Fuchsia is not Linux - dokumentációt adott ki a Google az új operációs rendszeréről

 ( trey | 2018. április 12., csütörtök - 13:38 )

A dokumentum elérhető itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Majd mikor 4 ev mulva kezdenetek megkedvelni: discontinued.

Nem hiszek mar a Google-nek ilyenekben

Dataminer OS

--
robyboy

Vagy nevezzük egyszerűen Undetectable Spyware OS-nek ;)
UFO helyett USO :D

Google Wave.
De azért várjuk ki a végét.


Normális HUP-ot használok!

Nem hiszem hogy félbehagyná, ezzel fogja bezárni az androidot.

Ha tenyleg ez lesz az Android alapja, akkor utana megnezem. Addig valahogy egy lottoszelvenynek tunik.

Ha ez lenne a Google célja, Linux helyett FreeBSD-re építették volna az Androidot és bezárták volna mint a Sony a PS4 Orbis OS-ét.


Normális HUP-ot használok!

Ja, de azt is nézd hozzá, hogy a FreeBSD ugyanolyan régi paradigmák alapján fejlesztett OS, mint a Linux.

Megjegyzem, az, hogy az Android nyílt, sokat bem számít, míg a Googlenak ekkora kontrollja van felette.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ha viszont hibázna a Google és például kelleténél jobban erőltetne egy ilyen kísérleti állapotból éppen kilépő OS-t, egyből nagy jelentősége lenne a magára hagyott Android/Linux opensource jellegének. Gyártók, nagyobb telecomok egyből megcsinálnák a saját forkjukat. Talán Linux disztribúciók között is lenne érdeklődés iránta. A már ma is létező LineageOS függetlenedve az Android világ Debian-jává válhatna. Kínában ma is google-függetlenül éli világát az Android.
Természetesen mindenki hozná a saját app-boltját. Végül kiemelkednének azok, akik valóban jól csinálják.
Éppen ezért tartom túlzásnak a vérmes reményeket a Fuchsia körül. Óvatos lesz a Google.


Normális HUP-ot használok!

Ha futnak az androidos progik, akkor a felhasználókat baromira nem fogja érdekelni.

A gyártókat azonban annál inkább érdekli, ha egy Google bakinak köszönhetően végre lesz egy saját platformjuk, ami egy sikeres és felfuttatott Android. Annyi bukta után mint Bada, MeeGo, Tizen, webOS amiket nulláról kellett volna felfuttatni és sikeressé tenni egy ölükbe hullott Android felér egy lottó 5-össel.

A végén még az Oracle vinné az Android vezérforkot! :-)


Normális HUP-ot használok!

De mi a jó az Androidban fejlesztői szempontból? A linux? De hát azt a fejlesztő nem is látja. Szóval szerintem simán lehet hogy cserélik a core os-t, ha az alkalmazások futnak. Ha meg gyorsabb, egyszerűbben updatelhető, driver fejlesztők szempontjából stabil apival fog rendelkezni, akkor a telefongyártók is le fognak rá csapni. Felhasználóként pedig tök nem érdekel hogy fuxia, linux, freebsd, vagy milyen OS fut alatta. Amíg van google store és google appok, addig ez lényegtelen.

Fejlesztői szempontból az a jó a Linuxban, hogy működik. Ennyi architektúrán: Alpha, ARC, ARM, Blackfin, C6x, ETRAX CRIS, FR-V, H8/300, Hexagon, Itanium, M32R, m68k, META, Microblaze, MIPS, MN103, Nios II, OpenRISC, PA-RISC, PowerPC, RISC-V, s390, S+core, SuperH, SPARC, UltraSPARC, TILE64, Unicore32, x86, AMD64, Xtensa

az ezekre épülő számítógépek összes részegységével. Jelenleg nagyon fontos, hogy minden ARM chipet támogat a Linux, ami különben nem triviális. Nem kell driverek írásával és tesztelésével eltölteni ötször, tízszer annyi időt mint egy új os miatt kellene.
Alkalmazásfejlesztőknek természetesen mindegy ha működik az alkalmazásuk. A Google most hozta át az Android appokat másik operációs rendszerére, ChromeOS-re ami történetesen egy hagyományos desktop Linux. Egy nem Linux kernelre épülő rendszeren is működnének. Ez a része rendben van.
Egy nem Linux alapon működő Android kevesebb eszközön lesz elérhető, a kisebb kínálat és persze szűkebb árspektrum miatt választékban már érinti a felhasználókat. Ha idővel ráharap az opensource közösség a Fuchsia-ra, akkor majd a itt is lesz széleskörű hardvertámogatás.

