Mi lesz a következő OS X kiadás kódneve?

Címkék

Lion. Erre tippelnek többen is. Az ismert tény, hogy az Apple a macskafélék családjából választva nevezi el Mac OS X operációs rendszerének kiadásait. Az elmúlt években köszönthettük már a "Cheetah"-t (10.0), a "Puma"-t (10.1), a "Jaguar"-t (10.2), a "Panther"-t (10.3), a "Tiger"-t (10.4), a "Leopard"-ot (10.5) és legutoljára a "Snow Leopard"-ot (10.6).

De miért éppen a "Lion" lenne a 10.7 kódneve? Az Apple a napokban szétküldött egy meghívót, amelyben a főhadiszállására invitálja a meghívottakat. Az esemény, amelyre a kiválasztottak hivatalosak, a "Back to the Mac" névre hallgat.

A meghívó szövege szerint a résztvevők október 20-án bepillantást nyerhetnek a Mac OS X következő nagyobb verziójába. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy a Mac OS X 10.7 a "Lion" nevet kapja. Mivel az oroszlán a "nagymacskák" királya, egyesek arra következtetnek, hogy ebben a kiadásban nagy változások érkezhetnek.

A részletek itt.

Hozzászólások

BeszMacen már arról suttognak, hogy visszatérnek ARM-ra.

talan mert a 312MHz-es arm processzort nem a 100x akkora meretu 4magos Core 2 Quad 2,66GHz-cel kene osszehasonlitani.

Az arm nem csak fogyasztasban jobb, erre a Maemo az elo pelda. Bar nehany programot ujra kene irni, es nem hiszem, hogy pl. az Adobe szivesen irna az arm-os OS X-re flash playert pl. De a Windows 7-tel ellentetben itt nem sok kodot kene atszabni ahhoz, hogy leforduljon armra (mondjuk ez erosen fixme)

Es azert az arm csak egy modernebb architekruta, nagyobb jovo van benne, es nem kell elviselnie az x86 20 eves hulyesegeit backward compatibility cimszo alatt

erre mondtam, hogy fixme, ugyanis nem tudom, hogy melyik konnyebben portolhato armra, midnenesetre erzesem szerint az OS X. Induljunk csak ki a 64 bites Windowsbol, de leginkabb a ra irt alkalmazasokbol, driverekbol. Miota megoldatlan kerdes nemelyik? (ezert gondolom, hogy a Windows 7 problemas lenne arm-on, de ettol fuggetlenul tudhatsz errol tobb informaciot) Apple-eknel meg mar volt ppc -> x86 valtas, azert is erzem ugy, hogy meg tudnak oldani

Egy jo resze igen, leven pl. anno az XBox360 devdoard egy Apple Quad G5 volt. A hazon belul fejlesztett driverek szinten (sok ilyet irt anno a Microsoft), a tobbi pedig ha lenne ra igeny szinten mukodne. De lehet olyat is csinalni, mint pl. a MorphOS (majd Chain|Q kijavit), abban egy jo darabig a TCP/IP stack egy m68k emu alatt futo cucc volt. Vagy az x86 emu a videokartya inithet, h a BIOS-ban levo szoftver le tudjon futni. Satobbi. A megoldas mar evtizedek ota letezik, piaci igeny nincs ra.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"talan mert a 312MHz-es arm processzort nem a 100x akkora meretu..."

Na és ez ki a kutyát érdekli?! Mutass nekem ARM-ban olyan sebességet produkáló CPU-t, ami összehasonlítható egy i7-es sebességével.
Lehet arra r*cskázni, hogy nekem ARM proci van a gépemben, nem gagyi x86, de rohadtul nem mindegy, hogy mondjuk fél nap, vagy fél perc alatt renderel le a Maya egy képkockát egy animációból.

"Az arm nem csak fogyasztasban jobb, erre a Maemo az elo pelda."

