom ez jár a fejedben. Ha van párezer ember aki idejár, és annak egy mérhető része üzemeltet szervert, akkor azok között is nagyjából fehér holló lesz az, aki pl egy AIX-be beleszagolt. Ez nyilván nem mond semmit az oprencer jóságáról, egyszerűen jóval ritkább.

Beszédesebb lenne egy olyan felmérés, ami a kiszolgálónak használt gépekről ad képet... vagy valahogy tovább bontani kategóriákra az egészet.

Beszédesebb lenne egy olyan felmérés, ami a kiszolgálónak használt gépekről ad képet...
A kérdés az, hogy mi a kérdés? :-)
Mármint, hogy pontosan mit is szeretnénk megtudni a szavazásból? Ha jól látom, keveredik itt több szempont. Szerintem sokan azt szeretnék belelátni ebbe a szavazásba (is), hogy melyik szerver operációs rendszer a _jobb_. Mások arra kíváncsiak, hogy mi a közönség kedvenc szerver oprendszere. És néhány olvasó, pl jómagam, arra kíváncsi, hogy melyik oprendszert válasszam egy olyan feladatra, amit egyébként bármelyik a listából el tud végezni. Azt már látom, nem fogok hozzá hp-ux-ot választani, mert nem lesz pénzem LGee-t megfizetni rendszergazninak, de úgy tűnik, szandálos linux Pistikét minden bokorban kapok. Már csak azt szeretnmém tudni, hogy L. Istvánjaink red6, sled, debian vagy valamiféle egyebet szeretnek jobban? (Szerveren!)
Csaba

Ebbol viszont pont az nem derul ki, hoyg Linuxokon belul melyik, tehat tenyleg erdemes lenne egy ilyen szavazast is inditani ("Linux szerver").

De en inditanek a labbelirol is:
- papucs
- szandal
- bakancs
- cipo
- mezitlab

De ebbol inkabb csak nev szerinti szavazas eseten lehetne kovetkeztetest levonni (a szavazora)

--
http://www.micros~1

Én ezt a viccet windózzal ismerem :)

Amúgy ahogy nézem
"Operating systems

AIX V5.3 or later
IBM i 5.4 or later
SUSE Linux Enterprise Server 10 for POWER™ (SLES10 SP2) or later; Red Hat Enterprise Linux 4.7 for POWER (RHEL 4.7) or later RHEL 5.2 or later"
A kettő nem zárja ki egymást ;]

-
meggondoltam magam, törlöm a flame-et :D

Vicces, hogy mennyire nem vették egyesek a lapot . :)

----------------
Lvl86 Troll

Minden szavazas kenyes pontja a jeloloallitas.
A jeloloallitasnal sokkal konnyabb veszekedni, es rossz izt erezni, mint a konkret szavazasnal.
Amit Trey csinal, miszerint szovegszeru modositasokat ker, egy hosszu tapasztalat eredmenyenek latszik. Esszeru ez, hiszen igy mindenki lathatja/erezheti, hogy minden bekerult jelolt kovetkezeskeppen egy kikerult jeloltet is jelent, ez varakozas szerint noveli a jelolo felelossegtudatat, es konnyelmuen ki lehet dobni a formailag nem megfelelo jeloleseket. Termeszetesen, mint minden jeloloallitassal, ezzel is van problema, az egyiket megmutattam:
- csak olyat velemenyezek, amit ismerek (altalanos etika)
- szeretem benne latni a VMS-t (szemelyes preferencia)
- betartom Trey szabalyat a jelolesre
Ezekbol a szabalyokbol egyertelmuen kovetkezik a jelolesem, ugy is mondhatnam, hogy nem tehettem mast. Termeszetesen mas nezopontbol nezve a jelolesem irrealis, megint mas nezopontbol nezve bosszanto. (konkretan kocka poennak tartom, hogy a szabalykoveto magatartas hulyeseget szul, de ez is csak egy privat velemeny)

Az elobbi szalban felmerult egy otlet, hogy a tavaly legrosszabbul teljesito n jelolt automatikusan essen ki. Igy lehetoseget biztositva olyan szovegszeru jelolesekre, amik nem tartalmaznak - jelet. Ez ugyan javitana a jelolesi algoritmuson, azonban a feldolgozast jelentosen megnehezitene, hiszen ketfajta jelolest kellene valami modon osszefesulni. Lehetne azt mondani, hogy csak a tavaly legrosszabb n jelolt helyett lehet n ujat jelolni, azonban ez a modszer meg nem rendelkezik a jelenlegi algoritmus felelossegtudat novelo hatasaval.

Esetleg meg lehetne szabni, hogy melyik n az, ami szerepelhet a - jel utan.

Mindegy, ezek csak otletek. A jelenlegi HVOD szavazasi rendszer eleg jo, Trey munka-, es bosszankodasmennyiseget ugy se lehet nullazni. A szavazas elso par helyezetje reprezentativ. A jeloloallitas hibai legfeljebb az utolso nehany helyezesnel jelentkeznek.

FYI: ez nem szavazás, hanem javaslatkérés. Arra való, hogy amikor összeállítom a végleges listát, akkor esetleg lehetősége legyen bekerülni olyasminek is, ami esetleg elkerülte a figyelmem. Mivel ezek a listák hosszú évek (immár 6 vagy 7 év) alatt alakultak ki (mondhatjuk elég kiforrottak), csak akkor nyúlok hozzájuk, ha valóban indokolt. Nyilvánvaló, hogy az olyan javaslatnak nincs semmi ereje, ami arra buzdít, hogy vegyük ki az elmúlt 6 év győztesét és tegyük be helyette azt, ami az elmúlt 6 évben egy jelölést sem kapott. Főleg, hogy a tavalyi listán van egy jelölt, amire a kutya sem szavazott. Az általad javasolt VMS feltehetően bekerül a tavaly 0 szavazatot kapott DragonFly helyére.

--
trey @ gépház