Elégedettek az Ubuntunál a legfrissebb desktop LTS-re való frissítés ütemével

Címkék

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 05. 01., p - 13:47

Az igazi kerdes nem az, hogy az Ubuntu-nal elegedettek-e, hanem, hogy a userek. :) A frissites uteme kisebb reszben mulik a minosegen es nagyobban a userek bizalman/korabbi tapasztalatain. Rollback meg nincs, ugyhogy nagyon nagy gixer kell ahhoz, hogy valaki ujrahuzza a gepet 18.04-re egy frissites utan.

Szemelyes: en 2 gepemet frissitettem mar (mindketto 18.04 -> 20.04), es futottam bele ebbe-abba. Ahonnan most irok pl nem tudom hasznalni a legfrisebb kernelt, mert azzal nem megy az nvidia driver valahogy. Ettol meg maradok 20.04-en, de nem vagyok maxiboldog.

Szerkesztve: 2020. 05. 01., p - 13:52

Nekem eseménytelen volt az upgradem a dolgozós notebookomon. Egyedül a Wifi drivert kellett utána kézzel telepíteni, ami eddig alapból fenn volt. Két perc keresőzés alatt megvolt, csak rá kellett dugni a tyúkbelet. Ha ilyen Wifi only hipster lennék, akkor azért anyáztam volna...

Jóideje probléma mentes szokott lenni az upgrade, azért lett ekkora a bizalom. Ráadásul lassacskán hasznos új funkciókat is kapunk, nem pedig kémprogramokat és plusz reklámokat. Erről vehetne példát a Microsoft és akkor ott is lelkesebben frissítenének a userek :-)

Hogyan mérik ezt? Repóra csatlakozó kliensek user-agentjeiből? Vagy van már valami egyéb adatgyűjtő "feature" is benne?

Fél éves fél milliós laptopomon nem tud bootolni live-ban, a 18-as ubi flottul megy mindenfajta buherálás nélkül, de az újabb kerneleket folyamatosan cseszik el. A 18-ason is a 4-es ágon maradtam, mert az 5-ös elcseszi a suspend-et meg eleve a stabilitást.

Valakinek valahol kellene végezni Q/A-t. Ha nem a mainstream akkor Ubuntu-ék lenne jó ha tartanák valahogy. Egyébként nem is csak a 4.0.x-ról való feljebb lépés a gond (asszem 4.4 aztán 5.0 aztán 5.3), hanem azonos major verzión belül is sokkal instabilabbá vált pár dolog, tehát 4.0.x-en maradtam de azon belül volt egy váltás ami a suspend-en rontott.

Lehet hogy a gép is szar. Nem lett annyira jó választás, műanyag hulladék, fél év után már kezd romlani az egérpad, kijelző zsanér se igazi stb stb, ROG SCAR 3 vagy mi. Sokat néztem utána pedig, nem tudom mi lenne a jó választás. Tényleg 1,5 millióért kellene venni gépet ami nem teljesen szar műanyag, meg hoz legalább olyan minőséget mint fele árban 10 évvel ezelőtti gépek.

Tiszta telepítést csináltam. Ez a második Ubuntu, amivel az én gépemen azokkal a progikkal amiket használok nem volt semmi szívás, a telepítés kezdete után egy órával már munkárafogható állapotban volt. A másik a 19.10 volt ahol ez sikerült. A többinél mindig volt valami hülyeség amivel színom kellett pár órát.

Tiszta telepítésekkel sosincs gond.

Sajnos sosem volt olyan szerencsém, hogy bármilyen release upgrade jól sikerült volna: mindig -- most is -- lettek olyan idegesítő és állandó működést akadályozó hibák, amik miatt söprés lett a vége, majd újra húzás. (Márpedig nem otvar házi buhera gépeim vannak: laptopban és asztaliban is CSAK Dell és Lenovo.)

Mondjuk én pont ezzel a két márkával szívtam az utóbbi időben sokat:

  •  ~700 ezres dell gép 1 évesen már kétszer járt szervizben (becsületükre szóljon, garival megvolt pár nap alatt mindkét alkalommal)
  • A Lenovo csak egyszer volt szervizben, de akkor ~50 napot. Aztán kicserélték. 
  • Van még 2 Asus, meg egy Acer, azokkal nem volt gond eddig.

Nagy Péter