Az EU felszólította az Apple-t, hogy nyissa meg féltve őrzött ökoszisztémáját a riválisok előtt

Címkék

A Reuter-s jelenti:

Thierry Breton, az EU iparági vezetője kedden felszólította az Apple vezérigazgatóját, Tim Cookot, hogy nyissa meg az iPhone-gyártó keményen őrzött hardver- és szoftver-ökoszisztémáját a riválisok előtt.

Breton megjegyzései azután hangzottak el, hogy Brüsszelben találkozott Cookkal.

"Az Apple és más Big Tech következő feladata a DMA (digitális piacokról szóló törvény) értelmében, hogy megnyissa a kapuit a versenytársak előtt" - mondta Breton a Reutersnek. "Legyen szó elektronikus pénztárcáról, böngészőkről vagy alkalmazásboltokról, az Apple iPhone-t használó fogyasztóknak számos szolgáltató versenyképes szolgáltatásait kell élvezniük" - mondta.

Az Apple nem volt hajlandó kommentálni a dolgot.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 09. 27., sze – 14:11
  • USB-C
  • ökoszisztéma megnyitása

Imádom az EU-t! :D :D :D

trey @ gépház

Nyugodtan. Eddig is elmondtam, hogy nem az EU-val van a baj, hanem a düddő jelenlegi vezetésével. :) Az ilyen guy verhofstadtokkal és vircsaftjával :D

Ahogy Amerikával sem globál van a baj, csak a demokrata felével és jelenlegi adminisztrációjával 🤷‍♂️

trey @ gépház

Na, az EU már megint olyanba üti az orrát, amihez

  1. semmi köze
  2. nyilvánvalóan hülyék hozzá

Böngészőválasztó popup, kuki popup, most meg ez.

Komolyan, inkább a pöcsükkel játsszanak, ne a komoly, hozzáértést kívánó dolgokkal.

A nagy cégek hegemóniája nálam kiveri a biztosítékot. De azért ilyenre nem lehet kötelezni senkit. Következő szint hogy a BMW tegye letölthetővé PDF-ben a kocsit tervét? Sőt lehessen szavazni a tervekre, pullrequest-tel módosításokat betolni?

@BCsabaEngine

BMW tegye letölthetővé PDF-ben a kocsit tervét?

Szerintem inkább arra akarják kötelezni hogy ahogyan a BMW-be is természetes hogy tehetsz utángyártott alkatrészeket is,
úgy az iPhone se tiltsa a kamerát ha nem gyári akkumulátort teszel bele,
iOS-en is lehessen több store, más gyártó okosórái is elérjék a telefonnak azokat a funkcióit amit eddig csak az Apple Watch tudott.

sose volt ra szuksegem es szamoma nem is elerheto. Felvilagositanal, hogy ez miben tud tobbet mint az applepay? Rovid kereses alapjan semmivel se, akkor meg minek bohockodjak egy 3rd party(raadasul OTP, akkor mar inkabb KP minthogy az OTP vackat hasznaljam) vacakkal mikor van 1st party megoldas ami mukodik?

hogy jön ide az App Store és az IAP? a boltban fizetésnél mivel jobb nekem ha az OTP 3rd party szarja indul el és használja az NFC-t fizetni mintha a gyors, biztonságos és jól a rendszerbe integrált Apple Pay csinálja ugyanezt évek óta hiba mentesen? droid usereken kivül kurvára senkit nem láttam még ezért rinyálni.

Mondjál már egy hétköznapi példát ahelyett, hogy csak azt szajkózod, h kötsög apple a zárt cuccaival. Csak egy db hétköznapi példát mondj arra, hogy miért ne használjam a rendszerbe integrált tökéletesen működő és eddig biztonságosnak bizonyuló fizetési rendszert a mindenki számára nyitott vérpistike™ által publikált alkalmazàst válasszam.