A stabil api valóban nonszensz ezen a szinten. A Windows hanyatlásában jelentős szerepet játszik, hogy ezer szállal kötődik a win32 api-hoz. Rendszeresen előkerül, hogy meg kellene szabadulni tőle csak hát ennek is nagy ára lesz. Ahogyan te is írtad az alkalmazásfejlesztőket nem érdekli milyen kernel van a rendszer alatt. Az őket nem érintő api szintén hidegen hagyja őket.
A telefongyártók pedig az Android/Linuxra fognak lecsapni ha azt magára hagyja a Google. De nem fogja.


Normális HUP-ot használok!

Igen ,itt jön be a katedrális és a bazár elmélet.
A Googlenek soha sem lesz annyi fejlesztője, mint a linuxnak.
Felvehet 1000 programozót, de az meglátszik majd az eredményességen.

A Googlenek is "ölébe hullott" a linux :)

---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

A Goolge nem véletlenül az opensource legnagyobb támogatója. Eszük ágában nincs megrontani ezt a jó viszonyt.
Persze ha a Fuchsia valóban annyira jó, hogy érdemes időt tölteni a megismerésével az elég jó Linux mellett, akkor azzal mindenki jól jár. El tudnék képzelni a Linuxnál jobb kernelt. A Google nem az opensource világ ellenében fejleszti a Fuchsiat, hanem pont egy új opensource rendszernek szánja.


Normális HUP-ot használok!

A lista jó, a kérdés, hogy ebből mennyit érint az android. Tippre csak az arm procik. Ha jól értem a google nem akar általános os-t mindenre, hanem egy olyan os-t, ami céleszközre (mobil, smartwatch) stb.van optimalizálva. Ha ennek lesznek mérhető előnyei, akkor be fog futni. Ha nem, akkor nem

Hivatalosan hármat: ARM, x86, MIPS illetve ezek 64-bites változatait.
MIPS Android mobilból nem sok jelenik meg jelenleg, x86 is kevés van. Viszont a Chromebookok többséges Inteles. És bár abban egy másik, hagyományos szemléletű Linux alapú rendszer van, az Android platform független felépítése sokat segített az abban, hogy Android app-kompatibilitást kapott nemrég hivatalosan is a ChromeOS is Play bolttal.


Normális HUP-ot használok!

"Ennyi architektúrán"

Ez mind nagyszerű, de ha ebből kettő kell a Googlenak, akkor ez mind érdektelen. Simán el tudom képzelni, hogy az is a bajuk, hogy egyszerűbb lenne karbantartani és optimalizálni a rendszert, ha nem kellene foglalkozni a szuperszámítógépektől a rég elfeledett archokig bezárólag mindent.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nagy árat fizetett a Microsoft is a kvázi egyplatformúságért. Az Itanium eljelentéktelenedésével PC rendszer lett a Windows. Amikor ARM-on kellett volna megvetnie a lábát a mobil Windowsnak nemcsak a Metro UI miatt voltak problémák. És bár az ARM csak egy pipa de például Windows ma is csak Qualcomm ARM chipeket támogat. Azok közül sem mindet.
Android/Linux minden ARM-en működik, hivatalosan még x86 és MIPS platformot támogat jelenleg.
Linux kernelnek az képessége, hogy ma még a kenyérpirítón is működik komoly érv mellette. Az eddigi információk alapján a Google nem egy ARM optimalizált célrendszernek fejleszti a Fuchsiat. Sőt nem is A nagybetűs Google fő projektje ez, hanem Google programozóké merthogy itt azt is lehet. Ha sikeres lesz akkor a Fuchsia is egy általános célú és egy nyílt forrású os lesz és marad mint a Linux. Siker esetén is kérdéses milyen területen fog elterjedni. Ha csak okosórák piacát pezsdíti fel a Googlenek már úgy is bőven megéri. Ha szerverekig minden dekstop típuson sikert arat a Fuchsia az már nagy eredmény. Szerverként szerintem maximális siker esetén sem tud jobb alternatívát kínálni a Linuxnál még hosszú ideig.


