15 éves az Ubuntu!

Címkék

Pontosabban, 15 évvel ezelőtt jelent meg az Ubuntu első kiadása, a Warty Warthog. Retro: Korabeli HUP bejelentés, Ubuntu Linux RC - végigjárás

Hozzászólások

Ha nincs ubuntu akkor nem nagyon kezdek el linuxozni egyáltalán. Ma linux szerók adminisztrálásából élek. Boldog szülinapot!

Szerintem az Ubuntu egyik legelőrelépőbb újítása az volt, hogy felismerték, nem mindenki akar a grafikus felület beállításával szarakodni, szóval adtak egy (illetve később-máig több) előre beállított wm/de-t, ami nagyon kényelmes megoldás. Persze ifjabb és bohóbb éveimben én is csináltam olyat, hogy pl. a kernelt forrásból fordítottam (persze itt nem maga a fordítás, hanem a több mint száz opció egyesével való szelektálása volt az érdekes feladat), de manapság csak egy olyan os-t szeretnék, ami nyílt forráskodú, és könnyű kezelni. És ennek az Ubuntu (Budgie) nekem megfelel. Szóval boldog évfordulót! :)

Szép utat bejárt az Ubi, mai napig a legmeghatározóbb desktop linux, még akkor is, ha a distrowatch nem ezt tükrözi.
Legnagyobb érdeme a linux desktop érzés, ami egyik másik distro-nak sem sikerült soha olyan jól, mint az Ubinak alapból.

Meg lehet nézni, hány Ubuntu alapú distro létezik.

--
robyboy

Es milyen jol nezett ki!

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Megnéztem a korabeli írásomat:

  • 2.6.8.1-es kernel
  • 2.8.1-es GNOME környezet
  • Firefox 0.9.3
  • Evolution 2.0.2
  • GIMP 2.0
  • OOo 1.1.2
  • stb.

A verziószámokat olvasva elmorzsoltam egy könnycseppet :D

--
trey @ gépház

"Az utobbi 2-4 evben meg blackbox. Fontosabb lett a sebesseg, mint a sallang :-D"
sohasem gondoltad volna, hogy eljön az idő, amikor tök mindegy milyen felületet használsz, mert alapból van 32gb van a gépedben :-D
(én fluxboxot használtam akkoriban, szintén ebből az okból kifolyólag)

grat. legjobb linux.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Boldog szülinapot!
Évekig használtam, amíg ki nem jöttek az Unity-vel. Azóta mindig vmi más ... most éppen MX, de ez marad is, mert stabil és gyors.

Igazából rengeteg jó ablakkezelő és asztali környezet van, csak meg kell őket ismerni alaposabban és nem elsőre ítélni. Régen nekem sem tetszett a Unity, de elkezdtem használni és már évek óta az az ablakkezelőm.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Elszaladt 15 év, érdemes visszakeresni, , melyik kernel volt akkor, hol tartott a szülő Debian. Soha nem futtattam éles környezetben Ubuntu Linuxot, csak virtuális gépen, mert azért kíváncsi voltam arra, mit tud, milyen a felülete. Mindig is alapból Debianos voltam. Később már az Ubuntu variáns Linux Mint élesben is használtam. Ettől függetlenül szép karriert futott be. Sokan a mai napig az Ubuntu és a Linux között egyenlőségjelet tesznek.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

A 4.10 idején még nem linuxoztam, talán a 8.04 volt az első, amit kipróbáltam, az viszont nagyon tetszett. Szerettem a Gnome2-őt is, sallangmentes, jól használható, kellemes felület. Kész tragédiaként éltem meg, mikor bevezették a Unity-s szutykot, meg úgy általában a Gnome3 kiszorította mindenhonnan a 2-es ágat. Elvileg a Mate az utóda a Gnome2-nek, de szerintem már messze nem olyan jó.

Azt nem értem, hogy miért W-s kódnévvel kezdtek, miért nem A-ssal?

Ma már viszont kisebb az Ubuntu szerepe, mint korábban. Mára sok disztró felnőtt használhatóvá, nem csak a „nagyok” közül kell választania valakinek, ha használhatót akar, még csak a Debian/Ubuntu alapra sem muszáj rámenni többé.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