 

szerk: angliából nem tudok beregisztrálni a simple appba így az előnyeit sem látom, komolyan gondoltam, hogy írja már le valaki, hogy mire jó, mert amit látok az alapján nem ad hozzá többet mint a storcard app

A különbség az Apple és a Google rendszere között, hogy míg az Apple nem enged mást, csak az Apple Pay wallet szolgáltatását, addig a Google Androidon engedi akár alapértelmezetten is más szolgáltató appját. Egy időben nálam Androidon a Google Wallet mellett ott volt a SimplePay és az Erste MobilePay is. Lehetett választani, hogy melyik legyen a default, de be lehetett azt is állítani, hogy NFC-s fizetésnél dobja fel a választó képernyőt. Na, ez nincs iPhone-on.

Fentieknek semmi közük ahhoz, hogy a SimplePay fut iPhone-on is, minden egyéb funkciói ugyanúgy iOS-en is elérhetőek, mint Androidon.

A különbség oka az, hogy az apple készülékgyártó is egyben. A google rendszerét sok gyártó használja és ha beleértjük a play csomagot, akkor sokan licenszelik is. 

A törvények szerint a készülékgyártó megszabhatja, hogy mit enged a készülékén, nem kell beengedje a konkurenciát. Így tehát az apple iPhone, Samsung android és xiaomi android és sok más gyártó android telefonjairól beszélünk. A google csak a saját maga által forgalmazott pixel szérián gyártó, így csak azon korlátozhatná. Ugyanez igaz az apple macbookra és a pécékre is. A microsoft a windowst csak a saját "gyártású" számítógépein korlátozhatja és volt, hogy meg is tette - surface-ből volt ahol store-os telepítésre limitálták a készüléken futó rendszert és nem lehet más oprendszert sem tenni rá. A többi esetben a lenovo, hp és a többiek azok, akik korlátozhatják a készülék használhatóságát. Ha a microsoft egy frissítéssel lezárná az összes windows pécét, akkor azért komolyan megbüntetnék. Ha úgy licenszeli a windowst, hogy be kell zárni, akkor azért is megbüntetik. De amikor ő árul winpc-t, azon csinálhatja, mert ő a gyártó olyankor. 

Mostanában vannak cégek, akik megpróbálják ezt a jogot átértelmeztetni vagy eltöröltetni. Az eu-ban és dél-koreában azt hiszem most vagy megnyirbálták, vagy egymással ellentétes törvények is hatályban vannak.

Az Apple felhasználó mindenhol korlátokba ütközik, ami túlmutat az agyatlan gombnyomogatáson. 

Épp tegnap jól felbasztam magam azon, hogy a Google Drive-ba mentett epub formátumú fájlomra asszongya, hogy ismeretlen formátum. A Megosztás funkció nem engedi felvenni az iOS-en alapértelmezett Könyvek applikációt, így azzal sem tudom a fájlt átadni az alkalmazásnak. Ugyanez a fájl az iCloud-ban csont nélkül megnyílik az Apple Könyvek alkalmazásban. Persze nem nagy ügy, átmásolom. Na igen, de az Apple Fájlok nevű alkalmazás is ott szivatja a negyérdeműt, ahol csak tudja. Még a legbénább fájlkezelőben is triviális dolog a fájlmásolás, de itt nem. Végül másolás helyett sikerült átmozgatni a fájlt, majd MacOS-en végül vissza tudtam másolni, hogy mindkét tárhelyen meglegyen.

Alma a körtével. Az almás fizetés egy tokenizált kártyás fizetést ad, a Simple-ben meg lehet (az app-ban megjelenő sorrendben) parkolást, autópálya-matricát, BKK és más mobiljegyet venni, ételrendelés, biztosítás, sárga/fehér csekk befizetés QR-kóddal, mozijegyet venni - ezeket nem csak kifizetni lehet, hanem "online shop"-ként is működik az alkalmazás. Például voltunk Miskolcon, kellett napijegyet vennem - nem kellett automatát keresni, meg azzal vacakolni, hogy van-e az ottani cégnek saját mobilos alkalmazása, a Simple-ben néhány lépésben kiválaszthattam és megvehettem a jegyet, amit természetesen a mobilon lehetett bemutatni az ellenőrnek.

