Runs on Librem 5 - videósorozatot tett elérhetővé a Librem 5 képességeiről a Purism

Egyelőre a DevKit-en. A végleges vasat, szoftvert Q3-ra ígérik:

További videók:

Hozzászólások

Eddig ez az egyik legstabilabb foss project, amit láttam ígéretek és betartásuk tekintetében, meg úgy összeszedett kommunikációban. Ha vízálló lenne, és nem high profile lenne a hardware hanem inkább mid tier, akkor meglenne a következő telefonom.

Jogos. En is gyakran erzem igy, hogy a flagship telefonok igazabol nekem nem adnak semmi olyan pluszt ami megerne az arkulonbozetet.
A vizallosag melle en meg felvennem egy alap toresallosagot, nem kell ipari meg military vedelem, csak ha leesik masfel meterrol a kopadlora, akkor ne pokhalosodjon azonnal.
Nekem ez meg szempont, leven kisgyerekes apuka vagyok, es a gyerekek szertelenek. :-)

Valamiért nagyobb hardverre emlékeztem, lehet csak a bejelentéskor tűnt még annak, nem tudom, de akkor csúsztasd lejjebb, legyen mid tier, és én low end-et keresek ezek szerint, én egy éve vettem egy 16gb belső táras telefont, és fele üres. Ahogy most néztem a preorder adatlapon nincs sok adat.

Ó, hogy ez mennyire az OpenMoko-ra emlékeztet engem.

Mennyire? Az OpenMoko egyébként meddig jutott? Legutoljára amikor néztem az első nekirugaszkodásuknál voltak, telefonálni nem tudott, de már láttam, hogy a vas öregszik (akkor tényleg kritikus volt, hogy kicsit nagyobb teljesítmény is sokkal életképesebb eszközt eredményezett).

Ugyanazt a széllel szembe hugyozást érzem.
- Építsünk nyílt telefont, úgy, hogy kb. az összes elérhető modem firmware-je zárt. Ha jól emlékszem az openmokoban lévő calypso basebandhez legalább volt leaked firmware. (Haha.)
- Csináljunk mögő egy saját mobil storet/ökoszisztémát a 0-ról
- Írjunk hozzá saját mobil UI-t a nulláról a már meglévő/elkezdett n helyett.
- Promózzuk azzal, hogy lehet rajta desktop appokat futtatni (nyilván kb. a lőtéri kutyát se érdekli, hogy megy rajta a pasziánsz)

OpenMokoból állítólag 13K-t adtak el a két modelljükből együtt. Pont a múltkor futottam át ezt az írást vannak benne érdekességek:
https://www.vanille.de/blog/openmoko-10-years-after-mickeys-story

Egyre tudok gondolni, ami más lehet: azóta elterjedtek az okostelefonok, ami miatt látszólag átvehetetlen a piac, de ha nem ez a cél, hanem az, hogy egy tudatos réspiacnak adjanak egy céleszközt, ennek a célnak már lehet elég felvevőközönsége, ami elviszi a hátán a céget. A kérdés, hogy ezeknek az embereknek elég lesz-e a design (UI és HW), lesz-e hajlandóság vagy prémium árat fizetni appokért, vagy egyedi fejlesztéseket fizetni / szervezni, ...

App ökoszisztéma egy része épp amúgy is változóban van, túlegyszerűsítem, de nagyon nagyon sok dolog elfut már böngészőben, és a no-install-ra nagyon sokan építenek, én évek óta nem telepítek youtube app-ot (illetve letiltom, mert böngészőben még felül is bírálható a háttérben futás :) ), de soundcloud-om sincs, pedig néha hallgatom, alsó kategóriás telefonon, és tényleg nagyon sok minden nagyon szépen fut böngészőben. (Hazabeszélek, tudom, böngészős alkalmazásokat fejlesztek, de közben Kínából mindig mondják, hogy ott senki nem telepít semmit ha nem muszáj, domain nevet jegyez meg, könyvjelzőz, és kész.)

Linket meg köszi, elolvasom.

Hát nem tudom. Én SFOS-t használok vagy 5 éve (előtte 6230-am meg N9-em volt). Azt látom, hogy hasonló scaleben művelni a fent leírtakat sosem lesz jó úgy igazán. Hiába van community meg jópár tényleg lelkes fejlesztő egyszerűen nem elég.

Példák:
- Kamera: a Nokiának külön divíziója volt a kamera szoftveres szegelésére ami meg is látszott a képminőségen. A JP1 kamerája (a vasat kínai ODM szegelte a finneknek) a kor szintén jóval a vállalható alatt volt, a Jolla C (szintén kínai ODM design, de low cost HW) konkrétan vállalhatalan volt. Most meg a Sony készülékek high-end kameráival is csak disznóként jégentáncolás megy.
- Amit így közelről láttam: text prediction. A Jolla a Nuance-től licenszelt egy XT9 prediktív enginet. Nem vették meg a magyar nyelv support-ot lévén hivatalosan nem forgalmazták itthon, illetve a kb. 10 magyar usernek minek is. Innentől olyan módban működik, hogy fel tudja tanulni a gépelt szövegeidet. Egyszer úgy döntöttem, hogy f*szomat bele, szétnéztem az open source text prediction megoldások tájékán és hát kb. egy normális létezik: a presage. Szegeltem köré egy PoC prediction plugint, ami úgy ahogy működött, előkerült pár lelkes arc akik nagyságrendekkel jobban értettek a szoftverfejlesztéshez mint én és megcsinálták, hogy gyors is legyen. De nem az igazi. Nagyságrendekkel szarabbul teljesít mint amit az Xt9 angolul, pedig próbáltam már jópár kézenfekvő megoldást (megfelelőbb szöveggel feltanítani). Nyilván a semminél jobb, de iOS/Android predictionhöz képest fasorba sincs.
- Webböngésző: a Jolla karban tart egy saját böngészőt ami valami ezeréves webkit motorra épül. Vagy két éve akarnak enginet váltani alatta de eddig nem jött össze. Webet böngészni rajta kb. esélytelen.