Normális HUP-ot használok!

Nem akarlak megzavarni a buborékodban, de a Windows NT vonalnál mindig is tervezési szempont volt a könnyű portolhatóság. Amikor igény lett az ARM, lett is. Az, hogy a marketingesek légből kapott pozicionálási szempontokkal már kinyírták az userlandet az egy teljesen más jellegű probléma.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem akarlak megzavarni a buborékodban, de az ARM Windows NT minden változata ordenáré nagy bukás lett. Nemcsak a marketingesek miatt és nem csak a UX mókusok miatt. Egy instabil szar volt a Windows NT ARM-on. Csak kék halál helyett a mobil részegységei haltak meg a pocsék driverek és a Windows NT / ARM állapota miatt.


Normális HUP-ot használok!

de a Windows NT vonalnál mindig is tervezési szempont volt a könnyű portolhatóság. Amikor igény lett az ARM

öööö... az kit érdekel, hogy min fut az os, ha az alkalmazások meg nem futnak?

Ezt a Linux-huszároknak mond, akik nem értik, hogy az Android esetén is tökmindegy, hogy Linux, Fuchsia, Hurd vagy ntoskrnl fut.

Egyébként igen, de ezt a részét már a marketing rész baszta el, hogy nem akartak mesterségesen konkurenciát a low-end inteles gépekbek. Maga a rendszer adott volt, innen kezdve nem lett volna nagy ügy egy natív ARM targetet adni, ill a .net/uwp eleve ott volt. Ott basztál csak el, hogy nem azt vitték oda, amiben erősek voltak, hanem egy új platformot akartak indítani lényegében, csak ahhoz meg kevés volt, amit adtak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Azért a windowsos alkalmazások döntő többsége pe32 exe. A linuxos alkalmazások döntő többsége meg vagy forrásban elérhető, vagy bytekódos (pl. java), vagy eleve script nyelven készült. Szóval azért zsákutca ez az egész a windowsos világban, mert a zártforrású, binárisban terjesztett, sok-sok szoftverforrásra/fejlesztőre alapított világrendjük nem barátja a platformfüggetlenségnek.

Egyrészt feleslegesen túl ideologizálod a dolgokat, másrészt még mindig ott a .NET, mint jelenlegi fő irány, ami breaking news: ugyanúgy köztes kódú.

Amelyik fejlesztő meg akart volna, az fordított volna ARM-es verziót. Probléma nem az, hogy a rendszer képtelen lett volna rá (amiről a szál szól), hanem, hogy az MS lehetetlenítette el ezt mesterségesen és próbált mindenkit az UWP irányába terelni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+1.

- Felhasználóként nem érdekel, hogy minek hívják az Android alatti dolgokat, Android van, cs.
- Fejlesztőként ugyancsak nem érdekel, Android-fejlesztéskor nagyon ritkán mész az Android API alá.

Ami szerintem számít, az a Google Play Services. Az nincs, nem lesz a forkolt Androidokon (s ha a gapps most még el is érhető, bármikor lecseréli alatta a Google az API-t, ha akarja).

gondolom emiatt: Kínában ma is google-függetlenül éli világát az Android.

Azért a kínai piac egymagában van akkora, hogy oda megérje gapps alternatívát fejleszteni, s a gapps alternatívára alkalmazásokat is. (Főleg, hogy nem csak a Google, de a legtöbb nyugati cég ki van baszva, így így-is-úgy-is lefejleszti valaki az alternatívát).

Viszont nálunk ez nem hinném, hogy ilyen egyszerű.

Akár a magyar vonatkozású alkalmazások (OTP SmartBank, OTP Simple, BKK Futár) erősen támazkodnak a gappsra (ránézésre, de a Google Maps komponens mindben benne van).

