Tipográfiai eszköztár és betűkészlet az OpenOffice.org-hoz

Az FSF.hu Alapítvány támogatásával elkészült OpenOffice.org tipográfiai eszköztár és Magyar Linux Libertine G Graphite betűkészletek látványos OpenType-szerű kiadványszerkesztési lehetőségekkel ruházzák fel az OpenOffice.org-ot.

Az OpenOffice.org eddig is egyedülálló tipográfiai tulajdonságokkal büszkélkedhetett a szövegszerkesztők között. Ilyen például a 2.2-es változattól alapértelmezett alávágás, amely még a Microsoft Word 2010-ben is csak külön bekapcsolandó (vagyis sokak által nem ismert és nem használt) lehetőség.

A fejlett betűkészletek támogatásával 2 hónappal előzte meg a Microsoft Office szövegszerkesztőjét, de ez még nem az elterjedtebb OpenType, hanem a kevésbé ismert Graphite formátum támogatását jelentette. Szerencsére, mivel így kiderülhetett, hogy milyen előnyöket hordoz a nem nagy szoftvergyártók által fejlesztett, a betűkészlet-forgalmazók által nem vagy kevésbé támogatott Graphite technológia a gyakorlatban. Az OpenOffice.hu-n megjelent cikk részletesen felsorolja az új, választható betűtulajdonságokat, mint az alapértelmezett f (köztük az fj) ligatúrákat, a speciális st, ct ligatúrákat, ugráló számokat, kiskapitálist (félkövér, dőlt, félkövér dőlt változatban is), valódi mínuszjelet, egalizált vagy egyenletesen elhelyezett számjegyeket, amik mind elérhetők az OpenOffice.org-ban az új betűkészletekkel.

A Graphite külön programnyelvet (Graphite Description Language, röviden GDL) használ a betűkészlet viselkedésének leírására, ami a szövegmanipuláció (pl. az OpenType-ból hiányzó átcsoportosítás) mellett elválasztási, tördelési feladatokat is képes megoldani. Jó példa az OpenType-ot meghaladó lehetőségekre, ahogy az ezrestagolókat kezeli az új Magyar Linux Libertine G betűkészletnek köszönhetően az OpenOffice.org: a számokba automatikusan kerül be a félszóköznyi ezrestagoló a szám hosszának (illetve a tizedesvesszőtől való elhelyezkedésének) függvényében, a szám begépelése közben folyamatosan módosulva. Ahogy a táblázatokban szükséges, nem csak az alapértelmezett 5 számjegytől, hanem 4 számjegyű számoktól (1000-től) kerül beillesztésre az ezrestagoló, ha ezt a betűkészlet-tulajdonságot beállítjuk az OpenOffice.org-ban. Szintén a számokkal kapcsolatos kényelmi lehetőség, hogy a felső és alsó index bevitelére a TeX-ben megszokott jelöléssel is mód van: ha egy számjegyet vagy nem ékezetes betűt a kalap (^) vagy az aláhúzás (_) jel előz meg, felső, illetve alsó indexű jellé alakul. Így elég a cm^2, vagy H_2O karaktersorozatot begépelni, hogy megkapjuk a cm²-t vagy H₂O-t (sőt, a Linux Libertine eredeti megoldásának köszönhetően az Unicode alsóindex-karaktert követő felsőindex-karakter nem utána, hanem az alsó index fölé kerül, így mindkét indexszel rendelkező tudományos jelöléseket, pl. vegyjeleket, szummát is megadhatunk).

A tervek szerint a Magyar Linux Libertine G Graphite betűkészlet része lesz az FSF.hu Alapítvány OpenOffice.org 3.2.1-es magyar kiadásának a tipográfiai eszköztárral egyetemben. A betűkészlet átalakításánál szerzett tapasztalatok, és a TrueType alávágási táblázatot GDL-re átalakító program segítségével más nyílt betűkészletek Graphite változata is elkészülhet a jövőben.

Hozzászólások

Inkább 'alámetszés', angolul 'kerning'.
Az egymas után kovetkezo betük kozotti tavolság a betuktol formajatol fugg.
pl.: az 'AV' vagy 'xo' kozelebb van egymashoz, mert enelkul 'szetesik' a szo
Ez tkp. egy kulon tablazat a font-hoz, hogy melyik ket betu kozott mekkora hely legyen. Negativ is lehet, az 'A' es 'V' szarai attakarnak, tkp. nincs hely kozottuk.
A TeX tudja...

Érdemes kipróbálni, megnézni, mert ez világszínvonalú eredmény. Graphite fontok eddig is voltak – bár a Magyar Linux Libertine G különösen gazdag –, de eddig nem volt lehetőség ilyen egyszerűen, a felhasználói felületen gombokat nyomkodva kapcsolgatni az opcióikat.