Hát a Maemo egy olyan remek példa az ARM sikerére, hogy csak na! :)
Az N900 akkorát tarolt a smartphone piacból - minden szempontból-, hogy alig győzzük kapkodni a fejünket. :)))

"De a Windows 7-tel ellentetben itt nem sok kodot kene atszabni ahhoz, hogy leforduljon armra"

WTF?! :O

Én jól megvagyok az x86-os MacOSX-szel is, legalább mennek a Windowsos és Linuxos cuccok is rendesen. Remélem nem fogja az Apple a hatalmi törekvései miatt valamelyik A4 utódra kényszeríteni a felhasználóit!

jezusom... inkabb hagyjuk. Piaci reszesedesbol akarod megmutatni, hogy valami technikailag jol van-e megoldva? Vegyel akkor iPod nanot, annak nagy a piaci reszesedese. Vagy keruld messzirol a routerboard routereket, mert DLinkbol sokkal tobbet adnak el. Logika FAIL

Vagy rakj fel 600MHz-es Pentium 3-asra MeeGo-t 256MB rammal. Kivancsi vagyok milyen gyors lesz. Jo, nem korrekt pelda regi CPU-t felhozni, de ha 100 arm elfer egy x86 CPU helyen, akkor azoknak a teljesitmenye ossze is tud ám adodni, ha ugyesen csinaljak...

Mobiltelefonba szánt CPU-t asztali CPU-val összehasonlítani FAIL.

(Egyébként, ha érdekel, a 400 Mhz-s MSM7200-s cucc, ami a HTC Kaiseremben van, kb. egy 75 Mhz-s P1-nek felelt meg a saját méréseim alapján, de ezek gyakorlatilag jórészt elágazások és memóriaterület-másolgatások és csakis integer számítás.)

----------------
Lvl86 Troll

"Piaci reszesedesbol akarod megmutatni, hogy valami technikailag jol van-e megoldva?"

Ne beszéljünk már mellé, légy szíves! Arre válaszolj, ha megkérhetlek, hogy tudsz-e nekem 2010 őszén olyan ARM processzort vagy ARM processzorokat tartalmazó gépet mutatni (akár dev. board szinten), ami összehasonlítható egy i7-es sebességével!

"ha 100 arm elfer egy x86 CPU helyen, akkor azoknak a teljesitmenye ossze is tud ám adodni"

Gyártó, típus, ár?

"talan mert a 312MHz-es arm processzort nem a 100x akkora meretu 4magos Core 2 Quad 2,66GHz-cel kene osszehasonlitani."

akarod mondani 1ghz dualcore ARM-ot

"Es azert az arm csak egy modernebb architekruta, nagyobb jovo van benne, es nem kell elviselnie az x86 20 eves hulyesegeit backward compatibility cimszo alatt"

az ugye megvan, hogy az armot 1985-ben terveztek?
bar ketseg kivul modernebb es logikusabb architektura

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Na-na, az ARM, mármint a cég jelenleg x86 konkurenciává akarja tenni az architektúráját, nem csak notebookokról, hanem szerverekről is szó volt, és hát erre minden esélye meg is van. Nem vagyok az Apple üzletpolitikájának a híve, de ha ARM-ra váltanának, az biztos segítene az ARM fejlődésében.

PowerPC 602 ugyan létezett, de nem volt egy sűrű darab, és sosem szerelték Macekbe. Amúgy a 603-as mag egyszerűsített változata volt. A Newtonban meg ponthogy ARM volt, egy ARM 610 hajtotta, a Wikipedia szerint.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Annak még lenne értelme hogy hatalmas akkuidő mellett egy-két A4-en fut minden - a gépek túlnyomó többsége 98%-ban idle - és amikor kell lóerő akkor az A4-es proci beröffent maga mellé egy-két Inteles magot.

Ugyan az Apple jól kézben tudja tartani a hardvert, de elég merész húzás lenne tőlük ha kitennék az Intel magokat egy bővítőkártyára most, hogy végre kiforrottnak tekinthető az OS X.

Nem kell mindjárt világmegváltást jósolni egy jó marketingmondat miatt, egyszerűen csak beért az OS X, végre átnevezhető Lionra. (Alátámasztanám azzal, hogy a Hópárducot is állítólag azért adták egy marék cukorka áráért, mert annyira de annyira büszkék rá és annyira de annyira szeretnék ha mindenki upgrade-el.)

