Különböző USB-C portokkal érkezhetnek az iPhone 15 és iPhone 15 Pro telefonok

Címkék

Ming-Chi Kuo elemzőre (akinek "jóslatai" rendszerint be szoktak jönni) hivatkozva az XDA arról ír, hogy különböző USB-C portokkal érkezhetnek majd az iPhone 15 és iPhone 15 Pro telefonok. A különbözőség - nyilván - nem fizikai paraméterekben, hanem adatátviteli sebességben jelentkezhetnek: az olcsóbb telefonokon lassabb, a drágábbakon gyorsabbak lehetnek ...

According to analyst Ming-Chi Kuo, Apple will most certainly be getting rid of the Lightning connector on its iPhone 15, finally shifting over to USB-C. What's interesting is that Kuo reports that Apple will use two different USB-C ports on its iPhones for next year. The iPhone 15 and iPhone 15 Plus will reportedly have a standard USB-C port, with wired transfer speeds that will be on par with the current Lightning connector. The iPhone 15 Pro and iPhone 15 Pro Max will have substantially better transfer speeds, with Kuo stating the phones "will support at least USB 3.2 or Thunderbolt 3."

 

Hozzászólások

Amúgy ez ilyenkor ténylegeses kevesebb költség a cégnek, vagy csak marketing okok?

Eleve az ipar legnagyobb átbaszása volt a type C megjelenésekor, hogy csak fizikai csatlakozót jelentett, nem pedig protokoll verziót (is). Ha az átlag IT-st megkérdezel, 10-ből 5 esélyesen nem lesz tisztában vele h. type C mögött lehet USB2.0 és 3.x is. Az utca telefonyomkodó embere meg 100-ból 99 nem fog erről semmit tudni az égvilágon.

Ezzel nem lenne gond, egy e-köny olvasónak például a párszáz kilobyte-os könyvek átviteléhez, és az akksi kéthetente esedékes feltöltéséhez bőven elég az USB2. Ugyanez igaz egy buta- vagy aligokostelefonra. A baj inkább az, hogy abban nem nagyon segít a szabvány, hogy  milyen kábelt-töltőt érdemes venni egy adott USB-C csatlakozóval ellátott készülékhez. Nincs ráírva, hogy minimum X watt, X verziójú PD szabvány, hogy az adat- és videóátvitelről ne is beszéljünk. 

Nekem van pl két kábelem, 100 wattot mindkettő átvisz, de a displayport videót csak az egyik. Mindkettő fekete, az utóbbi egy picit vastagabb, de ennyi.

Amúgy egyébként óriási előrelépés az, hogy például a BT billentyűmre és egeremre rá tudok tölteni a laptop töltőkábelével is, mivel fizikailag ugyanaz a csatlakozó, és a lassú töltéssel is visszafelé kompatibilis. 

Az 1.0 szinte forgalomba sem került, 1.1 volt amire gondolsz, ha már kötekedés. A 2.0 jelenleg az ami defacto standard, 1.x-es csatlakozót nem fogsz találni már sehol. A 3.0-s type A-t meg kék superspeed jelöli a csatlakozónál. A kábelen is egyértelmű ha 3.0-s, mert a B csatlakozó fizikailag máshogy néz ki normál B, és microB form factornál is.

Cserébe, ha látsz egy USB-A csatlakozót, bedugsz egy USB kábelt a végére meg rádugod az eszközödet, feltehetően működni fog, még ha nem is lesz optimális a sebesség. Hasonló a helyzet a type C esetében is (hacsak nem fogsz ki egy olyan USB-C kábelt, amit csak töltésre készítettek). Szóval ilyen szempontból nem látom azt a nagy átbaszást, amit emlegettél.

Ezzel az erővel írhattad volna az M.2-t átbaszásnak, ott tényleg csak a fizikai lábakat írják le, de az, hogy M.2 SATA, vagy PCI-E, NVM-E teljesen inkompatibilissé teszi a rendszert, ha épp nem megfelelő holmit teszel bele, akkor nem korlátozottan nem fog működni, hanem sehogy.

soros átvitel sebessége lehet 50 bps és 115000 bps közt bármi

Tulajdonképpen igen, de mégsem :)

Egyrészt a bármi lehet 50-nél kevesebb is, 115000-nél több is, de akkor, ha szabványos sebességekben gondolkodunk (azt akarjuk, hogy más is értse, amit küldünk a soros porton), akkor használjuk a szabványos értékeket, pl. 115200. Nyilván nem kell abszolút pontosnak lennünk, ha aszinkron kommunikációt használunk, de a névleges értékekkel legyünk tisztában. Amúgy a soros portok sebessége már meghaladta a 115200 bps-ot is, vannak olyan portok, amik képesek annak kétszeresére, négyszeresére, nyolcszorosára is.

