A Xiaomi 11T sorozat lesz az első a gyártótól, ami 3 évnyi operációs rendszer frissítést kap

Címkék

A Samsung és a OnePlus nyomdokain haladva a Xiaomi is bejelentette, hogy 3 évnyi operációs rendszer frissítést + 4 évnyi biztonsági frissítést ad majd a Xiaomi 11T sorozathoz. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Nekem tetszik. Remélem leszivárog ebből valamennyi a redmi szériához is.

Ha az EU megoldja hogy 8 évig legyen kötelezõ a frissítés a gyártóknak, akkor a fennállása óta másodszor csinál valóban hasznos dolgot.

A tűzvédelmi szabályok betartását sem lehet a kis kínai gyártókon bevasalni, de az valahogy mégis a vásárló hülyesége, ha ilyen forrásból szerzi be az eszközeit.

Viszont megkockáztatom a kijelentést, hogy a többség a telefonját szolgáltatón keresztül szerzi be. A szolgáltatók meg úgy tűnik eddig is aránylag óvatosan kötöttek beszállítói szerződéseket. Ha egy gyártónak megéri, hogy az abszolút 0 ár környékén kínál olyan telefonokat, amikben csak a biztonsági frissítés hiánya a hiba, akkor egészségére. A Xiaomi, Honor és OnePlus viszont jó eséllyel betartja majd a szabályozásokat. Pláne, mivel ez a javaslat igazából a felső kategória irányába lökné el az ipart.

Sőt, az alkatrészellátás kötelezettsége miatt engem az sem lepne meg, ha megjelenne a szolgáltatói "refurbished" használt kínálat, amivel az árérzékeny vevőket szolgálnák ki, miközben a gyártóknak is tudnak osztalékot juttatni.

A 8 (nem 7?) év a biztonsági frissítésekre és az alkatrész ellátásra vonatkozik. Fő verzióból tudtommal ezek után is technikailag annyit támogatnak, amennyit akarnak. Persze mondjuk a 7 év biztonsági frissítéshez a Google ütemét is le kell követni, szóval ameddig a Google nem biztosít 7 év biztonsági frissítést 1-1 verzióhoz (márpedig ahogy látom, ők 3-4 év környékén húzzák meg a határt verziónként), addig kénytelenek lesznek pár Android verziót kiadni egy-egy telefonra.

Egyébként nem értem miért lenne ez nevetséges. Az Apple legidősebb, még támogatott telefonja az iPhone 6S ami az elmúlt hetekben lett 6 éves és a jelek szerint még az iOS 15 is megérkezik rá. E mellé az iOS 12 még mindig kap biztonsági frissítéseket, így az azon ragadt 8 éves iPhone 5S is védve van. Szóval a szoftveres követelményt az Apple már most túlteljesíti. Nyilván Androidon is el kéne köszönni azoktól a hardverektől, amik már a gyártásuk pillanatában az ipari hulladék fogalmát merítik ki és akkor máris egy teljesíthető követelmény lenne az EU törvényjavaslata.

Jo volna ;-)
https://9to5google.com/2020/12/16/android-updates-4-years/

Szerintem ezt itt ugy ertettek hogy 4 ev allatt 3 szor major update is lesz.

Es a chip gyarto reszelol jovo dolog azok amik nem szoktatk frissulni,
a legtobb chip gyarto a kiadaskor kiad nehany blobot az eszkozhoz asztan meg elfelejtkezik rola.
Es ne feledjuk, ezekben nem csak hagyomanyos CPU es GPU van, blob jon a tobbihez is ..

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Azt hittem, hogy ez eddig is volt. Ha nem, akkor ez még egy indok a LineageOS támogatására.

Néhány kisebb (és néhány nagyobb) (kínai, koreai) "gyártó" igazán ráállhatna arra, hogy nem saját *UI-t fejleszt, hanem a szoftverfejlesztésre szánt pénzt valamilyen formában beleönti a LaOS fejlesztésébe, és gyárilag azt rak a telefonjára. Az Universal SafetyNet Fix óta szerintem ez is teljesen működő mechanizmus lenne. (Mondjuk a CyanodenMod inc-nek nem sikerült a dolog, de nem is volt túl sok cég mögötte. De ha egy OnePlus, OPPO (meg akik még az ernyő alatt van) is odaállna, meg néhány dzsunkagyártó, akkor akár lehetne is belőle valami.