Akár a nemzetközi alkalmazások sokaságáról, amit használnuk (Spotify, YNAB, Netflix), nehezen képzelem el, h teljesen Gapps mentesek. (márcsak azért is, mert a support lib is ezen keresztül mászik le a régi androidra, így pl senki nem a Fragmenteket használja, hanem a support libre dependál - mintha az előbbit ki is vezetné a Google lassan).

És igen, anno próbálkozott a Nokia/MS is ilyet adni, valszeg van az Amazonnál is valami hasonló, stb. - de kb. az egész mostani Android alkalmazáspiacot kidobhatnánk, ha a gapps eltűnne. S Kína pont ezért nem releváns, mert náluk nem releváns az az alkamazáshalmaz, ami nálunk felemelte a droidot - s fordítva.

Nem ez a lényeg hanem az, hogy nem kell gapps az Android alkalmazások 95%-hoz. A kínai appboltokból elérhető alkalmazások túlnyomó része ugyanaz mint ami Play-ről is elérhető. Még Kínának sem érné meg több millió app átírása.
A maradék helyett kell csak alternatívát fejleszteni, Gmaps, Vaze, Gmail, Youtube, Hangouts és hasonlók.
A BKK Futár meg egy kalap szar. Vagy karácsony óta sikerült értelmes appá fejleszteni?
Egy önálló független fejlesztő által készített menetrend app köröket ver rá. Az például tudja használni az OSM térképeket is. Nem azért mert fúj Google, hanem hogy offline is használható legyen.


Normális HUP-ot használok!

szereted felhozni kínát, pedig nem kellene. Az egy teljesen zárt világ. Ők egy teljesen párhuzamos valóságban élnek. Viszont nekik van ehhez pénzük és saját felvevő piacuk. Itt kint ubuntu, firefox, m$ tellók mind elbuktak. Csak egy maradhat... ja nem kettő.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Bitang offtopic, de melyik ez a menetrend app?

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.donmade.menetrend.budapest&hl=hu
Egyik legfájóbb hiány iOS-en, pedig bétáig eljutott, de gondolom az App Store éves díja már nem fért bele a fejlesztőnek.

Köszönöm, már fel is raktam, elkezdem nézegetni.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Óh, a Szincsák-féle, nagyon nagy királyság appjai vannak.

Hiánypótló annak ellenére is, hogy a Futár alkalmazás kezd felzárkózni. Nagyon izgalmas, hogy ugyanezen alapra készült több városhoz is menetrend app. Nemrég egy nyíregyházi kirándulás során vettem hasznát a helyi variációnak ugyanettől a fejlesztőtől.

Annak ellenére, hogy Android user vagyok szívesen megnyomnám a donate gombot, ha ezen múlik hogy legyen iOS változat.
Meg is nyomtam :)

Ha nem google lenne mogotte, valoszoinuleg egy lenne a par ezer hobby os kozul.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

hú de rohadt durva. Mondjuk azt ígérik futni fognak rajta az androidos appok.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Az Android appok már rég os-függetlenek. Abban nincs kétségem, hogy Fuchsian is működni fognak. Kétségeim a széleskörű driver (hw) támogatással kapcsolatban vannak?


Normális HUP-ot használok!

ezt mar az ms is megoldotta az erofolenyevel visszaelve mar a ketezres evek elott, szoval ezzel nem lesz gond :D

"Kétségeim a széleskörű driver (hw) támogatással kapcsolatban vannak?"

Te sem tudod, hogy vannak-e kétségeid? :)

Viccet félre téve - csak tippelni tudok - nem hinném, hogy a Google azzal a céllal állt neki ennek a rendszernek, hogy az bármilyen gépre feltelepíthető legyen, és bármilyen hardveren fusson. Így gond se lehet a kompatibilitással. Sokkal reálisabb az, hogy majd a Google, és a partnerei kiadnak olyan kütyüket (legyen az telefon, vagy laptop) amik gyárilag ezzel a rendszerrel érkeznek, csak ezt futtatják, és semmi mást. Illetve a rendszer is csak ezekre lesz optimalizálva.

sztem meg igen. Bárki bármire felteheti, amíg a play store-t is felteszi. Valszeg a kernel GPL-t akarja kikerülni a gugli és úgy gondolja egy új OS-sel könnyebb lesz. Ha az androidos appok menni fognak rajta akkor felőlem csinálják.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Miből gondolod? Van erre valami utaló jel? Mert ha azt vesszük alapul, hogy a Google hogy állt eddig hozzá az oprendszereihez...

