Mi az összefüggés Ken Thompson 39 éves BSD jelszava és a sakk közt?

Ken Thompson egyik jelszava:

    Hash-elve: ZghOT0eRm4U9s
    Visszafejtve: p/q2-q4!

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

- What is your password?
- What not.
:)

Elég furcsa lépésjelölés, ebben a rendszerben (chess descriptive notation, a 70-es évekig volt népszerű az angolszász országokban) P-Q4-nek kellett volna írni, esetleg p-q4-nek. A p-q2-q4 még elmenne. A végén a ! lehet a jó lépés jele kommentárképpen, de a jelszó végén írt „a”-ról nem tudom micsoda, lehet csak elgépelés a cikkben.

Legjobban Kernighan jelszava tetszett, végigzongorázta kétszer az US kiosztáson az alfanumerikus rész 3 utolsó billentyűjét. Nagyon kreatív :D Gondolom nem volt cél a túl erős jelszó, csak legyen valami, amíg a projekten dolgozott. Azt nem akarta, hogy majd 50 évvel később AMD Vega GPU-n túl hosszú idő legyen megtörni.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Mivel van a neten 4bsd-s passwd file is, amiben szintén benne vannak páran ezek közül az emberek közül, meg lehetne próbálni azt is törni. Pl. Ritchie mind a 2 fájlban a dmac-ot használta, szóval akár Bill-ben is lehetne bízni :-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Igen, én is abban láttam. Elsőre is gyanítottam, hogy elgépelés, mert semmi értelme nem volt.

Annak meg örülök, hogy kikoptak ezek a régi, nyakatekert lépésjelölések, és már jó 20 éve mindenki rövid algebriai jelölést használ, pl. 1. d4! (amiből kiderül az is, hogy világos lépése, meg hogy az 1. nyitólépés). Mennyivel olvashatóbb, mint a d2-d4, meg ilyen P/Qd4. Ez főképp a számítógépes sakk miatt van, a PGN fájlokban, sakk GUI-kban és engine-ekben, online sakkszervereken, nemzetközi versenyeken is ez terjedt el.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