Ma akartam kiadni a magyar OOo 3.2.1 RC1-et, de inkább még ezt is beleteszem.

Tudtommal nem volt olyan Graphite betűkészlet, ami legalább alávágást, ligatúrákat, kiskapitálisokat és esetleg még ugráló számokat tartalmazna, még a Charis SIL áll ehhez legközelebb. A SIL International elsősorban egzotikus nyelvek támogatására fejlesztette a Graphite nyelvtechnológiát és betűkészleteket. Társszervezete (alapítója, fő szponzora) a Wycliffe Bible Translators, ami a Bibliát fordítja le a kis nyelvekre, úgyhogy komoly gyakorlati követelményei vannak az igényességnek. A SIL készített pár latin betűkészletet, mint a Gentium Basic vagy a Charis SIL, de ezekben a tipográfia helyett a speciális nyelvi igények kiszolgálásán van a hangsúly (pl. vietnami dupla ékezetek elhelyezése). Az alávágás hiányzik vagy hiányos bennük, de pl. a Charis SIL-ben már van a leírás szerint kiskapitális. A betűkészletek elvileg nyílt forráskódúak (saját nyílt forráskódú licencük van: http://www.opensource.org/licenses/openfont.html), de a forrás még nem elérhető, így nehezen módosítható.

Valaki fel tud engem homalyositani, hogy es a graphite font formatum miben jobb, mint mondjuk az svg fontformatuma?

Nem mintha az jobban el lenne terjedve...

A masik, hogy ligaturakbol "gy", "ny", stb betukombinaciok is leteznek? Meg ilyet sose lattam, de szivesen olvasnek olyan szoveget, ahol ezek a (magyar abeceben egynek szamito) massalhangzok igenyesen vannak osszekotve.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kipróbáltam, és működik! Valóban sokkal értékesebb lett ezáltal az OpenOffice. Gratulálok!

Köszönöm! A hírben nem szerepelt, de Gellért hívta fel a figyelmet a Graphite betűkre a Graphite elválasztási problémájával kapcsolatban (l. OpenOffice.hu és OpenOffice.org 111272-es hibajegy), ami végül a Magyar Linux Libertine G elkészítéséhez vezetett. (Mellékesen készült egy javított változat is a betűkből a hír bejelentése óta, mert az alávágási táblázat átalakítása még mindig nem volt hibátlan.)

Szép munka, ami a használhatóságot kiterjeszti a kiadvány készítés irányába.
Köszönet érte.
Ugye ezeket a következő FSF-es OOo kiadás már tartalmazni fogja?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Igen, igen. Ez nekem nem jelent problémát. És csak azért kérdeztem, mert most az jutott eszembe, hogy van néhány kiadványszerkesztéssel is foglalkozó kisvállalkozó ismerősöm. Van olyan aki elég régi Corel Venturát használ. Nem frissített, mert drága. Ha az OOo-ban is vannak kiadványszerkesztési lehetőségek, akkor szívesen javasolnám nekik, hogy tegyenek vele egy próbát. Talán kisebb kiadványokhoz, szórólapokhoz, plakátokhoz megfelelne.
De ha kibukik azon, hogy miért kell még mellé ezt meg azt barkácsolnia? A Windowson megszokta, hogy csak kattintgatni kell és minden készen áll.
Aki Linuxot használ, az könnyebben megbarátkozik a külön telepítéssel.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Egy kicsit fapados még az OpenOffice.org, de sok minden megoldható vele, színes magazinokat is készítettek vele a belgák. A beillesztett képeket előbb a Krika (esetleg Gimp separate plugin) segítségével érdemes ellátni a megfelelő színprofillal, hogy színhelyesebbek és kontrasztosabbak legyenek a képek a nyomdai kivitelezéshez. Az itt elmentett CMYK kép RGB lesz az OOo PDF-exportban, de az eredmény a Ghostscripttel átalakítható a nyomda által kívánt CMYK vagy szürkeárnyalatos PDF-re (de a nyomdák is megteszik ezt, legfeljebb külön díjért):


# színes (CMYK)
gs  -q -dNOPAUSE -dBATCH -sDEVICE=pdfwrite  -sColorConversionStrategy=CMYK -sDEVICE=pdfwrite -sOutputFile=output_cmyk.pdf -dProcessColorModel=/DeviceCMYK -dCompatibilityLevel=1.4 input.pdf
# szürkeárnyalatos
gs  -q -dNOPAUSE -dBATCH -sDEVICE=pdfwrite  -sColorConversionStrategy=Gray -sDEVICE=pdfwrite -sOutputFile=output_gray.pdf -dProcessColorModel=/DeviceGray -dCompatibilityLevel=1.4   input.pdf