Nagyban megy a marketing hogy iPhone filmes kamerákat vált le, ha valaki tényleg így használja akkor 4k60FPS prores videó azért csipegeti a tárhelyet, RAW fotók szintén nem picik. Ha ilyenekkel dolgoznék akkor örülnék minden másodpercnek amit az adattranszferen meg tudok fogni, szóval pro vonalon igenis legyen a lehető leggyorsabb a kábeles adatátvitel.

Jelenleg mint nem pro felhasználó nekem tökre működik az iCloud is, de én max a családot videózom/fotózom, évek óta nem madzagozok adatmozgatás miatt, szóval engem tök hidegen hagy.

Szerintem hasonlóan gondolkodik az apple is, mezei júzer majd elfelhőzget, pro user meg tudjon gyorsan madzagon adatmozgatni, legalább lesz egy lehetőség elmondani a bemutatón hogy "the new iPhone Pro's crazy fast transfer speed for our pro customers", a lassabbon meg ha már 2 centet fognak/darab ájfón nagyságrendben észrevehető összeg lesz. 

Létezik még a telefont-kábellel-géphez-kötök altípus? 

Tényleg egyedül a 4K videóknál van értelme. Ha esetleg egy háznézésnél csinálok 50 db fényképet, wifire kerül a telefon, mire odakerülök, hogy gép elé üljek, azalatt a 3-5 perc alatt már felhőben is van az összes kép. Nem kell kábel.

Nem lehet, hogy ezeknek a szabványoknak a támogatása az egész designt érintené, beleértve a SOC-t, nem csak magát a fizikai csatlakozót, amit (bár nem filléres, de ésszerű költségkereten belül) bele lehet tervezni egy készülékbe? És ez a design a nem pró termékeknél általában egy régebbi designon alapul. 

Amúgy ez ilyenkor ténylegeses kevesebb költség a cégnek,

30+ éve csinálják azt hogy fizikailag egyformára gyártott eszközöket osztályoznak és firmware-ből különböző sebességre állitják be. CPU-k, GPU-k, memóriák, sőt, az autóipar is ilyen. Egész ficsőrök vannak beépitve úgy, hogy csak a bekapcsológomb hiányzik róla, vagy esetleg szoftverben kell átütni rajta valamit, hogy menjen. Olcsóbb az egyformát gyártani, a piacon viszont több pénzt lehet keresni, ha több vásárlói réteget is megcélzol.

A konkrét esetet nem tudom, de nem lepődnék meg.

A különbözőség - nyilván - nem fizikai paraméterekben, hanem adatátviteli sebességben jelentkezhetnek

Akkor ezt - nyilván -  a címben is célszerű lett volna jelezni, pl. így:

"Különböző sebességű USB-C portokkal érkezhetnek az iPhone 15 és iPhone 15 Pro telefonok"

Nem ertelek. Ha leteszek eled 10 darab eszkozt, meg ezekhez 10 darab USB-C portot es megkerlek, hogy 1-1 darabot, mindegyikbe forrassz bele, ugy, hogy a vegen, az osszes peldanyban legyen 1-1 port, akkor te nem fogsz tudni mast csinalni, mint mindegyikbe beleforrasztani egy kulonbozot, hiszen ugyonazt nem tudod :D Szoval, a cim, tupontos :D

:)

te nem fogsz tudni mast csinalni

Hogy ne tudnék? Egyszerűen csak nevetnék rajtad, ahogy most is :)

 

Szoval, a cim, tupontos

"Lószart, mama!" :)

Az egyes csatlakozók akkor lennének különbözőek, ha nem lennének egyformák, de azok :)

Amúgy az USB-C port több egy egyszerű csatlakozónál, vagyis én nem az USB-C portokat forrasztanám be, ha teljesíteni szeretném a kérésed, csak az USB-C portok fizikai elérését biztosító csatlakozókat :)

izé.. van aki nem csak töltésre használja az usb-c-t a telefonon?

Siman el tudom kepzelni, hogy ugyanaz a HW kerul beepitesre, csak az "olcso" modellbe szoftveresen lebutitott az USB port, hogy sporoljanak a licenszen is.