1060 darab Raspberry Pi-ből álló clustert mutatott be az Oracle az OOW 2019-en

 ( trey | 2019. szeptember 22., vasárnap - 8:43 )

Képek és részletek az Oracle OpenWorld 2019 rendezvényen kiállított, 1060 Raspberry Pi 3 Model B+ lapból álló, Oracle Autonomous Linux rendszert bootoló clusterről itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

De, miért? :)

--
https://iotguru.live

Mert látványos, és rendezvényeken a látvány is kell hogy odacsald az embereket, és talán a jövőbeni vevőidet. Ha odaraknál egy racknyi hangos szervert, amin egyenként fut néhány száz VM, és abból építenél egy néhány ezer node-os clustert, jóval kevesebb embert érdekelne mint ez, és valószínűleg nem is cikkeznének róla.

Gondolom nem azért, hogy versenyezzen a fullos szekrényével mindössze egyetlen tálcányi A64FX lapkával. Az utóbbiban procinként a 48 mag és az SVE-512 igen nagyot dob (2,7 TFlops). Ezen a képen 2 procis tálca látható.

Az egyik procit a másik meleg(ebb) vize hűti.
Érdekes, hogy TDP-t nem adnak meg.
Viszont, hogy a Fujitsu egymás mellé állítja az A64-et és a Sparc64-et, jól látszik a hardver irány. Már csak szoftverrel kell utolérni.

Sok gyakorlati ertelmet nem latom. Korabban volt mar, aki azert, hogy otthon clusteren hasznos dolgokat gyakoroljon, osszerakott hasonlot, csak kisebb meretben. Annak lattam ertelmet, ennek kevesebb van. Bar a koltsege annyira nem sok, es a mediamegjelenes miatt is megerhette.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Mert a Bosch csavarhúzóból építtet lélekvesztőt, reklám.

Otthon is leutánozható, nagy magszámú cluster? Marketing bandwagon sokadik rókabőrének, újabb lenyúzása? Who knows...

Kezdem azt hinni, tenyleg videobol kep kihalszo clusterrek kellenek ..
Mert mi masra volna jo.

https://www.imdb.com/title/tt1839578/


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Érdekes, hogy minden hozzászólóból többé-kevésbé negatív reakciót vált ki ez a hír.

Én kifejezetten örülök, hogy az általam nagyon utált Oracle olyasmit tud mutatni, amin nem kizárólag Oracle logó van. Mert eddig ugye ha bármi nem tőlük volt, az csak szar lehet.
Ez, és a Java EE dolgok eléggé korrekt tisztázása után nekem jelzés, hogy nyitnak a világ felé, ahogyan a Microsoft tette, amikor Nadella végre átvette az irányítást a "csak mi tudunk mindent jól" Ballmertől. Ér érdekes, hogy máig mindenki köpköd a Microsoft-ra, hogy kamu az egész open source megjelenésük, meg tisztán csak marketing...

Az én listámon már csak az Apple van ilyen téren, akit nagyon utálok a "viselkedése" miatt. De ahogy kinéz, ők még inkább elszigetelődni szeretnének (minden hardvert ők akarnak fejleszteni senkivel sem kooperálva, semmilyen szabványnak meg nem felelve), nem nyitni. Pedig egyszer vége lesz a zárt rendszerük imádatának (mert bármi jó vagy rossz, nem tart örökké), és akkor baj lesz így. Szerintem.

18 éve vagyok itt minden nap és nem tudok neked olyan cikket mutatni, amihez jobbára pozitív hozzászólások jöttek volna :D

--
trey @ gépház

Ez azért szomorú. És inkább a magyar társadalmat minősíti, nem a cikkeket. Szerintem.

Isten hozott a valóságban! Ez egy ilyen elb*szott nemzet. Hoppá, ez is az volt... :)

Ha egyetértek, az pozitív, vagy negatív?

De mindegy is, mert egyetértek.

Szerintem elkezdtek rájönni, hogy ha tovább folytatják, borul a cég. Mondjuk egy ilyentől nekem nem lesz szimpi "jócég".

--
openSUSE Leap 15

Ugyan... csak a $60-as stock price a cél

"a Java EE dolgok eléggé korrekt tisztázása után nekem jelzés, hogy nyitnak a világ felé"

Csak ledobták a holtsúlyt. Láttad a híreket, mekkora leépítések voltak az idén? Elég durva dolgok történnek házon belül.

Leépítés az biztosan lett volna. Ha nem ezért, akkor másért. Amikor egy cég adott időpillanatban eléri az eredmény-maximumát eladásokból/szolgáltatásból, akkor muszáj elkezdeni költséget faragni, hogy az eredmény emelkedést tartani tudják a tulajdonosok örömére. Ebben benne van a leépítés is. Sajna ezek már nem tech vállalatok, hanem pénzgyárak. Innováció az ahogy látom, a nagyoknál már alig van.

A Java EE-vel kapcsolatban pedig: de legalább nem fogják vissza az egész ökoszisztémát. Nyilván akit emiatt elküldtek, annak egy részére szükség lesz, mint Java EE rendszer fejlesztő, csak máshol.

Szél bernadett sírva fakadt az energiapazarlás láttán

------------------------
uint8_t *data; // tipussal megszorozzuk az adatot. wtf?

:)

Idle módban - 1060*2 W (Szerintem ha nem használták és csak reklám volt akkor kb ennyi volt a fogyasztás)
Maxon pörgetve - 1060*5 W

Adatok innen:
https://www.pidramble.com/wiki/benchmarks/power-consumption

Plusz persze az extrák fogyasztása. (coolerek, switchek, stb)

Szijártó Zoltán
Aki tud az alkot, aki nem tud az csak szövegel.

Nekem tetszik! Évek óta jósolom az eljövetelét, és lám, meg is csinálták.

--
robyboy

Meg akarnék gazdagodni - kábelgyárat építenék. /o\