GoogleSharing - Firefox add-on és proxy a Google adatgyűjtése ellen

Aki úgy érzi, hogy nem tud a Google nélkül élni, de nincs megelégedve a vállalat privacy politikájával, az most segíthet magán a GoogleSharing névre hallgató megoldással. A GoogleSharing egy két részből álló megoldás. Áll egy Firefox add-on-ból és egy anonymizing proxy-ból. A GoogleSharing fals adatokat szolgáltat a Google-nek amikor a felhasználó olyan Google szolgáltatásokat vesz igénybe, amelyekhez nem kell fiókkal rendelkezni. Ilyen például a keresés, a news és képkereső szolgáltatások. A GoogleSharing használata teljesen transzparens a felhasználó számára és csak a Google felé irányuló forgalmat érinti.

GoogleSharing GoogleSharing
A GoogleSharing működése

A projekt mögött az ismert biztonsági szakértő, Moxie Marlinspike áll. Ha valaki nem kívánja használni a készítők által futtatott proxy szervert, akkor lehetősége van saját proxy-t futtatni. Ehhez rendelkezésre áll a proxy forráskódja.

A részletek itt olvashatók. Letöltés és útmutató itt. FAQ itt. További részletek itt.

Hozzászólások

Azt hittem GoogleSharing keretében szabadon megosztják a már ellopott Google SSO-t, a Gaia-t... :P

ha már paranoiás valaki, eddig is ott volt a privoxy, ha az is kevés tor.
"Ha valaki nem kívánja használni a készítők által futtatott proxy szervert"
ezzel csak az a baj, hogy jellemzően az ilyen anonimitást segítő proxyk pont azok amelyek loggolnak mindent. legnagyobb részüket titkosszolgálatok működtetik.

"ha már paranoiás valaki, eddig is ott volt a privoxy, ha az is kevés tor. "

persze, de a privoxy egy agyuval verebre eszkoz ebben az esetben (ha csak a google-t akarod kicselezni), a tor illetve altalanossagban a proxyzas pedig nem ved alapvetoen a sutik elol(nem fogja tudni a google, hogy mi az igazi ip-d, de attol meg osszelinkelheti a keresesi profilodat a gmail accountoddal), mig ez a kis kiegeszito megcsinalja, mindenzt 1 addon feltelepitesevel, transzparensen megakadalyozhassa a bizalmatlan felhasznalo.

"ezzel csak az a baj, hogy jellemzően az ilyen anonimitást segítő proxyk pont azok amelyek loggolnak mindent. legnagyobb részüket titkosszolgálatok működtetik."

ott a forras, bele lehet nezni, raadasul ha nem tetszik, futtatsz magadnak sajat szervert.
nem ertem a problemadat.

Tyrael

a forrás ugyan ott van, de semmi garancia nincs arra, hogy a default felajánlott proxyn is pont ugyanaz a kód fut, egyéb "módosítások" nélkül.
saját szervert valóban futtathatsz, de a többség lustaságára stabilan lehet alapozni:)
a titkosszolgálatok által működtetett, vagy együttműködésre kényszerített anonym proxyk is azt az elvet követik, hogy nem kell nyomoznunk a "gyanús" személyek után, mert azok fognak hozzánk találni maguktól:)

Keresésre a http://www.ixquick.com/ is jó. Könnyen rá lehet venni a Firefoxot hogy ezt használja keresőnek. Persze nem lehet tudni hogy annyira tisztességesek-e mint amennyire hirdetik. De legalább több kereső találatait is összefogja és közvetíti.

Azon gondolkozom, lehet, nem is vagyok igazi informatikus, paranoia hiányában :D
De érdekes megoldás :)
--
Syrakuza Team
http://www.syrakuza.hu

Megérheti használni, elvégre a Google álláspontja az ez: "If you have something that you don't want anyone to know, maybe you shouldn't be doing it in the first place."

Azthiszem a firefox ha kell ha nem, folyamatosan küldi a googlenak miket nézel vmi safebrowsing.google.com -ra.

ettol fuggetlenul en meg mindig nem latom, hogy google toolbar telepitese nelkul hivogatna a google-t a bongeszom.
bar itt irjak, hogy van ilyen beepitett szolgaltatas a 3-as ff-tol kezdve:
http://www.mozilla.com/en-US/firefox/phishing-protection/

"Phishing and Malware Protection works by checking the sites that you visit against lists of reported phishing and malware sites. These lists are automatically downloaded and updated every 30 minutes or so when the Phishing and Malware Protection features are enabled."
szoval ha jol ertem amit itt irnak, nem kuldi el a beepitett vedelem, hogy mit nezel, hanem 30 percenkent frissiti, hogy mit nem szabad nezned, es lokalban ellenorzi a meglatogatott webhelyek megletet az altala karosnak itelt listaban, ergo nem kuldi el a google fele, hogy te mit neztel meg.

viszont furcsa, hogy nalam be van kapcsolva ez a feature (mivel alapbol be van kapcsolva, en nem kapcsoltam ki, ott a pipa a beallitasok kozott), es megis meg tudtam nezni a test oldalukat, amit meg kellett volna fogjon a blocker.

Tyrael

(Nem kell mindenhez Firefox sem)
http://www.ubuntugeek.com/midori-a-lightweight-web-browser.html
http://www.twotoasts.de/index.php?/pages/midori_summary.html

- - - - -
Tagadom a Microsoft Windowst. Szerintem ilyen operációs rendszer nincs és nem is volt soha. A létezése nem igaz, meg sem történt. Egyszerűen nem hiszem el, hogy van. Nem hiszek a létezésében és abban sem, hogy ilyen.