Jogos felvetés mindent amit írsz szerintem is, ezért látom erősen korlátosnak a lehetőségeket, pl. én évente 3x ha fotózok, nyilván akkor kéne, de talán elfogadom, ha nincs, a text prediction sose volt hasznos számomra, a böngésző viszont nagyon kéne. Szerencsére elkezdte valaki helyettünk a bizonyítást vagy cáfolatot :).

Köszi a linket, nagyon tanulságos.
Akkoriban nagyon szerettem volna egy Freerunnert, de látszott a bénázás és nem akartam fizetős teszter lenni (mármint, hogy nem nekem fizetnek).
Ezért is vagyok szkeptikus most a Librem-mel.
Jó ötlet, de a piac fullon van (nekem még az is kérdés, hogy a /e/ képes-e kiharapni magának 1-2 falatot a tortából és meddig jut a cuccal a szájában mielőtt utolérik.)

Nem értek veled egyet. Pontonként reagálnék:

"Építsünk nyílt telefont, úgy, hogy kb. az összes elérhető modem firmware-je zárt."

Igen, az összes modem firmware zárt, és a baseband támadás nem újdonság:
https://www.hwsw.hu/hirek/52698/accuvant-black-hat-biztonsag-red-bend-v…
https://www.hwsw.hu/hirek/52791/usa-nsa-egyesult-allamok-mobil-adotoron…
Ráadásul platform független, tökmindegy, hogy iOS vagy Android fut rajta, mert a SoC miatt akié a modem, azé a memória.
Ez a Librem 5 viszonylatában egy fokkal jobb, mert náluk tudatos döntés, hogy a jelenleg is támadható modem nem osztozhat a rendszerbuszon, memórián az oprendszerrel. Ezért a modem USB -vel csatlakozik, ergo hiába zárt a modem firmware, szépen el van szigetelve a fontos adatoktól.

Csináljunk mögő egy saját mobil storet/ökoszisztémát a 0-ról

A fenti videó is tanusítja, hogy a store nem kell külön, lévén apt install akármi működik. Az ökoszisztéma kérdése már attól függ, hogy mit értünk rajta. Külön térképszoftvert mondjuk pont nem csinálnak, mert minek, de a már meglévő Librem laptokok miatt is csináltak egy saját (főleg titkosított kommunikációra kihegyezett) szolgáltatás csomagot, de ezt nem vagy köteles használni. A Librem 5 egy kis linuxos kéziszámítógép, SIM kártyával, és telefon funkciókkal. Elég sokat tud "önmagában" ahhoz, hogy ne legyen halott mint a Windows Phone ami önmagában alig tudott valamit, így aztán meg is bukott többek közt a Store hiányában.

Írjunk hozzá saját mobil UI-t a nulláról a már meglévő/elkezdett n helyett.

Nem nulláról kezdték, hanem a Gnome -ot folytatták, így ahogy a fenti demókból is látszik, már elkezdett működni a skálázható GUI.

Promózzuk azzal, hogy lehet rajta desktop appokat futtatni

Én speciel rühellem az Androidot, nagyjából kvarcjátéknak csúfolom, ami nem túl szép dolog tőlem, de legalább őszinte vélemény. Engem pont azzal fogott meg, hogy ezen gyakorlatilag csak destop appokat lehet futtatni, normális stock linux kernel és userspace alatt. Az input/output perifériák változását és limitációit pedig el tudom fogadni,, nyílván nem kötök telefonra egeret, - illetve dehogynem, csak akkor az USB-C csatlakozón keresztül monitort és billentyűzetet is, és máris van egy konkrét linuxos desktop gépem, márpedig full vastag oprendszerrel, nem pedig Android vagy egyéb játszótér.

Szóval, engem pont ezzel fogtak meg, mert a tököm ki van azzal a koncepcióval, hogy a zsebünkben olyan erőmű van ami pár évvel ezelőtt elég volt desktop felhasználásra, de az oprendszer gyíksága miatt nem alkalmas desktop felhasználásra, pedig a csatlakozók (USB-C) már lehetővé tennék.

Emellett pedig arra számítok, hogy az Android az elterjedtsége miatt támadottabb platform lesz mint bármelyik másik linux disztribúció, így én jobb szeretnék kevésbé vastag célkeresztet rajzolni a homlokomra a sorban következő banki jelszó lopó vagy ransomware ármány tekintetében.

Valamint az sem mindegy, hogy ha megveszel egy bármilyen Androidos telefont, akkor az meddig is lesz támogatva? iPphone esetében a támogatás rendben van, de Androidnál elég gyalázatos, hogy milyen hamar válnak elektronikai hulladékká.
A stock linux kernel és userspace meg folyamatosan támogatott, patchelt, és a Librem 5 -el szállított Pure-OS is az lesz, az ígéret: "lifetime". Ami nyílván nem végtelen, de valószínűleg hosszabb mint bármi mit jelenleg ismerek Android vonalon.