ISZT vagy NIC.hu telefonszam/email?

Hello,

A RIPE NCC torolni akarja a .hu domain-t a RIPE Whois adatbazisbol. Ennek kapcsan szerettem volna felvenni a kapcsolatot valakivel a fenti 2 szervezetbol, de sehol egy telefonszam, email-cim vagy akarmily kapcsolat a weblapokon.

Tud valaki barmi elerhetoseget?

Udv,
Agoston

Hozzászólások

Ez az, koszi!

Mar beszeltem is veluk.

A RIPE whois-bol az osszes forward domain-t toroljuk, mert nem authoritativ. Az authoritativ domain adatok a ccTLD-khez a nemzeti regisztratorok adatbazisaban van, mint pl. a NIC.hu, igy a RIPE DB-ben felesleges tartani oket. Ezzel kapcsolatban akartunk beszelni veluk, es a masik 42 TLD operatorral, akik meg mindig a RIPE DB-ben vannak. Mert persze nyilvan nem toroljuk csak ugy, es segitunk migralni vagy barmi egyeb gond megoldasaban.

Roviden ennyi. :)

Ez a "regi masolatra" egy pelda: http://www.db.ripe.net/whois?form_type=simple&full_query_string=&search… [whois server: whois.ripe.net]

Ez pedig a friss peldany: http://www.domain.hu/domain/domainsearch/?domain=bme&tld=hu [whois server: whois.nic.hu]

Utobbi a mervado. Az elobbit szeretnek torolni.

Itt pedig egy olyan pelda, ahol nincs a ripe-nal felesleges masolat, es a nic.hu-t kerdezi meg (a felesleg torlese utan ez lenne minden magyar domainnel): http://www.db.ripe.net/whois?form_type=simple&full_query_string=&search…

Vagy rosszul ertelmezem?

--
http://bsdbased.com

Jol ertelmezed. Azt leszamitva, hogy a proxy-zast is toroljuk. A NIC.hu meg okes, de rengeteg ccTLD registry van es mindegyik masmilyen. Mar csak a szemelyes adatok vedelme miatt is aggalyos lenne, ha kvazi vegtelen hozzaferest adnanak a RIPE-nak minden ccTLD operatornal. Ha meg ugyis csak reszben tudnank lefedni a ccTLD-ket, akkor inkabb hagyjuk. Aki akarja, ott az IANA listaja, amelyik tartalmazza a cc-ket es a hozza tartozo ccTLD whois szerveret, siman lehet ra egy 10 soros progit irni, amely ez alapjan keres.

Igen ezzel tisztaban vagyok hogy "jelentektelen" orszagoknak nincs sajatja es a kerdes arra iranyult, hogy nekik marad-e?

Egyebkent meg szomoru a helyzet mert nagyon sok TLD-nek nincs "whois protocol"-on elerheto whois szervere, hanem catpcha-s webes, illetve nagyon soknal nem hogy cim, email, telefon de meg egy nev se szerepel (europai orszagoknal is van ra pelda).

Kar hogy nincsen betartott szabvany az informaciominimumra (nev, kapcsolattarto email, regisztracio datuma, frissites datuma, nevszerverek).

--
http://bsdbased.com

Igen, az authoritativak egyelore maradnak. A projekt celja az elavult adat torlese, nem mas.

Tudom, hogy a ccTLD registry-knek gyakran nincs jo whois szervere. De a helyzet az, hogy minden orszagnak sajat szervezet kell, amelyik a helyi szokasok es torvenyek szerint vegzi a regisztraciot es adat-lekerest. Ha tehat nincs publikus whois, az bizony gyakran az adatvedelmi torvenyeknek koszonheto.

Sajnos ez van. Ha szabvanyositunk, mindenki panaszkodik, hogy adatvedelem meg a helyi szokasok nincsenek reprezentalva. Ha decentralizalunk, akkor meg az a baj, hogy semmi se szabvanyos. Egy nagyon finom vonal van a ketto kozott, ami a pont jo esete, de ilyet elerni es fenntartani 40+ erdekelt fel kozepette kvazi lehetetlen.

Ez van.

[off]Ez így "tréfás", hogy egyik ISZT-hez tartozó oldalon sincs kint elérhetőség... Mondjuk domain.hu-n lehet találni, de az sem triviális helyen ("kapcsolat" menüpont vagy hasonló) van.[/off]

Ezzel nincs bajom, én elérem őket, ha kell. Bár a főfőnök mobilszámát nem tudom :) Domain ügyben ez így van jól. De mondjuk egy ilyen esetben, amikor az ISZT az illetékes, elég gáz, hogy külön nyomozni kell, hogy elérhetőséget találj hozzájuk. azért mégiscsak egy non.profit cégről van szó és nem egy szupertitkos, földönkívüli technológiák vizsgálatával foglalkozó, nemzetbiztonsági érdekeket védő szervezetről.
Gyanítom, hogy mondjuk az NBSZ-hez vagy NBH-hoz gyorsabban találni telefonszámot, mint az ISZT-hez...

szerk: nyertem... böngszőbe www.nbsz.hu, klatty, már bent is vagy az oldalon, oldal tetején cím, telszám, fax. az egész nem volt 5mp...