hozza lehet adni appon belül bankkártyát pont mint androidon és pont úgy működik mint droidon. de úgy látszik itt az nem elég. mert ha pontosan ugyanúgy működik mint droidon akkor NINCS IS! 🤣🤣🤣🤣🤣

kezdem azt érezni, hogy a droidosok fogyatékosak. már szazadjara van leírva hogy van Simple is minden működik. :D

Ha ez éppen működik (citation needed), akkor lehet folytatni a sort a többivel:

https://www.macrumors.com/2022/04/28/apple-breaking-eu-law-iphone-nfc-c…

Értelmi fogyatékos max. te vagy, amelyik nem érti a problémát.

Ahogy az USB-C-nél sem értetted, de végül az Apple becsicskult. Persze, neked a végén úgy adta el, hogy milyen jól jártál 🤣🤣🤣🤣🤣

Amennyire debilek az Apple-huszárok, torokra is vették ezt a brét is.

trey @ gépház

Dehogy volt eddig is ugyanaz, soroltad a mozit, a taxit, meg az egyebeket, hogy miért jó a Simple app. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy fogalmad nem volt róla, hogy van ios-re. Erre írtam, hogy elég lett volna egy "bocs, ezt benéztem".

Amúgy biztosan nem ugyanaz, mert pl. Androidon nem tud Apple Pay-t.

A kérdés továbbra is (és eddig is ugyanaz volt):

  1. lehessen Simple app iOS-re is
  2. Ha ez éppen működik
  3. pontosan - 1:1 - megfelelője

Ez a Simple app pontosan - 1:1 - megfelelője az androidos Simple app-nak a pénzpiac minden szereplője számára?

Passz, errol a fejlesztoket kellene megkerdezni.

Tehát, a probléma:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/speech_22_2773

Az apróbetűs rész limitációk (hint: szövegben "Az „apróbetűs” rész: díjak és limitek" még élnek?

https://fintechzone.hu/mindenkinek-elhozta-az-apple-pay-t-a-simple/

Tudok akár egy NFC-s tranzacióban (bolti fizetés) 5+ millió forintos vásárlást csinálni az iOS-en futó Simple-lel, ami az Appay-en keresztül működik?

Aztán, ha ezekre megvan a válasz, akkor kérnék még választ arra, hogy lehet-e iOS készüléken Apple Pay-t kihagyva fizetni.

Ha pedig hátrébb lépünk, akkor jöhetnek a válaszok arra a kérdésre, hogy lehet-e iOS-ben már Apple Pay mellé más wallet-et hozzáadni.

Amint ezekre megvan a válasz, már léphetünk is tovább.

trey @ gépház

a simple szarodat egyébként fel se kellene telepíteni ahhoz hogy fizetni tudjak az otp kártyámmal. és innentol már csak a bank szab limitet hogy kártyás fizetéssel mekkora összeget fizetek ki. 🤷‍♂️

tovabbra se érti senki, hogy mi értelme lecserélni a tökéletesen stabilan működő apple payt ami a rendszerbe van integrálva. 🤷‍♂️ legyen meg az opció hogy ti akik nem használjátok oruljetek, aki pedig Apple Payt használt az ezután se fog mást használni. 

De szép terelés! Az meg, hogy nem értitek, hogy miről beszél az EU és miért probléma ez, az titeket minősít ... Simple egy egyszerű példa volt, kár, hogy leragadtál ott.

Bízom benne, hogy a haverjaid közt lesz olyan, amelyik érti miről van szó, miután elolvasta.

trey @ gépház

5+ milliós fizetésem nem volt még, 3,5 milliót fizettem már simán NFC-vel iPhone-al.