Semmi baja nincs a Google-nek a GPL licenccel.


Normális HUP-ot használok!

Én inkább are gondolok hogy ennek nem minden eszközön kell hogy menjen hanem céleszközökön (mobil, óra). Ott azért jóval kisebb a támogatandó hw-ek száma illetve ha van egy stabil api, azt a hw fejlesztők is jobban szeretik. Illetve teljesen úgy tudják vinni a fejlesztést ahogy nekik jó. Ha az androidos appok futni fognak rajta, akkor meg kb. senkit nem érdekel mi fut alatta.

Elírtam! :-)
Ha ebből lesz valami komoly, az ugyanúgy teljesen nyílt rendszer lesz mint jelenleg az Android. Lehetséges, hogy csak a Pixel referencia eszközeire adja ki a Google és megvárja ráharap-e az opensource közösség és írnak-e hozzá széleskörű hardvertámogatást.
Ha nem kelti fel az érdeklődést, akkor n+1 os. És lehet valamilyen köztes állapot is. Például okosórákon Fuchsia lesz a nagyobb erőforrásigényű Linux helyett. Mobiltól felfele a többi eszközön marad a Linux.


Normális HUP-ot használok!

Miből gondolod? Hisz az Androidnál is azt látjuk, hogy amit lehet a Google szervez ki saját zárt appokba.

Ez egy régi szakállas urban legend.
Utazz el Kínába és nézd meg, hogy működik a Google nélküli Android egy közel 1,5 milliárdos piacon. Működik minden app ami nem kötődik ezer szállal G szolgáltatásokhoz, pl térkép. Ez utóbbiak helyett pedig van bőven alternatíva.


Normális HUP-ot használok!

Neddma', ha' pont ugy, mint a Vindóz eseteben :)

Van egy olyan érzésem, hogy egyáltalán nem az én felvetésemre reagáltál. Amit írtál az mind szép, és jó, csak épp amire reagáltál nem erről szólt. Senki se mondta, hogy nem tud működni az Android Google eszközök nélkül, főleg egy olyan világban, mint Kína, ahonnan elég sok szolgáltatás ki van zárva, mindenre meg van a saját helyi alternatíva, ami eleve nem épít a Google cuccaira. Így könnyű.

Érdekes mód ugyanez nem jött össze az Amazonnak a saját Google mentes Androidjával. Aztán jöhetsz azzal, hogy van alternatíva, az a tipikus usert nem igazán vonzza. Ugyanis neki a fészbúk kell. Nem egy alternatíva, ami sok esetben alternatív szolgáltatást is jelent, nem csak alternatív appot.

Amit én mondtam:
"Androidnál is azt látjuk, hogy amit lehet a Google szervez ki saját zárt appokba."

az pedig nem tudom számodra miért urban legend mégis honnan szeded???

Nézz csak körbe egy kicsit, hasonlíts össze egy pár telefonon futó rendszert az AOSP-vel, nézd meg milyen alkalmazásai vannak a Google-nek, és láthatod, hogy mennyi minden lett kiszervezve.

A legtöbb gyári alkalmazás AOSP változatával nem is találkozol forgalomban lévő telefonokon, mert vagy a gyártó saját elképzelésével, vagy a Google saját zárt verziójával szállítják. Ilyen a telefon, üzenetek, de még az óra alkalmazás is. Nézd meg az AOSP kamera alkalmazását, ami semmit sem tud. A Google minden kamera fejlesztés az utóbbi években saját kamera alkalmazásába rakta. A galéria és zene alkalmazások is ránézésre az Android 4-es verziója óta nem kaptak frissítést, hasonlóan a böngésző alkalmazáshoz. Egyszerűen nem volt rá szükség, mióta megjelentek a Google szolgáltatások ezen funkciókkal.

És akkor még nem beszéltünk arról hány olyan Google specifikus cucc van, amire egy csomó alkmalmazás támaszkodik, és anélkül használhatatlanok, vagy legalább is funkciószegények. Mindezd a Google Play Services-be csomagolva. Ami szintén zárt. Szóval ezekben mi is az urban legend?

