Az Apple kiterjesztette felvételi moratóriumát, egyes munkavállalóinak elhalasztja a bónusz kifizetéseket

Címkék

A csökkenő bevételek közepette az Apple a hírek szerint kiterjesztette munkaerő felvételei moratóriumát, hogy az más pozíciókat is érintsen. Ezen kívül azt tervezi, hogy bizonyos munkavállalói részére elhalasztja a bónuszaik kifizetését.

Az Apple tavaly költségcsökkentésre hivatkozva leállította a munkaerő felvételt a legtöbb pozícióra, ami a kutatás és fejlesztés területen kívül esik. Akkor a moratórium nem érintette azokat a pozíciókat, amelyek jövőbeli termékek fejlesztésével, vagy hosszútávú projektekkel kapcsolatosak, de a stop most még több területet érint. A vállalat nem tölti fel azokat a pozíciókat, amelyek üresen maradnak egy-egy távozó dolgozó után, így csökkentve a munkaerő-állomány és ezen keresztül a költségeket.

Részletek itt.

Hozzászólások

Ezeket is utolérte a válság ...

trey @ gépház

De azert meg egy fokkal okosabban toljak, mint a Silicon Valley Bank, ami az osszeomlasa elotti napokban a bonuszokat meg azert elutalta.

Tovabba a Meta, Alphabet, MS leepitesekhez kepest ez egy aranylag visszafogott lepes. Persze messze meg a sztori vege, varjuk ki ;).

Nekem, a cég központjától többezer kilométerre lévő embernek, aki nem vásarolja/használja egyik cég termêkét sem, miben lenne más?

 

Az emberek olyan 2015 óta az érzelmeiket kifejezik olyan faszságokon, mint leépítések, felvétel lassítása, új termék bevezetése, lehagytak egy dugót egy telefonról, nincs rajta elég usb, de egyébként nem dugok bele egyet sem, stb. Mindenen sírunk panaszkodunk, de közben

1. Ha sírunk, leírjuk, sem változik semmi. A döntéshozókat ilyen még sosem hatotta meg, szóval felesleges erölködés.

2. Úgy is a pénzeddel szavazol.

3. Ha leépít a twitter, de nincs szolgáltatáskiesés, kényelmes használni, akkor nem telibe mindegy? Felőlem a twittternek lehet 1db alkalmazottja, aki megcsinál mindent is, leszarom. Nem tudok beleszólni, max használom, nem használom.

4. Ha az apple nem vesz fel annyi embert, meg nem lesz bónusz, attól még nekem sem több sem kevesebb pénzem nem lesz és sem több, sem kevesebb munkám. Nincs apple termékem sem, sem szolgáltatásom, hótmindegy. De persze pont annyira együttérzek, meg támogatom a szegény apple munkavállalókat, mint amennyire ők engem :) azt sem tudják, hogy létezem.

5. Úgy is a pénzeddel szavazol.

Neked nem más, de tudod sokan - akik sírnak - igen is használják, és érzik a bőrükön a következményeit az általad felsoroltakon.

Az én laptopomon minden USB port ki van használva. Ha egy pendrive-ot be kell dugnom, ki kell húznom az egerem. Nem megoldhatatlan probléma, de nem is kéne nekem külön megoldanom, ha egy filléres extra bekerült volna a gépbe.

A twitter körüli mizéria abból az okból érint, mint a szolgáltatás használóját, mert a szolgáltatás minőségének a rovására megy.

A nagy tech cégek hiring freeze vagy leépítései hatással vannak a saját munkáltatómra, ezért érint. 

Ha sírunk az hozhat változást, csak a megfelelő platformon kell. Az, hogy a döntéshozókat soha nem hatotta meg egyenesen tévedés, láttunk már megannyiszor hogy tömeges nyomásra változtak dolgok. Nézd csak meg például a cégek LBMTQ mellé állását. Nyilván nem meggyőződés hanem a pénz és a public opinion diktál.

"Our belief was that if we kept putting great products in front of customers, they would continue to open their wallets."

Steve Jobs kicsit mashogy kezelte a valsagot annak idejen 2008-ban. :)

Bocsanat, az eleje lemaradt, ugy meg jobb:

"A lot of companies have chosen to downsize, and maybe that was the right thing for them. We chose a different path. Our belief was that if we kept putting great products in front of customers, they would continue to open their wallets."

Év/Foglalkoztatottak száma/árbevétel:

2009   36.800   42,9 milliárd $
2022 164.000 394,3 milliárd $

Miért sokallná, nem szálltak el saját létszámban, látod most sem kell leépíteniük mint a többi amerikai tech cégnek. A beszállítóknál van a létszám pl. Foxconn 1,2 millió dolgozóval.

A MS-nél nagyjából fele ekkora árbevételre 200 ezer saját dolgozó van állományban.

Nem tudom, ez az iroda, így covid után annyira korszerűtlennek tűnik. Szerintem beszívták vele. Meg eleve ez a kör szerekezet is azt eredményezi, hogy kb sokkal távolabb vannak a dolgok egymástól, mint lehetnének. De jól néz ki.

Amúgy annyira durva, hogy amikor az a választás, hogy esne a profit, akkor a munkavállalókhoz nyúlnak elősször és nem az van, hogy ok nehéz évek, bocsi részvényesek.

Piaci kapitalizáció az a piacon lévő részvények összértéke.

Mivel a vállalatok jellemzően jelentős mennyiségű saját részvényt is tulajdonolnak, ennek erőteljes kihatása van a vállalat eszközeire (értékére), annak pedig a működésének a finanszírozására - tehát a cég normális ügymenetére is.

Nyilván az ötlet a SVB story miatt van. Az jobban foglalkoztat mint az Apple. És így a topikot olvasva is arra asszociáltam.

Viszont az is igaz, hogy 2008 óta eltelt pár év. Lehet, az okozott kár nagyságától is függővé kéne tenni az éveket.

hiába a sok kp, amit nem tudnak mire költeni és hiába a minden eddiginél több forgalom és net profit, persze hogy a melósoknak kell meghúzni a nadrágszíjat

Állítólag a világ legnagyobb kp állományával rendelkeznek, mire gyűjtögetnek?

Továbbá ha a felső vezetés nem kap bónuszt az rendben van, elkaristolnak az alap bérezésükből.

sudo mount -o ro /hup.hu