Chrome OS fiaskó: Amikor egy egy karakteres elgépelés átmenetileg használhatatlanná teszi a gyártó eszközét

Címkék

A Google jelezte, hogy javított egy nagyobb Chrome OS bugot, aminek hatása az volt, hogy a felhasználók nem tudtak bejelentkezni az eszközeikre, így azok átmenetileg használhatatlanná váltak számukra. Az hiba javítását tartalmazó Chrome OS frissítés már terjesztés alatt van.

Részletek itt.

Hozzászólások

Chrome OS fiaskó: Amikor egy egy karakteres elgépelés átmenetileg használhatatlanná teszi a gyártó eszközét

És?

Nem az a baj, hogy valaki ilyen hibat vet. Az a baj, hogy ez kikerult. Tenyleg senki nem probalt meg bejelentkezni az uj verziora (mondjuk elkezdeni a teszteleset) mielott elkezdtek terjeszteni?

Én is ezt akartam kérdezni. Fel sem rakták egy gépre, hogy bebootol-e, mielőtt kiment élesre?

Ha csak a fejlesztő a saját gépére felrakta volna, hogy lefut-e, egyből kiderült volna, hogy nem tud rá belépni. Arról nem is beszélve, hogy van canary, dev meg beta channel is, azokon hogy nem bukott ki?

Nagy Péter

Nem tudom hogy a chrome os frissitéseit hogy tolják ki, de a google régebben a nexus eszközöknél graceful rolloutot tolt, azaz első lépésben kiválasztott random 1%nyi usert, akik megkapták a frissitést, majd egy ideig csak ők "élvezték". Igy ha valami nagy gebasz volt, nem ment gajjra egyszerre az összes eszköz.

Ez egy csúnya damage contol eljárás, ami lazit egy kicsit a qa elvárásokon.

Már a 2010-es évektől nem van Q&A. Mikroszoft is kibaszta az összes tesztelőjét még 2014-ben, aztán látjuk mi van w10-el 2015 óta. Guglinál valószínűleg meg soha nem is voltak tesztelők. Ma edzsájl és devopsz van, teszteljen csak a fejlesztő maga, senki más. Ja, meg bevonjuk a végfelhasználókat ingyen bétateszternek. Nem hogy nem fizetünk nekik ezért a munkáért, de még a saját tulajdonú teszt eszközüket is téglásíthatjuk ha vmi rosszul sül el.

C++ kódtól mit várunk?

A legdühítőbb az egészben, hogy ezért lenne a bool típus, de úgy látszik büdös nekik használni.

Ez a legnagyobb baj a C++-al, hogy rengeteg programozási paradigmát támogat, aztán mindenki úgy használja ahogy épp szeretné, a végén meg ebből nehéz összegyúrni egy konzisztens valamit. Ilyen szempontból a C sokkal jobb, ott valahogy mindig adja magát, hogy egy feladatot hogyan érdemes megoldani.

Jó persze ilyen szintű elgépelés bármilyen kódban lehet, de ezt éppen a nyelv megfogta volna, ha normálisan használják. Mostanában úgyis szeretünk a svájci sajt modellre hivatkozni, ez pont egy ilyen szűrő.

Az ilyet a fordítónak is illik megfognia. Most lusta vagyok kipróbálni, de úgy rémlik, a gcc dob rá egy warning-ot. Persze az szart sem ér, ha a warning-okra nem figyelnek oda.

 

Szerk.: nem fogja meg a g++ sem. Viszont nem értem, miért nem működik az eredeti kód. Ha mindkét érték bool, akkor az & operátornak ugyanúgy jónak kellene lennie, mint az && operátornak.

Lehet, hogy a g++ nem fogja meg, de a statikus kód analízis biztos, ilyen kódnak nem lenne szabad kimennie.

Amúgy azt gyanítom, hogy a különbség az, hogy a && operátornál van short circuiting, a sima &-nél nincs, és a key_data_->label() így elszáll, ami amúgy már önmagában is rossz design (pont emiatt...).

Valóban, a short circuit probléma akkor is, ha bool mindkettő.

De tudjuk hogy bool-e mindkettő? Én nem néztem utána. Ugyanakkor az sem egy jól megdesign-olt rendszer, ha egy metódus hívásra exceptiont, vagy akármit dob, főleg egy empty()-re. Ezt az érték ellenőrzést már abba bele kellett volna építeni.