és iPhone5 lesz a neve. A apple laborokban már előírták mindenkinek a kondigépek használatát, és lekoppintották a kisvakond nagy zsebes nadrágját is apple-ös egyenruhának, hogy beleférjen a pc méretű iMacPhone, és persze hogy ne a fülüket tegyék a telefonra, hanem a telefont emeljék a fülükhöz a bemutató napján.

Nem hiszem hogy azért fejlesztették a bootcamp-et meg tették a gépeiket windows kompatibilissá hogy most egy huszárvágással új architektúrát dobjanak be.
Épp hogy befejezték az Intelre áttérést, a Snow Leo az első Intel only kiadás. Most a következő már megint valami "universal binary 2" sokarchitektúrás öszvér lenne? Egyszerűen ellent mond egy józan marketingstratégiának.

---------------
Értelmezési hiba! Elolvassa újra? I/N

Szerintem az Apple egyik legjobb huzasa volt az Intel platformra valtas...

Es akkor most majd ez a Lion kodnevu tunemeny is kismillio csellentyut hoz be, valtoztat meg, tuntet el a Cocoa API-ban? Fejlesztes kozben kellett realizalnom, hogy ugy valtoznak a dolgok verziorol-verziora, hogy egyszeruen nem erdemes regi verziok tamogatasaval szivni. Majd fut, ahogy fut. Ehhez kepest a WinAPI egy csoda.

Amig nincs 64 bites, szerintem nem kene vele hosszu tavon tervezni desktop/server vonalon.
Par ev mulva az emberek elverjak, hogy a fogkefejukben is tobb mint 4Gb ram legyen.
Es a ram gyarak mar nem fognak emlekezni arra, hogy hogyan kell kisebb rammot gyartani :)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Lion?
Mért nem inkább Garfield?

Arch 2.6.35.4,Xfce4

Szerintem OS X Lolcat vagy Pussycat.

http://hup.hu/node/93747#comment-1132555

A mondandojanak elso fele teljesen jogos volt, sok eve nezem a HUP-ot de meg mindig nem ismerek belole szinte semmit.
Viszont ha basztat jogtalanul faszsagokkal akkor kovetkezetesen tegye azt. Vagy ezek szerint az Apple a kivetel es arrol spekulaciokat is lehet zengeni barhol.

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=Sf8cM7f6P2I

(rosszmáj)
Vagy lehet, hogy végre stabil lesz benne a finder
(/rosszmáj)

Komolyra fordítva: igen egy Apple bejelentés mindig Hype szagú, azonban az architektúra váltással
már anno is sok professzionális felhasználó szívott. A jelenlegi Microsoft-Adobe pletykák ismeretében
pláne érdekes találgatások merülhetnek fel.. Nemtom, szerintem rövid távon nem nagyon fognak korszakalkotó bejelentést tenni, de talán nem véletlen, hogy az Apple anno felvásárolta azt a procigyárat, és az sem véletlen, hogy saját fejlesztésű procikat tesz az iPhone/Pad termékeibe.
Azt tudnám elképzelni, hogy (ahogyan már valaki előttem írta) egy hibrid rendszert fejlesztenek.
A4/Core i3/5/7 alapokon.

A végére egy kis utópia: Vagy kihoznak egy olyan hatalmas teljesítményű saját fejlesztésű procit, hogy az óesix majd az x86 emuláció ellenére is olyan, de olyan gyorsan pörgeti rajta az x86 progikat, hogy jobb lesz, mint ha natív lenne... tvájszezmácsezmeniezfászter....

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537

A CPU architektura valtas azert vicces volt ... Nem mintha lenne/lett volna Apple gepem, csak par Mac-es haver/munkatars mondta allandoan, hogy "de ego ez az x86, en elhanynam magam, ha nekem azt kene hasznalni, bezzeg a kiraly PPC a Mac-ek alatt"! Ezutan azert _nagyon_ vicces volt a tortenet, erdekes modon az emlitett emberek nem fikazzak tovabb az x86-ot, mar nem ego, hanem tok meno, es az Apple "tok okos volt", hogy vegre meglepte ezt a mar "idoszeru" lepest :) Na mind1, csak ezen azota is mosolyognom kell, sorry :)

Netán Mac OSX Longcat, vagy OSX Tacgnol.