RMS: nem lesznek radikális változások a GNU projekten belül

Címkék

Richard M. Stallman egy rövid nyilatkozatot tett közzé, miszerint nem várhatók radikális változások sem a GNU projekt céljaiban, sem az irányelveiben:

As Chief GNUisance, I'd like to reassure the community
that there won't be any radical changes in the GNU Project's
goals, principles and policies.

I would like to make incremental changes in how some decisions are
made, because I won't be here forever and we need to ready others to
make GNU Project decisions when I can no longer do so. But these
won't lead to unbounded or radical changes.

--
Dr Richard Stallman
Founder, Free Software Foundation (https://gnu.org, https://fsf.org)
Internet Hall-of-Famer (https://internethalloffame.org)

Hozzászólások

Ami rossz hír azoknak, akik az elmozdítását akarták elérni.

--
trey @ gépház

Nem kötekedni akarok, becs szó.

Hogy egyezteted össze a gnome userséget az RMS storyban vállalt szerepükkel?

Kérdezem, mert elég határozott véleményed van ebben az újkori PC sjw brain fuck témában, meg az RMS történetben. És tudom hogy RMS-t hősként tiszteled. Meg ismert a gnome devs allaspontja az ügyben.

El tudod ezt különíteni egymástól, vagy hogy állsz a kérdéshez? Vagy ennyire nem vezérel ideológia, pragmatikus vagy ilyen téren?

Ebből a szempontból nem érdekel GNOME users. Ha nincs RMS, nincs se szabad szoftver, se GNOME. Ilyen egyszerű a kép. Ez nem jelenti azt, hogy haragszom a GNOME vezetőségére. Egyrészt biztos vagyok benne, hogy a GNOME projekt sem egységes és csak azért, mert a projekt vezetése kialakított egy véleményt, nem fogom az egész projektet dobni felhasználóként.

Az, hogy mi a véleményük RMS-sel kapcsolatban az egy dolog. Az meg egy másik, hogy ezt keresztül tudják-e nyomni a GNU világon és az egész szabad szoftveres közösségen. Szerintem nem, így a végén nekik kell majd alkalmazkodni. Ez egy vita. Vita pedig a legjobb házasságban is előfordul. El fog ez ülni, pont úgy, mint a Linus elleni támadás.

--
trey @ gépház

Nem engem kérdeztél, de mondok valamit erre: userként _leszarom_ a programot előállítók politikai nézetét. Azt nézem, hogy az adott program hasznot hoz-e, vagy bajt csinál nekem? Ha fizetni kell érte, akkor megéri-e az árát összességében?

Ha az ősellenségem ír egy FOSS programot, amit legálisan és ingyen használhatok és hasznos, akkor használni fogom. Még ha maga az ördög írta, akkor is. Najó, akkor azért gyanakodnék, hogy elrejtett néhány veszélyes kitételt a licenszben :-)

Ellenben a Gnome a 3-as széria óta olyan szar, hogy már nem használom desktopon. Sajnos a gtk-t nem tudom elkerülni, mert egy csomó minden arra épül. Amióta a szkrollbár-t folyton elrontja a gtk, azóta a bögyömben van.

off

Én szeretem a Gtk-t, mert Xfce felhasználó vagyok. Nekem a Qt mindig is kicsit a KDE-t jelentette, így kerülöm, amennyire csak lehet. Használok néha Qt-s alkalmazást, de törekszem Gtk-sokat választani, ha lehet.

/off

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én is XFCE felhasználó vagyok, és ezért Gtk-t is használok ugye. De a 3-ast nem szeretem a szkrollbar bénázás miatt: az eltűnő scrollbar egyfolytában problémákat okoz (nem találom, nem látom, a szélső elemekre nem lehet kattintani, stb). És a szkrollbár visszakapcsolását egyszerűen kifelejtették a beállítások közül. Rendkívül dühítő.

Igen, ezzel is egyet tudok érteni.

Ugyanakkor ha van egy olyan ember vagy több is, akik ideológiájat mélységesen elitelem, annyit tehetek hogy ignoralom ot/oket es mindent amihez közük van. Durva hasonlat tudom, de kb reiser esete. Most ezek a gnomeos emberek nyomják a hülyeséget es ugy erezhetik náluk az igazság, hiszen a projectjük altal a közösség központjában vannak. Mi lenne ha a jutalmuk a hulyesegre az volna, hogy le lennének szarva, ok is és a projectjük is. Talán eszbe kapnának.

De mondom, maximálisan értem amit mondtok, ha használnék gnomeot, nem tudom mit csinálnék, vane értelme ezt megideologizalni.

A hacker mentalitásból szerintem ez adódik:

* A politikai nyilatkozataikat leszarom. Ahogy nekik is le kellene szarniuk, amit RMS mond a GNU-tól független kérdésekben.
* Amit csinálnak, azt önmagában értékelem.

Az SJW fejlesztők ellen nem az a megoldás, hogy a szoftvereiket ignoráljuk, hanem hogy az SJW-skedésüket ignoráljuk. Attól még fejleszthetnek amit akarnak, ha SJW-től függetlenül képesek rá. A szoftverüket pedig önmagában értékeljük a saját értékei szerint.