Miért akarnám kihagyni az ApplePay-t a dologból, ahogy miért akarná bárki kihagyni a GooglePay-t a dologból?
Sokkal jobban megbízom a kártyaadatok védelmének tekintetében az Apple és a Google cégekben, mint egy Simple vagy hasonló 3rd Party app-ban...

Azu OTPben meg aztán kifejezetten nem bízom meg semennyire, szóval az ő appjaikba amúgy sem regisztrálnék be olyan kártyán amin értelmezhető mennyiségű pénzt tartok.
 

Az utolsó kérdésre nem tudom a választ, sose próbáltam. Azt tudom, hogy a Galaxy S22-re nem lehet, mert ott próbáltam, mivel rákényszerültem volna a cserére, mert a Samsung által adott Wallet nem tudta kezelni a Lufthansa repjegyeket, amíg nincs ilyen problémám az Apple által adott Wallet-el addig nem érzem indokoltnak a kérdést.

Ha már pontosak akarunk lenni akkor a kártyaadatok tekintetében a MasterCard/Visa/AmericanExpress/etc aki nem 3rd Party, de a telefon-kártya-én háromszögbe nem vinnék be egy "4th party"-t jelen esetben a bank, vagy a bank által megbízott külső cég (Simple fejlesztői) személyében.

Ott van az Android azoknak, akik össze akarják barmolni a rendszereiket mindenféle szirszarral, meg malwarekkel, meg vírusokkal.

Senki sem tart fegyvert az emberek fejéhez, hogy márpedig muszáj nekik Apple terméket használniuk.

Akinek nem tetszik az Apple ajánlata, az minek vesz Apple eszközt?

Én például rühelem az Iphone-t, viszont a piacon levő legjobb okosórának tartom az Apple Watch-ot
- amit viszont csak iPhone-al tudok használni mert a gyártó hozzákapcsolja a termékét egy másikhoz, beletörödök.

Ugyanígy szivesen használnék magyar mobilfizetés-szolgáltatót, azonban a platform erre nem ad lehetőséget, beletörödök.

Kapitalizmust szabályozni kell, egyébként önmagát teszi tönkre.

Hát ez ilyen.

Mindennek vannak előnyei, és hátrányai, ezt egyénileg mérlegelni kell.

De nem kezdesz el óvódás módjára toporzékolni, hogy "nekem ez kell, nekem ez jár, mindenki, most azonnal elégítse ki a luxus szükségleteimet!!!1114".

Szerk:

mer' az általad nagyon vágyott kommunizmus annyira jól bizonyított eddig :D

Amikor azt mondod hogy "ez ilyen", akkor valójában azt mondod hogy a globális nagyvállalatok piaci érdeke fontosabb mint a vevőké.
 

mer' az általad nagyon vágyott kommunizmus annyira jól bizonyított eddig :D

Nagyon félreérted, a szabályozatlan kapitalizmus önmagát emészti fel.
Én pontosan a piaci versenyt védem.

Van alternatíva? Van alternatíva.

Ha nem lenne, ha az összes készülékgyártó bezárná a rendszereit, akkor igazat adnék neked.

Jelenleg a piac szabályozza önmagát.

De most a kommunista EU vezetés egy piaci kisebbségben lévő céget akar megregulázni.

Semmi értelme, azon kívül, hogy a Terry Beton erőfitogtathasson. 

Ehhez a piaci részesedéshez nem tartozik az Apple-hoz mérhető gazdasági súly, de egyébként sem egyetlen gyártó kezében összpontosul.

Gazdasági erőfölényben van az érintett piacon, aki gazdasági tevékenységét a piac többi résztvevőjétől nagymértékben függetlenül folytathatja, anélkül, hogy piaci magatartásának meghatározásakor érdemben tekintettel kellene lennie versenytársainak, szállítóinak és üzletfeleinek vele kapcsolatos piaci magatartására. 

A gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek minősül, ha a vállalkozás arra használja fel a piaci befolyását, hogy a többi piaci szereplővel szemben saját maga számára indokolatlan előnyt kössön ki vagy a másik félt aránytalanul hátrányos feltételek elfogadására kényszerítse. Ilyen lehet például az egyoldalú, tisztességtelen vételi vagy eladási árak megállapítása, üzletfelek indokolatlan diszriminációja, a versenytársak piacról való kiszorítására vagy a piacra lépésük akadályozása.

Ez pontosan leírja az Apple tevékenységét.

Idaig se vettem egyetlen apple eszkozt se, ezutan se tervezek, ettol fuggetlenul meg mindig letezik ez az apple ceg, most mit tegyek?

(Az mas kerdes hogy android is egyre rosszabb minden ujabb verzioval ilyen szempontbol, probaljak kiherelni az osszes !gugli ROM-ot.)

I hate myself, because I'm not open-source.

Daraboltak már fel céget az Apple előtt is, ha nagyra nőtt. Pl. Az AT&T-t, de "a '90-es években az amerikai kormány perelte be a Microsoftot antitröszt okokból, mondván, hogy a vállalat visszaélt a monopolhelyzetével a számítógépes operációs rendszerek terén. Bár a cég nem került feldarabolásra, a per eredményeként szigorúbb felügyelet alatt kellett tartania magát, és néhány korlátozást is bevezettek a tevékenységére".

trey @ gépház

"viszont a piacon levő legjobb okosórának tartom az Apple Watch-ot" abba nem gondoltal bele, hogy attol jo, hogy nem akarjak kompatibilisse tenni mindennel ami a stabilitasan/minosegen rontana? Lattam mar embereket androidos "okos" oraval szerncsetlenkedni ios-en, sztem az se kellemes, de csakazertis megcsinaltak.

Ezt a kört most én sem értem, 2015 óta simple-el fizetem a csekkeket, de szerintem volt már korábban is (csak nekem nem volt aktuális).

szerk: bocs, egy ideig iCsekk nevű cuccot használtam, de a simple is nagyon régóta megy már.

Ezeket te honnét veszed? Vagy 6 éve használok Simple-t ios-en, és mindez benne van. És még csak OTP ügyfél sem vagyok, sima független Simple accountom van a kezdetek óta.

Ráadásul anno még a Revolutot is beelőzték itthon, mert ők voltak az elsők akiknél az appon belül lehetett létrehozni virtuális kártyát, amit be lehetett tenni az Apple Pay-be. Így tudott bárki Apple Pay-ezni ingyen, kis kerülővel, úgy, hogy a bankja még nem támogatta ezt, és nem akart csak emiatt az OTP-hez átmenni.

Yepp, csak eppen WearOS-re nincs Revolut, igy ha nincs nalad a telefon es penzt akarsz kolteni a Revolut szamladrol Google Payyel, akkor nem tudsz attolteni a Revolut szamlara. watchOS-re van ugyan Revolut, de ott se jobb a helyzet, mert csak Apple Pay-rol lehet feltolteni, igy ha arra hasznalnad a Revolutot, hogy Apple Pay bridge legyen, akkor ezzel se vagy kisegitve.

Rossz a hasonlat.

Tudsz bmw-be utángyárott lengéscsillapitót tenni? Igen.

3rd party vezérlést, kipufogót, ékszijat, bármit, ? Igen.

Meg fogsz lepődni, de még a fedélzeti rendszert is le lehet cserélni, régebbi modellekhez konkrétan apple carplay-t és android auto-t lehet upgrade-elni.

Senki nem akadályoz meg benne, bmw garancia nyilván nem vonatkozik rá, de cégek ezrei élnek utángyárott bmw alkatrészek gyártásából.

(hogy a motorvezérlőbe ne lehetne belepiszkálni, azon már inkább csak röhögök)

Informatikai szempontból a példád akkor jó, ha a BMW ~bárki által reális áron elérhető, teljes körű dokumentációt biztosít a jármű részegységei közti kommunikációval kapcsolatban. Ez teljesül? Regisztrálsz a BMW-hez, és ingyen vagy korrekt áron megkapod azt a dokumentációt, amellyel az általad tervezett utángyártott termék beilleszthető adott BMW modellek fedélzeti infrastruktúrájába?