Én itt egy egy mai divatos tapizós UI-t látok, nem egy OS-t. Mondjuk engem nem zavarna, ha nem az ilyen Android meg ChromeOS féle herélt rendszerek lennének a Linuxxal azonosítva.

Szóval ez egy teljesen új oprendszer lesz saját interfésszel, és nem valami, amit az Android mögé szánnak a Linux helyett?

"Each data store is transparently synchronized across devices of its user through a cloud provider."
Source: https://fuchsia.googlesource.com/peridot/+/master/docs/ledger/README.md

Ez lesz a mobil Linux evek vege?

miért kell új OS-t fejleszteni, mi az amit a linux nem tud?

Stabil API? :D

Stabilitás, kiszámíthatóság, koncepció, fejlődés.
--
"Sose a gép a hülye."

microkernel? :)

Amúgy annyiból, amennyit olvastam ebből a doksiból a lényeg az lenne, hogy tiszta lappal indulva olyan döntéseket hozhatnak az OS design során, ami által egy letisztultabb, egyszerűbb, biztonságosabb rendszert kapnak. Azért a linux is már jó régi, tele van kompromisszumokkal és olyan megoldással, ami akkor jó ötletnek tűnt (vagy egyszerűen meg sem kérdőjelezték, mert mindenki más is úgy csinálja), de azóta kiderült, hogy nem biztos, hogy az a legjobb megoldás. Másrészt a software fejlesztés mint szakterület is sokat fejlődött azóta, az új koncepciókat nyilván csak egy új fejlesztésnél lehet rendesen követni. (pl hol volt CI, unit testing, statikus kód ellenőrzés, staging és egyéb technikák akkor, amikor Linus kezdte a linux kernel fejlesztését?)
Amúgy pl a kernel egy már létező kernel forkja: https://github.com/littlekernel/lk

Nem modern hardverekre kezdték el tervezni, pl. Nem véletlen, hogy kerül elő egyre inkább az FP paradigma.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Legalább akkora bukás lesz, mint a Google Plus.

Öröm lesz nézni.

Nem összehasonlítható a kettő.

Egy szociális hálózat esetében jóval magasabb a küszöb amit át kell lépni: nem elég, ha legalább olyan jó (vagy kicsit jobb) platformot csinálnak, de meg kell győzni nem csak egy usert, hanem annak ismerőseit is, hogy egy új oldalt/appot kezdjen el használni. Bármennyi pénzt tolnak bele ezt nagyon nehéz elérni.

Itt egy platformról van szó, amin feltehetőleg az összes korábbi app futni fog. Ennél csak a gyártókat kell meggyőzni, hogy érdemes ilyen eszközöket csinálni. Onnantól kezdve, ha elég pénzt tolnak bele és legalább olyan jó lesz, mint az android, akkor nem látom akadályát a sikerességnek.

hájblézeeeeer!!!

Már úgy hiányoztak a hyüleségeid, mint egy falat kenyér. Tisztára beleszürkültünk a munkába, de mostantól megint jön a móka és kacagás a kollégákkal!!! :D

Mar miert lenne az? Foleg ha ezt rakja android ala es a chromeOS-be? A usernek k. mindegy mi a kernel, a gyartoknak is amig van kod es dokumentacio, innentol nem latom be, hogy, 2-4 ev alatt (amig frissulnek a keszulekek az uj androidokkal/chrome-al) miert ne ez lenne lenne "siker". Bar ezt a siker fogalmat is elegge jo lenne tisztazni. A userek/gyartok androidot/chromeOS-t hasznalnak nem linuxot mar most se. A tobbseg azt se tudja mit jelent a szo, hogy kernel :D itt nem jatszik a "sikeres" klasszikus szabalyrendszere.