De ha a fejlesztő becsukott szemmel vagy a warningokat letiltva fordít, akkor is el kéne kapnia egy bejelentkezést megakadályozó hibát az automata teszteknek.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A C++-t? Mondd meg nekem, hogy mi a pl. az fstream::open első argumentuma? Hát véletlenül sem std::string, hanem const char*.... na így ebből soha nem lesz egy konzisztens nyelv, ahol már a C++ standard library is el van cseszve. Meg ahol ahány lib, annyi adattípus?

Hát bármit, csak a C++-t nem. A nyelv overheadje sokkal több hiba forrása, mint egy faék egyszerű C, ahol van 4 adattípus, oszt jónapot.

Persze van egy freedesktop-plague a C-ben is, ahol rá akarják erőltetni az objektum-orientált szemléletet, de ezektől eltekintve C-ben sokkal könnyebb jó és karbantartható kódot írni, mint C++-ban.

Ahol meg jól jönne a C++ magasabb absztrakciója, ott már általában elég erős a vas, hogy interpretált nyelvet használjak. Eleve a számításigényes lib-ek ki vannak sokszor szervezve valami low-level nyelvbe, fent meg simán jó akár egy python is. Nagyságrendekkel könnyebb debugolni.

A C++ pont egy olyan helyen van, ami ma már nem kell sehova. Nem vitatom tőle, hogy az egyetlen igazán magas szintű nyelv, amit úgy írtak, hogy a teljesítmény számít, de ettől még generic programozásra nagyon nem használnám.

Qt-ben azért egész használhatóvá tették.

C-ben én hülyét kapok a string függvényektől. Pl. ott van a "biztonságos" strncpy, ami vagy tesz \0-t a végére, vagy nem. Vagy strncat, sehol se veszi figyelembe a cél buffer hosszát, pedig nyilván megoldható lenne teljesítménycsökkenés nélkül, mert csak végig kell nyálaznia a célbuffert, hogy hol a vége. És persze \0 itt is vagy lesz, vagy nem.

Oké, de azért nem ugyanaz, az str(n)cat az a meglévő bufferbe dolgozik, az snprintfnek pedig kell egy újat foglalni. Mikrovezérlőn ez is számít. És ettől függetlenül még a biztonságosabb (n)-es függvényeket se sikerült jól megoldani. Ott van még az strlcat, az eggyel jobb (legalább a teljes célbuffer hosszát nézi), de nem sztenderd.

Ne haragudj, de olyan dolgokat írsz, amelyek talán 15 éve sem voltak igazak, nemhogy ma, típusbiztos, szálbiztos, és maximális teljesítményű templatizált standard library mellett.

A C++ magasabb absztrakciója 99.9%ban teljesítmény előnnyel párosul a C-vel szemben, nem hátránnyal.

Itt és most szélmalmokkal hadakozol, nem ismered, amiről írsz.

Napi szinten valóban nem programozok C++-ban, de annyira ismerem, amennyire kell.

Mint írtam nem a nyelv teljesítményével van probléma, az overhead-et nem erre értettem, hanem az absztrakcióra. És nem is csak arra, hogy magasabb szintű, az nem lenne probléma, az a gond, hogy a C++-ba megpróbálták kb. az összes programozási paradigmát beletenni. Mindezt úgy, hogy a C-vel maradjon kompatibilis.

Nyilván más emberek, team-ek más paradigmákban fejlesztenek. Az adattípusok pedig annyira absztraktak, hogy egy csomó glue-t kell közéjük írni, ha az egyik lib adattípusát fel akarnád használni egy másik metódusával.

Linus-nak épp ez volt a baja a C++-al.

Vannak class-ok, de megvannak a C-ből örökölt típusok. Vannak referenciák, de maradtak a pointerek is. Van öröklés és van aggregation is - még ha nem is mindig egy-az-egyben helyettesíthetők, de sokszor ki tudják egymást váltani. Dobálunk exceptiont, de néha return value-t használunk. A templatek valóban jó cucc, csak jó lenne használni is.

Hány olyan std:: függvény van, ami pl. std::vector-t vár? És mennyi, ami xy[]-t? Na erről beszélek, amikor inkonzisztenciákról írok.

A nyelv hibája? Nem feltétlen. A nyelv hibája csak olyan szinten, hogy ennyi félét is megenged.

std::unordered_map<std::string, MyStruct> dict;

Amíg ezt C-ben leimplementálod, lemegy a nap. C++-ban meg garantált viselkedésű, agyontesztelt kódot kapsz 1 sor beírásával.

Dolgoztam beágyazott C-s világban, ahol olyan korú boomerek, mint én, ragaszkodtak hozzá, hogy de bizony maradjunk a C-nél... nem volt jó ötlet, iszonyúan elszállt a C felett az idő.