:)

Apple-től sem kér senki belső kommunikációs dokumentációt. Szabványok követését kérik tőle, ill. hogy más szoftverek is bele tudjanak illeszkedni, ne gátolja meg.

Ahogy a bmw-be is be tudsz épiteni más fél által gyártott alkatrészeket. És nem, nem kellett a bmw-nek sem ingyen, sem pénzért átadja a belső kommunikációs dokumentációját semmilyen harmadik félnek. Bőven elég, ha nem épit bele a vezérlőszoftverébe olyan kódot, hogy letiltja az autót, ha nem bmw márkájú a lengéscsillapitó.

Én éppen lengéscsillapitóról beszéltem, amiben relative kevés az elektronika. De biztos lehetsz benne, hogy pont annyira nem adott át a bmw CAD file-okat a 3rd party lengécsillapitó gyártó cégeknek, ahogy a 3rd party elektronikus alkatrészekhez sem adott át interface dokumentációt.

Ezekre nincs is szükség apple esetén sem. Annyi kell, hogy szándékosan ne akadályozza meg, tiltsa le.

dotnetlinux: a BMW tegye letölthetővé PDF-ben a kocsit tervét?

Tassadar: Szerintem inkább arra akarják kötelezni hogy ahogyan a BMW-be is természetes hogy tehetsz utángyártott alkatrészeket is, úgy az iPhone se tiltsa a kamerát ha nem gyári akkumulátort teszel bele, iOS-en is lehessen több store, más gyártó okosórái is elérjék a telefonnak azokat a funkcióit amit eddig csak az Apple Watch tudott.

geronimo: De a BMW nem engedi meg, hogy belepiszkáljak a motorvezérlőbe

Imo: 3rd party vezérlést, kipufogót, ékszijat, bármit, ? Igen.

:)

Vehetsz 3r party tokot, toltot, fulhallgatot, etc. 
Amit egyesek szertnenek az mar inkabb az ECU-ba valo belenyulkalas. Javitottam sokaig okoskeszulekeket (legnagyobb reszt iphone ipad) es ha volt mar javitva akkor az 99%ban kokler munka volt, kicist megertem oket :(
Megfelelo csavarhuzot luxus volt hasznalni, csavarokat megfelelo nyomatekkal meghuzni luxus, stb stb

A szerelőm azt mondta, hogy az autóm utángyártott alkatrészei azért drágák például mert "licenc" díjat kell fizetni az autó gyártójának (a más által gyárottak után is), hogy az autóalkatrész kereskedők az ő nevükkel listázhassák - nyilván ezt azzal van magyarázva, hogy az általuk gyártott autók biztonságosságának biztosítása miatt.

Következő szint hogy a BMW tegye letölthetővé PDF-ben a kocsit tervét?

A BMW sok alkatrésze megtalálható más autókban is, illetve bárki gyárthat alkatrészt hozzá, és nem márkaszerviz is képes szervizelni az autót. Ez a BMW érdeke is. 

A hasonlat ott lenne helytálló, hogy a BMW-t csak a BMW által gyártott üzemanyaggal teheted használhatóvá. Ehelyett bárhol tankolhatsz bele és használhatod utána.

Nem az EU, hanem egy eszét játszó csinovnyik szólogat be

Protipp: Keyboard standardra is kényszerithetnék! :)

Nameg cserélhető alkatrészekre. :)

miért van szükséged vindózos keyboardra egy macen amin úgyis linuxot akarsz futtatni? évtizedek óta ilyen a kiosztás, aztán jössz te és nem tudod megtanulni használni akkor cseréjjék ki :@ :@ :@ zseniális!

megfelelő szoftverekkel olyanra állítod a kiosztást amilyenre akarod, javasolták is neked, hogy tedd ezt.

másodikra pedig: melyik alkatrész nem cserélhető? szerintem mindegyik.