-42-

Osszezavarhatod tenyekkel is am: https://www.statisticbrain.com/google-plus-demographics-statistics/

Az osszes social szar statisztikaja: https://dustn.tv/wp-content/uploads/2018/02/social-media-statistics-2018-infographic-920x4431.jpg

400 millio aktiv felhasznalo persze lehet sikertelen, de a kerdes az, hogy a facebook masfel milliard siro cicas megosztasahoz kepest (mondjuk az osszes post 70%-a) a google+ sok szakmai oldalanak kevesebb megosztasa nem e er tobbet. Illetve mi a siker merofoka. :D

Mondjuk hájblézer egy masik univerzumbol jelentkezik be altalaban, igy erdekes meghallgatni, hogy ott mi a helyzet. Vicces egy dimenzio az. :D

Nem baj ha mas univerzumbol jott, majd a rick-je akkor viszi magaval tovabb :D (rick es morty megvan? :D )
Igazabol csak hirtelen nem nagyon ertettem mi a siker merofoka ebben az esetben es szerinte.

-42-

" mi a siker merofoka ebben az esetben es szerinte" - hu ez egy nagyon osszetett dolog..dobperges...amit o annak gondol...tadadadam!!! :D

Összefoglalom, amit eddig tudunk:
- A Gnu nem unix.
- A Fuchsia nem linux.

Mi jön ezután? Az ajtók nem ablakok?

Something.js is not Fuchsia

Pont igy, erre volt reference

és a Linuxnak ez rossz lesz, hogy lecserélik a droidokon? számít egyáltalán bármi is a Linuxnak hogy használják-e vagy sem?

A linux-nek nem. A ra epulo business-nek es cegeknek igen. De nem hiszem, hogy modtantol az aws 90%-at, az azure kozel 50%-at, a GC-ben meg szinten 80% korul van szerintem a linux aranay (es nem chromeOS van benne :D) le fogjak kapcsolni, hogy fuksziat rakjanak mindenre. :D

+szuperszamitogepek, ahol minden hibaja ellenere egy tesztelt, bizonyitott rendszer es szakembert is talalni hozza.

A Fuchsia meg lehet nem is akar szuperszamitogep OS lenni ekozben.

Igen, ha jól értem az irány az, hogy amin android fut, ott a kernel/system ne linux hanem fuchsia legyen. Én nrm látok semmilyen akadályt, a felhasználók 99.999%-a észre se veszi.

így látom én is. Ha a gugli kiugrik az android mögül, a szamszung másnap forkolja azt, kibassza a play storet és marad a galaxy apps.
Sztem a gugli a tűzzel jáccik ezzel a fucksiával.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Nem

Hanem visszamegy a Linux szerver es szuperszamitogep OS-nek. Meg hobbidesktop OS-nek. A Samsung meg megtanulja a Fuchsia alapu Androidos romok gyartasanak mesterseget.

--
LSD-s hozzaszolas

Én is inkább e felé hajlok

Szerintem azzal a samsung is szívna. A galaxy apps... a play sem jelent komoly biztonságot, de inkább onnan telepítek, mint samsungéktól.

Azert a tizen-rol ne feledkezzunk el :)

-42-

Oke, de azt hanyan hasznaljak? :)

Szvsz ez foleg a gyarton mulik :D

-42-

A Tizenen futnak az androidos alkalmazások?

A samunak van nem androidos palettaja is. Jellemzoen a butabb telok.

-42-

Tizen.

Gondolod, hogy azok a gyártók, akik kapva-kaptak az androidon, mivel szoftvert kurvára nem tudtak írni használhatót, mert egy mosógép vezérlésnél bonyolultabb szoftverhez már hülyék (lásd tv pl) és azóta is nyelik a békát, hogy a gugli kb azt csinál, amit akar, mert bezárta az alap dolgokat a beetetési időszak végén, és ha nem szállítod, nincs android logó meg playstore, azok majd pont azért fogják megmakacsolni magukat, mert egy huszadrangú kérdésben, ti. hogy egy userek által egyáltalán nem látott részen mi futtatja a drivereket a gugli ki akar valamit cserélni? Főleg, hogy a drivereket úgyis a beszállítóik írják? Hát, én erre nem fogadnék.

ha az androidos appok futni fognak akkor nem lesz gond. Ha viszont ki kell rugdosni az android studios deveket és fucksia studios deveket kell felvenni akkor a gugli abban a pillanatban lecsatlakozott az androidról.
És sztem csak a szamszungnak van akkora piaci ereje, hogy az élére tudna állni az androidnak.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Szerintem szó nem volt soha arról, hogy a gugli dobná a google services / play ökoszisztémát, de fix me. Mondjuk elég valószínűtlen, mert nem komplett idióták, és elég tudatosan toltak mindent a playbe a sima droidból.