Tesztelni, meg majd én fogok, mi? :)
Amúgy ezt még talán egy linter is kiszúrná, nem? Megjegyzem, nem vagyok fejlesztő.

Mostanában ez a hozzáállás mindenhol, nem csak a Google-nél, de Red Hat-nél, MS-nál is. Óriási kódbázisok vannak, sok millió kódsor, ember nem tudja már átnézni, áttekinteni, rendesen kitesztelni, ezért csak kiadják, bízva benne, hogy jó, ha meg mégse, szívjanak vele a userek, majd legfeljebb később foltozzák. Az összes böngésző is ilyen, még a Linux kernel is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Védelmükre legyen mondva, hogy nem is állították, hogy alkalmas komoly munkára. Lightos, webes felhasználásra van. Ami nekem gondom van az egész ChromeOS-sel, hogy nincs előnye egy normális Linuxszal szemben, csak hátránya. Emiatt én sose használnám, valahogy senki földje. Csak az tartja életben, hogy olcsó Chromebookokkal együtt adják, amik az USÁ-ban elég népszerűek, főleg az oktatásban, meg diákoknál, akik minimális pénzből akarnak tanulógépet venni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

nem az a baj h vétettek egy ilyen 1 karakteres hibát, hanem hogy ezzel azt reklámozzák, hogy "jé nézzétek itt volt egy apró de annál nagyobb kihatású bug de mi egyből javítottuk. hát igen mindég csak ezek a fránya bugok" és erre az embereknek nem az esik le hogy ha egy cég ekkora befolyással bír számítógépek millióira, akkor valsznleg nem csak holmi ki/nagy bugokat vétenek bele a kódba hanem olyan etikátlan kontroll alatt tartják a gépeket amennyire jól esik. és ez elen az open szósz se véd – biztos lehetsz benne mint sz.gép tulaj hogy nálad is az akód fut ami a chrome publikus repóban van?

Lehet úgy OS-t frissíteni, hogy nem vagy bejelentkezve?

A leírás szerint "Affected devices can login via guest mode or an account that hasn't signed into the device". Gyors ránézés alapján a hiba abban a kódban volt, ami az eszközön letárolt adatok titkosításának feloldásáért felel, ez valószínűleg nem fut akkor, amikor új fiókkal lépsz be.

Az "and" operátor már ősidők óta része a c++-nak, 2003 óta biztosan, de valahogy ez egy hülye C-s beidegződés, hogy az && formát használja mindemki.

Egyetértek. Ezek a hieroglif tömör operátorjelek mindig is zavartak a C-ben, nehezen szoktam meg őket, ++, &&, &pointer, >>, -> stb.. Egyszerűen and-ként, meg a=a+1 formában sokkal emberibben kiolvasható, főleg azoknak, akik nem C-szerű nyelvben kezdtek el programozni. A másik, meg a könnyű elgépelhetőség, én ugyan ezt az && vs & elgépelést még nem szívtam meg, de a == vs. = elírást már elég sokszor, és fordító nem szól érte, az ember meg nem érti, hogy miért nem értékelődik ki az elágazás, miért nem fut rendesen a ciklus. Még a ; is olyan, hogy évek után is elfelejti kitenni az ember ide-oda, állandó frusztrációforrás. Pont emiatt a gépi, low level szintaxisa miatt nem szeretik sokan a C-t, és preferálják a Pythont meg a többi emberbarátabb szintaxisú nyelvet.

Ezekre be kéne vezetni alternatív operátorokat, hogy ha valaki olvashatóbb formában akarja kiírni, akkor legyen rá lehetősége.

Egyébként ebben még nem is a C-szintaxisú nyelvek a legrosszabbak. Bash-sal, zsh-csel, meg egyéb POSIX-kompatibilis shellekben (pl. dash) állandóan szívok az If-es szerkezeteknél, a nehezen megjegyezhető -n, -z feltételösszehasonlításnál, az egyszeres és kétszeres [ ] vs. [[ ]] jelekkel, hogy kell-e pontosvessző, hova kerüljön a then, stb., állandóan keverem, lehetetlen megjegyezni. Főleg, ha valami összetett feltételt kell vizsgálni, rohadt könnyű félreírni az if-es szerkezeteket. Nagyságrendekkel rosszabb a C, C++-nál.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

ott sincs eleg automatizalt teszt....amatorok.

Ezt egy static code analyzer kiszúrta volna nem? Legalább eg warning-al hogy gyanús...

Gábriel Ákos