Azt értem, hogy az apple-nek fáj, hogy versenyezni kell amennyiben akar majd az eu-ban árusítani, de azt felettébb különösnek tartom, hogy mért fáj az apple userekenk hogy kapnak egy plusz _lehetőséget_. Senki nem kötelez téged arra, hogy élj vele, ha neked jó a beépített app/hardware akármi, akkor továbbra is használhatod. Különben meg az apple-nek sincs nagy félnivalója, elég jó appokat készít ahhoz, hogy megállja a helyét egy versenyben is. Pl google playstore-nak már inkább gondolnám, hogy jót tenne, ha könnyen lecserélhető lenne.

mert ismerik már a cégeket, akik most a nagy spórolás jegyében valami 3rd party megoldást akarnak használni, ami instabil szar lesz legalább egy ideig. Úgy, hogy a jutalékkerülés amitt az apple bevált megoldásait nem teszik a felhasználó számára elérhetővé. Androidon évekig ment a szarakodás bankokkal. Ettől nem lesz semmi olcsóbb, csak más cég fog jutalékot kérni, de legalább szarabb lesz. És elvileg ettől még kellene jutalékot fizetniük az apple felé is, mert elvileg nem ingyenélésre ad engedélyt a platform feltörés sem, csak nehezebb lesz betartatniuk a jutalékfizetési szabályokat. Emiatt pedig majd megy a cégek közt a pereskedés, kitiltás, amikor nem fizetik a jogos jutalékot, az eu csinyovnyikja meg nyíg majd, hogy miért nem ingyen biztosít piacteret.

Hoszútávon lehet, hogy majd persze újra emelkedik a színvonal.... csak majd olyan szitu lesz, hogy egy cég egy megoldása helyett lesz tíz, amit párhuzamosan kell használni, ha valaki nem csak egy céggel szerződik (távoli hasonlat, de mintha egy streamng platform helyett lenne tíz és ezek után máshol érhetőek el és több helyen kell fizetni érte).

nem igazán. Az állam képes a szarból is fost csinálni, mert inkompetens és korrupt sok helyen.

Ellenben így, hogy vannak különböző telefon platformok, így versenyben vannak egymással, hogy jobb szolgáltatást nyújtsanak. Az sem ideális, hogyha minden telefonhoz egyedi megoldás kell, de az sem ideális, ha egy telefonon ezerféle megoldás van.

Lehet próbálkozni új platformokat indítani. Egyébként pont az állami beavatkozásokés túlszabályozás az egyik legnagyobb gátja annak, hogy új platform induljon. A mostani platformok még sokkal kevésbé szabályozott keretek közt indultak és mára elég sok tőkét gyűjtöttek ezek a cégek a jogászkodáshoz. De egy új indulónak esélye sincs az óriási jogi költségek és használati korlátok miatt, mert simán ellpoják más cégek a platformjukon a jutalékukat.

A monopólium káros, de amikor több párhuzamos platform létezik, akkor az nem monopólium. És nem is kartell, mert versenyeznek egymással folyamatosan.

Felhasználóként meg baromira nem nekem segítség az, hogyha 10 féle megoldást kell használnom, 10 féle módon fogyasztják az erőforrásokat és 10 felé kell fizetnem érte. Azt megértem, hogy az állam örül, ha rossz hatékonyság miatt több adót tud beszedni, mert a végén drágább lesz a belenyúlásától a szolgáltatás. Ezért is paradoxon, hogy az állam lenne ideális szolgáltató. Az állam érdeke a rossz hatékonyság.

Az állam képes a szarból is fost csinálni

Látod, jó emberismerő vagyok. Megbízhatsz az ajánlásaimban. ;)

 

Lehet próbálkozni új platformokat indítani. Egyébként pont az állami beavatkozásokés túlszabályozás az egyik legnagyobb gátja annak, hogy új platform induljon.

