#Unix50 - Nagy ünnepségre készül a Bell Labs a UNIX 50. évfordulóján

Since its introduction 50 years ago, Unix has been copied or imitated countless times. Its design and core programs can, literally, be found at the heart of today’s “Unix-like” operating systems that power most of the servers and devices connected to the Internet and hundreds of millions of smartphones. [...] Later this month, Bell Labs will celebrate the 50th anniversary of Unix with a special two day “Unix 50” event at their historic Murray Hill headquarters.

A fél évszázados évfordulóval kapcsolatban itt olvasható a Bell Labs blogbejegyzése. Aki követni akarja az ünneplőket, annak a #Unix50 lehet hasznos a Twitteren.

Hozzászólások

ja, csak a modern *nix-ok mind azon ügyködnek, hogy elrejtsék hogy egyáltalán *nix-ok lol...
Nem tudom, hogy van-e egyáltalán ünnepelni való dolog.

--
GPLv3-as hozzászólás.

SystemD, ami mindent is csinálni akar. Ezzel véve el a Unix filozófia azon részét, hogy egy-egy részprogramot ha akarsz akkor leválthatsz.

A technikai részletek "teljes" elrejtése. Hány olyan mainstream Linux disztribúció van, amelyik a boot folyamatot még szépen mutatja és nem rejti splash screen mögé? Már nem tudom mi volt a tényleges hiba egyszer, de nem működött valami. Alig találtunk ráutaló jelet. Splash screen kikapcs és láss csodát ott a hibaüzenet.

Leegyszerűsített DE-k, melyek jó hogy ha a beállítások felét mutatják csak.

Soroljak még? :D

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

ios-ba nincs terminál. Macos-be nagyon mélyre kell ásni terminálért. Androidba nincs terminál. Chromeos-be nincs terminál. Ubi agyon szeretné ha nem használnál terminált, Red hat szintúgy (ugye gsettings, system settings stb).
Blackberryben nincs terminál. Qnx-et nem ismerem.

Nem is tudom van-e még élő *nix ezek mellett. BSD-k tecchalottnak tűnnek.

Nem tudom mit ünneplünk.

--
GPLv3-as hozzászólás.