A samu mint átvevő meg szerintem több szempontból eléggé esélytelen. Egyrészt bár a piaci ereje talán megvan hozzá, de a szakértelme nincs. Nem egy szoftver cég, hanem egy hardware gyártó. Pont mint az összes többi, nem értenek hozzá, eleve ezért tudott a droid jó lenni. Másrészt azt még csak-csak megemészti mindenki, hogy a guglinál van a gyeplő, még ha megy is némi szenvedés, azt viszont nehezen hiszem, hogy az LG, a Sony meg a többiek használnának egy olyan Androidot, ahol a samu diktál. Következésképp szétfragmentálódna az egész a francba, és döglene meg, hacsak valamelyik gyártó nem tarolja be vele a piacot. Viszont mivel a gugli nem szándékozik dobni az egészet, még mindig inkább esélyesnek tartom, hogy a gyártók átülnének az új pacira, ha arról van szó.

"Ha a gugli kiugrik az android mögül, a szamszung másnap forkolja azt, kibassza a play storet és marad a galaxy apps."

Nem hinném, hogy ez történne, méghozzá azért, mert a felhasználókat nem az érdekli mi van a háttérben. Nekik az kell, hogy a jól ismert alkalmazások elérhetők legyenek, ha megjelenik valami új app, azt le tudják tölteni, és használni tudják.

Hiba Galaxy Apps, ha ott sokkal kisebb a katalógus, ráadásul a meglévő vásárlásaid, a játékmentéseid mind a Play Store fiókodhoz kapcsolódik. Hiába az Android fork, ha a meglévő alkalmazások jelentős része igényli a Google környezetet, ami hiányozni fog ezekről a készülékekről.

A Fuchsia pedig új, de ebből a felhasználó nem vesz észre semmit. Ott lesz a Play Store, ott lesznek a megszokott appok, a vásárlások, minden.

És az mit jelent, hogy "capability-based"?

Valami jobb nevet találhattak volna neki, ezt a fél világ össze-vissza fogja ejteni. Először Fuksziának gondoltam, hogy azért F*CKszia mégse legyen, de utánanézve Fjúsá-nak kell ejteni.

Egyébként örülök neki, hogy nem mindenki a Linuxra épít. Bár annak lehet több értelme lenne, ha BSD-be tolnának több támogatást.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

OMG - what were they thinking?

Lásd még: Azure, amit én simán azúrnak ejtettem egészen addig, amíg nem hallottam embereket angol nyelvkörnyezetben használni :)

Simán el tudom képzelni, hogy magyar szövegkörnyezetben fuksziaként fog elterjedni ez az oprendszer, az sem érdekel sokakat, hogy a Huawei-t nem huavejnek, hanem vávejnek kéne ejteni :)

Xiaomi? Te hogy mondod? Aztán hallgasd meg, hogy mondja Eric Cartman (alias Csőre Gábor) abban a gusztustalan reklámban! (Szerintem az se jó, de közelebb áll az igazihoz)

Az Azure-t én is azúrnak mondom, meg még sokan körülöttem, pedig mi áruljuk is. :)

Valóban, a sok ázsiai márkanév sem jobb, nem csak a Hauwei, de pl. Hyundai (eredeti koreai kiejtéssel kb. ~Hjönde), azt sem tudják kiejteni. Valahogy a cégek azt hiszik, hogy ami nekik evidens ejtés, az majd mindenkinek az lesz. A legbiztosabbak azok a nevek, amik rövidítésből állnak, 3M, IBM, LG, ZTE, OS/2, BSD, stb. ezeket mindenki biztonságosan tudja betűzni a saját nyelvén, és akkor még az sincs, hogy idegen nyelven kell sznobkodni. Bár ennek is van csapdája, mert az ASUS látszólag mozaikszó, igazából meg ~Éjszösz-nek kéne mondani, meg az SQL-t sem Eskúelnek/Eszkjúel szánták, hanem ~Szíkvöl-ként.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

OS/2 = ősfél :D