Jah, végül is egy új hardver-szoftver rendszer kifejlesztése és piaci felfuttatása szinte kockázatmentes és fillérekből megvan...

 

Felhasználóként meg baromira nem nekem segítség az, hogyha 10 féle megoldást kell használnom, 10 féle módon fogyasztják az erőforrásokat és 10 felé kell fizetnem érte.

Tehát számodra az lenne ideális, ha mindenre egyetlen, állami szolgáltató lenne.

 

Azt megértem, hogy az állam örül, ha rossz hatékonyság miatt több adót tud beszedni, mert a végén drágább lesz a belenyúlásától a szolgáltatás.

Nem. Te örülsz, hogy nem kell semmiféle válogatással bajlódnod, mert a szükséges dolgokat egy helyen megkapod.

:)

Szerintem meg rohadtul semmi köze ehhez az eu-nak. Az alma egy cég amelyik gyárt x y z terméket amelyek egymással tök jól elvannak és leginkább magukkal kompatibilisek. És nem csak ő csinálja ezt. 1. Az alma gyakorlatilag semmiben nincsen monopol helyzetben. 2. Senki fejéhez nem tartanak fegyvert, hogy márpedig almát kell használnod. (ha itt kötekedni akarok akkor már inkább ott, hogy XY pc gyártó adott tipus miért csak windows-al termék kapcsol ez még életszerűbb is lenne) Simán eldöntheti bárki, hogy melyik platform/ökoszisztéma felé tendál és mit akar használni. Summa: az apple cuccai és technológiái nem a kihagyhatatlan/megkerülhetetlen kategória.  Ez simán arról szól, hogy ők csináltak valamit felépített egy ökoszisztémát, egy raklap termékkel ami népszerű az emberek körében, rommá keresi magát rajta a cég, és az eu elkezdett vagy féltékenykedni/irigykedni vagy én nem tudom. Én nem lennék beljebb azzal, ha csipcsup gyártó store- ja is elérhető lenne rajta, sem a többivel. Bár tény, hogy kényelmesebb lenne ha ugyanazt tudná a watch androiddal (vagy az airpods) mint iphone-al. De ha már itt tartunk a samu órája sem 100% kompatibilis egy másik gyártó készülékével. Ebben nincsen igazuk. Igazat adtam nekik az usb-c ügyben (agyf@szt kapok tőle, hogy állandóan külön lightning kábel kell nem elég 1db usb-c oszt csoki) meg mondjuk nem bánnám ha androidos és/vagy winre lenne watch/airpods driver, hogy átjárhatóbb legyen a céges környezet és az én cuccom. (mert akkor egy füles kéne és kész pl. ) A safarit is ezért nem használom, mert nem platform független és több eszközzel találkozom napi szinten. De ez utóbbira sem lehet kényszeríteni őket, mert szabadon eldönthetik mit támogatnak és mit nem.  

-42-

Nem vagyok Apple fan, csak egy Apple cuccom van.

Lépések az EU részéről:
1. Független szervizben javításhoz való jog -> Pozitív, támogatható, ha a 3rd party szerviz is ugyanazt a minőséget tudja produkálni.
2. USB C átállás -> Támogatható, bár maga a csatlakozó egy vacak.
3. Ökoszisztémia megnyitása -> Nem feltétlen támogatható, túl sok benne a kockázat mindenki számára.
4. Ez mi lesz? Apple adó?

Az Apple "ereje" az ökoszisztémában rejlik. Ha ezt megnyitják kötelezően, akkor megtörik az Apple élmény - jelentsen ez bármit is.
Nem hiszem, hogy szeretne az Apple eljutni oda, ahol az Android hw+sw tart most töredezettségben, buherálhatóságban. Aztán a felhasználók az Apple-t fogják szidni - most is szidják, csak +1 okot nem szeretne a cég. Ez üzletileg érthető.

Hát ezért fogy ennyire a hazai népesség, tényleg ennyi hülyét exportáltunk már az EU-nak? :/